Aarde ontsnapt aan ramp

We zijn afgelopen weekend ontsnapt aan de dood van vele miljoenen aardbewoners. Een asteroïde is vrijdag rakelings langs de aarde gescheerd.

De ruimterots werd vrijdag, enkele uren voor de eventuele inslag, ontdekt door Russische astronomen. Te laat om de wereld te waarschuwen voor een op handen zijnde ramp, want negen uur later miste het voorwerp op een haar na onze aardkloot.

De asteroïde vloog op een afstandje van slechts 11.300 kilometer van onze planeet. Dat lijkt veel, maar is slechts een steenworp afstand als je het vergelijkt met de afstand waarop geostationaire satellieten in een baan om de aarde cirkelen. Deze hangen namelijk op een hoogte van zo'n 36.000 kilometer.

Vladimir Lipunov van de Universiteit van Moskou heeft het ding opgemeten, en schat de ruimterots op ongeveer 15 meter. Hoewel de kans van een inslag op slechts een op 250.000 wordt geschat, zijn de Russen een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om de baan van een asteroïde af te buigen. Of Bruce Willis zich hiervoor wil lenen, is helaas onbekend.

Update 18.00 uur:
Volgens astronieuws.nl valt het allemaal wel mee met die bijna-inslag. Hij blijkt toch op veilige afstand de aarde te zijn gepasseerd.

De berekening was te snel uitgevoerd. Rotsblok 2013 SW24 was anderhalve week geleden al op de korste afstand van de aarde. En dat bleken miljoenen kilometers. Ook de diameter kan niet met zekerheid worden gezegd.

Update 19.55 uur:
SpaceWeather.com schat de afstand toch iets korter in. Bij hen bedraagt de afstand slechts 2,3 keer de afstand van de aarde tot de maan, oftewel een kleine 885.000 kilometer.

Deze site voorspelt nog een veel mooiere bijna-inslag. Op 26 november zal object 2013 NJ, een object van maar liefst 150 meter, op een afstand van slechts 961.000 kilometer langs onze planeet scheren. Gelukkig hebben we Mark Rutte, die zijn hand niet zal omdraaien zich op te offeren om ons voor een ramp te behoeden.

Zou een mooie vuurbal zijn geweest, als hij was ingeslagen...