Begrotingsoverleg met oppositie afgelopen

Het overleg dinsdagavond tussen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Tweede Kamerfracties is voorbij. Woensdag vinden bilaterale gesprekken plaats, waarbij de financieel woordvoerders van de oppositie een voor een bij Dijsselbloem langskomen. De gesprekken beginnen woensdagochtend.

De financieel woordvoerders van de VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus kwamen dinsdag om 19.30 uur bijeen bij het ministerie van Financiën om te praten over de begroting van 2014. Rond 20.45 uur gingen de partijen uiteen.

"Het is een moeizaam overleg. De marges van het kabinet zijn klein", zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum na afloop. Jesse Klaver (GroenLinks) zei nog weinig beweging te zien bij het kabinet.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten vindt de kaders van het kabinet nu te smal, gaf ze aan. Volgens Wouter Koolmees (D66) is Dijsselbloem niet bereid om over hervormingen te praten. "Ik hoop dat het kabinet morgen wel de urgentie voelt." Norbert Klein (50Plus) liet zich wel positief uit over het overleg. "Constructief over de voortgang van de begrotingsonderhandelingen gesproken", twitterde hij.

Dijsselbloem zei in een reactie dat het gesprek nog steeds constructief was. "We hebben inhoudelijk gesproken." Volgens de ministers zijn er nog veel punten waar de oppositie het niet mee eens is. "Zolang we in gesprek zijn, is er optimisme."

Dijsselbloem hamerde er dinsdagavond opnieuw op dat het totale bezuinigingsbedrag niet lager mag uitvallen dan zes miljard euro. "In de zes miljard zit geen enkele ruimte."