Leger Egypte dreigt met ingrijpen

Het Egyptische leger geeft president Mohammed Morsi en de oppositie 48 uur de tijd om hun geschillen op te lossen. Zo niet, dan zal het leger ingrijpen en met een 'politieke routekaart' komen voor het land. Dat liet het leger maandag weten op de Egyptische staatstelevisie.

Het leger noemde de massaprotesten tegen Morsi 'glorieus'. Aan de protesten namen zondag honderdduizenden mensen deel. De strijdkrachten zeiden in de verklaring ook dat de Egyptische nationale veiligheid ernstig gevaar loopt.

De Amerikaanse president Barack Obama zei maandag tijdens een bezoek aan Tanzania dat de protesten tot dusver niet tot het massale geweld hebben geleid waarvoor werd gevreesd, maar dat het gevaar nog niet is geweken. De Verenigde Staten willen democratie in Egypte zien, aldus Obama, en daarbij maakt het niet uit welke leider dat kan waarmaken.

Obama benadrukte dat Morsi democratisch is gekozen, maar de oppositie en minderheden in het land moet respecteren. Hij riep alle partijen op zich te onthouden van geweld.