FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 juli 2013

Snowden dreigt met nieuwe onthullingen

Klokkenluider Edward Snowden dreigt de VS met nieuwe onthullingen. Dit staat in een brief die de Amerikaan aan Ecuador heeft geschreven en waarin het persbureau Reuters maandag inzage heeft gehad. Het is de eerste keer sinds zijn vlucht naar Moskou ruim een week geleden dat Snowden zich openbaar uitlaat.

Hij zegt zich na zijn onthullingen over Amerikaanse spionageprogramma's 'illegaal vervolgd' te voelen door de VS. Snowden dankt Ecuador voor het in behandeling nemen van zijn asielverzoek.

'Feyenoord, PSV, Vitesse en Twente willen Assaïdi'

Oussama Assaïdi heeft volgens Voetbal Internationalde Nederlandse clubs voor het uitkiezen. Feyenoord, PSV, Vitesse en FC Twente hebben allen interesse in de Marokkaan. Feyenoord is tot dusver het meest concreet voor de aanvaller van Liverpool. De Rotterdammers zijn op zoek naar een passende vervanger voor Jean-Paul Boëtius, die vanwege een meniscusblessure voorlopig nog niet in actie kan komen.

Volgens VI is Feyenoord ook geïnteresseerd in Ryo Miyachi, de Arsenal-speler die eerder al in de Kuip speelde. Voor Assaidi hebben ook PSV, Vitesse en Twente belangstelling. Bij eerstgenoemde club moet de aanvaller de vervanger worden voor de naar Napoli vertrokken Dries Mertens.

Assaïdi speelt sinds vorig jaar voor Liverpool, maar kwam bij The Reds zelden aan spelen toe. De Marokkaanse buitenspeler werd door de Engelse club overgenomen van sc Heerenveen.

Joelia Timosjenko moet onder het mes

Joelia Timosjenko moet dringend geopereerd worden. Dat hebben Duitse artsen van de Berlijnse universiteitskliniek Charité na onderzoek vastgesteld, zegt haar dochter Jevgenia maandag. De gezondheidstoestand van de Oekraïense ex-premier, die sinds oktober 2011 gevangen zit, zou recent zijn verslechterd. Timosjenko kampt al geruime tijd met een chronische rughernia.

"De artsen bevelen een operatie aan om herhaling van de klachten in de toekomst te voorkomen", zo verklaarde Jevgenia Timosjenko maandagochtend bij het ziekenhuis in Charkov waar haar moeder sinds mei vorig jaar onder toezicht van Oekraïense gevangenisautoriteiten verblijft. Daarbij is volgens haar haast geboden. "Mijn moeder kan zich op dit moment zelfs niet met wandelstokken voortbewegen. De Duitse artsen sluiten invaliditeit niet uit indien deze operatie niet plaatsvindt."

Volgens de geneesheer-directeur van de kliniek in Charkov waar Timosjenko wordt behandeld, Mikhail Afanasjev, is de gezondheidstoestand van Timosjenko 'stabiel'. Ze wordt volgens hem behandeld conform richtlijnen die de Duitse artsen hebben gegeven. Zo krijgt Timosjenko massage en speciale oefeningen voor haar rug.

Namens de familieleden eist Jevgenia Timosjenko van de Oekraïense autoriteiten toestemming om de operatie door medici van dezelfde Berlijnse kliniek te laten uitvoeren. "Oekraïense specialisten doen hun best maar ze staan onder loodzware druk van de machthebbers." Op de vraag waar de operatie dan zal moeten plaatsvinden, antwoordde ze diplomatiek: "Daar waar de noodzakelijke voorwaarden kunnen worden gecreëerd."

Timosjenko's partijgenoot en advocaat Sergej Vlasenko deelde later op de dag mee dat de Oekraïense wet gedetineerden niet verbiedt om voor medische behandeling naar het buitenland te worden overgebracht.

Tijdens een bezoek aan Kiev op 21 juni beloofde de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle dat Duitsland bereid is Timosjenko een medische behandeling te laten ondergaan. Na een gesprek met zijn ambtgenoot meldde hij dat de kwestie rond de veroordeelde Oekraïense oppositieleidster een bijzondere symbolische waarde heeft. Hij sprak daarbij over de noodzaak om in een gemeenschap van democratische waarden iedere schijn van selectieve rechtsvervolging te vermijden. Oekraïne hoopt nog dit jaar een lucratief associatieverdrag met de Europese Unie te ondertekenen.

De voormalige leidster van de Oranjerevolutie van 2004 zit nu bijna twee jaar vast wegens machtsmisbruik als premier tijdens de gascrisis in 2009. Ze zou haar boekje te buiten zijn gegaan bij het afsluiten van gascontracten met Rusland die voor de Oekraïense staat onbetaalbaar bleken. Na haar gevangenname onder president Janoekovitsj, haar gezworen rivaal, zijn inmiddels twee nieuwe rechtszaken tegen haar geopend, onder meer wegens medeplichtigheid aan moord in de jaren negentig.

De Harense Smid failliet

Elektronicaketen De Harense Smid is failliet. Dat heeft het personeel van het bedrijf maandagochtend te horen gekregen tijdens een bijeenkomst in Nuland, zo meldt het bedrijf op zijn website. Alle 450 medewerkers zijn ontslagen en alle 33 winkels zijn per direct gesloten.

Curator Daan Schalken laat weten met verschillende geïnteresseerde partijen in gesprek te zijn voor een doorstart. Hij zegt goede hoop te hebben 'op korte termijn' hierover overeenstemming te bereiken. Ook hoopt Schalken snel met een oplossing te komen voor reparatie- en leveringsproblemen, aangezien het familiebedrijf momenteel geen reparaties kan uitvoeren of bestelde producten kan leveren.

De Harense Smid verkeerde al langer in zwaar weer. In november vorig jaar sloot het bedrijf alle dertien vestigingen in Noord-Nederland, waarbij ruim 130 banen verloren gingen. Ook had de winkelketen uit het Brabantse Haren in maart van dit jaar een conflict met FNV Bondgenoten, omdat het zonder overleg ontslag had aangevraagd voor 24 werknemers.

FNV-bestuurder Ron Peters zei maandagochtend tegen Omroep Brabant al dat een naderend bankroet hem niet zou verbazen. "Ruim een halfjaar geleden heb ik de cijfers al ingezien", zei hij tegen. "Toen werd besloten de dertien noordelijke winkels te sluiten. Mijn voorstel het bedrijf failliet te laten verklaren en een doorstart te maken, werd toen door de directie afgewezen."

[WBD] Djokovic via Haas naar laatste acht

Novak Djokovic heeft zich maandag overtuigend geplaatst voor de kwartfinale van Wimbledon. De wereldranglijstaanvoerder versloeg in drie sets de Duitser Tommy Haas (13): 6-1, 6-4, 7-6 (4). Djokovic, de winnaar van 2011, stond het gehele toernooi nog geen enkele set af.

Vooraf was op een zware dobber voor Djokovic gerekend, omdat Haas de enige twee eerdere ontmoetingen op gras had gewonnen. Bovendien verkeert de 35-jarige Duitser alweer enige tijd in goede vorm.

In de praktijk pakte het heel anders uit. Alleen in de derde set had Djokovic het lastig. De Serviër gaf een break voorsprong uit handen en liet bij 5-4 op de service van Haas een matchpoint onbenut. In de tiebreak maakte Djokovic het alsnog af, al sloeg hij pas op zijn vijfde wedstrijdpunt toe.

Bij de laatste acht stuit Djokovic op de Tsjech Tomas Berdych (7), die de Australiër Bernard Tomic naar huis stuurde: 7-6 (4), 6-7 (5), 6-4, 6-4. Door de vroege uitschakeling van Roger Federer en Rafael Nadal lijkt een droomfinale tussen Djokovic en Andy Murray, de nummers een en twee van de plaatsingslijst, in de maak.

Overleg kabinet met D66, GL geklapt

Het overleg tussen het kabinet en D66 en GroenLinks is geklapt. Dat maakten de fractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Bram van Ojik (GroenLinks) maandagavond bekend na ruim twee uur onderhandelen op het ministerie van Financiën.

De onderhandelingen zijn afgebroken omdat er 'te veel licht zit tussen de wensen die wij voor het onderwijs hebben en de mogelijkheden die het kabinet op dit moment biedt', zei Pechtold. "Daar komt nog eens bij dat alle hervormingen waar we de afgelopen tijd voor gepleit hebben zijn uitgesteld en dat investeringen in het onderwijs des te noodzakelijker zijn."

Pechold vindt het jammer dat het overleg spaak is gelopen. "Het had een akkoord kunnen worden, maar de polsstok van het kabinet is gewoon niet lang genoeg."

Het kabinet onderhandelde met D66 en GroenLinks over het onderwijs en de zogeheten kindregelingen. Voor Van Ojik was het vooral belangrijk dat er voorstellen zouden komen op het gebied van duurzaamheid. Maar ook daar kwam het kabinet 'met lege handen', zei hij.

"Er lag gewoon veel te weinig op tafel", zei Van Ojik. "Er is nog geen echt zicht dat wij serieus over duurzaamheid kunnen praten met het kabinet." Ook hij vindt dat op het gebied van onderwijs er veel te weinig op tafel ligt. Ook Van Ojik is 'echt teleurgesteld' dat de onderhandelingen niet hebben geleid tot een akkoord.

[Tour] Argos start ploegentijdrit, RadioShack als laatste

Argos-Shimano zal morgen als eerste van start moeten gaan in de ploegentijdrit in de Tour de France. De Nederlandse formatie staat laatste in het ploegenklassement en moet daarom om 15.15 uur als eerste van start.

RadioShack-Leopard, de ploeg van leider Jan Bakelants, zal om 16.39 uur als laatste aan het vertrek staan. Vier minuten daarvoor start BMC (met Cadel Evans) en Vacansoleil start daar weer vier minuten voor. Belkin vertrekt als zevende om 15.39 uur.

Startvolgorde ploegentijdrit

Tijd Ploeg
15.15 uur Argos-Shimano
15.19 uur Omega Pharma-Quick Step
15.23 uur Lotto-Belisol
15.27 uur Cannondale
15.31 uur Cofidis
15.35 uur FDJ.fr
15.39 uur Belkin Pro Cycling
15.43 uur Garmin-Sharp
15.47 uur Euskaltel-Euskadi
15.51 uur Sky
15.55 uur Katusha
15.59 uur Sojasun
16.03 uur Astana
16.07 uur Movistar
16.11 uur Saxo-Tinkoff Bank
16.15 uur Team Europcar
16.19 uur AG2r
16.23 uur Orica GreenEDGE
16.27 uur Lampre-Merida
16.31 uur Vacansoleil-DCM
16.35 uur BMC Racing Team
16.39 uur RadioShack-Leopard

Maarten van Roozendaal (51) overleden

Maarten van Roozendaal is op 51-jarige leeftijd overleden. Begin februari werd bekend dat de zanger en liedjesschrijver ongeneeslijk ziek was en al zijn theatervoorstellingen had afgelast. Maandagmiddag blies hij in het bijzijn van familie zijn laatste adem uit in zijn woning in Amsterdam, heeft zijn manager laten weten.

Van Roozendaal sleepte in 1994 zowel de jury- als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival in de wacht. Vier jaar later volgde de Zilveren Harp en twee jaar daarop de Annie M.G. Schmidt-prijs voor zijn nummer Red Mij Niet, een aanklacht tegen godsdienstig fundamentalisme.

De voorstelling die Van Roozendaal maakte met Bob Fosko en Pierre van Duyl leverde hem in 2006 de Gouden Mus op. Een jaar later mocht de kleinkunstzanger met de rauwe stem ook de Zilveren Krekel in ontvangst voor het programma Stormgek.

Van Roozendaal kon in 2008 de Poelifinario toevoegen aan zijn palmares, dankzij zijn show Het Wilde Westen. Twee jaar geleden werd het gehele oeuvre van de zanger, die niet vies was van een drankje en sigaret, gelauwerd met de Dirk Witte Prijs.

Wanbetalers zorg gaan aangepakt worden

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) neemt maatregelen om het aantal wanbetalers bij zorgverzekeringen terug te dringen. Dat staat in een wetsvoorstel dat de minister maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Schippers wil dat wanbetalers zo snel mogelijk terugkeren naar een zorgverzekeraar en weer de normale premie betalen. Nu kan dat alleen onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld als alle schulden zijn afgelost of als een erkende instantie bij de zaak betrokken is.

Er zijn op dit moment zo'n 315 duizend wanbetalers. Zij moeten een premie van 160 euro per maand betalen aan het College van Zorgverzekeringen als ze na een halfjaar premieachterstand worden aangemerkt als wanbetaler. De lagere premie komt in de plaats van het bedrag dat ze aan de verzekeraar zijn verschuldigd.

In het voorstel van Schippers kan een wanbetaler ook terugkeren als hij of zij zelf een regeling met de zorgverzekeraar treft. De minister krijgt verder de bevoegdheid de hoogte van de premie zelf vast te stellen. Nu is dat nog wettelijk bepaald. Door een hogere premie vast te stellen, wil Schippers wanbetalers prikkelen om hun achterstand in te lopen.

'Ferry Doedens is geen cokegebruiker'

Wat betreft Ferry Doedens is de ruzie tussen hem en Heleen van Royen 'klaar'. De schrijfster bracht hem vorige week in verband met cokegebruik, wat de acteur Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur 'intens triest' noemde.

Van Royen bood al haar excuses aan via Twitter, maar Doedens leek niet direct haar spijtbetuiging te accepteren. "Ik heb verder gewoon haar excuses aanvaard", zei hij maandagavond echter in RTL Boulevard. "Laten we lekker positief blijven en het is klaar."

De twee namen deel aan het programma Ranking the Stars. De schrijfster zei dat het gedrag van de soapacteur haar deed denken aan cokegebruik. "Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zulke dingen roepen", reageerde de acteur.

Surinamers willen echt graag excuses

Surinaamse organisaties in Nederland zijn teleurgesteld over het uitblijven van excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook het feit dat koning Willem Alexander bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Amsterdamse Oosterpark zelf geen krans heeft gelegd, is niet in goede aarde gevallen, zo schrijft de Surinaamse nieuwssite dWT Online.

Voorzitter Edwin Campbell van het Nederlands instituut Nederlands slavernij en erfenis had zeker verwacht dat er excuses zouden komen. Roy Ho Ten Soeng, voorzitter van het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO), is teleurgesteld.

EU controleert alle kantoren op afluisterapparatuur

De EU gaat al haar kantoren controleren op afluisterinstallaties. Daartoe heeft de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, maandag opdracht gegeven. Zijn woordvoerster heeft dat bekendgemaakt tegenover het Duitse blad Der Spiegel.

Aanleiding vormen berichten dat de Amerikaanse geheime dienst NSA in EU-kantoren in Washington, New York en Brussel microfoons heeft aangebracht en ook in computers is binnengedrongen.

Volgens de woordvoerster worden EU-kantoren periodiek gecontroleerd op afluisterinstallaties of spionage in telefoon- en computernetwerken. Gezien de NSA-berichten is er echter aanleiding nu een extra controle te doen.

De Britse krant The Guardian maakte maandag bekend dat de NSA ook gericht ambassades van Frankrijk, Italië en Griekenland in Washington en New York in de gaten hield.

In Duitsland heeft het aftappen door NSA en zijn Britse collega's van GCHQ van telefoon- en internetverbindingen tot een binnenlandse politiek rel geleid. Volgens de voorzitter van de sociaaldemocratische SPD, Sigmar Gabriel, wist bondskanselier Angela Merkel daarvan, ten minste op hoofdlijnen.

Gabriel, die een en andere naar voren brengt in een artikel dat hij schreef voor de dinsdaguitgave van de Frankfurter Algemeine Zeitung, leidt dat af uit Merkels reacties op de onthullingen. Hij roept de kanselier op duidelijk te maken wat ze wist en of ze het toestond.

In september kiezen de Duitsers een nieuw parlement. SPD en CDU (Merkels partij) zijn de grootste rivalen.

Dief is voormalig FIOD-medewerker

Een voormalig medewerker van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst heeft als penningmeester van scoutingclub Dr. Ariens Buette te Deventer regelmatig een greep in de clubkas gedaan.

De 54-jarige man, H. van der W. uit Deventer is het gelukt om tussen 2003 en 2010 ruim twee ton te verduisteren. Dit geld werd onder meer gebruikt om een leuke auto te kopen voor zijn nieuwe baan bij de belastingdienst te Amersfoort.

De schraper mocht zich maandag verantwoorden bij de rechtbank van Zwolle en stond behalve het graaien in de clubkas ook terecht voor witwassen en valsheid in geschriften. Zelf ziet de ambtenaar in kwestie de hele affaire niet als stelen, eerder als 'lenen'. Hij heeft inmiddels 70.000 euro teruggestort. De overige 125.000 moet hij nog terugbetalen.

Justitie heeft een werkstraf van 240 uur geëist, samen met een gevangenisstraf van drie maanden. De uitspraak is op 15 juli.

HSV huurt Zwitser Djourou van Arsenal

Johan Djourou speelt komend seizoen voor Hamburger SV. De Duitse club neemt de 26-jarige verdediger op huurbasis over van Arsenal. Ook bedong HSV een optie tot koop. De tweede seizoenshelft van afgelopen seizoen speelde de Zwitser al in de Bundesliga bij Hannover 96.

Djourou kwam in de zomer van 2004 bij Arsenal terecht, maar echt een vaste waarde werd hij nooit. In totaal kwam hij tot 86 competitieduels en één goal voor de Gunners, die hem in het seizoen 2007-2008 uitleenden aan Birmingham City.

De 41-voudig Zwitsers international wordt bij HSV ploeggenoot van Rafael van der Vaart.

Van den Berg mist EK door blessure

Voetbalster Mandy van den Berg gaat niet mee naar het Europees kampioenschap voetbal in Zweden. Na een MRI-scan bleek dat ze letsel aan de banden van haar knie opgelopen. Dit heeft ze opgelopen tijdens de oefeninterland tegen Australië van afgelopen zaterdag. 

Bondscoach Roger Reijners heeft Merel van Dongen als vervangster opgeroepen. De trainer sprak van een enorme domper. "Allereerst natuurlijk voor Mandy zelf, die enorm heeft toegeleefd naar dit toernooi en de volle focus had op het neerzetten van een mooi resultaat in Zweden. Daarnaast is dit ook voor het team een forse tegenvaller, want Mandy was een belangrijke pion in de ploeg."

'Henny Huisman is geen gijzelnemer'

Henny Huisman wordt niet vervolgd. De voormalige schoonzoon van de presentator had aangifte tegen hem gedaan, maar het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht na onderzoek ongegrond verklaard. Dat werd maandagavond in RTL Boulevard gemeld door misdaadverslaggever John van den Heuvel, die nauw was betrokken bij de zaak.

Galid, de ex van Huismans dochter Lobke, zou in een situatie zijn geweest waarbij hij zich gegijzeld voelde in het huis van de presentator. Lobke en Galid werden eind 2011 de ouders van een zoon, maar kregen het met elkaar aan de stok. Huismans ex-schoonzoon zou doodsbedreigingen hebben geuit aan de familie.

ADO stapt volgend seizoen over op kunstgras

ADO Den Haag stapt volgend jaar zomer over op kunstgras in het Kyocera Stadion. Dat maakte de residentieclub maandag bekend. ADO zegt op 'relatief eenvoudige wijze' de switch te kunnen maken, omdat er gebruik wordt gemaakt van investeringen die zijn gedaan voor het WK hockey. Het Kyocera Stadion is vanaf eind mei een van de speellocaties voor de mondiale titelstrijd.

ADO zegt vele voordelen van kunstgras te zien. "Zo kunnen meer evenementen en wedstrijden worden georganiseerd in het stadion, wat meer inkomsten genereert", laat de club weten. Bovendien zijn de onderhoudskosten lager en kunnen trainingen voortaan in het stadion afgewerkt worden. ADO traint nu nog in de voormalige thuishaven Zuiderpark.

De Hagenaars zijn na Heracles Almelo, PEC Zwolle en SC Cambuur de vierde eredivisionist die overstappen naar kunstgras. In de Jupiler League hebben al het dubbele aantal clubs 'gewoon' gras vaarwel gezegd.

Hennis sluit politietrainingsmissie Kunduz af

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft maandag in Kunduz het officiële startsein gegeven voor het afbouwen van de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie. Ze woonde samen met commandant der strijdkrachten Tom Middendorp de afsluitende ceremonie bij, meldt het ministerie maandag.

Hennis prees de Nederlandse mannen vrouwen die zich in de afgelopen jaren hebben ingezet voor de missie. "Dankzij de inspanningen van u en uw voorgangers laat Nederland een tastbare erfenis achter in heel Afghanistan, dat is iets om oprecht trots op zijn", zei ze. De minister en Middendorp bezochten tevens een uitreiking van certificaten aan Afghaanse politieagenten.

