FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 oktober 2013

De Boer: "Balotelli maakte een Ippon"

Ajax dacht te gaan winnen van AC Milan, maar een penalty in blessuretijd zorgde toch nog voor de 1-1. Coach Frank de Boer was gedeeltelijk tevreden over het spel van de Amsterdammers. "De eerste helft wel, de tweede helft niet. We waren weer te slordig en dat is jammer. Je wissels had je liever niet gedaan, maar Nicolas en Lerin konden niet meer. Anders hadden we in de tweede helft misschien nog meer kansen gehad", zo analyseerde de oefenmeester na afloop bij de NOS.

"Ik ben ervan overtuigd dat 1-1 een terechte uitslag is. Maar dat geldt vaak niet in de wetten van het voetbal. Ik vind wat Balotelli doet gewoon een judovorm. Dit was zeker geen penalty. Hij houdt hem gewoon een beetje vast. Daarna wordt Mike met twee handen achterover getrokken", keek De Boer balend terug.

Gevraagd naar het perspectief voor Ajax in de resterende wedstrijden in de Champions League was de trainer hoopvol, maar ook realistisch: "We gaan sowieso voor de derde plaats, maar we kijken met een schuin oog naar de tweede plek."

FOK!toen: Nederland krijgt een tweede publieke zender

Vandaag blikken we in FOK!toen terug op de geschiedenis van de Nederlandse publieke zenders. Het is nu niet meer voor te stellen, maar ooit was er een tijd dat er maar één televisiezender in Nederland te ontvangen was. Sinds 2 oktober 1951 had de Nederlandse bevolking kunnen genieten van de uitzendingen van de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) op de enige televisiezender die ons land rijk was. De NTS was een organisatie die bestond uit de Algemene Vereniging Radio Omroep (AVRO), de Katholieke Radio omroep (KRO), de Vereniging Arbeiders Radio Amateurs (VARA) en Nederlandse Christelijke Radio Vereniging (NCRV); de vier grote omroepverenigingen die we op dat moment in Nederland hadden. Later zou ook de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep (VPRO) zich daar bij aansluiten. Na dertien jaar uitzendingen op Nederland 1 werd het aanbod in de ether op donderdag 1 oktober 1964 uitgebreid met een tweede nationale zender luisterende naar de naam Nederland 2.

De vroege jaren

Voor de allereerste (zwart/wit) televisie-uitzendingen in Nederland moeten we terug naar de dertiger jaren van de vorige eeuw. Het was de Nederlandse pionier Erik de Vries die in het Natuurkundig Laboratorium van Philips de allereerste televisiezenders ging bouwen. Van 16 tot 29 mei 1929 vond in het Kurhaus in Scheveningen de Derde Radio Salon plaats, waar de Duitse natuurkundige August Karolus namens Telefunken een demonstratie gaf van het nieuwe fenomeen televisie. In 1924 had de Duitser al een zogenaamde Telefunken-Karolus-beeldtelegraaf bedacht; een apparaat waarmee via de ether afbeeldingen konden worden verzonden. Op een matglazen scherm van 30 bij 30 centimeter konden maar liefst 20 personen tegelijk naar de bewegende beelden kijken.

Nadat vanaf begin 1930 proefuitzendingen waren gemaakt vanuit het Amsterdamse Carltonhotel, werd er in 1935 voor de eerste keer een experimentele uitzending gemaakt met Ceesje Speenhoff, de dochter van de beroemde Nederlandse dichter J.H. Speenhoff, als presentatrice. In 1937 begon Philips met het bouwen van twee techniekwagens en twee zenderwagens (ook wel reportagewagens genoemd), waarmee televisiedemonstraties door heel Europa werden gegeven. In de reportagewagen stonden onder meer een filmscanner en een verrijdbare tv-camera. In 1939 werd één van de wagens vernietigd bij de aanvang van de Tweede Wereldoorlog. De reportagewagen stond op dat moment in Warschau en het personeel kon maar ternauwernood ontsnappen aan de binnentrekkende Duitsers. De andere reportagewagen stond op datzelfde moment in Zagreb in het toenmalige Joegoslavië en kon alleen via een enorme omweg via de Middellandse Zee terugkomen in Eindhoven. De overgebleven wagens werden geparkeerd op de binnenplaats van Philips in Eindhoven, waar ze in 1942 bij een bombardement door de RAF op Eindhoven werden vernietigd.

Na de Tweede Wereldoorlog duurde het even voordat men weer interesse begon te krijgen voor het fenomeen televisie. Nederland had het druk met de wederopbouw en minister-president Willem Drees gaf het volk te weten dat men beter nog even geen luxe-aankopen kon doen, zoals een televisietoestel. Vanaf 1948 kreeg Philips toestemming om een eigen zender te beginnen en zo ging Erik de Vries verder met experimentele televisie-uitzendingen. Tot 1951 waren er zo'n 264 experimentele uitzendingen die op een paar honderd televisietoestellen in Eindhoven te ontvangen waren. Deze dure apparaten stonden bij medewerkers van Philips, die via de ether naar de presentatie van Fred Knol konden kijken. Knol werkte op de publiciteitsafdeling van Philips, presenteerde voor Radio Herrijzend Nederland en rolde zo in het televisievak. Op 18 maart 1948 opende secretaresse Bep Schaefer de allereerste uitzending met de woorden: "Goedenavond dames en heren. Hier is Philips Experimentele Televisie".


De eerste uitzendingen op Nederland 1

Op 2 oktober 1951 was vanuit studio Irene in Bussum de allereerste nationaal uitgezonden (zwart-wit) televisie-uitzending, waarbij de gelukkigen met een televisietoestel konden kijken naar het tv-spel De Toverspiegel, een benaming die in die tijd ook wel aan de kijkbuis werd gegeven. De officiële opening van de zender werd om 20.00 uur verricht door Zijne Eminentie Mr. J.M.L.Th. Cals, de toenmalige minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen en NTS-voorzitter prof. J. B. Kors (KRO). De beelden werden vanuit Bussum naar een zendmast in Lopik verzonden die deze vervolgens weer doorzond naar de 500 televisietoestellen die in Nederland te vinden waren. Als gevolg van de Wet op het Kijkgeld moest iedereen die in Nederland een televisie bezat vanaf 1 januari 1956 maar liefst 30 gulden per jaar betalen. Vier dagen later konden de televisiebezitters voor het eerst kijken naar een journaaluitzending van de NTS, waarin reportages te zien waren over onder meer de nieuwe Nederlandse schaakkampioen Max Euwe, brandende kerstbomen in Amsterdam en het Stierenrennen in Pamplona.

Vanaf april 1959 begonnen de AVRO, KRO, NCRV, VARA en VPRO met de wekelijkse uitzending op de zondagavond van het programma Sport in Beeld. Het sportprogramma werd gepresenteerd door de Nederlands journalist Jan Cottaar die eerder al naam had gemaakt als wielerverslaggever bij de Tour de France, vanaf het einde van de veertiger jaren. Sport in Beeld zou vanaf 1966 tot 1969 verder gaan onder de noemer NTS Sport en heette daarna Studio Sport. Het waren nog fijne tijden voor de kijker, aangezien men in het Televisiebesluit van 1956 had besloten dat het niet toegestaan was om reclame uit te zenden op de televisie. De televisie werd in die tijd vooral gezien als een medium voor informatieverspreiding en nieuwsvoorziening. Tot die tijd was men voor het bekijken van nieuwsuitzendingen afhankelijk geweest van de beroemde Polygoon journaals in de Nederlandse bioscopen, die met de invoering van televisie in Nederland een duidelijke terugval zagen in het aantal bioscoopbezoekers.

Nederland 2

Nadat Nederland in augustus 1964 al had kunnen kennismaken met de tv-piraat TV-Noordzee, die uitzendingen deed vanaf het REM-eiland (zo'n negen kilometer voor de Nederlandse kust), werd op donderdag 1 oktober 1964 om 20.00 uur de nieuwe televisiezender Nederland 2 officieel geopend door Emile Schütenhelm, de toenmalige voorzitter van de NTS. Al in maart 1964 was men begonnen met proefuitzendingen op de nieuwe zender, die pas vanaf 1970 in heel Nederland te ontvangen zou zijn. Van 1964 tot 1976 was Nederland 2 vooral een zender waarop de A-omroepen, met een vaste uitzendavond op Nederland 1, een wisselavond aangewezen kregen. De vaste uitzenddagen van de omroepen werden elk jaar op 1 oktober gewisseld, met uitzondering van de VPRO die steevast op de zondagavond bleef uitzenden. Met dit systeem kreeg elke omroep de kans om een jaar lang op een vaste weekdag uit te zenden, waardoor men na zes jaar een jaar lang op elke dag had uitgezonden. Hierdoor ontstonden ook programma's zoals Sonja Barend's Sonja op Maandag, Sonja op Dinsdag, Sonja op Woensdag enzovoorts. De Evangelische Omroep (EO) weigerde om op zondag uit te zenden vanwege hun geloofsovertuiging.

Op 2 januari 1967 mocht het Nederlandse volk kennismaken met de allereerste uitzending van de Stichting Ether Reclame oftewel STER. Het allereerste STER-reclamespotje was gemaakt voor de Nederlandse Dagbladpers en opende met de woorden: "Zeven seconden geleden begon de reclame in de televisie. U wist het uit uw krant." Oorspronkelijk wilde de STER in die tijd al zwevende reclameblokken, maar de omroep kreeg alleen toestemming om een blokje voor en na het nieuws uit te zenden. Op 21 september 1967 werd de kleurentelevisie in Nederland geïntroduceerd.


Pas op: blote tieten! (NSFW)

Een maand later ontstond er opschudding toen er voor het eerst naakt op de Nederlandse televisie te aanschouwen was. In het programma Hoepla van Willem de Ridder, Hans Verhagen, Wim T. Schippers en Wim van der Linden, was het 21-jarige model Phil Bloom te gast. In de eerste uitzending van het programma had het model zich nog verborgen gehouden achter een bosje plastic bloemen, maar in de tweede aflevering zat het model een krant te lezen en liet opeens zomaar haar tieten zien. Het was een groot schandaal, er werden kamervragen gesteld en maar liefst 100 mensen zegden hun lidmaatschap van de VPRO op. Het is echter nooit bekendgemaakt hoeveel nieuwe leden de tetten van Bloom opleverden, maar we vermoeden dat dat er meer waren dan de 100 preutse types die geschokt waren door al die 'keiharde porno' op de buis.


De Nederlandse Omroep Stichting

Vanaf mei 1969 gaan de Nederlandse Radio Unie en de Nederlandse Televisie Stichting verder onder de gezamelijke naam Nederlandse Omroep Stichting (NOS). De NOS was opgericht om uitzendingen te maken die een maatschappelijk doel dienden. De kleurentelevisie werd gedurende de zeventiger jaren steeds betaalbaarder voor de Nederlandse bevolking en men begon ook steeds meer uitzendingen in kleur te vertonen. In 1977 berekende het CBS dat zo'n 52% van de Nederlandse huishoudens in het bezit was van een kleurentoestel. Daar er dus nog veel mensen waren die in zwart-wit keken, gaven verslaggevers van sportprogramma's tot het begin van de tachtiger jaren nog steeds aan welke club in een licht shirt en welke club in een donker shirt speelde.

Het Nederlandse zuilenbestel bij de omroepen kreeg een opdonder toen de nieuwe Televisie & Radio Omroep Stichting (TROS) van zich liet horen. De omroep, die ontstaan was uit de Reclame Exploitatie Maatschappij (REM), was enorm populair vanwege het feit dat zij als eersten Amerikaanse tv-series gingen uitzenden. Om de uitzendingen vanaf het REM-eiland te kunnen stopzetten was er in 1964 zelfs een speciale noodwet aangenomen. Naast populaire series zond de omroep ook luchtige programma's uit en werd daarin al snel gevolgd door de omroepen uit het oude bestel. Dat verschijnsel zou zelfs de term vertrossing krijgen. Vanaf september 1975 werd het zenderaanbod nogmaals uitgebreid, ditmaal met de Veronica Omroep Organisatie (VOO), die ontstaan was nadat er in 1973 een verbod kwam op zeezenders. Veronica mocht vanaf dat moment per week 1 uur uitzenden en zou in 1976 uitgroeien tot een omroep met een C-status (een omroep met meer dan 100.000 betalende leden). Zowel de TROS als VOO zouden in Nederland de B-status (een omroep met 250.000 tot 400.000 betalende leden) behalen.

Nederland 3

Op 4 april 1988 beginnen de uitzendingen op de nieuwe zender Nederland 3. Eigenlijk wilde men een zender beginnen waarop samengewerkt zou worden met de Vlaamse omroep BRT, maar tot deze samenwerking is het nooit gekomen. Nederland 3 was een zender waarop vooral informatie, cultuur en sport werd vertoond. Naast de NOS zagen we op de zender vooral uitzendingen van ledenloze omroepen zoals RVU, Teleac en de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON). Met de komst van Nederland 3 verdwenen de wisselavonden op Nederland 2 en werden de zenders opnieuw ingedeeld. De NCRV, KRO, VARA, EO en een aantal kleinere omroepen kregen hun zendtijd op Nederland 1, terwijl de AVRO, TROS, VOO en VPRO op het tweede net te vinden waren. Door de jaren zijn diverse omroeporganisaties weer van zender veranderd. Zo ging de VARA naar Nederland 2, terwijl de AVRO naar Nederland 1 ging. Toen de VARA het daaropvolgende seizoen naar Nederland 3 ging, verplaatste de EO zich naar Nederland 2. Nadat Veronica in 1995 het publieke bestel had verlaten voor haar commerciële avontuur, werd de publieke omroep drie jaar later weer uitgebreid met de populaire jongerenzender Bart's Neverending Network (BNN).

Op 4 september 2006 ging de nieuwe programmering van de publieke omroep van start en hebben omroeporganisaties geen vast thuisnet meer, maar verzorgen uitzendingen op alle publieke netten. Datzelfde jaar wordt er ook een wetsvoorstel ingediend ter vervanging van de Mediawet van 1987. Hierdoor krijgen kleinere omroepen met minder betalende leden ook kans om uitzendingen te verzorgen. Door de val van kabinet-Balkenende 2 in 2006 werd dit wetsvoorstel niet aangenomen en moesten we nog tot 2008 wachten alvorens er alsnog een nieuwe mediawet zou komen. Zo zagen we het publieke bestel uitbreiden met zenders als MAX (vanaf 2005), Publieke Omroep Weldenkend Nederland En Dergelijke (POWNED) en Wakker Nederland (WNL) die beiden sinds 2009 op de publieke omroep te zien zijn.

Dode en uitgebrande auto gevonden in Den Ilp

Bij de ingang van recreatiegebied Het Twiske in het Noord-Hollandse Den Ilp zijn dinsdagavond een overleden persoon en een vrijwel volledig uitgebrande auto gevonden. De politie sluit een misdrijf niet uit.

De hulpdiensten werden rond 20.45 uur gealarmeerd. Een politiewoordvoerder wil dinsdagavond niet zeggen of het lichaam in of bij de auto is gevonden. Wie het slachtoffer is, is nog onbekend. Ook kan de zegsman niet vertellen wie de vondst deed.

OM plukt kuikenantibioticamaffia

Bij twee hoofdverdachten in een onderzoek naar illegaal gebruik van niet-geregistreerde antibiotica in de vleeskuikensector is dinsdag voor ruim 650 duizend euro beslag gelegd. Het gaat om woningen en bedrijfspanden in Overijssel en Groningen, bankrekeningen en drie auto's, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie dinsdag.

In het onderzoek naar illegale handel, aflevering en gebruik van niet-geregistreerde antibiotica in de vleeskuikensector vonden in 2011 verschillende arrestaties plaats. De zaak stond begin dit jaar op zitting in de rechtbank in Groningen, maar werd toen terugverwezen naar de rechter-commissaris voor het horen van getuigen. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is nog niet bekend.

Ongecontroleerde toepassing van niet-geregistreerde antibiotica vormt volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een gevaar voor de volksgezondheid. Bacteriën worden er eerder resistent door tegen, wat het behandelen van mensen met infectieziektes bemoeilijkt.


Aan het werk in de kuikenfabriekchicksmiley

Zwitsers oefenen oorlog tegen Frankrijk

De Zwitsers, een Alpenvolkje die normaal gesproken als vreedzaam te boek staan, hebben van de zomer een grootschalige legeroefening gedaan. Tot dusverre niets vreemds. Saillant detail is echter wel dat er een oorlog geoefend werd: een oorlog tegen buurman Frankrijk.

Hoewel… Frankrijk. In het bedachte scenario was Frankrijk door de verschillende oorzaken uiteengevallen in allemaal kleinere staten. Een daarvan was Saonia: een fictief  land in de Franse Jura en Bourgondië.  Het plot is dat Saonia Zwitserland ervan beschuldigt geld achter te houden waar de voormalige Fransen recht op denken te hebben. Daarom valt Saonia Zwitserland aan. Een soort herhaling van de Bourgondische Oorlogen dus, maar dan ruim 500 jaar later.

Drie jaar geleden wonnen de Zwitsers al een heuse kaasoorlog van de Fransen, maar dit conflict werd uitgevochten binnen de Brusselse bureaucratie.

In de oefening met de naam Duplex Barbara werden echte Franse plaatsnamen gebruikt. Dit om de oefening een zo realistisch mogelijk karakter te geven.  Een departementslid van het (hoe kan het ook anders) Franse departement Savoie heeft al vriendelijk doch dringend laten weten dat de Zwitsers zich beter met wat meer realistische bedreigeningen uit de 21e eeuw kunnen bezig houden. Maar wat deze man erbij vergeet te vertellen is dat binnen dezelfde regio wel degelijk een afscheidingsbeweging actief is.

Dat de Franse regering al jarenlang een belastinggeschil met Zwitserland heeft, is volgens de Zwitsers zuiver toeval en heeft uiteraard helemaal niets met de oefening te maken.

De Bakker sneuvelt vroeg in Sao Paulo

Tennisser Thiemo de Bakker is in de eerste ronde van het challengertoernooi in Sao Paulo uitgeschakeld. De nummer drie van de plaatsingslijst bleek niet opgewassen tegen Facundo Arguello uit Argentinië: 6-4, 3-6 en 2-6.

De Bakker, die op de wereldranglijst 109e staat, 59 plaatsen hoger dan zijn tegenstrever, begon goed aan de partij en won de eerste set. Daarna kantelde de wedstrijd echter. Arguello won het tweede bedrijf en liep in de derde set uit naar een dubbele break voorsprong. Die gaf hij niet meer uit handen.

Generaal moet voorbereidingen Rio op spoor zetten

De voorbereidingen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro worden binnenkort door een generaal geleid. Generaal-majoor Fernando Azevedo e Silva is door de Braziliaanse president Dilma Rousseff voorgedragen om de olympische publieksautoriteit te leiden. Dat orgaan coördineert de voorbereidingen voor de Spelen tussen de nationale, staats- en lokale overheden.

De post is sinds augustus onbezet. Toen nam Marcio Fortes ontslag. De voordracht van Azevedo e Silva, die door de senaat moet worden bekrachtigd, komt een week nadat in een rapport werd gemeld dat de voorbereidingen op de Spelen van 2016 verdere vertraging oplopen.

De voorbereidingen liggen al enige tijd achter op schema. Dat komt deels door een gebrekkige samenwerking tussen de verschillende overheidslagen in Brazilië. De Spelen in Rio worden de eerste in Zuid-Amerika.

Zaak Troicki volgende week bij CAS

Viktor Troicki mag volgende week woensdag zijn onschuld bepleiten voor het internationaal sporttribunaal CAS. De Servische tennisser vecht een dopingschorsing van achttien maanden aan. In april zou hij bij het masterstoernooi van Monte Carlo geweigerd hebben bloed af te staan bij een dopingcontrole.

Troicki stelt dat de dopingarts van dienst hem toestemming gaf om geen bloed af te staan omdat hij net een zware partij had gespeeld en zich niet goed voelde. Ook heeft hij het niet op naalden. De internationale tennisfederatie ITF vond dat echter geen redenen om de 27-jarige niet te straffen.

Volgende week is Troicki 'zeker aanwezig' bij de hoorzitting. "Ik vecht voor de waarheid en doe dat zo hard als ik kan", liet de Serviër dinsdag weten. "Als ik alle papieren van het tribunaal lees snap ik niet waarom ik gestraft ben."

Als de dopingschorsing gehandhaafd blijft, staat Troicki nog tot 24 januari 2015 aan de kant. Hij mist daardoor dan nog vijf grandslamtoernooien.

WAT dupeert kinderen?!

Ons land gaat kapot aan zakkenrollende en skimmende Roemenen, graaiende zorgbestuurders en Algemene Politieke Beschouwingen. Maar bij de SGP hebben ze veel grotere zorgen. Vonden ze het eerst nog nodig om ons hele land op Noord-Koreaanse wijze aan een pornofilter te onderwerpen, nu hebben ze hun pijlen gericht op reclames voor vreemdgangerswebsite Second Love. Deze zouden volgens Kees en zijn handlangers moeten worden voorzien van een waarschuwingsboodschap. Net zoiets als een financiële bijsluiter. “Let op. Vreemdgaan dupeert kinderen.”

Blue Ivy dol op muziek Jay-Z

Jay-Z heeft er sinds vorig jaar januari een grote fan bij. Zijn dochter Blue Ivy is volgens de rapper dol op zijn muziek. "Ze hoort een nummer en roept: meer, papa, meer papa's liedjes", doet Jay-Z uit de doeken in een interview met Vanity Fair.

Jay-Z's vrouw Beyoncé zei onlangs dat Blue Ivy liever naar haar rappende vader dan naar haar zingende moeder luistert, maar dat is volgens Jay-Z niet waar. "Ze vindt de muziek van haar moeder ook leuk. Ze kijkt elke avond naar de concerten van Beyoncé." Beyoncé is nog steeds druk doende met haar Mrs. Carter World Tour en neem haar 1,5 jaar oude dochter geregeld mee op reis.

Toen Jay-Z zijn nieuwe plaat Magna Carta Holy Grail opzette, was Blue Ivy al snel verkocht. "Ik draai m'n muziek nooit thuis, maar omdat dit een nieuw album was wel. En ze is dol op alle nummers. Ze is mijn grootste fan."

Door de reactie van zijn dochter maakt het Jay-Z niet meer uit hoe goed Magna Carta Holy Grail, dat in juli uitkwam, verkoopt. "Ook als niemand het koopt is het goed. Het feit dat Blue Ivy er zo dol op is, maakt mij heel gelukkig. En dat is geen cliché. Ze is oprecht en eerlijk omdat ze niet weet dat ze er mij zo gelukkig mee maakt. Ze wil de nummers gewoon heel graag horen."

In het interview, dat in het novembernummer van Vanity Fair staat, is Jay-Z openhartig over zijn jeugd en zijn relatie met Beyoncé. Zo vertelt de rapper dat hij het hart van de zangeres heeft moeten veroveren. "Je moet haar het hof maken", vertelt de rapper, die daten met Beyoncé naar eigen zeggen eerst moest proberen.

Ook als Jay-Z geen wereldberoemde rapper was geweest, had hij geprobeerd het hart van Beyoncé te veroveren. "Als ik dan maar net zo cool was geweest als ik nu ben. Beyoncé is een charmante dame uit het zuiden. Die is niet snel onder de indruk."

Door haar relatie met Jay-Z is Beyoncé volgens haar echtgenoot veranderd. Op Magna Carta Holy Grail rapt Jay-Z dat de zangeres een braaf meisje was, totdat ze hem leerde kennen. "Nu is ze gangsta", grapt de rapper.

Toestand neergeschoten verdachte Den Bosch stabiel

De toestand van de 50-jarige man die maandagochtend in Den Bosch ernstig gewond raakte toen een agent hem neerschoot is stabiel. Dat meldt de politie dinsdag. De agent schoot de man neer omdat hij een collega had verwond met een mes. De gewonde agent kon na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.

De politie werd maandagochtend gewaarschuwd over een 'dreigende situatie' bij een bedrijf aan de Kasteleinenkampweg in de Brabantse hoofdstad. Agenten forceerden de deur en zagen de verdachte naar boven vluchten. In zijn vlucht zag hij kans een van de agenten te verwonden, waarop een andere agent op de verdachte schoot.

Het bedrijfspand waarom het incident plaatsvond werd een tijd afgesloten vanwege onderzoek. Omroep Brabant meldde maandag dat de verdachte de eigenaar is van een financieel adviesbedrijf en uit Den Bosch komt.

