Twee Greenpeace-activisten horen woensdag aanklacht

Redactie

Ten minste twee van de dertig opgepakte opvarenden van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise krijgen woensdag in het Russische Moermansk hun aanklacht te horen. Het gaat om de Zweed Dima Litvinov en de Finse Sini Saarrela. Zij horen woensdag hun aanklacht. Dat meldt een woordvoerder van de milieuorganisatie dinsdag.

"Mogelijk klagen de Russische autoriteiten hen aan voor piraterij, maar er gaan ook geruchten dat het om een mildere aanklacht gaat", aldus de zegsvrouw. Op piraterij staat in Rusland een celstraf van maximaal vijftien jaar. Of ook de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels woensdag worden aangeklaagd is onduidelijk.

Vooralsnog is over de Nederlandse activisten alleen bekend dat zij voor zondag hun aanklacht te horen krijgen. "Maar het zou zomaar kunnen dat zij woensdag ook al in de rechtszaal moeten verschijnen", denkt de woordvoerder.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise voerde op de Petsjorazee, tussen Rusland en de Noordpool, actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Toen activisten vanaf een rubberbootje het platform beklommen, werden zij aangehouden. Later werd het schip geënterd. In totaal werden dertig opvarenden uit achttien verschillende landen gearresteerd.

De Russische justitie stelde eerder de opvarenden van piraterij te verdenken, maar de Russische president Vladimir Poetin heeft al aangegeven dat overduidelijk is dat het niet om piraterij gaat. Nederland heeft de onmiddellijke vrijlating van de activisten geëist, maar daar is Rusland niet op ingegaan.