Met het strijken van de Nederlandse vlag in Kunduz nemen de Afghanen nu de veiligheids- en opleidingstaken over. De Nederlandse F-16's blijven nog in tot medio 2014 ter bescherming van de internationale troepenmacht. Ook blijft Nederland tot 2017 nog actief in de ondersteuning van het opbouwen van een rechtstaat.

Nederlandse militairen zijn sinds 2002 actief betrokken geweest bij de handhaving van veiligheid in Afghanistan. Sinds 2011 zijn de Nederlanders samen met de Duitsers actief in Kunduz. Van de vijfhonderd Nederlanders die nu in Afghanistan zijn, keren er driehonderd terug.

Blatter heeft goed gevoel over Confederations Cup

De FIFA heeft de Confederations Cup met een goed gevoel afgesloten. Dat benadrukte voorman Sepp Blatter maandag tijdens de afsluitende persconferentie. "Het belangrijkste dat we meenemen van dit toernooi, is de zekerheid dat we over een jaar een schitterend WK zullen hebben", aldus Blatter. Organiserend land Brazilië won de Confederations Cup voor de derde keer op rij door Spanje in de finale met 3-0 te verslaan.

Blatters lofzang kon niet verbloemen dat het toernooi verre van optimaal verliep. Zo waren er problemen met de infrastructuur, het verkrijgen van tickets en de velden waren van matige kwaliteit. De knappe winst van Brazilië in de finale op Spanje verdrong deze problemen echter naar de achtergrond. Maar de dagelijkse protesten, wegens de enorme kosten van het evenement, wierpen wel degelijk een schaduw over de voetbalprestaties.

Ook tijdens de finale liep het uit de hand. Terwijl in het stadion werd gefeest, barstten buiten weer gevechten los tussen betogers en politie. De demonstraties tijdens de duels waren een uitstekend middel om de problematiek in Brazilië aan de hele wereld te tonen. Voor het Zuid-Amerikaanse land begint nu echter het gevecht tegen de klok om te zorgen dat dezelfde problemen tijdens het WK achterwege blijven.

De generale repetitie mag organisatorisch en voetbaltechnisch dan met goed gevolg zijn afgerond, de manier waarop het toernooi werd beheerst door de demonstraties blijft een punt van aandacht. Tijdens het WK worden ruim een half miljoen buitenlandse voetbalfans verwacht. De impact van eventuele demonstraties tijdens het wereldkampioenschap zal vele malen groter zijn dan bij de Confederations Cup.

Blatter toonde zich maandag niettemin een tevreden man. Hij complimenteerde de organisatie van de Confederation Cup, ondanks de demonstraties. Blatter wilde niet ingaan op de confrontaties tussen de politie en demonstranten, maar kwam wel met de wonderlijke conclusie dat de onrust nu voorbij is. "Ik weet niet voor hoe lang, maar het is nu rustig."

De winst van Brazilië was een mooie opsteker voor de organisatie, maar de gedachte dat voetbalsucces alleen voldoende is om de rust terug te laten keren is onjuist. "De manier waarop de politiek het publieksgeld gebruikt, is schandalig. Zoveel geld dat in de voorbereiding van de grote sportevenementen is gestoken, terwijl problemen in de gezondheidszorg, openbaar vervoer en scholing niet worden aangepakt , zegt de 34-jarige Mario Pereira.

Hij is dokter en schaamt zich diep voor de staat van de gezondheidszorg in zijn land. "Morgen sta ik gewoon weer aan de operatietafel, maar er zijn zoveel mensen die we niet kunnen helpen." Ter illustratie: Brazilië heeft een dokter per 556 inwoners, terwijl in Nederland voor elke 256 personen een dokter beschikbaar is.

Blatter kijkt ondanks de problemen in Brazilië uit naar het WK voetbal van volgend jaar."Voetbal bindt mensen zowel in als buiten het stadion. Maar het is onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken."

Jarige tiener valt van balkon en sterft

Een 18-jarige Nederlander is zondagnacht om het leven gekomen in Bulgarije. De tiener viel van het balkon van zijn hotelkamer in Sunny Beach, melden lokale media maandag.

De man was zaterdag aangekomen voor een vakantie in de populaire Bulgaarse badplaats. Hij verbleef er met een groep vrienden toen het nog door onbekende oorzaak misging. De tiener zou juist zijn verjaardag hebben gevierd.

Vorige maand viel al een Britse tiener van een balkon in Sunny Beach. Ook een 22-jarige Duitser maakte een val. Hij ligt nog in kritieke toestand in een ziekenhuis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon maandag niet direct reageren.

Gouden plaat voor Beth Hart en Joe Bonamassa

Beth Hart en Joe Bonamassa zijn zondagavond verrast met een gouden plaat. Het Amerikaanse duo ontving de prijs vlak voor een optreden in het Amsterdamse Carré, omdat hun gezamenlijke album Don't Explain in Nederland meer dan 25 duizend keer is verkocht.

De in september 2011 verschenen cd betekende de start van een zeer succesvolle samenwerking. Het duo bracht onlangs het tweede album Seesaw uit. De twee concerten die Hart en Bonamassa dit weekeinde gaven in de hoofdstad zijn onderdeel van hun eerste gezamenlijke Europese toer.

Bot niet verbaasd over spionage

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) is totaal niet verbaasd over berichten dat de Amerikaanse geheime dienst op grote schaal afluistert. In de ruim twintig jaar dat hij actief was als EU-diplomaat, werd hij zelf verschillende keren bespioneerd. Dat zegt Bot maandagavond in een interview met Nieuwsuur.

Bot herinnert zich dat in bepaalde zalen afluisterapparatuur was geïnstalleerd en dat er wel eens was gerommeld met de vertaalcabines. Wie verantwoordelijk was voor het afluisteren, wil Bot niet zeggen, maar volgens hem waren het in ieder geval niet de Verenigde Staten.

Bot noemt als voorbeeld dat hij in zijn tijd als minister eens onderhandelde over een verdrag toen de toenmalige premier Jan Peter Balkenende hem belde. "Die zei: misschien moet u dat en dat element een klein beetje bijstellen, want ik krijg net een telefoontje dat u wel erg hard bezig bent." Bot en zijn gesprekpartners waren de zaal echter nog niet uitgeweest, waardoor niemand dat kon hebben verteld. "Toen heb ik gezegd: dan gaan we maar even in een andere zaal zitten."

Tegen afluisteren is volgens Bot weinig te doen. Voorzorgsmaatregelen zijn niet genoeg omdat die wel eens worden vergeten. Je kunt niet uren achter elkaar alert zijn, denkt hij. Het hielp volgens de voormalig minister wel om sessies lang en ingewikkeld te maken. "Voordat mensen die het moeten ontcijferen eruit zijn, ben jij alweer veertien dagen verder en de onderhandeling ook."

[Tour] Uitslagen en standen na derde etappe

Vandaag werd de derde etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag derde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Simon Gerrans ORI AUS 3.41,24
2 Peter Sagan CAN SLW z.t.
3 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
4 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.
5 Philippe Gilbert BMC BEL z.t.
6 Juan Antonio Flecha VAC SPA z.t.
7 Francesco Gavazzi AST ITA z.t.
8 Maxime Bouet AG2 FRA z.t.
9 Julien Simon SOJ FRA z.t.
10 Gorka Izaguirre Insausti EUS SPA z.t.
44 Bauke Mollema BEL NED z.t.
48 Wout Poels VAC NED z.t.
49 Bram Tankink BEL NED z.t.
60 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
90 Tom Dumoulin ARG NED + 0,17
103 Lars Boom BEL NED + 3,40
105 Boy van Poppel VAC NED + 5,02
131 Roy Curvers ARG NED + 8,26
136 Lieuwe Westra VAC NED z.t.
155 Robert Gesink BEL NED z.t.
157 Tom Leezer BEL NED z.t.
162 Niki Terpstra OME NED + 9,15
165 Johnny Hoogerland VAC NED z.t.
169 Danny van Poppel VAC NED z.t.
180 Koen de Kort ARG NED z.t.
183 Albert Timmer ARG NED z.t.
196 Tom Veelers ARG NED +16,44

Algemeen klassement na derde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Jan Bakelants RSH BEL 12.21,27
2 Julien Simon SOJ FRA +0,01
3 Simon Gerrans ORI AUS z.t.
4 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO z.t.
6 Daryl Impey ORI ZAF z.t.
7 David Millar GAR AUS z.t.
8 Sergey Lagutin VAC OEZ z.t.
9 Cadel Evans BMC AUS z.t.
10 Romain Bardet AG2 FRA z.t.
27 Wout Poels VAC NED z.t.
36 Bauke Mollema BEL NED z.t.
56 Bram Tankink BEL NED z.t.
57 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
96 Robert Gesink BEL NED + 8,27
109 Tom Dumoulin ARG NED +13,01
127 Boy van Poppel VAC NED +17,46
140 Lars Boom BEL NED +21,15
154 Lieuwe Westra VAC NED +26,01
156 Roy Curvers ARG NED z.t.
168 Tom Leezer BEL NED z.t.
176 Danny van Poppel VAC NED +26,50
182 Niki Terpstra OME NED z.t.
183 Koen de Kort ARG NED z.t.
185 Albert Timmer ARG NED z.t.
187 Johnny Hoogerland VAC NED z.t.
195 Tom Veelers ARG NED +34,19

Klassement groene trui na derde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 74
2 Marcel Kittel ARG DUI 57
3 Alexander Kristoff KAT NOO 48
4 Michal Kwiatkowski OME POL 41
5 Lars Boom BEL NED 40


Klassement witte trui na derde etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Michal Kwiatkowski OME POL 12.21,28
2 Romain Bardet AG2 FRA z.t.
3 Peter Sagan CAN SLW z.t.
4 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL z.t.
5 Tejay van Garderen BMC VS z.t.


Klassement bolletjestrui na derde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Pierre Rolland EUR FRA 10
2 Simon Clarke ORI AUS 5
3 Blel Kadri AG2 FRA 5
4 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 2
5 Cyril Gautier EUR FRA 2


Ploegenklassement na derde etappe

# ploeg land Tijd
1 RadioShack Leopard LUX 37.04,23
2 BMC Racing Team VS +0,01
3 Vacansoleil NED z.t.
4 Lampre ITA z.t.
5 Orica Greenedge AUS z.t.


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3

[WBD] Murray voor zesde keer op rij naar kwartfinale

Andy Murray heeft maandag voor het zesde jaar op rij de kwartfinale van Wimbledon bereikt. De Britse publiekslieveling (2) was in de vierde ronde in drie sets te sterk voor de Rus Mikhail Youzhny (20), de bedwinger van Robin Haase in de eerste ronde. Het werd 6-4, 7-6 (5), 6-1 voor Murray, die nu op de Spanjaard Fernando Verdasco stuit.

Murray had het zeker niet gemakkelijk tegen Youzhny, die in de tweede set een 5-2 voorsprong om zeep hielp. Na verlies in de tiebreak was het verzet van de Rus gebroken. Zodoende kwam Murray weer een stap dichterbij zijn vurig gewenste titel op Wimbledon. Vorig jaar bereikte hij voor het eerst de finale. Daarin was de inmiddels uitgeschakelde Roger Federer echter te sterk.

Ook Juan Martin del Potro(8) ging in straight sets door. De als 23e geplaatste Italiaan Andreas Seppi moest er met 6-4 (2), 7-6, 6-3 aan geloven. De Argentijn stuit nu op David Ferrer (4) uit Spanje, de verliezend finalist van Roland Garros. Del Potro reikte voor het eerst in zijn carrière tot de laatste acht van Wimbledon.

'TVM overweegt terugkeer in wielersport'

TVM overweegt een terugkeer in de wielersport in 2015. Algemeen directeur Arjen Bos heeft al gesproken met Daan Luijkx, de manager van de ploeg van Vacansoleil-DCM. De transportverzekeraar, die tussen 1986 en 1999 al deel uitmaakte van het peloton, stopt na de Olympische Winterspelen van Sochi begin 2014 met de sponsoring van de schaatsploeg.

"Ik heb inderdaad gesproken met Arjen Bos, een hele tijd geleden. Zij hebben aangegeven dat er voor 2014 in principe geen mogelijkheden zijn. Maar wij moeten eerst 2014 overleven" zegt Luijkx maandag tegen de NOS. Vacansoleil en DCM stappen na dit seizoen uit het wielrennen.

"Het helpt natuurlijk dat je zegt dat het peloton zuiver wordt", liet Luijkx weten. Ook de prestaties van Danny van Poppel spelen een rol. "Dat je dan een negentienjarige jongen met de wereldtop ziet sprinten. Dat was een aantal jaar geleden ondenkbaar. Dat zegt wat, denk ik."

TVM trok zich terug uit de Ronde van Frankrijk na de Tour du Dopage van 1998. In die Tour stapte de hele ploeg af en belandde ploegleider Cees Priem in de gevangenis.

[WBD] Rojer geeft voorsprong weg en sneuvelt in dubbelspel

Jean-Julien Rojer is maandag op Wimbledon in de derde ronde van het dubbelspel uitgeschakeld. De op Curaçao geboren tennisser gaf samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-ul-Haq Qureshi een 2-0 voorsprong in sets uit handen tegen het Frans-Servische duo Julien Benneteau en Nenad Zimonjic: 6-3, 6-4, 6-7 (1), 6-7 (4), 3-6.

In de vorige ronde hadden Rojer en Qureshi nog een vijfsetter gewonnen, tegen Xavier Malisse en Ken Skupski. Rojer is de laatst actieve Nederlander in Londen. Hij komt ook in het mixdubbelspel in actie.

[Tour] Gerrans blij met 'nipte' overwinning op Sagan

Simon Gerrans vindt het fantastisch dat hij de derde etappe van de Tour de France op zijn naam heeft geschreven. De Australiër van Orica-Greenedge klopte op de meet Peter Sagan. "Ik zag dat Sagan in de overgebleven groep zat, maar ik heb gewoon zelf alles gegeven. Het was een nipte, maar belangrijke overwinning", sprak Gerrans na het sprintduel met Sagan, die als troostprijs wel de groene trui van Marcel Kittel mocht overnemen.

Gerrans, die in 2008 namens Crédit Agricole ook een etappe in de Tour won, kijkt terug naar vorig seizoen. "Alles ging toen goed bij Orica-Greenedge, maar een zege in de Tour ontbrak nog. Dat hebben we nu rechtgezet."

Alles liep in de derde etappe volgens plan, geeft Gerrans aan. Hij zag ploeggenoot Simon Clarke bij de ontsnapping van de dag zitten. "Het was de bedoeling om iemand in de kopgroep te hebben. Als de achtervolgende groep de vluchters zou terughalen, was ik de aangewezen persoon om te sprinten voor ritwinst."

Het was niet alleen de eerste tourzege voor Orica-Greenedge, maar het was ook voor het eerst dat een Australiër in een Australische ploeg een etappe in de Tour won. "Een mooie mijlpaal, zeker na het debacle met onze teambus", besluit Gerrans. De bus van Orica-Greenedge kwam zaterdag in de eerste etappe vast te zitten onder de finishboog.

[WBD] Radwanska naar laatst acht

Agnieszka Radwanska is maandag op Wimbledon doorgedrongen tot de kwartfinale. De 24-jarige Poolse (4) kwam tegen Tsvetana Pironkova uit Bulgarije een moeizame start te boven en zegevierde uiteindelijk in drie sets: 4-6, 6-3, 6-3. Bij de laatste acht stuit Radwanska op de als zesde geplaatste Na Li uit China.

Radwanska is door de uitschakeling van Serena Williams (1), Victoria Azarenka (2) en Maria Sharapova (3) de hoogst ingeschaalde speelster in het toernooi. Titelverdedigster Williams werd eerder maandag geëlimineerd door de Duitse Sabine Lisicki. Radwanska bereikte vorig jaar op Wimbledon haar eerste grandslamfinale, maar moest toen haar meerdere erkennen in Williams.

Overbodige ambtenaren royaal beloond

De gemeente Amsterdam houdt er vreemde opvattingen op na als het om bezuinigingen gaat. Gemeentelijke ambtenaren die dankzij een reorganisatie hun activiteiten mogen voortzetten in een lagere functie, behouden 'gewoon' hun oude salaris. Met deze wonderlijke constructie denkt de gemeente op magische wijze 90 miljoen euro te kunnen bezuinigen.

Gedwongen ontslagen worden uiteraard zoveel mogelijk voorkomen, ondanks het feit dat het hier om zogenaamde 'overbodige ambtenaren' gaat. Het stadsbestuur bruist dan ook opeens van energie om de eventueel vervelende gevolgen voor het eigen personeel zoveel mogelijk te beperken. Vorig jaar waren er 13 ambtenaren over de zogenaamde 'wethoudersnorm' gekomen en zullen hun loon van meer dan 154.000 euro waarschijnlijk dubbel en dwars waard zijn. Saillant detail is dat de gewone ambtenaar (wat dat ook betekenen mag) op de nullijn is blijven staan.

PvdA-gemeente Amsterdam heeft verhoudingsgewijs meer ambtenaren in dienst dan andere plaatsen: negentien ambtenaren per duizend inwoners. Andere grote gemeenten komen gemiddeld op elf per duizend. In geen enkele andere gemeente weten de lonen zo'n enorme druk te leggen op de gemeentelijke begroting.

Vorig jaar was Amsterdam verkozen tot de beste werkgever voor gemeentepersoneel.


Grappen maken over christendom blijkt te mogen

De Britse mediawaakhond Ofcom heeft bepaald dat een in maart uitgezonden sketch van Rowan Atkinson niet in strijd is met de tv-regels. De BBC kreeg meer dan 2200 klachten na vertoning van het filmpje, waarin de Mr. Bean-acteur in het kader van de benefietavond Comic Relief een bisschop vertolkte.

"De intentie van de sketch was het creëren van humor, niet het serieus bespotten van het christendom", licht een woordvoerder van Ofcom toe tegenover de BBC. "Daarnaast ondernam de BBC op de avond van uitzending direct actie, waaronder het aanbieden van excuses voor de toon van de sketch, de verwijdering van het fragment van zijn iPlayer en het terugtrekken van een vervolgsketch die later op de avond gepland stond."

Atkinson was in het filmpje te zien als de leider van de anglicaanse kerk. Hij vergeleek boyband One Direction met de apostelen van Jezus en zei dat bidden 'niet werkt'.

[Tour] Mollema kijkt uit naar ploegentijdrit

Bauke Mollema kijkt direct na de derde etappe van de Tour al vooruit naar de ploegentijdrit van dinsdag in Nice. "Dan worden de eerste grotere verschillen in het klassement gemaakt. We hebben een goede ploeg. Ik heb er zin in", zei de Groninger van Belkin, die maandag in de voorste groep finishte, tegen Radio 1.

Tot dusverre heeft Mollema weinig te klagen. "Het is tot nu toe goed verlopen. Alleen jammer van de valpartij in de eerste etappe. Vandaag was het continu op en af. Op belangrijke punten hebben we als ploeg van voren proberen te zitten. Ik had verwacht met een kleinere groep aan te komen, maar daar reden ze niet hard genoeg voor."

[Tour] Dumoulin was al bezig met zegegebaar

Tom Dumoulin probeerde maandag in de derde etappe van de Tour de France een sprint te voorkomen. De Nederlander van Argos-Shimano viel op zo'n twee kilometer van de streep aan en strandde pas in de slotkilometer. "Ik zag mij al over de streep rijden met de handjes in de lucht", zei hij met een knipoog tegen Radio 1.

"Uiteindelijk mocht het niet zo zijn. Er was iets te veel controle om in je eentje voor te blijven. De beloning is groot als je het haalt, maar je merkt op het laatst dat je iets moet inhouden en daarachter gaan ze alleen maar harder", vervolgt de Limburger.

"Dit geeft wel zelfvertrouwen en smaakt naar meer. Ik hoop nog een keer mee te zitten in een ontsnapping, die het hopelijk tot de finish haalt." Dumoulin is in elk geval blij met zijn vorm. "Ik heb de laatste weken al laten zien goed in vorm te zijn. Alleen zondag had ik een iets mindere dag."

Avonturenspel Proteus ook naar PS3 en Vita

Het avonturenspel Proteus is in de maak voor PlayStation 3 en PS Vita. Beide versies van het spel, dat eind januari verscheen voor pc, moeten deze herfst als pakket worden aangeboden in de PlayStation-winkel. Dat heeft gamestudio Curve maandag bekendgemaakt.

Met de pc-versie, die bij gamedienst Steam tien euro kost, gooiden Key en medeontwikkelaar David Kanaga hoge ogen. Recensenten wereldwijd gaven het spel gemiddeld een acht. Tijdens evenementen als het Independent Game Festival 2012 en Indiecade 2012 kreeg het spel in de prijzen voor het design en het geluid.

Proteus onderscheidt zich van andere spellen door zich te richten op exploratie en het doen van ontdekkingen. De game bevat geen actie en geen puzzels. Tijdens de tocht door de spelwereld verandert de muziek continu mee met de omgeving en looprichting van de speler. "De spelwereld wordt automatisch gegenereerd. Dat betekent dat geen enkele sessie hetzelfde is", zei woordvoerder Rob Clarke van Curve in een verklaring.