Tien arrestaties in grote actie tegen drugs

Bij een grote, internationale actie tegen een drugsbende zijn dinsdag tien verdachten aangehouden. Ook is beslag gelegd op honderden kilo's drugs met een straatwaarde van zes miljoen euro, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

In Nederland werden 31 woningen en bedrijven doorzocht. Een van de arrestanten is de 68-jarige hoofdverdachte, die op Bonaire werd aangehouden. Ook in Duitsland en België zijn woningen doorzocht. De politie heeft behalve drugs ook vuurwapens en meer dan twee ton aan contanten gevonden.

De verdachten hebben vermoedelijk de hand gehad in de invoer van een container met ruim drieduizend kilo hasj uit Pakistan. Het drugstransport werd onderschept in de haven van Antwerpen. Ook zouden ze betrokken zijn bij de invoer van cocaïne en PMK, de grondstof voor xtc.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Maastricht.

[CL] Uitslagen Groepen E t/m H (01/10/2013)

Voor de groepen E t/m H stonden de tweede wedstrijd uit de groepsfase van de Champions League op het programma.  Naast Ajax - AC Milan stonden er nog zeven andere duels op het programma van het miljoenenbal. In dit bericht de uitslagen, standen doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. Woensdag komen de groepen A t/m D in actie. 

Groep E
FC Basel (ZWI) - FC Schalke 04 (DUI) 0-1
 54' Draxler 0-1

Steaua Boekarest (ROE) - Chelsea (ENG) 0-4
 19' Ramires 0-1
 44' Georgievski(e.d.) 0-2
 55' Ramires  0-3
 90' Lampard 0-4

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Schalke 04  2 4-0 
2 FC Basel  2 2-2 
3 Chelsea  2 5-2 
4 Steaua Boekarest  2 0-7 

Groep F
Arsenal (ENG) -  Napoli (ITA) 2-0
 8' Özil 1-0
 15' Giroud 2-0

Borussia Dortmund (DUI) - Olympique Marseille (FRA) 3-0
 19' Lewandowski 1-0
 52' Reus 2-0
 80' Lewandowski(pen) 3-0

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Arsenal  2 4-1 
2 Napoli  2 2-3 
3 Borussia Dortmund  2 4-2 
4 Olympique Marseille  2 1-5 

Groep G
Zenit St. Petersburg (RUS) - Austria Wien (OOS) 0-0
 44' Witzel (Zenit) 

FC Porto (POR) - Atlético Madrid (SPA) 1-2
 16' Martinez 1-0
 58' Godín 1-1
 86' Arda Turan 1-2

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Atlético Madrid  2 5-2 
2 FC Porto  2 2-2 
3 Austria Wien  2 0-1 
4 Zenit St. Petersburg  2 1-3 

Groep H
Ajax (NED) - AC Milan (ITA) 1-1
 90' Denswil 1-0
 90+3 Balotelli (pen) 1-1

Celtic (SCO) - Barcelona (SPA) 0-1
 54' Brown(Celtic) 
 76' Fàbregas 0-1 

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Barcelona  2  2 5-0 
2 AC Milan  2 3-1 
3 Ajax  2 1-5 
4 Celtic  2 0-3 

Half-Life 3 geregistreerd

Je zou het bijna niet durven zeggen, maar eigenlijk moet je het van de daken schreeuwen. Er is een afbeelding online verschenen waaruit blijkt dat gamestudio Valve Half-Life 3 heeft geregistreerd. Dat zeggen in ieder geval meerdere bronnen via zowel NeoGaf als Polygon.

Het trademark omschrijft de registratie als 'computergamesoftware' en 'downloadbare computergamesoftware via een wereldwijd netwerk en draagbare apparaten'. Meer dan dit is er niet bekend op dit moment en het zou zo maar een hele foute (maar goede) grap kunnen zijn. Afwachten is dus het enige dat we kunnen doen.

[CL] Uitslag Ajax - AC Milan

Ajax speelde vanavond zijn tweede groepsduel in de Champions League. In de Amsterdam ArenA werd het tegen AC Milan na twee late doelpunten 1-1.

In de eerste helft liet AC Milan zich zonder probleem terugzakken en nam geen moment de moeite het initiatief te nemen. Ajax had in  de eerste helft 70% balbezit, maar geen grote kansen. Het speelde voorzichtig en de enige mogelijkheden waren schoten van Duarte en Moisander.

Na rust nam Milan wel het initiatief en leidde dit direct tot een grote kans. Cilessen moest redding brengen op een inzet van Montolivo. Bij de eerstvolgende kans was Milan nog dichter bij een doelpunt, een schot van Balotelli kwam via de vingertoppen van Cilessen op de lat. Een goal van de Italianen hing in de lucht, maar het was Ajax dat vlak voor tijd op voorsprong. Nadat eerst een goal van Schone nog werd afgekeurd was het Denswil die de Amsterdammers op voorsprong bracht. 

Het was Milan die het laatst juichte. Na een vermeende overtreding wegens vasthouden van Van der Hoorn benutte Balotelli de penalty.


Siem de Jong en Nigel de Jong (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

1 - 1

AC Milan

 90' Denswil    90+4' Balotelli (pen) 
 
 Gele kaart: v.d. Hoorn, (AFC Ajax), Constant, Balotelli, (AC Milan)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.692
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v. Rhijn
Moisander (v.d Hoorn/77)
Denswil
Blind
S. de Jong
poulsen
Duarte (Schone/59)
De Sa (Andersen/64)
Sigthórsson
Fischer
  Abbiati
Abate
Zapata
Mexès
Constant
Poli (Emanuelson/84)
N. de Jong
Muntari
Montolivo
Balotelli
Robinho (Matri/80)

Soepeler regels voor rijbewijskeuring nierpatiënten

Mensen met slecht functionerende nieren hoeven niet meer te worden gekeurd door een specialist als ze hun rijbewijs willen verlengen. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) laat dinsdag weten dat de regels voor mensen met 'matige nierschade' worden versoepeld.

Matige nierschade houdt in dat de nieren nog maar voor dertig tot zestig procent werken. Bij ernstige nierschade kan plotselinge vermoeidheid of duizeligheid opkomen, wat kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties.

Behalve dat mensen met matige nierschade niet meer naar een specialist hoeven, hoeven ze hun rijbewijs ook minder vaak te verlengen. De geldigheidsduur wordt verlengd van vijf jaar naar de reguliere tien jaar.

"Mijn streven is dat we een snel, transparant en duidelijk systeem hebben van medische keuringen bij het rijbewijs, waarbij we de burger niet onnodig belasten en geen strengere eisen stellen dan nodig is voor de verkeersveiligheid", zegt de minister. "Het vereenvoudigen van deze regels betekent voor mensen met chronische nierschade dat het verlengen van een rijbewijs minder vaak hoeft, minder ingewikkeld is en minder geld kost."

Mijnwerkers omgekomen in Duitsland

Bij een ongeluk in een kalimijn in Unterbreizbach, in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen, zijn drie mijnwerkers om het leven gekomen. Dat heeft mijnbouwbedrijf K+S dinsdag bekendgemaakt.

Na een explosie werden twee mijnschachten en installaties bovengronds ontruimd. In een van de mijnschachten kwam een grote hoeveelheid stof vrij. In eerste instantie zaten zeven kompels vast in de mijn, maar vier konden snel worden gered. Zij raakten niet gewond. De lichamen van de drie andere mijnwerkers werden later dinsdag door reddingswerkers gevonden. De slachtoffers zijn mannen van 24, 50 en 56 jaar.

Begrotingsoverleg met oppositie afgelopen

Het overleg dinsdagavond tussen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Tweede Kamerfracties is voorbij. Woensdag vinden bilaterale gesprekken plaats, waarbij de financieel woordvoerders van de oppositie een voor een bij Dijsselbloem langskomen. De gesprekken beginnen woensdagochtend.

De financieel woordvoerders van de VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus kwamen dinsdag om 19.30 uur bijeen bij het ministerie van Financiën om te praten over de begroting van 2014. Rond 20.45 uur gingen de partijen uiteen.

"Het is een moeizaam overleg. De marges van het kabinet zijn klein", zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum na afloop. Jesse Klaver (GroenLinks) zei nog weinig beweging te zien bij het kabinet.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten vindt de kaders van het kabinet nu te smal, gaf ze aan. Volgens Wouter Koolmees (D66) is Dijsselbloem niet bereid om over hervormingen te praten. "Ik hoop dat het kabinet morgen wel de urgentie voelt." Norbert Klein (50Plus) liet zich wel positief uit over het overleg. "Constructief over de voortgang van de begrotingsonderhandelingen gesproken", twitterde hij.

Dijsselbloem zei in een reactie dat het gesprek nog steeds constructief was. "We hebben inhoudelijk gesproken." Volgens de ministers zijn er nog veel punten waar de oppositie het niet mee eens is. "Zolang we in gesprek zijn, is er optimisme."

Dijsselbloem hamerde er dinsdagavond opnieuw op dat het totale bezuinigingsbedrag niet lager mag uitvallen dan zes miljard euro. "In de zes miljard zit geen enkele ruimte."

'Loonwet maakt bijbaantje te duur'

Door de nieuwe Wet Minimumloon die op 1 januari ingaat worden mogelijk enkele tienduizenden mensen met bijbaantjes te duur voor hun werk- of opdrachtgevers. Dat zegt PostNL-directeur Yme Pasma tegen de NOS.

PvdA-vicepremier Asscher wil met de wet regelen dat het recht op minimumloon zonder uitzondering voor iedereen geldt. Momenteel is er een uitzondering voor het stukloon van post-, kranten- en folderbezorgers, wat betekent dat je per wijk wordt betaald ongeacht hoeveel tijd je daaraan besteedt. Ook 'klein' werk zoals oppassen, grasmaaien en het doen van huishoudelijke klusjes valt eronder. Maar de uitzondering verdwijnt dus over drie maanden.

Een doorsnee folderwijk die je anderhalf uur per kost levert nu rond de zeven euro op. "De oudere bezorgers worden door de nieuwe wet drie keer zo duur", aldus PostNL-baas Pasma, die ook de belangenvereniging van mailingbedrijven voorzit. Hij denkt dat er zeker 15.000 bijbanen op het spel staan, onder meer van ouderen die er hun AOW mee aanvullen. Deze baantjes blijven wel bestaan, meent hij, maar ze gaan naar jongeren tot 18 jaar omdat de rest te duur wordt.

D66 spreekt van doorgeslagen regelgeving, en ook de VVD en de PVV hebben hun bedenkingen. Donderdag komt het onderwerp in de Tweede Kamer ter sprake.


NOS - 'Grote gevolgen nieuwe Wet minimumloon'

Reis: "Ik moet hard werken"

Jonathan Reis werd twee weken geleden uit de selectie van Vitesse gezet, omdat hij zich afzonderde van de groep. De spits wil snel terugkeren. Dinsdagavond speelde de Braziliaan een oefenduel met Jong Vitesse en kwam ongemotiveerd over. Hij vertelde tegenover Omroep Gelderland dat hij hoopt snel weer tot de selectie te behoren.

"Ik moet hard werken en wil snel terugkomen. Dat gaat ook gebeuren", zei Reis, die wel tevreden over zijn optreden was, na afloop van de wedstrijd. Trainer Peter Bosz wilde geen oordeel vellen over Reis. "Ik heb me voorgenomen dat nooit te doen over individuele spelers", gaf hij aan.

"Vroeger irriteerde ik me als speler van Feyenoord kapot aan Willem van Hanegem als ik in de krant las wat hij van iemand vond. Vanaf dat moment heb ik me voorgenomen dat ik dat als trainer zelf nooit zou doen. Of iemand nu goed of slecht heeft gespeeld", besloot de trainer. Het is nog niet duidelijk wanneer Reis weer bij de groep zal aansluiten.

Activision en Bungie kondigen bèta Destiny aan

Activision en Bungie maakten vandaag bekend dat wie de game wereldwijd in pre-order plaatst bij deelnemende retailers al in een vroeg stadium toegang krijgt tot de Destiny-bèta. Om het nieuws te vieren hebben Activision en Bungie een nieuwe trailer uitgebracht met de titel 'The Moon', over één van de plekken waar de game zich afspeelt. Ook is de Hive nu openbaar, één van de vier enemy races die zijn opgenomen in Destiny.

"We zijn er zeker van dat Destiny niet alleen een geweldige actiegame is, maar dat het óók de potentie heeft om de eerstvolgende opzienbarende entertainment ervaring te worden", zegt Eric Hirshberg, CEO van Activision Publishing. "We zetten dan ook al onze creatieve krachten in, én al onze expertise als het gaat om het creëren van blockbusters, om een zo verbluffende Destiny Beta te maken dat die je omver blaast. We denken dat we een nieuwe mijlpaal in handen hebben voor de next generation van games. Fans hebben veel om naar uit te kijken in 2014."

"Destiny is de meest ambitieuze game die we ooit hebben gemaakt", zegt Harold Ryan, directeur van Bungie. "De game biedt ons de kans te laten zien wat er allemaal mogelijk is in een nieuw, door Bungie geschapen universum. Vanaf het prille begin staat Destiny voor de ongelooflijke gedurfde aanpak die Activision en Bungie met elkaar delen. Destiny is een enorme wereld die wordt bevolkt door de spelers, en daarom moeten we zorgen dat fans van over de hele wereld de game in handen krijgen. We kunnen niet wachten!"

De bèta van Destiny gaat vroeg in 2014 van start op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360.

Geld inzamelen voor Alzheimer Nederland met Retro Marathon

De teams achter de succesvolle Zelda Marathon NL en Twilight Realm Marathon lanceren gezamenlijk hun nieuwe project: Retro Marathon NL. Ditmaal doen zij dit in actie voor Alzheimer Nederland met als doel awareness te creëren en middels een live evenement donaties op te halen vanaf woensdag 22 januari 2014.

Retro Marathon NL is een unieke inzamelingsactie. Middels een aantal cameraʼs zal een groep enthousiaste gamers live te zien zijn, terwijl zij klassieke retro-games spelen. Via een groot aantal kanalen zal de Retro Marathon te volgen zijn, met als hub de livestream via de eigen website: http://www.retromarathon.nl.

Tijdens de marathon wordtmiddels leuke acties, prijzen en uitdagingen geld ingezameld voor Alzheimer Nederland. Alle donateurs worden accuraat geregistreerd en ook de hoogte van de donaties zalte zienzijn. Door de interactie tussenhet team en de kijkers, worden laatstgenoemden betrokkenin het evenement via chat, camera, social media, en unieke winacties.

"Retro gaming is na al die jaren nog steeds populair en in die zin denken wij ook dat het voor de kijker een nostalgische ervaring zal gaan worden." aldus Emile Stupin, oprichter van Zelda Marathon NL en mede-oprichter van Retro Marathon NL. Vanwege een persoonlijke ervaring met iemand met de ziekte van Alzheimer, heeft het team gekozen om deze actie te starten voor Alzheimer Nederland. Zij vinden het zaak dat dit thema meer aan de (jongere) man/vrouw komt. De meeste jonge mensen hebbener indirect mee te maken, maar Alzheimer komt steeds vaker voor op jongere leeftijd. Ook is er nog veel
onderzoek nodig om de gevolgen van de ziekte van Alzheimer te kunnen inperken, momenteel is er nog te weinig over bekend. Om deze redenen wilhet team dit hoger op de awareness agenda zetten in Nederland.

Chantal Koole, oprichtster van TwilightRealmMarathon en mede-oprichtster van Retro Marathon NL ziet de voordelen van het bundelen van de krachten; "Door de koppen van twee verschillende teams samen te steken kom je tot andere ideeën en invullingen dan wanneer je voor jezelfbezig bent, verwacht dan ook zeker vernieuwende elementen ten opzichte van de in het verleden gehouden marathons.".

Tijdens de marathon kunt u de gamers volgen via livestreams op de website http://www.retromarathon.nl. Op deze website kunnen mensen te zijner tijd donaties doen om het project te steunen. Je kunt op de hoogte blijven van dit initiatief via Twitter (@RetroMarathonNL) en Facebook (facebook.com/RetroMarathonNL).

Wedstrijd verplaatst vanwege zangtalent

In Zweden is ophef ontstaan over de handelswijze van de tv-zender TV4. Een duel van GF Sundsvall is verplaatst, omdat speler Kevin Walker aan een talentenjacht meedoet. De middenvelder is een hit in Zweden. Hij zingt op de zender de pannen van het dak, maar wordt dit keer verwacht in de uitzending op het moment dat hij eigenlijk een wedstrijd zou spelen tegen Degerfors.

De tv-zender profiteerde echter van het feit dat zij zowel de voetbalrechten als de rechten van de talentenjacht in handen heeft en verplaatste het duel, zodat er geen problemen zouden onstaan. De tegenstander Degerfors is het echter niet eens met de beslissing van TV4. "Het is verschrikkelijk", zei middenvelder Niklas Killingberg tegen Sportsbladet. "De TV kan tegenwoordig alles bepalen. Toen onze keeper terugkeerde van een jeugdinterland, kon de wedstrijd ook niet verplaatst worden. Hij speelde twee wedstrijden in twee dagen."

Emil Osmanbergovic, hoofd voetbalrechten van TV4, stelt dat de voetballers zich maar moeten vinden in het besluit van de zender. Hij zegt dat de combinatie tussen de talentenjacht en de voetbalwedstrijden altijd een optie blijft zolang zijn bedrijf over de rechten beschikt.

Mighty No. 9 ook naar next-gen en handhelds

Gisteren lieten we al testfootage zien van Keiji Inafune's nieuwe project Mighty No. 9, en daarbij wisten we ook te melden dat de game dicht bij de Kickstarter-stretch goals om de game naar PS4, Xbox One, Vita en 3DS te porten. Vanaf vandaag is het dan eindelijk officiëel.

Het doel voor de Xbox One- en PS4-versie lag op $3,3 miljoen dollar, en die voor de Vita en 3DS-versie op 3,5 miljoen dollar. Met nog 5 uur te gaan is men inmiddels de $3,5 miljoen gepasseerd. Dit is tevens nog exclusief de PayPal-donaties die ook al over de $135.000 dollar bedragen.

Voor Mighty No. 9 staan nog drie stretch goals op 3,7, 3,8 en vier miljoen dollar, en zijn allen voor extra content. Het is echter nog maar de vraag of Inafune dit binnen gaat halen, want zoals al eerder vermeld is er nog maar vijf uur te gaan en inmiddels wordt elk platform bediend. Wie weet is de rek eruit, maar misschien ook niet.

Hoewel het nog eventjes gaat duren voordat de game uitkomt, is het echter al wel mogelijk om te genieten van enkele stukken muziek uit de game. Enjoy!

'Israël valt Iran desnoods alleen aan'

Israël staat onder geen beding toe dat Iran de beschikking krijgt over een kernwapen, ook niet als Israël alleen ten strijde moet trekken. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag gezegd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij noemde het 'charmeoffensief' van Iran een list om onder de sancties die tegen het land zijn getroffen uit te komen.

Netanyahu verklaarde dat Israël in zijn voortbestaan wordt bedreigd als Iran over kernwapens beschikt. Hij drong er bij de internationale gemeenschap op aan om de strenge sancties tegen Iran te handhaven. Hoe groter de druk op Teheran, hoe groter de kans de diplomatie slaagt, aldus de premier.

Netanyahu beschuldigde de Iraanse president Hasan Rouhani ervan het brein te zijn achter het ontwikkelen van het Iraanse kernwapenprogramma. Dat doel is niet anders dan het doel van de vorige Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad. "Ahmadinejad was een wolf in wolfskleren, Rouhani is een wolf in schaapskleren", aldus Netanyahu.

Hij benadrukte nog eens dat alle Iraanse presidenten hetzelfde 'onverzoenlijke regime' dienen. Hij noemde de Iraanse geestelijke ayatollah Ali Khamenei een dictator en de echte leider van het land. Tevens beschuldigde hij Iran ervan er een dubbele moraal op na te houden door te klagen over de humanitaire tragedie in Syrië, maar tegelijkertijd direct deel te nemen aan 'de Syrische moord en het afslachten van onschuldigen'.


Harde taal van Netanyahu bij de Algemene Vergadering van de VN

Versieren met stijve lul strak plan

Filmpjes met een bizarre versierpoging zijn de nieuwste internethit. Met een kloppende roede, al dan niet naakt, vragen heren dames om hun telefoonnummer. En ze hebben er nog succes mee ook.

Een filmpje, geüpload door ene Freddy Fairhair, is sinds zondag al bijna 750.000 keer bekeken. De langharige jongeman gaat in adamskostuum over straat, en benadert hier een paar lekkere chicks. Zijn stroopsoldaat, strak in de houding, lokt veel reacties uit.

Een handlanger filmt de versierpogingen, en legt hun reacties voor het nageslacht vast. Sommige vrouwen draaien verschrikt hun hoofd weg. Een ander werpt een blik op de sabbelsabel en roept verschrikt: "Heilige schijt!"

Desondanks worden vrouwen toch wel wat natjes door de opgezwollen spermaspeer. "Je mag mijn nummer hebben", reageert een vrouw. Hierna belaagt de beste man een ander groepje vrouwen. "Ik sta hier met een stijfje", verkondigt hij. "Jullie maken me geil. Kun je het zien? Ik wil niet kijken."

Op een ander YouTube-kanaal, Whatever, is een soortgelijke stunt te zien. Hier zijn echter geklede mannen te zien. Met een duidelijk opgezwollen stramme kabouter, of gewoon een rol pepermunt, benaderen zij vrouwen met de vraag om hun telefoonnummer. "Nee", antwoorden sommige dames. "Ik moet kotsen."

Volgens de makers zijn voornoemde vrouwen de uitzondering die de regel bevestigt. Veel vrouwen staan maar wat graag hun nummer af. Het is echter niet bekend of het hun echte nummer is, of dat het een nummer van een ander persoon is.

En zo komt menig FOK!ker aan een date...

'Zes aankomsten bergop in laatste week Giro 2014'

De laatste week van de Giro d'Italia van 2014 wordt loodzwaar. Dat meldt het Italiaanse Tutto Sport, dat het routeschema zou hebben onderschept. In de laatste acht etappes zou zes keer een aankomst bergop op het programma staan.

De beklimmingen die de renners voor de kiezen krijgen zijn onder anderen de Santuario di Oropa, Monte Grappa, Montecampione, Panarotta, Val Martello (dak van de ronde), waarna op de één na laatste dag de Monte Zoncolan moet worden beklommen.

De Italiaanse ronde zou daarnaast onder andere een eerbetoon aan de Italiaanse renners Marco Pantani en Gino Bartali krijgen. Daarnaast kent de Giro twee individuele tijdritten en een openingsploegentijdrit. Die zal op vrijdag 9 mei plaatsvinden, wat komt doordat er een extra rustdag is ingebouwd in de wielerronde. De Giro start immers in het Noord-Ierse Belfast.

Het definitieve schema wordt deze maand bekendgemaakt.

Petrov rammelt weer met flinke geldbuidel

Vitaly Petrov zou volgend jaar wel eens zijn comeback in de Formule 1 kunnen maken. De Rus heeft naar eigen zeggen 25 miljoen euro in zijn geldbuidel zitten, zo meldt zijn voormalige manager Oksana Kosachenko. Het bedrag is ruim voldoende om bij meerdere renstallen in beeld te geraken.

Petrov deed tegenover Championat geen moeite om te ontkennen dat hij sponsorgeld op zak heeft. "Oksana weet altijd meer dan iedereen, in al haar projecten. Ik heb verder geen commentaar. Ik weet niet wat ik moet zeggen." Een zitje in de F1 is dan ook zeker een optie. "We weten dat sommige teams geldproblemen hebben, dat biedt mogelijkheden voor coureurs die op dat vlak bij kunnen springen."

Teams die genoemd worden zijn bijvoorbeeld Sauber en Marussia die beiden banden met Rusland hebben. "Op dit moment heb ik geen nieuws, maar het is voor mij niet nadelig dat sommige teams lang wachten met hun rijderskeuze."

De Russische coureur moet echter ook rekening houden met het betalingsgedrag van zijn sponsoren. Dit heeft hem in het verleden zijn plaats bij Lotus gekost en ook bij Caterham kon hij na afgelopen seizoen zijn biezen pakken, ondanks dat hij voor het team van Tony Fernandes de tiende plaats in het constructeurskampioenschap veiligstelde.

Peres prijst Nederlands verzet WOII

De Israëlische president Shimon Peres heeft tijdens zijn toespraak in de Eerste Kamer de Nederlanders geprezen die tijdens de Tweede Wereldoorlog joden hebben gered. Zij hebben de eer van Nederland gered, aangezien er ook Nederlanders waren die niets deden. "Dat zullen we nooit vergeten."

Peres bezocht zondag het Anne Frank Huis in Amsterdam. Ook tijdens zijn toespraak in de plenaire zaal van de senaat voor leden van de Eerste en Tweede Kamer sprak hij over Anne Frank, de Holocaust en de ruim honderdduizend Nederlandse joden die zijn vermoord.

Daarbij waren er Nederlanders die daar niets tegen deden. "Toch waren er ook vijfduizend Nederlanders die met gevaar voor eigen leven en dat van hun familie joden redden. Dat heeft de levens van veel joden gered en daarmee de eer van Nederland. Dat zullen we nooit vergeten", zei Peres.

De president omschreef het huidige Nederland als een 'land van licht' en een vriend van Israël. "De duisternis is weg." Dat is ook de verdienste van de oprichting van de Europese Unie, stelde Peres. De huidige betrekkingen zijn 'open en oprecht'.

Peres deelde ook een compliment uit aan het Nederlandse parlement, dat hij omschreef als 'groots' en een 'bastion van vrijheid'. Peres bracht dinsdagochtend een bezoek aan koning Willem-Alexander. In zijn toespraak omschreef hij hem als iemand die is toegewijd aan de vrede.

Na afloop van zijn toespraak ging het Israëlische staatshoofd in debat met de aanwezige Eerste en Tweede Kamerleden. Dat debat vond achter gesloten deuren plaats. Na afloop prezen verschillende Kamerleden Peres' toespraak. SGP-leider Kees van der Staaij omschreef die als 'indrukwekkend en persoonlijk'.

Peres is op vrijdag 4 oktober te zien in het televisieprogramma College Tour, waar hij door Twan Huys zal worden geïnterviewd en vragen van studenten beantwoordt. Het is het interview tijdens het bezoek van de president aan Nederland.


Peres brengt een bezoek aan het Anne Frankhuis

Oppositie teleurgesteld over voorstel

De oppositie is teleurgesteld over de concessies die het kabinet wil doen in ruil voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Dat verklaarden de financieel specialisten van de oppositie dinsdagavond voor aanvang van nieuw overleg met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zei dat hij 'oprecht teleurgesteld' is. "Ik baal hiervan. Ik wil echt weten of we het gesprek kunnen voortzetten of dat er alleen op de millimeter wordt bewogen." D66-Kamerlid Wouter Koolmees zei vooral veel 'kleine puntjes' te zien. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf spreekt van 'klein bier'.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten oordeelt eveneens negatief. "Het kabinet weet wat onze wensen zijn. Dit pakket komt daar niet aan tegemoet. We doen een serieuze poging om mee te praten. Dan moet er ook een serieus stuk liggen."

Dijsselbloem heeft de oppositiepartijen waarmee hij in gesprek is, dinsdag een serie mogelijke maatregelen voorgelegd die het kabinet zou kunnen doorvoeren. Daarbij gaat het naar verluidt onder meer om het terugdraaien van de accijnsverhogingen en van de afbouw van de algemene heffingskorting.

Verder zou er een half miljard euro extra voor het onderwijs mogelijk zijn en kan de versobering van de kinderbijslag worden uitgesteld. Het kabinet zou verder veertig miljoen euro extra willen uittrekken voor Defensie en de vliegtaks opnieuw willen invoeren. Onduidelijk is hoe het kabinet de concessies wil financieren.

Gerard Joling niet van plan Maywood af te bellen

Gerard Joling piekert er niet over Maywood af te bellen voor zijn concerten. De zanger bracht de zussen speciaal voor zijn shows van volgende week weer samen, maar de dames hebben weer knallende ruzie. "Alice heeft een paar keer gedreigd ermee te stoppen. Maar daar hebben wij niets mee te maken, wij zijn professionals."

Alice en Caren, die als Maywood een aantal grote hits scoorden, lagen jarenlang met elkaar in de clinch. Joling bracht de dames weer bij elkaar. In augustus zeiden de zussen dat alles weer koek en ei is. Dat is volgens RTL Boulevard niet waar, in de auto naar huis zouden Alice en Caren elkaar al in de haren zijn gevlogen.

Een medewerker van Joling trok onlangs aan de bel. Door de kibbelende zusjes slaapt hij volgens Joling niet meer en 'zit hij alleen maar onder de rode vlekken van de stress'. "Als het zo erg is, dan moeten we kijken of we misschien iets anders doen", vertelde Joling dinsdagavond in RTL Boulevard.

Het optreden van de zusjes Maywood schrappen is voor Joling echter geen optie. "Ik vind het repertoire van Maywood te mooi om dit af te bellen", vertelde Joling. "Ik heb het gehoord en het is onwijs goed. Als ze in aparte auto's moeten komen, vind ik het prima, zolang ze maar komen."

Obama: shutdown gevolg van ideologische kruistocht

De 'shutdown' van de Amerikaanse overheid is het gevolg van een ideologische kruistocht van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigen tegen de zorgwet van president Barack Obama, in de volksmond Obamacare geheten. Dat heeft Obama dinsdag gezegd op een persconferentie.

Obama sprak op de eerste dag van de shutdown. Volgens hem worden de economische gevolgen steeds groter als de shutdown blijft voortduren. De president meent dan ook dat Republikeinen niet in staat zouden moeten zijn om de economie 'gegijzeld' te houden. Hij wil zo snel mogelijk dat de overheidsmachine weer wordt opgestart en dat ambtenaren weer aan het werk kunnen.

Nalbandian bergt tennisracket op

David Nalbandian stopt met tennissen. De 31-jarige Argentijn heeft chronische problemen met zijn schouder. Hij maakte zijn afscheid dinsdag bekend op een persconferentie in Buenos Aires. Nalbandian stond ooit op de derde plaats op de wereldranglijst.

Nalbandian bereikte het hoogtepunt van zijn loopbaan al in 2002. Toen reikte hij verrassend tot de finale op Wimbledon, maar boog hij daarin voor Lleyton Hewitt. Op alle andere grandslamtoernooien haalde hij tenminste de halve finale.

Met Argentinië bereikte Nalbandian drie keer de finale van de Davis Cup. Een keer was Rusland te sterk, twee keer bogen de Argentijnen voor Spanje.

Twee Greenpeace-activisten horen woensdag aanklacht

Ten minste twee van de dertig opgepakte opvarenden van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise krijgen woensdag in het Russische Moermansk hun aanklacht te horen. Het gaat om de Zweed Dima Litvinov en de Finse Sini Saarrela. Zij horen woensdag hun aanklacht. Dat meldt een woordvoerder van de milieuorganisatie dinsdag.

"Mogelijk klagen de Russische autoriteiten hen aan voor piraterij, maar er gaan ook geruchten dat het om een mildere aanklacht gaat", aldus de zegsvrouw. Op piraterij staat in Rusland een celstraf van maximaal vijftien jaar. Of ook de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels woensdag worden aangeklaagd is onduidelijk.

Vooralsnog is over de Nederlandse activisten alleen bekend dat zij voor zondag hun aanklacht te horen krijgen. "Maar het zou zomaar kunnen dat zij woensdag ook al in de rechtszaal moeten verschijnen", denkt de woordvoerder.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise voerde op de Petsjorazee, tussen Rusland en de Noordpool, actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Toen activisten vanaf een rubberbootje het platform beklommen, werden zij aangehouden. Later werd het schip geënterd. In totaal werden dertig opvarenden uit achttien verschillende landen gearresteerd.

De Russische justitie stelde eerder de opvarenden van piraterij te verdenken, maar de Russische president Vladimir Poetin heeft al aangegeven dat overduidelijk is dat het niet om piraterij gaat. Nederland heeft de onmiddellijke vrijlating van de activisten geëist, maar daar is Rusland niet op ingegaan.

'Kabinet doet oppositie voorstel'

Het kabinet heeft de oppositie dinsdag een serie maatregelen voorgelegd waarover valt te praten. Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond, kort voordat de gesprekken tussen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en de oppositiepartijen worden hervat.

Het zou gaan om onder meer het terugdraaien van de accijnsverhogingen en van de afbouw van de algemene heffingskorting. Ook zou er een half miljard euro extra voor het onderwijs mogelijk zijn en kan de versobering van de kinderbijslag worden uitgesteld. Het kabinet zou verder veertig miljoen euro extra willen uittrekken voor Defensie en de vliegtaks opnieuw willen invoeren.

Onduidelijk is hoe het kabinet de concessies zou willen financieren. Dijsselbloem hamert er tot nu toe op dat het totale bezuinigingsbedrag niet lager mag uitvallen dan zes miljard euro.

[Upd] Aarde ontsnapt aan ramp

We zijn afgelopen weekend ontsnapt aan de dood van vele miljoenen aardbewoners. Een asteroïde is vrijdag rakelings langs de aarde gescheerd.

De ruimterots werd vrijdag, enkele uren voor de eventuele inslag, ontdekt door Russische astronomen. Te laat om de wereld te waarschuwen voor een op handen zijnde ramp, want negen uur later miste het voorwerp op een haar na onze aardkloot.

De asteroïde vloog op een afstandje van slechts 11.300 kilometer van onze planeet. Dat lijkt veel, maar is slechts een steenworp afstand als je het vergelijkt met de afstand waarop geostationaire satellieten in een baan om de aarde cirkelen. Deze hangen namelijk op een hoogte van zo'n 36.000 kilometer.

Vladimir Lipunov van de Universiteit van Moskou heeft het ding opgemeten, en schat de ruimterots op ongeveer 15 meter. Hoewel de kans van een inslag op slechts een op 250.000 wordt geschat, zijn de Russen een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om de baan van een asteroïde af te buigen. Of Bruce Willis zich hiervoor wil lenen, is helaas onbekend.

Update 18.00 uur:
Volgens astronieuws.nl valt het allemaal wel mee met die bijna-inslag. Hij blijkt toch op veilige afstand de aarde te zijn gepasseerd.

De berekening was te snel uitgevoerd. Rotsblok 2013 SW24 was anderhalve week geleden al op de korste afstand van de aarde. En dat bleken miljoenen kilometers. Ook de diameter kan niet met zekerheid worden gezegd.

Update 19.55 uur:
SpaceWeather.com schat de afstand toch iets korter in. Bij hen bedraagt de afstand slechts 2,3 keer de afstand van de aarde tot de maan, oftewel een kleine 885.000 kilometer.

Deze site voorspelt nog een veel mooiere bijna-inslag. Op 26 november zal object 2013 NJ, een object van maar liefst 150 meter, op een afstand van slechts 961.000 kilometer langs onze planeet scheren. Gelukkig hebben we Mark Rutte, die zijn hand niet zal omdraaien zich op te offeren om ons voor een ramp te behoeden.

Zou een mooie vuurbal zijn geweest, als hij was ingeslagen...

ANWB: filezwaarte nog nooit zo laag

De filezwaarte op de Nederlandse wegen is nog nooit zo laag geweest. Dat meldt de ANWB dinsdag. In het derde kwartaal halveerde het aantal files ten opzichte van de gemiddelde filezwaarte van de afgelopen zeven jaar.

Zeven jaar geleden begon Rijkswaterstaat met een nieuw meetsysteem voor de filezwaarte, de lengte keer de duur van een file. Met dat systeem kunnen meer files worden geregistreerd.

Zowel in de zomermaanden als in september stonden veel minder files op de Nederlandse wegen. Toch kreeg het verkeer de afgelopen maand een aantal keer te maken met flinke vertragingen. Zo had het verkeer te maken met veel regen tijdens de spits, wat soms lange files tot gevolg had.

In het zuidwesten van het land stond daarnaast op 5 september een extreem lange file. Door een brandende hooiwagen sloot de politie de A58 van Vlissingen richting Roosendaal af. Automobilisten stonden urenlang stil in de brandende zon.

De hardnekkige problemen aan de noordzijde van de nieuwe Coentunnel sprongen er eveneens uit. Aanrijdingen, soms meerdere op een dag, zorgden voor lange files. Tijdens de avondspits van 18 september werd de tunnel zelfs drie keer afgesloten na ongelukken.

Verder stond maandag het verkeer in en rond Rotterdam lang stil door de afsluiting van de Maastunnel. De tunnel moest dicht vanwege een brand aan de Maashaven aan de zuidkant van de tunnel. Verkeer moest omrijden, waardoor lange files in de stad en op de ring van Rotterdam ontstonden.

Damrak sluit hoger ondanks shutdown

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten ondanks de 'shutdown' van de Amerikaanse overheid en het koersverlies voor indexzwaargewicht Unilever. De AEX steeg 0,7 procent en sloot op 377,63 punten. De AMX koerste 0,8 procent hoger.

Omringende beurzen noteerden grotere winsten. Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 1,1 en 1,3 procent. De Italiaanse beurs steeg maar liefst 2,9 procent.

In de AEX sloot het merendeel van de fondsen hoger. Unilever trok echter de meeste aandacht met een verlies van 2,8 procent. Het levensmiddelenconcern liet maandag nabeurs weten op koers te blijven voor de doelstellingen voor dit jaar, ondanks de groeivertraging in veel opkomende markten.

Voor het lopende kwartaal voorziet Unilever een onderliggende omzetgroei van 3 tot 3,5 procent. Analisten reageerden teleurgesteld op de berichtgeving van Unilever. Zo verlaagde Nomura het koersdoel voor Unilever van 34,30 naar 32,25 euro.

Fugro verloor 0,7 procent nadat SNS Securities het advies verlaagde van Kopen naar Houden bij een koersdoel van 50,00 euro. Beleggers zullen volgens SNS een afwachtende houding aannemen nu de bodemonderzoeker een nieuwe strategie heeft gepresenteerd, die geduld zal vragen van aandeelhouders.

Air France-KLM voerde, mede door een dalende olieprijs en meevallend nieuws van brancheorganisatie IATA over het mondiale luchtvrachtvervoer, de stijgers aan met een koerswinst van 3,9 procent.

ING volgde met een plus van 3,4 procent nadat JP Morgan Cazenove zich positief had uitgelaten over de Nederlandse financials en ING de beste kansen toedicht om te profiteren van een herstel van de Nederlandse huizenmarkt.

Voor ING verhoogden de analisten het koersdoel van 10,80 naar 11,20 euro bij een onveranderd Overwogen advies. De koersdoelen voor Aegon en Delta Lloyd werden bijgesteld naar respectievelijk 6,48 en 16,42 euro. Aegon sloot 2,1 procent hoger en Delta Lloyd verloor 1,1 procent.

Philips sloot de dag af met een winst van 2,1 procent. Het Eindhovense technologiebedrijf verkreeg een opdracht uit Dubai om overheidsgebouwen te voorzien van ledverlichting, maar maakte geen financiële details bekend.

Op de AMX (+0,8 procent) noteerde Heijmans de grootste koerswinst met 3,9 procent. Maandag was de bouwer nog een van de sterkste dalers. Arcadis verloor 0,9 procent. MDxHealth besloot de dag met een plus van 3,1 procent. Het biotechbedrijf tekende een overeenkomst met twee Amerikaanse zorgverzekeraars. Met de overeenkomst krijgen vijftig miljoen Amerikanen toegang tot de prostaatkankertest van het bedrijf.

DE Master Blenders 1753 maakte bekend de beurs op 29 oktober te verlaten. Dat betekent dat 28 oktober de laatste handelsdag voor het aandeel is. Het koffie- en theebedrijf sloot dinsdag vlak.

De borden op Wall Street kleurden aan het einde van de Europese handelsdag flink groen. De Dow Jones won een half procent. De S&P 500 noteerde 0,7 procent hoger en de Nasdaq pluste 1,0 procent.

Senaat VS wijst voorstel Republikeinen af

Het einde is nog altijd niet in zicht voor de politieke patstelling in Washington. De Democratische meerderheid in de Senaat heeft dinsdag een voorstel van de Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden afgewezen om een commissie in te stellen om het meningsverschil over de zorgwet van president Barack Obama op te lossen.

De Amerikaanse overheid ging maandagnacht op slot, omdat er geen nieuwe financieringswet werd aangenomen. De Republikeinen in het Huis wilde de overheid alleen draaiende houden als de invoering van de zorgwet, ook wel bekend als Obamacare, een jaar zou worden uitgesteld. De Democraten piekeren er echter niet over om een van hun belangrijkste beleidsmatige prestaties van de afgelopen jaren om zeep te helpen.

De Republikeinen hebben voorgesteld een comité van leden van het Huis en van de Senaat in te stellen om te praten over een compromis. De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, heeft echter gezegd niet te zullen onderhandelen zolang de Republikeinen de financiering van de overheid hier van af laten hangen. Ook het Witte Huis liet weten dat eventuele onderhandelingen over Obamacare los moeten staan van de begroting. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat het huidige Republikeinse ultimatum neerkomt op 'onderhandelen met een pistool op de borst'.

Japanse studio richt zich op westen

De Japanse gamestudio en uitgeverij Idea Factory heeft een kantoor geopend in Californië. Met Idea Factory International wil het Japanse bedrijf zijn eigen games uitgeven in Noord-Amerika en Europa. Naast games moeten ook animatieseries en apps via het bedrijf op de westerse markt verschijnen.

Idea Factory, dat sinds 1994 bestaat, bracht in de laatste jaren verschillende rollenspellen op de markt. Hyperdimension Neptunia en Record of Agarest War zijn de bekendste reeksen. Gamebedrijf Nippon Ichi Software America was in maart nog de uitgever van Hyperdimension Neptunia Victory, het derde deel in de reeks.

De zet van Idea Factory is opmerkelijk. Een jaar of vijf geleden wilden verschillende Japanse uitgevers zich richten op westerse gamers. Onder meer uitgever Capcom zag een poging om Europese en Amerikaanse gamers aan te spreken mislukken. Actiespellen als Bionic Commando en Dark Void verkochten amper.

Idea Factory maakte maandag al bekend producent Masahiro Yamamoto, bekend van het tactische rollenspel Disgaea 4, te hebben aangesteld. Yamamoto geeft leiding aan een team ontwikkelaars om een rollenspel te maken voor PlayStation Vita.


Japanse studio richt zich op westen

Guild Wars 2 Twilight Assault vandaag live

NCSOFT en ArenaNet, ontwikkelaar van de Guild Wars-franchise, kondigen de nieuwste update voor Guild Wars 2 aan, Twilight Assault, die vandaag live gaat. Met deze nieuwe update laat ArenaNet zien dat het menens is om spelers iedere twee weken nieuwe content te bieden, in een hogere frequentie dan iedere andere Westerse uitgever.

In Twilight Assault heerst onrust in Twilight Arbor en gaan geruchten dat Scarlet Briar, de sluwe leider van Aetherblades, achter de verdachte gebeurtenissen zit. Spelers sluiten zich aan bij de sylvari-held Caithe om de duistere plannen van Scarlet een halt toe te roepen.

Nieuwe Events

  • Level 80 Path in Twilight Arbor: Spelers kunnen met Caithe en elkaar samenwerken om een weg te vinden in de verborgen, geheime faciliteit waar ze het opnemen tegen bewakers, langs vallen navigeren en het monster verslaan dat zich aan het einde van de vesting bevindt.

Nieuwe Rewards

  • Achievement Rewards: Spelers die Twilight Assault uitspelen, verdienen de nieuwe (lichtgevende) Slickpack back item, of een miniatuurversie van de meest krachtige tegenstanders die zich in Twilight Arbor begeven.
  • Exotische Nightmare Wapens: Spelers kunnen een nieuwe versie van de Nightmare wapens bemachtigen die de tegenstanders sporadisch achterlaten in de Twilight Arbor explorable modus.
  • Aether Chests: Spelers kunnen Aether Key Pieces verzamelen in heel Tyria, door vijf delen te combineren die samen een sleutel vormen, waarmee de Aether Chests in Twilight Arbor geopend kan worden.

PS3-versie NBA 2K14 upgraden naar PS4

Om mensen die wikken en wegen of ze hun dunks op PlayStation 3 of de PlayStation 4 willen maken, heeft 2K Sports vandaag een digitale upgrade-aanbieding aangekondigd voor NBA 2K14 op PlayStation.

Als je NBA 2K14 koopt voor PlayStation 3 krijg je voucher waarmee je de digitale versie voor de PlayStation 4 via het PlayStation Network kunt kopen voor €14,99. De next gen-versie van NBA 2K14 is gebouwd op een geheel nieuwe basis, dus geen simpele port van current-gen naar de nieuwe consoles. De versie voor next-gen heeft onder andere nieuwe gamemodi en ziet er een stuk beter uit.

NBA 2K14 voor PlayStation 3 en Xbox 360 komt4 oktober uit, de PlayStation 4-versie op 29 november. De Xbox One-versie komt wereldwijd 22 november uit, maar ja, het ondertussen bekende verhaal wordt wat saai: geen Xbone in Nederland dit jaar.

Lekker gek doen met Wii Party U

Als je denkt dat Nintendo geen gimmicks meer voor de GamePad achter de hand hield, dan heb je het goed mis. Met Wii Party U ga je onder andere met een groep mensen rondom je controller dansen en onzichtbaar water door je huiskamer vervoeren.

Ik weet alleen niet hoe verstandig het is om een controller op de grond te leggen tijdens hectische speelsessies. Bekijk de bizarre mini-games in de onderstaande trailers. Wii Party U komt op 25 oktober uit.

Brama geopereerd na maandenlang blessureleed

Wout Brama is dinsdag onder het mes gegaan. De 27-jarige middenvelder van FC Twente werd geopereerd aan een slepende hielblessure, die hem al sinds april aan de kant houdt. Brama besloot tot een operatie over te gaan, omdat eerdere behandelingen niet tot het gewenste effect leidden.

"Ik ben blij dat de operatie vandaag is uitgevoerd en heb alle vertrouwen in een goed herstel", reageert Brama op de clubsite. "Ik heb geen datum in mijn hoofd wanneer ik weer terug zal zijn. Voor mij is nu het belangrijkste dat ik goed kan herstellen, daar richt ik mij volledig op."

Veel hinder van het ontbreken van Brama ondervindt Twente vooralsnog niet. De Tukkers staan samen met PSV en Heerenveen na acht speelronden aan kop van de Eredivisie. De door Twente opgeleide Brama heeft 226 competitieduels en vijf goals achter zijn naam.

Centraal meldpunt voor matchfixing

De sportwereld krijgt mogelijk één loket waar sporters, begeleiders en andere betrokkenen terechtkunnen met vragen over en meldingen van matchfixing en andere vertrouwenskwesties in de sport. Dat heeft het kabinet dinsdag laten weten in reactie op een recent onderzoek naar matchfixing.

Onder leiding van de sportkoepel NOC*NSF wordt in de sportwereld gewerkt aan een 'integrale aanpak' van matchfixing en andere integriteitskwesties, waaronder ook doping en seksuele intimidatie. "We vinden deze integrale aanpak dermate van belang dat we hieraan willen bijdragen", schrijven minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Behalve aan het meldpunt wordt gewerkt aan betere voorlichting van sporters. Zo heeft de voetbalbond KNVB al een voorlichtingscampagne aangekondigd. Ook de tennisbond KNLTB is meer aan voorlichting gaan doen. Verder moeten er regels komen voor sporters en bestuurders, waarbij het manipuleren van wedstrijden en gokken op de eigen competitie expliciet worden verboden.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), die bezig is internetgokken te legaliseren, gaat bovendien regelen dat bepaalde vormen van sportweddenschappen worden verboden. Welke vormen is nog niet bekend. In elk geval wordt gokken op jeugdwedstrijden verboden. Ook moeten internetgokbedrijven zich aansluiten bij een detectiesysteem waarmee matchfixing kan worden opgespoord.

Het kabinet reageert op een begin vorige maand verschenen rapport. Daaruit bleek dat het manipuleren van sportwedstrijden ook in Nederland voorkomt. Een Duitse officier van justitie zei eerder dat in 2009 vier wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal zijn gemanipuleerd. De onderzoekers bepleitten maatregelen om matchfixing tegen te gaan.

Spanjaard Nieve voor twee seizoenen akkoord met Sky

Mikel Nieve vervolgt zijn wielercarrière bij Team Sky. De 29-jarige klimmer onthulde dinsdag tegen de Spaanse krant El Diario de Navarra dat hij een mondelinge overeenkomst voor twee jaar heeft met de Britse wielerploeg. Nieve heeft nog een contract voor een jaar bij Euskaltel, maar de Baskische ploeg houdt op te bestaan. Onderhandelingen met Formule 1-coureur Fernando Alonso liepen vorige week spaak.

"Zelfs voordat de optie Fernando Alonso in beeld kwam, wist ik al zeker dat ik naar Sky wilde", stelt Nieve. "Ik heb nog steeds niet getekend, omdat ik eerst wil zien hoe de dingen bij Euskaltel worden opgelost, maar ik ben akkoord met een contract van twee jaar."

Nieve noemt Sky het beste team ter wereld en beseft terdege dat hij waarschijnlijk een dienende rol krijgt. "Ik begrijp dat ik ga werken voor teamgenoten en dat dit een team is waar ik veel steun kan bieden in de bergetappes", zegt de Spanjaard. Sky won met Bradley Wiggins en Chris Froome de laatste twee edities van de Tour.

