Peres laconiek over etikettenkwestie

De Israëlische president Shimon Peres reageert laconiek als het gaat om de omstreden etikettenkwestie, waarbij producten uit de bezette gebieden niet meer als Israëlische waar mogen worden aangeprezen. Als het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen slaagt, is deze EU-regel overbodig, zei hij dinsdag bij het Catshuis waar hij werd ontvangen door premier Mark Rutte (VVD).

"Als we een vredesverdrag hebben, zal er een nieuwe landkaart zijn, met grenzen", zei Peres. De huidige landkaart met de bezette gebieden wordt dan 'irrelevant', en daarmee ook de etikettenkwestie. Hij hoopt dat de EU luistert naar de oproep van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry om de omstreden richtlijn voorlopig te laten rusten.

"We willen de problemen oplossen met onderhandelingen, niet met regulering", zei Peres. "Het is niet nodig om de onderhandelingen te belasten door regelgeving af te kondigen." De president zei zich verder niet teleurgesteld te zijn in Nederland. "Ik ben uitgenodigd om het te bespreken. Dus waarom zou ik teleurgesteld zijn? Het kan voorkomen dat je van mening verschilt en dan praat je het uit."

Premier Rutte hield zich op de vlakte over de kwestie. Hij zei dat de implementatie van de EU-richtlijn momenteel wordt besproken. Dat gebeurt samen met EU-partners. Het is nog niet duidelijk wanneer de richtlijn wordt ingevoerd, aldus Rutte. Rutte drukt zich hiermee gematigder uit dan zijn minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), die de richtlijn altijd heeft verdedigd.

Rutte en Peres benadrukten verder de goede betrekkingen tussen beide landen. "Dit is een speciaal moment. Ik sta niet elke dag naast een Nobelprijswinnaar", zei Rutte. "De banden zijn niet alleen historisch en economisch, maar ook cultureel en persoonlijk." De premier ziet tal van onderwerpen waarop beide landen kunnen samenwerken. Peres benadrukte eveneens de goede betrekkingen.