Deel gestolen monstrans achtergebleven

Bij de overval dinsdagmiddag in het Utrechtse museum Catharijneconvent is niet de hele monstrans buitgemaakt. Een deel van het liturgische voorwerp is achtergebleven toen beveiligers het uit de handen van de dieven probeerden te trekken, zegt een woordvoerder van de politie.

De overvallers sloegen dinsdag toe in de schatkamer van het museum. Ze sloegen een ruit stuk, verbrijzelden een vitrine en gristen de monstrans mee. De aanwezige beveiligers probeerden de mannen tegen te houden waarna een schermutseling ontstond. Een van de daders vluchtte vervolgens met een deel van de monstrans naar buiten.

Welk deel van de met diamanten versierde monstrans is meegenomen, wil de politie niet zeggen. Van de dieven ontbreekt nog elk spoor. De twee vluchtten op een scooter die later werd teruggevonden bij het Spoorwegmuseum. De politie is nu op zoek naar beelden van de overval waarop de daders herkenbaar in beeld zijn.

Het gestolen object, een achttiende-eeuwse verguld zilveren stralenmonstrans, was een van de topstukken van het museum. Het heeft een verzekerde waarde van 250 duizend euro. In een monstrans wordt in de katholieke kerk een geconsacreerde hostie bewaard. Het voorwerp was geleend van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.


Deel gestolen monstrans achtergebleven (Foto: Novum)