Overbodige ambtenaren royaal beloond

De gemeente Amsterdam houdt er vreemde opvattingen op na als het om bezuinigingen gaat. Gemeentelijke ambtenaren die dankzij een reorganisatie hun activiteiten mogen voortzetten in een lagere functie, behouden 'gewoon' hun oude salaris. Met deze wonderlijke constructie denkt de gemeente op magische wijze 90 miljoen euro te kunnen bezuinigen.

Gedwongen ontslagen worden uiteraard zoveel mogelijk voorkomen, ondanks het feit dat het hier om zogenaamde 'overbodige ambtenaren' gaat. Het stadsbestuur bruist dan ook opeens van energie om de eventueel vervelende gevolgen voor het eigen personeel zoveel mogelijk te beperken. Vorig jaar waren er 13 ambtenaren over de zogenaamde 'wethoudersnorm' gekomen en zullen hun loon van meer dan 154.000 euro waarschijnlijk dubbel en dwars waard zijn. Saillant detail is dat de gewone ambtenaar (wat dat ook betekenen mag) op de nullijn is blijven staan.

PvdA-gemeente Amsterdam heeft verhoudingsgewijs meer ambtenaren in dienst dan andere plaatsen: negentien ambtenaren per duizend inwoners. Andere grote gemeenten komen gemiddeld op elf per duizend. In geen enkele andere gemeente weten de lonen zo'n enorme druk te leggen op de gemeentelijke begroting.

Vorig jaar was Amsterdam verkozen tot de beste werkgever voor gemeentepersoneel.