FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 juni 2013

Honkballers kloppen Taiwan in Rotterdam

De Nederlandse honkballers hebben zondag hun eerste wedstrijd van het World Port Tournament gewonnen. In Rotterdam werd Taiwan met 7-2 verslagen. Eerder op de dag was Cuba in het stadion van Neptunus met 3-0 te sterk voor Curaçao.

Dit jaar doen er slechts vier landen mee aan het World Port Tournament. Alle landen treffen elkaar daardoor twee keer tijdens het tweejaarlijkse honkbaltoernooi. Maandagavond speelt Nederland tegen Cuba. 's Middags treft Taiwan Curaçao al.

Meerkampers promoveren naar hoogste niveau

De Nederlandse meerkampers zijn in de Europacup gepromoveerd naar de Super League, het hoogste niveau. In het Zwitserse Notwill won Nederland het landenklassement en ook beide individuele klassementen. Eelco Sintnicolaas was met 8322 punten de beste man, Nadine Broersen (6238 punten) de beste vrouw.

In het landenklassement scoorde Nederland 40.749 punten. Dat waren er bijna tweeduizend meer dan nummer twee Zwitserland dat 38.767 punten scoorde. Tsjechië werd met 38.291 punten derde vlak voor Zweden.

Excuses slavernij? Misplaatste erfzonde!

Morgen is het 1 juli, de dag dat de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Op 1 juli 1863 werd met kanonschoten de afschaffing van de slavernij binnen de Nederlandse koloniën in Suriname ingeluid. Nu 150 jaar later laait de discussie weer hevig op, net zoals bijna ieder jaar als het herdacht wordt. Het Surinaamse Collectief Broki eist een officiële excuses van de Nederlandse staat, maar Nederland weigert tot op heden deze officiële excuses te maken.

'Onthullingen over spionage VS gaan door'

De onthullingen over spionageprogramma's van de VS zullen doorgaan, ongeacht wat er met de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden gebeurt. Dat heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange zondag gezegd.

Volgens Assange heeft Snowden ervoor gezorgd dat de documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA hoe dan ook naar buiten komen. De WikiLeaks-voorman zei niet of de documenten in bezit zijn van zijn organisatie.

Een journalist van de Britse krant The Guardian zei afgelopen week dat Snowden versleutelde kopieën van de documenten heeft gemaakt die al zijn verspreid. The Guardian is een van de media die de afgelopen weken onthullingen deden over observatieprogramma's door de NSA. De VS willen Snowden koste wat kost arresteren.

'Onthullingen over spionage VS gaan door'
'Onthullingen over spionage VS gaan door' (Foto: ANP)

'F1-motoren volgend jaar krachtiger'

De vrees dat de nieuwe 1,6 liter V6-turbomotoren in de Formule 1 minder krachtig zouden zijn dan de huidige 2,4 liter V8's lijkt ongegrond. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport kunnen de nieuwe krachtbronnen in de kwalificatie tot wel 900 pk leveren.

De huidige V8-motoren leveren ongeveer 800 pk en een koppel van 350 newtonmeter. Naast meer pk's zou de nieuwe krachtbron ook veel meer koppel gaan leveren, namelijk ongeveer 600 newtonmeter. Dit heeft nogal wat impact op de banden die in 2014 gebruikt zullen gaan worden. Om de extra krachten op te vangen zullen de achterbanden waarschijnlijk breder gaan worden en zal Pirelli volgend jaar op veilig gaan spelen door harder rubber te leveren dan nu het geval is.

[Confed. Cup] Italië derde na strafschoppen

Italië heeft zondag de derde plaats op de Confederations Cup gepakt. De ploeg van Cesare Prandelli was na een 2-2 gelijkspel door middel van strafschoppen sterker dan Uruguay. De twee teams kregen afgelopen week een behoorlijke teleurstelling te verwerken na het mislopen van de finale van de Confederations Cup.

Zowel Uruguay als Italië had in de halve finale wellicht recht op meer, maar uiteindelijk werd verloren van respectievelijk Brazilië en Spanje. Derhalve restte het duel om de derde plaats, een wedstrijd waar niet heel veel mensen warm voor liepen.

Cesare Prandelli had zijn team op een flink aantal plaatsen gewijzigd, zodat bijvoorbeeld Emanuele Giaccherini en Andrea Pirlo niet aan de start verschenen. Toch speelden de Italianen een aardige eerste helft en kwam de ploeg na 24 minuten spelen terecht op voorsprong. Alessandro Diamanti draaide een vrije trap van de rechterkant met veel gevoel richting de tweede paal en verraste daarmee doelman Fernando Muslera. Toen de bal via de paal over de doelijn leek te gaan was het Davide Astori die het laatste zetje gaf.

Uruguay zette daar niet heel veel tegenover in het eerste uur. Na de achterstand was de samenhang eigenlijk weg uit het team van Óscar Tabárez en konden de Celesti maar weinig grip krijgen op Italië. De spelers van beide ploegen leken met het hoofd al op vakantie te zijn, omdat er niet heel secuur met het balbezit werd omgesprongen. Uruguay kwam echter wel iets scherper uit de kleedkamer, waardoor Edinson Cavani na 58 minuten voor de gelijkmaker zorgde. De spits reageerde attent op een steekpass en schoot als een echte goaltjesdief de bal in de verre hoek raak.

Het duurde echter niet lang voordat Itailë weer een voorsprong nam. Na een overtreding van Godin schaarde Diamanti zich opnieuw achter een vrije trap, recht voor het doel van Muslera. De aanvallende middenvelder etaleerde zijn traptechniek en schoot de bal met een fijne krul in het Uruguayaanse doel. Zo moest Uruguay opnieuw op zoek naar de gelijkmaker, maar de ploeg toonde andermaal veerkracht. Cavani had goed opgelet hoe Diamanti zijn vrije trappen neemt en was zelf ook trefzeker uit een dood spelmoment. Gianluigi Buffon had geen kans op de goed genomen vrije bal van de Napoli-aanvaller, zodat de wedstrijd met een 2-2 stand richting een verlenging kabbelde.

In de barrage konden beide ploegen maar moeilijk een vuist maken, al claimde Uruguay tot tweemaal toe een strafschop. Arbiter Haïmoudi vond in het eerste geval echter dat er geen sprake was van hands, terwijl Luís Suarez daarna te gemakkelijk naar de grond ging na een duel met Giorgio Chiellini. Italië mocht zo voor de tweede maal in vier dagen tijd een penaltyserie afwerken. Ditmaal trok Italië wel aan het langste eind en werd Buffon de held van de avond door maar liefst drie strafschoppen te pakken. La Azzurra greep zo het brons, en liet Uruguay met legen handen.

'Swansea ziet af van Bony en zoekt naar alternatieven'

Swansea City lijkt af te zien van Wilfried Bony en zoekt naar alternatieven. Christian Benitez van Club América staat op het lijstje om de spitsvacature in te vullen.

De zaakwaarnemer van Bony meldde recent nog dat Swansea de eerste keus is van zijn client. De Britse club wilde de Ivoriaan voor ruim €10 miljoen overnemen, maar hoorde niets meer van de club uit Arnhem. De Engelsen lijken nu het geduld met Vitesse te hebben verloren en kijken verder.

De 27-jarige Benitez komt nu in beeld bij de Premier League-club. Dit meldt Sky Sports. Eerder maakte de Ecuadoriaanse international zijn belofte in twee seizoenen bij Birmingham City niet waar. Nu krijgt de spits wellicht een tweede kans.

Benitez is goed op dreef voor de Mexicaanse club en staat daarom ook in de aandacht van Tottenham Hotspur en Atlético Madrid. De zaakwaarnemer van de kleine goaltjesdief is al in Engeland om over een mogelijke transfer te onderhandelen.

Mulder wint EK-goud op skates

In Almere was vanavond het EK inline-skaten. Hier pakte Michel Mulder goud op de 500 meter baan.

Mulder versloeg Nicolas Pellequin, Andrea Angeletti en Mark Horsten. "Ik voelde me vanavond echt héél erg goed. Zoals ik door de bocht heen ging, zo heb ik het nooit eerder gevoeld," aldus regerend wereldkampioen sprint op de schaats.

Irene Schouten won bij de dames goud op de puntenkoers. Manon Kamminga viel vandaag negen ronden voor het einde. Gisteren won ze de afvalkoers nog.

Maher voor vijf jaar naar PSV

Adam Maher speelt de komende vijf seizoenen in het shirt van PSV. Dit meldt Voetbal International vanavond. De middenvelder, afkomstig van AZ, ondergaat maandag de medische keuring in De Lichtstad en zet vervolgens zijn krabbel onder de verbintenis.

Maher zinspeelde in de laatste maanden telkens op een vertrek bij AZ en sprak de wens uit om verder te gaan bij Ajax of PSV. Volgens de 19-jarige voetballer zou een stap naar het buitenland nog te vroeg zijn, waardoor een binnenlandse transfer op handen was.

Ajax concretiseerde de belangstelling echter nooit, aangezien de club volgens technisch directeur Marc Overmars andere prioriteiten had. PSV liet vaker van zich horen en bood een aantal keer tevergeefs op de speler, maar heeft nu dan toch zijn handtekening in de pocket.

Maher, die bij AZ 66 competitiewedstrijden speelde en twaalf keer scoorde, kost PSV ongeveer acht miljoen euro.

Herlings wint GP van Zweden

Jeffrey Herlings heeft zijn zegereeks van dit seizoen voortgezet in Zweden. Makkelijk ging dat echter niet voor de motorcrosser. In de eerste manche ging Herlings onderuit. Na een inhaalrace eindigde hij nog als derde.

De tweede manche won hij, waardoor Herlings gelijk kwam met de Franse Yamaha-coureur Christophe Charlier. Omdat in dat geval de tweede manche de doorslag geeft, mag Herlings zich de winnaar van de Grand Prix noemen. Hij is daardoor dit seizoen nog altijd ongeslagen. In de WK-stand heeft Herlings nu 129 punten voorsprong op de Fransman Jordi Tixier.

Egyptenaren roepen massaal om vertrek Morsi

Honderdduizenden tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi zijn zondag in Caïro en in andere steden de straat opgegaan om het aftreden van de president te eisen. Het is precies een jaar geleden dat Morsi aantrad. Zijn aanhangers hebben gezworen hun president te beschermen en de vrees is dan ook dat de betogingen op geweld uitlopen.

De grootste menigten staan op het Tahrirplein - twee jaar geleden het toneel van de opstand tegen Hosni Mubarak - en bij het presidentieel paleis. De protesten doen ook denken aan de betogingen die Mubarak in 2011 de kop kostten. De demonstranten scanderen zelfs dezelfde leus als toen: 'Het volk wil de val van het regime'. Ook in andere steden zoals Alexandrië, Mansoura, Tanta en Damanhour laten tienduizenden Egyptenaren van zich horen.

De betogers lijken vol vertrouwen dat ze Morsi ten val kunnen brengen. "Mubarak verdrijven duurde slechts achttien dagen terwijl hij de veiligheids- en inlichtingendiensten en een groot deel van de bevolking achter zich had", zegt Amr Tawfeeq, die samen met een christelijke vriend optrok naar het presidentieel paleis. "Morsi heeft niet alleen ons allemaal tegen hem maar ook het leger en de politie. Hij houdt het niet lang vol. We willen van hem af en we zijn bereid de prijs daarvoor te betalen. We weten dat er altijd een prijs moet worden betaald."

Ondanks het massale verzet tegen zijn bewind wil Morsi van geen wijken weten. Bij monde van een woordvoerder herhaalde hij nog maar eens zijn aanbod voor een dialoog met de oppositie, iets wat zijn tegenstanders al meermaals hebben afgeslagen.

In de buurt van het presidentieel paleis zijn duizenden islamisten samengekomen om hun steun aan de president te betuigen. Hun aantallen vallen echter in het niet bij die van Morsi's tegenstanders. De islamisten hebben zich uitgedost in zelfgemaakte beschermende kleding, helmen en dragen schilden en knuppels met zich mee, naar eigen zeggen om zich te beschermen.

Tot het protest zondag was opgeroepen door Tamarod, een organisatie van jonge activisten. Die beweren 22 miljoen handtekeningen tegen Morsi te hebben opgehaald. Zij willen hem, gesteund door de massa in de straat, tot aftreden dwingen.

De minister van defensie, generaal Abdel-Fattah el-Sissi heeft beide partijen gemaand een compromis te vinden. Hij waarschuwde afgelopen week dat het leger niet zal toestaan dat Egypte in 'een zwarte tunnel', zoals hij dat noemde, loopt.

Bij botsingen tussen de aanhangers en de tegenstanders van de president zijn de afgelopen dagen zeven doden gevallen. De aanhang van de president bestaat vooral uit de Moslimbroederschap en andere fundamentalistische moslims. Zijn tegenstanders worden gesteund door liberalen, christenen en gematigde moslims.

Zaterdag lieten acht parlementariërs weten hun ambt neer te leggen uit protest tegen Morsi's beleid. Ook een juridisch adviseur van de president stapte op.

[Tour] De Gendt kan klassement vergeten

Thomas de Gendt zal zijn klassementsambities uit zijn hoofd moeten zetten. De kopman van Vacansoleil-DCM eindigde vandaag op meer dan zeventien minuten.

De Gendt werd vorig jaar derde in de Giro d'Italia en had voor dit jaar alles op de Tour gezet. Vandaag was hij echter niet fit. "Ze gingen gewoon te rap voor mij op de klimmetjes," aldus De Gendt. "Ik voelde vanochtend al dat ik niet 100% was. Ik heb wat last van mijn maag en darmen.Op het eerste klimmetjes had ik het al lastig en op het tweede klimmetjes gingen ze gewoon te hard. Ik blies mezelf volledig op. Een échte verklaring heb ik niet. Misschien kwam het ook door de warmte. Het is lastig als je veel moet drinken en je last hebt van je maag."

Ontgoocheld is de Belg echter niet. "Ik had niet verwacht hier de top 5 te halen. De top 20 kan nog altijd, er komen nog veel bergritten. De stress valt nu ook weg, dat is belangrijk. Ik zal nu ook meer ruimte krijgen om mee te gaan in een ontsnapping."

De Gendt kwam echter ook met goed nieuws. Hij is vandaag exact een jaar getrouwd met Evelyn Tuytens en kondigde aan papa te worden.

