Frankrijk Europa's grootste sportnatie

Frankrijk heeft de status van grootste sportnatie van Europa overgenomen van Duitsland. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van Havas Sports & Entertainment. In het jaarverslag van 2012 nemen de VS, China en Rusland voor de zevende achteropeenvolgende keer de top drie in.

Havas kijkt naar de podiumplekken in alle sporten die door de IOC erkend worden. In totaal zijn er 53 sporten, waarin weer 154 verschillende disciplines onderverdeeld zijn. Gouden medailles tellen logischerwijs zwaarder dan zilveren, en zilveren weer zwaarder dan bronzen. Omdat de aandacht voor bepaalde sporten verschilt per land, wegen alle sporten even zwaar mee.

Franse sporters pakten in totaal 103 gouden medailles, waarmee ze de vierde plek op Havas' ranglijst innemen. Volgens de Franse CEO van Havas, Lucien Boyer, is de opmars van zijn landgenoten een gevolg van de steun van de Franse regering voor sport. Ook de mentaliteit van Franse sporters speelt volgens hem een rol.

Duitsland won daarnaast minder medailles dan voorgaande jaren, en hoewel het Verenigd Koninkrijk op de Olympische Spelen goed presteerde, kon het de rest van het jaar daarmee niet goedmaken. De Britten moeten dan ook genoegen nemen met de zesde plek.

De Verenigde Staten steken nog steeds met kop en schouders boven de rest van de landen uit. Met hun 203 gouden medailles hebben de Amerikanen er nog steeds 57 meer dan nummer twee China.

In het jaarverslag van Havas komen verder nog een aantal opmerkelijke dingen naar voren. Zo deed Spanje het weliswaar erg goed in sporten die veel media-aandacht krijgen, zoals voetbal, tennis en basketball, maar door hun zeer slechte prestaties in andere sporten valt het land echter ver buiten de top tien van Havas' ranglijst.

Italiaanse sporters doen financieel goede zaken als ze een Olympische gouden medaille winnen; zij krijgen in dat geval 182.400 dollar, bijna 50.000 dollar meer dan de 135.000 dollar voor Russische gouden medaille-winnaars. Op de derde plaats komen Franse atleten, die 'slechts' 65.200 dollar mogen bijschrijven.