FOK!filmtips van de dag: National Treasure

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Zijn hele leven lang heeft ontdekkingsreiziger Benjamin Franklin Gates gezocht naar een schat waarvan niemand dacht dat die bestond. Een schat die door de eeuwen heen van continent naar continent is verplaatst en die steeds groter is geworden. De pioniers van het onafhankelijke Amerika, de Founding Fathers, lieten allerlei aanwijzingen naar de locatie van de schat achter, zelfs met symbolen op het dollarbriefje. Gates ontdekt een verbogen kaart achter op de Declaration of Independence - de onafhankelijkheidsverklaring - die niet in verkeerde handen mag vallen. En dus moet Gates het best bewaakte document van Amerika stelen, de FBI om de tuin leiden en zijn grootste tegenstander Ian Howe te vlug af zijn.

Na het grote succes van The Pirates of the Caribbean in de zomer van 2003, heeft producent Jerry Bruckheimer de smaak van de avonturenfilm te pakken gekregen. Voor National Treasure nam hij regisseur Jon Turteltaub in de arm. Hoofdrolspeler Nicolas Cage zat al diverse Bruckheimer-producties en ook Jon Voight is een oude bekende. Andere rollen zijn voor Sean Bean, Diane Kruger en de veteranen Harvey Keitel en Christopher Plummer. Te zien om 20.30 uur op SBS6.

Als Rendall Thomasson, een leraar uit Brooklyn, op straat is neergestoken, verschijnt op zijn begrafenis een onverwachte bezoeker. Het is Carl Thomasson, de broer van Rendall en huursoldaat. Carl is vastbesloten om de dood van zijn broer te wreken. Hij meldt zich aan als invaller op de school van Rendall en gaat werken in een aparte vleugel van het gebouw, waar de moeilijk opvoedbare kinderen zitten. The Substitute 2: School’s Out is om 22.00 uur te zien op RTL7.

Ibrahim en zijn neef Illias - alias Bram en Haas - zijn de snelste koeriers van Pizzeria Novara. De tent loopt als 'n malle, maar toch vallen de inkomsten tegen. Brams vader, de eigenaar die ziek thuis zit, verdenkt zijn waarnemende broer Faris ervan dat hij geld uit de kas jat. De twee krijgen heftige ruzie en Faris vertrekt. Tot op het bot gekrenkt, begint de trotse Faris zijn eigen pizzeria aan de overkant van het plein. Binnen no time ontstaat er een hevige strijd tussen de twee pizzeria's. Alles en iedereen wordt meegesleept in de pizzaoorlog en ook Bram en Haas komen recht tegenover elkaar te staan in een strijd om leven, dood, trots en een heleboel pizza's.

Pizzamaffiavan Tim Oliehoek is de verfilming van het boek van Khalid Boudou, wiens debuutroman Het Schnitzelparadijs eerder al verfilmd werd door Martin Koolhoven. Te zien om 22.20 uur op Nederland 3.

Blue Crush 2 en Carlito’s Way: Rise to Power zijn vanavond ook op je televisie te zien.