[Tour] Uitslagen en standen na tweede etappe

Vandaag werd de tweede etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag tweede etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Jan Bakelants RSH BEL 3.43,11
2 Peter Sagan CAN TSJ +0,01
3 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.
4 Davide Cimolai LAM ITA z.t.
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO z.t.
6 Julien Simon SOJ FRA z.t.
7 Francesco Gavazzi AST ITA z.t.
8 Daryl Impey ORI ZAF z.t.
9 Daniele Bennati SAX ITA z.t.
10 Sergey Lagutin VAC OEZ z.t.
14 Bram Tankink BEL NED z.t.
23 Wout Poels VAC NED z.t.
50 Bauke Mollema BEL NED z.t.
88 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
89 Robert Gesink BEL NED z.t.
120 Boy van Poppel VAC NED + 12,44
135 Tom Dumoulin ARG NED z.t.
140 Roy Curvers ARG NED + 17,35
141 Tom Veelers ARG NED z.t.
142 Albert Timmer ARG NED z.t.
147 Lieuwe Westra VAC NED z.t.
155 Lars Boom BEL NED z.t.
157 Johnny Hoogerland VAC NED z.t.
168 Koen de Kort ARG NED z.t.
174 Danny van Poppel VAC NED z.t.
183 Niki Terpstra OME NED z.t.
190 Tom Leezer BEL NED z.t.

Algemeen klassement na tweede etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Jan Bakelants RSH BEL 8.40,03
2 David Millar GB GAR +0,01
3 Julien Simon SOJ FRA z.t.
4 Daryl Impey ORI ZAF z.t.
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO z.t.
6 Simon Gerrans ORI AUS z.t.
7 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.
8 Sergey Lagutin VAC OEZ z.t.
9 Christophe Riblon AG2 FRA z.t.
10 Cadel Evans BMC AUS z.t.
32 Wout Poels VAC NED z.t.
50 Bauke Mollema BEL NED z.t.

Klassement groene trui na tweede etappe

# naam ploeg land Punten
1 Marcel Kittel ARG DUI 47
2 Peter Sagan CAN TSJ 43
3 Alexander Kristoff KAT NOO 41
4 Lars Boom BEL NED 40
5 Danny van Poppel VAC NED 39


Klassement witte trui na tweede etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Michal Kwiatkowski OME POL 8.40,04
2 Romain Bardet AG2 FRA z.t.
3 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL z.t.
4 Jon Izaguirre Insausti EUS SPA z.t.
5 Rudy Molard COF FRA z.t.


Klassement bolletjestrui na tweede etappe

# naam ploeg land Punten
1 Pierre Rolland EUR FRA 5
2 Blel Kadri AG2 FRA 5
3 Cyril Gautier AUR FRA 2
4 Lars Boom BEL NED 2
5 Brice Feillu SOJ FRA 2


Ploegenklassement na tweede etappe

# ploeg land Tijd
1 RadioShack Leopard LUX 26.00,11
2 Vacansoleil NED +0,01
3 Orica Greenedge AUS z.t.
4 Lampre ITA z.t.
5 BMC Racing Team VS z.t.

'Lindsay Lohan gestopt met ADHD-medicatie'

Lindsay Lohan lijkt verlost van haar verslaving aan Adderall. De actrice gebruikte het middel naar verluidt jarenlang tegen ADHD maar kan er in de afkickkliniek waar ze sinds kort zit van afblijven, zeggen bronnen tegen entertainmentsite TMZ. Lindsay meldde zich ruim twee weken geleden bij Cliffside, nadat ze eerst in Betty Ford was opgenomen.

De 26-jarige Lohan dacht dat Adderall, waar amfetamine in is verwerkt, een noodzakelijk middel was tegen ADHD. De dokters die haar nu behandelen denken echter dat de actrice helemaal niet aan ADHD lijdt. Adderall wordt veel gebruikt door jonge actrices om af te slanken.

Lindsay liet zich begin mei in samenspraak met justitie opnemen in een kliniek. Ze moet negentig dagen worden behandeld en ontloopt zo een celstraf. De actrice kwam voor de zoveelste keer in de problemen toen ze na een aanrijding loog tegen de politie.

FIA roept Pirelli ter verantwoording

Autosportfederatie FIA heeft Pirelli na de Grand Prix van Groot-Brittannië ontboden. De reden hiervoor was het grote aantal lekke banden dat tijdens de race op Silverstone optrad. Woensdag moet de Italiaanse firma zowel tekst en uitleg komen geven als een oplossing aan gaan dragen.

Lewis Hamilton leidde de wedstrijd toen na acht ronden zijn linker achterband het begaf. Dit was niet de enige band die het begaf, want ook Felipe Massa, Sergio Pérez en Jean-Éric Vergne zagen hun rubber de lucht in vliegen. Daarnaast kampten enkele anderen, waaronder Romain Grosjean en Nico Hülkenberg met leeglopende banden.

Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery heeft aan Autosport laten weten het vinden van de oorzaak van de klapbanden de hoogste prioriteit heeft. "We moeten eerst ons onderzoek afronden. We hebben dit nog niet eerder gezien. Het is een nieuw type probleem voor ons. We gaan het tot op de bodem uitzoeken en zodra we antwoorden hebben, zullen we die openbaar maken."

Volgens de BBC kan de oorzaak van de lekke banden mogelijk gevonden worden op het circuit van Silverstone. Voormalig technisch directeur van Jordan, Gary Anderson, toonde aan dat in ieder geval in bocht vier de kerbs een opstaand randje heeft die in de banden sneeën kan hebben achtergelaten.

Nederland geen robotvoetbalkampioen meer

Het team van TU Eindhoven is er zondag op het WK RoboCup 2013 in Eindhoven niet in geslaagd de wereldtitel robotvoetbal te prolongeren. De Eindhovense robots van Tech United moesten het na verlenging in het Indoor Sportcentrum met 2-3 afleggen tegen het Chinese team, dat twee jaar geleden ook al zegevierde.

Aanvoerder van het Eindhovense team Robin Soetens is teleurgesteld. "Het hele toernooi hebben we mooi voetbal gespeeld maar het blijft balen dat we niet hebben kunnen winnen. We hebben laten zien dat de TU Eindhoven bij de wereldtop hoort op het gebied van robotica."

Het team was onder de indruk van de volle tribunes. "Het is een geweldige eer om in Eindhoven voor bijna vijfduizend mensen een thuiswedstrijd te spelen. Robotvoetbal is echt een publiekssport geworden."

2500 deelnemers uit veertig landen streden de afgelopen vijf dagen met allerlei soorten voetbal-, zorg-, reddings- en dansrobots om de wereldtitel in vijftien competities. "Het was fantastisch om zo'n groot toernooi naar Eindhoven te krijgen en daarmee op zulke grote schaal techniek te kunnen promoten", aldus organisator René van de Molengraft. Het evenement trok een recordaantal van veertigduizend bezoekers, meldt de organisatie, die spreekt van een zeer geslaagd evenement.

De zorgrobot van de TU Eindhoven werd derde in de competitie waarin robots alledaagse huishoudelijke opdrachten moesten uitvoeren. Het doel van RoboCup is het aanjagen van de ontwikkeling van robottechnologie, met name om de vergrijzende bevolking ten dienste te staan. Een team van voetbalrobots moet in 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan, is een van de doelen van RoboCup.

Weer veel doden bij islamitische 'vrijheidsstrijd'

Bomaanslagen in Pakistan hebben zondag aan zeker 25 mensen het leven gekost. Twee aanslagen waren op militairen gericht, maar de meeste slachtoffers waren burgers.

De dodelijkste aanslag vond plaats aan de rand van de stad Peshawar. Een autobom ging af op het moment dat Pakistaanse grenstroepen langsreden. Zeker zeventien mensen kwamen om, tientallen raakten gewond. De meeste doden waren burgers.

Later op de dag werd een legerkonvooi in Noord-Waziristan getroffen door een bermbom. Vier militairen kwamen om het leven, twintig raakten gewond. De aanslagen waren vermoedelijk het werk van Al-Qaida.

In de zuidwestelijke stad Quetta, de hoofdstad van Baluchistan, gingen twee bommen af bij een sjiitische moskee. Zeker vier mensen werden gedood, twintig liepen verwondingen op. Veel aanvallen op sjiieten in Baluchistan zijn het werk van Lashkar-e-Jhangvi, een groep die gelieerd is aan Al-Qaida en de Taliban.

[Tour] Mollema voelt zich goed

Bauke Mollema voelt zich sterk tijdens de Tour de France. De Groninger van Belkin kwam zondag in de tweede rit in de eerste groep aan. Na de nerveuze eerste dag merkte hij dat het peloton rustiger was. "Nadat de sprinters eraf waren gereden was er wat minder stress", zei hij voor de camera van de NOS.

Mollema zat al op het laatste klimmetje van voren en zag tourfacoriet Chris Froome aanvallen. De kopman van Belkin besloot de Brit te laten begaan. "Ik voelde me goed en had wel mee kunnen glippen, maar dacht laat de anderen het werk maar doen. "

Mollema's ploeggenoot Bram Tankink moest op het laatste klimmetje lossen. Toch was hij in de finale ineens weer vooraan te vinden en werd hij uiteindelijk zelfs de beste Nederlander. "Ik dacht misschien moet ik er even aan blijven dan kan ik in de finale nog wat doen", bleef de Achterhoeker nuchter op Radio 1. "Dus toen ben ik er weer naar toegereden."

Wout Poels is een van de klassementsrenners van Vacansoleil. Ook hij zat in Ajaccio in de voorste groep. De Limburger had het zaterdag nog moeilijk met de hitte op Corsica, maar dat was zondag voorbij. "Dat heb ik wel vaker", wuifde hij probleem weg. "Maar het zit wel goed, want anders zit ik niet in de eerste groep."

Seeldraeyers solo naar ritwinst in Oostenrijk

Kevin Seeldraeyers heeft zondag de eerste etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De 26-jarige Belg van Astana kwam na 135 kilometer solo over de finish in Kühtai. Hij schudde zijn concurrenten op de slotklim van zich af.

De Oostenrijker Riccardo Zoidl kwam op acht seconden als tweede over de streep, voor de Amerikaan Joe Dombrowski en de Belg Dries Devenyns. Door zijn overwinning is Seeldraeyers de eerste leider in Oostenrijk. De tweede etappe finisht maandag op de top van de Kitzbüheler Horn.

Luiten zakt naar tweede plaats Ierland

Golfer Joost Luiten is er niet in geslaagd het Ierse Open te winnen. De Bleiswijker begon als koploper aan de slotdag, maar had in zijn slotronde 74 slagen nodig. Met een totaalscore van -11 eindigde hij op de gedeelde tweede plaats. Luiten sloeg tijdens zijn slotronde drie bogeys. Alleen op de laatste hole pakte hij een slag terug.

De zege in Maynoouth ging naar de Engelsman Paul Casey. Hij leek geen last te hebben van het slechte weer en ging rond in 67 slagen, vijf onder par. Na vier rondes behaalde hij een score van -14. Naast Luiten werd ook de Engelsman Robert Rock tweede.

VMBO-diploma alleen is te kansloos

De gemeente Amsterdam wil leerlingen hun vmbo-diploma pas geven als ze zich hebben ingeschreven voor een vervolgopleiding. De inschrijfdatum voor het mbo moet voortaan sluiten op 1 mei in plaats van 1 september. Dat plan lanceert onderwijswethouder Pieter Hilhorst (PvdA) zondag in KRO Brandpunt.

De maatregel moet het grote aantal vroegtijdige schoolverlaters bestrijden. In de hoofdstad schrijven jaarlijks honderden vmbo-leerlingen zich niet in voor een vervolgopleiding. Veel anderen maken de verkeerde keuze en stoppen al in het eerste schooljaar met hun studie.

"Met een vmbo-diploma heb je nog geen kans op de arbeidsmarkt", licht Hilhorst toe "Je moet daarom naar een mbo-opleiding. Op die manier voorkomen we jeugdwerkloosheid." Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil de maatregel in heel Nederland invoeren als die een succes blijkt. "Het zijn vrij eenvoudige ingrepen die geen ingewikkelde wetgeving vereisen. Als dit leidt tot minder schoolverlaters, dan gaan we de maatregel absoluut gebruiken."

Hilhorst stuurt komende week een brief naar alle schoolbesturen van het middelbaar beroepsonderwijs en voortgezet onderwijs in Amsterdam, aldus Brandpunt. Hij roept scholen daarin op leerlingen ruim voor de examens te begeleiden bij het kiezen van een vervolgopleiding.

Kamer eist opheldering over afluisteren VS

In navolging van het Europees Parlement wil ook de Tweede Kamer opheldering over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA, die naar het zich laat aanzien op nog grotere schaal plaatsvinden dan tot nu toe werd gedacht. Diplomaten worden volgens Der Spiegel niet alleen in Washington afgeluisterd, maar ook in Europa zelf.

SP-Kamerlid Ronald van Raak en zijn CDA-collega Madeleine van Toorenburg hebben mondelinge vragen aangekondigd voor het vragenuurtje van dinsdag. "Hoeveel burgers en politici zijn er afgeluisterd en hoe wil overheid ons beschermen?", vraagt Van Raak zich af. Hij vreest dat de regering er ook weinig van weet. "Maar veiligheid uitbesteden aan een ander land kan niet." De Duitse regering is volgens de SP'er actiever in het vragen van opheldering.

Bij PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt nemen de 'verbazing en boosheid steeds meer toe'. Hij stelt zondag dat Kamervragen nu geen zin hebben, omdat woensdag een debat staat gepland met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over het Amerikaanse spionageprogramma Prism. "Daar past dit prima in, we moeten een stevig woordje met elkaar spreken." De recente hoorzitting met experts heeft volgens hem onvoldoende duidelijk gemaakt wat er gaande is.

Voor het afluisteren van bondgenoten is geen enkele rechtvaardiging, aldus Recourt. Hij wijst erop dat het in het geval van Nederland kan gaan om economische spionage. "Dat kan interessant zijn voor buitenlandse mogendheden."

Diplomaten worden afgeluisterd op een schaal die tot nog ongekend is, stelt Recourt. "De NSA opereert kennelijk nog veel breder." De PvdA'er vindt dat eerst de openbare kant moet worden besproken, waarna de zogenoemde commissie-stiekem moet worden ingelicht. Hierin zijn de fractievoorzitters vertegenwoordigd.

Eerder op de dag zei Europarlementariër Thijs Berman (PvdA) dat de Europese Unie de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een vrijhandelsakkoord zou moeten afbreken. Hij wees erop dat de EU-ambassade nu net de plek is waar vertrouwelijk moet kunnen worden gesproken over de opties in de onderhandelingen. "Er moet een zeer duidelijk signaal komen dat dit niet kan." Ook zijn D66-collega Sophie in 't Veld wil snel opheldering. "Als het allemaal waar is, is het zeer onverkwikkelijk.

Het Duitse opinieweekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat de NSA afluisterapparatuur heeft geplaatst in de EU-vertegenwoordiging in Washington. Ook zou vanuit het NAVO-hoofdkwartier in Brussel zijn geprobeerd elektronisch in te breken in een EU-gebouw waar ministers en regeringsleiders vergaderen.