Avonturenspel Proteus ook naar PS3 en Vita

FOK!filmtips van de dag: National Treasure

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Zijn hele leven lang heeft ontdekkingsreiziger Benjamin Franklin Gates gezocht naar een schat waarvan niemand dacht dat die bestond. Een schat die door de eeuwen heen van continent naar continent is verplaatst en die steeds groter is geworden. De pioniers van het onafhankelijke Amerika, de Founding Fathers, lieten allerlei aanwijzingen naar de locatie van de schat achter, zelfs met symbolen op het dollarbriefje. Gates ontdekt een verbogen kaart achter op de Declaration of Independence - de onafhankelijkheidsverklaring - die niet in verkeerde handen mag vallen. En dus moet Gates het best bewaakte document van Amerika stelen, de FBI om de tuin leiden en zijn grootste tegenstander Ian Howe te vlug af zijn.

Na het grote succes van The Pirates of the Caribbean in de zomer van 2003, heeft producent Jerry Bruckheimer de smaak van de avonturenfilm te pakken gekregen. Voor National Treasure nam hij regisseur Jon Turteltaub in de arm. Hoofdrolspeler Nicolas Cage zat al diverse Bruckheimer-producties en ook Jon Voight is een oude bekende. Andere rollen zijn voor Sean Bean, Diane Kruger en de veteranen Harvey Keitel en Christopher Plummer. Te zien om 20.30 uur op SBS6.

Als Rendall Thomasson, een leraar uit Brooklyn, op straat is neergestoken, verschijnt op zijn begrafenis een onverwachte bezoeker. Het is Carl Thomasson, de broer van Rendall en huursoldaat. Carl is vastbesloten om de dood van zijn broer te wreken. Hij meldt zich aan als invaller op de school van Rendall en gaat werken in een aparte vleugel van het gebouw, waar de moeilijk opvoedbare kinderen zitten. The Substitute 2: School’s Out is om 22.00 uur te zien op RTL7.

Ibrahim en zijn neef Illias - alias Bram en Haas - zijn de snelste koeriers van Pizzeria Novara. De tent loopt als 'n malle, maar toch vallen de inkomsten tegen. Brams vader, de eigenaar die ziek thuis zit, verdenkt zijn waarnemende broer Faris ervan dat hij geld uit de kas jat. De twee krijgen heftige ruzie en Faris vertrekt. Tot op het bot gekrenkt, begint de trotse Faris zijn eigen pizzeria aan de overkant van het plein. Binnen no time ontstaat er een hevige strijd tussen de twee pizzeria's. Alles en iedereen wordt meegesleept in de pizzaoorlog en ook Bram en Haas komen recht tegenover elkaar te staan in een strijd om leven, dood, trots en een heleboel pizza's.

Pizzamaffiavan Tim Oliehoek is de verfilming van het boek van Khalid Boudou, wiens debuutroman Het Schnitzelparadijs eerder al verfilmd werd door Martin Koolhoven. Te zien om 22.20 uur op Nederland 3.

Blue Crush 2 en Carlito’s Way: Rise to Power zijn vanavond ook op je televisie te zien.

'Justitie moet Moszkowicz vervolgen'

Het Openbaar Ministerie moet oud-advocaat Bram Moszkowicz alsnog vervolgen voor verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte. Dat vindt advocaat Meindert Dorenbos. Hij kondigde maandag aan namens twee cliënten naar het gerechtshof stappen voor een zogeheten artikel 12-procedure, waarin hij vraagt het OM opdracht te geven om de advocaat te vervolgen.

Moszkowicz werd in april na 27 jaar uit de advocatuur gezet. Uit onderzoek kwam naar voren dat hij grote bedragen cash geld had aangenomen, te weinig bijscholingscursussen volgde en zijn jaarrekeningen niet of te laat indiende.

Het OM besloot in februari niet tot vervolging over te gaan. Dorenbos stelt dat Moszkowicz bij twee cliënten te veel declareerde door te knoeien met kwitanties en urenspecificaties. ,,De officier van justitie heeft hierin te lichtzinnig geoordeeld. Het gaat hier om strafbare feiten die aan de rechter moeten worden voorgelegd", aldus Dorenbos.

'Justitie moet Moszkowicz vervolgen'
'Justitie moet Moszkowicz vervolgen' (Foto: ANP)

Minecraft met nieuwe launcher

Voor degene die schoon genoeg hebben van de oude Minecraft-launcher hoeven niet langer meer te wachten. Ontwikkelaar Mojang heeft namelijk een nieuwe launcher uitgebracht voor Minecraft

Volgens Mojang belooft de launcher verbeteringen in stabilisatie met een aantal nieuwe functies, zoals bijvoorbeeld meer opties voor password beveiliging. De nieuwe launcher is noodzakelijk om Minecraft 1.6 en latere versies te spelen. Op de website van Mojang is hij gratis te downloaden

Minecraft

Seeldrayers wint weer etappe in Oostenrijk

Kevin Seeldraeyers heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De 26-jarige renner van Astana kwam net als zondag solo over de streep op de slotklim. Ploeggenoten Alexandr Dyachenko en Fabio Aru voltooiden de suprematie van Astana.

Seeldraeyers verstevigt zijn leidende positie in het algemeen klassement door zijn ritzege op de top van de Kitzbüheler Horn. De Kazach Dyachenko, die opschuift naar de tweede plaats in het klassement, kwam vijf seconden achter Seeldraeyers over de meet. De derde etappe is beduidend minder steil. De finish ligt in Matrei in Oost-Tirol.

Halil Altintop tekent bij Augsburg

Halil Altintop keert terug in de Bundesliga. De 30-jarige Turkse aanvaller heeft een contract voor twee seizoenen getekend bij Augsburg. Dat maakte de club maandag bekend. Hij komt over van Trabzonspor, waar hij sinds 2011 speelde.

Eerder kwam de tweelingbroer van Galatasary-speler Hamit in Duitsland uit voor FC Kaiserslautern, Schalke 04 en Eintracht Frankfurt. Halil, die in Gelsenkirchen is geboren, was transfervrij nadat zijn contract bij Trabzonspor enkele dagen geleden in onderling overleg werd beëindigd.

Schiphol-medewerkers vast voor cocaïnesmokkel

Twee mannen die werkten voor een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt voor betrokkenheid bij de smokkel van ruim 22 kilo cocaïne. Ze zouden de drugs vermoedelijk afhalen, meldt de marechaussee maandag. Ook een 30-jarige man uit Ecuador die net was aangekomen uit Zuid-Amerika werd opgepakt. Hij had de pakketten cocaïne in zijn bagage.

De 30-jarige passagier viel door de mand tijdens een controle van de douane. Onderzoek leidde vervolgens naar een 55-jarige man uit Amsterdam en een 41-jarige man uit Hoofddorp, die op Schiphol werken. De drugs zijn in beslag genomen.

Aantal vadsige Amsterdammers stabiliseert

Het aantal Amsterdammers dat dik en vadsig is, lijkt zich te stabiliseren. Ongeveer vier op de tien hoofdstedelingen, circa 250 duizend mensen, zijn te vet. Dat is ongeveer evenveel als in 2008, terwijl in de periode daarvoor de cijfers sterk stegen. Dat blijkt maandag uit een groot gezondheidsonderzoek van de GGD in Amsterdam.

Van de 250 duizend vadsige Amsterdammers, hebben er zeventigduizend vetzucht. Overgewicht komt vooral voor onder 55-plussers, laagopgeleiden en Surinaamse, Turkse en Marokkaanse Amsterdammers. Landelijk gezien is ongeveer 48 procent van de bevolking te dik.

In vergelijking met de rest van Nederland wordt in Amsterdam wel meer gerookt en komen ook ernstige psychische klachten vaker voor. In totaal steekt 28 procent van de Amsterdammers wel eens een sigaret op, vijf procent meer dan het landelijk gemiddelde. Circa 45 duizend mensen, zo'n zeven procent, heeft psychische klachten. In heel Nederland is dat zes procent.

Volgens de GGD hebben verder veel laagopgeleiden en de lage inkomensgroepen een slechtere gezondheid. In het najaar van 2013 verschijnt een eindrapport over het complete beeld van de gezondheidssituatie in Amsterdam.

Poetin: Snowden moet stoppen met lekken

Klokkenluider Edward Snowden zal moeten ophouden Amerikaanse geheimen te lekken als hij asiel wil krijgen in Rusland. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd. Volgens Poetin wil Snowden echter niet stoppen met het openbaren van geheime informatie.

Poetin sprak maandag op een persconferentie tijdens een top van gasexporterende landen. Hij benadrukte dat de Russische veiligheidsdiensten geen contact hebben gezocht met Snowden.

Volgens de Russische president ziet Snowden zichzelf als een mensenrechtenactivist. Hij vergeleek de klokkenluider met de Russische winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, Andrej Sacharov.

Snowden verblijft al meer dan een week in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou. De Verenigde Staten hebben zijn paspoort ingetrokken.

Of een van de landen die deelnemen aan de top in Moskou bereid is Snowden asiel te bieden, zei Poetin niet.

Productie online Transformers-game in problemen

De productie van het online browserspel Transformers Universe heeft averij opgelopen. De game van Jagex, die over zes maanden af zou moeten zijn, wordt herbouwd met andere software. Ook heeft het gamebedrijf dertien medewerkers op straat gezet. Dat schrijft de Britse gamewebsite Eurogamer op basis van ingewijden.

Het productieteam dat werkte aan het online browserspel is verder uitgedund. Verschillende medewerkers zijn overgezet naar het team dat zich bezighoudt met het online spel Runescape 3. Dat spel wordt gemaakt op basis van HTML5-technieken en moet eind dit jaar, grofweg tegelijk met Transformers Universe, te spelen zijn op pc's en tablets.

Medewerkers van het bedrijf maken zich zorgen over de voortgang van Transformers Universe, zo schrijft Eurogamer. Hoewel het gemakkelijker zou moeten zijn een game te bouwen met de nieuwe software, zou de tijdslimiet van zes maanden de kwaliteit van de game niet ten goede komen.

Transformers Universe moet een gratis online spel worden voor webbrowsers. Spelers kiezen de kant van de Autobots of die van de Decepticons en moeten vervolgens een team vormen om missies mee uit te voeren.


Productie online Transformers-game in problemen 

Meer files in zuiden van het land

Het aantal files in het zuiden van het land is voor het eerst sinds 2008 licht gestegen. Dat blijkt maandag uit cijfers van de ANWB over het eerste halfjaar van 2013. In de rest van het land nam het aantal files verder af.

De lichte stijging in het zuiden komt vooral door het winterweer in de eerste maanden van het jaar en enkele incidenten die voor veel vertraging zorgden. Zo ramde een te hoge vrachtwagen half april een viaduct over de A59 bij Waalwijk. Verder zorgden vakantieverkeer en werkzaamheden in april en mei voor veel files rond Tilburg en Breda.

De zogenoemde filezwaarte, de lengte keer de duur van files, daalde in de eerste helft van dit jaar met ruim veertig procent in vergelijking met het gemiddelde in dezelfde periode in de afgelopen zeven jaar. In de regio's Amsterdam en Utrecht is de afname sinds 2008 het grootst. Dat is volgens de ANWB vooral in de ochtendspits te merken.

Geheime diensten gaan zaak-Snowden oplossen

De toplieden van de Russische en Amerikaanse geheime diensten moeten zich gaan bezighouden met de zaak-Snowden. Dat hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama besloten.

De overeenkomst is bekendgemaakt door Nikolai Patroesjev, hoofd van de Russische veiligheidsraad. Het gaat concreet om FSB-baas Alexander Bortnikov en FBI-directeur Robert Mueller.

Edward Snowden, de man die wereldkundig maakte dat de Amerikaanse en Britse geheime diensten NSA en GCHQ op grote schaal telefoon- en internetcommunicatie aftappen, zit al meer dan een week vast op het vliegveld van Moskou.

Daar kwam hij terecht op een vlucht vanuit Hong Kong, zijn oorspronkelijke schuilplaats, naar Ecuador waar hij asiel wil aanvragen.

Bortnikov en Mueller moeten een een uitweg uit de impasse zien te vinden, zo luidt de opdracht. De twee moeten in 'constant contact' blijven en 'oplossingen' vinden.

Volgens de Russen is Snowden hun land niet ingekomen aangezien hij in de transitruimte op het vliegveld zit. De Amerikanen eisen zijn aanhouding wegens verraad en diefstal van stukken.

Ecuador en Venezuela hebben aangegeven te willen bezien of ze Snowden asiel willen verlenen. Volgens de autoriteiten van Ecuador moet Snowden echter eerst op hun grondgebied zijn voordat ze de zaak kunnen gaan behandelen. Totdat het zover is ligt zijn lot in Russische handen.

Silverstone verwerpt kritiek over kerbstones

De vier geplofte banden tijdens de Grote Prijs van Groot-Brittannië zijn niet veroorzaakt door de kerbstones op het circuit van Silverstone. De organisatoren van het circuit verwerpen de suggestie dat de kerbstones de oorzaak van de geplofte banden.

"De verhalen hierover zijn complete nonsens", zegt woordvoerder Derek Warwick."Die kerbs liggen er sinds 2009, er zijn duizenden en duizenden auto's overheen gereden en dat is altijd prima gegaan. Ze zijn ook gecontroleerd door de internationale federatie FIA en goedgekeurd."

Bandenleverancier Pirelli kon nog geen verklaring geven, maar moet woensdag met tekst en uitleg verschijnen bij de FIA in Parijs.

Hugo Borst terug op televisie

Hugo Borst keert terug op televisie. Hij krijgt een prominente rol in het NOS-presentatieteam van het WK voetbal in Brazilië volgend jaar, heeft de omroep maandag bekendgemaakt. De 51-jarige sportjournalist legde tweeënhalf jaar geleden al zijn tv-werk neer omdat hij tegen een burn-out aan zat en een gebrek aan inspiratie had.

"Ik ben eind 2010 gestopt met al mijn televisiewerk, waaronder Studio Voetbal. Sindsdien heb ik altijd contact gehouden met de mensen van de NOS", laat Borst weten in een persverklaring. "Overigens zal ik, tot het WK van volgend jaar, geen andere tv-klussen aanpakken."

Borst is op 4 augustus, de eerste speeldag van het nieuwe voetbalseizoen, wel al te horen in NOS Langs de Lijn. Hij neemt met Henry Schut de zondagmiddageditie van het radioprogramma op zich. Het duo vervangt de vertrokken Tom van 't Hek en Toine van Peperstraten. Schut maakt overigens ook deel uit van het tv-team voor het WK 2014. Hij en Borst maakten tijdens het toernooi in 2010 samen het WK Journaal.

Slachtoffers onderzeeër WO2 herdacht

Ruim tweehonderd nabestaanden herdenken woensdag in Den Helder de slachtoffers van de Nederlandse onderzeeër O13. Dit doen zij door het leggen van een krans vanaf het schip Zr.Ms. De Zeven Provinciën. Dat meldt het ministerie van Defensie maandag. De onderzeeër wordt sinds de Tweede Wereldoorlog vermist.

Naast de kranslegging zal onderzeeër Zr.Ms. Bruinvis onder water duiken, als eerbetoon aan de vermiste bemanning. Hiermee symboliseert het schip volgens een woordvoerder het vertrek van de O13. De ceremonie wordt ook bijgewoond door oud-premier en voormalig commandant Piet de Jong en de commandant der zeestrijdkrachten Matthieu Borsboom.

De O13 is de laatste Nederlandse onderzeeër die nooit is teruggevonden. Op 12 juni 1940 vertrok het schip uit de haven van het Schotse Dundee. De marine zet zich al jaren in om de O13 en haar 34 opvarenden terug te vinden.

Leger Egypte dreigt met ingrijpen

Het Egyptische leger geeft president Mohammed Morsi en de oppositie 48 uur de tijd om hun geschillen op te lossen. Zo niet, dan zal het leger ingrijpen en met een 'politieke routekaart' komen voor het land. Dat liet het leger maandag weten op de Egyptische staatstelevisie.

Het leger noemde de massaprotesten tegen Morsi 'glorieus'. Aan de protesten namen zondag honderdduizenden mensen deel. De strijdkrachten zeiden in de verklaring ook dat de Egyptische nationale veiligheid ernstig gevaar loopt.

De Amerikaanse president Barack Obama zei maandag tijdens een bezoek aan Tanzania dat de protesten tot dusver niet tot het massale geweld hebben geleid waarvoor werd gevreesd, maar dat het gevaar nog niet is geweken. De Verenigde Staten willen democratie in Egypte zien, aldus Obama, en daarbij maakt het niet uit welke leider dat kan waarmaken.

Obama benadrukte dat Morsi democratisch is gekozen, maar de oppositie en minderheden in het land moet respecteren. Hij riep alle partijen op zich te onthouden van geweld.

[WBD] Lisicki verrast S. Williams

Serena Williams is in de vierde ronde van Wimbledon verrassend uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Amerikaanse moest in drie sets haar meerdere erkennen in de Duitse Sabine Lisicki (23). Het werd 6-2, 1-6 en 7-5. Lisicki, die vorig jaar de kwartfinale bereikte, won nog nooit eerder van titelverdedigster Williams.

Williams, vijfvoudig winnares op Wimbledon, begon de wedstrijd erg slecht. Ze maakte te veel onnodige fouten en het lukte haar niet om het spel tegen Lisicki, die aan twee breaks genoeg had, te dicteren. In het tweede bedrijf haalde Williams haar niveau. De set ging vrij makkelijk naar de Amerikaanse, die dit keer geen enkele onnodige fout maakte.

In de beslissende set gaf Williams een 4-2 voorsprong weg. De titelfavoriet wist op een breakpoint voor Lisicki een makkelijke smash niet af te maken. Lisicki kon vervolgens de wedstrijd uitserveren. Williams stribbelde nog even tegen en kreeg nog een breakkans, maar de Duitse had aan haar tweede wedstrijdpunt genoeg.

Lisicki treft in de kwartfinale Kaia Kanepi. De Estse won met 7-6 (6) en 7-5 van publiekslieveling Laura Robson uit Groot-Brittannië. De als zesde geplaatste Na Li uit China bereikte ook de laatste acht. zette de Italiaanse Roberta Vinci (11) aan de kant met 6-2 en 6-0.

Apple registreert merknaam iWatch in Japan

De Japanse tak van Apple heeft de merknaam iWatch geregistreerd. Het product wordt omschreven als een 'draagbare computer' en 'telefoonapparaat'. Dat meldt het persbureau Bloomberg op basis van gegevens van het patentbureau van Japan. Naar verluidt werken grofweg honderd ontwerpers aan het horloge van Apple. Het bedrijf heeft de komst van de iWatch nooit bevestigd.

Geruchten rond een mogelijk horloge uit de stal van Apple doen al enkele maanden de ronde. Eind mei zei topman Tim Cook in een presentatie dat hij een polsbandje of een horloge 'natuurlijker' vindt dan een bril. De kunst zit volgens Cook in het aantonen dat technologie om de pols een meerwaarde heeft.

Steeds meer bedrijven tonen interesse in soortgelijke apparaten. In maart maakte Samsung bekend een smartwatch te willen maken. Vorige week werd bekend dat ook Google bezig zou zijn met een eigen horloge. Ondertussen komt Sony in september met de Smartwatch 2.


Apple registreert merknaam iWatch in Japan 

'EA weigert problemen Darkspore op te lossen'

Het actierollenspel Darkspore van Electronic Arts gaat gebukt onder serverproblemen die het gamebedrijf naar verluidt weigert op te lossen. Als reactie hierop wordt het spel niet langer verkocht via Steam. Dat schrijft gameweblog Player Attack. Zowel Electronic Arts als studio Maxis hebben niets bekendgemaakt rond Darkspore.

Verschillende spelers hebben sinds mei last van foutmeldingen bij het inloggen. Dit laten zij weten via het forum van Electronic Arts. Deze melding, met de code 7300, zorgt ervoor dat het spel niet gespeeld kan worden. Afgelopen maand dook een nieuwe foutmelding op, waardoor spelers geen nieuwe personages konden aanmaken. Het spel is sinds april 2011 verkrijgbaar voor pc en Mac.

Hoewel Darkspore verwijderd is uit de online winkel Steam, is het actierollenspel nog wel te koop via Electronic Arts' eigen winkel Origin. Ook bij Bart Smit is Darkspore nog verkrijgbaar, terwijl het pc-spel bij Bol.com en Game Mania uit het assortiment is gehaald.


'EA weigert problemen Darkspore op te lossen' 

[Tour] Gerrans Sagan de baas

De derde etappe van de Tour de France, over 145 kilometer van Ajaccio naar Calvi, is gewonnen door Simon Gerrans. Gerrans was de snelste in de massasprint. Jan Bakelants behield het geel.

Het was Lieuwe Westra die gelijk vanuit de start de eerste demarrage plaatste. Hij kreeg Gautier (Europcar),  Clarke (Orica-GreenEdge), Minard (Cofidis) en Villermoz (Sojasun) met zich mee. Hun voorsprong liep al gauw op tot boven de twee minuten. Clarke kwam als eerste door op de San Bastiano, een col van vierde categorie. Het peloton volgde op vier minuten.