Nieve bewees in het verleden het rondewerk zelf ook goed aan te kunnen. Hij werd zowel in de Giro als in de Vuelta tweemaal tiende. In de Tour is zijn twaalfde plaats van afgelopen zomer zijn beste resultaat.

Europa releasedatum Scribblenauts Unlimited bekend

Na meer dan een jaar wachten heeft Nintendo dan toch de Europese releasedatum van Scribblenauts Unlimited bekendgemaakt. De game verschijnt op 12 december voor Wii U en 3DS. In de Verenigde Staten verscheen de game al in november vorig jaar. De pc-versie is sinds februari bij ons beschikbaar.

Intussen is de opvolger Scribblenauts Unmasked al uit in de VS. Wanneer die titel bij ons verschijnt, is nog onbekend.

Nederlandse games vooral serieuze bedoening

Het grote geld voor de Nederlandse game-industrie zit niet in de verkoop van spellen als entertainmentproduct, maar in het aanbieden van games als dienst of leermiddel. Over twee jaar zouden de zogeheten serious games goed zijn voor een omzet van 145 miljoen euro per jaar.

Dat voorspelt Frank Visser van netwerkorganisatie Immovator. Onder de noemer Growing Games is een initiatief gestart om leerzame spellen van Nederlandse bodem internationaal in de markt te zetten. Hiervoor moeten games, net als bij televisieprogramma's als The Voice, als format worden aangeboden. Volgens Visser is het vaststellen van de leerzame werking van games de eerste stap.

"Het wordt steeds vaker duidelijk dat elementen uit computerspellen processen kunnen versnellen", zei Visser tegen Novum Nieuws. Vanuit Growing Games moeten leerzame spellen, de zogeheten serious games of applied games, gevalideerd worden. Dan pas zijn deze spellen aan klanten aan te bieden.

Meer dan twintig bedrijven werken samen binnen Growing Games. Zo is onderzoeksbureau TNO betrokken om games te valideren op hun beoogde effecten. Daarnaast zijn verschillende overheidsinstanties, onderwijsinstellingen, netwerkorganisaties, investeerders en belangenbehartigers betrokken bij het initiatief.

Vorig jaar november rapporteerde netwerkorganisatie Taskforce Innovatie Regio Utrecht dat de Nederlandse game-industrie in 2012 goed was voor een omzet van 150 tot 200 miljoen euro. Dat is bijna een verdubbeling van de omzet in 2010. De opkomst van serious games spellen volgens Visser een belangrijke rol hierin.

Met de voorspelde omzetcijfers van 145 miljoen euro in 2015 is het mogelijk dat tegen die tijd meer geld omgaat in leerzame spellen dan in entertainmentproducten. In Nederland zijn meer bedrijven bezig met serious games dan met entertainmentgames, al blijft het op het gebied van arbeidsplaatsen, duizend tegenover tweeduizend, wat achter.

Voorbeelden van zakelijke of dienstverlenende toepassingen zijn er in overvloed. De in Rotterdam gevestigde studio Ranj werkte aan het spel Sharkworld waarin spelers getest worden op hun managementvaardigheden. Het eveneens in Rotterdam gevestigde Vstep maakt simulatiesoftware voor de politie, brandweer en de binnenvaart.

Ook in andere vakgebieden kunnen games leerzaam worden toegepast. Chirurgen kunnen operaties oefenen, er kan getest worden of ouderen alert en kwiek genoeg zijn om met een scootmobiel te mogen rijden en games kunnen helpen bij een revalidatie.


Nederlandse games vooral serieuze bedoening

Samsom en Zijlstra zien ruimte

Met coalitiepartijen VVD en PvdA is te praten over de wensen van de oppositie, maar het bedrag van zes miljard euro aan bezuinigingen blijft overeind. Dat zeiden fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) dinsdag. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), met wie Zijlstra en Samsom eerder op de dag spraken, zei ook dat hij 'zeker bereid' is om aan oppositiepartijen tegemoet te komen bij de gesprekken over de begroting van volgend jaar.

Volgens Samsom valt te praten over het lastenbeeld, over de vergroening van de belastingen, over de positie van gezinnen en over eventuele investeringen in onderwijs. Maar de zes miljard euro is niet onderhandelbaar. "Wij vinden ook dat je je moet houden aan afspraken die je in Europa hebt gemaakt", zei hij.

Samsom verwacht niet dat er een groot akkoord over het hele regeringsbeleid komt. Hij denkt eerder dat op deelonderwerpen afspraken gemaakt moeten worden met de oppositie.

Zijlstra wil zich niet uitlaten over de inhoud van de gesprekken die dinsdagavond op het ministerie van Financiën worden gevoerd met VVD, PvdA en oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus. Wel verwacht hij dat de gesprekken met minister Dijsselbloem 'constructief' gaan verlopen.

De PvdA-bewindsman vindt het een 'plicht' om tot afspraken te komen. "Nederland zit echt niet te wachten op politieke chaos", aldus Dijsselbloem. "We zijn zeker bereid om andere partijen tegemoet te komen."

Phoenix Wright-demo nu beschikbaar

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies, pfoe, komt op 24 oktober uit voor de 3DS. De game is alleen via de eShop beschikbaar. Nintendo heeft ook aangekondigd dat er vandaag een demo van het spel beschikbaar wordt gesteld. 

In Dual Destinies keert Phoenix Wright weer terug in de hoofdrol. Als je iets meer wilt weten over het verhaal kun je de onderstaande trailer bekijken. Fans worden op hun wenken bediend, volgend jaar staat ook al Phoenix Wright vs. Professor Layton in de planning.

[Upd] Amerikaanse overheid op slot

De Amerikaanse overheid is maandagnacht op slot gegaan. Het Congres moest voor middernacht een wet aannemen om de overheid te financieren, maar de Republikeinen eisten dat de invoering van de zorgwet van president Barack Obama een jaar zou worden uitgesteld.

Aangezien de Democraten niet aan de invoering van wat in de volksmond Obamacare heet wilden tornen, was de zogenoemde 'shutdown' niet meer af te wenden. Nu er officieel geen geld meer is om de overheid draaiende te houden worden achthonderdduizend ambtenaren naar huis gestuurd.

Alle nationale parken, monumenten en musea gaan dicht, leningaanvragen van kleine bedrijven worden niet meer in behandeling genomen en medisch onderzoek van de overheid komt stil te liggen. Ook worden paspoortaanvragen niet meer in behandeling genomen. De laatste keer dan de overheid op slot ging - in 1995 - kostte dat de regering omgerekend meer dan een miljard euro.

Zo'n achthonderdduizend ambtenaren worden dinsdag met verlof gestuurd. Overheidsmedewerkers die onmisbare taken uitvoeren, zoals luchtverkeersleiders en militairen, werken wel door. Ook uitkeringen worden nog uitgekeerd.

Update 10.15 uur:
'Shutdown? check uw e-mail'

Amerikaanse ambtenaren die willen weten of ze door het politieke getouwtrek over de federale begroting enige tijd buiten spel worden gezet, moeten hun e-mail checken. Alle federale ambtenaren krijgen of kregen een e-mail waarin staat of ze naar hun werk moeten gaan of thuis kunnen blijven.

Zij die voorlopig met onbetaald verlof moeten gaan, mogen dinsdagmorgen nog wel enkele uren op het werk komen om orde op zaken te stellen, zoals bijvoorbeeld bureauladen van bederflijke waar ontdoen. Maar ze mogen van de wet dinsdagmorgen beslist niet werken. Dat mag pas weer als ze officieel zijn teruggeroepen. Er is een mogelijkheid dat het Congres later alsnog bepaalt dat voor de gedwongen verloftijd salaris wordt uitbetaald, maar dat zou dan alleen voor vaste en niet voor tijdelijke krachten zijn.

Wie er naar huis moeten, wordt bepaald door 'federal managers' die gebruik maken van een plan dat eerder is opgesteld. Naar schatting ruim 800.000 van de meer dan 2 miljoen federale overheidsdienaren worden door deze 'shutdown' getroffen. Maar de overigen hoeven er volgens de meldingen van de Washington Post niet op te rekenen dat ze op tijd hun salaris ontvangen. De mensen die blijven werken houden zich bezig met de nationale veiligheid, inclusief het buitenlands beleid, de betaling van rekeningen en andere financiële verplichtingen die de Amerikaanse federale overheid heeft, of met de bescherming van personen en goederen.

Update 11.58 uur:
Nu het Congres in de Verenigde Staten er niet in is geslaagd de sluiting van de overheid te voorkomen, zijn de gevolgen op allerlei terreinen voelbaar. Ambtenaren worden naar huis gestuurd, overheidsprogramma's liggen stil en op Mars is de rover Curiosity in de slaapstand gezet.

Ruimtevaartorganisatie NASA is een van de instanties die direct met de gevolgen van de shutdown te kampen heeft. Het grootste deel van de organisatie, waaronder het Curiosity-programma, komt tot stilstand.

"Curiosity wordt, voor de veiligheid van de rover, in een beschermde modus gezet", tekende de International Business Times op uit de mond van NASA-woordvoerder Allard Beutel. "Er zal geen nieuwe gegevensverzameling plaatsvinden."

Astronauten in het internationale ruimtestation ISS hoeven niet te vrezen voor hun terugkeer naar de aarde. Mission Control in Houston blijft ondanks de shutdown operationeel.

Update 15:11
Het Amerikaanse ministerie van defensie en advocaten van de regering proberen manieren te vinden om meer medewerkers van het ministerie aan het werk te houden, ondanks het feit dat de overheid maandagnacht op slot ging. Minister van defensie Chuck Hagel zei dinsdag bezorgd te zijn dat de zogenoemde 'shutdown' de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten schaadt.

Hagel is momenteel op bezoek in Zuid-Korea en mensen vragen hem naar de politieke patstelling in Washington. "Het heeft een effect op onze relaties in de hele wereld en het komt neer op één enkele vraag: kan je erop vertrouwen dat de VS een betrouwbare partner zijn, die hun verplichtingen jegens hun bondgenoten nakomen?", aldus Hagel. "Het werpt een grote schaduw over de geloofwaardigheid van Amerika (...) als dit soort dingen gebeurt."

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat konden maandag geen overeenstemming bereiken over het financieren van de overheid. De Republikeinen wilden de overheid alleen open houden als de invoering van de zorgwet van president Barack Obama zou worden uitgesteld. De Democraten piekeren er echter niet over hun belangrijkste beleidsmatige prestatie van de afgelopen jaren de nek om te draaien. De overheid ging om middernacht Amerikaanse tijd op slot.

Een concreet gevolg van de 'shutdown' is dat honderdduizenden ambtenaren, onder wie veel werknemers van het Pentagon, met onbetaald verlof worden gestuurd. Hagel zei echter dat zijn advocaten in het Pentagon samen met het ministerie van justitie aan het kijken zijn of de Pentagon-medewerkers aan het werk kunnen worden gehouden.

Update 17:53
Het einde is nog altijd niet in zicht voor de politieke patstelling in Washington. De Democratische meerderheid in de Senaat heeft dinsdag een voorstel van de Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden afgewezen om een commissie in te stellen om het meningsverschil over de zorgwet van president Barack Obama op te lossen.

De Amerikaanse overheid ging maandagnacht op slot, omdat er geen nieuwe financieringswet werd aangenomen. De Republikeinen in het Huis wilde de overheid alleen draaiende houden als de invoering van de zorgwet, ook wel bekend als Obamacare, een jaar zou worden uitgesteld. De Democraten piekeren er echter niet over om een van hun belangrijkste beleidsmatige prestaties van de afgelopen jaren om zeep te helpen.

De Republikeinen hebben voorgesteld een comité van leden van het Huis en van de Senaat in te stellen om te praten over een compromis. De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, heeft echter gezegd niet te zullen onderhandelen zolang de Republikeinen de financiering van de overheid hier van af laten hangen. Ook het Witte Huis liet weten dat eventuele onderhandelingen over Obamacare los moeten staan van de begroting. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat het huidige Republikeinse ultimatum neerkomt op 'onderhandelen met een pistool op de borst'.

'Meer reclame NPO is oneerlijke concurrentie'

Commerciële radio- en televisieomroepen vrezen "oneerlijke concurrentie", als de publieke omroep (NPO) de bezuinigingen die de overheid oplegt deels gaat opvangen door meer reclame uit te zenden. Dat stellen de Vereniging Commerciële Omroepen, de Vereniging Commerciële Radio en de NDP Nieuwsmedia dinsdag in reactie op een adviesrapport dat staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur) maandag naar de Tweede Kamer stuurde.

In het rapport wordt onder meer voorgesteld om programma-onderbreking voor commercials bij de publieke omroep toe te staan, om op die manier meer inkomsten binnen te halen.

Volgens de organisaties wordt de NPO daarmee zelf "een commerciële partij", die bovendien ook niet meer in staat zou zijn om "maatschappelijk onderscheidende programma’s aan alle doelgroepen" aan te bieden.

'Meer reclame NPO is oneerlijke concurrentie'
'Meer reclame NPO is oneerlijke concurrentie' (Foto: ANP)

Lid Pussy Riot beëindigt hongerstaking

Zangeres Nadezjda Tolokonnikova van de Russische punkband Pussy Riot heeft haar hongerstaking na negen dagen beëindigd, meldt de Russische federale gevangenisdienst. Een oppositieleider die Tolokonnikova had gesproken twitterde eveneens dat zij ging stoppen met haar actie.

De zangeres begon de hongerstaking om te protesteren tegen de werkregels in de strafkolonie waar zij zit. Tolokonnikova werd tot twee jaar veroordeeld voor een 'punkgebed' tegen president Vladimir Poetin in een orthodoxe kerk. Tolokonnikova zei dat zij zestien uur per dag moest werken en dat de beloning ver onder het wettelijk minimum lag. De gevangenisautoriteiten hebben de klacht van Tolokonnikova afgewezen.

Sony knipt geweld uit Europese Beyond: Two Souls

De Europese versie van de thriller Beyond: Two Souls is gecensureerd. Uitgever Sony heeft een gewelddadige scène uit het spel geknipt zodat het spel een leeftijdskeuring voor zestien jaar en ouder kan krijgen. Het gaat volgens Sony om vijf tot tien seconden beeldmateriaal. De censuur zou geen invloed hebben op het verhaal.

"Door de aanpassing kunnen we een veel groter publiek bereiken", zei productmanager Ross Alexander in een verklaring. Daarnaast zijn volgens de Duitse gamewebsite spielegrotte.de enkele erotisch getinte beelden verwijderd, maar dat wil Sony Computer Entertainment niet bevestigen.

Beyond: Two Souls werd gemaakt door de Franse studio Quantic Dream. De studio gooide drie jaar geleden hoge ogen met de thriller Heavy Rain. Het is niet bekend wat studiobaas David Cage vindt van de censuur aan zijn nieuwste spel. Begin dit jaar noemde hij censuur nog een achterhaald concept, omdat games niet langer alleen voor kinderen gemaakt worden.

Beyond: Two Souls is vanaf volgende week vrijdag verkrijgbaar voor de PlayStation 3. In het spel speelt de Canadese actrice Ellen Page de hoofdrol. Het spel draait om het leven van haar personage, Jodie Holmes. Zij beschikt over bovennatuurlijke krachten die ze maar moeilijk kan beheersen.


Sony knipt geweld uit Europese Beyond Two Souls

FOK!filmtips van de dag: The Running Man & Predator (1987)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

The Running Man

Vanavond kunnen filmliefhebbers weer eens ouderwets genieten van een tweetal filmklassiekers uit 1987 met de Oostenrijke eik Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol. Voor de FOK!filmtip van vandaag gaan we namelijk voor twee spetterende actiefilms die vanavond op RTL7 te zien zijn. Om 20.30 uur is op die zender de film The Running Man te zien. The Running Man speelt zich af in het jaar 2019. Ben Richards (Schwarzenegger) is een politieagent die weigert om op burgers te schieten en wordt veroordeeld tot deelname aan de tv-show The Most Dangerous Game. In het spel worden kandidaten door ervaren jagers achterna gezeten. Aan Richards hebben ze echter een taaie kluif.

The Running Man 1

The Running Man werd geregisseerd door Paul Michael Glaser, die we natuurlijk ook kennen van zijn rol in de legendarische tv-serie Starsky & Hutch. De film werd gebaseerd op een verhaal van Richard Bachman, een pseudoniem van de beroemde schrijver Stephen King. King schreef het verhaal in minder dan 72 uur. Toen Schwarzenegger jaren later campagne voerde om gouverneur te worden gebruikte hij de titel van deze film voor zijn campagnebus.

Predator

Zowel Arnold Schwarzenegger, Jesse Ventura als Sven-Ole Thorsen zien we ook om 22.30 uur op RTL7 in de film Predator van John McTiernan. De 'governator' speelt in deze film de aanvoerder van een commandoteam van het Amerikaanse leger, die de Zuid-Amerikaanse jungle ingestuurd worden om een stel gegijzelde mensen te bevrijden. Als het team bij het kamp aankomt blijkt iedereen afgeslacht te zijn. Al snel merken de mannen dat ze de strijd aan moeten gaan met een onzichtbare en uiterst dodelijke vijand.

Predator 1

Oorspronkelijk zou Jean-Claude Van Damme de rol van Predator spelen, maar hij was ontevreden met zijn rol en is slechts in één shot in de film te zien, alhoewel hij daar door alle effecten en het Predator-pak niet herkenbaar is. Het buitenaardse wezen zou uiteindelijk worden gespeeld door Kevin Peter Hall. Heb je dus zin aan een fijn avondje jaren tachtig-films dan zit u goed bij RTL7.

Hasta la vista, baby!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Genomineerden Atleet van het Jaar bekend

Tien mannen en vrouwen zijn door de Internationale Atletiekfederatie IAAF genomineerd voor de prijs Atleet van het Jaar 2013 (World Athlete of the Year Award). Vanaf nu tot 27 oktober kunnen leden van de "World Athletics Family" hun stem uitbrengen op de genomineerden.

Onder de stemgerechtigden horen onder andere IAAF-leden, meetingorganisatoren en de pers. Uit de eerste selectie blijven drie finalisten bij de mannen en de vrouwen over. De uiteindelijke winnaar van de prijs wordt bekend gemaakt op het World Athletics Gala op 16 november.

In 2012 werden Usain Bolt en Allyson Felix tot wereldatleet verkozen. Bolt kreeg de onderscheiding voor de vierde keer nadat hij die in 2008, 2009 en 2011 ook al een keer had gewonnen. De Jamaicaan is nu ook favoriet bij de mannen, terwijl bij de vrouwen zijn landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce veel kansen heeft. 

De genomineerden:
MANNEN
Mohammed Aman (Eth), Usain Bolt (Jam), Bohdan Bondarenko (Oek), Ashton Eaton (VSt), Mohamed Farah (GBr), Robert Harting (Dui), Wilson Kipsang (Ken), Aleksandr Menkov (Rus), LaShawn Merritt (VSt), Teddy Tamgho (Fra)

VROUWEN
Valerie Adams (NZe), Abeba Aregawi (Zwe), Meseret Defar (Eth), Tirunesh Dibaba (Eth), Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam), Zuzana Hejnova (Tsj), Caterine Ibargüen (Col), Sandra Perkovic (Kro), Brianna Rollins (VSt), Svetlana Shkolina (Rus)

Drentse (92) haalt bachelordiploma

Een 92-jarige vrouw uit Hoogeveen heeft haar bachelor wijsbegeerte gehaald aan de Rijksuniversiteit Groningen. De faculteit zette dinsdag een tweet online waarin de hoogbejaarde Eddy van Drooge wordt gefeliciteerd met haar bul.

Of zij de oudste studente ooit is aan de Groningse universiteit die een bul haalde kon een woordvoerder dinsdag niet zeggen. "Wij bestaan meer dan vierhonderd jaar, dus dat is niet te zeggen. Uitzonderlijk is het zeker", aldus de zegsman.

2 euromunt met koning volgende week verkrijgbaar

De eerste 2 euromunt met de beeltenis van koning Willem-Alexander verschijnt volgende week. De speciale munt wordt geslagen ter ere van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Vanaf volgende week dinsdag is de munt verkrijgbaar in de webwinkel van de Koninklijke Nederlandse Munt. Het ontwerp wordt pas volgende week bekendgemaakt.

Eurolanden mogen speciale 2 euromunten uitbrengen met een afwijkend ontwerp. Eerder dit jaar verscheen al een 2 euromunt ter gelegenheid van de troonswisseling. Daarop waren de oude koningin Beatrix en de nieuwe koning Willem-Alexander samen te zien.

Behalve op deze euromunten is koning Willem-Alexander ook afgebeeld op twee munten die alleen in Nederland wettig betaalmiddel zijn. Het gaat om het zogenoemde koningstientje, een speciale herdenkingsmunt ter gelegenheid van de troonswisseling, en om het Vredespaleis Vijfje, geslagen ter ere van het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag.

Reguliere euromunten met de nieuwe vorst moeten ook nog in omloop komen. Wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk. De Volkskrant berichtte vorige maand op basis van ingewijden dat de kopzijde van de munt is ontworpen door fotograaf Erwin Olaf.

FA laat Torres onbestraft voor knijpen Vertonghen

Fernando Torres wordt niet gestraft voor een incident zaterdag in de stadsderby tegen Tottenham Hotspur. De Engelse voetbalbond FA liet dinsdag weten dat het fijnknijpen van het gezicht van Jan Vertonghen zonder gevolgen blijft voor de Chelsea-spits. Volgens de FA heeft een wedstrijdofficial het incident gezien, maar niet als zodanig ernstig beoordeeld.

Bij het incident in de vijftigste minuut kregen zowel Torres als Vertonghen geel. De Spanjaard zette in het voorbijgaan kort zijn nagels in het gezicht van zijn Belgische tegenstander.

De twee spelers hadden het al de hele wedstrijd aan de stok. Negen minuten voor tijd kreeg Torres zijn tweede gele kaart, na een luchtduel met Vertonghen.

Het incident deed veel stof opwaaien in Engeland. Zo noemde Chelsea-coach José Mourinho het gedrag van Vertonghen een 'schande'. Zijn landgenoot André Villas-Boas, trainer van de Spurs, reageerde door te stellen dat de beelden voor zich spraken.

Nintendo stopt met de Wii

Nintendo stopt op korte termijn met het produceren van de Nintendo Wii. Dat laat de gamegigant weten in een bericht op zijn Japanse website. Het Japanse bedrijf geeft geen reden voor het beëindigen van de productie, maar de stap lijkt logisch. De verkoop van de Nintendo Wii zit al maanden in het slop.

Nintendo laat vaker op deze manier weten de productie van hardware stil te leggen, schrijft het Amerikaanse gameweblog Kotaku. Wanneer de laatste Wii's precies van de band rollen is niet duidelijk.

In het tweede kwartaal ging de Nintendo Wii wereldwijd 210.000 keer over de toonbank. Dat aantal verbleekt bij de hoogtijdagen van de spelcomputer drie jaar geleden. Toen werden in maanden tijd miljoenen exemplaren van de Wii verkocht.

Sinds de Nintendo Wii eind november 2006 op de markt kwam, werden wereldwijd meer dan honderd miljoen exemplaren van de spelcomputer verkocht. In november bracht Nintendo de opvolger van de Nintendo Wii op de markt. Van de Wii U werden zijn iets minder dan vier miljoen exemplaren verkocht. Dat is ver beneden de verwachting van Nintendo, dat had gehoopt eind maart al op dat aantal te zitten.

Schippers ziet wachtlijsten in zorg teruglopen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) trekt nog geen conclusies naar aanleiding van cijfers over lange wachtlijsten van ziekenhuizen. Volgens de bewindsvrouw worden veel wachtlijsten al snel korter. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou niet hebben gekeken naar alternatieven voor patiënten.

Het RIVM berichtte onlangs dat bij tientallen ziekenhuizen patiënten veel te lang moeten wachten voor ze een medisch specialist kunnen bezoeken. Volgens Schippers kunnen ze vaak terecht in zogeheten zelfstandige behandelcentra in plaats van in een ziekenhuis.

In november komt de Nederlandse Zorgautoriteit met een complete scan, waarbij deze alternatieven ook zijn meegenomen. "We houden dit nauwgezet bij", zei ze dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Dekkingsgraad pensioenfondsen weer op niveau

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in september gestegen tot boven de wettelijk vereiste minimumgraad van 105 procent. De dekkingsgraad nam vorige maand toe tot 107 procent. In augustus was dat nog 104,3 procent. Dat staat in de maandag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt.