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz reageerde geschokt en bezorgd op de berichten over de Amerikaanse spionage. Hij waarschuwde voor 'ernstige gevolgen' voor de relaties tussen Europa en de VS.

Tourzege Pantani mogelijk geschrapt

De naam van de overleden Marco Pantani wordt mogelijk geschrapt als winnaar van de Tour de France van 1998. Dat liet voorzitter Pat McQuaid van de UCI weten. De Italiaan zou de gele trui dat jaar met behulp van doping hebben veroverd, meldt l'Equipe.

De Franse Senaatscommissie publiceert op 18 juli een rapport met dopinggebruik in de Tour van 1998. Verschillende oude monsters werden getest, omdat epo eind vorige eeuw nog niet viel op te sporen. Mogelijk is Pantani daardoor alsnog betrapt. Begin deze week kwam naar buiten dat Laurent Jalabert met terugwerkende kracht positief zou hebben getest.

Overigens hoopt een delegatie van wielrenners de Franse Senaatscommissie te bewegen het rapport pas openbaar te maken na de jubileumeditie van de Tour, die tot en met 21 juli duurt. De Ronde van Frankrijk heeft tussen 1999 en 2005 al een blanco erelijst doordat Lance Armstrong zijn zeven overwinningen moest inleveren.

Pantani profiteerde in de Tour van 1998 van een slechte dag van Jan Ullrich, die in de rit naar Les Deux Alpes door het ijs zakte. De Italiaan overleed in 2004 aan een overdosis cocaïne.

[Tour] Dubbelslag voor Bakelants

Jan Bakelants heeft de tweede etappe in de Tour de France, van Bastia naar Ajaccio over 156 kilometer, op zijn naam geschreven. De renner van RadioShack, die het peloton net voorbleef, neemt ook de gele trui over van Marcel Kittel.

Vanuit de start reden Veilleux, Kadri en Perez weg. Lars Boom sloot zich even later bij hen aan. Hun voorsprong op het peloton liep al snel op. De Fransman Julien Simon probeerde zich bij de vier koplopers te voegen, maar slaagde daar niet in en werd uiteindelijk weer door het peloton teruggepakt. De maximale voorsprong van de kopgroep was iets meer dan drie minuten.

Zo'n 100 kilometer voor de streep was de voorsprong nog twee minuten. Aan de voet van de  Col de Bellagranajo, een berg van de derde categorie, hadden de vier koplopers anderhalve minuut. Boom was als eerste boven voor Perez Moreno. Het verschil met het peloton was toen al teruggelopen naar 45 seconden.

De Col de Serra, ook van de derde categorie, was de tweede beklimming van de dag. Aan de voet moesten Boom en Perez Moreno lossen. Uit het peloton plaatste Voeckler een demarrage en hij haalde Boom en Perez Moreno al snel bij en ging er overheen. In het peloton moesten de meeste sprinters lossen terwijl Kadri Veilleux had achtergelaten. Voeckler werd op de top van de Serra weer bijgehaald door het peloton.

Het peloton was Kadri inmiddels tot op een halve minuut genaderd. Aan de voet van de Vizzavona, een col van de tweede categorie, kreeg Kadri materiaalpech. Nadat hij weer op de fiets zat had hij nog maar een kleine twintig seconden voorsprong op het peloton. Vervolgens was het één kilometer onder de top Pierre Rolland die uit het peloton sprong, Kadri bijhaalde en hem achterliet. Rolland kwam als eerste boven.

Zo'n 45 kilometer voor de finish werd Rolland echter ook teruggepakt door het peloton. De groep met sprinters, en ook Hoogerland en Martin, reden op zeven minuten van het eerste peloton. Op 12 kilometer voor de finish kwam de Côte du Salario, een klim van maar één km maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 9%. Het eerste peloton had daar een voorsprong van ruim negen minuten op de groep Kittel. Gautier was als eerste boven voor Froome die net onder de top wegreed uit het peloton. Het verschil met het peloton was echter klein en Froome werd in de afdaling bijgehaald. Gautier werden even later ook weer teruggehaald.

Het bleef onrustig in het peloton met meerdere renners die demarreerden. Een groepje van zes renners, Chavanel  Fuglsang, Irizar, Flecha, Gorka, Bakelants en Mori wist een gat te slaan wat drie kilometer voor de streep zo'n tien seconden was. De kopgroep werkte echter niet samen. Bakelants sprong weg terwijl de rest werd teruggepakt. De Belg hield net stand en kwam als eerste over de finish voor het razende peloton.  

Uitslag tweede etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Jan Bakelants RSH BEL 3.43,11
2 Peter Sagan CAN TSJ +0,01
3 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.
4 Davide Cimolai LAM ITA z.t.
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO z.t.
6 Julien Simon SOJ FRA z.t.
7 Francesco Gavazzi AST ITA z.t.
8 Daryl Impey ORI ZAF z.t.
9 Daniele Bennati SAX ITA z.t.
10 Segey Lagutin VAC OEZ z.t.

Snowden kan niet weg uit Moskou

Klokkenluider Edward Snowden is de verantwoordelijkheid van de Russische autoriteiten en kan de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou niet verlaten zonder zijn Amerikaanse paspoort. Dat heeft de Ecuadoraanse president Rafael Correa zondag gezegd in een interview met persbureau AP.

Correa zei geen idee te hebben gehad dat Snowden uiteindelijk naar Ecuador wilde toen hij eerder deze maand van Hong Kong naar Rusland vloog. De Ecuadoraanse consul in Londen heeft volgens Correa een 'serieuze fout' begaan door een brief af te geven waarin Snowden veilige doorgang naar Ecuador werd beloofd. De consul gaf deze brief af zonder eerst te overleggen met de regering in Ecuador, aldus Correa.

Wat de president betreft ligt Snowdens lot niet in de handen van Ecuador en moet de klokkenluider zijn verantwoordelijkheid accepteren als hij Amerikaanse wetten heeft overtreden. Desondanks zei Correa dat Ecuador een eventuele asielaanvraag van Snowden in behandeling zal nemen.

Reijners heeft EK-selectie Oranje rond

Bondscoach Roger Reijners van het Nederlands vrouwenelftal heeft zijn selectie voor het EK in Zweden rond. De keuzeheer schrapte na de oefeninterland van zaterdag tegen Australië (3-1) Merel van Dongen, Kika van Es en Maayke Heuver van zijn lijst. Zij zijn de laatste drie afvallers uit de selectie, die nu uit 23 spelers bestaat.

Oranje oefent woensdag in Velsen tegen Noord-Ierland voor het laatst in aanloop naar de Europese titelstrijd. In Zweden is titelhouder Duitsland op 11 juli de eerste tegenstander. De andere opponenten in groep B zijn Noorwegen (14 juli) en IJsland (17 juli). De beste twee landen van elke groep en de twee beste nummers drie plaatsen zich voor de kwartfinale.

Definitieve selectie
Doel: Loes Geurts (Vittsjö GIK), Angela Christ (PSV/FC Eindhoven), Sari van Veenendaal (FC Twente)

Verdediging: Mandy van den Berg (Vittsjö GIK), Dyanne Bito (sc Telstar), Siri Worm (FC Twente), Daphne Koster (Ajax), Mirte Roelvink (FSV Gütersloh), Leonne Stentler (Ajax)

Middenveld: Daniëlle van de Donk (PSV/FC Eindhoven), Sherida Spitse (FC Twente), Anouk Hoogendijk (Ajax), Lieke Martens (FCR 2001 Duisburg), Chantal de Ridder (Ajax), Renée Slegers (Linköpings FC), Kirsten van de Ven (Tyresö FF)

Aanval: Claudia van den Heiligenberg (sc Telstar), Anouk Dekker (FC Twente), Marlous Pieëte (FC Twente), Desiree van Lunteren (Ajax), Manon Melis (LdB Malmö FC), Sylvia Smit (PEC Zwolle), Mandy Versteegt (Ajax)

Lords kakken op wc's van 1,2 ton

Het Britse parlement wil twee toiletten laten opknappen voor 100.000 pond (bijna 120.000 euro). De toiletten worden alleen gebruikt door leden van the House of Lords.

Volgens een aankondiging op de website van de regering zijn de toiletten verouderd en zijn ze slechte reclame voor het gebouw.

De parlementaire gebouwen zijn beschermde monumenten. Bij verbouwingen moeten allerlei speciale voorschriften worden gevolgd.

Matthew Sinclair van de organisatie Het Verbond van Belastingbetalers hekelde het plan. Volgens hem is het te treurig voor woorden dat belastinggeld besteed wordt om Lords naar de wc te laten gaan.

Poetin tekent antihomowet

De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag de omstreden wet getekend die het maken van 'propaganda' voor homoseksualiteit strafbaar stelt.

Op grond van de wet kan iedereen die 'niet-traditionele seksuele relaties' propageert tegenover minderjarigen, in woord, via de media dan wel internet een boete krijgen tot 5150 euro. De wet is bedoeld om kinderen te beschermen.

Bij protesten tegen de wet werden dit weekeinde in Rusland 58 mensen opgepakt. Zij zullen op basis van de nieuwe wet beoordeeld worden, zo liet een zegsman van de politie aan het persbureau ITAR-Tass weten.

Paus noemt aftreden voorganger moedig

Paus Franciscus heeft zondag zijn voorganger Benedictus geprezen. Volgens Franciscus heeft Benedictus XVI veel moed getoond door afstand te doen van de pauselijke troon.

De 85-jarige Benedictus trad in februari af. Hij zei dat hij zich zowel fysiek als mentaal niet meer sterk genoeg voelde om de kerk te leiden. Het was voor het eerst in bijna zeshonderd jaar tijd dat een paus niet tot zijn dood in functie bleef. Franciscus werd twee weken later door de kardinalen als de nieuwe kerkvader gekozen.

Franciscus zei zondag tegen de verzamelde pelgrims, toeristen en Romeinen op het Sint-Pietersplein dat God Benedictus in gebeden duidelijk heeft gemaakt dat hij deze stap moest zetten en naar zijn geweten moest luisteren.

"We moeten allemaal leren beter naar ons geweten te luisteren", zei de kerkvader. "Paus Benedictus XVI heeft ons hier een geweldig voorbeeld van gegeven, toen de Heer hem via het gebed deed begrijpen wat hij moest doen. Hij volgde met scherpzinnigheid en moed zijn geweten. Dat wil zeggen, de wil van God die zijn hart toesprak."

Benedictus woont sinds zijn aftreden in een klooster in Vaticaanstad. Hij heeft aangegeven de rest van zijn leven aan gebed en meditatie te willen wijden.

Britten binden strijd aan met Heineken

De Britse staatssecretaris van Economische Zaken, Vince Cable, wil een instantie oprichten die moet gaan toezien op bedrijven die meer dan 500 kroegen exploiteren. Het orgaan gaat boetes uitdelen als de bedrijven hun huurders te veel rekenen voor het bier dat ze afnemen. Ook zal de instantie toezien op de naleving van gedragsregels. Dat schrijft de Britse krant Telegraph zondag.

Heineken, dat circa 1300 kroegen in het Verenigd Koninkrijk bezit na de aankoop van 900 stuks eind 2011, vindt dat er door het plan tweespalt ontstaat en vreest bovendien dat het zal leiden tot het sluiten van kroegen, aldus de krant. Ook vreest de brouwer dat huurders bier van concurrenten gaan verkopen, hetgeen Heineken niet zou aanzetten tot investeren in de eigen kroegen.

Blake kan wereldtitel op 100 meter niet verdedigen

Yohan Blake kan zijn wereldtitel op de 100 meter niet verdedigen bij het WK in Moskou in augustus. De Jamaicaanse topsprinter kampt met een dijbeenblessure. "Hij gaat binnenkort onder het mes. Er is geen enkele kans dat hij deel uitmaakt van het team", laat een official van de Jamaicaanse atletiekbond weten aan de krant Jamaica Observer.

De 23-jarige Blake pakte twee jaar geleden in Zuid-Korea de wereldtitel. Zijn landgenoot Usain Bolt werd toen gediskwalificeerd vanwege een valse start.

Blake moest vanwege zijn kwetsuur de kwalificatiewedstrijden in Jamaica al aan zich voorbij laten gaan. Hij plaatste zich daardoor niet voor de 200 meter, maar als titelverdediger was hij wel verzekerd van deelname aan het koningsnummer.

Oud-dictator Tsjaad opgepakt

De politie in de Senegalese hoofdstad Dakar heeft voormalig dictator van Tsjaad, Hissene Habre opgepakt. De 70-jarige Habre woont al meer dan 22 jaar in het land. De politie kan hem maximaal 48 uur vasthouden.

Habre voerde een schrikbewind in Tsjaad. Hij was president van het land tussen 1978 en 1979 en van 1982 tot 1990. Met hulp van de VS en Frankrijk wist hij in de jaren tachtig een aanval van het Libische leger af te slaan.

Habre wordt verantwoordelijk gehouden voor massamoorden op minderheidsgroepen. Daarbij zouden duizenden mensen zijn omgekomen. Toen de grond hem te heet onder de voeten werd nam hij de wijk naar Senegal.

In 2006 riep het Europese Parlement Senegal op Habre op te pakken. Twee jaar later beweerde Senegal Habre zelf te gaan berechten. In datzelfde jaar werd hij in Tsjaad bij verstek veroordeeld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

In 2011 beweerde Senegal opnieuw Habre zelf te zullen berechten. Vorig jaar riep het Internationaal Strafhof in Den Haag het land op die belofte ook echt waar te maken.

Eind vorig jaar kwam uit Dakar het bericht dat Senegal een speciaal tribunaal voor de berechting van Habre opzette met rechters aan te wijzen door de Afrikaanse Unie.

Viergever: "Hoop dat er een club komt"

Nick Viergever heeft er met Jan Wuytens een concurrent bij. In de voorbereiding moeten de twee linksbenige centrale verdedigers vechten voor hun plekje.

De 24-jarige Viergever moet de strijd aangaan met Wuytens, die FC Utrecht verliet voor de club uit Alkmaar. "Jan is een goede speler. Hij heeft in de eerste weken laten zien dat hij een aanwinst voor AZ is. Het is alleen maar goed dat hij er is. Het heeft totaal geen zin om in de eerste oefenwedstrijd te gaan kijken hoe je concurrent het doet", zegt Viergever in gesprek met RTV Noord-Holland.

De aanwezig van de Belg zorgt niet voor meer druk bij de Nederlandse mandekker. "Ik weet wat ik kan en ben eigenlijk totaal niet met de concurrentie bezig. Ik ben bezig om het team goed te laten voetballen en niet dat ik het beter moet doen dan Jan."

De achterhoedespeler is niet bezig met een transfer, maar hij sluit een overstap naar grotere club ook niet uit. "Ik heb vorig jaar mijn ambitie uitgesproken. Als er een mooie club komt die voor mij goed is, zou ik graag de stap willen maken. Laten we hopen dat het komt en als die club niet komt dan blijf ik nog een jaar bij AZ", besluit Viergever.

