Soepeler regels voor rijbewijskeuring nierpatiënten

Mensen met slecht functionerende nieren hoeven niet meer te worden gekeurd door een specialist als ze hun rijbewijs willen verlengen. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) laat dinsdag weten dat de regels voor mensen met 'matige nierschade' worden versoepeld.

Matige nierschade houdt in dat de nieren nog maar voor dertig tot zestig procent werken. Bij ernstige nierschade kan plotselinge vermoeidheid of duizeligheid opkomen, wat kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties.

Behalve dat mensen met matige nierschade niet meer naar een specialist hoeven, hoeven ze hun rijbewijs ook minder vaak te verlengen. De geldigheidsduur wordt verlengd van vijf jaar naar de reguliere tien jaar.

"Mijn streven is dat we een snel, transparant en duidelijk systeem hebben van medische keuringen bij het rijbewijs, waarbij we de burger niet onnodig belasten en geen strengere eisen stellen dan nodig is voor de verkeersveiligheid", zegt de minister. "Het vereenvoudigen van deze regels betekent voor mensen met chronische nierschade dat het verlengen van een rijbewijs minder vaak hoeft, minder ingewikkeld is en minder geld kost."