De eerste en enige tussensprint van de dag werd gewonnen door Minard die Westra en Gautier voorbleef. Het peloton volgde op bijna vier minuten. Na 58 kilometer koersen moesten de renners de tweede berg van de dag bedwingen, de Col de San Martino (3de categorie). Clarke was wederom als eerste boven. Het verschil met het peloton, waar de regie werd gevoerd door Saxo, Belkin en BMC, was inmiddels minder dan twee minuten.

Op de Cota de Porto (3de categorie) was Clarke ook als eerste boven. De voorsprong van de koplopers op het peloton liep vervolgens weer op tot boven de twee minuten. Daarna liep het weer langzaam terug. Zo'n 25 kilometer voor de finish was het nog veertig seconden. Uit de kopgroep waren het Clarke en Minard die wegsprongen. Ze sloegen al gauw een gaatje. Westra werd inmiddels door het peloton teruggepakt.

Bij de beklimming van de Col de Marsolino (2de categorie) reed Clarke weg bij Minard. Het peloton zat er echter vlak achter en hij werd gegrepen door het onrustige peloton. Rolland, de drager van de bolletjestrui, kwam als eerste boven, nadat hij uit het peloton was gesprongen. Daarachter bleef het onrustig, Neve, Chavanel en Nordhaug (Belkin) wisten zich bij Rolland te voegen al was het verschil zes kilometer voor de meet maar negen seconden. Drie kilometer voor de finish waren ze weer opgeslokt door het peloton.

Twee kilometer voor de finish was het de Nederlander Tom Dumoulin die wegsprong. Hij kreeg echter maar een klein gaatje en in het zicht van de haven werd hij teruggepakt. In de eindsprint was het Gerrans die Sagan nipt voorbleef.

Uitslag derde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Simon Gerrans ORI AUS 3.41,24
2 Peter Sagan CAN TSJ z.t.
3 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
4 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.
5 Philippe Gilbert BMC BEL z.t.
6 Juan Antonio Flecha VAC SPA z.t.
7 Francesco Gavazzi AST ITA z.t.
8 Maxime Bouet AG2 FRA z.t.
9 Julien Simon SOJ FRA z.t.
10 Gorka Izaguirre Insausti EUS SPA z.t.

Vos grijpt opnieuw naast ritzege in Giro Rosa

Marianne Vos heeft voor de tweede dag op rij net naast de ritzege gegrepen in de Giro Rosa. De Brabantse eindigde maandag in de tweede etappe, met start en finish in Pontecagnano Faiano, als tweede in de massasprint. Ze moest alleen Giorgia Bronzini voor zich dulden. Met Barbara Guarischi stond er nog een Italiaanse op het podium.

Vos, die de Italiaanse rittenkoers in 2011 en 2012 won, werd in de eerste etappe in de spurt afgetroefd door landgenote Kirsten Wild. De olympisch en wereldkampioene pakte dankzij bonificatieseconden toen wel de roze trui en verdedigde die maandag met succes.

Snijden met de Oculus Rift

Met deze versie van Surgeon Simulator 2013 voor Oculus Rift bestuurt de speler de hand en arm met een controller, terwijl het gezichtsveld wordt geregeld door het hoofd van de speler bewegen.

Ontwikkelaar Bossa Studios kondigde al in juni ondersteuning voor Oculus Rift en Razer Hydra aan en nu is deze dan te zien in onderstaande video. Of je dit als goede basis moet zien om hartchirurg te worden lijkt ons niet, maar zie het als een moderne Dokter Bibber.

Surgeon Simulator 2013 is uit op pc en is via Steam te verkrijgen. De consumentenversie van Oculus Rift duurt nog even, daar is geen releasedatum van bekend.

Meldcode huiselijk geweld actief

Om sneller in te grijpen bij huiselijk geweld, werken vanaf maandag 1 juli alle gemeenten en andere professionals met de Wet verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Daartoe gaf staatssecretaris Martin van Rijn maandag het startsein tijdens een minicongres in Rotterdam.

De wet houdt in dat alle vormen van huiselijk geweld bij kinderen, partners en ouderen via een overzichtelijk vijfstappenplan kunnen worden herkend. Professionals wordt duidelijk gemaakt wat ze bij vermoedens van mishandeling, geweld en misbruik moeten doen.

Zij zijn verplicht de meldcode te hanteren, wat overigens niet betekent dat ze een meldplicht hebben. De beslissing om vermoedens van huiselijk geweld wel of niet te melden, neemt de professional na een zorgvuldige afweging als beschreven in het voorgeschreven stappenplan.

KNVB informeert clubs en arbiters over tijdstraf

De KNVB heeft tot augustus uitgetrokken om amateurclubs en scheidsrechters te informeren over de nieuw ingevoerde tijdstraf. Amateurvoetballers in de B-categorie, de recreatieve tak, worden voortaan tien minuten het veld uit gestuurd bij een gele kaart. De regel werd in maart aangekondigd en ging maandag officieel in.

"De meeste teams beginnen op 1 augustus aan het nieuwe seizoen. Die tijd zullen wij nog gebruiken om clubs, hun leden en scheidsrechters op de hoogte te stellen", liet een woordvoerder van de bond weten. "We zijn nog aan het kijken hoe we de regel het beste kunnen invullen. Het is onderdeel van het actieplan, net zoals het spelregelbewijs."

De KNVB presenteerde het actieplan Tegen Geweld, voor Sportiviteit in maart als reactie op het toenemende geweld op de amateurvelden. De discussie over geweld in het amateurvoetbal laaide op na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die in december zwaar werd mishandeld na een wedstrijd.

Met maatregelen als de tijdstraf en het spelregelbewijs, waar spelers vanaf de B-junioren over moeten beschikken, hoopt de KNVB het respect te bevorderen. Vooralsnog is er geen sprake van dat de tienminutenregel ook zijn intrede doet in de A-categorie, die onder meer bestaat uit de eerste elftallen en de hoogste juniorenklassen.

"We willen ervaring opdoen en het evalueren. Er is in de B-categorie meer ruimte voor deze maatregelen. In de A-categorie zijn wij ook afhankelijk van de FIFA", legt de zegsman uit.

Eerder scherpte de KNVB naar aanleiding van de dood van Nieuwenhuizen al het handvest betaald voetbal aan. Daarin wordt onder meer toegezien op de voorbeeldfunctie van profvoetballers.

Meer steun voor rookvrije horeca

Het draagvlak voor het rookverbod in de horeca groeit. Vijf jaar na de invoering is 65 procent ervoor. In 2010 was dat nog 56 procent, meldt het televisieprogramma Eenvandaag maandag na onderzoek onder 23 duizend mensen. Van de rokers geeft 32 procent aan voorstander te zijn van het rookverbod in de horeca.

46 procent van de rokers gaat vaak bewust naar kroegen of cafés waar wel kan worden gerookt. Over het roken in kleine cafés is nog wel verdeeldheid. 45 procent van alle deelnemers aan het onderzoek is daarvoor. Een vrijwel even grote groep van 48 procent is tegen.

Bijna drie op de tien deelnemers vinden dat het rookverbod moet worden uitgebreid naar de terrassen van horecagelegenheden. Een meerderheid van 68 procent vindt dat geen goed idee. Van de niet-rokers is 41 procent voor een rookverbod op terrasjes.

Op regionaal niveau is overigens in Limburg de meeste weerstand tegen het rookverbod. Daar wil 38 procent roken in horeca toestaan. In Groningen zijn de meeste voorstanders van het rookverbod. Van de Groningers is 73 procent tegen het roken in de horeca.

PvdA wil meer inentingen op biblebelt

De PvdA wil dat meer kinderen op de biblebelt worden ingeënt tegen de mazelen. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Loes Ypma maandag hebben gesteld aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

De regeringspartij maakt zich zorgen over het toenemende aantal besmettingen. De biblebelt - een strook van Zeeland tot de Veluwe - kampt sinds eind vorige maand met een uitbraak van mazelen. Hyperchristelijke ouders laten hun kinderen om religieuze redenen niet vaccineren tegen de ziekte.

Kuzu en Ypma willen weten of er nog andere plekken zijn waar de ziekte is geconstateerd en hoeveel kinderen tot nu toe complicaties hebben gekregen als gevolg van de mazelen. Ook moet Schippers duidelijk maken 'op welke wijze wordt geprobeerd de vaccinatiegraad in regio's waar weerstand bestaat tegen vaccineren te vergroten' en welke manier wordt voorgelicht.

Vrijdag werd bekend dat het aantal besmettingen toeneemt. Tot en met donderdag zijn 161 gevallen geconstateerd, 54 meer dan een week eerder. In totaal liggen nu zeker vijf personen in het ziekenhuis. Het AD meldde zaterdag dat het gaat om vijf kinderen, van wie twee een hersenvliesontsteking en twee een longontsteking hebben. Van een patiënt is nog onduidelijk wat de complicaties zijn.

Overleven in een echte DayZ

CFX Squad, ondere andere bekend van de shortfilms over Sniper: Ghost Warrior 2 en Call of Duty: Ghosts, hebben zich deze keer gewaagd aan de aankomende open wereld survival horror multiplayer-game DayZ.

DayZ is in ontwikkeling door Bohemia Interactive en is gebaseerd op een Arma II-mod. De game speelt zich af in de fictieve post-Sovjet-staat Chernarus, waarbij een onbekend virus het grootste deel van de bevolking heeft veranderd in gewelddadige zombies.

[Upd] Geen akkoord Rodney Sneijder en Sanliurfaspor

Rodney Sneijder speelt komend seizoen hoogstwaarschijnlijk net als zijn broer Wesley Sneijder in Turkije. De 22-jarige middenvelder van RKC heeft een principeakkoord bereikt met tweededivisionist Sanliurfaspor, zo meldt de Turkse club maandag op de clubsite.

Sneijder wordt door Sanliurfaspor aangekondigd als het broertje van Wesley Sneijder, die bij Galatasaray uit Instanbul onder contract staat. Sanliurfaspor, een club uit het zuidoosten van Turkije vlak bij de Syrische grens, werd afgelopen seizoen twaalfde op het op een na hoogste niveau van het land.

Sneijder heeft bij RKC nog een contract tot medio 2014. Het is nog niet duidelijk welk bedrag de club uit Waalwijk ontvangt en hoeveel jaar de middenvelder gaat tekenen in Turkije. Sneijder speelde afgelopen seizoen 26 duels voor de eredivisionist, waarvan veertien keer als invaller. Daarvoor kwam hij uit voor FC Utrecht.

Update 15.35 uur 
Volgens Rodney Sneijder zijn de berichten over een principeakkoord met Sanliurfaspor uit de lucht gegrepen, zo meldt hij aan de Telegraaf. "Berichten dat ik een principeakkoord zou hebben, zijn nergens op gebaseerd", aldus Sneijder.

"Sanliurfaspor is een club met grote ambities, wil per se naar de hoogste divisie promoveren. Ik heb een goed gesprek en een topaanbieding gehad. Daar ga ik nu over nadenken, want er zijn meer clubs die me willen. Nu overhaaste beslissingen nemen, heeft geen zin", zo besluit de middenvelder.

Maher: "Had naar buitenland gekund"

Adam Maher heeft zijn eerste woorden in het shirt van PSV gesproken. De middenvelder is erg blij dat hij in Nederland kon blijven. De spelverdeler werd maandag gekeurd en gepresenteerd op De Herdgang, waar hij een 5-jarige verbintenis tekende.

"Ik had voor de makkelijkste weg kunnen kiezen en de stap naar het buitenland kunnen maken, maar ik heb altijd gezegd dat ik hier wilde blijven", aldus Maher op de persconferentie.

Naast PSV was ook Ajax lange tijd in de race, maar de Amsterdamse club trok zich ruim een week geleden terug. "PSV wilde het verste gaan om mij te halen en dat vertrouwen wil ik gaan terugbetalen", zei Maher.

De stap naar het buitenland kan Maher de komende jaren nog maken. De middenvelder achtte het nu te vroeg daarvoor. "Als ik nu zou gaan, kom ik in het buitenland binnen als niemand. Als ik eerst prijzen pak met PSV, ben ik wel iemand."

Ramos: "We zijn geen machines"

Sergio Ramos was uiteraard teleurgesteld na het verliezen van de finale van de Confederations Cup. De verdediger was echter reëel na de wedstrijd. "We hebben al heel veel bereikt en er komt nu eenmaal een dag dat we niet winnen", zegt de speler van Real Madrid tegen AS.

"We zijn nu eenmaal geen machines en we hebben alles gegeven wat we in ons hadden. We kunnen onszelf dan ook niets verwijten." Brazilië was met 3-0 te sterk, waarschijnlijk ook omdat Spanje afgelopen week al 120 minuten tegen Italië speelde. "Soms loopt het gewoon niet zoals je wilt en we kwamen al snel op achterstand. Daarna trokken zij zich terug en werd het lastig voetballen."

Ramos toonde zich na afloop wel een waardig verliezer. "Ik wil Brazilië zeker feliciteren, omdat ze hebben laten zien hoe je tegen Spanje moet spelen."

Toestand Mandela onveranderd

De toestand van Nelson Mandela is onveranderd. De ex-president van Zuid-Afrika en antiapartheidsicoon ligt al meer dan een week in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Over de toestand van Mandela zijn geen mededelingen meer gedaan sinds zaterdag. Toen zei president Jacob Zuma dat de 94-jarige Mandela stabiel was. Voormalig aartsbisschop Desmond Tutu zei afgelopen weekeinde dat Zuid-Afrika bidt voor Mandela's 'gezondheid en waardigheid'.

Bedreiging Wilders blijft onbestraft

Een 13-jarige jongen uit het Gelderse Ruurlo heeft zich volgens de kinderrechter in Zutphen schuldig gemaakt aan bedreiging van PVV-leider Geert Wilders. Toch kreeg de tiener maandag geen straf opgelegd.

Bij de uitspraak hield de rechtbank onder meer rekening met de leeftijd van de jongen. De tiener was 12 toen hij de bedreiging uitte. Ook liet de rechtbank in het voordeel van de jongen meewegen dat hij na de bedreiging een excuusbrief schreef aan Wilders. Ook het feit dat hij geen strafblad heeft, pleitte in zijn voordeel.

Volgens het OM schold de tiener Wilders februari 2012 uit en zou hij gedreigd hebben de politicus 'af te maken' als hij hem op straat zou tegenkomen. De zaak tegen de tiener werd niet in het openbaar behandeld. Vanwege de leeftijd van de jongen doet het OM geen mededelingen over de zaak.

Enorme krab naar Sea Life

Sea Life in Scheveningen verwelkomt woensdag een Japanse reuzenspinkrab. Het is voor het eerst sinds 2011 dat een dergelijk dier weer in Nederland te zien is. De volwassen krab, die de naam Alexander krijgt, heeft scharen die reiken tot 3,5 meter.

De megakrab komt met name voor op de bodem langs de kust van Japan, China en Taiwan. Hij weegt ongeveer vijftien kilo en eet met name inktvis, wijting en mosselen. Alexander is afkomstig van Sea Life in het Engelse Weymouth.

Voor de krab, die doorgaans leeft op twee- tot driehonderd meter diepte, wordt een speciaal aquarium met bijna dertienduizend liter water gebouwd. De wanden van het aquarium zijn van acryl en vijf centimeter dik.

In 2010 werd de Japanse reuzenspinkrab Crabzilla naar Scheveningen gehaald. Een jaar later moest Crabzilla naar Parijs vanwege een verbouwing. De nieuwe reuzenspinkrab Alexander moet een permanente plek krijgen in de badplaats.

'Veel nucleair materiaal gejat'

Jaarlijks worden meer dan honderd gevallen van diefstal van nucleair materiaal gemeld bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Nog veel meer incidenten blijven echter onopgemerkt. Dat heeft het hoofd van het IAEA, Yukiya Amano, maandag gezegd.

Amano sprak op een conferentie over nucleaire veiligheid in Wenen waar ministers en functionarissen uit meer dan honderd landen bij aanwezig zijn. "We kunnen niet zeker weten of deze gevallen slechts het topje van de ijsberg zijn", zei Amano.

De IAEA-chef riep de lidstaten op een overeenkomst te ratificeren die landen verplicht nucleaire materialen en installaties beter te beveiligen. Dertig landen moeten het verdrag nog ondertekenen voordat het van kracht wordt, aldus Amano.

Explosieven Zoetermeer waren vuurwerkbommen

Het explosief dat zaterdagochtend vroeg ontplofte in Zoetermeer was een vuurwerkbom. Dat meldt de politie maandag. Ook een tweede explosief dat werd aangetroffen bestond uit illegaal vuurwerk. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht en is op zoek naar getuigen.

De vuurwerkbom ontplofte rond 05.15 uur. Daarbij vielen geen gewonden. De politie zette de omgeving bijna vier uur lang af. Toen het gebied werd doorzocht, werd de tweede vuurwerkbom gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie bracht de tweede bom in een natuurgebied tot ontploffing.

Hollande eist dat VS stoppen met spionage

De Franse president François Hollande eist dat de Amerikaanse regering ophoudt met het afluisteren van kantoren van de Europese Unie. "We kunnen dit soort gedrag niet accepteren", zei Hollande maandag.

Het Duitse opinieweekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat de Amerikaanse geheime dienst NSA afluisterapparatuur heeft geplaatst in de EU-vertegenwoordiging in Washington. Ook het computernetwerk van de vertegenwoordiging zou geïnfiltreerd zijn. Der Spiegel baseert zich op geheime documenten in het bezit van klokkenluider Edward Snowden.

Hollande deed zijn uitspraak tijdens een werkbezoek aan het westen van Frankrijk. Hij wil dat de VS tekst en uitleg geven. "We eisen dat dit onmiddellijk ophoudt."

Rotterdammer vermoord voor verzekering

Een 28-jarige man die in februari dood werd gevonden in zijn woning in Rotterdam, is waarschijnlijk vermoord om geld van een levensverzekering op te strijken. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam maandag. In het onderzoek zijn eerder vier mannen aangehouden. Van hen zitten er twee nog vast.

Het 28-jarige slachtoffer werd op 25 februari vastgebonden in zijn woning aan de Sint-Annalandstraat gevonden door een 37-jarige huisgenoot. Hij was door geweld om het leven gekomen.

Tijdens het politieonderzoek bleek dat er een ongevallen- en overlijdensrisicoverzekering voor het slachtoffer was afgesloten, met medeweten van de 28-jarige man. In maart werden vier mannen van 25, 27, 37 en 40 jaar uit Rotterdam opgepakt voor de moord op het slachtoffer, en van een poging tot het oplichten van de verzekeringsmaatschappij.

De twee mannen die nog vastzitten worden ervan verdacht de dood van het slachtoffer te hebben georganiseerd en daarna het geld van de verzekering op te strijken. De andere twee, onder wie de huisgenoot, zijn op vrije voeten gesteld maar zijn nog wel verdachte. Onderzocht wordt nog of de mannen bij meer gevallen van verzekeringsfraude zijn betrokken. Ook de verzekeringsmaatschappij doet daarnaar nog onderzoek.

Donderdag buigt de rechtbank in Rotterdam zich in een niet-inhoudelijke zitting over de zaak.

Slapende automobilist verwondt voetgangers

Twee voetgangers zijn zondagmiddag bij Linschoten in de provincie Utrecht zwaargewond geraakt toen zij werden aangereden door een 60-jarige automobilist die vermoedelijk in slaap was gevallen. Dat heeft de politie maandag gemeld.

De voetgangers, een 45-jarige vrouw uit Reeuwijk en een 53-jarige man uit Huizen, wandelden op een fietspad in de richting van Linschoten. De automobilist uit Woerden reed rechtdoor in een bocht naar links, waarna hij op het fietspad belandde en de voetgangers schepte.

Op het politiebureau verklaarde de automobilist dat hij vermoedelijk in slaap was gevallen achter het stuur. Hij is in afwachting van het politieonderzoek weer op vrije voeten gesteld. De zwaargewonde voetgangers zijn per ambulance overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Vier aanhoudingen na lange achtervolging

De politie heeft zondagavond vier inbraakverdachten opgepakt na een wilde achtervolging van Rotterdam via Utrecht naar Amsterdam. Het viertal raakte daarbij gewond. Dat heeft de politie maandag gemeld.

Een getuige tipte de politie om 19.30 uur. Hij had in het Rotterdamse Hoogvliet een alarm gehoord en een man en een vrouw zien wegrennen. De verdachten stapten in een auto en gingen er met hoge snelheid vandoor.

De politie zette de achtervolging in, waarna een wilde rit volgde met snelheden tot 200 kilometer per uur. De achtervolging eindigde in Amsterdam Zuidoost, waar de auto van de verdachten uit de bocht vloog en werd klemgereden door de politie. Volgens een woordvoerder greep de politie niet eerder in vanwege het gevaar voor andere automobilisten.

De vier verdachten zijn met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, een van hen was bewusteloos. Het gaat om een 30-jarige man en een 27-jarige vrouw uit Amsterdam Zuidoost en een 20-jarige man en een 19-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats. Twee van hen zijn inmiddels overgebracht naar Rotterdam, de overige verdachten liggen nog in het ziekenhuis in Amsterdam.

