Blatter heeft goed gevoel over Confederations Cup

De FIFA heeft de Confederations Cup met een goed gevoel afgesloten. Dat benadrukte voorman Sepp Blatter maandag tijdens de afsluitende persconferentie. "Het belangrijkste dat we meenemen van dit toernooi, is de zekerheid dat we over een jaar een schitterend WK zullen hebben", aldus Blatter. Organiserend land Brazilië won de Confederations Cup voor de derde keer op rij door Spanje in de finale met 3-0 te verslaan.

Blatters lofzang kon niet verbloemen dat het toernooi verre van optimaal verliep. Zo waren er problemen met de infrastructuur, het verkrijgen van tickets en de velden waren van matige kwaliteit. De knappe winst van Brazilië in de finale op Spanje verdrong deze problemen echter naar de achtergrond. Maar de dagelijkse protesten, wegens de enorme kosten van het evenement, wierpen wel degelijk een schaduw over de voetbalprestaties.

Ook tijdens de finale liep het uit de hand. Terwijl in het stadion werd gefeest, barstten buiten weer gevechten los tussen betogers en politie. De demonstraties tijdens de duels waren een uitstekend middel om de problematiek in Brazilië aan de hele wereld te tonen. Voor het Zuid-Amerikaanse land begint nu echter het gevecht tegen de klok om te zorgen dat dezelfde problemen tijdens het WK achterwege blijven.

De generale repetitie mag organisatorisch en voetbaltechnisch dan met goed gevolg zijn afgerond, de manier waarop het toernooi werd beheerst door de demonstraties blijft een punt van aandacht. Tijdens het WK worden ruim een half miljoen buitenlandse voetbalfans verwacht. De impact van eventuele demonstraties tijdens het wereldkampioenschap zal vele malen groter zijn dan bij de Confederations Cup.

Blatter toonde zich maandag niettemin een tevreden man. Hij complimenteerde de organisatie van de Confederation Cup, ondanks de demonstraties. Blatter wilde niet ingaan op de confrontaties tussen de politie en demonstranten, maar kwam wel met de wonderlijke conclusie dat de onrust nu voorbij is. "Ik weet niet voor hoe lang, maar het is nu rustig."

De winst van Brazilië was een mooie opsteker voor de organisatie, maar de gedachte dat voetbalsucces alleen voldoende is om de rust terug te laten keren is onjuist. "De manier waarop de politiek het publieksgeld gebruikt, is schandalig. Zoveel geld dat in de voorbereiding van de grote sportevenementen is gestoken, terwijl problemen in de gezondheidszorg, openbaar vervoer en scholing niet worden aangepakt , zegt de 34-jarige Mario Pereira.

Hij is dokter en schaamt zich diep voor de staat van de gezondheidszorg in zijn land. "Morgen sta ik gewoon weer aan de operatietafel, maar er zijn zoveel mensen die we niet kunnen helpen." Ter illustratie: Brazilië heeft een dokter per 556 inwoners, terwijl in Nederland voor elke 256 personen een dokter beschikbaar is.

Blatter kijkt ondanks de problemen in Brazilië uit naar het WK voetbal van volgend jaar."Voetbal bindt mensen zowel in als buiten het stadion. Maar het is onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken."