'Toch geld grote banken naar SNS'

De drie grote Nederlandse banken zouden toch geld willen steken in SNS Reaal. Volgens RTLZ investeren ABN AMRO, Rabobank en ING een bedrag van vierhonderd miljoen euro. Om goedkeuring te krijgen van de Europese toezichtouders zouden ze het geld niet direct, maar via een consortium in de bank en verzekeraar willen steken. Dat meldt zakenzender RTLZ woensdag.

ABN AMRO, Rabobank en ING zouden dinsdagavond hebben besloten om het geld in het consortium te steken. Daardoor zou het totaal aan privaat geld dat in SNS Reaal gestoken wordt, uitkomen op 1,9 miljard euro. Volgens schattingen heeft de bank twee tot tweeënhalf miljard euro nodig om de problemen bij de vastgoedtak Property Finance op te lossen.

Eerder werd bekend dat de Europese Commissie niet toestaat dat ABN AMRO en ING een belang nemen in hun branchegenoot, omdat deze banken eerder zelf staatssteun hebben gehad. De Nederlandse banken zijn daarom nu van plan om het geld indirect in SNS Reaal te steken, via een consortium. Dat krijgt dan de aandelen SNS Reaal in handen. Volgens de zender is het nog onduidelijk of Brussel wel akkoord gaat met het nieuwe plan.

De beweegredenen van de banken om geld in SNS te steken zijn volgens RTLZ onbekend. Sommige bronnen beweren dat ze het doen onder druk van het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank. Andere bronnen stellen tegen RTLZ dat de banken vrezen voor onrust op de financiële markten, mocht SNS Reaal worden genationaliseerd en obligaties worden afgestempeld.

Maandag maakte SNS Reaal bekend in gesprek te zijn met private investeerders om kapitaal te verstrekken aan de bank. Om de buffers verder te versterken zouden ook de houders van achtergestelde obligaties moeten bijbetalen aan de redding van de bank. Dat kan bijvoorbeeld door de schulden om te zetten in aandelen. De onderhandelingen met de investeerders lopen nog en het is nog niet uitgesloten dat de bank toch wordt genationaliseerd.