'Mogelijke rentree Bakkal in Eredivisie'

Otman Bakkal is komend seizoen mogelijk weer actief op de Nederlandse velden. De middenvelder mag weg bij Dinamo Moskou en is in beeld bij een Eredivisie-club.

De voormalig middenvelder van PSV en Feyenoord staat in de belangstelling van een Nederlandse club. Dat meldt het Russische Izvestia. Om welke club het gaat, wordt niet vermeld.

Wel meldt het medium dat de Nederlander ook naar Turkije of Griekenland kan verkassen. Verschillende clubs uit die landen willen de 28-jarige inlijven.

De Eredivisie-club die de spelmaker graag wil hebben, zal flink wat geld moeten spenderen. De Russen willen minimaal €2 miljoen voor Bakkal. Dat bedrag is in Nederland enkel te betalen door topclubs.

VS voert 'Koude Oorlog'

De VS bedienen zich van methoden uit de tijd van de Koude Oorlog. Dat heeft de Duitse minister van justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger verklaard.

De minister reageerde op een publicatie van het Duitse blad Der Spiegel. Het blad onthulde dat de Amerikaanse geheime dienst NSA in het kantoor van de EU in Washington microfoons heeft aangebracht. Bovendien werd het computernetwerk afgetapt. Dat blijkt uit documenten van klokkenluider Edward Snowden die Der Spiegel heeft ingezien.

Leutheusser-Schnarrenberger: "Als de berichten kloppen doet dit denken aan methoden die vijanden in de Koude Oorlog gebruikten. Het is onbegrijpelijk dat onze vrienden in de VS Europeanen als vijanden zien." Ze eiste een 'onmiddellijk en uitvoerig' antwoord van de VS. Ze riep de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, op om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Door de microfoons kon de NSA meeluisteren met gesprekken. Via het tappen van het computernetwerk kreeg de dienst inzicht in e-mails en andere documenten. De NSA nam op dezelfde manier het EU-kantoor bij de VN in Washington 'onder vuur'. In een NSA-stuk uit september 2010 wordt de EU nadrukkelijk als 'aanvalsdoel' genoemd.

De NSA wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het afluisteren van telefoongesprekken in Brussel. Vanuit het NAVO-hoofdkwartier in de Belgische hoofdstad werden telefoons in het Justus-Lipsiusgebouw afgeluisterd. Daar worden alle vergaderingen van EU-ministers gehouden.

[F1] Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Nico Rosberg heeft een enerverende Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. Naast de Mercedes-coureur mochten ook Mark Webber en Fernando Alonso naar het podium. Kampioenschapsleider Sebastian Vettel viel uit, maar behoudt de leiding in het kampioenschap.

Lewis Hamilton mocht vanaf poleposition starten. De Brit kwam goed weg en behield de eerste positie, voor de goed gestarte Sebastian Vettel, Nico Rosberg en Adrian Sutil. Felipe Massa kwam het beste weg, want de Ferrari-coureur schoot van elf naar vijf, terwijl zijn teamgenoot Fernando Alonso zakte naar P10. De Spanjaard haalde al snel Jenson Button en Romain Grosjean in, waardoor hij opschoof naar acht. Mark Webber was de grote verliezer in de beginfase, want de Australiër zakte terug naar de veertiende plaats, al kon hij vrij snel weer enkele posities goedmaken.

Hamilton moest na acht ronden zijn leiding afstaan aan Vettel door een lekke band. De Brit verloor veel tijd en viel terug naar de laatste positie. Niet veel later kreeg ook Massa een lekke band, waarbij het er vrijwel hetzelfde uitzag als bij Hamilton. Veel teams kozen er daarom voor om na tien ronden hun coureurs binnen te halen voor nieuwe banden, terwijl bij Webber ook nog de neus van de bolide vervangen werd.

De stops schudden het veld behoorlijk door elkaar. Grote winnaar werd Fernando Alonso die achter Vettel, Rosberg en Sutil opklom naar de vierde positie door beide Lotussen en de Toro Rosso van Jean-Eric Vergne te passeren. De Fransman lag vijfde en was nog niet gestopt. Dit gebeurde wel na veertien ronden nadat ook zijn linker achterband klapte. Hij verloor er relatief weinig tijd mee, omdat dit vlakbij de pits gebeurde. De safety car kwam uiteindelijk naar buiten, omdat er door de drie geklapte banden veel rommel op de baan lag welke opgeruimd moest worden.

Vettel leidde na zestien ronden, voor Rosberg, Sutil, Alonso, Räikkönen, Grosjean, Ricciardo, Perez, Webber en Button. De als voorlaatste gestarte Di Resta lag al elfde, terwijl Hamilton al weer opgeklommen was naar P14. Het schoonmaken van de baan duurde lang, terwijl teams ondertussen maatregelen probeerden te nemen om nieuwe lekke banden te voorkomen door de druk in de banden iets te verhogen.

Na 21 ronden kwam de safety car weer naar binnen en werd het veld weer vrijgegeven. Webber was er als de kippen bij om de achtste positie van Perez te ontfrutselen. De Australiër probeerde hierna zijn landgenoot Ricciardo passeren, maar haakte af. Wel slaagden beiden erin op de Lotus van Grosjean in te halen en op te klimmen naar P6 en 7.

Rond de 30e ronde kwamen veel coureurs binnen voor hun tweede stop, waaronder Räikkönen en Alonso, waarbij de Fin de Spanjaard op de baan passeerde. Ook Webber slaagde erin Alonso in te halen, waardoor de top tien er als volgt uit zag: Vettel, Rosberg, Räikkönen, Webber, Alonso, Sutil, Ricciardo, Perez, Grosjean en Button. Hierachter vond een fraai gevecht plaats tussen Di Resta en Hamilton, waarbij laatstgenoemde uiteindelijk aan het langste eind trok.

Tien ronden voor het einde kreeg de race een dramatisch plot toen de Red Bull van Vettel het begaf, wat de leiding aan Rosberg gaf. De Duitser parkeerde zijn bolide op het rechte stuk bij start/finish, wat een safety car opleverde. Verschillende coureurs haalden nog nieuw rubber om daarna de race uit te kunnen rijden. Webber viel hierdoor terug naar de vijfde positie en Alonso naar acht, omdat niet iedere coureur binnen kwam.

Met nog zeven ronden te gaan bracht Rosberg het veld weer op gang. Er was meteen overal actie, waarbij Webber de vierde positie van Ricciardo afpakte en Alonso de zevende van Button. De Spanjaard pakte hierna meteen de McLaren van Perez die op dat moment net een lekke band opliep. Webber haalde ook Sutil en Räikkönen in, terwijl ook Massa de punten binnensloop. De coureurs die niet waren gestopt verloren posities, terwijl met name Webber, Alonso, Hamilton en Massa zich een weg naar voren baanden.

Nico Rosberg werd na een enerverende slotfase van de race als eerste afgevlagd, vlak voor Webber en Alonso die ook de gang naar het podium mocht maken. Hamilton werd ondanks zijn lekke band in de beginfase vierde, voor Räikkönen en Massa die ook in de race lek had gereden. Sutil zakte terug tot P7, voor Ricciardo, Di Resta en Hülkenberg. Giedo van der Garde werd achttiende, minder dan een tiende achter Max Chilton.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 1:32:59.456
2 Mark Webber Red Bull +0.765
3 Fernando Alonso Ferrari +7.124
4 Lewis Hamilton Mercedes +7.756
5 Kimi Räikkönen Lotus +11.257
6 Felipe Massa Ferrari +14.573
7 Adrian Sutil Force India +16.335
8 Daniel Ricciardo Toro Rosso +16.543
9 Paul di Resta Force India +17.943
10 Nico Hulkenberg Sauber +19.709
11 Pastor Maldonado Williams +21.135
12 Valtteri Bottas Williams +25.094
13 Jenson Button McLaren +25.969
14 Esteban Gutierrez Sauber +26.285
15 Charles Pic Caterham +31.613
16 Jules Bianchi Marussia +36.097
17 Max Chilton Marussia +1:07.660
18 Giedo van der Garde Caterham +1:07.759
DNF Romain Grosjean Lotus +1 Ronde
DNF Sergio Perez McLaren +6 Ronden
DNF Sebastian Vettel Red Bull +11 Ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +17 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 132
2 Fernando Alonso Ferrari 111
3 Kimi Räikkönen Lotus 98
4 Lewis Hamilton Mercedes 89
5 Mark Webber Red Bull 87
6 Nico Rosberg Mercedes 82
7 Felipe Massa Ferrari 57
8 Paul di Resta Force India 36
9 Romain Grosjean Lotus 26
10 Jenson Button McLaren 25
11 Adrian Sutil Force India 23
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
13 Sergio Perez McLaren 12
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 11
15 Nico Hulkenberg Sauber 6
16 Pastor Maldonado Williams 0
17 Valtteri Bottas Williams 0
18 Esteban Gutierrez Sauber 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Giedo van der Garde Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 219
2 Mercedes 171
3 Ferrari 168
4 Lotus 124
5 Force India 59
6 McLaren 37
7 Toro Rosso 24
8 Sauber 6
9 Williams 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0

'Ajax haalt 18-jarige Lobotka uit Slowakije'

Ajax gaat zich spoedig versterken met Stanislav Lobotka. De 18-jarige middenvelder komt over van het Slowaakse AS Trencin, waarmee de Amsterdammers een samenwerkingsverband hebben.

De Slowaak is vanaf maandag officieel een Ajacied. Hij zet dan namelijk zijn handtekening onder een meerjarig contract. Dit meldt de officiële website van de Slowaakse competitie (Corgon Liga).

Het is de eerste speler die voortvloeit uit de samenwerking met de club van oud-Ajacied Tscheu La Ling. De site meldt dat Ajax geinteresseerd raakte in Lobotka nadat Ronald de Boer enkele maanden geleden een bezoek bracht aan Trencin.

Lobotka speelde afgelopen seizoen 31 wedstrijden in de Cordon Liga. Daarin maakte hij twee treffers en bereidde hij er eentje voor.

Monaco haalt talentvolle aanvaller weg bij Lyon

AS Monaco heeft zich zondag opnieuw geroerd op de transfermarkt. De kapitaalkrachtige club neemt Anthony Martial over van Olympique Lyon. De 17-jarige aanvaller heeft een contract voor drie jaar getekend. Afgelopen seizoen kwam de Fransman tot drie invalbeurten in de Ligue 1.

"Hij is een van de grootste talenten van zijn generatie", liet technisch directeur Riccardo Pecini van Monaco weten. Martial is de zesde aanwinst voor de Monegasken. De promovendus haalde eerder Radamel Falcao, Ricardo Carvalho, João Moutinho, James Rodriguez en Nicolas Isimat-Mirin binnen.

Wild blijft Vos voor in openingsetappe Giro Rosa

Kirsten Wild heeft zondag de eerste etappe in de Giro Rosa gewonnen. De Nederlandse renster van Argos-Shimano was in de 117,8 kilometer lange rit van Giovinazzo naar Margherita di Savoia de sterkste in de massasprint. Marianne Vos kwam als tweede over de streep, voor de Italiaanse Marta Tagliaferro.

Vos won onderweg wel beide tussensprints en is daardoor de eerste drager van de roze trui. De olympisch en wereldkampioen won de Giro Rosa, voorheen de Giro Donne, de afgelopen twee jaar. De Italiaanse rittenkoers duurt tot en met volgende week zondag. Het is de enige grote etappekoers voor vrouwen.

Politie onderzoekt ernstig ongeval A15

De politie onderzoekt een ernstig ongeval op de A15, zondagochtend vroeg bij Andelst (Gelderland). Vier auto's botsten daar op elkaar. Elf mensen raakten gewond.

Een 22-jarige man uit Herveld raakte zwaargewond. Drie mensen liepen ernstig letsel op, zeven anderen lichte verwondingen. Zij komen uit Kesteren, Opheusden en Eden. Bij het ongeluk waren ook vijf Denen betrokken. Na controle in het ziekenhuis konden zij naar een hotel. De politie zal zondag met ze praten.

Een van de auto's had een aanhanger met een grote boot. Die was gekanteld en de boot lag op het asfalt. Een auto lag op zijn kop en een andere auto op zijn kant tegen de vangrail. Bovendien vervoerde een auto een kano op het dak, die ook op het asfalt terecht kwam.

De brandweer moest vier mensen uit hun auto zagen. Een traumahelikopter werd ingezet, evenals vijf ambulances en zes brandweervoertuigen. De snelweg was tot zondagochtend 9 uur afgesloten.

Kamer schrikt van spionage Amerikanen

In de Tweede Kamer is met grote zorg gereageerd op het nieuws dat de Amerikanen actief zouden spioneren in de Europese Unie. "Diplomaten aftappen kan echt niet", aldus Jeroen Recourt van de PvdA zondag. Hij wil net als veel andere partijen opheldering van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Ondanks dat de meeste recente berichten vooral aangeven dat de Amerikanen spioneren in Brussel, Duitsland en Luxemburg, sluit Recourt niet uit dat ook Nederland actief in de gaten gehouden wordt. "Als het gaat om economische spionage is hier ook flink wat te halen."

Kamer schrikt van spionage Amerikanen
Kamer schrikt van spionage Amerikanen (Foto: ANP)

CD: Editors - The Weight Of Your Love

Toen de single 'A Ton Of Love' voor het eerst via de radiogolven of via digitale media de oorschelpen van Editors-fans bereikte, vroegen velen zich af of het 'Desire...desire...desire' fragment en de rollende gitaarriffs eronder een teken zouden zijn dat de band de nieuwe U2 wou of zou worden. De eerste single is het bewijs dat de band groter kan groeien, zelfs richting proporties die Coldplay, Muse of zelfs U2 hebben aangenomen. De nieuwe plaat The Weight Of Your Love en de nieuwe bezetting leveren mogelijkheden op voor de Editors, het is aan hen waar ze willen eindigen.

Iran pakt Slowaakse 'spionnen' op

De Iraanse autoriteiten hebben acht Slowaakse paragliders aangehouden en vastgezet. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken bevestigd tegenover het Iraanse persbureau ISNA.

De acht 'gedroegen zich niet normaal' en hadden 'onconventionele apparatuur' bij zich, aldus de zegsman. Ze zouden Iraanse wetten hebben overtreden en zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

De acht kwamen in twee groepen naar Iran. Slowaakse relaties omschrijven ze als fanatieke paragliders die niets met spionage van doen hebben.

Slowaakse diplomaten hebben toegang tot de acht en staan in contact met de Iraanse autoriteiten. In februari liet Iran nog een Slowaak vrij, weken nadat hij was opgepakt op beschuldiging van spionage.

