Bot niet verbaasd over spionage

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) is totaal niet verbaasd over berichten dat de Amerikaanse geheime dienst op grote schaal afluistert. In de ruim twintig jaar dat hij actief was als EU-diplomaat, werd hij zelf verschillende keren bespioneerd. Dat zegt Bot maandagavond in een interview met Nieuwsuur.

Bot herinnert zich dat in bepaalde zalen afluisterapparatuur was geïnstalleerd en dat er wel eens was gerommeld met de vertaalcabines. Wie verantwoordelijk was voor het afluisteren, wil Bot niet zeggen, maar volgens hem waren het in ieder geval niet de Verenigde Staten.

Bot noemt als voorbeeld dat hij in zijn tijd als minister eens onderhandelde over een verdrag toen de toenmalige premier Jan Peter Balkenende hem belde. "Die zei: misschien moet u dat en dat element een klein beetje bijstellen, want ik krijg net een telefoontje dat u wel erg hard bezig bent." Bot en zijn gesprekpartners waren de zaal echter nog niet uitgeweest, waardoor niemand dat kon hebben verteld. "Toen heb ik gezegd: dan gaan we maar even in een andere zaal zitten."

Tegen afluisteren is volgens Bot weinig te doen. Voorzorgsmaatregelen zijn niet genoeg omdat die wel eens worden vergeten. Je kunt niet uren achter elkaar alert zijn, denkt hij. Het hielp volgens de voormalig minister wel om sessies lang en ingewikkeld te maken. "Voordat mensen die het moeten ontcijferen eruit zijn, ben jij alweer veertien dagen verder en de onderhandeling ook."