Toch is de 'tijdelijke opleving' volgens het adviesbureau geen reden tot juichen. De dekkingsgraad van pensioenfondsen steeg, omdat de gemiddelde rente van de afgelopen maanden ook steeg. Bij een hoge rente dalen de toekomstige verplichtingen. Momenteel daalt de rente echter weer, aldus Aon Hewitt.

De gemiddelde dekkingsgraad steeg vorige maand eveneens omdat de fondsen verdienden aan hun beleggingen. Zo maakten ze anderhalf procent winst op staatsobligaties en stegen aandelenkoersen met 3,2 procent. Het rendement op beleggingen in grondstoffen nam in september juist af.

Kabinet komt met plan voor NVWA

De ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken gaan een plan maken om het toezicht op de voedselveiligheid door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te verbeteren. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) dinsdag gezegd tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

De ministeries gaan een risicoanalyse maken en in kaart brengen waar er meer toezicht moet komen. Ook zal het plan inhouden dat eerder aangekondigde maatregelen om het toezicht door de NVWA te verbeteren, versneld door te voeren. "Ik denk dat het van groot belang is dat er niet voortdurend discussie komt over de kwaliteit van het toezicht", zei Dijksma.

Dijksma zei dat het kabinet minstens een maand nodig heeft om het plan op te stellen. Ze wees er verder op dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid al onderzoek doet naar de kwaliteit van het toezicht op de voedselveiligheid in de vleessector, naar aanleiding van het paardenvleesschandaal.

Dijksma reageerde op een kritisch rapport van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Daarin wordt gesteld dat in tien jaar tijd zo veel is bezuinigd op de NVWA dat de dienst nauwelijks ergens de tanden in kan zetten. Ook was het een fout om de Keuringsdienst van Waren onder het ministerie van Landbouw, nu Economische Zaken, onder te brengen.

Reddingsboei voor renners Vacansoleil

De renners van Vacansoleil die nog geen ploeg hebben gevonden voor volgend seizoen, kunnen hun wielercarrière mogelijk toch vervolgen. Ploegleider Hilaire van der Schueren heeft met het Waalse bedrijf Wanty een sponsor gevonden voor een nieuw te vormen procontinentale formatie, laat hij weten aan de NOS.

Van der Schueren liep al een tijd rond met het idee om een nieuw team op poten te zetten. Dinsdagochtend werden de papieren overhandigd aan de UCI. Vacansoleil stopt na dit seizoen als sponsor en vond geen gegadigde om de World Tourlicentie over te nemen. De nieuwe ploeg van Van der Schueren gaat uitkomen op het tweede niveau.

Met de Belg Björn Leukemans is de eerste renner al vastgelegd. Mogelijk volgt ook een aantal Nederlanders. "Ik weet niet hoever Johnny Hoogerland is", zegt Van der Schueren. "Hij was in gesprek met Alonso, Astana en Lampre. Maar Johnny gaat me na aan het hart. Ik spreek hem morgen."

Met Kenny van Hummel is nog geen contact geweest. "Hij had al een overeenkomst met Alonso", verwijst Van der Schueren naar de mislukte overname van Euskaltel. Twintig van de 29 Vacansoleilrenners hebben nog geen nieuwe ploeg. "Maar pas op", waarschuwt de markante Belg. "Ik kan niet iedereen meenemen."

A Link Between Worlds breekt conventies

The Legend Of Zelda: A Link Between Worlds komt op 22 november uit in Europa. Dat heeft Nintendo vandaag aangekondigd. Interessanter was echter de onthulling dat je de dungeons in het spel in willekeurige volgorde kunt spelen.

Wapens worden niet langer in dungeons verdiend, je kunt ze allemaal vroeg in het spel uitlenen bij een winkel. Dit geeft de speler de mogelijk om zelf te bepalen in welke volgorde hij of zij dungeons willen voltooien.

Vergoeding voor cadeaukaart Free Record Shop

Consumenten die nog cadeaubonnen van de failliete Free Record Shop hebben, krijgen een vergoeding van de nieuwe eigenaar van de platenwinkel. Zij kunnen hun cadeaukaart vanaf half oktober omwisselen voor een boekje met ruim vijftig euro aan waardebonnen. Dat meldt de holding waarin Free Record Shop na de doorstart werd ondergebracht dinsdag.

Anders dan de cadeaukaarten hebben de bonnen geen directe waarde. Ze bieden alleen korting bij aanschaf van een product. "Die cadeaukaarten waren van een andere holding", legt een woordvoerder van Free Record Shop uit. "Wij hóéfden dus helemaal niets aan te bieden, maar we wilden klanten niet in de steek laten."

Bovendien hadden de oude kaarten gemiddeld genomen een waarde die veel lager was dan vijftig euro, aldus de zegsman. "Met ons aanbod doen wij recht aan de consumenten die lange tijd in onzekerheid hebben gezeten over de verzilvering van hun oude cadeaukaarten", vult Roland van Geest, directeur van de platenwinkel, hem in een verklaring aan.

Consumenten met een cadeaukaart voelden zich bedrogen toen hun kaart na het faillissement plots waardeloos werd. Een week voordat Free Record Shop failliet ging, werd het personeel in een interne memo nog aangespoord om zo veel mogelijk cadeaubonnen te verkopen, zo schreef De Telegraaf toen. Deze verkoop was immers 'gegarandeerde omzet'.

De Consumentenbond verzocht de nieuwe eigenaar na de doorstart om met een oplossing voor gedupeerden te komen. De bond zegt 'tevreden' te zijn met de oplossing. "Juridisch gezien hoefde de nieuwe eigenaar van Free Record Shop de cadeaukaarthouders niets te bieden", aldus directeur Bart Combée.

Definitief geen WK voor Kaapverdië

Kaapverdië doet definitief niet mee aan de play-offs voor een plek op het WK in 2014. Het Afrikaanse land was door de FIFA bestraft omdat het de vorige maand in de kwalificatiewedstrijd tegen Tunesië een speler op had gesteld die geschorst was.  

Kaapverdië ging in beroep tegen die beslissing, maar is door de wereldvoetbalbond in het ongelijk gesteld. Dat heeft de FIFA vandaag bekend gemaakt.

Het resultaat tegen Tunesië is daarom definitief omgezet in een 3-0 nederlaag, in plaats van een 2-0 zege. Tunesië, dat inmiddels wordt gecoacht door Ruud Krol, is daardoor groepswinnaar en speelt in een play-off tegen Kameroen om een ticket naar Brazilië. 

Ontmoet de personages van Bravely Default

Ik ben wel toe aan een lekker ouderwetse Japanse RPG met een bizarre titel. Bravely Default lijkt hier aan te voldoen. In een nieuwe trailer worden de hoofdpersonages van het spel kort gepresenteerd. Laat ik het zo zeggen: gelukkig is er een optie voor Japanse stemmen.

Bravely Default zou veel lijken of Final Fantasy V, omdat het gebruik maakt van een vergelijkbare job-systeem. De game komt op 6 december uit in Europa.

Knotsgekke power-ups in Super Mario 3D World

Veel gamers vroegen zich af of de nieuwe 3D-Mario wel net zo creatief zou zijn als de Galaxy-games. Misschien dat fans gerustgesteld zijn na het zien van de nieuwste trailer, die vandaag werd getoond tijdens de Nintendo Direct-presentatie.

De nieuwe trailer toont dat Super Mario 3D World meer in zijn mars heeft dan slechts een multiplayer-component. De game komt op 29 november uit, dezelfde dag als de PS4-lancering.

'Red Bull gebruikt nagebootste geblazen diffuser'

Het Formule 1-team Red Bull Racing gebruikt een nagebootste 'geblazen diffuser', zo meldt het Italiaanse Autosprint. Officieel is de geblazen diffuser door autosportfederatie FIA in de ban gedaan, maar deze slimme oplossing zou binnen de reglementen passen.

Red Bull domineerde met Sebastian Vettel de afgelopen Formule 1-races, zodanig zelfs dat de legetimiteit van de bolide door onder meer Giancarlo Minardi in twijfel werd getrokken. Omdat de Renault-motoren anders klinken dan bij de andere Renault-teams en de auto van Vettel een veel betere wegligging had dan die van zijn concurrenten vermoedde hij het gebruik van het verboden tractiecontrole.

Autosprint heeft een video op de site gezet waarin de auto van Vettel in Singapore duidelijk een afwijkend geluid produceert. Er wordt volgens het blad gebruik gemaakt van motorsoftware die het gedrag van de geblazen diffuser na kan bootsen. Hierdoor komt de Duitse coureur makkelijker de bochten door en kan hij op de rechte stukken eerder op het gas dan zijn concurrenten, waaronder Vettels teamgenoot Mark Webber die het systeem niet zou hebben.

Red de Koekoek!

'Treurig nieuws. Niet alleen de koekoek wordt met uitsterven bedreigd, ook de koekoeksklok wordt bijna niet meer in het wild gespot. Strakke en stille exemplaren sieren tegenwoordig de Hollandse huiskamers. Tijd voor actie, vinden wij. Aldus reddekoekoeksklok.nl, waar een groep liefhebbers ieder uur aandacht voor de actie vragen door middel van een Koekofonie. In een live stream zie je dan een hoop koekoeksklokken afgaan.

Van Anholt verlengt tot 2016 bij Heerenveen

Pelé van Anholt blijft ook de komende jaren actief in het Abe Lenstra Stadion. De 22-jarige rechtsback heeft zijn aflopende verbintenis met drie jaar verlengd, waardoor hij nu tot medio 2016 vastligt. Van Anholt werd vorig jaar zomer na het vertrek van Daryl Janmaat naar Feyenoord de vaste rechtsback van Heerenveen en kwam inmiddels tot zestig officiële wedstrijden.

Van Anholt doorliep de jeugdopleiding van Heerenveen en maakte in oktober 2011 zijn debuut in de hoofdmacht. De jeugdinternational scoorde sindsdien een treffer, in de openingswedstrijd van dit seizoen tegen AZ.

Met Heerenveen presteert Van Anholt boven verwachting. De Friezen zijn moment gedeeld koploper van de Eredivisie, samen met FC Twente en PSV. Zondag werd bovendien de eerste Friese derby in dertien jaar tegen rivaal SC Cambuur in winst omgezet.

Treinverkeer na brand weer op gang

Het treinverkeer tussen Zwolle en Deventer is weer hervat na de treinbrand dinsdagochtend bij Olst. Dat heeft de NS laten weten. Het spoorbedrijf verwachtte in eerste instantie nog zeker tot dinsdagavond laat bezig te zijn met herstelwerkzaamheden. Even voor 16.00 uur werd het sein veilig echter weer gegeven.

Bij de brand in de intercity naar Roosendaal raakte niemand gewond. Het vuur ontstond door nog onbekende oorzaak in de locomotief die de trein duwde. Op dat moment zaten er enkele honderden mensen in de trein.

Tweede trailer voor The Hobbit: The Desolation Of Smaug

Er is een tweede trailer verschenen voor The Hobbit: The Desolation Of Smaug, het tweede deel van de Hobbit-trilogie van Peter Jackson. In het epische verhaal van J.R.R. Tolkien zien we hoe Bilbo Baggins (Martin Freeman) een zeer avontuurlijke reis maakt, op zoek naar het verloren dwergenrijk Erebor. Baggins wordt hierbij vergezeld door de magiër Gandalf (Ian McKellen) en een dertiental dwergen, onder leiding van de legendarische Thorin Oakenshield (Richard Armitage).

The Hobbit: The Desolation Of Smaug draait vanaf 11 december in de Nederlandse bioscopen.


Nieuwe trailer voor The Hobbit: The Desolation Of Smaug

Dijsselbloem bereid tot concessies

Het kabinet is 'zeker bereid' om oppositiepartijen tegemoet te komen bij de gesprekken over de begroting van volgend jaar. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd op RTL Z.

"We voelen het echt als onze plicht om tot een akkoord te komen. Nederland zit echt niet te wachten op politieke chaos. We zijn zeker bereid om andere partijen tegemoet te komen", zei Dijsselbloem over de gesprekken met de oppositie, die dinsdagavond worden voortgezet.

Volgens Dijsselbloem worden de gesprekken technischer en inhoudelijker. "Er zullen keuzes gemaakt moeten worden. Ik kan niet zeggen wie er in het proces betrokken blijft, maar ik hoop op zo breed mogelijke steun."

Dijsselbloem spreekt vanaf 19.00 uur met de oppositie over een document dat zijn ambtenaren hebben opgesteld en dat een overzicht bevat van de pijnpunten bij de oppositie. "We moeten praten over hoe we die kunnen repareren", zei Dijsselbloem. Hij herhaalde wel dat voor alle alternatieve plannen geld moet worden gevonden.

Nederland op drie na beste land voor ouderen

Nederland staat op de vierde plaats van landen waar het goed leven is voor ouderen. Dat blijkt dinsdag uit het eerste internationale onderzoek van ouderenorganisatie HelpAge International en de Verenigde Naties.

In Zweden zijn senioren het beste af, dat land staat op de eerste plek. Daarna volgen Noorwegen en Duitsland. Als 91e, en laatste, eindigt Afghanistan. Bij het onderzoek is onder meer gelet op inkomen, gezondheid, werk- en opleidingskansen en de mate waarin de omgeving is ingericht voor ouderen.

De verschijningsdatum van 1 oktober is de dag die door de VN is uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen.

Nederland op drie na beste land voor ouderen
Nederland op drie na beste land voor ouderen (Foto: ANP)

Poetin voorgedragen voor Nobel-vredesprijs

De Russische president Vladimir Poetin is voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-Tass. Poetin zou zijn genomineerd door de Internationale Academie voor de Eenheid van Naties in de Wereld, een obscure organisatie waar weinig informatie over te vinden is. Het bestuur van de organisatie lijkt vooral afkomstig uit Rusland en enkele andere landen uit de voormalige Sovjet-Unie.

Georgij Trapeznikov, voorzitter van de organisatie, zei dinsdag dat er op 16 september een brief is gestuurd naar Nobel-comité en dat deze op 20 september is ontvangen. "We weten dat onze president een belangrijke rol heeft gespeeld bij het vredesproces in conflictgebieden, in het bijzonder in Beslan (in Noord-Ossetië, red.) en in Zuid-Ossetië."

Volgens Dmitri Peskov, de perschef van Poetin, is er geen overleg gevoerd met de regering over de nominatie. Eerder heeft Peskov gezegd dat Poetin niet streeft naar het winnen van prijzen. "Het belangrijkste criterium voor de president is voldoening halen uit een goed verlopen taak."

Volgens het testament van de Zweed Alfred Nobel is de vredesprijs bedoeld voor een persoon of instelling die zich op buitengewone wijze inzet voor het bevorderen van vrede en ontwapening. De winnaar wordt gekozen door het Nobel-comité, dat bestaat uit vijf leden van het Noorse parlement. De inzendingen voor de Nobelprijs moeten voor 1 februari binnen zijn. Niet iedereen kan zomaar iemand nomineren voor de vredesprijs. Het is niet duidelijk of de Internationale Academie voor de Eenheid van Naties in de Wereld Poetin wel kan voordragen voor de vredesprijs.

Schaake kandidaat-lijsttrekker D66

Marietje Schaake heeft zich kandidaat gesteld als lijsttrekker voor D66 bij de Europese verkiezingen in mei volgend jaar. Dat maakte de 34-jarige Europarlementariër dinsdag bekend. Haar fractiegenoot Sophie in 't Veld is vooralsnog de enige andere kandidaat.

Schaake maakte zich de afgelopen jaren onder meer hard voor internetvrijheid en mensenrechten. Ze pleit voor een meer gemeenschappelijk buitenland- en veiligheidsbeleid.

Tegenkandidaten kunnen zich tot maandag melden. Daarna mogen partijleden hun keuze maken. Op 2 november wordt bekendgemaakt wie in mei volgend jaar lijsttrekker wordt voor D66.

Marietje Schaake (Foto: Bram Belloni)
Marietje Schaake (Foto: Bram Belloni)

Kwallen slopen kernreactor

Een reactor bij een kerncentrale in het zuidoosten van Zweden is afgelopen weekeinde stilgelegd nadat leidingen waar koelwater voor de reactor doorheen stroomt verstopt waren geraakt met duizenden kwallen. Dat heeft de beheerder van de centrale, OKG, dinsdag gezegd. De kokendwaterreactor die moest worden stilgelegd is de grootste ter wereld.

De leidingen bij de kerncentrale Oskarshamn raakten zondag verstopt. Een woordvoerder van OKG benadrukte dat hoewel het water de reactor niet kon bereiken, er geen risico was op een ongeluk. De kwallenoverlast is overigens geen unicum voor OKG: in 2005 raakte de leiding van een andere reactor bij de kerncentrale Oskarshamn ook al verstopt met kwallen.

Ook NBC ziet af van Hillary Clinton-project

De Amerikaanse zender NBC ziet af van een miniserie over Hillary Clinton. Het omstreden project leidde tot onvrede buiten en binnen NBC, laat de zender weten. Maandag werd al bekend dat CNN de stekker uit een geplande documentaire over Clinton trok omdat geen enkele potentiële bron openlijk durfde te spreken over de Amerikaanse politieke zwaargewicht.

Beide projecten lagen al enige tijd onder vuur van het Republikeins Nationaal Comité, dat bang was dat de documentaire en de miniserie te veel reclame zouden zijn voor de Democratische Clinton. Het dreigde zelfs de zenders te weren van Republikeinse debatten en andere bijeenkomsten.

De documentaire van CNN zou gaan over het hele leven van de 65-jarige Clinton. De miniserie van NBC, met Diane Lane in de hoofdrol, zou gaan over haar politieke carrière tot aan 2016, het jaar waarin Clinton volgens ingewijden voor de tweede maal een serieuze gooi gaat doen naar het Amerikaanse presidentschap.

Charles Ferguson, die de documentaire voor CNN zou regisseren, schreef op zijn blog dat de Clintons blijkbaar zo machtig zijn in Washington dat werkelijk alle ingewijden de lippen stijf op elkaar hielden.

"Het is een overwinning voor de Clintons en de geldmachines die tegenwoordig de politiek bestieren", schreef Ferguson. "Maar het is geen overwinning voor de media of het Amerikaanse volk. Ik geloof nog steeds dat Clinton een vrouw is met vele kwaliteiten zoals hoge intelligentie, weerbaarheid en een diepe overtuiging om de levens van anderen te verbeteren. Maar dit is niet haar beste moment."

Een zegsman voor Clinton was kort in zijn reactie op het vertrek van Ferguson. "Licht, camera, geen reactie."


Ook NBC ziet af van Hillary Clinton-project (Foto: Novum)

Disneys helse Cruella De Vil krijgt eigen speelfilm

De helse Cruella De Vil uit 101 Dalmatiërs krijgt een eigen liveactionfilm. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De schor gerookte De Vil kwam al voor in het boek van Dodie Smith uit 1956 maar werd onsterfelijk met Disneys animatiefilm 101 Dalmatians uit 1961.

Het is niet voor het eerst dat De Vil in een speelfilm is te zien. In 1996 gaf Glenn Close het personage voor het eerst gestalte in de speelfilm 101 Dalmatians. In 2000 nam ze het personage weer op zich in het vervolg 102 Dalmatians. Close is overigens ook bij deze nieuwe film betrokken, als producent.

Disney is maakt momenteel wel meer speelfilms gebaseerd op hun klassieke animatiefilms. Zo wordt gewerkt aan een speelfilm over Assepoester, geregisseerd door Kenneth Branagh en krijgt ook Maleficent, de heks uit Doornroosje, een eigen liveactionfilm.

Waar de nieuwe film precies over gaat, wil Disney niet onthullen. Wel is bekendgemaakt dat Aline Brosh McKenna het scenario heeft geschreven. Zij is vooral bekend van de komedie The Devil Wears Prada en leverde eerder het scenario af voor Assepoester, wat Branagh nu verfilmt.

Maleficent staat gepland voor mei. Wanneer 101 Dalmatians moet verschijnen is nog niet bekend.


Disneys helse Cruella De Vil krijgt eigen speelfilm (Foto: Novum)

Angelina Jolie filmt Zamperini-film in Australië

Angelina Jolie gaat haar nieuwste film Unbroken opnemen in Australië. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift the Hollywood Reporter. Het drama gaat over de Amerikaan Louis Zamperini, die tijdens de Tweede Wereldoorlog na een vliegtuigongeluk nabij het eiland Oahu 47 dagen gewond op zee dobberde, om daarna door de Japanners gevangen te worden genomen.

Saillant detail is dat Zamperini nog deelnam aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Hij werd achtste op de 5000 meter hardlopen maar maakte een enorme versnelling tijdens de laatste minuut van de race waardoor hij zelfs werd uitgenodigd voor een ontmoeting met Adolf Hitler. Ook zou hij tijdens de Spelen in een vlaggenmast zijn geklommen om de persoonlijke vlag van Hitler te stelen.

De opnames van Unbroken vinden vrijwel geheel plaats in de staten New South Wales, waar filmstudio Village Roadshow Studios een enorme watertank heeft staan, en Queensland. Jolie bezocht de beide provincies aan de Goudkust al in september om locaties te spotten.

Verwacht wordt dat de filmopnames een enorme stimulans vormen voor de locale filmindustrie. "Dit project levert miljoen dollars op en zorgt voor zo'n driehonderd nieuwe banen", zei Andrew Stoner, vice-premier van New South Wales. De film komt ook in aanmerking voor Australische overheidssteun.

Jolie maakte in 2011 haar regiedebuut met In the Land of Blood and Honey, een drama over een Servische soldaat die een relatie heeft met een Bosnische vrouw ten tijde van de oorlog in voormalig Joegoslavië. Naarmate de oorlog vordert, verandert ook hun mening van elkaar.

Unbroken moet volgend jaar rond kerst in première gaan.


Angelina Jolie filmt Zamperini-film in Australië (Foto: Novum)

NAC verwacht snel duidelijkheid over Looms

NAC Breda verwacht binnen nu en anderhalve maand duidelijkheid te hebben over de toekomst van Mark Looms. De club is in gesprek met de 32-jarige verdediger die door kraakbeenschade aan zijn heup al tien maanden aan de kant staat. Looms heeft bij NAC nog een contract tot medio volgend jaar.

NAC zou aansturen op ontbinding van het contract van de linksback, maar volgens de club zijn die berichten voorbarig. "Er zijn meerdere opties, zoals een andere functie binnen de club. We verwachten voor half november duidelijkheid", meldt een woordvoerder.

Looms tekende in de zomer van vorig jaar na twaalf seizoenen bij Heracles een contract bij NAC. Door blessureleed kwam hij daar pas in acht competitieduels in actie.

Anastacia liet borsten verwijderen

Anastacia heeft eerder dit jaar beide borsten laten verwijderen. Bij de 45-jarige Amerikaanse zangeres werd in februari voor de tweede keer borstkanker geconstateerd. Anastacia laat dinsdag in een verklaring weten bijna hersteld te zijn van de ingreep, schrijven diverse media.

"Het is een intensieve tijd geweest, maar ik voel me geweldig en ben klaar voor een nieuwe start", laat Anastacia haar fans weten. De zangeres, bekend van hits als I'm Outta Love en Left Outside Alone, doet haar verhaal nu omdat oktober wereldwijd in het teken staat van borstkanker.

"Vroege opsporing van borstkanker heeft mijn leven twee keer gered", schrijft Anastacia. "Ik blijf me op elke manier mogelijk inzetten voor kankerbestrijding."

Anastacia overwon borstkanker voor de eerste keer in 2003 dankzij een operatie en bestralingen. In februari maakte de zangeres bekend dat de ziekte was teruggekeerd. Vanwege behandelingen moest Anastacia haar Europese tournee afgelasten, in april zou ze in Amsterdam optreden.

De zangeres is niet de enige ster die onthulde beide borsten weg te hebben laten halen. Angelina Jolie maakte in mei bekend dat ze haar borsten preventief heeft laten verwijderen. De actrice verloor haar moeder aan borstkanker en had 'een sterk verhoogde kans' op de ziekte. Vorig jaar vertelde Sharon Osbourne dat ook zij haar borsten weg liet halen. De vrouw van rocker Ozzy Osbourne overwon in 2002 darmkanker.

Brandweer controleert Scheveningse pier

De brandweer heeft de pier van Scheveningen dinsdag geïnspecteerd op brandveiligheid. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten. Waarschijnlijk heeft de brandweer opnieuw geconstateerd dat de pier niet brandveilig is. Daardoor is nu de gemeente aan zet. Wanneer die een besluit neemt, is nog niet bekend. Mogelijk gaat de pier op slot.

