FOK!filmblik: The Brain from Planet Arous (1957)

Door de jaren heen zagen we vaak epische films verschijnen op de eerste dag van de zaaimaand. Zo waren films op het witte doek te zien zoals William J. Cowens Kongo (1932), George A Romero's Night of the Living Dead (1968) en Tobe Hoopers The Texas Chain Saw Massacre (1974). In het FOK!filmblik van vandaag treffen we echter een heerlijk bizarre sciencefiction-film aan waarin één van de hoofdrollen werd gespeeld door een hond en die vanaf 1 oktober 1957 in de bioscopen te zien was.

The Brain from Planet Arous

Een buitenaardse crimineel van de planeet Arous genaamd Gor, die er uitziet als een stel menselijk hersenen, komt naar de Aarde en neemt op telepatische wijze het lichaam over van de wetenschapper Steve March (John Agar). Het ruimtewezen dreigt om iedereen te vernietigen die hem tegen wil houden. Ondertussen komt er nog een hersenvormig wezen genaamd Vol naar de planeet, om te waarschuwen voor de gewelddadige Gor. Om met mensen te kunnen communiceren heeft Vol het lichaam overgenomen van de hond van de verloofde van March. Gor heeft echter één zwak punt. Hij heeft last van epileptische aanvallen en moet dan het gastlichaam zo nu en dan even verlaten om in leven te kunnen blijven.

The Brain from Planet Arous 1
Woef!

The Brain from Planet Arous was een film van regisseur Nathan H. Juran, die was gebaseerd op een script van Ray Buffum. Nadat de in Oostenrijk geboren filmmaker een Oscar had gewonnen met How Green Was My Valley (1941) ging Juran zich vanaf de vijftiger jaren richten op het maken van lowbudget westerns en sciencefictionfilms.

The Brain from Planet Arous was vanaf 1958 in de diverse drive-in bioscopen te zien, samen met de sciencefictionfilm Teenage Monster van Jacques R. Marquette.

The Brain from Planet Arous 3