Dodelijke maand voor Afghaanse politie

Opstandelingen in Afghanistan hebben in een maand tijd bijna driehonderd Afghaanse politieagenten gedood. Dat heeft het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken maandag bekendgemaakt. Het aantal slachtoffers onder de Afghaanse politie en het leger lopen gestaag op sinds de NAVO de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land heeft overgedragen.

Tussen 10 mei en 13 juni sneuvelden 299 politieagenten, aldus een woordvoerder van het ministerie. Nog eens 618 agenten raakten gewond. Onder de militanten vielen in dezelfde periode 753 doden, driehonderd van hen werden gearresteerd. Het geweld kostte ook aan 180 burgers het leven.

Bermbommen vormen volgens de woordvoerder het grootste gevaar. "Dat is waar de meeste doden bij vallen."

Vijf ministers Egypte overwegen af te treden

Vijf ministers uit het Egyptische kabinet overwegen af te treden en zich aan te sluiten bij de protestbeweging die het aftreden van president Mohammed Morsi eist. Volgens het Egyptische staatspersbureau MENA gaat het om de ministers van communicatie, toerisme, juridische zaken, milieu en nutsbedrijven.

Tegenstanders van de president hebben hem tot dinsdag 17.00 uur de tijd gegeven om af te treden. Zij hebben leger en politie gevraagd hun steun aan de demonstranten uit te spreken.

Zondag gingen in Caïro en veel andere steden miljoenen Egyptenaren de straat om het aftreden van de islamistische president te eisen.

Gigantische brand bij Brits recyclingbedrijf

Een lampion heeft zondagavond in een recyclingbedrijf in Birmingham in Engeland een gigantische brand veroorzaakt. Meer dan honderdduizend ton plastic ging in vlammen op. Tweehonderd brandweermannen, van wie elf gewond geraakten, zijn ingezet om de vuurzee te bestrijden.

Op beelden van de bewakingscamera's bij het bedrijf is te zien hoe de lampion het gebied binnen dwarrelt en vervolgens neerdaalt op het plastic. De rookpluim van de brand steeg tot een hoogte van 1800 meter. Een woordvoerder van de luchthaven van Birmingham zei niet te verwachten dat vluchten door de brand worden ontregeld.

Aantal faillissementen op recordhoogte

Het aantal faillissementen is in de eerste helft van dit jaar gestegen tot recordhoogte. Dat meldt de website Faillissementsdossier.nl maandag. Een kleine zevenduizend bedrijven vroegen in de eerste zes maanden van 2013 hun bankroet aan. Dat is dertien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Wel steeg het aantal faillissementen in een lager tempo dan in het eerste semester van vorig jaar. "Het lijkt alsof het iets beter gaat. Het aantal bedrijven dat crisisresistent is, stijgt gestaag", aldus Marcel van den Berg, eigenaar van de website. Hij wijst daarbij op de krimp in faillissementen in de afgelopen maand, toen er veertien procent minder bedrijven op de fles gingen dan in mei.

De grootste groei in faillissementen in het eerste halfjaar vond plaats in de ICT. In die sector vroegen 183 bedrijven hun bankroet aan, liefst vijftig procent meer dan in de zelfde periode een jaar eerder. Vooral dienstverleners en leveranciers van hardware en kantoortechnologie hebben het zwaar. Ook bouwbedrijven staan nog steeds onder druk: het aantal faillissementen steeg daar met een kwart tot 968.

[WBD] Kvitova naar kwartfinale

Petra Kvitova heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van Wimbledon. De kampioene van 2010 knokte zich met 7-6 (5) en 6-3 langs de Spaanse Carla Suarez Navarro (19). Vorig jaar was de kwartfinale het eindstation voor de Tsjechische, die in Londen als achtste is geplaatst.

Kirsten Flipkens is in de kwartfinale de tegenstandster van Kvitova. De als twintigste geplaatste Belgische leverde ook in haar partij tegen Flavia Pennetta uit Italië geen set in: 7-6 (2) en 6-3. Flipkens speelde vorige maand als voorbereiding op Wimbledon de Topshelf Open in Rosmalen. Ze verloor daar in de finale van Simona Halep.

John de Wolf keert terug bij Sparta

John de Wolf keert terug op het trainingsveld van Sparta. De 50-jarige oud-prof gaat als assistent van de beloften aan de slag bij Sparta, de club waar hij zijn carrière dertig jaar geleden begon. Dat meldt de club uit Rotterdam maandag.

"Ik vind het heerlijk om naast mijn hoofdtrainerschap bij Sliedrecht ook bij Jong Sparta op het veld te kunnen staan. Het werken met en begeleiden van talentvolle jonge jongens doe ik graag", zegt De Wolf, die zelf de jeugdopleiding van Sparta doorliep en vervolgens Europees voetbal speelde met de Kasteelclub.

De Wolf, die voor Oranje zes interlands speelde, kwam naast Sparta ook uit voor onder meer bij FC Groningen, Feyenoord en Wolverhampton Wanderers.

Drie aanwinsten voor Di Canio bij Sunderland

Trainer Paolo di Canio heeft maandag drie nieuwe spelers verwelkomd bij Sunderland. De Premier Leagueclub legde de Franse verdedigers Modibo Diakité en Valentin Roberge en middenvelder Cabral uit Zwitserland vast. Het drietal heeft een contract voor drie seizoenen getekend.

Diakité en Roberge waren transfervrij, nadat hun verbintenissen bij respectievelijk Lazio Roma en Maritimo waren afgelopen. Zowel de 26-jarige Diakité als zijn een jaar jongere landgenoot is een centrale verdediger. De 24-jarige Cabral komt over van FC Basel, waarmee hij de afgelopen vier jaar kampioen van Zwitserland werd.

Sunderland handhaafde zich afgelopen seizoen ternauwernood op het hoogste niveau in Engeland. De club eindigde een plaats boven de degradatiestreep.

Ethiopië door straf nog niet zeker van poulewinst

De FIFA heeft drie punten afgenomen van Ethiopië voor het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler tegen Botswana. Dat maakte de mondiale voetbalbond maandag bekend. Door de beslissing is Ethiopië nog niet zeker van het bereiken van de play-offronde van de Afrikaanse WK-kwalificatie.

Ethiopië, dat ook een boete kreeg van een kleine vijfduizend euro, gaf de blunder vorige maand al toe. Minyahile Beyene was geschorst omdat hij in voorgaande wedstrijden twee keer een gele kaart had gekregen. De 2-1 zege op Botswana is door de FIFA omgezet in een 3-0 nederlaag.

Ook met drie punten minder heeft Ethiopië nog de beste papieren in zijn kwalificatiepoule. De voorsprong op Zuid-Afrika bedraagt twee punten. Beide ploegen hebben begin september nog een duel te spelen.

Rampenfilmmaker Emmerich heeft zelf vliegangst

Regisseur Roland Emmerich, bekend van de grootste rampenfilms uit de recente filmgeschiedenis, is zelf doodsbang als hij met het vliegtuig gaat. "Zodra ik een vliegtuig binnenstap, denk ik aan neerstorten", biecht de maker van Idependence Day, Godzilla en 2012 op tegen de Canadese filmsite Total Film.

"Bij ieder geluidje dat ik hoor, vraag ik meteen aan de stewardess wat er aan de hand is" , gaat de 57-jarige Emmerich verder. "Mijn god, ik vind vliegen naar Vancouver vreselijk omdat de lucht hier zo beweeglijk is. In een klein privévliegtuigje is dat echt doodeng."

De filmmaker weet nog hoe George Clooney hem tijdens een persreis in Cancun vertelde dat hij met een normale vliegmaatschappij terug naar de Verenigde Staten zou vliegen. Emmerich dacht in eerste instantie nog hoe lekker het zou zijn om met een stevige kist terug te vliegen. "Meteen daarna bedacht ik dat er dan na een ongeluk in de krant zou staan: George Clooney en zijn medepassagiers..."

Emmerichs nieuwe film White House Down gaat over een lijfwacht van de Amerikaanse president die het samen met de president opneemt tegen een groep terroristen die het Witte Huist binnenvalt. De film, met Channing Tatum en Jamie Foxx in de hoofdrollen, draait vanaf 12 september in Nederland.


Rampenfilmmaker Emmerich heeft zelf vliegangst (Foto: Novum)

Cancellara blijft aan na sponsorwissel

Fabian Cancellara blijft tot en met 2016 bij zijn huidige wielerploeg. Dat meldt de Zwitserse krant Blick maandag. De 32-jarige renner, die een aflopend contract had, moet het speerpunt blijven van de ploeg als Radioshack-Leopard komend jaar verder gaat onder de naam Trek. De Amerikaanse fietsenproducent is momenteel als cosponsor aan de equipe verbonden.

"Cancellara is het hart van dit team", zegt teammanager Luca Guercilena. Volgens de krant gaat de renner bijna vier miljoen euro per jaar verdienen. In het contract zou een optie opgenomen zijn die Cancellara de kans biedt om na zijn actieve loopbaan een functie bij Trek in te vullen.

De Zwitser, sinds 2011 aan de wielerploeg verbonden, kondigt op Twitter aan dat hij maandagavond meer duidelijkheid geeft over zijn toekomst. Cancellara domineerde dit kalenderjaar de kasseienklassiekers met overwinningen in Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en de E3 Prijs Harelbeke.

Andy en Fränk Schleck kunnen ook bij Trek blijven, maar moeten dan driekwart van hun salaris inleveren. De gebroeders moeten dan akkoord gaan met een jaarinkomen van een half miljoen euro. De 28-jarige Andy Schleck rijdt momenteel de Tour de France, zijn vijf jaar oudere broer Fränk is vanwege dopinggebruik geschorst tot 14 juli.

Maher als een held onthaald bij PSV

Adam Maher is door honderden fans welkom geheten bij PSV. De 19-jarige middenvelder doorstond maandagochtend de medische keuring en zet later op de dag zijn handtekening onder een vijfjarig contract. "Dit is een topclub en het is lekker om hier te spelen", liet hij weten op de website van de Eindhovenaren.

Maher verscheen nog niet op het trainingsveld van PSV, dat maandag onder leiding van trainer Phillip Cocu zijn eerste training afwerkte op de Herdgang. De van AZ overgekomen international, die met nummer zes gaat spelen, begint volgende week maandag aan het nieuwe seizoen.

"Ik denk dat het alleen maar goed is voor mijn ontwikkeling", aldus Maher over zijn overstap. "De clubs zijn er uitgekomen en daardoor ben ik nu PSV'er. PSV heeft zijn best gedaan om mij te halen en heeft voor mij gevochten, zo zie ik dat. Nu wil ik het met prestaties laten zien."

Bang voor druk is de middenvelder, die hoge verwachtingen heeft, niet. "Mensen gaan meer van je verwachten. Bij AZ heb ik ook topjaren gehad, maar ik was wel toe aan een nieuwe stap. Ik denk dat we een heel goed team hebben en dat het goed gaat komen."

PSV begon maandag als laatste van de topclubs aan de voorbereiding. Cocu, de opvolger van Dick Advocaat, had slechts een kleine groep tot zijn beschikking. Onder meer de meeste spelers die met Jong Oranje op het EK speelden sluiten pas volgende week aan.

Regering betuigt spijt om slavernij

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft maandag namens de Nederlandse regering 'spijt en diep berouw' betuigd over de slavernij. Dit deed hij tijdens de jubileumherdenking van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën in Amsterdam.

"De afschaffing was een overwinning voor mensen die tot slaaf waren gemaakt en voor de prille parlementaire democratie", zei Asscher in een toespraak. Hij bood geen excuses aan voor het slavernijverleden.

Het is maandag precies honderdvijftig jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën. Op 1 juli 1863 werden 47 duizend slaven vrijgemaakt in Suriname en op de Antillen. Zij werkten vooral op plantages waar suiker, koffie, cacao en katoen werden geproduceerd voor de wereldmarkt. Met 21 kanonschoten werd hun vrijheid aangekondigd.

Formule 1-teams boycotten Duitse Grand Prix misschien

Formule 1-teams boycotten komend weekeinde mogelijk de Grand Prix van Duitsland. Ze zijn ontevreden over de banden van Pirelli, nadat vier bolides zondag op Silverstone een klapband kregen.

"De kans op een boycot bestaat inderdaad en dat is terecht als de teams en coureurs niet overtuigd zijn van hun veiligheid tijdens de race", zegt McLaren-teambaas Martin Whitmarsh maandag tegenover Sky Sports. Whitmarsh benadrukt dat hij liever eerst naar oplossingen zoekt. "Natuurlijk willen we geen boycot. Het is geen tijd om met vingers te wijzen, we moeten samenwerken." Christian Horner, teambaas van Red Bull, vreest dat er 'iemand gewond gaat raken' zolang er geen treffende maatregelen zijn genomen. "Er moet nu iets worden gedaan."

De GP van Groot-Brittannië op Silverstone werd zondag ontregeld door vier mysterieuze klapbanden. McLaren-coureur Lewis Hamilton, op het moment van de klapband leider in de race, vond het onacceptabel wat er gebeurde. In 2005 lieten Formule 1-teams met banden van Michelin de Grand Prix van de Verenigde Staten links liggen, omdat ze vonden dat hun veiligheid in het geding was. "Dat was heel slecht voor de sport", aldus Whitmarsh.

Bandenfabrikant Pirelli gaat woensdag praten met FIA-voorzitter Jean Todt over de incidenten van zondag. "We moeten de zaken rustig analyseren en de experts bijeen laten komen. Daarna zullen we een definitieve beslissing nemen over mogelijke maatregelen", vertelt Todt tegen de Franse televisiezender Canal +.

Brandstichtende brandweerman hoort tien jaar eisen

Tegen een 32-jarige brandweerman uit Laren, die wordt verdacht van een reeks brandstichtingen in het Gooi, is maandag tien jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam houdt Peter K. verantwoordelijk voor elf brandstichtingen.

De branden werden tussen 2006 en 2012 gesticht in onder meer Laren en Blaricum. Het ging daarbij voornamelijk om natuurbranden, autobranden en woningbranden.

K. heeft veel slachtoffers enorme schade toegebracht, bang gemaakt en op hoge kosten gejaagd, vindt justitie. Justitie neemt het hem kwalijk dat hij alleen aan zijn eigen belangen dacht. "Als brandweerman kent verdachte als geen ander de gevolgen van brandstichting", zo luidt het oordeel van het OM.

Vanwege de reeks brandstichtingen die de brandweerman pleegde, schat justitie de kans op herhaling hoog in. K. weigert echter hulp of in te zien dat hij een probleem heeft. Omdat de brandweerman evenmin meewerkte aan persoonlijkheidsonderzoek is het volgens het OM onmogelijk een passende behandeling voor hem vast te stellen. Justitie acht daarom een lange celstraf gepast.

Sauber in de problemen

Het Formule 1-team Sauber zit in de financiële problemen, zo heeft teambaas Monisha Kaltenborn toegegeven. Volgens Bild is onder meer coureur Nico Hülkenberg hier het slachtoffer van, want hij wacht nog op het loon van de maand mei. Een lichtpuntje is er ook, want gister werd op Silverstone een punt behaald.

Het wachten voor Sauber is op een nieuwe geldschieter. Er lopen naar verluidt onderhandelingen met het Russische Gazprom, maar deze duren een stuk langer dan gepland. De Zwitserse renstal hoopt binnenkort de nieuwe naam te kunnen presenteren. Mocht het Gazprom worden dan keert het Russische bedrijf terug in de Formule 1, want in het verleden werd Minardi al eens gesponsord.

Ondertussen ligt door de financiële problemen de ontwikkeling van de C32-bolide stil, is hoofdontwerper Matt Morris naar McLaren vertrokken en liggen er nog onbetaalde rekeningen. Kaltenborn heeft er alle vertrouwen in dat alle tegenslagen overwonnen worden en dat het team gewoon het seizoen af kan maken.

Kerry weet weinig over spionage EU

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is niet op de hoogte van alle details over de aantijging dat de Verenigde Staten kantoren van de Europese Unie afluistert. Kerry zei dat maandag op een conferentie in Brunei. De minister voegde er wel aan toe dat veel landen allerlei 'activiteiten' ontplooien om hun nationale belangen te beschermen.

Het Duitse opinieweekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat de Amerikaanse geheime dienst NSA afluisterapparatuur heeft geplaatst in de EU-vertegenwoordiging in Washington. Ook het computernetwerk van de vertegenwoordiging zou geïnfiltreerd zijn. Der Spiegel baseert zich op geheime documenten in het bezit van klokkenluider Edward Snowden.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton stipte de kwestie maandag aan bij Kerry.

Politici uit diverse Europese landen hebben gezegd dat de onthullingen van Der Spiegel mogelijk gevolgen hebben voor de lopende onderhandelingen met de VS over een vrijhandelsverdrag. Sommigen willen de onderhandelingen zelfs voorlopig stopzetten. "Partners bespioneren elkaar niet", zei Eurocommissaris van justitie Viviane Reding. "We kunnen niet onderhandelen over een grote trans-Atlantische markt als er ook maar de geringste twijfel bestaat dat onze partners de kantoren van onze onderhandelaars afluisteren. De Amerikaanse autoriteiten moeten deze twijfel zo snel mogelijk wegnemen."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet bij monde van een woordvoerder weten dat wat Duitsland betreft 'het vertrouwen hersteld dient te worden'. Als de berichtgeving van Der Spiegel klopt is dat onacceptabel, aldus de woordvoerder.

Hoofdkantoor Moslim Broederschap bestormd

Betogers hebben maandag het hoofdkantoor van de Moslim Broederschap van de Egyptische president Mohammed Morsi in Caïro bestormd en geplunderd. De demonstranten kwamen het zes verdiepingen tellende gebouw in de Egyptische hoofdstad uit met meubels en archiefkasten.

Op de lokale televisie waren beelden te zien van ingeslagen ruiten en ook steeg rook op uit het gebouw. Ook was te zien dat een demonstrant het naambord van de Moslim Broederschap van de muur bij de entree haalde.

Het Broederschap-kantoor werd bestormd nadat in de nacht van zondag op maandag vijf doden waren gevallen toen Morsi-aanhangers het vuur op betogers openden die het gebouw met stenen en brandbommen bekogelden.

Elders in het land vielen zondag bij massaal protest tegen Morsi nog eens zeker vijf doden. Vele honderdduizenden Egyptenaren gingen zondag de straat op om het aftreden van de president te eisen. Zondag was het precies een jaar geleden dat Morsi aantrad.

De grootste menigten demonstranten stonden op het Tahrirplein in de hoofdstad - twee jaar geleden het toneel van de opstand tegen Hosni Mubarak - en bij het presidentieel paleis.

De aanhang van de president bestaat vooral uit de Moslimbroederschap en andere fundamentalistische moslims. Zijn tegenstanders hebben de steun van liberalen, christenen en gematigde moslims.

De protesten doen ook denken aan de betogingen die Mubarak in 2011 de kop kostten. Ondanks het massale verzet tegen zijn bewind wil Morsi van geen wijken weten. Bij monde van een woordvoerder herhaalde hij nog maar eens zijn aanbod voor een dialoog met de oppositie, iets wat zijn tegenstanders al meermaals hebben afgeslagen.

Selena Gomez zonder slipje op podium

Selena Gomez heeft tijdens een optreden een pleefiguur geslagen. Op het podium van een concert in Boston was duidelijk te zien dat ze geen slipje droeg.

Het 20-jarige tieneridool droeg tijdens het zingen een gele jurk. Hier zat echter een split in die tot haar middel reikte.

Als ze haar hand de lucht in gooit, gaat het mis. De jurk glijdt open, waarna de toeschouwers en de fotograaf meer te zien krijgen dan alleen haar benen.

Pics or it didn't happen!

Geamputeerde arm na 47 jaar teruggegeven

Een Amerikaanse arts is deze week naar Vietnam teruggekeerd om een voormalige Noord-Vietnamese soldaat de beenderen van zijn rechterarm terug te geven. De toen 27-jarige legerarts Sam Axelrad moest de arm in 1966 bij Nguyen Quang Hung afzetten omdat hij ontstoken was.

Axelrad nam de beenderen mee naar de Verenigde Staten toen hij uit Vietnam terugkeerde. De botten lagen tientallen jaren bij hem in een plunjezak in de kast, maar twee jaar geleden begon de uroloog uit Houston zich af te vragen wat er was geworden van de man aan wie ze oorspronkelijk toebehoorden.

Vorige zomer reisde hij naar Vietnam, voor vakantie, maar ook om te proberen Hung op te sporen. Hij vond hem toen niet, maar hij kreeg bij een bezoek aan de oude oorlogsbunker in het Metropole Hotel in Hanoi te maken met een gids die tevens journalist is en zijn verhaal graag aanhoorde. De journalist, Tran Quynh Hoa, schreef later een artikel in een veelgelezen Vietnamese krant, dat werd opgemerkt door de zwager van Hung. Via de journalist kwamen de twee maandag bij elkaar.