De gemeente had curator Marc Udink tot dinsdag de tijd gegeven om de pier weer brandveilig te maken, maar de curator liet weten geen geld te hebben om het gebouw op te knappen. De gemeente had bij een eerder inspectie eind augustus geconstateerd dat de sprinklerinstallatie en de brandblussers defect waren. Om toch open te blijven werd op kosten van de gemeente een brandwacht ingehuurd.

De Scheveningse pier werd begin dit jaar failliet verklaard. Udink probeerde het gebouw te veilen, maar daar was geen interesse voor. De curator zegt ondanks de minimale belangstelling dat er nog altijd partijen geïnteresseerd.

Dekker grijpt niet in bij omroep

Staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker (VVD) is niet van plan in te grijpen bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanwege de spotjes tegen de mediabezuinigingen. Dat heeft Dekker dinsdag duidelijk gemaakt in het vragenuur in de Tweede Kamer.

"Het staat de NPO vrij de zendtijd in te vullen. Daar hoort enige mate van zelfpromotie bij, en daar zou je dit onder kunnen vatten", zei Dekker. Hij plaatste wel kanttekeningen bij de feiten die in de spotjes worden genoemd. Volgens Dekker wordt er niet driehonderd miljoen euro bezuinigd op de publieke omroep, maar 172 miljoen.

VVD-Kamerlid Matthijs Huizing had Dekker opgeroepen de spotjes te verbieden. Volgens Huizing misbruikt de publieke omroep de eigen zendtijd.

Peres laconiek over etikettenkwestie

De Israëlische president Shimon Peres reageert laconiek als het gaat om de omstreden etikettenkwestie, waarbij producten uit de bezette gebieden niet meer als Israëlische waar mogen worden aangeprezen. Als het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen slaagt, is deze EU-regel overbodig, zei hij dinsdag bij het Catshuis waar hij werd ontvangen door premier Mark Rutte (VVD).

"Als we een vredesverdrag hebben, zal er een nieuwe landkaart zijn, met grenzen", zei Peres. De huidige landkaart met de bezette gebieden wordt dan 'irrelevant', en daarmee ook de etikettenkwestie. Hij hoopt dat de EU luistert naar de oproep van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry om de omstreden richtlijn voorlopig te laten rusten.

"We willen de problemen oplossen met onderhandelingen, niet met regulering", zei Peres. "Het is niet nodig om de onderhandelingen te belasten door regelgeving af te kondigen." De president zei zich verder niet teleurgesteld te zijn in Nederland. "Ik ben uitgenodigd om het te bespreken. Dus waarom zou ik teleurgesteld zijn? Het kan voorkomen dat je van mening verschilt en dan praat je het uit."

Premier Rutte hield zich op de vlakte over de kwestie. Hij zei dat de implementatie van de EU-richtlijn momenteel wordt besproken. Dat gebeurt samen met EU-partners. Het is nog niet duidelijk wanneer de richtlijn wordt ingevoerd, aldus Rutte. Rutte drukt zich hiermee gematigder uit dan zijn minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), die de richtlijn altijd heeft verdedigd.

Rutte en Peres benadrukten verder de goede betrekkingen tussen beide landen. "Dit is een speciaal moment. Ik sta niet elke dag naast een Nobelprijswinnaar", zei Rutte. "De banden zijn niet alleen historisch en economisch, maar ook cultureel en persoonlijk." De premier ziet tal van onderwerpen waarop beide landen kunnen samenwerken. Peres benadrukte eveneens de goede betrekkingen.

VN: wereld niet klaar voor vergrijzing

Wereldwijd verloopt de vergrijzing in zo'n hoog tempo dat de meeste landen niet in staat zijn om te zorgen voor de almaar groter wordende groep ouderen. Dat blijkt uit een studie van de Verenigde Naties en ouderenorganisatie HelpAge International die dinsdag werd gepubliceerd.

In de studie wordt het sociale en economische welbevinden van ouderen in 91 landen onder de loep genomen. In Zweden zijn de ouderen het beste af, ouderen in Afghanistan eindigen onderaan de ranglijst. Het rapport maakt duidelijk waar al jaren voor wordt gewaarschuwd: landen doen niet hard genoeg hun best om een oplossing te vinden voor de steeds sneller vergrijzende bevolking. In het jaar 2050 zal voor het eerst in de geschiedenis het aantal mensen ouder dan 60 jaar groter zijn dan het aantal kinderen jonger dan 15 jaar.

Truong Tien Thao, die een klein theezaakje in het Vietnamese Hanoi runt, is 65 en zich er terdege van bewust dat hij, net als miljoenen anderen, toetreedt tot de generatie van de bejaarden zonder een vangnet. Hij wil graag met pensioen, maar hij en zijn 61-jarige vrouw moeten het doen met de ongeveer veertig euro die ze verdienen met hun theewinkeltje. En daarom opent Thao elke dag in alle vroegte zijn winkel. Hij werkt tot 14.00 uur, waarna zijn vrouw het stokje overneemt.

"Mensen van mijn leeftijd zouden moeten kunnen uitrusten, maar ik moet blijven werken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen", zegt hij, terwijl hij wacht op clientèle. "Mijn vrouw en ik hebben geen pensioen, geen zorgverzekering. Ik ben doodsbang om ziek te worden - ik weet niet hoe ik de zorg zou moeten betalen."

Het verhaal van Thao is exemplarisch: vergrijzing is een wereldwijd probleem. Landen waar de vergrijzing het hardst gaat zijn Jordanië, Laos, Mongolië, Nicaragua en Vietnam. Tegen 2050 is het aantal ouderen in die landen verdrievoudigd.

Het onderzoek is opgezet, omdat er geen betrouwbare gegevens waren over de wereldwijde vergrijzing en de gevolgen daarvan. De gegevens die zijn verzameld zijn afkomstig van de VN, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Wereldbank en andere wereldwijd opererende organisaties. Gekeken is naar het inkomen, de gezondheid, de opleiding, de werkgelegenheid en de voorzieningen van en voor ouderen.

Activisten die opkomen voor de rechten van ouderen zijn blij met de verzamelde gegevens. Zij klaagden al langer over het gebrek aan cijfers, waardoor de vergrijzing niet op de politieke agenda werd gezet. "Pas als je iets meet, bestaat het in het hoofd van de mensen die beslissingen nemen", zegt John Beard, directeur Vergrijzing en Levensloop van de WHO. "Een van de problemen met betrekking tot de vergrijzing is dat we niet eens gegevens verzamelen, laat staan deze analyseren. We hebben het bijvoorbeeld over het feit dat mensen langer leven, maar ik kan je niet zeggen of mensen langer leven, maar ziek zijn of dat ze langer leven en gezond zijn."

De vergrijzingskwestie is een complex probleem. Aan de ene kant leven mensen langer door betere voeding en gezondheidszorg, aan de andere kant ontbreekt in veel landen een vangnet dat ervoor zorgt dat ouderen een inkomen hebben, zorg kunnen krijgen en een dak boven het hoofd hebben. In Afghanistan bijvoorbeeld krijgen ouderen geen pensioen, tenzij ze voor de overheid hebben gewerkt.

Als een land welvarend is wil dat niet per se zeggen dat ouderen het goed hebben. De opkomende economische machten, de zogeheten BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), eindigen lager op de ranglijst dan armere landen zoals Uruguay en Panama. Wel is het over het algemeen zo dat rijkere landen beter voorbereid zijn op de vergrijzing. Zweden, waar het pensioenstelsel al honderd jaar bestaat, eindigt bovenaan de lijst, gevolgd door Noorwegen, Duitsland, Nederland en Canada.

De 80-jarige Marianne Blomberg uit Stockholm is erg tevreden over het Zweedse zorgstelsel. "Voor mij heeft het zorgstelsel buitengewoon goed gewerkt. Ik heb last van boezemfibrilleren en van het moment dat ik het alarmnummer bel totdat ik uit het ziekenhuis word ontslagen is het absoluut fantastisch. Ik heb niets te klagen, zelfs het eten is goed."

Dat de Zweedse regering overweegt mensen langer te laten werken vindt Blomberg geen slecht idee. Ze waarschuwt echter dat het geen verplichting moet worden. Ook hekelt ze het beleid van minister van financiën Anders Borg die de belasting voor werkenden fors heeft verlaagd, terwijl gepensioneerden maar marginaal minder belasting betalen. "Ik ga naar lezingen en naar musea en het theater en dat soort dingen, maar ik moet daar binnenkort mee stoppen, omdat het vreselijk duur wordt", zegt Blomberg. "Als je actief wilt zijn, zoals ik, dan is dat lastig. Maar thuiszitten en naar de muur staren kost niets."

De 75-jarige Abdul Wasay uit Afghanistan denkt niet eens aan het theater en heeft het erg moeilijk. Wasay, die vroeger kok en smid was, slijt zijn dagen grotendeels op een drukke straathoek in Kabul. Hij probeert daar tandenborstels en tandpasta aan de man te brengen om zo voor zichzelf en zijn vrouw te kunnen zorgen. Hij verdient rond de 4,5 euro per dag. Slechts twee keer per maand kan hij vlees kopen. De andere dagen eet hij aardappels en groenten. "Het is zwaar, omdat ik zwakke knieën heb en niet zo lang kan staan. Maar wat moet ik doen? Het is in de winter nog veel zwaarder, maar ik kan de medische zorg niet betalen."

Wasay wil over drie jaar stoppen met werken, maar hij weet niet of zijn kinderen wel voor hem kunnen zorgen. Ouderen belanden in Afghanistan meestal op straat als bedelaars, omdat ze niet sterk genoeg meer zijn om dagarbeid te verrichten. "Je moet blijven werken, hoe oud je ook bent. Niemand is rijk genoeg om te stoppen met werken. Het leven is erg zwaar."

'Verkoop personenauto's trekt volgend jaar aan'

De verkoop van personenauto's trekt naar verwachting volgend jaar weer aan. Worden dit jaar nog 380 duizend nieuwe auto's verkocht, in 2014 stijgt dit aantal naar vierhonderdduizend. Die verwachting hebben RAI en Bovag dinsdag uitgesproken op basis van een marktanalyse.

De auto's die zijn aangeschaft in crisisjaar 2009 zijn inmiddels aan vervanging toe, denken de brancheorganisaties. Ze verwachten niet consumenten deze aankoop uitstellen en voorzien daarom een voorzichtige groei. Ook het toenemende consumentenvertrouwen en aanpassingen in het beleid van de regering kunnen volgens RAI en Bovag een positief effect hebben.

De brancheorganisaties maakten dinsdag eveneens de verkoopcijfers over de eerste drie kwartalen bekend. In deze periode werden ruim 301 duizend auto's verkocht, een daling van 29,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In september werden ruim 31 duizend auto's verkocht, een daling van 1,4 procent.

Volkswagen was in de eerste negen maanden het bestverkochte merk met 37 duizend stuks. Op plaats twee en drie volgden Renault en Ford. De populairste modellen waren de Volkswagen Up, Volkswagen Golf en de Ford Focus.

Poster Diana verwijderd bij Parijse tunnel

De poster van de film Diana die was geplaatst bij de tunnel in Parijs waar de Britse prinses bij een auto-ongeluk om het leven kwam, is verwijderd. Dat heeft een woordvoerder van de Franse filmdistributeur Le Pacte dinsdag tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline gezegd.

De poster stuitte op heftige kritiek van andere adverteerders, de Britse pers en inwoners van Parijs. De woordvoerder laat weten dat de plaatsing van de poster ongelukkig is maar slechts berust op toeval. De film, die op woensdag in Frankrijk gaat draaien, wordt groots gepromoot en er zijn duizenden posters opgehangen in de stad.

De film met Naomi Watts in de titelrol gaat over het leven van prinses Diana tot aan het moment waarop zij in 1997 omkwam. Het ongeluk in de tunnel ontstond bij een achtervolging door paparazzi. Bij het ongeluk kwamen ook Diana's vriend, Dodi Al-Fayed, en haar chauffeur om het leven.

Nabij die tunnel brandt ook de Vrijheidsvlam, oorspronkelijk een geschenk van de krant The International Herald Tribune aan de stad Parijs, maar sinds de dood van Lady Di officieus tot haar monument gebombardeerd.

Diana gaat voornamelijk over de laatste jaren van Diana's leven, inclusief de relatie die ze zou hebben gehad met hartchirurg Hasnat Khan, een rol van Lost-acteur Naveen Andrews. De film werd in Groot-Brittannië door vele critici neergesabeld. In Nederland verschijnt de film op 14 november in de bioscopen.


Poster Diana verwijderd bij Parijse tunnel (Foto: Novum)

Doden door overstromingen Thailand

Overstromingen in Thailand hebben in twee weken tijd aan 23 mensen het leven gekost. In totaal zijn sinds half september 32 van de 77 Thaise provincies getroffen door wateroverlast. In 25 provincies is nog altijd sprake van watersnood. Meer dan 2,8 miljoen mensen zijn op enigerlei wijze getroffen en ruim vijftienduizend mensen zijn geëvacueerd. Dit meldt de Thaise rampendienst dinsdag.

In 2011 had Thailand ook te kampen met extreme watersnood. Meer dan achthonderd mensen kwamen toen om het leven en zes miljoen hectare grond liep onder water. Landbouwgrond werd verwoest en grote industriegebieden kwamen onder water te staan. Dit had ernstige gevolgen voor onder andere de elektronica-industrie en autobranche. Deskundigen denken niet dat de rampspoed dit keer net zo groot wordt.

Kate Winslet blij met dikke kont

Kate Winslet vindt het zonde van haar tijd om zich druk te maken over haar gewicht. "We hebben maar één leven. Ik wil mijn tijd niet besteden aan zorgen over de omvang van mijn kont", zegt de actrice tegen de Britse editie van het tijdschrift Time Out.

"Mijn kinderen zijn het belangrijkst, niet het hebben van een platte buik", vervolgt ze. Winslet vindt het vanwege haar kinderen wel belangrijk om gezond en fit te zijn. "Ik wil er zijn voor mijn kinderen." De actrice, die vorig jaar trouwde met Ned Rocknroll, is momenteel in verwachting van haar derde kind.

De 37-jarige Kate denkt dat de norm om mager te zijn een beetje aan het verschuiven is. "Ik zie steeds meer volle actrices en af en toe zie je in de modewereld een wat voller model." Winslet vindt dat een goed teken. "Ik geloof in een normaal en gezond figuur."

Schmidt en Deurloo naar WK-finale meerkamp

Casimir Schmidt en Bart Deurloo hebben de WK-finale van de meerkamp bereikt. De Nederlandse turners eindigden in de kwalificaties als zeventiende en negentiende. De 17-jarige Schmidt kwam dinsdag tot een score van 84,698. Een dag eerder had Deurloo het met 85,365 al iets beter gedaan. De kwalificaties waren over twee dagen verspreid.

In totaal plaatsten 24 meerkampers zich voor de finale van donderdag. Epke Zonderland drong door tot twee toestelfinales. De Fries eindigde op rek als derde en op brug als achtste. Yuri van Gelder eindigde in de kwalificaties voor ringen als vijfde. 

Beide Nederlanders waren maandag al in actie gekomen en zagen een dag later tot hun genoegen dat zij gehandhaafd bleven in de top van het klassement. Voor de toestelfinales, die allemaal komend weekeinde op het programma staan, was een plek bij de eerste acht vereist.

Ajax zeker maand zonder Bojan

Ajax kan voorlopig geen beroep doen op Bojan Krkic. De aanvaller heeft in de wedstrijd van zaterdag tegen Go Ahead Eagles een scheurtje in zijn linkerhamstring opgelopen. Dat bleek dinsdag uit een mri-scan. Het herstel van de Spanjaard neemt volgens de club vier tot zes weken in beslag.

Bojan viel in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead al na vijf minuten geblesseerd uit. Dinsdagmiddag reist de aanvaller naar Barcelona, waar hij een deel van zijn revalidatie ondergaat. Bojan wordt dit seizoen door Ajax van Barcelona gehuurd.

Feyenoord biedt uitvaart voor supporters aan

Supporters van Feyenoord hoeven na hun dood geen afscheid te nemen van hun favoriete club. De Rotterdammers bieden fanatieke fans de mogelijkheid na hun overlijden in Feyenoord-stijl te worden begraven. Dinsdag werd daarvoor een overeenkomst gesloten met uitvaartverzorger Monuta.

Feyenoord meldt met de overeenkomst tegemoet te komen aan een terugkerende wens. "We weten dat onze club vaak een grote rol speelt in het leven van supporters", meldt directielid Mark Koevermans. "De ervaring leert dat velen van hen dat ook graag tot uiting brengen bij hun afscheid van het leven."

De mogelijkheden voor een Feyenoord-uitvaart zijn divers. "Met bijvoorbeeld alleen een rood-wit bloemstuk met een Feyenoord-logo of een foto van de selectie in de rouwkamer kan men kiezen voor een eenvoudig karakter", legt Koevermans uit. "Daarnaast behoren bijzondere extra's tot de mogelijkheden, zoals een kist in Feyenoord-design, een afscheidsmonument in de Kuip of de spelersbus als volgauto voor de nabestaanden."

Opbrengsten van de licentieovereenkomst met Monuta komen ten goede aan de Feyenoord Foundation. Daarmee steunt de club tal van maatschappelijke projecten.

Zynga schikt met Bang With Friends

Gamebedrijf Zynga en datingbedrijf Bang With Friends hebben een schikking getroffen over het gebruik van de woorden 'with friends' in de naam. Bang With Friends krijgt een andere nog te onthullen naam. Dat hebben de twee bedrijven maandagnacht bekendgemaakt.

De naam van het datingbedrijf leek volgens Zynga te veel op enkele van zijn gametitels, waaronder Words With Friends. Het gamebedrijf was van mening dat Bang With Friends de toevoeging 'with friends' bewust gebruikte omdat Words With Friends een populair smartphonespelletje is. Het is niet bekend of Bang With Friends een schadevergoeding moet betalen.

Het is de tweede keer dat Bang With Friends een naam verandert. Eind augustus werd de gelijknamige app voor de iPhone hernoemd tot Down. Apple had de applicatie in mei verwijderd, vermoedelijk omdat de naam van de datingapp expliciet verwijst naar seks.

Parlementariërs Gouden Dageraad voor de rechter

Vier parlementariërs van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad worden dinsdag voorgeleid, omdat ze lid zouden zijn van een criminele organisatie. Ook drie andere partijleden worden voorgeleid.

De top van Gouden Dageraad, waaronder haar leider Nikos Michaloliakos, werd onlangs opgepakt in verband met de moord medio september op een Griekse rapper. In totaal zijn 22 mensen in verband met de zaak aangehouden. Nog eens tien mensen worden gezocht.

Gouden Dageraad is uitgegroeid tot een van de populairste politieke partijen in Griekenland. De partij lift mee op de onvrede onder de bevolking over de aanhoudende financiële crisis. In de verkiezingen vorig jaar veroverde de partij zeven procent van de stemmen en achttien zetels in het parlement.

De extreemrechtse partij wordt in toenemende mate in verband gebracht met geweld, met name tegen migranten.

Michaloliakos verschijnt woensdag in de rechtszaal. Een zesde parlementariër wordt donderdag voorgeleid.

Speel Windows 8-games op Xbox One

Naoyuki Isogai, Director van de Microsoft Xbox Marketing Group in Japan, heeft tijdens een interview met GameRevolution aangegeven dat het voor ontwikkelaars weinig moeite kost om content, die ontwikkeld wordt voor Windows 8, ook uit te brengen op Xbox One.

Een begin was natuurlijk al gemaakt door met dezelfde interface op hun apparaten overal een soortgelijke ervaring te kunnen bieden. Daarnaast benadrukte Microsoft al op eerdere presentaties dat het hun doel is om één en dezelfde content te gaan bieden op al hun platformen. Het bleef echter een lange tijd angstvallig stil omtrent deze ontwikkeling, tot nu dan.

“Xbox One draait ook op Windows, dus de technologie om te ontwikkelen is ongeveer geljik aan die van Windows 8. Windows-apps worden namelijk ontwikkeld in Visual Studio. Daarbij komt dat, als iemand een game ontwikkelt voor Windows 8, ze met vrijwel dezelfde code de game over kunnen zetten naar Xbox One. Het is aan de ontwikkelaars of men dit wil gebruiken of niet.", aldus Isogai.

Toen er later nog eens specifiek naar gevraagd werd of software die ontwikkeld is voor Windows 8 overgezet zou kunnen worden naar Xbox One antwoordde Isogai: "Ja, het is vrijwel dezelfde code".

XboxOne Dashboard

Ik wil ook huilen!

“Mijn doel is om op commando te kunnen huilen”. Dit zei een improvisatieacteur een tijd geleden tijdens een van de eerste trainingen van het jaar, waarin de persoonlijke leerdoelen besproken werden. Er werd her en der wat gelachen, maar iets verderop zat iemand met een heel bedenkelijk gezicht. Toen hij aan de beurt was, leek hij heel afwezig. “Wat ben je aan het doen?” “Ik concentreer me om te huilen, maar ik kan er verdomme geen traantje uitpersen.” Gelach. En nu wil ik hetzelfde. Huilen op commando, op een podium. Het lukt niet. Nog niet.

Nadal start met eenvoudige zege in Beijing

Rafael Nadal heeft zijn eerste partij op het ATP-toernooi van Beijing met duidelijke cijfers gewonnen. De als tweede geplaatste Spanjaard versloeg de Colombiaanse qualifier Santiago Giraldo met 6-2, 6-4. Nadal heeft in de Chinese hoofdstad aan een finaleplaats genoeg om Novak Djokovic af te lossen als nummer één van de wereld.

Philipp Kohlschreiber is de volgende tegenstander van Nadal. De Duitser was op de voorbije US Open samen met Djokovic de enige tennisser die erin slaagde om de uiteindelijke winnaar een setje af te snoepen.

Bij het ATP-toernooi van Tokyo drong Juan Martin del Potro met de nodige moeite door tot de tweede ronde. De als eerste geplaatste Argentijn zette Marcos Baghdatis uit Cyprus met 4-6, 6-4 en 6-3 aan de kant. In de volgende ronde treft hij zijn landgenoot Carlos Berlocq, die Pablo Cuevas met 7-6 (4), 6-2 versloeg.

Kei Nishikori had net als Del Potro drie sets nodig om de tweede ronde te bereiken. De titelverdediger, als vierde geplaatst, won met 6-7 (4), 7-5 en 6-2 van Jürgen Melzer. In de tweede set knokte de Japanner zich terug van een 5-2 achterstand.

Loewe bankroet

De Duitse televisiefabrikant Loewe heeft het faillissement aangevraagd. De productie van elektronica gaat door. Het bedrijf werkt ondertussen aan een doorstart, zo laat Loewe dinsdag weten. Volgens het bedrijf zijn meerdere investeerders geïnteresseerd in het bedrijf.

Bij een doorstart wil Loewe zich niet langer uitsluitend richten op de productie van televisies in het hogere segment, maar ook op multimeda-apparatuur. In juli kondigde Loewe een samenwerking aan met de Chinese tv-maker Hisense. Deze samenwerking boekt vooruitgang, aldus Loewe.

Google nadert schikking met EU

Internetgigant Google en de Europese Unie lijken dicht bij een schikking te zijn over het weergeven van zoekresultaten. Google heeft 'significante verbeteringen' gemaakt in zijn voorstellen, zei eurocommissaris Joaquín Almunia dinsdag tijdens een toespraak in het Europees Parlement. "We hebben een sleutelmoment in deze zaak bereikt", aldus Almunia.

De eurocommissaris is te spreken over de wijzigingen die Google heeft voorgesteld. Wat die wijzigingen zijn, kon Almunia niet zeggen. Wel stelde hij dat concurrenten de mogelijkheid krijgen een logo naast zoekresultaten van Google te zetten. Daardoor moeten de diensten van concurrenten minder ondersneeuwen dan nu soms het geval is.

Google en Brussel liggen al ruim drie jaar in de clinch over de manier waarop de internetonderneming zoekresultaten weergeeft. Zo zou Google eigen diensten zoals Google News en Google Maps hoger in de resultaten plaatsen dan vergelijkbare diensten van concurrenten. Google misbruikt daarmee zijn reusachtige Europese marktaandeel van negentig procent, zo meent de commissie.

Molotovgooier wijst bod gemeente op woning af

De zogenoemde molotovgooier Gijsbert Ruiter heeft de ruim drie ton die de gemeente Leudal voor zijn huis in Haelen had geboden afgewezen. Hij wil dat de gemeente in een klap het huis koopt en een schadevergoeding uitkeert omdat nooit wat is gedaan aan de problemen die hij had met de bewoners van het naastgelegen woonwagenkamp. Dat blijkt uit een brief die zijn advocaat, Pauline Grapperhaus, naar de Limburgse gemeente heeft gestuurd.

