Vergoeding voor cadeaukaart Free Record Shop

Consumenten die nog cadeaubonnen van de failliete Free Record Shop hebben, krijgen een vergoeding van de nieuwe eigenaar van de platenwinkel. Zij kunnen hun cadeaukaart vanaf half oktober omwisselen voor een boekje met ruim vijftig euro aan waardebonnen. Dat meldt de holding waarin Free Record Shop na de doorstart werd ondergebracht dinsdag.

Anders dan de cadeaukaarten hebben de bonnen geen directe waarde. Ze bieden alleen korting bij aanschaf van een product. "Die cadeaukaarten waren van een andere holding", legt een woordvoerder van Free Record Shop uit. "Wij hóéfden dus helemaal niets aan te bieden, maar we wilden klanten niet in de steek laten."

Bovendien hadden de oude kaarten gemiddeld genomen een waarde die veel lager was dan vijftig euro, aldus de zegsman. "Met ons aanbod doen wij recht aan de consumenten die lange tijd in onzekerheid hebben gezeten over de verzilvering van hun oude cadeaukaarten", vult Roland van Geest, directeur van de platenwinkel, hem in een verklaring aan.

Consumenten met een cadeaukaart voelden zich bedrogen toen hun kaart na het faillissement plots waardeloos werd. Een week voordat Free Record Shop failliet ging, werd het personeel in een interne memo nog aangespoord om zo veel mogelijk cadeaubonnen te verkopen, zo schreef De Telegraaf toen. Deze verkoop was immers 'gegarandeerde omzet'.

De Consumentenbond verzocht de nieuwe eigenaar na de doorstart om met een oplossing voor gedupeerden te komen. De bond zegt 'tevreden' te zijn met de oplossing. "Juridisch gezien hoefde de nieuwe eigenaar van Free Record Shop de cadeaukaarthouders niets te bieden", aldus directeur Bart Combée.