Ze ontmoetten elkaar in het bijzijn van hun kinderen en kleinkinderen, en maakten grappen over wie er beter uitzag toen ze nog elkaars vijanden waren. Hung zei verbaasd te zijn dat iemand zijn botten zo lang bewaard heeft, maar blij dat ze met hem in het graf gelegd zullen worden, als de tijd daar is.

"Ik ben erg blij hem weer te zien en dat deel van mijn lichaam na bijna een halve weer terug te hebben", liet Hung maandag telefonisch weten. "Ik ben er trots op dat ik mijn bloed heb vergoten voor de hereniging van mijn land en ik beschouw mijzelf als erg gelukkig vergeleken met mijn landgenoten die zijn gedood of nog steeds vermist worden."

Hung (73) zegt dat hij in oktober 1966 gewond raakte in een gevecht met Amerikaanse soldaten op 75 kilometer van An Khe, het plaatsje in Midden-Vietnam waar hij tegenwoordig woont. Nadat hij via een rivier was ontsnapt en zich drie dagen schuil had gehouden werd hij door een Amerikaanse helikopter naar een veldhospitaal in Phu Cat gebracht.

"Toen ik door de Amerikanen werd opgepakt was ik als een vis op het hakblok", zei Hung vorige week. "Ze hadden mij kunnen vermoorden of sparen." Toen hij bij Axelrad kwam, was zijn rechteronderarm zo paars als een aubergine. Om het leven van zijn patiënt te redden, zag de jonge arts zich genoodzaakt de arm boven de elleboog af te zetten.

Na de ingreep moest Hung acht maanden revalideren. Daarna bleef hij nog een half jaar om de Amerikaanse legerartsen te assisteren. De rest van de oorlog bood hij in zijn woonplaats particuliere medische diensten aan en later zat hij nog tien jaar in het lokale bestuur.

"Hij dacht vast dat wij hem in een of ander krijgsgevangenkamp zouden stoppen. Hij was vast verrast toen wij alleen maar voor hem zorgden", zei Axelrad. Hij was blij te zien dat Hung een bestaan heeft kunnen opbouwen en kinderen en kleinkinderen heeft gekregen.

Syndicate Wars krijgt een opvolger

De ontwikkelaar 5 Lives Studios zamelt geld in om Satellite Reign, een spirituele opvolger van Syndicate Wars, te ontwikkelen. De studio heeft iets met het oude DOS-spel, want Mike Diskett, eerder hoofd van het Syndicate Wars-team, werkt nu bij 5 Lives Studios.

Satellite Reign wordt een realtime class-based strategiespel. Je bestuurt een team van vier agenten elk met aparte en unieke vaardigheden. Het doel is om volledige controle te krijgen over een stad. Het stad krijgt een erg cyberpunk uiterlijk door de gebouwen en de inwoners. Sattelite Reign is zo ontworpen dat je volledige vrijheid krijgt het spel te spelen zoals jij wil, met jouw strategieën die zelfs de studio zelf niet hoeft te hebben voorzien.

Een team klaar om met brute kracht een gebouw binnen te vallen, of juist sneaky te hacken en al geheimen te hebben gestolen uit een gebouw zonder dat de tegenstander weet dat je er bent geweest, of juist propaganda gebruiken om d einwoners tegen de regerende vijand op te hitsen, het is allemaal mogelijk.

Satellite Reign komt uit voor Windows, Mac OS en Linux. Tenminste, als het Kickstarterdoel gehaald wordt. De releasedatum staat nu voor december 2014.

Lou Reed met spoed naar ziekenhuis

Lou Reed is zondag met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Dat vertellen ingewijden aan de Amerikaanse krant The New York Post. De 71-jarige Reed onderging eerder dit jaar een levertransplantatie.

Reed zou zondagochtend rond 07.00 uur lokale tijd naar een ziekenhuis in Long Island zijn gebracht. De hulpdiensten werden volgens de ingewijden ingeschakeld vanwege een volwassen man die kampte met uitdrogingsverschijnselen. "Alles is in orde", liet een vrouw op de afdeling waar Reed wordt behandeld los.

Lou Reed ging in mei onder het mes, zo'n twee weken geleden verscheen hij voor het eerst sinds de ingreep weer in het openbaar. The Velvet Underground-frontman noemde zichzelf begin vorige maand nog een 'triomf van de moderne geneeskunde'. "Ik ben groter en sterker dan ooit", schreef Reed destijds op Facebook.

NS koopt Fyra-vervangers

De NS schaft nieuwe locomotieven aan om de uitgevallen Fyra-treinen te vervangen. Dat meldt de NOS. De zogeheten Traxx-locomotieven van de Canadese fabrikant Bombardier moeten nog worden gebouwd. Het is niet duidelijk hoeveel locomotieven het spoorwegbedrijf laat maken.

Het materiaal wordt gebouwd in Duitsland. Dat kan 'redelijk snel' gebeuren, stelt de NS tegenover de NOS. Het spoorwegbedrijf heeft de Europese aanbestedingsregels omzeild door een beroep te doen op dringende noodzaak, aldus de NOS.

De Traxx-locomotieven rijden ook al op het Nederlandse traject naar Breda. Met de nieuwe locomotieven moet ook de Fyra naar België weer kunnen gaan rijden. De Traxx kan 160 kilometer per uur, de Fyra kon 250.

Sms-bom om neersteken zwangere vrouw

Ruim 1900 mensen hebben maandagochtend een sms van de politie ontvangen over een steekpartij in Rotterdam waarbij een zwangere vrouw haar ongeboren kind verloor. De politie is op zoek naar getuigen die op zaterdag 8 juni iets verdachts of ongewoons hebben gezien in de omgeving. Dat meldt de politie maandag.

Bij de steekpartij in de Aegidiusstraat raakten de 29-jarige zwangere vrouw en een 30-jarige man ernstig gewond. Ondanks een buurtonderzoek, gesprekken met getuigen en slachtoffers en een oproep in het tv-programma Opsporing Verzocht is de politie op zoek naar meer getuigen. Ook staat in de sms een oproep om dinsdag weer naar het programma te kijken.

De politie heeft met toestemming van het Openbaar Ministerie de telefoonnummers opgevraagd van mensen die in de buurt waren van de Aegidiusstraat toen de steekpartij plaatsvond.

'Politici horen één politieke functie te hebben'

De meerderheid van de kiezers, zeventig procent, vindt dat politici slechts in één volksvertegenwoordigend orgaan mogen zitten. Ze zouden dus niet tegelijkertijd lid mogen zijn van bijvoorbeeld zowel de Tweede Kamer als de gemeenteraad. Dat blijkt maandag uit een peiling van TNS Nipo.

In de Tweede Kamer zijn er vooral bij de PVV politici te vinden die er een lidmaatschap van de gemeenteraad op na houden. Dertien procent van de ondervraagden heeft daar geen problemen mee.

Uit de peiling blijkt verder dat het aanstaande verkiezingsjaar nog niet leeft bij de kiezer. Ruim de helft (53 procent) heeft geen idee wat de eerstvolgende verkiezingen zijn. Een derde (32 procent) weet wel dat de eerstvolgende verkiezingen die voor de gemeenteraad zijn.

Ook de datum staat niet op het netvlies: maar veertien procent weet dat die in maart zijn. De exacte datum van 19 maart is bij twee procent bekend. De cijfers liggen nog lager wat de Europese verkiezingen betreft: slechts vier procent weet dat die in mei zijn en één procent weet de juiste datum van 22 mei te noemen.

Een meerderheid van 66 procent vindt dat de gemeenteraadsverkiezingen te veel worden gedomineerd door landelijke kwesties. Tegelijkertijd geeft 29 procent van de ondervraagden aan dat ze bij de Europese verkiezingen vooral landelijke kwesties laten meewegen. 21 procent kijkt wel naar Europese thema's.

Windows 8 groter dan Windows Vista

Windows 8 heeft in in juni Windows Vista ingehaald als het gaat om het marktaandeel van besturingssytemen. Iets meer dan vijf procent van de internetgebruikers heeft een pc met Windows 8. Dat blijkt uit cijfers van Net Applications.

Net Application heeft onderzocht dat Windows 8 in juni een marktaandeel van 5,1 procent heeft behaald. Windows Vista heeft een marktaandeel van 4,62 procent. In mei had Windows Vista nog 4,51 procent en was daarmee groter dan Windows 8. Windows Vista is inmiddels zeven jaar oud.

Het nog oudere Windows XP heeft nog steeds een marktaandeel van 37,17 procent. Windows 7 blijft in de statistieken van Net Applications de populairste versie van Windows met 44,37 procent marktaandeel. Mac OS X van Apple behaalt een aandeel van 3,14 procent.

Windows 8 is beschikbaar sinds 25 oktober uitgebracht en kreeg kritiek omdat het besturingssysteem een andere gebruikerservaring gaf en er zaken ontbraken die in eerdere versies van Windows wel beschikbaar waren. Met Windows 8 heeft Microsoft zich veel meer gericht op tablets en laptops met touchscreens. Deze zomer komt de eerste grote update uit. Windows 8.1 gaat enkele punten van kritiek aanpakken, waaronder de terugkomst van de desktop.

Statistieken

Nieuwe Lego-film al in de maak

Hoewel The Lego Movie pas volgend jaar verschijnt, heeft Warner Bros al plannen voor een volgende film over de plastic bouwsteentjes. Er liggen plannen om Ninjago, de ninjareeks van de Deense speelgoedfabrikant, te verfilmen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De speelgoedlijn leidde eerder al tot de tekenfilmserie Ninjago: Masters of Spinjitsu. Broers Dan en Kevin Hageman, die al het scenario voor The Lego Movie schreven, nemen ook het script voor de Ninjago-film voor hun rekening.

Lego is de laatste jaren druk bezig de bekende speelgoedblokjes centraal te stellen in allerlei vormen van modern entertainment. Zo werden naast de animatieserie al talloze games afgeleverd waarin de hoekige poppetjes centraal staan. Een heuse film leek dan ook de logische volgende stap.

Met The Lego Movie pakt de fabrikant groots uit. Wereldberoemde acteurs als Morgan Freeman, Liam Neeson en Will Ferrell spreken de stemmen in van de computergeanimeerde spektakelfilm. Het verhaal draait om een gewoon Lego-poppetje dat onterecht wordt aangezien voor de legendarische MasterBuilder. Hij moet het opnemen tegen een Lego-schurk die probeert het hele universum aan elkaar te lijmen.


Nieuwe Lego-film al in de maak (Foto: Novum)

S&P somber over Nederlandse economie

De groei van de Nederlandse economie blijft de komende jaren zeer matig. De hoge schuldenlast van huishoudens, dalende huizenprijzen, bezuinigingen en de terughoudendheid van banken blijven een rem zetten op de binnenlandse vraag. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard& Poor's (S&P) in een maandag gepubliceerd rapport.

S&P verwacht dat de huizenprijzen in Nederland dit jaar met 3 procent dalen en volgend jaar nog eens met 1 procent afnemen. Daarmee komen de prijzen zo'n 23 procent lager uit dan de piek die in 2008 werd bereikt. Samen met de hoge schuldenlast van huishoudens, de aanhoudende bezuinigingen en de pogingen van banken om hun kapitaalpositie te versterken, zorgt dit ervoor dat Nederland steeds meer afhankelijk wordt van de export voor economische groei.

Volgend jaar zal de export volgens S&P zo'n 15 procent groter zijn dan in 2008, maar die groei komt vooral door wederuitvoer. Die doorvoer van goederen uit andere landen levert de Nederlandse economie aanzienlijk minder op dan de uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen.

Eickhout wil EU-fractie GL aanvoeren

Bas Eickhout heeft zich gekandideerd voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Dat meldt Eickhout maandag op Twitter.

Eickhout is nu al delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement. In een toelichting bij Radio 1 zei Eickhout dat hij zich de afgelopen vijf jaar heeft ingezet voor de bestrijding van de economische crisis en de vergroening van de economie.

Daar wil hij 'dolgraag' nog vijf jaar mee door. "We zijn er nog niet." Hij noemt Europa verder belangrijk voor het milieubeleid. "Het is nu vaak dankzij Brussel dat Nederland nog wat doet op klimaatgebied."

Kandidaten voor het lijsttrekkerschap kunnen zich nog tot 18 augustus melden.

Snelle groei jihadgangers stagneert

De snelle groei van het aantal jihadreizigers naar Syrië eerder dit jaar lijkt te stagneren. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag. De ontwikkeling in Nederland is vergelijkbaar met andere westerse landen, aldus het ministerie.

Begin juni was naar schatting sprake van zo'n vijftig tot honderd moslimjongeren uit Nederland die in Syrië waren om aan de kant van radicale terreurorganisaties mee te strijden tegen president Bashar Assad. In maart waren er nog zeker honderd jihadgangers.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft 'substantieel'. Dat betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is. In maart verhoogde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof het dreigingsniveau al van beperkt naar substantieel vanwege de groei van het aantal jihadgangers.

Een van de belangrijkste redenen om het dreigingsniveau op substantieel te houden, is nog steeds de dreiging die uitgaat van jihadgangers naar Syrië en hun potentiële terugkeer naar Nederland. Het ministerie houdt er rekening mee dat deze reizigers niet alleen radicaal maar ook getraumatiseerd 'en in hoge mate geweldbereid' kunnen terugkeren.

De stagnatie van de groei van de jihadgangers komt mogelijk door tegengeluiden vanuit de bevolking, stelt het ministerie. Diverse moslimgemeenschappen zijn initiatieven gestart om de jihadgang tegen te gaan en 'de publieke verklaringen' tegen de deelname aan de strijd in Syrië hebben volgens het ministerie mogelijk een ontmoedigende werking gehad.

Zeven aanhoudingen in onderzoek jeugdbende

Bij een inval in een avondwinkel aan Het Zicht in Den Haag zijn vrijdagavond zeven personen aangehouden. Vijf verdachten zitten nog vast. Dat meldt de politie maandagochtend.

Twee verdachten van 19 en 21 jaar hadden drugs bij zich en worden verdacht van handel hierin. Twee andere personen van 21 jaar waren in bezit van grote sommen contant geld. Zij worden verdacht van witwassen. Een 34-jarige man werd aangehouden vanwege het negeren van politiebevelen. Alle verdachten komen uit Den Haag.

De arrestaties zijn onderdeel van een groot onderzoek naar een jeugdbende in Den Haag Zuidwest. Daaruit bleek dat er vanuit de winkel vermoedelijk wordt gehandeld in drugs. Ook zorgden de groepen jongeren in de winkel voor overlast voor buurtbewoners.

Moyes officieel begonnen bij United

David Moyes is vanmorgen officieel begonnen aan zijn baan als trainer van Manchester United. De opvolger van Sir Alex Ferguson arriveerde 's ochtends iets na 9.00 uur op het trainingscomplex. De 50-jarige Moyes werd op 9 mei aangesteld. De oud-trainer van Everton tekende voor zes seizoenen.

Moyes kan voorlopig nog niet beschikken over een volledige selectie. De meeste spelers keren morgen en woensdag terug. De eerste training staat voor donderdag gepland. Spelers die de afgelopen periode interlandverplichtingen hadden, melden zich uiterlijk begin volgende week. Op 10 juli vertrekt United voor een trainingskamp naar Azië en Australië.

Wil de eerlijke vinder zich melden?

"Je liep er in het museum nog mee in je handen", zegt een dame uit ons gezelschap tegen mij. Het museum was het eerste 'stempeltje' op mijn entreekaart. "Nee, ik denk dat ik wel weet waar ik het ben verloren", antwoord ik gelaten. "Vlak voordat ik mijn camera pakte, had ik hem opgevouwen in mijn achterzak gestoken. Hij moet er toen zijn uit gevallen." Ze kijkt met mij mee over het terrein. "Ach, misschien heb ik er iemand wel heel blij mee gemaakt. Je moet het positief bekijken, nietwaar?", zeg ik terwijl ik toch nog een keer mijn sporen naloop, maar nergens mijn toegangskaart.

Roaming in Europa goedkoper vanaf vandaag

Om deze zomer in het buitenland binnen de EU mobiel te kunnen internet, moeten consumenten 54 eurocent per megabyte betalen. Dit is de prijs die telecombedrijven sinds maandag maximaal in rekening mogen brengen van de Europese Unie. T-Mobile, KPN en Vodafone berekenen de maximale toegestane prijs.

Vorig jaar werd de prijs per MB al verlaagd naar zeventig cent, terwijl het volgend jaar teruggebracht wordt naar twintig cent. Goedkoop is internetten in het buitenland nog altijd niet. Een filmpje kijken op Youtube kost al gauw twee euro. Ook facebooken kan door de vele foto's op de site een dure bezigheid zijn.

Wellicht betalen consumenten in 2015 helemaal geen extra kosten meer. Eurocommissaris Neelie Kroes zet zich in voor een 'netneutraal Europa', waarbij geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen internet in binnen- of buitenland. Zij zou graag zien dat bijvoorbeeld extra kosten voor mobiel internet in het buitenland over twee jaar tot het verleden behoren.

Tips over verminking meisje TT Nacht

Over de verminking van een 17-jarig meisje vrijdagnacht tijdens de TT Nacht in Assen zijn vijf tips binnengekomen. Dat meldt de politie maandag.

Het meisje uit Rolde raakte gewond in haar gezicht toen iemand een fles wijn het publiek in smeet. Ze liep een gebroken neus en een snijwond op. Volgens haar vader is het meisje voor het leven getekend. Ze moest in het UMCG in Groningen door een plastisch chirurg worden geopereerd.

Terwijl ze op de grond lag, werd het meisje volgens haar vader ook nog eens beroofd van haar geld. Op zijn Facebookpagina loofde de vader eerder een beloning van 2500 euro uit voor het opsporen van de dader.

Man of Steel vliegt half miljard voorbij

De Superman-film Man of Steel heeft dit weekend de kaap van een half miljard dollar gerond. In de Verenigde Staten staat de teller nu op 248,7 miljoen dollar, in de rest van de wereld werd 271,7 miljoen opgehaald. Dat liet Warner Bros maandag weten, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Man of Steel kwam in juni al op nummer een binnen in Noord-Amerika en was zelfs goed voor de beste première ooit in juni. De film moet overigens nog openen in onder meer Japan en Brazilië, doorgaans twee enorme filmmarkten.

Ook in Nederland zorgde de film al voor een groot financieel succes. Na zo'n elf dagen heeft Man of Steel in Nederland ruim 1,5 miljoen dollar opgebracht. Dat is meer dan bijvoorbeeld Batman Begins tijdens de gehele bioscoopperiode wist binnen te halen.

Man of Steel is de zoveelste reboot van Superman. Ditmaal wordt de nadruk gelegd op de jonge jaren van de superheld, gespeeld door Henry Cavill. Dat de film zo succesvol zou zijn, was allerminst zeker. De vorige poging, Superman Returns uit 2006, werd niet goed ontvangen.


Man of Steel vliegt half miljard voorbij (Foto: Novum)

Advies: buitenschuldcriterium niet aanpassen

Het zogeheten buitenschuldcriterium, waardoor vreemdelingen die buiten hun schuld Nederland niet kunnen verlaten alsnog een verblijfsvergunning kunnen krijgen, hoeft niet te worden uitgebreid. Wel moet het beleid worden verduidelijkt, staat in een maandag gepubliceerd advies van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

Uit onderzoek is gebleken dat vreemdelingen die aan de voorwaarden voldoen, alsnog een verblijfsvergunning krijgen. De immigratiedienst IND verstrekt daarvan jaarlijks 'enkele tientallen'. "Dat aantal is beperkt omdat er maar weinig landen zijn die hun onderdanen niet terugnemen." De commissie ziet 'geen aanleiding' om de criteria op te rekken.

Wel doet de commissie een aantal aanbevelingen om het beleid te verbeteren. Zo moeten duidelijker worden aangegeven wanneer sprake is van een buitenschuldsituatie. Ook zouden vluchtelingen een verblijfsvergunning moeten krijgen als de autoriteiten in het land van herkomst na een jaar nog niet de juiste papieren hebben afgegeven.

Naar het rapport van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken werd in Den Haag reikhalzend uitgekeken. PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn achterban namelijk toegezegd dat het asielbeleid humaner wordt. Met concrete voorstellen wilde de fractie echter niet komen voordat het rapport over het buitenschuldcriterium er was.

Acrobaat Cirque du Soleil sterft na val

Een acrobaat van Cirque du Soleil is in de nacht van zaterdag op zondag overleden door de gevolgen van een val van vijftien meter in het hotel MGM Grand in Las Vegas. De veiligheidskabel van de 31-jarige Sarah Gruyard-Guillot raakte los tijdens de voorstelling Ka. Het is nog niet duidelijk hoe dit ongeval heeft kunnen gebeuren.

Het publiek dacht eerst dat de val bij de voorstelling hoorde, vertelde een toeschouwer. Toen echter gehuil en gekreun klonken, werd duidelijk dat de val een ongeluk was. Cirque du Soleil is 'diep geschokt', liet oprichter Guy Laliberte weten. Het Canadese entertainmentbedrijf werkt samen met de Amerikaanse overheid in het onderzoek naar het fatale ongeluk.

