Centraal meldpunt voor matchfixing

De sportwereld krijgt mogelijk één loket waar sporters, begeleiders en andere betrokkenen terechtkunnen met vragen over en meldingen van matchfixing en andere vertrouwenskwesties in de sport. Dat heeft het kabinet dinsdag laten weten in reactie op een recent onderzoek naar matchfixing.

Onder leiding van de sportkoepel NOC*NSF wordt in de sportwereld gewerkt aan een 'integrale aanpak' van matchfixing en andere integriteitskwesties, waaronder ook doping en seksuele intimidatie. "We vinden deze integrale aanpak dermate van belang dat we hieraan willen bijdragen", schrijven minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Behalve aan het meldpunt wordt gewerkt aan betere voorlichting van sporters. Zo heeft de voetbalbond KNVB al een voorlichtingscampagne aangekondigd. Ook de tennisbond KNLTB is meer aan voorlichting gaan doen. Verder moeten er regels komen voor sporters en bestuurders, waarbij het manipuleren van wedstrijden en gokken op de eigen competitie expliciet worden verboden.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), die bezig is internetgokken te legaliseren, gaat bovendien regelen dat bepaalde vormen van sportweddenschappen worden verboden. Welke vormen is nog niet bekend. In elk geval wordt gokken op jeugdwedstrijden verboden. Ook moeten internetgokbedrijven zich aansluiten bij een detectiesysteem waarmee matchfixing kan worden opgespoord.

Het kabinet reageert op een begin vorige maand verschenen rapport. Daaruit bleek dat het manipuleren van sportwedstrijden ook in Nederland voorkomt. Een Duitse officier van justitie zei eerder dat in 2009 vier wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal zijn gemanipuleerd. De onderzoekers bepleitten maatregelen om matchfixing tegen te gaan.