Oppositie teleurgesteld over voorstel

De oppositie is teleurgesteld over de concessies die het kabinet wil doen in ruil voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Dat verklaarden de financieel specialisten van de oppositie dinsdagavond voor aanvang van nieuw overleg met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zei dat hij 'oprecht teleurgesteld' is. "Ik baal hiervan. Ik wil echt weten of we het gesprek kunnen voortzetten of dat er alleen op de millimeter wordt bewogen." D66-Kamerlid Wouter Koolmees zei vooral veel 'kleine puntjes' te zien. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf spreekt van 'klein bier'.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten oordeelt eveneens negatief. "Het kabinet weet wat onze wensen zijn. Dit pakket komt daar niet aan tegemoet. We doen een serieuze poging om mee te praten. Dan moet er ook een serieus stuk liggen."

Dijsselbloem heeft de oppositiepartijen waarmee hij in gesprek is, dinsdag een serie mogelijke maatregelen voorgelegd die het kabinet zou kunnen doorvoeren. Daarbij gaat het naar verluidt onder meer om het terugdraaien van de accijnsverhogingen en van de afbouw van de algemene heffingskorting.

Verder zou er een half miljard euro extra voor het onderwijs mogelijk zijn en kan de versobering van de kinderbijslag worden uitgesteld. Het kabinet zou verder veertig miljoen euro extra willen uittrekken voor Defensie en de vliegtaks opnieuw willen invoeren. Onduidelijk is hoe het kabinet de concessies wil financieren.