Gruyard-Guillot overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Ze was meer dan twintig jaar actief als acrobaat en trad vanaf 2006 op in de voorstelling Ka.

Nog geen Halo 3 en Assassin's Creed 2 voor Xbox Live Gold bezitters

Bij de E3-presentatie van de Xbox One werd er bekendgemaakt dat Xbox Live Gold bezitters elke maand twee gratis games zouden krijgen totdat de Xbox One werd gelanceerd, waaronder Halo 3 en Assassin’s Creed 2.

Iedereen verwachte dat dit de launchgames zouden zijn in juli. Helaas maakte Major Nelson gisteravond bekend via twitter dat deze games deel uitmaken van het programma en niet de eerste games zijn. De eerste game is echter Defense Grid: The Awakening. Wanneer Halo 3 en Assassin’s Creed 2 komen is nog niet bekend.

Ron Perlman houdt hoop voor Hellboy III

Ron Perlman blijft hopen op een derde Hellboy-film. "Guillermo en ik willen de film maken", zegt de Amerikaanse acteur over de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro, met wie hij ook onlangs Pacific Rim afleverde, in het augustusnummer van het Britse filmblad Empire. "Het hangt er alleen vanaf of iemand er geld in ziet."

"Toen we van de set van Hellboy 2 liepen, waren we beiden helemaal klaar met Hellboy", biecht de 63-jarige Perlman op, die het personage speelt van de vuurrode demon die de aarde moet beschermen. "We wilden Hellboy nooit meer zien."

Maar na een jaar besefte de acteur dat hij de fans niet mocht laten zitten met een onafgerond verhaal, waarin een enorme demon is neergedaald om onze planeet te verwoesten. "Er gaat inmiddels geen gesprek met Guillermo meer voorbij waarin we het niet even over die film hebben", zegt Perlman. "Ik heb hem ook gezegd dat ik besef dat het een enorme kluif wordt en dat de derde film tweemaal zo duur moet worden als de eerste twee samen."

Pacific Rim, waarin de mensheid het met enorme gevechtsrobots opneemt tegen buitenaardse monsters, draait vanaf 18 juli in de Nederlandse bioscoop.


Ron Perlman houdt hoop voor Hellboy III (Foto: Novum)

[Tour] Martin herstelt langzaam

Tony Martin denkt dat hij op de eerste rustdag van deze Tour de France weer helemaal de oude is. De wereldkampioen tijdrijden zegt dit op zijn Facebookpagina. Martin kwam in de eerste etappe van de Tour zwaar ten val.

"De schaafwonden zijn vrij oppervlakkig. Mijn kont ligt aan beide kanten open en ook mijn rug is aangetast. Ik denk echter dat ik op de eerste rustdag (8 juli) weer op een goed niveau ben”, zo zei de Duitser. "We moeten afwachten hoe de genezing vordert. In de Tour is het immuunsysteem kwetsbaar door de zware inspanningen, maar ik ben positief.”

FC Utrecht neemt Luijckx op proef

Kees Luijckx traint deze week mee met FC Utrecht. De transfervrije verdediger wordt gezien als mogelijke opvolger van Mike van der Hoorn. Dat meldt de club maandag. De 27-jarige speler speelde afgelopen seizoen bij NAC Breda.

Luijckx stond al eerder op het lijstje van FC Utrecht. "Bij een eventueel vertrek van Mike van der Hoorn, is Kees Luijckx een interessante ervaren speler die kan spelen op zijn positie", meldt hoofd spelerszaken Edwin de Kruijff.

FC Utrecht beslist op een later moment of Luijckx een contract krijgt. "Het belangrijkste op dit moment is dat Kees bij FC Utrecht fit kan blijven en wij hem gedurende een week intensief aan het werk kunnen zien", aldus De Kruijff.

'Hardcoregamers kopen toch PS4 en Xbox One'

Hardcoregamers kopen zowel Xbox One als PlayStation 4 ondanks de verschillen tussen de consoles, volgens de voormalige Ubisoft-medewerker Patrice Desilets.

De ontwikkelaar heeft een nieuw interview gegeven met GamesIndustry, waarin hij de Xbox One-onthulling, de overstap naar een volledig digitale landschap en meer bespreekt. Dit naar aanleiding van zijn eerdere uitspraken dat digitaal de toekomst heeft en fysieke te kopen games uitsterven.

"Ik moet mezelf waarschijnlijk een beetje meer uitleggen, want er waren veel reacties over het digitale gedeelte", begon hij, en voegde eraan toe dat hij een "kleine knipoog" naar Microsoft's DRM-beleid gemaakt had. "Maar, eerlijk gezegd, heb ik eigenlijk nooit een datum in de toekomst gezet. Ik heb niet gezegd, 'in twee jaar gaat het allemaal digitaal worden of in vijf jaar.' Ik denk gewoon, 'kom op, jongens, de toekomst gaat digitaal worden.' En misschien dat we dat nu niet volledig begrijpen, dus weten we niet hoe erover te communiceren wat digitaal is en hoe het zal echt werken."

Volgens hem probeerde Microsoft iets anders te doen en werd de boodschap niet op de juiste manier gebracht. De 24-uurs check in Microsoft's beleid was volgens hem slecht gecommuniceerd. "Het probleem is de boodschap en hoe de boodschap over te brengen. Ze richtten zich op de verkeerde dingen. Ze hoefden niet te vermelden dat je een internetverbinding elke 24 uur nodig hebt. Ze hoefden dat niet te doen."

Nu Microsoft haar beleid heeft omgedraaid is Desilets van mening dat hardcoregamers zowel de PlayStation 4 als Xbox One gaan kopen. "Omdat Microsoft probeerde om iets te doen, en ja de boodschap was niet de beste, en het was op de beste manier gebracht, maar uiteindelijk denk ik dat mensen de meeste games op PSN voor PlayStation 4 en Xbox Live op Xbox One gaan kopen."

Wat ben jij van plan? Kies je voor één console, of ga je voor beide?

Pick your destiny

Drietal steelt uit kledingcontainer

Twee mannen en een vrouw zijn zondagavond in Eindhoven opgepakt voor het stelen van kleding die bestemd was voor het goede doel. In hun auto zat zes kubieke meter aan zakken met vermoedelijk gestolen kleding, meldt de politie maandag.

Getuigen hadden de politie gebeld dat twee mannen en een vrouw zich verdacht ophielden bij containers van Humanitas aan de Jan van Riebeecklaan waarin kleding wordt ingezameld. De politie trof er een man en een vrouw aan. De twee ontkenden bezig te zijn met het stelen van kleding.

Agenten vermoedden dat er nog iemand in de container zat. Op kloppen werd niet gereageerd. Pas toen agenten de container open wilden knippen, kwam een man tevoorschijn. De drie verdachten, een 23-jarige en een 36-jarige man en een 24-jarige vrouw uit Bosnië zijn naar een politiebureau gebracht. Humanitas gaat aangifte doen.

Nederlandse industrie opnieuw gekrompen

De vraag naar Nederlandse industriële producten is in juni opnieuw gedaald. De inkoopmanagersindex (PMI) kwam in juni uit op 48,8. In de maand ervoor was dit 48,7. De vraag uit het buitenland nam wel toe. De exportorders groeiden het sterkst in vijf maanden tijd. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag.

De PMI kwam voor de vijfde achtereenvolgende maand onder de vijftig uit. De gedaalde bedrijvigheid in de industrie komt door een zwakke binnenlandse vraag. De buitenlandse vraag groeit met name door de voedingsmiddelenindustrie. De producenten van halffabrikaten en investeringsgoederen kampen met een lagere productie.

Een score van de PMI onder de 50 geeft een daling van de industriële activiteit aan, een score boven het kritische punt van 50 duidt op een groeiende economie. Een score van 50 duidt erop dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Hoe groter de afwijking van 50, hoe groter de mate van verandering in de index is.

Nederlanders kopen meer online

Nederlanders schaffen online voornamelijk nieuwe producten aan. Bijna zeventig procent van de consumenten die geregeld aankopen doen via internet, kocht vorig jaar uitsluitend iets nieuws online. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim een kwart van de ondervraagden schafte in 2012 zowel nieuwe als tweedehands goederen aan, en vier procent van de frequente online shoppers kocht alleen tweedehands artikelen. Het CBS bestempelt iemand als frequente shopper als hij of zij in de drie maanden voor het onderzoek online een aankoop heeft gedaan.

Nederlanders zijn vaker online gaan shoppen. Zeven jaar geleden kochten 3,9 miljoen mensen een product online in de drie maanden voor het CBS-onderzoek. Vorig jaar waren dit 7,1 miljoen Nederlanders.

Net als in 2011 vormden reizen, vakanties en accommodaties ook in 2012 de grootste categorie online aankopen, op de voet gevolgd door kleding en sportartikelen. Vrouwen kochten beduidend vaker kleding online dan mannen. Elektronica, software en hardware waren juist meer in trek bij de mannen.

Massa: "Door klapband podium gemist"

Ferrari-coureur Felipe Massa weet zeker dat als hij geen klapband had gekregen hij gisteren op Silverstone het podium had gehaald. Door het bandenprobleem zakte de Braziliaan terug naar het achterveld, maar daarna profiteerde hij optimaal van de omstandigheden om nog zesde te worden.

Massa ving de race aan op plaats elf, maar kende een raketstart, waardoor hij zich na één ronde al terugvond op de vijfde positie, achter de eveneens goed gestarte Adrian Sutil. "Ik had een goede start en reed een goed tempo. Ik kon meedoen voor het podium, maar toen plofte ineens mijn achterband en was het over."

Het rubber begaf het in een langzamere bocht. "Het had veel erger af kunnen lopen. Ik ben blij dat het in bocht vijf gebeurde en niet in een hele snelle bocht. Het is erg gevaarlijk en dit mag niet meer gebeuren. Ik ben teleurgesteld doordat mijn podiumfinish in rook op ging, maar ik ben blij dat ik het er goed vanaf heb gebracht." De Braziliaan vindt dan ook dat er iets aan de banden moet gebeuren, want de klapbanden vormen een potentieel risico.

In plaats van Massa ging zijn teamgenoot Fernando Alonso naar het podium. De Spanjaard had geluk dat zijn band niet plofte, al zaten er linksachter ook diepe groeven in. Daarnaast had de teamleider van Ferrari geluk dat naast Massa ook Lewis Hamilton een klapband opliep. De Brit werd hierna achter Alonso nog vierde. Verder viel Sebastian Vettel uit met een versnellingsprobleem, waardoor de derde plaats voor de Ferrari-coureur 'mazzel' was.

'Mario Kart 8 in april 2014'

Volgens een ongeverifieerde afbeelding dat waarschijnlijk uit een nieuwsbrief van Nintendo of Europe komt, komt Mario Kart 8 uit in april 2014. Dat is al een stuk gedetailleerder dan 'lente 2014'.

Na Wii Sports, dat gebundeld met de console verkocht werd, is Mario Kart Wii het best verkochte spel op Wii. Er wordt dan ook erg uitgekeken naar de Wii U-versie van de populaire racegame, niet alleen door de fans, maar ook door Nintendo, want het is een potentiële systemseller.

In Mario Kart 8 is anti-zwaartekracht een grote nieuwe feature. De circuits worden kleurrijke achtbanen als je gewichtloos over de banen kunt scheuren. Als je over bepaalde plateaus rijdt veranderen de wielen van de karts in magneten om zo op de baan te kunnen blijven, of dat nu normaal, op de kop of alles dat er tussen zit is.

Mario Kart 8 komt uit op Wii U, vermoedelijk dus in april volgend jaar.

Nieuwsbrief

Speelsetjes in Disney Infinity

Disney legt de Play Sets van Disney Infinity uit in een video. Deze sets zijn gebaseerd op locaties, games en personages uit de bekende Disney- en Pixar-stal.

Disney Infinity wordt gezien als een concurrent voor het populaire Skylanders van Activision, die ook echt speelgoed tot leven brengt in een computergame. Disney brengt straks kleine speelgoedpoppetjes uit die in het spel te importeren zijn. Disney Infinity ondersteunt multiplayer en laat spelers hun eigen avonturen beleven en delen met anderen. Ook zijn er co-op en competitieve spelletjes te doen.

Disney Infinity komt in augustus uit op 3DS, pc, PlayStation 3, Wii, Wii U en Xbox 360 met later ondersteunende mobiele apps.

Onbeperkt aantal clanleden in The Division

Ubisoft wil een brede ondersteuning voor clans in The Division bieden, onder andere door geen beperking op aantal clanleden te leggen.

In een interview met IGN bevestigde de uitgever dat het plannen heeft voor "een zeer uitgebreide web-based clansupportsysteem". Er is geen limiet op het aantal spelers dat je als clan kunt werven. Ubisoft wilde niet aangeven hoeveel spelers in een enkele instance te vinden zullen zijn, maar zei wel dat PvP "een zeer grote rol in ons spel speelt".

The Division is een open-wereld MMO-shooter met co-op en competitieve mogelijkheden. De spelers zijn lid van een team getraind om te reageren op apocalyptische gebeurtenissen; er vechten squads om New York en haar infrastructuur te repareren en te herstellen, met als einddoel het redden van de samenleving. Het speelt zich nu nog af in New York, maar Ubisoft vertelde dat het uit te breiden is naar andere gebieden.

The Division komt uit op PlayStation 4 en Xbox One in 2014. Andere platformen zijn niet uitgesloten.

The Division

'Leerdam voor vier jaar naar Vitesse'

Kelvin Leerdam speelt komend seizoen hoogstwaarschijnlijk voor Vitesse. De transfervrije rechtsback tekent voor vier jaar bij de club uit Arnhem, zo meldt De Telegraaf maandag. De 23-jarige Leerdam had bij Feyenoord een aflopend contract.

Vitesse toonde in de winterstop ook al interesse in de rechtspoot, maar toen besloot de clubleiding de transfer af te blazen. Onder de nieuwe trainer Peter Bosz lijkt Vitesse wel tot een akkoord te komen met Leerdam.

Leerdam speelde afgelopen seizoen bij Feyenoord slechts zeven duels. Trainer Ronald Koeman liet hem links liggen toen hij vorig jaar zijn contract niet wilde verlengen. De jeugdinternational speelde in vijf seizoenen bijna honderd eredivisieduels voor de Rotterdammers.

Nintendo heeft nog meer in Mario-petto

Tijdens een aandeelhoudersvergadering afgelopen week heeft de baas van Nintendo, Satoru Iwata, aangegeven dat het bedrijf nog niet de hele line-up van dit jaar hebben aangekondigd.

Volgens Iwata waren de eerdere Nintendo Direct-sessies en de al vrij volle beursvloer van Nintendo genoeg om aandeelhouders gerust te stellen. Het bedrijf heeft nog meer plannen en een ervan is het gat tussen aankondiging en release van nog onbekende games zo klein mogelijk te houden om te zorgen dat de hypetrain niet al aan het afremmen is of dat de concurrent hun idee kan kopiëren.

Wat hoop of verwacht jij?

Wii U

Enquête PvdA voor veiliger openbaar vervoer

De PvdA is een enquête gestart, waarmee reizigers ideeën kwijt kunnen over hoe het openbaar vervoer veiliger kan. De Kamerleden Duco Hoogland en Ahmed Marcouch gaan deze zomer ook op stap met buschauffeurs en treinconducteurs. Na de zomer willen ze met een plan van aanpak komen waarin ze hun bevindingen presenteren.

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat veertig procent van de reizigers zich wel eens onveilig voelt in het openbaar vervoer, aldus de Kamerleden. Zowel reizigers als het personeel zouden in het openbaar vervoer niet te maken moeten krijgen met agressie, vinden Hoogland en Marcouch.

Het is volgens Marcouch dagelijkse realiteit dat personeel in het openbaar vervoer te maken heeft met geweld. "Als je aan personeel in publieke dienst komt, dan kom je aan ons allemaal. Conducteurs en buschauffeurs hebben een zware en belangrijke taak en verdienen onze steun."

De enquête is te vinden op de website van de PvdA.

'Buitenlandse trucker steelt Nederlandse ritten'

Truckers uit het buitenland stelen op grote schaal ritten die voor Nederlandse collega's bestemd zijn. Dat blijkt uit een steekproef, meldt het AD maandag. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie gaan de controles aanscherpen.

Bij een drie dagen durende steekproef op de Maasvlakte onder buitenlandse truckers, bleek in tientallen gevallen iets mis. De ILT laat aan het AD weten verbaasd te zijn over de uitkomsten.

Transportbedrijven uit het buitenland mogen niet zomaar ritten in Nederland rijden. In de Europese Unie is afgesproken dat vrachtwagenchauffeurs uit EU-landen maximaal drie ritten in het buitenland mogen uitvoeren. Vervolgens moeten ze de grens weer over.

Transportbedrijven in Nederland klagen al jaren over buitenlandse truckers. De sector zou zo miljoenen per jaar mislopen.

Pensioenfonds belegt niet meer in tabak

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) belegt niet meer in tabaksproducenten. De producenten hebben de zorgen van het pensioenfonds rondom tabaksproductie en marketing en verkoop van tabak aan jongeren niet weg kunnen nemen. In totaal gaat het om zo'n zeshonderd miljoen euro aan beleggingen, meldt PFZW maandag.

De problemen, zoals kinderarbeid bij tabaksproductie, zijn volgens het pensioenfonds kenmerkend voor de sector. In combinatie met de lastige relatie van het product tabak met de sector zorg en welzijn heeft PFZW besloten niet meer in tabak te beleggen.

Het grootste deel van de aandelenpakketten zijn inmiddels weer op de markt verkocht, zegt een woordvoerster van PFZW. Ze verwacht dat de volledige verkoop binnen afzienbare tijd is afgerond. PFZW beheert een vermogen van 135 miljard euro en heeft tweeënhalf miljoen deelnemers.

'Rabobank keert zich af van schaliegas'

De Rabobank wil geen geld lenen aan bedrijven in de Verenigde Staten die op enigerlei wijze zijn betrokken bij de winning van schaliegas. Ook boeren die hun land verhuren zodat energiebedrijven er schaliegas kunnen winnen, krijgen geen krediet. Dat schrijft Trouw maandag. In de VS wordt al schaliegas gewonnen.

De grootste agrarische kredietverlener beschouwt de winning van schaliegas als milieuvervuilend en wil daar niet aan meewerken. Een woordvoerster van de bank zegt in Trouw dat de weigering wereldwijd geldt. De discussie in Nederland over het gas dat uit diep gesteente wordt gewonnen, wordt 'nauwgezet' gevolgd, aldus de woordvoerster.

Chinezen bij wet verplicht ouders te bezoeken

In China zijn het niet alleen de ouders zelf die hun kinderen aansporen hen vaker te bezoeken. Het is voortaan bij wet verplicht. Maandag werd een wet van kracht die het ouders mogelijk maakt hun kinderen een proces aan te doen als zij zich door hen verwaarloosd en in de steek gelaten voelen. Over de strafmaat bij overtreding van de nieuwe wet is niets bekendgemaakt.

China ondervindt steeds meer problemen bij de zorg voor zijn oudere inwoners. Een van de opstellers van de wet, hoogleraar rechten Xiao Jinming van de universiteit van Shandong, zei dat deze vooral is bedoeld om de jongere generaties ervan bewust te maken dat de ouderen emotionele steun behoeven.

Nederlandse reclamespot wordt tweede in Cannes

De reclamespot Hoe Kom Je Er Op? van studenten van de Nederlandse Filmacademie is in Cannes gedeeld tweede geworden tijdens de uitreikingen van de Young Director Awards. De eerste prijs ging naar een Duitse spot, Frenki, de andere tweede prijs ging naar het eveneens Duitse Mercedes-Benz - The Journey.

De spot van de studenten over hun eigen opleidingsinstituut duurt nog geen twee minuten. Hij valt op door de snelle wisseling van uiteenlopende decors, die door zowel simpele als vernuftige filmtrucage naadloos in elkaar overlopen.

Zo is te zien hoe een zwangere vrouw een buitenaardse baby baart, waarna de scène overgaat in een westernfilm, waarna ook nog de set van een politieserie, een rampenfilm, en coulissen met repeterende en zelfs klagende acteurs volgen.

Er is in de spot zeer spaarzaam met speciale effecten omgesprongen, zegt een ingewijde van de Filmacademie tegen Novum Nieuws. De reclamespot van Jonathan Elbers was eerder dit jaar als enige commercial in de categorie Jong Talent genomineerd voor een lamp bij de Art Directors Club Nederland.

Jaarlijks worden in Cannes de beste reclamespots ter wereld bekroond. De Young Director Award is de enige internationale reclameprijs voor beginnende regisseurs en is een initiatief van de CFP. De Young Director Award ondersteunt en promoot sinds 1998 beginnend internationaal creatief talent in commercial filmproduction.

Sylvie wil ondeugend dienstmeisje zijn

Sylvie van der Vaart kan in haar eigen lingeriecollectie haar 'stoute' kant kwijt. "Ik ben graag het ondeugende dienstmeisje", zei de blondine, die vrijdag The Sylvie Collection presenteerde, tegen Metro.

