Zwitsers oefenen oorlog tegen Frankrijk

MarcusViridis

De Zwitsers, een Alpenvolkje die normaal gesproken als vreedzaam te boek staan, hebben van de zomer een grootschalige legeroefening gedaan. Tot dusverre niets vreemds. Saillant detail is echter wel dat er een oorlog geoefend werd: een oorlog tegen buurman Frankrijk.

Hoewel… Frankrijk. In het bedachte scenario was Frankrijk door de verschillende oorzaken uiteengevallen in allemaal kleinere staten. Een daarvan was Saonia: een fictief  land in de Franse Jura en Bourgondië.  Het plot is dat Saonia Zwitserland ervan beschuldigt geld achter te houden waar de voormalige Fransen recht op denken te hebben. Daarom valt Saonia Zwitserland aan. Een soort herhaling van de Bourgondische Oorlogen dus, maar dan ruim 500 jaar later.

Drie jaar geleden wonnen de Zwitsers al een heuse kaasoorlog van de Fransen, maar dit conflict werd uitgevochten binnen de Brusselse bureaucratie.

In de oefening met de naam Duplex Barbara werden echte Franse plaatsnamen gebruikt. Dit om de oefening een zo realistisch mogelijk karakter te geven.  Een departementslid van het (hoe kan het ook anders) Franse departement Savoie heeft al vriendelijk doch dringend laten weten dat de Zwitsers zich beter met wat meer realistische bedreigeningen uit de 21e eeuw kunnen bezig houden. Maar wat deze man erbij vergeet te vertellen is dat binnen dezelfde regio wel degelijk een afscheidingsbeweging actief is.

Dat de Franse regering al jarenlang een belastinggeschil met Zwitserland heeft, is volgens de Zwitsers zuiver toeval en heeft uiteraard helemaal niets met de oefening te maken.