Dokter Armstrong was dopingcontroleur

Maarten (rubbereend)

De Vlaamse sportarts Dag Van Elslande was van de jaren negentig tot medio 2004 dopingcontroleur voor de Vlaamse Gemeenschap. In diezelfde periode was hij ook ploegarts bij diverse ploegen waar Lance Armstrong reed, aldus De Morgen.

Van Elslande werkte voor US Postal, Discovery Channel, Astana en RadioShack. In het USADA-rapport wordt hij door renners als Floyd Landis, Levi Leipheimer en David Zabriskie gelinkt aan doping. "Bij aankomst werd ik opgepikt en rondgereden door dokter Dag Van Elsland naar een appartement van een onbekend persoon, waar bloed van me werd afgenomen", aldus Landis in het rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap.

Volgens Hans Cooman, coördinerend arts voor de dopingcontroles, is Van Elslande in 2004 ontslagen als dopingcontroleur, toen bleek dat hij naast zijn werk voor de Vlaamse Gemeenschap ook verbonden aan een wielerploeg was. "Of er een incident aan is voorafgegaan, weet ik niet meer", aldus Cooman in De Morgen. Insiders in het wielerpeloton beschrijven de ploegarts als zeer integer en voorzichtig, zeker met jonge renners.