Brits EU-referendum twijfelachtig

De Liberaal-Democraten en Labour zullen een wetsvoorstel om een referendum te houden over het Britse EU-lidmaatschap niet steunen. Dat hebben kamerleden van beide partijen zondag verklaard tegenover het persbureau PA.

Komende vrijdag bespreekt het Britse Lagerhuis een wetsvoorstel inzake hetr referendum van het Conservatieve kamerlid James Wharton. Het plan wordt gesteund door premier David Cameron.

In het referendum zouden de Britten zich voor of tegen het EU-lidmaatschap moeten uitspreken. Wanneer de volksstemming gehouden wordt is onduidelijk. Cameron wil eerst de voorwaarden waaronder de Britten EU-lid zijn heronderhandelen.

De Liberaal-Democratische minister Danny Alexander noemde het wetsvoorstel 'een parlementaire stunt' waaraan zijn partij niet mee zal doen. Labourkamerlid en 'schaduwminister' Chuka Umunna liet weten dat Labour zich niet in een debat laat trekken dat eigenlijk alleen de Conservatieven betreft.

Binnen de Conservatieven is een sterke anti-EU-vleugel. Die wil Cameron tevreden houden met het referendumplan. Umunna zei dat een referendum alleen zin heeft als er concrete resultaten liggen van onderhandelingen met de EU.

In het Lagerhuis hebben de Conservatieven 306 zetels, Labour 258 en de Liberaal-Democraten 57. De Conservatieven en Liberaal-Democraten vormen een coalitieregering; een unicum in Groot-Brittannië.

Park stevent af op zege op US Open

De Zuid-Koreaanse golfster Inbee Park lijkt op de US Open af te stevenen op de overwinning. De wereldranglijstaanvoerder voltooide haar derde ronde op de Sebonack-golfbaan in Southampton in de Amerikaanse staat New York in 71 slagen. Ze staat daardoor op een totaal van 206, tien onder par.

Voor Park kan het de derde opeenvolgende majorzege van 2013 worden. Ze heeft een voorsprong van vier slagen op landgenote I.K. Kim. De Engelse Jodi Ewart Shadoff had tot dusverre zeven slagen meer nodig dan Park.

Dewi-Claire Schreefel staat na een ronde van 77 slagen op de gedeelde 39e plaats. De Nederlandse heeft een totaal van 224, acht boven par.

[GP2] Uitslagen races Silverstone

Sam Bird en Jon Lancaster hebben de GP2-races op Silverstone op hun naam geschreven. Voor de Nederlanders Robin Frijns en Daniël de Jong liep het weekend uit op een drama. Beiden kenden vele problemen en eindigden dan ook niet in de punten.

Race 1

Bird profiteerde in de beginfase van de race van duw en trekwerk tussen polesitter Marcus Ericsson en Felipe Nasr. Ericsson werd uiteindelijk bestraft met een drive-through omdat hij zich te veel verdedigde. Stefano Coletti had kunnen profiteren van de strijd, maar moest in de remmen, waarna Bird vrije doorgang had en eenvoudig naar de zege kon rijden voor Stephane Richelmi en Tom Dillmann die door goed te rijden naar voren waren gekomen.

Frijns klom gedurende de race vanaf plaats zestien op naar een plek binnen de punten. De Nederlander had echter te veel van zijn banden gevergd en werd dertiende. De Jong verging het niet veel beter, want na een botsing in de tweede ronde en een straf was er niet meer dan een 22e plek voor hem weggelegd.

Race 2

Lancaster kende vanaf de vierde plaats een zeer goede start en pakte de leiding. De teamgenoot van Frijns zou deze positie niet meer afstaan. Rio Haryanto werd tweede, voor James Calado die vanaf de achtste positie zich een weg naar voren had gebaand. Frijns startte vanaf de elfde positie, maar moest al na enkele ronden met problemen opgeven. De Jong kwam niet verder dan een achttiende positie.

In het klassement leidt de dit weekend puntloos gebleven Coletti nog altijd met 120 punten. Hij heeft een voorsprong van 22 punten op Nasr die slechts twee punten dichterbij is gekomen. Bird staat nu met 89 punten derde. Frijns zakte naar een negende positie met een totaal van 37 punten. De Jong is met één puntje 23e.

FOK!filmtips van de dag: The Blind Side

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Dunya is Marokkaans, opgegroeid met Ramadan en de moskee. Desie, is zo Hollands als kaas en klompen. Op haar achttiende verjaardag hoort Dunya van haar ouders dat ze wordt uitgehuwelijkt, maar daar heeft ze weinig trek in. Toch gaat ze met de familie naar Marokko om hem te ontmoeten. Desie raakt zwanger van haar rijschoolleraar, die haar laat zitten. Ze besluit op zoek te gaan naar haar biologische vader, die in Marokko blijkt te wonen. Onaangekondigd verschijnt ze in Marokko bij Dunya's familie, die daar niet op zit te wachten. Dunya besluit Desie te helpen bij haar zoektocht en ontsnapt zo aan haar trouwplannen. Samen maken ze een avontuurlijke reis, dwars door Marokko. Al snel blijkt dat Marokko geen Amsterdam-Noord is.

De komische road movie is gebaseerd op de gelijknamige, succesvolle televisieserie. Dana Nechushtan regisseerde zowel de serie als de film en heeft met beiden al verschillende prijzen gewonnen in binnen- en buitenland. Dunya & Desie is te zien om 15.25 uur op Nederland 3.

Wanneer zijn vader als illegaal uit België wordt gezet, daagt een Burundese jongen de overheid uit zijn vader terug te vinden. Gelukkig is er nog de tot Belg genaturaliseerde, uit Congo afkomstige, voetballer Emile M'Penza.

Hop was de openingsfilm van het Internationaal Filmfestival in Vlaanderen in 2002 en is het regiedebuut van Dominique Standaert. De film behandelt een zwaar onderwerp op een lichtvoetige, soms haast absurdistische toon. Naast hoofdrolspeler Kalomba Mboyi zijn er ook rollen voor Antje de Boeck, Jan Decleir, Serge-Henri Valcke en de voetballer Emile M'Penza als zichzelf. Te zien om 16.30 uur op CANVAS.

Filmposter Hop (2002) 

Michael Oher is een getraumatiseerde, dakloze Afro-Amerikaanse puber die op straat leeft in Memphis. Op een avond wordt hij opgemerkt door de welgestelde Leigh Anne Touhy. Omdat de jongen geen slaapplaats heeft, biedt ze hem onderdak aan. Michael vindt een thuis bij de liefdevolle Leigh Anne en haar gezin en bloeit helemaal op. Aangemoedigd door zijn nieuwe familie krijgt hij de kans echt iets van zijn leven te maken en zijn enorme talent voor American Football te benutten.

Voor haar rol in dit biografische sportdrama, The Blind Side, won Sandra Bullock haar eerste Oscar. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Michael Oher. Te zien om 20.00 uur op NET5.

Op 30 januari, 1972, verandert een vreedzame betoging van katholieke Ieren in het Noord-Ierse plaatsje Derry in een verschrikkelijk bloedbad op het moment dat Engelse soldaten het vuur openen op een groep demonstranten. Dertien doden en veertien zwaargewonden zijn het bloederige gevolg. Deze dag zal de geschiedenis in gaan als 'Bloody Sunday'. De gelijknamige film is een in documentairestijl geschoten reconstructie van de gebeurtenissen die zouden leiden tot het bloedbad. De camera volgt de pacifistische leider van de betogers Ivan Cooper, gespeeld door James Nesbitt, het meest geruchtmakende slachtoffer, de Britse soldaten die het vuur openden en de aanwezige Britse legertop die de beslissingen nam. Te zien om 21.15 uur op CANVAS.

The Boy Who Cried Werewolf, Een meisje, jij weet zelf, Undispured II: Last Man Standing, City of Angels en The Hard Word zijn vandaag ook op de televisie te zien.

VS noemt Duitsland 'aanvalsdoel'

Duitsland wordt door de VS net zo streng in de gaten gehouden als landen als China, Irak of Saoedi-Arabië. De VS spreken in geheime documenten, afkomstig van klokkenluider Edward Snowden, over Duitsland als 'aanvalsdoel', schrijft het blad Spiegel.

De Amerikaanse geheime dienst NSA monitort in dat kader elke maand gemiddeld een half miljard telefoontjes, e-mails en sms'jes in Duitsland, aldus het blad, dat inzage heeft gehad in de bewuste documenten. De activiteiten van de NSA blijken volgens Spiegel veel groter dan zaterdag bekend werd.

De Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger reageerde zondag verontwaardigd. "Het tart elk voorstellingsvermogen, dat onze vrienden in de VS de Europeanen als vijanden zien". Ze wil dat Amerika zo snel mogelijk duidelijkheid geeft over de berichten.

'VS bespieden Duitsland op grote schaal'
'VS bespieden Duitsland op grote schaal' (Foto: ANP)

Sanne Sofia Schuurmans verminkt

Met een paar collega’s nog even naar de TT-nacht. Even kijken. Tot een -hoogstwaarschijnlijk- straalbezopen idioot een lege wijnfles het publiek in smeet. Midden in het gezicht van die Sanne Sofia. De fles brak, net als de neus van dat meisje. En ze houdt er verder, als het tegenzit, ook nog een lelijk litteken aan over. De vader van dat meisje looft een beloning uit. € 2.500 voor de eerste die de naam van de flessengooier bij de politie meldt. Een begrijpelijke actie. Ik ben stomverbaasd over de reacties die deze beloning teweegbrengt.

[Tour] Merckx gelooft in schone tourwinnaar

Eddy Merckx denkt dat een renner de Tour de France wel degelijk zonder doping kan winnen. "Het is jammer wat sommigen laten optekenen. Je moet niet iedereen over een kam scheren. De Tour kan ook zonder doping worden gewonnen", zegt de vijfvoudig winnaar van la Grande Boucle in de Franse krant Le Parisien/dimanche.

Merckx reageert op de uitspraken van Lance Armstrong, die vrijdag verklaarde dat de Ronde van Frankrijk in ieder geval tussen 1999 en 2005 niet zuiver viel te winnen. "Door de invoering van het biologisch paspoort komen renners die de boel bedriegen er nu niet meer mee weg", denkt de Belg.

Ook in zijn tijd waren er weinig valsspelers, gelooft Merckx, die in 1969 voor het eerst de Tour won. "Toen waren er nog geen prestatiebevorderende middelen." Ondanks dat hij het niet eens is met Armstrong, lijkt de 68-jarige Belg de Amerikaan weinig te verwijten. "Hij had de pech in een periode te koersen waarin die producten de overhand namen."

Merckx hoopt dat dopingperikelen de honderdste editie van de Tour niet overschaduwen. "De Tour verdient dat niet. Er wordt altijd direct naar het wielrennen gekeken. Dat is jammer", besluit hij.

Motorrijder met 207 km/h over provinciale weg

Een motorrijder uit het Friese Drogeham kon zaterdag zijn rijbewijs inleveren. De Fries reed met 207 kilometer per uur over de N381 van Drachten naar Appelscha. Dat meldt de politie. Op deze weg is de maximumsnelheid op de meeste plaatsen 100 kilometer per uur.

Een 29-jarige man uit Sneek was op het klaverblad van de A7 bij Heerenveen de klos. Hij werd geklokt op 152 kilometer per uur. Ook daar is de maximumsnelheid 100 kilometer per uur.

Kremlin bemoeit zich niet met Snowden

Het Kremlin is niet bezig met het lot van klokkenluider Edward Snowden. Dat heeft de woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov, zondag voor de radio gezegd.

Peskov verwees naar uitspraken van zijn baas in Finland. Daar zei Poetin dat Snowden juridisch gesproken Rusland niet is binnengekomen en de Russische grens niet heeft gepasseerd. Snowden zit in de transitzone op het vliegveld Sjeremetjevo in Moskou.

De president van Ecuador, het land waar Snowden asiel wil krijgen, Rafael Correa Delgado, verklaarde dit weekeinde dat het aan de Russen is te beslissen waar Snowden verblijft. ''Voordat zijn verzoek om politiek asiel in overweging genomen kan worden, moet Snowden op het grondgebied van Ecuador verblijven'', aldus de president.

Snowden maakte wereldkundig dat de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten NSA en GCHQ op grote schaal telefoon- en internetverkeer aftappen. Daarna vloog hij op 23 juni vanuit Hong Kong naar Moskou. Snowden was van plan door te vliegen naar Ecuador maar heeft dat nog niet gedaan. De VS eisen zijn uitlevering wegens verraad.

Zaterdag had de Amerikaanse vicepresident Joe Biden een telefonisch onderhoud met Delgado waarin hij de leider van Ecuador vroeg Snowden geen asiel te verlenen.

Snowden koos voor Ecuador op aanraden van Wikileaks-baas Julian Assange. Die verschanst zich al meer dan een jaar in de ambassade van Ecuador in Londen uit angst dat Zweden, dat zijn uitlevering eist, hem doorstuurt naar de VS.

Daar zou ook hem een aanklacht wegens verraad boven het hoofd hangen aangezien via Wikileaks geheimen over de oorlogen in Irak en Afghanistan onthulde en diplomatieke boodschappen openbaarde.

Moeder vast voor dood baby

Een 24-jarige vrouw uit Leeuwarden is zaterdagmiddag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar baby. Het jongetje van acht maanden was op het moment van aanhouding zwaargewond, maar overleed later op de dag in het ziekenhuis in Groningen.

De politie wil weten wat zich in de woning heeft afgespeeld en of inderdaad sprake is van een misdrijf. In de woning waren behalve de moeder ook andere personen aanwezig.

De politie heeft acht man op de zaak gezet.

Nieuw offensief Syrisch leger

Het Syrische leger heeft een nieuw offensief ingezet bij de stad Homs in een poging terrein terug te winnen dat eerder door de opstandelingen werd veroverd. Gevechtsvliegtuigen namen met name het centrum van Homs onder vuur.

Ook bij het noordelijker gelegen Idlib is het leger in de aanval gegaan. In dezelfde regio worden overigens drie Duitse hulpverleners vermist.

Bij de acties rond Homs en Idlid zijn minstens zes doden gevallen. Er werden ook confrontaties van het leger met opstandelingen gemeld uit Damascus, Aleppo en Hama.

De minister voor gemeentezaken, Omar Al Ibrahim Ghalaounji, heeft zondag bekendgemaakt dat de oorlog inmiddels een schade van 11,5 miljard euro heeft veroorzaakt in de publieke sector.

VS investeren in stroom voor Afrika

De VS willen 16 miljard dollar (12,3 miljard euro) investeren in de stroomvoorziening van Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahel. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn reis door Zuid-Afrika bekend gemaakt.

Van het bedrag is 7 miljard dollar afkomstig van de Amerikaanse regering, de rest komt van Amerikaanse ondernemingen in de stroomsector. Het gaat om een programma van vijf jaar.

