Brandstichtende brandweerman hoort tien jaar eisen

anoniem_22072019025900

Tegen een 32-jarige brandweerman uit Laren, die wordt verdacht van een reeks brandstichtingen in het Gooi, is maandag tien jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam houdt Peter K. verantwoordelijk voor elf brandstichtingen.

De branden werden tussen 2006 en 2012 gesticht in onder meer Laren en Blaricum. Het ging daarbij voornamelijk om natuurbranden, autobranden en woningbranden.

K. heeft veel slachtoffers enorme schade toegebracht, bang gemaakt en op hoge kosten gejaagd, vindt justitie. Justitie neemt het hem kwalijk dat hij alleen aan zijn eigen belangen dacht. "Als brandweerman kent verdachte als geen ander de gevolgen van brandstichting", zo luidt het oordeel van het OM.

Vanwege de reeks brandstichtingen die de brandweerman pleegde, schat justitie de kans op herhaling hoog in. K. weigert echter hulp of in te zien dat hij een probleem heeft. Omdat de brandweerman evenmin meewerkte aan persoonlijkheidsonderzoek is het volgens het OM onmogelijk een passende behandeling voor hem vast te stellen. Justitie acht daarom een lange celstraf gepast.