Accu's Dreamliner al aantal keer vervangen

De Japanse vliegtuigmaatschappij All Nippon Airways (ANA) had al zo'n tien accu's in hun Dreamliners vervangen, voordat een daarvan begin deze maand in brand vloog. ANA heeft Dreamliner-fabrikant Boeing hiervan op de hoogte gesteld. Dat heeft de maatschappij woensdag bekendgemaakt. De Amerikaanse raad voor de transportveiligheid, NTSB, heeft Boeing woensdag om uitleg gevraagd.

Ook Japan Airlines heeft laten weten enkele accu's te hebben vervangen. Dat werd gedaan, omdat de accu's hun lading niet goed vasthielden of omdat de elektrische verbindingen niet deugden.

Alle vijftig Dreamliners die Boeing aan vliegmaatschappijen heeft geleverd staan momenteel aan de grond. Op 7 januari vloog een accu in brand in een geparkeerde Dreamliner van ANA in Boston. Op 16 januari moest een vlucht van ANA zelfs een noodlanding maken vanwege een oververhitte accu.

De Dreamliner, oftewel de Boeing 787, is het eerste vliegtuig dat gebruik maakt van lithium-ionbatterijen. Die zijn gevoelig voor oververhitting.

In het onderzoek naar de oorzaak van de brand wordt nu gekeken naar het controlesysteem van de accu, waarmee de spanning en de temperatuur in de gaten moeten worden gehouden.

Dreamliner (Foto: Novum)
Dreamliner (Foto: Novum)