De gemeente wil het huis kopen om het al jaren slepende conflict op te lossen. De partijen zouden alleen kunnen worden gescheiden door het huis van het gezin over te nemen. De gemeente stelde eerder dat het huis maar 270.000 euro waard was, maar bood 336.000 euro om een discussie te voorkomen. Ruiter stelde namelijk dat het huis door de problemen minder waard was geworden.

De gemeente sprak van een eindbod, maar volgens de advocaat is er nooit sprake geweest van onderhandelingen. Zij wijst erop dat het gezin er behoefte aan heeft dat alles in een klap wordt opgelost en niet in verschillende zaken. Ook noemt zij de voorwaarde dat het gezin bij verkoop binnen een maand moet verhuizen naar een adres buiten de gemeente 'onbillijk'. "En dat om een probleem op te lossen waar zij niet de oorzaak van zijn." De advocaat wijst er ook op dat het leven van het gezin 'volledig op de schop gaat' voor een relatief laag bedrag.

Grapperhaus benadrukt dat de afwijzing van het bod niet betekent dat de familie niet meer wil onderhandelen. Daar is volgens haar nog ruimte en tijd voor, onder meer omdat het huis nu op kosten van de gemeente wordt beveiligd, zo schrijft de advocaat.

Een woordvoerder van de gemeente kon niet direct zeggen of de gemeente nu in onderhandeling met Ruiter gaat.

De gemeenteraad stemde in maart unaniem in met de uitkoop van de familie. Ruiter had zelf eerder 350.000 euro 'alleen al voor de voortuin' geëist. Daarnaast eiste hij een vergoeding voor 'veertien jaar gemist woongenot' en een nieuwe woning.

Vorig jaar plaatste de Haelenaar een hek voor zijn huis om de overlast te beperken. Toen agenten het illegale hek kwamen verwijderen, gooide Ruiter molotovcocktails en dreigde hij met een handboog. Hij moest daarvoor negen maanden in een cel doorbrengen.

Rabobank kampt met betaalproblemen

Rabobank kampt dinsdagochtend met problemen bij het verwerken van opdrachten. Dat heeft de bank via Twitter bekendgemaakt. Klanten van de Rabobank klagen dat overboekingen mislukken of dat zij betalingen van anderen niet op hun rekening ontvangen. Rabobank vraagt de klanten hun betaalopdrachten niet nogmaals te versturen.

De storing zou betaalopdrachten namelijk slechts vertragen. Wanneer de problemen begonnen, is niet bekend. De Rabobank werkt aan een oplossing, zo meldt de bank via Twitter.

Driekwart bevolkingsgroei in steden

Bijna driekwart van de bevolkingsgroei die tot 2025 in Nederland wordt verwacht komt voor rekening van de 27 grote gemeenten. Het gaat dan om steden die meer dan honderdduizend inwoners hebben. De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn samen goed voor een derde van de groei, blijkt dinsdag uit prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Nederland telt in 2025 naar verwachting 17,4 miljoen inwoners. Tien jaar geleden waren de vier grote steden nog trage groeiers, maar inmiddels groeit de bevolking daar snel. Het CBS en het PBL verwachten dat de groei daar doorzet, maar in een lager tempo.

Dat steden zo snel groeien, komt doordat ze populair zijn onder immigranten en jongeren. Van de immigranten vestigt bijna zestig procent zich in een gemeente met meer dan honderdduizend inwoners. Ook trekken veel jongeren naar steden om daar een gezin te stichten. Die trend is door de economische crisis alleen maar sterker geworden omdat in kleinere gemeenten rond de steden geen woningen meer worden gebouwd en daar dus geen plek voor jonge gezinnen is.

De onderzoekers nemen aan dat de woningbouw over een paar jaar aantrekt en dat gezinnen dan weer vaker naar randgemeenten verhuizen. Daardoor vlakt de groei wat af, verwachten zij.

Amsterdam ging dit jaar door de grens van achthonderdduizend inwoners en heeft er in 2025 al 875.000. In de andere steden groeit de bevolking ook, maar in de volgorde van de top vier (na Amsterdam volgen Rotterdam, Den Haag en Utrecht) verandert verder niets.

In Almere staat veel woningbouw gepland. Daarom groeit die gemeente volgens de onderzoekers de komende jaren sterk om in 2025 net zo groot als Eindhoven te zijn, de vijfde stad van het land. Ook Groningen heeft dan een soortgelijke omvang.

In Noordoost-Groningen en rond Delfzijl is al een paar jaar sprake van een sterke bevolkingskrimp, maar ook in de toekomst wordt ook krimp in andere regio's aan de rand van Nederland verwacht. In Zuidoost-Drenthe, de Achterhoek en Limburg blijft de krimp voorlopig beperkt tot enkele procenten. In Oost-Groningen, Delfzijl en rond Zeeuws-Vlaanderen komt de krimp uit tussen de vijf en acht procent. Die regio's zijn veel meer vergrijsd en jongeren trekken vaak weg richting de grote steden.

Door de instroom van jongeren en immigranten is het aandeel ouderen in de grote steden sinds de jaren tachtig afgenomen, maar de komende jaren gaat dat toch nog stijgen. Het aandeel 65-plussers stijgt van twaalf procent vorig jaar naar vijftien procent in 2025. In de krimpregio's loopt hun aandeel op van negentien procent naar 27 procent.

Door de verhoging van de AOW-leeftijd stijgt de potentiële beroepsbevolking toch nog licht.

Dierentuin Artis stevent af op recordjaar

Artis verwacht in dit jubileumjaar een recordaantal van 1,3 miljoen bezoekers te ontvangen. Nooit eerder in zijn 175-jarige geschiedenis kwamen zoveel mensen naar de Amsterdamse dierentuin, liet een woordvoerster dinsdag weten.

Tot en met september trok Artis al 1,15 miljoen bezoekers. De dierentuin trok vooral veel buitenlandse toeristen. Artis denkt dat zij naar de dierentuin kwamen vanwege het thema 'Park in bloei'. Ter gelegenheid van het 175-jarig jubileum staan het hele jaar bloemen in bloei.

Vorig jaar ontving Artis ruim 1,2 miljoen bezoekers.

Begraafplaats Margraten dicht om shutdown VS

De Amerikaanse militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten is dinsdag gesloten vanwege de problemen in de Verenigde Staten. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Eijsden-Margraten weten. Een verdere toelichting kon zij niet geven. De begraafplaats zelf was niet bereikbaar.

Het Amerikaanse Congres moest voor middernacht een wet aannemen om de overheid te financieren, maar de Republikeinen eisten in ruil voor hun steun dat de invoering van de zorgwet van president Barack Obama een jaar zou worden uitgesteld. De patstelling werd niet doorbroken en hierdoor blijven in de VS nationale parken, monumenten en musea voorlopig dicht. Achthonderdduizend ambtenaren zijn naar huis gestuurd. Overheidsmedewerkers die onmisbare taken uitvoeren, zoals luchtverkeersleiders en militairen, werken wel door.

Op de begraafplaats liggen Amerikaanse soldaten die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats werd in 2005 bezocht door de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush bij de herdenking van het einde van de oorlog.

De begraafplaats gaat waarschijnlijk pas weer open als in de VS overeenstemming wordt bereikt. Wanneer dat gebeurt, is niet bekend. Een shutdown duurt doorgaans enkele dagen.

De Amerikaanse ambassade meldt op haar website dat alleen handelsactiviteiten en activiteiten die de veiligheid van Amerikaanse burgers en de nationale veiligheid ten goede komen mogen worden voortgezet. De American School of The Hague in Wassenaar ondervindt geen hinder van de shutdown. Het is namelijk een private school en is dus niet afhankelijk van overheidsgeld.

Treinbrand Olst geblust, herstel duurt hele dag

De brand in een trein bij Olst is geblust. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel ligt het treinverkeer tussen Deventer en Zwolle nog de hele dag plat, laat een woordvoerder van de NS weten. Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen.

Het vuur ontstond rond 08.30 uur in de intercity richting Roosendaal. Op dat moment zaten er enkele honderden mensen in de trein. Een precies aantal kan de woordvoerder niet noemen, maar volgens haar was sprake van een volle trein.

De trein werd na ontdekking even voor station Olst stilgezet. De reizigers zijn daarna geëvacueerd en moesten lopend verder naar het station. Daar zijn ze met bussen verder gebracht.

De brandweer was met groot materieel uitgerukt. Het vuur zorgde korte tijd voor grote rookontwikkeling. Omwonenden werd aangeraden om ramen en deuren te sluiten. Volgens de politie zijn er geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen gemeten.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. De bewuste trein zou al technische problemen hebben gehad op station Zwolle. De NS kan daar niets over zeggen. Hoe groot de schade is, wist de woordvoerder ook niet.

Het treinverkeer ligt naar verwachting nog de hele dag stil. Er is onder meer schade aan spoor en bovenleiding. Ook moet de trein weggesleept worden.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van meer dan een uur. Omreizen kan het best via Utrecht Centraal of Amersfoort.

Douwe Egberts verdwijnt eind oktober van de beurs

De beursnotering van DE Master Blenders 1753 aan de Amsterdamse beurs wordt aan het einde van deze maand stopgezet. De laatste dag dat in aandelen van het koffie- en theebedrijf kan worden gehandeld is 28 oktober. Dat heeft Oak Leaf dinsdag bekendgemaakt.

De investeringsgroep onder leiding van Duitse investeerder Joh. A. Benckiser neemt Douwe Egberts over voor 12,50 euro per aandeel. Eind september was 95,27 procent van de aandelen Douwe Egberts ter overname aangeboden aan Oak Leaf. Om de overige aandelen ook in handen te krijgen begint de investeringsgroep zo snel mogelijk een uitkoopprocedure.

Einde seizoen voor Horner na valpartij op WK

Voor Chris Horner zit het wielerseizoen erop. De renner, die eerder deze maand nog de Vuelta op zijn naam schreef, brak zondag tijdens de wegwedstrijd van het WK in Florence enkele ribben bij een valpartij, meldt werkgever Radioshack-Leopard dinsdag.

Horner kwam al in de eerste ronde ten val en was een van de vele uitvallers. De 41-jarige Amerikaan wilde dit seizoen nog rijden in de Ronde van Lombardije en de Ronde van Beijing. "Alles ging goed de laatste maanden, behalve de WK", treurt de Amerikaan.

"Gebroken ribben zijn zeer pijnlijk. Ik kan zeker twee, drie weken niet fietsen. Ik ben verdrietig dat ik mijn seizoen niet op een mooie manier kan afsluiten in Lombardije of China."

Horner werd vorige maand de oudste eindwinnaar ooit van een grote ronde. Tot aan de Vuelta was een negende plaats in de Tour de France van 2010 zijn beste resultaat in een rittenkoers van drie weken.

Arrestatie voor aanslag in 2010 op busje in Oss

Een 27-jarige man uit Oss is maandag aangehouden voor betrokkenheid bij een explosie in zijn woonplaats in maart 2010. Dat meldt de politie dinsdag. De verdachte kwam de man op het spoor via tips die in de loop van de jaren binnenkwamen.

Bij de aanslag werd 's nachts een pijpbom afgestoken en onder een busje gegooid dat op een oprit van een woning aan de Jan Thijssenstraat stond. De brandweer kon voorkomen dat de brand die vervolgens ontstond oversloeg naar de woning. Niemand raakte gewond.

De zaak werd meerdere malen behandeld in opsporingsprogramma's. De verdachte kon worden aangehouden op basis van technisch onderzoek.

Agent vindt 191.000 euro in autodak

Tijdens een grote verkeerscontrole bij het Drentse Emmen heeft de politie vrijdag bijna twee ton in een autodak gevonden. Een agent rook tijdens de controle van een auto een sterke wietlucht, waarop de wagen met behulp van een drugshond werd doorzocht, meldt de politie.

Drugs werden niet gevonden, maar in het dak van de wagen bleek wel 191 duizend euro verstopt te zitten. Het geld en de auto zijn in beslag genomen. De 33-jarige werd aangehouden op verdenking van witwassen, maar is inmiddels vrijgelaten. Hij wordt nog wel als verdachte gezien.

Bij de controle op de A37 werkte de politie onder meer samen met de marechaussee, de douane, de Belastingdienst en de Duitse politie.

Sterke start Djokovic in Beijing

Novak Djokovic is dinsdag overtuigend doorgedrongen tot de tweede ronde van het tennistoernooi in Beijing. De Servische wereldlijstaanvoerder had weinig te duchten van Lukas Rosol en gunde de Tsjech slechts drie games: 6-0, 6-3. Het pleit was nog binnen het uur beslecht. In de volgende ronde treft Djokovic de Spanjaard Fernando Verdasco.

De kans is aanwezig dat Djokovic deze week zijn positie aan kop van de wereldranglijst kwijtraakt. Rafael Nadal heeft aan een finaleplaats genoeg om de troon over te nemen. Nadal komt later dinsdag voor het eerst in actie tegen de Colombiaanse qualifier Santiago Giraldo.

Ook outsiders Richard Gasquet (5) en Stanislas Wawrinka (6) wonnen hun eerste wedstrijd op het Chinese hardcourt. Gasquet won met 6-3, 7-6 (2) van de Duitser Florian Mayer, terwijl Wawrinka de Italiaan Andreas Seppi in drie sets naar huis stuurde: 4-6, 6-3 en 6-4.

Gebroken kuitbeen voor Ajacied Sporkslede

Ajacied Fabian Sporkslede is enkele maanden uitgeschakeld. De 20-jarige Amstelvener brak maandagavond in het duel van Jong Ajax tegen FC Volendam zijn rechterkuitbeen. Sporkslede ging dinsdagochtend meteen onder het mes, meldt Ajax.

Sporkslede mocht vorig jaar viermaal in de hoofdmacht van Ajax opdraven, maar werd dit seizoen enkel nog opgesteld bij de in de Jupiler League uitkomende beloften.

Frappant genoeg liep Sporkslede de blessure op na een stevige tackle op een Volendammer. De jeugdinternational kreeg daarvoor in de 72e minuut de rode kaart gepresenteerd.

Goederentrein ontspoord in België

Een goederentrein is bij de Belgische plaats Voeren, net over de grens van Zuid-Limburg, ontspoord. Daarbij zijn drie wagons door de reling van een brug geschoten en twintig tot vijfentwintig meter naar beneden gestort. Er zijn geen slachtoffers gevallen, maar de materiële schade is enorm, melden Belgische media.

De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk. De machinist zegt door een groen licht te zijn gereden, maar in de verte opeens een trein voor een tunnel te hebben zien stilstaan.

Geels nieuwe bassist Rowwen Hèze

Wladimir Geels wordt de nieuwe bassist van Rowwen Hèze. Dat heeft het management van de band dinsdag bekendgemaakt. De bassist speelde eerder bij Triggerfinger en Noordkaap. Hij werd gekozen uit ruim negentig muzikanten.

De bassist uit Sittard vindt het erg leuk om bij de band te horen. "Het voelt allemaal als een soort thuiskomen", vertelt Geels. Zowel op het muzikale als op het persoonlijke vlak klikte het tussen de bassist en de rest van de band. "Hij had tijdens de audities aan een half woord genoeg en viel meteen goed bij alle bandleden", zegt de manager van Rowwen Hèze.

Rowwen Hèze zette vorige maand een vacature op zijn website nadat bassist Jan Philipsen besloot op te stappen. Philipsen, die aan de wieg van de band stond, neemt waarschijnlijk op 1 en 2 november afscheid van de fans, tijdens de traditionele Slotconcerten in het Limburgse America.

Het nieuwe bandlid gaat ook mee op de zevende theatertournee van Rowwen Hèze, waarmee de band vanaf half november langs de theaters trekt. De Limburgse band is bekend van hits als Bestel Mar en Auto, Vliegtuug.

'Eerste klas moet toegankelijker'

D66 wil dat reizigers in de trein nog kunnen besluiten om hun vervoersbewijs op te waarderen van de tweede naar de eerste klas. Dat zorgt voor een betere verdeling van de reizigers en ontlast de tweede klas. Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) zal dit dinsdag voorstellen aan staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA), bevestigt zij naar aanleiding van berichtgeving op nu.nl.

Mansveld moet gaan bekijken hoe de eerste klas makkelijker toegankelijk kan worden gemaakt. Dat zou kunnen door een opwaardeerzuil in de trein te plaatsen of door de conducteur deze dienst te laten aanbieden. De bewindsvrouw zou hiermee een proef moeten starten, vindt Van Veldhoven.

Volgens Van Veldhoven heeft het afgelopen winterweer duidelijk gemaakt dat er meer behoefte is aan flexibiliteit. Veel treinen waren toen overvol en voor reizigers was het onduidelijk of zij ook in de eerste klas mochten reizen.

De politica vindt verder dat reizigers op het allerlaatste moment makkelijker moeten kunnen overstappen op de Fyra. De toeslag die daarvoor geldt, zou gemakkelijker in de trein moeten worden kunnen betaald door reizigers.

De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag met Mansveld over de OV-chipkaart.

Ferrari: "Massa meerwaarde bij elk team"

Felipe Massa zal voor elk ander team op de Formule 1-grid een aanwinst zijn, zo meldt Ferrari-ontwerper Simone Resta. De Braziliaanse coureur moet na acht seizoenen vertrekken bij de Italiaanse renstal om plaats te kunnen maken voor Kimi Räikkönen.

Resta: "Felipe is immers een ervaren coureur die bij ons sinds 2007 (Massa racet sinds 2006 voor Ferrari, red.) op een zeer hoog niveau heeft gepresteerd en zich bovendien een geweldige teamspeler heeft getoond. Hij doet veel werk in de simulator, levert tijdens een raceweekend door testwerk te doen een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe onderdelen en heeft, wanneer het team hem daar om uiteenlopende redenen om vroeg, zijn teamgenoten goed ondersteund tijdens de races."

Waar Massa in 2014 zal gaan rijden is nog niet bekend. De Braziliaan is in gesprek met Lotus en ook de deur bij McLaren lijkt op een kier te staan. Daarnaast zou hij in beeld zijn bij Williams en Sauber.

Strickland terug in team USA voor Mosconi Cup

Na zes jaar afwezigheid zal poolspeler Earl Strickland weer uitkomen voor team USA in de twintigste editie van de Mosconi Cup, het jaarlijkse duel tussen Amerika en Europa. Het zal de veertiende keer zijn dat de 52-jarige Strickland uit zal komen voor het Amerikaanse team. 

"Het is goed Earl weer in het team te hebben. We weten allemaal dat hij de intimidatiefactor terug brengt in het team. De twintigste editie van de Mosconi Cup zou niet het zelfde zijn zonder Earl in ons team", aldus Johnny Archer, aanvoerder van het Amerikaanse team. Naast The Pearl en Archer zitten ook Rodney Morris, Dennis Hatch and Shane Van Boening in het team. 

Team Europa bestaat uit: Mika Immonen, Ralf Souquet, Darren Appleton, Karl Boyes en Niels Feijen. Vorig jaar in Londen wist Europa met 11-9 van Amerika te winnen. De vijf van de laatste zes edities werden door Europa gewonnen. De jubileumeditie van de Mosconi Cup is van twee tot en met vijf december in het Mirage Hotel te Las Vegas. 

Asielzoekers vluchtflat opnieuw op straat

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in de zogeheten vluchtflat in Amsterdam verbleef, moet dinsdagmiddag opnieuw op zoek naar onderdak. De groep kon maandagnacht terecht in een gebouw van de voormalige filmacademie aan de Overtoom.

De Raad van Kerken in Amsterdam probeert de groep aan onderdak te helpen. Een woordvoerder zei dinsdagochtend op Radio 1 dat in ieder geval tot vrijdag per nacht wordt bekeken waar de asielzoekers heen kunnen. Hij benadrukte dat er per dag meerdere opvanglocaties nodig zijn zodat niet alle 150 vreemdelingen over de vloer komen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft de groep opvang aangeboden in een uitzetcentrum in Ter Apel. De asielzoekers zien dat niet zitten maar hebben bedenktijd gevraagd tot vrijdag. Ze willen eerst advies van hun advocaten en het voorstel overdenken, laten ze in een verklaring weten.

Het voorstel van Teeven biedt voor de meeste asielzoekers naar eigen zeggen geen oplossing. Het traject dat hij voorstelt, is door veel van hen al zonder succes doorlopen, aldus de groep.

De uitgeprocedeerde asielzoekers zaten tot maandag in de vluchtflat aan de Jan Tooropstraat. Daar verbleven ze sinds mei. Daarvoor zat de groep in de zogenoemde vluchtkerk en in een tentenkamp aan de Notweg.

Raiden heeft een zwakte voor baby's

Heb je je ooit afgevraagd wat er met de baby's gebeurt na een Babality in Mortal Kombat? In de onderstaande video laat Raiden zien dat hij ook andere kwaliteiten bezit naast het zijn van een dondergod.

Emc Monkeys werd geïnspireerd door het nieuwste seizoen van Mortal Kombat Legacy en ze zijn er goed in geslaagt om, naast de goede choreografie, een leuke draai aan al het Mortal Kombat-geweld te geven.

Coureur Frijns breekt met manager

Robin Frijns zal niet verder gaan met zijn manager Werner Heinz. De Nederlandse autocoureur maakt een moeizaam seizoen door, waarbij hij een aantal races in de GP2 reed en derde rijder was bij Sauber. Door Russische reddingsplannen moest hij de renstal uit Hinwil weer verlaten.

Frijns schrijft op zijn website: "Na zorgvuldige overweging ben ik tot de conclusie gekomen dat het beste is voor mij en voor mijn carrière om enkele veranderingen in het management door te voeren. Helaas is mijn carrière ietwat stil komen te staan. Ik hoop dat deze veranderingen me helpen om enkele belangrijke stappen voorwaarts te maken. Tot op heden heb ik nog niet besloten wie vanaf nu de sportieve kant van mijn carrière gaat behartigen maar dat zal ik op zeer korte termijn beslissen."

Eerder voerde de Nederlander al op commercieel vlak een wijziging door. De 22-jarige wereldkampioen van 2012 in de World Series by Renault nam Just Sports Marketing in de arm om zo te proberen sponsoren aan te trekken om zijn Formule 1-droom te kunnen verwezenlijken.

"Ethische commissie FIFA onderzoekt toewijzing van WK's"

Michel Garcia, de voorzitter van de ethische commissie van de FIFA, maakt vanaf komende week een tour door de landen die tevergeefs hebben geprobeerd het WK 2018 of 2022 binnen te halen. Volgens The Guardian is het doel van Garcia informatie te verzamelen over het controversiële toewijzingsproces van de toernooien. 

Rusland (2018) en Qatar (2022) kregen eind 2010 de organisatie van de WK's. Voor diezelfde toernooien stelde ook Nederland zich kandidaat. 

Garcia, die volledig onafhankelijk opereert van het uitvoerend comité van de FIFA, heeft inmiddels al bevestigd dat hij verschillende interviews zal afnemen in de verschillende landen. 

Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA meldde afgelopen maand voor het eerst dat de keuze voor Qatar in 2022 werd ingegeven door economische en politieke belangen. Sommige hooggeplaatste bestuurders houden er al rekening mee dat er opnieuw moet worden gestemd over wie de organisatie van het WK in 2022 zal krijgen. 

De verwachting is dat Garcia in maart of april 2014 met zijn conclusies komt. 

Williams in China langs Schiavone

Tennisster Serena Williams heeft vandaag de derde ronde van de China Open bereikt. De Amerikaanse nummer één van de plaatsingslijst versloeg de Italiaanse Francesca Schiavone. De favoriete was in twee sets te sterk voor de Italiaanse: 6-4 en 7-5. 

De nummer twee van de plaatsingslijst lag er gisteren al uit. Viktoria Azarenka (BLR) ging onderuit tegen de Duitse Andrea Petkovic in 6-4, 2-6 en 6-4. 

Privétraining kost De Vrij aanvoerderschap

Een niet opgegeven privé-training heeft Stefan de Vrij zijn aanvoerdersband bij Feyenoord gekost. "Ik wil weten wat de spelers van Feyenoord buiten de deur doen", zegt Koeman tegenover Voetbal International. "Het kan niet zo zijn dat ze op onze vrije dag krachttraining doen en een dag later op de club wéér zo'n programma afwerken. Rust is ook trainen."

"Het klopt dat Stefan voor zichzelf traint, ik ga dat niet ontkennen", vervolgt Koeman. "Op zich is dat goed bedoeld, hij wil beter worden, maar dan moet hij dat wel zeggen. Hij mag ermee doorgaan zo lang het kan en in overleg gaat met Feyenoord en gebeurt dat niet, zal ik het hem gewoon verbieden. Zo simpel is het."

