Pikmin 3

Pikmin is weer terug! De laatste keer dat we iets van deze franchise hebben vernomen was op de GameCube, in 2004. Gelukkig kunnen we eindelijk weer een leger van Pikmin aan gaan voeren en voedsel verzamelen, roofdieren verslaan en puzzels oplossen.

header

Wat is Pikmin?
In Pikmin bestuur je een leger kleine wezentjes, Pikmin geheten. De Pikmin zijn eigenlijk aliens. De kapiteinen van een ruimteschip komen ze tegen als ze op een buitenaardse planeet zijn geland. Vervolgens moeten zij met behulp van de wezentjes een veilige leefomgeving opbouwen en voedsel verzamelen. Echter, de planeet zit vol gevaren en obstakels, die jij als commandant van de Pikmin moet overkomen.

Controls

Point & Click
Aangezien de Pikmin-franchise, op Gamecube-ports na, de Wii heeft overgeslagen, heeft men de controls volledig opnieuw ontwikkeld. In de demo was Pikmin 3 speelbaar met de Wii Remote Plus en de Nunchuck, waarbij de Wii U Gamepad vervolgens als map voor de omgeving diende. Hoewel het voor mij enige gewenning vereiste omdat ik zelf niet erg bekend met de Wii Remote ben, was het vrij intuïtief. Met de Nunchuck bestuur je je commandant en met de Wii Remote bestuur je Pikmin. Zo kun je simpelweg wijzen naar de plek waar je je Pikmin naartoe wil gooien en vervolgens druk je op de A-knop. Om ze vervolgens weer terug te roepen, wijs je naar je Pikmin en druk je op de Z-knop, waarna ze weer naar je terug komen hollen. Met de C-knop op de Nunchuck kun je heel makkelijk wisselen tussen de soorten Pikmin die je wil gooien.

Rock Pikmin

Een gevaarlijke omgeving
Het is maar goed ook dat de Pikmin zo makkelijk te besturen zijn, want anders loopt het al heel gauw fout. Zo kunnen de rode Pikmin bijvoorbeeld niet tegen water, terwijl de vliegende Pikmin weer niet tegen vuur kunnen. Ook kunnen ze over water en andere dingen heen vliegen om plekken te bereiken waar je met andere Pikmin niet komt. Een ander nieuw type Pikmin is de Rock Pikmin. Deze steenachtige Pikmin heb je nodig om materialen zoals Kristal te kunnen verzamelen en insecten met pantser te verslaan.

Pikmin gooien!

Tactischer dan ooit
Met Pikmin 3 krijgt de gameplay een sloot aan diepgang erbij. Waarbij vroeger het juiste type Pikmin gooien genoeg was, maakt het nu ook uit waar en op welke manier je ze gooit. Zo breken ze een muur sneller af als je ze bovenop de muur gooit in plaats van ervoor. Ook zijn vijanden neer te halen als je de Pikmin op gevoelige plekken gooit. Bovendien kun je nu meerdere commandanten tegelijk aansturen, wat micromanagement-freaks zeker aan moet spreken.

Macrofotografie

Macrofotografie
Natuurlijk hebben de graphics ook een vette upgrade gehad, en doen een beetje denken aan LittleBigPlanet. Het lijkt alsof je de Pikmin bekijkt door een macro- of tilt-shift-lens, voor de fotografiekenners onder ons. Hierbij krijg je een macro- of miniatuurfotografie effect, dat erg goed bij de game past, aangezien het extreem kleine wezentjes zijn. Over fotografie gesproken; het is nu ook mogelijk om je Wii U Gamepad als camera te gebruiken binnen de game.

Split-screen

Vijf controlschema's
Pikmin 3 is op maar liefst vijf manieren te spelen. Tijdens de demo was het speelbaar met een Wii Remote Plus, een Nunchuck én de Wii U Gamepad, maar dat is niet de enige manier. Je kunt het ook met alléén een Wii U Gamepad en een tv spelen, waarbij het Gamepad-scherm als HUD dient. De controls zijn dan vergelijkbaar met hoe het spel op de GameCube speelde. Ook is het mogelijk om de game met alleen een Wii U Pro-controller te spelen, voor zij die geen kaas gegeten hebben van de Wii U Gamepad. Ook is het mogelijk om alleen de Nunchuck en Wii Remote Plus te gebruiken. Tenslotte kun je de game ook zonder tv spelen op de Wii U Gamepad. Welkome toevoegingen, want het is dus nu niet nodig om een tweede Wii U Gamepad aan te schaffen om multiplayer te kunnen spelen.

Pikmin 3 is een toppertje en eentje die Wii U hard nodig heeft. Wellicht kan Pikmin 3 dan ook het tij keren voor de Wii U, die het op het moment nog niet zo goed doet. Voor alle Pikmin-liefhebbers is deeltje drie een must-have, en voor iedereen met een Wii U die geen liefhebber is: probeer het eens! Pikmin 3 ligt op 26 juli hier in de winkels.