Molotovgooier wijst bod gemeente op woning af

De zogenoemde molotovgooier Gijsbert Ruiter heeft de ruim drie ton die de gemeente Leudal voor zijn huis in Haelen had geboden afgewezen. Hij wil dat de gemeente in een klap het huis koopt en een schadevergoeding uitkeert omdat nooit wat is gedaan aan de problemen die hij had met de bewoners van het naastgelegen woonwagenkamp. Dat blijkt uit een brief die zijn advocaat, Pauline Grapperhaus, naar de Limburgse gemeente heeft gestuurd.

De gemeente wil het huis kopen om het al jaren slepende conflict op te lossen. De partijen zouden alleen kunnen worden gescheiden door het huis van het gezin over te nemen. De gemeente stelde eerder dat het huis maar 270.000 euro waard was, maar bood 336.000 euro om een discussie te voorkomen. Ruiter stelde namelijk dat het huis door de problemen minder waard was geworden.

De gemeente sprak van een eindbod, maar volgens de advocaat is er nooit sprake geweest van onderhandelingen. Zij wijst erop dat het gezin er behoefte aan heeft dat alles in een klap wordt opgelost en niet in verschillende zaken. Ook noemt zij de voorwaarde dat het gezin bij verkoop binnen een maand moet verhuizen naar een adres buiten de gemeente 'onbillijk'. "En dat om een probleem op te lossen waar zij niet de oorzaak van zijn." De advocaat wijst er ook op dat het leven van het gezin 'volledig op de schop gaat' voor een relatief laag bedrag.

Grapperhaus benadrukt dat de afwijzing van het bod niet betekent dat de familie niet meer wil onderhandelen. Daar is volgens haar nog ruimte en tijd voor, onder meer omdat het huis nu op kosten van de gemeente wordt beveiligd, zo schrijft de advocaat.

Een woordvoerder van de gemeente kon niet direct zeggen of de gemeente nu in onderhandeling met Ruiter gaat.

De gemeenteraad stemde in maart unaniem in met de uitkoop van de familie. Ruiter had zelf eerder 350.000 euro 'alleen al voor de voortuin' geëist. Daarnaast eiste hij een vergoeding voor 'veertien jaar gemist woongenot' en een nieuwe woning.

Vorig jaar plaatste de Haelenaar een hek voor zijn huis om de overlast te beperken. Toen agenten het illegale hek kwamen verwijderen, gooide Ruiter molotovcocktails en dreigde hij met een handboog. Hij moest daarvoor negen maanden in een cel doorbrengen.