Senaat VS wijst voorstel Republikeinen af

Het einde is nog altijd niet in zicht voor de politieke patstelling in Washington. De Democratische meerderheid in de Senaat heeft dinsdag een voorstel van de Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden afgewezen om een commissie in te stellen om het meningsverschil over de zorgwet van president Barack Obama op te lossen.

De Amerikaanse overheid ging maandagnacht op slot, omdat er geen nieuwe financieringswet werd aangenomen. De Republikeinen in het Huis wilde de overheid alleen draaiende houden als de invoering van de zorgwet, ook wel bekend als Obamacare, een jaar zou worden uitgesteld. De Democraten piekeren er echter niet over om een van hun belangrijkste beleidsmatige prestaties van de afgelopen jaren om zeep te helpen.

De Republikeinen hebben voorgesteld een comité van leden van het Huis en van de Senaat in te stellen om te praten over een compromis. De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, heeft echter gezegd niet te zullen onderhandelen zolang de Republikeinen de financiering van de overheid hier van af laten hangen. Ook het Witte Huis liet weten dat eventuele onderhandelingen over Obamacare los moeten staan van de begroting. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat het huidige Republikeinse ultimatum neerkomt op 'onderhandelen met een pistool op de borst'.