Overleg kabinet met D66, GL geklapt

anoniem_22072019025900

Het overleg tussen het kabinet en D66 en GroenLinks is geklapt. Dat maakten de fractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Bram van Ojik (GroenLinks) maandagavond bekend na ruim twee uur onderhandelen op het ministerie van Financiën.

De onderhandelingen zijn afgebroken omdat er 'te veel licht zit tussen de wensen die wij voor het onderwijs hebben en de mogelijkheden die het kabinet op dit moment biedt', zei Pechtold. "Daar komt nog eens bij dat alle hervormingen waar we de afgelopen tijd voor gepleit hebben zijn uitgesteld en dat investeringen in het onderwijs des te noodzakelijker zijn."

Pechold vindt het jammer dat het overleg spaak is gelopen. "Het had een akkoord kunnen worden, maar de polsstok van het kabinet is gewoon niet lang genoeg."

Het kabinet onderhandelde met D66 en GroenLinks over het onderwijs en de zogeheten kindregelingen. Voor Van Ojik was het vooral belangrijk dat er voorstellen zouden komen op het gebied van duurzaamheid. Maar ook daar kwam het kabinet 'met lege handen', zei hij.

"Er lag gewoon veel te weinig op tafel", zei Van Ojik. "Er is nog geen echt zicht dat wij serieus over duurzaamheid kunnen praten met het kabinet." Ook hij vindt dat op het gebied van onderwijs er veel te weinig op tafel ligt. Ook Van Ojik is 'echt teleurgesteld' dat de onderhandelingen niet hebben geleid tot een akkoord.