Damrak sluit hoger ondanks shutdown

Redactie

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten ondanks de 'shutdown' van de Amerikaanse overheid en het koersverlies voor indexzwaargewicht Unilever. De AEX steeg 0,7 procent en sloot op 377,63 punten. De AMX koerste 0,8 procent hoger.

Omringende beurzen noteerden grotere winsten. Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 1,1 en 1,3 procent. De Italiaanse beurs steeg maar liefst 2,9 procent.

In de AEX sloot het merendeel van de fondsen hoger. Unilever trok echter de meeste aandacht met een verlies van 2,8 procent. Het levensmiddelenconcern liet maandag nabeurs weten op koers te blijven voor de doelstellingen voor dit jaar, ondanks de groeivertraging in veel opkomende markten.

Voor het lopende kwartaal voorziet Unilever een onderliggende omzetgroei van 3 tot 3,5 procent. Analisten reageerden teleurgesteld op de berichtgeving van Unilever. Zo verlaagde Nomura het koersdoel voor Unilever van 34,30 naar 32,25 euro.

Fugro verloor 0,7 procent nadat SNS Securities het advies verlaagde van Kopen naar Houden bij een koersdoel van 50,00 euro. Beleggers zullen volgens SNS een afwachtende houding aannemen nu de bodemonderzoeker een nieuwe strategie heeft gepresenteerd, die geduld zal vragen van aandeelhouders.

Air France-KLM voerde, mede door een dalende olieprijs en meevallend nieuws van brancheorganisatie IATA over het mondiale luchtvrachtvervoer, de stijgers aan met een koerswinst van 3,9 procent.

ING volgde met een plus van 3,4 procent nadat JP Morgan Cazenove zich positief had uitgelaten over de Nederlandse financials en ING de beste kansen toedicht om te profiteren van een herstel van de Nederlandse huizenmarkt.

Voor ING verhoogden de analisten het koersdoel van 10,80 naar 11,20 euro bij een onveranderd Overwogen advies. De koersdoelen voor Aegon en Delta Lloyd werden bijgesteld naar respectievelijk 6,48 en 16,42 euro. Aegon sloot 2,1 procent hoger en Delta Lloyd verloor 1,1 procent.

Philips sloot de dag af met een winst van 2,1 procent. Het Eindhovense technologiebedrijf verkreeg een opdracht uit Dubai om overheidsgebouwen te voorzien van ledverlichting, maar maakte geen financiële details bekend.

Op de AMX (+0,8 procent) noteerde Heijmans de grootste koerswinst met 3,9 procent. Maandag was de bouwer nog een van de sterkste dalers. Arcadis verloor 0,9 procent. MDxHealth besloot de dag met een plus van 3,1 procent. Het biotechbedrijf tekende een overeenkomst met twee Amerikaanse zorgverzekeraars. Met de overeenkomst krijgen vijftig miljoen Amerikanen toegang tot de prostaatkankertest van het bedrijf.

DE Master Blenders 1753 maakte bekend de beurs op 29 oktober te verlaten. Dat betekent dat 28 oktober de laatste handelsdag voor het aandeel is. Het koffie- en theebedrijf sloot dinsdag vlak.

De borden op Wall Street kleurden aan het einde van de Europese handelsdag flink groen. De Dow Jones won een half procent. De S&P 500 noteerde 0,7 procent hoger en de Nasdaq pluste 1,0 procent.