Twee derde van de Afrikanen die wonen in landen beneden de Sahel hebben geen stroom. Het betreft vooral bewoners van het platteland: 85 procent.

Eerder deze week kondigde Obama in Senegal een hulpprogramma voor de landbouwsector aan.

Nederlandse belaagd op Tahrirplein

Een Nederlandse vrouw van 22 jaar oud is vrijdag belaagd op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zondag bevestigd. Over de aard van de belaging en over hoe het slachtoffer eraan toe is, wil een woordvoerder geen mededelingen doen.

De vrouw heeft steun gekregen van een medewerkster van de Nederlandse ambassade. De Egyptische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. De vrouw is in dat kader inmiddels ondervraagd. Dat gebeurde ook in het bijzijn van ambassadepersoneel.

Op het plein verzamelden zich vrijdag duizenden demonstranten om het vertrek van president Mohammed Morsi te eisen. Wat de Nederlandse vrouw op het plein deed en of ze tot de demonstranten behoorde is niet bekend.

'Breek onderhandelingen VS af'

De onderhandelingen die de Europese Unie voert met de Verenigde Staten over een vrijhandelsakkoord zouden moeten worden afgebroken. Dat vindt Europarlementariër Thijs Berman (PvdA) in reactie op de onthulling van Der Spiegel dat de VS de vertegenwoordiging van de EU in Washington afluistert.

"Als de Verenigde Staten met ons een handelsakkoord willen afsluiten, zijn we daarin zeer geïnteresseerd", licht Berman toe. "Maar het veronderstelt wel dat het om twee partners gaat die elkaar vertrouwen. En de EU-ambassade is nu net de plek waar vertrouwelijk moeten kunnen worden gesproken over de opties in de onderhandelingen. Er moet een zeer duidelijk signaal komen dat dit niet kan."

D66-collega Sophie in 't Veld wil, net als Berman, snel opheldering over de kwestie. "Als het allemaal waar is, is het zeer onverkwikkelijk. Wat zeggen deze praktijken over de trans-Atlantische verhoudingen?" Dat de VS diplomaten van de EU afluistert, vindt ze niet heel verrassend. "Dit is the real world."

Het afbreken van de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord vanwege het afluisteren vindt In 't Veld dan ook niet aan de orde. "We zijn aan het onderhandelen, en er zitten voor ons veel voordelen aan zo'n vrijhandelsakkoord. Zolang er nog geen handtekening onder staat, kun je gewoon dooronderhandelen."

In plaats daarvan vindt de D66-politica dat Europa en Nederland eindelijk eens hun tanden moeten laten zien op het terrein van de samenwerking met de VS inzake politie, justitie en veiligheid. Dat betrekt In 't Veld nadrukkelijk ook op de berichten die via klokkenluider Edward Snowden aan het licht kwamen over het op grote schaal meekijken naar wat Europeanen doen via diensten van onder meer Google en Facebook.

"We wringen ons al twaalf jaar in alle bochten om het de Amerikanen naar de zin te maken", zo licht In 't Veld toe, die de Europeanen van 'grenzeloze naïviteit' beschuldigt. "De Amerikanen hebben maling aan afspraken." De Amerikanen hebben de toegang tot de gegevens van zo veel Europeanen volgens haar niet nodig. Ze wijst erop dat de daders van terreuraanslagen eigenlijk altijd al bekend waren.

De Europese Commissie en de regeringsleiders hebben volgens haar nu de morele plicht om het antiterreurbeleid te evalueren. Ook het Nederlandse kabinet zou zich daar volgens haar hard voor moeten maken.

Eerder reageerde onder anderen voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz geschokt en bezorgd op de berichten over de Amerikaanse spionage. Hij waarschuwde voor 'ernstige gevolgen' voor de relaties tussen Europa en de VS.

Het Duitse opinieweekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat de Amerikaanse geheime dienst NSA afluisterapparatuur heeft geplaatst in de EU-vertegenwoordiging in Washington. Ook zou vanuit het NAVO-hoofdkwartier in Brussel zijn geprobeerd elektronisch in te breken in een EU-gebouw waar ministers en regeringsleiders vergaderen en intern overleggen.

Der Spiegel baseert zich op geheime documenten in het bezit van klokkenluider Edward Snowden.

[Tour] Gesink tipt Sagan voor vandaag

Na het lezen van dit bericht hoef je vanmiddag niet naar de tweede etappe kijken in de Tour. Robert Gesink weet zeker dat Peter Sagan gaat winnen.

In gesprek met De Telegraaf spreekt de Belkin-coureur over de 156 kilometer lange rit van Bastia naar Ajaccio. Zo komen de renners onder andere over vier cols. "In deze rit klimmen we al naar 1163 meter hoogte. Alleen ligt de finish zo’n zestig kilometer verder na een lange afdaling. Het zal een sprint van een grote groep worden. Hier geldt al de vraag, waar kan je Peter Sagan eraf rijden? Het is voor het eerst dat ik naar Corsica ga, maar van de renners die er de afgelopen jaren het Criterium International reden, hoor ik dat de wegen op dit eiland allemaal smal zijn en dat er geen meter vlak is."

[Tour] Hoogerland verwacht geen problemen

Johnny Hoogerland heeft op Twitter laten weten dat hij vandaag geen problemen verwacht om te finishen. Hij plaatste tevens een foto van hoe hij met ingepakte linkerarm op de rollerband zit.

De Nederlands kampioen kwam in de eerste etappe hard ten val toen hij bleef haken achter een reclamevlag. Door de diverse valpartijen later in de etappe en de kapotte tijdwaarneming, met dank aan de GreenEdge-bus, kreeg Hoogerland net als de rest van de gevallen renners niet te maken met tijdverlies.

Kuipers: trots dat ik finale mag fluiten

De Nederlander Björn Kuipers vindt het een eer dat hij door de FIFA is aangewezen als scheidsrechter voor de finale van de Confederations Cup. Voor de 40-jarige leidsman uit Oldenzaal is het zijn eerste finale tijdens een landentoernooi.

"Ik ben enorm trots op de toewijzing. Brazilië en Spanje zijn geweldige voetballanden. Om als scheidsrechter op dit niveau te komen, is hard werk nodig." Kuipers staat sinds 2006 op de lijst van de wereldvoetbalbond en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de topscheidsrechters in de wereld. Hij floot tijdens het WK voor clubs in 2010, de Europese Supercup in 2011, het Europees kampioenschap in 2012 en was vorige maand de verantwoordelijke bij de eindstrijd van de Europa League tussen Benfica en Chelsea in de Amsterdam Arena.

Kuipers geniet van zijn tijd in Brazilië. "Het was een geweldig moment toen ik te horen kreeg dat ik mocht fluiten in dit toernooi", stelt Kuipers zaterdag in een interview met de FIFA, die tijdens het toernooi scheidsrechters geen toestemming geeft om media te woord te staan. "Het is een geweldig land. Groot, maar interessant. Hoewel we niet veel hebben kunnen zien, omdat we veel trainingen hebben en daarna druk zijn met het analyseren van de wedstrijden." De Tukker floot in de groepsfase al het duel tussen Uruguay en Nigeria (2-1). Elke wedstrijd kent een gedegen voorbereiding door hem en zijn assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. "We kijken naar de bepalende spelers, naar de speelstijl van het team. Hoe spelen ze met lange ballen en corners. We kijken naar elke speler en analyseren de duels van het team."

Na het WK voor clubs is de Confederations Cup het tweede toernooi van de FIFA waar gebruik wordt gemaakt van doellijntechnologie. Kuipers is enthousiast over het gebruik hiervan. "Tot op heden hebben we het nog niet nodig gehad, omdat er zich geen onduidelijke situaties hebben voorgedaan. Maar we hebben een horloge en als de bal de doellijn passeert, trilt het horloge en wordt een signaal afgegeven dat het een goal is. Dit is een belangrijk hulpmiddel voor de scheidsrechter in moeilijke situaties." Kuipers heeft een wens als het gaat om het verloop van de finale. "Dat is heel simpel. Ik hoop dat er na de finale niemand is die het over mij heeft."

De finale tussen Brazilië en Spanje staat zondag op het programma in het legendarische Maracanã-stadion in Rio de Janeiro. De aftrap is om 0.00 uur middernacht Nederlandse tijd. De wereldvoetbalbond maakte zaterdag overigens bekend welke zes spelers kans maken op de Gouden Bal, de prijs voor de beste speler van de Confederations Cup. Finalisten Brazilië en Spanje zijn beiden vertegenwoordigd met twee spelers: Neymar en Paulinho voor het thuisland en Andres Iniesta en Sergio Ramos voor de regerend wereld- en Europees kampioen. Andrea Pirlo van Italië en ex-Ajacied Luis Suarez van Uruguay completeren het zestal.

'PEC Zwolle heeft speler Fulham op proef'

Daniel Islamovic mag zich de komende weken bewijzen bij PEC Zwolle. De Zweed is op proef bij de club uit Overijssel. Islamovic speelde het afgelopen seizoen voor Fulham.

In Londen komt hij echter niet meer in de toekomstplannen van trainer Martin Jol voor. Daar mag hij dus vertrekken. De 19-jarige aanvaller hoopt volgens De Stentor op deze manier zijn carrière nieuw leven in te blazen. Veel leven zit daar namelijk niet in. Zo kwam de Zweedse Montenegrijn niet verder dan het tweede elftal van de Engelse middenmoter.

PEC Zwolle is opzoek naar een vervanger voor de vertrokken Denni Avdic. Fred Benson is nu namelijk de enige reële optie voor trainer Ron Jans. Islamovic kwam eerder uit voor Malmö FF.

Kiezers neigen sterker naar PVV

Als er nu verkiezingen waren, zou 28 procent van de kiezers op de PVV stemmen of dat ten minste overwegen. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Twee maanden geleden was dat nog 26 procent. Ook onder VVD- en PvdA-stemmers is de kans op een PVV-stem bij de volgende verkiezingen toegenomen.

Van de VVD-stemmers zou 33 procent mogelijk zijn stem op de PVV uitbrengen. Dat was eind april nog 31 procent. Onder de PvdA-stemmers is de stijging scherper. Waar eerst negen procent overwoog over te stappen naar de PVV, is dat nu gestegen tot dertien procent.

In de wekelijkse peiling van De Hond staat de PVV met 28 zetels bovenaan. Regeringspartijen VVD en PvdA halen met 21 en 16 zetels op lange na geen meerderheid. In de huidige Tweede Kamer hebben de twee partijen nog 79 zetels.

Niet alleen het zetelaantal van de coalitie staat volgens De Hond laag, ook het aantal VVD- en PvdA-stemmers dat die partijen nog een kans geeft ligt volgens de peiler 'ongekend laag'. Nog maar 62 procent van de VVD-stemmers overweegt de partij zijn stem te geven. Bij de PvdA ligt dat op 58 procent.

Met de stemkans van 28 procent staat de PVV bovenaan. Twee maanden geleden was dat nog het D66 met 31 procent. Die partij staat nu op 27 procent.

Finale FA Cup krijgt datum met aanzien

De finale van de Engelse FA Cup wordt het komende seizoen na het einde van de Premier League gespeeld. Dat heeft de FA besloten.

De afgelopen jaren wordt het grootste bekertoernooi ter wereld telkens in het lopende seizoen gespeeld. Dat levert veel kritiek op, waarna de voetbalbond nu besluit om de finale weer na het voorbije seizoen te laten spelen.

De kritiek is het hevigst als Manchester United in 2011 kampioen wordt, terwijl twee uur later Manchester City de FA Cup in de wacht sleept. Ook in Nederland is veel negatieve kritiek op de speeldatum van de KNVB bekerfinale.

Zo wordt zelfs de competitie beïnvloed door de speeldatum. Het voorbije seizoen is het theoretisch slim van AZ Alkmaar om in de competitie van PSV te verliezen. PSV strijdt immers nog om een ticket voor de voorronde van de Champions League. Als PSV de tweede plaats in de competitie pakt, en de bekerfinale wint, dan gaat het te vergeven Europa League-ticket naar de verliezend finalist, in dit geval AZ.

Gelukkig voor de KNVB komt het niet zover en wint AZ de beker, maar de Engelse voetbalbond hoopt met deze verschuiving in het programma dit soort problemen te voorkomen.

Al Shabab doodt eigen leiders

Op last van de leider van Al Shabab, de moslimterreurorganisatie in Somalië, zijn twee medestanders en -oprichters van de beweging, gevangen genomen en gefusilleerd.

Dat heeft een zegsman van de beweging aan het Franse persbureau AFP laten weten. De twee hadden de wijze waarop Ahmed Abdi Godane de beweging leidt, bekritiseerd.

Binnen Al Shabab bestaat onenigheid over de koers. Een deel wil zich inzetten de regering van Somalië ten val te brengen, anderen willen ook een heilige oorlog voeren.

Recent heeft de organisatie de aanvallen op de Somalische hoofdstad Mogadishu weer geïntensiveerd. Eerder was Al Shabab daar verdreven door eenheden van de Afrikaanse Unie.

[Tour] Martin toch van start in tweede rit

Tony Martin zal vandaag toch van start gaan in de tweede etappe van de Tour de France. De Duitser kwam gisteren in de eerste rit zwaar ten val en liep daarbij een hersenschudding, een gekneusde long en meerdere schaafwonden op.

Martin werd gisteren direct na de finish overgebracht naar het ziekenhuis. Aanvankelijk was men bang dat de renner van Omega Pharma-QuickStep botbreuken had opgelopen, maar die werden niet vastgesteld.

Rooney praat met Moyes


David Moyes en Wayne Rooney hebben met elkaar een meeting gehad. De nieuwe United-trainer kreeg volgens The Sun van zijn spits te horen wat zijn problemen waren met Sir Alex Ferguson.

De boulevardkrant citeert een bron: "Er bestaat geen twijfel over het feit dat Rooney wil blijven bij Manchester United. De berichten over een verzoek tot een transfer zijn onzin. Het was een vriendschappelijke ontmoeting met Moyes, maar het gaf Wayne de kans om zijn hart te luchten."

Aan het eind van vorig seizoen diende Rooney een verzoek om te vertrekken in bij Manchester United. Dit gebeurde nadat hij tegen Real Madrid gepasseerd werd. Onder andere Chelsea, FC Barcelona en Arsenal zouden interesse hebben in de Engelsman.

Weer onlusten in Kashmir

Het Indiase leger heeft in de provincie Kashmir twee mensen doodgeschoten. Een derde raakte gewond.

Volgens ooggetuigen omsingelden soldaten een huis in Markondal. Toen ze iets zagen bewegen schoten ze. Daarbij werd een jongen gedood.

Een woedende menigte dreef de soldaten daarop in het nauw. Die vuurden toen opnieuw waarbij weer een dode viel.