Bij de collectie hoort een boek, waarin Sylvie op verschillende plekken in Parijs te zien is in haar eigen ontwerpen. Auteur Sophie van der Stap schreef verhalen bij de plaatjes, waarop Sylvie onder meer als french maid te zien is. "Sylvie heeft heel veel van zichzelf aan mij laten zien, ze heeft zoveel energie en levensvreugde en daardoor kon ik vele kanten op", aldus Van der Stap.

Sylvie heeft haar zoon Damián niet betrokken bij het ontwerpproces. "Dat niet, maar hij was bij mijn allereerste shoot en vond het wel een beetje gek mama zo te zien", aldus de 35-jarige presentatrice. Het ondergoed van Sylvie ligt vanaf eind oktober in de winkels.

Voortbestaan Free Record Shop onzekerder

Procures heeft de handdoek in de ring gegooid in de overname van Free Record Shop. De investeringsmaatschappij kan niet tot een akkoord komen met de curatoren over de Nederlandse winkels van de failliete platenwinkel. De Belgische tak, die Procures al in bezit had, is teruggeleverd, schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Daarmee is volgens het FD een kort geding van de baan waarin de curatoren de Belgische tak wilden terugvorderen. Eigenaar van Procures Paul Dumas stelt in het dagblad dat de sfeer van meet af aan 'ijzig' was tussen de curatoren en de investeringsmaatschappij. Dumas wilde in Nederland 55 winkels en 850 arbeidsplaatsen redden, maar ziet daar nu vanaf.

Free Record Shop werd eind mei failliet verklaard. Van de 141 vestigingen sluiten de komende maanden 51. Begin juni waren er volgens curator Jos Borsboom nog vier partijen in de race voor een doorstart.

Meer betalen voor minder pensioen

De pensioenpremies die werkgevers en werknemers aan pensioenfondsen betalen zijn sinds 2008 met zestien procent gestegen. Tegelijkertijd heeft een derde van de pensioenfondsbesturen het jaarlijkse opbouwpercentage verlaagd van 2,09 naar 1,87 procent. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van eigen onderzoek.

Vrijwel alle pensioenfondsen die het opbouwpercentage verlaagden, verhoogden wel hun premie. Mensen die bij deze fondsen zijn aangesloten, zijn meer gaan betalen voor minder pensioen, aldus het FD.

Pensioenfondsen stellen in het dagblad dat ze hebben ingespeeld op de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, waardoor mensen met een lagere opbouw toe kunnen. De opbouwpercentages zijn verlaagd omdat de premies anders onhoudbaar hoog dreigden te worden, schrijft het FD.

De verhouding tussen premie en opbouwpercentage is de afgelopen weken al onderwerp van discussie in Den Haag. Het kabinet wil het percentage verlagen van de pensioenspaarregeling. Dat is nu nog 2,25 procent van het brutosalaris, maar moet van de regering omlaag naar 1,75. Oppositiepartijen vrezen dat mensen meer gaan betalen voor minder pensioen. Volgens het FD is deze ontwikkeling dus echter al een paar jaar gaande.

Timmermans: geen derde missie Afghanistan

Nederland bereidt zich niet voor op een nieuwe missie in Afghanistan. Ook zijn er geen onderhandelingen met Duitsland over een nieuwe trainingsmissie. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag in het AD. De Volkskrant meldde zaterdag dat Nederland met Duitsland praat over het opstarten van een nieuwe missie in Afghanistan.

Timmermans erkent dat de geruchten hardnekkig zijn, maar zegt niet te weten waar ze vandaan komen. "Ik ga erover en ik kan zeggen dat er niets wordt besproken. Niet met Duitsland en niet met de Verenigde Staten. Met niemand."

De minister ontkent ook dat zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) onlangs in Berlijn sprak over een mogelijk vervolg van de samenwerking tussen Nederland en Duitsland in Kunduz.

De Volkskrant schreef zaterdag dat het kabinet nog geen besluit heeft genomen over een nieuwe trainingsmissie samen met de Duitsers, maar dat het gevoelig is voor oplopende internationale druk. Diplomaten, militairen en betrokken defensiedeskundigen zouden dat aan de krant hebben verklaard. De NAVO heeft begin deze maand al aangegeven te hopen dat Nederland actief blijft in Afghanistan.

De terugtrekking van de Nederlandse politietrainers in Kunduz start maandag. Duitsland haalt tegelijkertijd zijn troepen terug uit de Afghaanse provincie. Voor 1 oktober moeten alle Nederlandse politietrainers uit Kunduz zijn vertrokken.

Afschaffing slavernij herdacht in Amsterdam

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandagmiddag aanwezig bij de jubileumherdenking van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën. Het is precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen.

De nationale herdenking vindt plaats in het Oosterpark in Amsterdam. De feestdag 1 juli heet in Suriname Keti Koti, wat staat voor het verbreken van de ketenen.

Keti Koti 2013, georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), begint om 10.30 uur met de zogeheten Bigi Spikri-optocht. Looporkesten, bazuinkoren en dansende mensen in folkloristische kledij lopen dan van het Leidseplein, waar prominenten een gratis ontbijt serveren, naar het Oosterpark.

Bij het slavernijmonument in het Oosterpark vindt vanaf 13.00 de nationale herdenking plaats. Na een plengoffer volgen toespraken van vicepremier Lodewijk Asscher, burgemeester Eberhard van der Laan en NiNsee-voorzitter Eddy Campbell.

Vervolgens worden kransen gelegd ter nagedachtenis aan degenen die onder de slavernij hebben geleden. Speciale gast is de Amerikaanse dichteres en filosofe Elizabeth Alexander, bekend van het gedicht Amistad en Praise Song for the Day, het inaugurele gedicht voor de Amerikaanse president Barack Obama.

Premier Mark Rutte, die er vorig jaar wel was, is dit jaar niet van de partij. Het koningspaar legt geen krans en houdt ook geen toespraak.

Toenmalig koningin Beatrix onthulde het monument in 2002, maar is sindsdien nooit meer bij de herdenking aanwezig geweest. Willem-Alexander en Máxima zijn er dit jaar wel omdat het een speciaal jubileumjaar is, liet een woordvoerder van de organisatie weten.

Op 1 juli 1863 werd vanaf fort Zeelandia in Paramaribo en op de Nederlandse eilanden in de Cariben met 21 kanonschoten de vrijheid van duizenden slaven aangekondigd. Militairen lossen maandag rond 13.00 uur 21 saluutschoten op het Marine Etablissement in Amsterdam.

In de Tweede Kamer werd donderdag een rondetafelgesprek gehouden over het slavernijverleden. Diverse organisaties pleitten voor een formeel excuus van de regering voor het Nederlandse slavernijverleden. Onder anderen SP-Kamerlid Harry van Bommel steunde dat pleidooi. De PvdA ging niet zo ver. "Ons slavernijverleden verplicht tot een bijzondere verantwoordelijkheid voor mensenrechten en strijd tegen racisme en discriminatie", liet PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen optekenen.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob, die het gesprek had georganiseerd, zei ruimte te willen bieden aan nazaten van slaven om te spreken over het verleden. "Ik vind het zeer betekenisvol dat we dit ook in de Tweede Kamer kunnen doen.

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks), die onder meer diversiteit in haar portefeuille heeft, hoopt dat maandag formeel verontschuldigingen worden aangeboden. "Ik ga niet over de uitspraken van het kabinet, maar ik hoop van harte dat vicepremier Asscher de spijtbetuiging wil herhalen, en zelfs een stapje verder wil gaan", zei ze vrijdag in Het Parool. Toenmalig minister Roger van Boxtel betuigde in 2001 spijt op een VN-conferentie in Zuid-Afrika. "Het gebeurde ver weg, in Durban, en het gebeurde tamelijk omfloerst", aldus Van Es.

De NOS verzorgt tussen 12.30 en 14.15 uur een live-uitzending vanuit het Oosterpark. Het Keti Koti Festival trekt ieder jaar ruim veertigduizend bezoekers. Op vier podia in het park worden muziek- en dansoptredens verzorgd. Onder meer het Metropole Orkest en de Jamaicaanse reggaegroep Morgan Heritage treden op.

Golfster Park wint ook derde major

De Zuid-Koreaanse golfster Inbee Park heeft het US Women's Open gewonnen. Een ronde van 74 slagen, twee boven par, bleek voldoende om met -8 te eindigen. Dat was vier slagen voorsprong op landgenote I.K. Kim. So Yeon Ryu voltooide het Zuid-Koreaanse podium met een derde plaats.

Park won eerder dit jaar al het Kraft Nabisco Championship en het LPGA Championship. Nog nooit eerder won een golfster de eerste drie majors in een jaar waarin er meer dan drie majortoernooien waren. Dit jaar staan ook nog het Women's British Open en, voor het eerst, het Evian Championship op het programma.

Park schreef al eerder geschiedenis tijdens het US Women's Open. In 2008 won ze haar eerste major tijdens het toernooi als 19-jarige. Daarmee was ze de jongste winnares ooit.

Dewi-Claire Schreefel kon op de slotdag geen potten breken. Ze ging rond in 75 slagen en eindigde op +11. Dat was goed voor de gedeelde 36e plaats. Christel Boeljon haalde de cut niet.

Agent vrijuit na doodrijden tiener

De agent die in maart een 18-jarige vrouw uit Eindhoven doodreed, wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie in Brabant. Dat meldt De Telegraaf maandag.

Memphis van Veen werd op 15 maart doodgereden toen een lid van een arrestatieteam, op weg naar een melding, haar aanreed. De jonge vrouw werd met haar scooter geschept aan de Noord-Brabantlaan. Ze overleed ter plaatse.

Uit onderzoek van de rijksrecherche en de politie blijkt dat de agent onvoorzichtig reed door met honderd kilometer per uur door de bebouwde kom te rijden en door rood te rijden op een onoverzichtelijk kruispunt.

Advocaat van de nabestaanden Marijn Zuketto zegt in de krant dat de beslissing van justitie tot verbijstering heeft geleid bij de nabestaanden. Hij overweegt naar het gerechtshof in Den Bosch te stappen voor een zogeheten artikel 12-procedure.

Oudste man van Nederland wordt 107 jaar

De oudste man van Nederland viert maandag zijn verjaardag. Amersfoorter Serop Mirzoyan wordt 107 jaar. Hij viert zijn verjaardag met familie en vrienden en burgemeester Lucas Bolsius komt maandagmiddag langs. Zijn dochter heeft dat zondag gezegd.

Mirzoyan is Armeniër en werd in 1906 geboren in Diyarbakir in Turkije. Later woonde hij in Irak waar hij als boer werkte. In 1996 is hij naar Nederland gekomen. Hij wist destijds alleen zijn geboortejaar en de geboortedag 1 juli werd voor hem gekozen.

De hoogbejaarde maakt het goed. Hij woont nog steeds thuis, samen met zijn dochter.

Hij is niet de oudste Nederlander. De oudste Nederlander is een vrouw. Egbertje Leutscher-De Vries uit Havelte (Drenthe) is 110 jaar oud.

Oudste man van Nederland wordt 107 jaar
Oudste man van Nederland wordt 107 jaar (Foto: ANP)

Aanvallers weer aan zet in Tour

De derde etappe van de Tour de France biedt vandaag weer de nodige mogelijkheden voor de aanvallers. De 145,5 kilometer lange rit voert van de Corsicaanse hoofdstad Ajaccio naar Calvi langs de westkust van het eiland. Het is aan RadioShack, de ploeg van geletruidrager Jan Bakelants, om de koers te controleren.

Het parcours voor de laatste rit op Corsica is heuvelachtig. Al na twaalf kilometer wordt de top van de Col de San Bastiano van de vierde categorie bereikt. Verder moet het peloton nog twee beklimmingen van de derde en een van de tweede trotseren. Ook tussen de cols door is het parcours echter verre van vlak.

Ook aan de sprinters is weer gedacht. Op 28,5 kilometer van het vertrek is een tussensprint gepland op een van de weinige vlakke secties van het parcours. Omdat de route langs de kust loopt zijn er ook veel bochten die het peloton in de problemen kunnen brengen.

Net als gisteren staat een venijnige klim aan het einde van het parcours gepland. De laatste klim van de dag, de 443 meter hoge Col de Marsolino van de tweede categorie, wordt op 13,5 kilometer voor de finish in Calvi bedwongen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er in de mogelijke geboorteplaats van Cristoffel Columbus een massasprint volgt.

Radioshack zal proberen om de aanvalspogingen in goede banen te leiden. Die formatie wil morgen bij de ploegentijdrit in Nice met Bakelants nog altijd de gele trui binnen de gelederen hebben.

19 brandweermannen VS omgekomen

19 Amerikaanse brandweermannen zijn zondag om het leven gekomen bij het bestrijden van een bosbrand in de Amerikaanse staat Arizona. Dat meldde de lokale brandweer volgens CNN.

De bosbrand woedt 130 kilometer ten noordwesten van Phoenix en heeft al minstens 4 km2 land verwoest. Twee dorpen moesten geëvacueerd worden. Een blikseminslag is de vermoedelijke oorzaak van de brand.

Het zuiden van de Verenigde Staten kampt met extreme hitte. In Californië, Nevada en Arizona worden recordtemperaturen bereikt. In Death Valley werd zondag een temperatuur van 53 graden Celsius gemeten. Een man in Las Vegas zou zijn bezweken onder de hitte in zijn woning zonder airconditioning.

De 19 doden van zondag niet meegerekend stierven tot dusver 43 brandweermannen tijdens hun werk. Vorig jaar kwamen 83 brandweerlieden om het leven.

Brandweermannen komen om in Arizona
Brandweermannen komen om in Arizona (Foto: ANP)

'Wilders roept op tot massaprotest tegen kabinet'

PVV-leider Geert Wilders gaat een demonstratie tegen het kabinet organiseren. Hij wil met het protest een stem laten horen tegen de bezuinigingen die de coalitie op Prinsjesdag aankondigt, meldt De Telegraaf maandag.

"De mensen hebben er schoon genoeg van. Ze zijn woest op Rutte en zijn PvdA-vriendjes", aldus Wilders in de krant.

Wilders gaat bij burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) een vergunning aanvragen voor een grote manifestatie. De PVV-voorman hoopt dat het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer 21 september, vlak na Prinsjesdag, wordt gevuld met tegenstanders van het kabinetsbeleid.

Wilders vindt onder meer dat het kabinet 'teveel naar de pijpen van Europa danst' en zich niets aantrekt van de 'ellende die de samenleving daarvan ondervindt'.

FOK! wat een weer... Wisselend bewolkt

Goedemorgen! Zeker in de westelijke provincies deed de zon gisteren goede zaken en was het prima weer voor een bezoekje aan het terras. Elders in het land kwam er duidelijk meer bewolking voor. Vandaag trekt er een zwakke storing van noordwest naar zuidoost en uit de bijbehorende bewolking kan er plaatselijk wat heel lichte regen vallen. Over het algemeen blijft het op veel plaatsen wel droog.

In de oostelijke helft schijnt eerst de zon nog geregeld en later op de dag knapt het ook in het westen en noorden weer wat op. Het is mogelijk dat er tegen de avond in het uiterste zuiden een enkele bui gaat ontstaan, maar met 22 graden wordt het daar wel het warmst. In het noordwesten is het met een graad of 16 een stuk frisser. Er staat een matige wind uit een westelijke richting.

De eerste helft van de week verloopt nog wat saai, maar als we richting het weekeinde gaan, dan moet de zon er echt wat overtuigender gaan doorkomen en dan loopt ook het kwik weer iets op.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Sloot1
Twee mooie plaatjes van KlapMongeaul aan de waterkant.

 Sloot2
De natuur kan in de omgeving van Eemnes rustig haar gang gaan.

 

 

 

Kroatië viert toetreding tot EU

De toetreding van Kroatië tot de Europese Unie is in de nacht van zondag op maandag in het hele land gevierd.

Volgens lokale media juichten tienduizenden om middernacht op het belangrijkste plein in de hoofdstad Zagreb. "Welkom in de Europese Unie," zei de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso in het Kroatisch. In Zagreb en de andere grote steden werd vuurwerk afgestoken.

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Eamon Gilmore, die het voorzitterschap van de EU overdraagt aan Litouwen, noemde Kroatië een baken van hoop voor zijn buurlanden. "We huldigen jullie inspanning aan de voorwaarden voor toetreding te voldoen." Na Slovenië is Kroatië de tweede voormalige Joegoslavische deelrepubliek in de EU.

De republiek riep op 25 juni 1991 de onafhankelijkheid uit, gelijktijdig met Slovenië. Daarna was Kroatië jaren verwikkeld in een oorlog met Joegoslavië.

Kroatië viert toetreding tot EU
Kroatië viert toetreding tot EU (Foto: ANP)

[Confed. Cup] Brazilië legt Spanje op pijnbank

Brazilië heeft zondag op indrukwekkende wijze de Confederations Cup gewonnen. In het Maracanã Stadion van Rio de Janeiro versloeg het gastland Wereld- en Europees kampioen Spanje met 3-0. Fred tekende voor twee treffers, Neymar scoorde eenmaal. Spanje eindigde met tien man na rood voor Gerard Piqué. Sergio Ramos miste een strafschop.

Brazilië had een dag meer rust had gehad na de halve finale. De ploeg had bovendien veel minder tijd gespeeld dan Spanje dat Italië pas na strafschoppen op de knieën kreeg en wond er in Rio geen doekjes om.

Al tijdens het door de spelers en het publiek hartstochtelijk meegezongen volkslied toonde de thuisploeg gretigheid en die kwam er op het veld uit. Na een reeks verdedigende fouten van Spanje scoorde Fred al in de tweede minuut een frommelgoal.

Ook na de 1-0 bleef Brazilië veel beter. Spanje ging passend opvallend vaak de fout in en scheidsrechter Björn Kuipers had de Europeanen voor rust al twee keer rood kunnen geven, maar hield het bij geel. De Goddelijke Kanaries kregen hun verdiende tweede treffer op slag van rust alsnog. Wonderkind Neymar passeerde de Spaanse doelman Iker Casillas overtuigend.

Ook vlak na rust moest Casillas weer vissen. Neymar liet bij een Braziliaanse uitbraak de bal goed lopen en de vrijstaande Fred kon afdrukken. Acht minuten later werd Jesus Navas neergelegd en verdiende Spanje een strafschop. Sergio Ramos stelde zich achter de bal op, maar schoot voorlangs.

Met de misser van elf meter was de wedstrijd definitief gespeeld. Brazilië counterde nog enkele keren goed en bij een van die uitbraken haalde Piqué Neymar neer. Kuipers kon niets anders doen dan de verdediger van Barcelona met rood naar de kant te sturen.

De zege van Brazilië in de Confederations Cup was de derde op rij. In 2005 in Duitsland en vier jaar geleden in Zuid-Afrika waren de Zuid-Amerikanen ook de beste. Voor Spanje was het de eerste nederlaag in drie jaar en de eerste nederlaag met drie goals verschil sinds 1985.

SMERIG DIK!

Tegenwoordig kan ik mezelf nog steeds vermaken door van allerlei “diva’s” liedjes op te zoeken en te beluisteren. Eén ding valt me daarbij echter altijd weer op. Hoe anorectisch de zangeres in kwestie ook is, hoezeer ze ook de sterren van de hemel zingt, hoe slim het liedje en/of clipje ook in elkaar steekt: de discussie in de reacties gaat praktisch altijd over te dik zijn.

VS: geen publieke reactie op spionagezaak

De Verenigde Staten zullen geen openlijke reactie geven op berichten dat de Amerikaanse geheime dienst EU-diplomaten heeft bespioneerd. Dat heeft een woordvoerder van de Directeur Nationale Inlichtingendiensten (DNI) zondag laten weten.

De VS zullen via diplomatieke kanalen ingaan op de vraag om opheldering door de Europese Unie. "We zullen de kwestie ook bilateraal bespreken met de EU-lidstaten", aldus een woordvoerder. Volgens de woordvoerder is het beleid om niet publiekelijk in te gaan op het werk van de inlichtingendiensten.

VS: geen publieke reactie op spionagezaak
VS: geen publieke reactie op spionagezaak (Foto: ANP)

Doden bij rellen Egypte

Zeker vier mensen zijn zondag in Egypte omgekomen tijdens gevechten tussen voor- en tegenstanders van president Mohamed Mursi. Enkele honderden mensen zijn gewond geraakt tijdens de rellen. Dat meldden medische hulpverleners en veiligheidsdiensten.

De doden vielen in Assiut en Beni Suef; plaatsen ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Honderden mensen gooiden in een buitenwijk van Caïro met brandbommen en stenen naar het hoofdkwartier van de Moslim Broederschap. Het gebouw vatte vlam. Bewakers en demonstranten schoten op elkaar.

In Caïro en de noordelijke stad Alexandrië waren meer dan een miljoen mensen op de been. De massaprotesten zijn gericht tegen president Mursi.

Doden bij rellen Egyptisch massaprotest
Doden bij rellen Egyptisch massaprotest (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.