De verzwegen privétraining is niet de enige reden voor het afpakken van de aanvoerdersband. Koeman wilde Graziano Pellè, de nieuwe captain, meer verantwoordelijkheid geven. "Ik heb eigenlijk niet de behoefte er te veel over te zeggen. Want hoe meer ik dat doe, hoe negatiever dat kan worden uitgelegd ten opzichte van De Vrij."

De Prooi en Warriors in de race om Gouden Kalveren

De Nederlandse dramaseries De Prooi van Theu Boermans en Warriors van Mijke de Jong zijn elk tweemaal genomineerd voor een Gouden Kalf. Beide series werden genomineerd in de categorie beste televisiedrama. Daarnaast werd Pierre Bokma genomineerd voor zijn rol in De Prooi en Mariana Aparicio Torres voor haar rol in Warriors.

Ook Exit van Boris Paval Conen werd genomineerd voor beste televisiedrama. Bokma mag het in de categorie beste acteur in een televisiedrama opnemen tegen Fedja van Huêt voor zijn rol in Overspel II en Issaka Sawadogo voor zijn rol in In het Niets. Bij de dames heeft Torres twee concurrentes, te weten Monic Hendrickx voor haar rol in Penoza II en Noortje Herlaar voor haar rol in Moeder, Ik Wil Bij de Revu.

De race voor het Kalf voor beste korte film gaat tussen Greifensee van Sonja Wyss, Vingers van Michiel ten Horn en Nummer Veertien, Home van Guido van der Werve.

Bij de lange documentaires gaat de strijd tussen The Only Son van Simonka de Jong, Parts of a Family van Diego Gutierrez en Soldier on the Roof van Esther Hartog. Achter de Toren van Astrid Bussink, Janus van Erik van Lieshout en Wild Zwijn van Willem Baptist dingen naar de prijs voor beste korte documentaire.

De Gouden Kalveren zijn de hoofdprijzen van het Nederlands Film Festival, dat op 25 september van start ging en vrijdag de poorten sluit. Dinsdagavond wordt bekend wie zijn genomineerd in de categorieën speelfilm, regie, scenario, acteur, actrice, mannelijke bijrol, vrouwelijke bijrol, camera, geluid, montage, muziek, en production design. Vrijdag vindt de uitreiking, gepresenteerd door actrice Anna Drijver, plaats in de Stadsschouwburg in Utrecht.

De uitreiking op vrijdag 4 oktober kan symbolisch zijn als Sawadogo een Kalf wint voor zijn rol in In het Niets. Het is die dag precies 21 jaar geleden dat de Bijlmerramp plaats vond, het thema van die film.


De Prooi en Warriors in de race om Gouden Kalveren (Foto: Novum)

FOK!filmblik: The Brain from Planet Arous (1957)

Door de jaren heen zagen we vaak epische films verschijnen op de eerste dag van de zaaimaand. Zo waren films op het witte doek te zien zoals William J. Cowens Kongo (1932), George A Romero's Night of the Living Dead (1968) en Tobe Hoopers The Texas Chain Saw Massacre (1974). In het FOK!filmblik van vandaag treffen we echter een heerlijk bizarre sciencefiction-film aan waarin één van de hoofdrollen werd gespeeld door een hond en die vanaf 1 oktober 1957 in de bioscopen te zien was.

The Brain from Planet Arous

Een buitenaardse crimineel van de planeet Arous genaamd Gor, die er uitziet als een stel menselijk hersenen, komt naar de Aarde en neemt op telepatische wijze het lichaam over van de wetenschapper Steve March (John Agar). Het ruimtewezen dreigt om iedereen te vernietigen die hem tegen wil houden. Ondertussen komt er nog een hersenvormig wezen genaamd Vol naar de planeet, om te waarschuwen voor de gewelddadige Gor. Om met mensen te kunnen communiceren heeft Vol het lichaam overgenomen van de hond van de verloofde van March. Gor heeft echter één zwak punt. Hij heeft last van epileptische aanvallen en moet dan het gastlichaam zo nu en dan even verlaten om in leven te kunnen blijven.

The Brain from Planet Arous 1
Woef!

The Brain from Planet Arous was een film van regisseur Nathan H. Juran, die was gebaseerd op een script van Ray Buffum. Nadat de in Oostenrijk geboren filmmaker een Oscar had gewonnen met How Green Was My Valley (1941) ging Juran zich vanaf de vijftiger jaren richten op het maken van lowbudget westerns en sciencefictionfilms.

The Brain from Planet Arous was vanaf 1958 in de diverse drive-in bioscopen te zien, samen met de sciencefictionfilm Teenage Monster van Jacques R. Marquette.

The Brain from Planet Arous 3

Brand in trein tussen Deventer en Zwolle

In een passagierstrein bij Olst op het traject tussen Deventer en Zwolle is dinsdagochtend brand uitgebroken. De trein is ontruimd. Er zijn geen gewonden gevallen, laat de politie weten. Het treinverkeer is stilgelegd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Op foto's die op Twitter rondgaan is te zien dat er uit de trein een grote rookwolk komt. De brandweer is met groot materieel uitgerukt.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van meer dan een uur. Omreizen kan het best via Utrecht Centraal of Amersfoort, laat de NS weten. Er worden ook bussen ingezet.

Reactor Petten voorlopig uit vanwege afwijking

De kernreactor in Petten kan voorlopig niet worden ingeschakeld. Bij een geplande onderhoudsbeurt is een afwijking ontdekt in een van de zes regelstaven. Exploitant NRG laat weten dat direct een onderzoek is ingesteld om te achterhalen hoe dit kan.

De reactor was vanwege de onderhoudsbeurt al uitgeschakeld. Hij kan pas weer worden opgestart als duidelijk is waardoor de afwijking is veroorzaakt en hoe herhaling kan worden voorkomen.

De hogefluxreactor in de Noord-Hollandse plaats is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldproductie van medische isotopen, die worden gebruikt om kanker op te sporen. In 2008 was de reactor langere tijd dicht vanwege problemen. Omdat soortgelijke reactoren in andere landen toen ook dicht waren vanwege onder meer onderhoud, ontstond wereldwijd een tekort aan medische isotopen waardoor onderzoeken moesten worden uitgesteld.

Met de reactor wordt al vijftig jaar gewerkt. Hij wordt vervangen door de eerste generatie Pallas-reactoren. Het is de bedoeling dat de nieuwe reactor in 2022 operationeel is.

Na verkoop aan jongeren geen tabaksvergunning meer

Winkeliers die binnen een jaar drie keer worden betrapt op het verkopen van tabak aan een jongere, verliezen tijdelijk hun tabaksvergunning. Een voorstel hiertoe van regeringspartij VVD wordt gesteund door coalitiepartner PvdA, schrijft het AD dinsdag.

De periode waarin een betrapte winkelier geen tabaksproducten meer mag verkopen kan variëren van een week tot drie maanden. De straf kan voor tabaksspeciaalzaken de financiële doodsteek betekenen.

Het voorstel van de VVD wordt dinsdag in de Tweede Kamer besproken.

Comeback Maywood aan zijden draadje

Het is onzeker of het duo Maywood volgende week vrijdag en zaterdag met Gerard Joling op het podium staat. De zussen blijven ruzie maken. "Als dit zo doorgaat, trek ik zelf de stekker uit hun optreden", zegt de zanger dinsdag in de Telegraaf.

Zussen Alice en Caren werden na jarenlange ruzies door Joling weer bij elkaar gebracht. De dames hadden elkaar achttien jaar niet gezien of gesproken. Toen de twee elkaar weer voor het eerst zagen was het een warme ontmoeting. "Uiteindelijk vielen we elkaar in de armen. Het was heel emotioneel allemaal", zei Caren eerder.

Nu lopen volgens Joling de spanningen weer hoog op. "Ik weet dat een van mijn medewerkers geregeld met rode vlekken in de hals loopt om de boel in goede banen te leiden." De zanger hoopt dat de twee hun irritaties voor de shows opzij kunnen zetten. "Zonde van alle inspanningen en goede bedoelingen, toch?"

De 53-jarige Joling staat volgende week vrijdag en zaterdag in de Ziggo Dome in Amsterdam met zijn Lekker-concerten. De show van zaterdag is uitverkocht. Naast Maywood, dat bekend is van hits als Late at Night en Rio, geven ook Gordon en oud-judoka en dj Dennis een gastoptreden.

Makers De Nieuwe Wildernis denken internationaal

De Nederlandse natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis was afgelopen weekeinde de best bezochte film in Nederland. Daardoor denken de makers voorzichtig aan een Europese of zelfs wereldwijde bioscoopgang. Dat zeggen coproducent Ton Okkerse en distributeur Dutch Film Works tegen Novum Nieuws.

De film over de Oostvaardersplassen trok sinds de première, donderdag, in Nederland ruim 63 duizend bezoekers en belandde daarmee op de eerste plaats in de weekend top vijf. De film versloeg zelfs grote Hollywoodfilms als 2 Guns met Denzel Washington en Mark Wahlberg, en Empire State met Dwayne Johnson en Liam Hemsworth.

"We verwachten zelfs dat we de 65 duizend bezoekers nog gaan halen", zegt een woordvoerder van Dutch Film Works. Enkele kleinere bioscopen moeten namelijk hun bezoekersaantallen nog doorgeven.

"We moeten nog even afwachten. Eén week is niet genoeg", gaat de woordvoerder verder. "Maar we hebben nu in vijf dagen tijd een omzet van ruim 390 duizend euro. Dat is bijna vier keer zo veel als Chimpansee, van Disney. Zulke cijfers liegen niet." De film, ingesproken door Carice van Houten, trok in februari ruim 112 duizend bezoekers.

De distributeur richt de eerste internationale pijlen nu op het internationale filmfestival van Berlijn in februari. "De Berlinale is een van de grootste filmmarkten ter wereld", legt de woordvoerder uit. "Daar komen niet alleen Amerikaanse kopers maar ook distributeurs uit Azië."

Het is nog even afwachten of de populariteit van de eerste Nederlandse natuurfilm in eigen land aanhoudt. De film werd breed in de media aangekondigd en leidde volgens Staatsbosbeheer zelfs tot een massale toename van het aantal bezoekers van de Oostvaardersplassen. "Voor hetzelfde geld zijn we over drie weken weer uit de bioscopen", zegt Okkerse voorzichtig. "Het risico bestaat dat we te snel opbranden. Maar de resultaten zijn fantastisch. Ik heb gisteren even met een glas champagne een dansje gedaan."

Dutch Film Works heeft in elk geval besloten de film nog breder uit te zetten en het aantal bioscopen uit te breiden van 115 naar 130. Dat is een verdubbeling van de 65 zalen waarin de film aanvankelijk zou worden uitgebracht.


Makers De Nieuwe Wildernis denken internationaal (Foto: Novum)

Zilver en twee keer brons voor tafeltennissers

Bij het paralympische EK tafeltennis zijn in het individuele toernooi drie medailles behaald door Nederland. Gisteren werd het enkelspel afgesloten. De meeste spelers waren aan het begin van de middag al uitgespeeld, maar Bas Hergelink maakte nog kans op de Europese titel.

In de finale kwam Hergelink uit tegen de Poolse Patryk Chojnowski. Helaas verloor hij die finale met 0-3 (5-11, 5-11 en 7-11), maar de Deventenaar kan terugkijken op een geslaagd toernooi in Lignano. Coach Johan Lieftink is zeer tevreden over zijn spel. "Bas speelde tegen Cardona (3-1 (10-12, 11-6, 11-5 en 11-9) tactisch sterk en speelt een zeer goed toernooi. De finale tegen Chojnowski (Paralympisch kampioen) was zoals verwacht erg lastig, maar dit maakt de prestatie er zeker niet minder om."

Brons werd er gehaald door Jean-Paul Montanus. In de halve finale moest hij tege de Oekraïnse Mykhaylo Popov, maar verloor die wedstrijd in 1-3 (7-11, 4-11, 11-8 en 8-11). Ook Montantus kan terugkijken op een geslaagd toernooi. Coach Lieftink: "Jean-Paul won op weg naar brons van de nummer één en twee van Londen, een indrukwekkende prestatie! De bronzen medaille is een mooie beloning voor zijn prestaties de afgelopen dagen."

Voor Kelly van Zon eindigde het toernooi na de poulefase gelijk in de halve finale. Ze verloor deze van de Oekraïnse Viktoriia Safanova in 3-0 (8-11 3-11 en 11-13), en sleepte daarmee het brons binnen. Johan Lieftink zag dat het niet heel goed was: "Soms lukt het wel en soms lukt het niet, dit was duidelijk niet het toernooi van Kelly. Daarom is ze (nu) ook niet heel tevreden met brons."

'JSF maakt vier keer meer kabaal dan F16'

De Joint Strike Fighter maakt vier keer zoveel lawaai als de F-16. Dat blijkt volgens Dorpsbelang Marsum, dat zich al langer zorgen maakt over de te verwachten geluidsoverlast, uit een rapport van de Amerikaanse luchtmacht.

De JSF is daarmee veel luidruchtiger dan het Nederlandse ministerie van Defensie tot nu toe heeft aangegeven, stelt Dorpsbelang Marsum. Het ministerie zou hebben aangenomen dat de nieuwe straaljager drie tot zes decibel luider is, maar dat moet volgens het rapport 21 decibel zijn.

De veel grotere geluidsoverlast zou komen doordat de naverbrander bij het opstijgen veel vaker wordt gebruikt dan verwacht. Aangenomen werd dat die in vijf procent van de gevallen zou worden gebruikt, maar in de praktijk staat de naverbranding volgens Dorpsbelang Marsum in meer dan de helft van de gevallen aan.

Dorpsbelang Marsum wijst op een interview in Amerikaanse media waarin een Amerikaanse ondercommandant van een luchtmachtbasis aangeeft dat bij het opstijgen meestal de naverbranding wordt gebruikt. Later in het interview krabbelt de ondercommandant terug en stelt hij dat hij op alle verschillende typen vliegtuigen samen doelde. Bij de JSF zou die maar in vijf procent van de gevallen aan staan.

PvdA-leider Diederik Samsom heeft volgens Dorpsbelang Marsum toegezegd dat de aanschaf van de JSF niet doorgaat als het geluid niet binnen de normen valt.

Next-gen releasedata Black Flag bekend

Assassin’s Creed 4: Black Flag voor pc, PlayStation 4, Wii U en Xbox One heeft een releasedatum gekregen. En omdat het kan is er een nieuwe trailer. Nog even en de gehele game is chronologisch te bekijken op YouTube.

Ubisoft bevestigt dat de versies voor pc, Xbox One en Wii U op 22 november in Europa beschikbaar zijn. De PlayStation 4-versie ligt op 29 november in de winkel. Hoogstwaarschijnlijk komt de Xbox-versie wat later in de Nederlandse winkel, want waarom een spel al in het schap zetten als de console er nog niet is?

Op 1 november is Assassin’s Creed 4: Black Flag uit voor Xbox 360 en PlayStation 3. Wacht jij op de next-gen of wil je meteen begin november piraatje spelen?

Men weet weinig van eigen pensioen

Nederlanders zijn slecht op de hoogte van pensioenen. Slechts een derde van de werkende Nederlanders zegt goed te weten wat de eigen pensioenregeling inhoudt en wat de hoogte van dit pensioen zal zijn. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van GfK in opdracht van het platform Wijzer in Geldzaken.

Weinig Nederlanders zijn bovendien op de hoogte van de invloed van ingrijpende gebeurtenissen op het pensioen. Minder dan de helft van de duizend ondervraagden is zich bewust van de gevolgen van een scheiding voor de oudedagsvoorziening. Van een nabestaandenpensioen weet slechts een kwart wat het precies inhoudt.

Slechts tien procent van de ondervraagden maakt geregeld tijd vrij om zich te verdiepen in de eigen pensioensituatie. Een kwart van de respondenten doet dat nooit. Ruim de helft van de werkende Nederlanders realiseert zich dat het nodig is om zich nu al in het pensioen te verdiepen, om eventueel in te kunnen grijpen.

Vier op de tien ondervraagden zou wel meer inkomen willen opbouwen voor later, maar zegt daar geen geld voor te hebben. Een op de vijf ondervraagden is bereid om nu geld opzij te leggen om het later ruimer te hebben. Nederlanders spelen graag op safe en nemen liever geen risico's in de pensioenopbouw om zo een hoger rendement te halen.

In de huidige pensioenplannen van het kabinet kunnen werknemers vanaf volgend jaar een kleiner deel van hun loon belastingvrij in hun pensioen storten: 1,85 procent in plaats van 2,25 procent. Dat moet een bezuiniging van een kleine drie miljard euro opleveren.

De oppositiepartijen vinden dat een lagere pensioenopbouw ook moet leiden tot lagere premies. Dat kan het kabinet echter niet garanderen, omdat de pensioenfondsen beslissen over de hoogte van de premies. De Eerste Kamer buigt zich volgende week dinsdag over de omstreden plannen.

'Activiste Greenpeace als beest behandeld'

De Nederlandse Greenpeace-activiste die met 29 andere activisten door de Russische autoriteiten is opgepakt wordt als een beest behandeld. De activiste, Faiza Oulahsen, lag onder meer in een ijskoude cel waar het licht aanbleef, schrijft ze in een zaterdag verstuurde brief die Greenpeace heeft gepubliceerd.

Greenpeace protesteerde met een ijsbreker tegen een Russisch boorplatform. Bijna twee weken geleden werd het schip geënterd door de Russische kustwacht en op sleeptouw genomen naar Moermansk, waar het vorige week aankwam.

Vlak voor ze aan land werd gebracht, kwamen volgens Oulahsen FSB'ers aan boord met de mededeling dat ze enkele minuten had om voor 24 uur spullen te pakken."Nu, vier dagen verder, spijt dat ik niet meer schone kleding heb meegenomen." Bij haar verhoor was alleen een Engelstalige tolk aanwezig. Pas toen ze weigerde mee te werken, werd haar advocaat gebeld.

Uiteindelijk kwam ze in een cel met zes vrouwen terecht, die een voor een werden opgehaald voor verhoor. Dat duurde uren. "Dus we lagen op de vloer en houten tafels omdat we doodmoe waren." Na het afnemen van vingerafdrukken werd ze rond 05.00 uur naar haar cel gebracht.

Verder zou de activiste zijn vervoerd in een busje met donkere metalen hokken waar net een persoon in past. "Onmenselijk was het." In afwachting van de zitting van vorige week donderdag werd ze in een 'ranzig hok' opgesloten. Die donderdag werd haar voorarrest met enkele dagen verlengd, omdat er geen Nederlandstalige tolk beschikbaar was.

Zondag, een dag na het schrijven van de brief, werd het voorarrest van Oulahsen en een andere Nederlander met twee maanden verlengd, net zoals bij de andere opvarenden was gedaan. De activiste leek daar al rekening mee te houden. "Twee maanden de cel in is een ding, maar dan? Wat komt daarna?", schreef ze.

De onzekerheid maakt haar gek, geeft ze aan. "De consul stelde me gerust en zei dat Nederland in goed contact staat met de Russen. In goed contact? Waarover, vraag ik me af. Over het feit dat Russen illegaal Nederlands terrein zijn binnengedrongen in internationale wateren om ons met geweld vast te houden? De Russen mogen ons niet eens vasthouden verdomme, en toch doen ze het."

De Russische justitie stelde eerder de opvarenden van piraterij te verdenken, maar de Russische president Vladimir Poetin heeft al aangegeven dat overduidelijk is dat het niet om piraterij gaat. Nederland heeft de onmiddellijke vrijlating van de activisten geëist, maar hier is Rusland niet op ingegaan.

FOK! wat een weer... Geen verandering

Nog steeds zorgt hogedrukgebied Karin ervoor dat er helemaal niets verandert aan het huidige weer. Door de doorstaande wind zijn de nachten niet meer zo koud.

Overdag ligt het kwik tussen de 14 graden op de Wadden tot 18 in Limburg. Morgen is het ook nog zonnig, maar donderdag komt er al iets meer bewolking en op vrijdag en zaterdag vallen er enkele buien. Ondanks die buien weet het kwik dan wel op te lopen naar 18 tot 20 graden. Na zaterdag wordt het weer wat frisser, maar een nieuw hogedrukgebied neemt dan de touwtjes weer in handen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 ZO

 Een prachtige avondlucht gezien door DJMO.

ZO2
Er waren overdag maar een paar kleine wolkenveldjes.

 ZO3
Verder waren er ook een aantal contrails in de lucht. DJMO was het afgelopen weekend dus lekker buiten.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hollywood-veteraan A.C. Lyles overleden

Afgelopen vrijdag is de legendarische western-producer A.C. Lyles in zijn huis in Los Angeles overleden. Lyles, wiens loopbaan meer dan 75 jaar geleden begon op de postkamer van Paramount Pictures, is 95 jaar geworden.

Andrew Craddock Lyles Jr. werd op 17 mei 1918 geboren in Jacksonville in Florida. A.C. Lyles was 18 jaar toen hij in 1937 vanuit Florida in Hollywood aankwam. Lyles werk was het bezorgen van fanmail aan de beroemde sterren van weleer en zo raakte de jongeman bevriend met filmsterren zoals Bob Hope, Bing Crosby, James Cagney, Ronald Reagan en William Holden.

In 1957 maakte Lyles zijn debuut met de door James Cagney geregisseerde film Short Cut to Hell. Vanaf die tijd hield Lyles zich bezig met het produceren van westerns zoals The Young and the Brave, Stage to Thunder Rock, Apache Uprising en Johnny Reno. Daarnaast produceerde hij ook een negental afleveringen van de westernserie Rawhide.


A.C. Lyles in betere tijden

Malala en Snowden nog in race voor Sacharovprijs

Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai en de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden maken dit jaar kans op de Sacharovprijs, de belangrijkste mensenrechtenprijs van de Europese Unie. Ook drie politieke gevangen uit Wit-Rusland staan op de shortlist van genomineerden, maakte het Europees Parlement maandag bekend.

De winnaar van de prijs, waar vijftigduizend euro aan verbonden is, wordt op 10 oktober bekendgemaakt. De prijsuitreiking is op 20 november in Straatsburg.

De Sacharovprijs is vernoemd naar de Russische kerngeleerde Andrej Sacharov, die zich inzette voor de mensenrechten in de Sovjet-Unie. Tot de eerdere winnaars van de prijs behoren de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi en de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela.

Venezuela zet drie diplomaten VS uit

Venezuela zet drie Amerikaanse diplomaten het land uit. Volgens president Nicolas Maduro zweren ze samen met zijn politieke tegenstanders. De drie krijgen 48 uur om het land te verlaten, zei hij maandag live voor de televisie.

De Amerikaanse ambassade zei officieel nog van niets te weten.

Venezuela zette in maart al twee Amerikaanse militaire attachés uit, omdat ze het land probeerden te destabiliseren. Dat was toen een paar uur voordat Maduro het overlijden van president Hugo Chavez bekendmaakte.

Nederlanders meest bezorgd over economie

Nederlanders vinden, voor het eerst sinds 2008, de economie het grootste maatschappelijke probleem. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De afgelopen jaren was men het meest bezorgd over omgangsvormen.

47 procent van de ondervraagden geeft de Nederlandse economie een voldoende. Begin 2008 gaf nog 79 procent de economie een voldoende. Vooral lager- en middelbaar opgeleiden vinden de economie het urgentste probleem waar Nederland mee kampt. Ze maken zich vooral zorgen over hun werksituatie, dalende pensioenen en stijgende zorgkosten.

De zorgen over de economie zijn even groot als in 1982. In 2002 waren mensen het minst bezorgd over de economie.

Het vertrouwen in de politiek neemt af. Lag het vertrouwen in het kabinet en de Tweede Kamer vorig kwartaal nog op respectievelijk 48 en 51 procent, dit kwartaal is dat gedaald tot 39 en 45 procent.

Het vertrouwen in de Europese Unie is al een aantal jaren aan het dalen: in 2008 had nog de helft van de mensen vertrouwen in Brussel, nu ligt dat percentage op 28 procent. Wel vinden meer mensen dat Nederland in de EU moet blijven dan dat er mensen zijn die willen dat Nederland uit de EU stapt.

[PD] Granada verrast Atletic Bilbao

Granada heeft Athletic Bilbao maandag een gevoelige nederlaag toegebracht in de Primera Division. In Granada was de thuisploeg met 2-0 te sterk voor de bezoekers uit Baskenland. Youssef El Arabi opende in de 53e minuut de score vanaf de strafschopstip en tekende acht minuten later ook voor de tweede goal.

Athletic verzuimde door de nederlaag te profiteren van de misstap van Villarreal zondag. De Basken staan nu vijfde met twaalf punten uit zeven wedstrijden. Granada deed goede zaken en ging van de zeventiende naar de twaalfde positie. De Andalusische club heeft nu acht punten uit zeven wedstrijden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.