In het dorp hebben honderden mensen zich verzameld uit protest tegen het gewelddadige optreden.

De anti India gevoelens in Kashmir zijn groot. India bezette het gebied in 1989.

Braziliaanse presidente uit de gratie

De populariteit van de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff is sinds de protesten in elkaar geklapt. Uit een peiling is gebleken dat dertig procent van de Brazilianen haar regering 'goed' vindt. Drie weken geleden was dat nog 57 procent, in april 65 procent.

Brazilië wordt sinds enkele weken geplaagd door massaprotesten. Die begonnen toen kaartjes voor het openbaar vervoer plots veel duurder werden. Later werden corruptie, hoge belastingen, slecht onderwijs, belabberde gezondheidszorg en miljardeninvesteringen in stadions de onderwerpen van protest.

Uit de peiling bleek dat Rousseff ook niet meer populair is in traditionele machtsbases van haar Arbeiderspartij, bijvoorbeeld in het noordoosten. Daar staat nog maar veertig procent van de mensen achter haar.

De vakbonden hebben zondag ontkend dat er maandag een algemene staking zal worden uitgeroepen. Dat gerucht gaat in de sociale media. Op 11 juli zal er welk een landelijke langzaamaan actie gehouden worden.

Rousseff wil deze week een referendum aankondigen over politieke hervormingen. Wat die inhouden is nog niet bekend gemaakt. In een tv-rede nu een week geleden beloofde de presidente dat er geld gestoken zou gaan worden in openbaar vervoer, onderwijs en gezondheidszorg. Ze zegde toe dat corruptie aangepakt zou worden.

[WL] Volleyballers winnen opnieuw van Zuid-Korea

De Nederlandse volleyballers hebben zondag ook het tweede duel tegen Zuid-Korea in de World League gewonnen. De ploeg van bondscoach Edwin Benne was net als een dag eerder met 3-1 (25-20, 25-22, 21-25, 25-20) te sterk voor het gastland. Dankzij de twee zeges verstevigde Oranje zijn leidende positie in poule C.

In de eerste twee sets overklaste Nederland zijn tegenstander bij vlagen, maar in het derde bedrijf verslapte het team enigszins. Er werden meer fouten gemaakt, waarvan de Zuid-Koreanen dankbaar profiteerden. Ook in de vierde set had Oranje de handen vol. De ploeg wist echter aan te haken, nam halverwege de set de leiding en gaf die niet meer weg.

Niels Klapwijk was opnieuw topscorer aan Nederlandse zijde met 14 punten, waarvan 5 killblocks. Nederland sluit de groepsfase af met twee duels op Finse bodem. De groepswinnaar plaatst zich voor de finaleronde van het toernooi in juli in Argentinië.

'Meeuwis kan FC Eindhoven mentaal niet aan'

Marcel Meeuwis en FC Eindhoven hebben besloten om niet met elkaar verder te gaan. De middenvelder heeft te kampen met mentale en fysieke problemen.

Volgens het Eindhovens Dagblad zijn de clubleiding en Meeuwis tot de conclusie gekomen om het contract te ontbinden. De stopzetting van de samenwerking is opvallend, aangezien Meeuwis vorige maand pas begon in Eindhoven. Oorzaken voor het vertrek van Meeuwis zijn mentale en fysieke klachten. Zo kan hij het niet opbrengen om een jaar lang in de Jupiler League te spelen.

Het is nog de vraag of de 32-jarige hiermee zijn carrière beëindigt. Meeuwis kwam eerder uit voor onder meer Feyenoord, Borussia Mönchengladbach, Roda JC en VVV-Venlo. Hij startte zijn loopbaan bij Willem II.

Vijf filmtips voor de maand juli

Filmmaand juli bewijst dat het niet iedere maand feest kan zijn. Hoewel er wel degelijk een aantal films een bezoekje aan de bioscoop waard zijn, is over het algemeen het aanbod nogal mager. Zelfs het door Terrence Malick genomineerde To the Wonder blijkt een tegenvaller te zijn, hoewel er altijd wel verstokte fans zijn die het ontoegankelijke filmpje van de beste man zullen waarderen.

Films als The Internship (met Owen Wilson en Vince Vaughn) en Grown Ups 2 (met Adam Sandler en Kevin James) zullen hopelijk meer vermaak bieden dan The Smurfs 2, maar of het echte hoogvliegers zijn is even afwachten. Hetzelfde geldt in feite voor de thriller The Frozen Ground (met Nicolas Cage) en Hummingbird (met Jason Statham). Vergeet ook niet de zombiefilm World War Z (met Brad Pitt), het actiespektakel Red 2 en de superheldenfilm The Wolverine, hoewel dat wel films zijn die vooral opvielen door matige trailers.


Nigeriaans leger misdraagt zich

Het Nigeriaanse leger heeft zich schuldig gemaakt aan moord, marteling, het illegaal opsluiten van burgers en verkrachting in de strijd tegen de moslimextremisten van Boko Haram in het noorden van het land. Dat schrijft de Nigeriaanse commissie voor mensenrechten, een overheidsorgaan, in een rapport dat zondag is verschenen.

Het leger heeft volgens de commissie ook woningen in brand gestoken en de soldaten hebben getracht hun wandaden te versluieren door lijken te verbergen. Het ergste geval deed zich voor in de buurt van Baga, waar een soldaat de dood vond. Het leger trok in een wraakactie door diverse dorpen waarbij in het rond werd geschoten naar iedereen die zich buiten vertoonde.

De commissie merkt overigens op dat Boko Haram steeds beter georganiseerd raakt, en ook beter en meer wapentuig ter beschikking heeft. Die constatering staat in schril contrast met beweringen van de legerleiding dat het noorden onder controle is gebracht en Boko Haram vrijwel is verslagen.

[Upd] Di Resta teruggezet op de grid

Na afloop van de kwalificatie is Paul di Resta teruggezet op de startopstelling. De Force India van de Brit is anderhalve kilo te licht bevonden na de technische keuring.

En zo verdwijnt de vijfde plek in de thuisrace van Di Resta. Hij zal naast Giedo van der Garde staan, als 22ste. De stewards hebben de weegschaal nog gekalibreerd maar helaas voor Force India was de auto te licht. Zonder brandstof moet de auto minimaal 642 kilo wegen. Ze kwamen tot 640,5 kg.

Update 9.28 uur

Force India heeft inmiddels laten weten akkoord te gaan met de door de stewards opgelegde straf.

[Tour] Orica beboet voor 'bus-incident'

De finish van de eerste etappe in de Tour de France was een chaotische bedoening. De bus van het Orica-Greenedge-team kwam vast te zitten onder de finishboog.

Dat kost de Australische ploeg 2.000 Zwitserse francs, omgerekend 1620 euro. Tot deze boete is de ASO over gegaan. Het 'bus-incident' leidde tijdens de koers voor paniek. Want eerst werd de finish drie kilometer eerder getrokken. Echter kregen ze de bus toch op tijd weg en bleef de hele stelling intact. Dus werd besloten om de finish op de oorspronkelijk plek te laten plaats vinden.

Door al die last minute-beslissingen waren er meerdere valpartijen in de laatste 10 kilometer.

Vader looft beloning uit voor verminking TT Nacht

De vader van een meisje dat vrijdagnacht verminkt raakte tijdens de TT Nacht in Assen looft een beloning uit voor het opsporen van de dader. Dat is op zijn Facebook-pagina te lezen. Het meisje raakte gewond in haar gezicht toen iemand een wijnfles het publiek in smeet. Terwijl ze op de grond lag, werd ze volgens de vader beroofd van haar geld.

Het meisje was na haar werk met collega's naar de TT Nacht gegaan. De wijnfles die rond 02.00 uur werd gegooid kwam in het gezicht van het meisje terecht en sloeg aan stukken. Daarbij liep ze een gebroken neus en een snijwond op.

Het meisje moest in het UMCG in Groningen door een plastisch chirurg worden geopereerd. Volgens haar vader is het meisje voor het leven getekend. De vader roept op om de naam van de flessengooier door te geven aan de politie. Hij loont daarvoor een beloning uit van 2500 euro.

De politie berichtte eerder dat de nacht voorafgaande aan de TT rustig was verlopen. Voor vechtpartijtjes, mishandelingen, het beledigen van politiemensen en het afsteken van vuurwerk werden 's avonds en 's nachts in totaal 24 personen gearresteerd. In totaal werden tot zaterdagmiddag 46 personen opgepakt rondom het evenement in de Drentse hoofdstad.

China stuurt troepen de straat op in Xinjiang

China laat vanaf zondag in de noordwestelijke regio Xinjiang paramilitaire troepen patrouilleren. Bij rellen in de regio, die vooral wordt bevolkt door Oeigoeren, kwamen de afgelopen maanden ten minste 56 mensen om het leven. De troepen moeten zichtbaar zijn en de veiligheid verhogen, zo werd zaterdagavond besloten.

De Chinese autoriteiten zien Xinjiang bedreigd door separatisme, terrorisme en religieus extremisme, zo bleek uit een toelichting op het besluit om de paramilitairen zichtbaar te laten patrouilleren.

Woensdag kwamen ten minste 35 mensen om toen gebouwen van de politie en de overheid in de stad Likqun werden aangevallen. Ook elders in de provincie was het de afgelopen dagen onrustig. Het is vrijdag vier jaar geleden dat er in de regionale hoofdstad Urumqi rellen uitbraken tussen de Oeigoeren en Han-Chinezen. Daarbij kwamen toen bijna tweehonderd mensen om.

De spanningen komen voort uit onvrede onder de Oeigoeren - een islamitisch, Turkstalig volk - omdat er in de regio steeds meer etnische Han-Chinezen komen wonen. Ook voelen de Oeigoeren zich beperkt in het belijden van hun geloof en het spreken van hun eigen taal.

Vicento kiest voor Grieks avontuur

Charlton Vicento zet zijn carrière voort in Griekenland. De 22-jarige aanvaller verruilt ADO Den Haag voor PAS Giannina, waar hij een contract tekent voor drie seizoenen. Vicento speelde sinds 2009 voor ADO. Bij die club doorliep hij ook de jeugdopleiding.

Vicento slaagde er bij ADO niet in een vaste basisspeler te worden. Afgelopen seizoen speelde hij 29 duels, waarvan liefst 22 als invaller. Dit voorjaar kreeg de vleugelaanvaller van de clubleiding te horen dat hij ondanks een doorlopend contract mocht uitkijken naar een nieuwe club.

[Tour] Aanvallers azen op geel Kittel op Corsica

De renners worden in de tweede etappe van de Tour de France direct flink op de proef gesteld. Met drie cols van de derde en een van de tweede categorie zijn er volop kansen voor een aanval op het geel van Marcel Kittel. Met 156 kilometer is de rit van Bastia naar Ajaccio wel een van de kortste in de Tour.

De 1163 meter hoge Col de Vizzanova is op papier de zwaarste klim van de dag. De top ligt op ruim zestig kilometer van de finish. De Côte du Salario vormt met nog twaalf kilometer te gaan de laatste serieuze hindernis. De klim is slechts een kilometer lang, maar biedt met een stijgingspercentage van bijna negen procent de gelegenheid om sprinters overboord te gooien.

Waar de etappe van zaterdag in de slotfase werd ontsierd door valpartijen, ligt dat gevaar ook nu weer op de loer. De smalle wegen in het binnenland van Corsica vragen van de renners de nodige stuurmanskunst. Bovendien volgt na de laatste klim van de dag een gevaarlijke afdaling.

De winnaar van de etappe heeft een grote kans om ook de gele trui te pakken. Door het ontbreken van bonificatieseconden staat Kittel in dezelfde tijd geklasseerd als de rest van het peloton. Bovendien staat de Duitser van Argos niet te boek als een goede klimmer.

Voor Danny van Poppel wordt het sowieso een bijzondere dag. De piepjonge debutant rijdt in de witte jongerentrui, die hij mag 'lenen' van de eigenlijke houder Kittel. Van Poppel sprintte gisteren naar een onverwachte derde plaats.

Egypte maakt zich op voor dag van protesten

Op het Tahrirplein in Caïro in Egypte wordt zondag een massale demonstratie tegen het beleid van president Mursi verwacht. Hij is zondag een jaar aan de macht.

De afgelopen dagen kwam het al tot gevechten in de stad. Er vielen minstens drie doden, onder wie een Amerikaan.

In de nacht van zaterdag op zondag verzamelden zich al duizenden mensen op het Tahrirplein, ter voorbereiding van de grote demonstratie die naar verwachting een veelvoud daarvan zal trekken.

2,5 jaar geleden leidden wekenlange protesten op het Tahrirplein tot het aftreden van president Hosni Mubarak. Veel mensen hadden na het einde van zijn regime verwacht dat hun situatie snel zou verbeteren. Ook is er veel strijd over de invloed die de islam moet hebben op de politiek.

Egypte maakt zich op voor dag van protesten
Egypte maakt zich op voor dag van protesten (Foto: ANP)

Hongerende asielzoekers weggestuurd

De autoriteiten in het Duitse München hebben zondagochtend vroeg een kamp met asielzoekers laten ontruimen. Dat gebeurde nadat een bemiddelingspoging was mislukt.

De ongeveer 50 asielzoekers waren ruim een week geleden in het kamp in het centrum van de stad in hongerstaking gegaan om een verblijfsvergunning af te dwingen. Sommigen van de asielzoekers waren er slecht aan toe. Toen de bemiddelingspoging van twee politici mislukte, besloten de autoriteiten het kamp leeg te halen.

De asielzoekers lieten na de ontruiming weten dat ze hun hongerstaking voortzetten.

Routinier Yepes (36) verlaat Milan

Verdediger Mario Yepes verlengt zijn contract bij AC Milan niet en is per 30 juni vrij om te gaan en staan wij hij wil. Vermoedelijk keert hij terug naar geboorteland Comlombia.

Ondanks zijn hoge leeftijd weigert Yepes om zijn schoenen aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. De verdediger bereidt zich voor op een nieuw seizoen. "Voor nu richt ik mij om me goed voor te bereiden op een nieuw, goed seizoen", legt hij uit in de Italiaanse media.

"Ik had de kans om te verlengen bij Milan", vervolgt Yepes. "Maar ik wil constanter aan spelen toe komen om zodoende in mijn beste vorm op het WK van volgend jaar te verschijnen. Dan ga ik er vanuit dat we ons plaatsen", aldus de mandekker.

Yepes werd de laatste tijd hevig gelinkt aan een transfer naar het Colombiaanse Millionarios.

Bonucci baalt van gemiste penalty

Leonardo Bonucci miste tegen Spanje een penalty in de strafschoppenserie. Daarmee lieten de Italianen na om de finale van de Confederations Cup te bereiken.

De Italiaanse verdediger schoot de bal hoog over en daar baalt hij nu nog steeds van. Op zijn eigen website geeft hij tekst en uitleg. "Hallo iedereen", schreef hij in de voorbereiding op de wedstrijd om het brons tegen Uruguay. "Een strafschop nemen in een halve finale en hem missen is iets dat moeilijk is om te vergeten. Als speler en professional ben ik zeer teleurgesteld. Maar als Italiaan nog meer", schreef hij.

"Maar het triggerde iets in mij. Ik was teleurgesteld, maar daarna kreeg ik het verlangen om het goed te maken. Ik vind de sport een fantastische metafoor en ik zie verliezen als een levensles in mijn filosofie", vervolgde Bonucci.

Joop Hiele keeperstrainer bij ADO

Joop Hiele is toegevoegd aan de technische staf van ADO Den Haag. De oud-international gaat bij de eredivisieclub aan de slag als keeperstrainer. Hiele nam deze zomer afscheid van Feyenoord, waar hij op Varkenoord hoofd was van de keepersacademie. Bij ADO is hij de opvolger van Jacques Storm.

Hiele was sinds 2008 werkzaam voor Feyenoord. Eerder was de 54-jarige oud-doelman keeperstrainer van PSV, Willem II en het Nederlands elftal voor spelers onder 21 jaar.

Gewonden bij ongeluk op A15

Bij een ongeval op de A15 tussen Andelst en Dodewaard zijn zondagochtend elf gewonden gevallen. Een van hen is zeer ernstig gewond, vier ernstig. Bij het ongeluk waren vier auto's betrokken en een aanhanger met een boot erop. Onder de gewonden zijn vijf Denen. Door het ongeval is de snelweg afgesloten.

Het ongeluk gebeurde rond 03.00 uur. De brandweer had enige tijd nodig om alle slachtoffers uit de voertuigen te bevrijden. Daarbij werd ook een traumahelikopter ingeschakeld. Alle slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Rond 05.30 uur was de politie klaar met het onderzoek. Drie brandweervoertuigen waren toen nog ter plaatse voor de veiligheid en voor opruimwerkzaamheden. De brandweer verwacht dat de A15 in westelijke richting zeker tot 09.00 uur afgesloten is.

Sakho twijfelt over nabije toekomst

Mamadou Sakho staat open voor een vertrek bij Paris-Saint Germain. Naar verluidt heeft AC Milan meer dan gemiddelde belangstelling voor de verdediger.

Ook Liverpool ziet het in de sterke verdediger zitten. "Er moet duidelijkheid komen. PSG is mijn club, ik ben hier geboren en getogen. Maar ik wil ook voetballen en dat lukt hier veel te weinig de laatste tijd", vertelt de 23-jarige Sakho aan L’Equipe. De verdediger kan ook een nieuw contract tekenen.

"Ik wil niet nog een jaar op de bank zitten. Misschien is een vertrek dan de beste optie. Ik wil eerst horen wat de nieuwe trainer met me van plan is. Ik weet dat er aanbiedingen liggen, maar zover is het nog niet. Ik voel me wel gevleid door de interesse van Liverpool en Milan. We zullen zien."

Verbeek zag aanwinst alleen op video

AZ trok deze zomer reeds vier nieuwe spelers aan. Één van die spelers is Eli Babalj. Trainer Gertjan Verbeek kende de aanwinst nog niet goed.

"Ik had hem alleen op video gezien", zei Verbeek tegen het Noordhollands Dagblad. "Max Huiberts had hem één wedstrijd live aan het werk gezien, en Earnest Stewart een keer twintig minuten. Dat is niet veel, maar we hebben hem toch aangetrokken", vertelt de oefenmeester.

"Hij was financieel haalbaar, hij heeft veel potentie en hij is jong. Dat past dus in ons beleid", legt Verbeek uit. "In hoeverre hij nu aansluiting vindt bij de basis, en hoe snel dat gaat, dat moeten we maar zien. Dat weet je nooit."

Op de eerste trainingen heeft Verbeek gezien dat Babalj 'wel wat kan'. "Maar je ziet ook dat hij op zijn tenen loopt. Hij heeft een tijd voor zichzelf getraind om zijn conditie op peil te houden. Dat is toch iets anders dan met een groep spelen en trainen."

Voorzitter EP geschokt door afluisterpraktijken VS

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz heeft geschokt en bezorgd gereageerd op berichten dat de Verenigde Staten de Europese Unie hebben bespioneerd. Als de berichten waar blijken, zo zegt de Duitser, zal de affaire 'ernstige gevolgen' hebben voor de relaties tussen Europa en de VS.

"Ik ben diepbezorgd en geschokt door de beschuldiging dat Amerikaanse autoriteiten gebouwen van de EU hebben bespioneerd", zo is te lezen in een verklaring van Schulz op de website van het Europees Parlement. Hij eist namens het parlement volledige opheldering en wil spoedig meer informatie ontvangen over de berichten.

Het Duitse opinieweekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat de Amerikaanse geheime dienst NSA afluisterapparatuur heeft geplaatst in de EU-vertegenwoordiging in Washington. Ook het computernetwerk van de vertegenwoordiging zou geïnfiltreerd zijn. Der Spiegel baseert zich op geheime documenten in het bezit van klokkenluider Edward Snowden.

Ook zouden NSA-medewerkers vanuit het NAVO-hoofdkwartier in Brussel langs elektronische weg hebben geprobeerd in te breken in een installatie van een gebouw waar ministers en regeringsleiders van de EU-landen vergaderen en intern overleggen.

Getrouwde Van der Sloot kan worden uitgeleverd

Het aanstaande huwelijk van Joran van der Sloot met de Peruaanse Leidy Figueroa heeft geen invloed op de mogelijke uitlevering van de Nederlander aan de Verenigde Staten. Dat stelt de Peruaanse strafrechtdeskundige Giovanna Gismondi. Van der Sloot zou door het huwelijk niet automatisch Peruaans worden.

De VS hebben om de uitlevering van Van der Sloot gevraagd omdat een rechtbank in Alabama hem wil vervolgen voor afpersing. Een huwelijk beschermt de 25-jarige Nederlander daar niet tegen, meent Gismondi na het bestuderen van de uitleveringsvoorwaarden.

De nationaliteit van de persoon om wiens uitlevering wordt gevraagd doet volgens haar niet ter zake. Ook is het niet vanzelfsprekend dat Van der Sloot door de echtverbintenis een Peruaans paspoort krijgt. Bij de beslissing hierover wordt zijn strafblad meegewogen.

De advocaat van de Nederlander, Máximo Altez, zegt dat zijn cliënt 'uit liefde' trouwt. Van der Sloot zit in de zwaarbewaakte Piedras Gordas-gevangenis in Lima een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse tiener Stephany Flores in mei 2010.

De afpersingszaak waarvoor de rechtbank in Alabama hem wil hebben heeft betrekking op de zaak rond de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba in 2005. Van der Sloot is in die zaak hoofdverdachte.Van der Sloot had de moeder van Natalee beloofd informatie over haar dochter te geven in ruil voor 250 duizend dollar.

Van der Sloot kreeg uiteindelijk een fractie van het bedrag, maar kwam niet over de brug met nieuwe feiten.

Oefenzege Oranjevrouwen op Australië

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben in voorbereiding op het EK van volgende maand de oefeninterland tegen Australië gewonnen. In het stadion van Telstar werd het zaterdagavond 3-1. Oranje sluit op 3 juli de oefencampagne af tegen Noord-Ierland. Het EK vindt van 10 tot en met 28 juli plaats in Zweden.

Lieke Martens zette Nederland in de twaalfde minuut op voorsprong, maar nog voor rust trok Katrina Gorry de stand gelijk. Een tweede goal van Martens en een treffer van Sherida Spitse waren uiteindelijk goed voor een 3-1 zege.

FOK! wat een weer... Af en toe zon

Welkom! De liefhebbers van actief weer moeten de komende tijd even pas op de plaats maken, want erg veel lijkt er niet te gaan gebeuren de komende week. Heet zal het niet worden, maar echt koud ook niet. 

Wat gaan we vandaag beleven? Een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. In het oosten blijft de bewolking vrij hardnekkig, maar langs de kust komt de zon er vrij snel doorheen en kan het aan het einde van de dag zelfs vrij zonnig worden. Het midden heeft van allebei wat. Door een inversie zou het kunnen zijn dat de bewolking ook elders nog wat hardnekkiger zal blijven en dit is dus nog even afwachten. De temperatuur loopt wel iets op en gemiddeld ligt het kwik rond de 20 graden. Er staat maar een matige zuidwestelijke wind.

Nog steeds lijkt het erop dat het de komende dagen licht wisselvallig blijft. Morgen maar weer eens verder kijken en dan hoop ik dat er weer wat actie op de weerkaarten verschijnt.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Maan1
Vandaag heeft de maan aandacht van Klap.

 Moon2
Een beetje Cirrus mocht de pret niet drukken.

 

 

 

FIA maakt einde aan geblazen diffuser in 2014

Het is in het Formule 1-seizoen 2014 niet meer mogelijk om gebruik te maken van een geblazen diffuser. Autosportfederatie FIA heeft bepaald dat er met de introductie van de nieuwe motoren een uitlaatsysteem moet komen met één pijp die achter de diffuser uitkomt.

Na het verbod op de dubbele diffuser zijn de renstallen tegenwoordig overgestapt op de coanda-uitlaten. In dit systeem wordt de warme lucht van de uitlaten zoveel mogelijk over de auto heen geleid richting diffuser. Hierbij wordt veel neerwaartse druk gegenereerd, maar vanaf volgend seizoen is dit met de verplaatsing van de uitlaat afgelopen. Ook de zone na de uitlaatpijp is verboden gebied, zo meldt Auto Motor und Sport, waardoor de teams nieuwe oplossingen moeten verzinnen om meer downforce te krijgen.

'Deal Nederland met VS over privégegevens'

Nederland en andere Europese landen hebben met de VS samengespannen bij het op grote schaal verzamelen van persoonlijke communicatiegegevens. Dat meldt de Britse krant The Guardian zaterdag.

Behalve Nederland en Groot-Brittannië hebben Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje en Italië volgens de krant "geheime afspraken" met de Verenigde Staten. Volgens die afspraken zouden de landen informatie over mobiel telefoonverkeer en internetgebruik moeten afstaan op verzoek van de Amerikaanse geheime dienst NSA.

De bron van The Guardian is een voormalige Amerikaanse marineofficier. De man, Wayne Madsen, heeft ook bij de geheime dienst NSA gewerkt. Madsen zegt dat hij zijn verhaal heeft gedaan omdat volgens hem EU-politici maar "het halve verhaal" vertelden over de activiteiten van de NSA in Europa.

"Ik begrijp niet hoe Angela Merkel met een strak gezicht garanties kan eisen van Barack Obama en Groot-Brittannië, terwijl Duitsland zelf ook meedoet", aldus Madsen.

The Guardian deed de afgelopen weken onthullingen over de grote schaal waarop de NSA telefoon- en internetcommunicatie in de gaten houdt.

'Deal Nederland met VS over privégegevens'
'Deal Nederland met VS over privégegevens' (Foto: ANP)

Geen 'eigen' F1-motoren in 2014

Autosportfederatie FIA heeft een streep gezet door de plannen van Red Bull Racing en Renault om voor de Oostenrijkse renstal een aparte motor te ontwikkelen, zo meldt Auto Motor und Sport. Dit betekent dat ieder team het moet doen met het door de fabrikant geleverd pakket.

Red Bull en Renault wilden dat Infiniti een speciaal pakket zou ontwerpen voor de Oostenrijkse renstal, maar de FIA staat slechts toe dat de gehomologeerde door Renault geleverde aandrijflijn gebruikt zal worden. Precies dezelfde zal ook worden geleverd aan Toro Rosso, Caterham en Lotus. Dit tot tevredenheid van Mercedes dat niet wil dat de kosten voor de renstallen oplopen en zo het verschil tussen de grote en kleine teams groeit.

FOK!games zoekt versterking (Laatste dag!)

De leukste gamessite van Nederland zoekt versterking! Elke dag bezoeken duizenden gamers onze site en om al deze bezoekers van verse artikelen te voorzien hebben we jouw hulp nodig. We zoeken enthousiaste gamers die nieuws willen schrijven voor FOK!games en we zoeken creatievelingen die de artikelen en site willen voorzien van mooi Photoshop-werk. Elk crewlid heeft daarnaast de mogelijkheid om mee te werken aan alle specials en andere content die verschijnt.

Redacteuren
Het meest gelezen onderdeel van FOK!games is het nieuws. Dagelijks is er op elk moment van de dag ontzettend veel nieuws in de wereld van videogames. Dit nieuws loopt uiteen van de aankondiging van een nieuwe Battlefield of Mario tot een wereldrecordpoging Angry Birds en de eeuwig durende strijd tussen bijvoorbeeld Samsung en Apple op het gebied van mobiele telefoons. Videogames kom je overal tegen en als nieuwsposter zorg jij er voor dat iedereen dit nieuws op FOK!games kan lezen.

Naast het schrijven van nieuws help je actief mee met andere artikelen op FOK!games. Spui bijvoorbeeld je mening in een blog of haal herinneringen op in een special over games in de jaren '90. Op dit moment zijn we extra geïnteresseerd in crew die beschikt over een goede pc om mee te gamen, en crew die geïnteresseerd is in gadgets. Gamen op een mobiel of tablet wordt namelijk steeds belangrijker. FOK!games wil verder kijken dan Xbox - PlayStation - Nintendo en daar hebben we jou bij nodig!

Photoshoppers
Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden en dat geldt ook op FOK!games. Als photoshopper zorg je voor de aankleding van artikelen. Tevens zijn er periodieke themaweken, waarbij de hele site een ander uiterlijk krijgt, en wisselen onze headers regelmatig. Hiervoor ben jij mede verantwoordelijk als photoshopper. 

Heb je interesse in één van de twee functies, stuur dan een PM naar FOKgames-eindredactie en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de PM de gewenste functie, waarom je die functie wil en hoeveel tijd je voor FOK!games hebt. Je kunt je aanmelden tot 30 juni, 23:59u.

Samenvattend
Gewenst profiel
- Minimaal zestien jaar oud
- Goede kennis van de Nederlandse taal
- Minimaal redelijke kennis van de Engelse taal
- Interesse in videogames, gadgets, computers, en de hele wereld er omheen
- Genoeg tijd om minimaal zeven berichten per week te posten

Wat bieden we
- Een plekje in de gezelligste crew van FOK!
- De mogelijkheid om je taalvaardigheid te ontwikkelen
- Toegang tot het crewforum en gezellige crewmeets
- De mogelijkheid om games soms al voor de release te spelen
- De mogelijkheid om jouw artikelen met een enorm publiek te delen
- Na een proeftijd waarin je jezelf kunt bewijzen krijg je de mogelijkheid om events te bezoeken en gratis reviewgames te recenseren

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.