Kerry weet weinig over spionage EU

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is niet op de hoogte van alle details over de aantijging dat de Verenigde Staten kantoren van de Europese Unie afluistert. Kerry zei dat maandag op een conferentie in Brunei. De minister voegde er wel aan toe dat veel landen allerlei 'activiteiten' ontplooien om hun nationale belangen te beschermen.

Het Duitse opinieweekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat de Amerikaanse geheime dienst NSA afluisterapparatuur heeft geplaatst in de EU-vertegenwoordiging in Washington. Ook het computernetwerk van de vertegenwoordiging zou geïnfiltreerd zijn. Der Spiegel baseert zich op geheime documenten in het bezit van klokkenluider Edward Snowden.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton stipte de kwestie maandag aan bij Kerry.

Politici uit diverse Europese landen hebben gezegd dat de onthullingen van Der Spiegel mogelijk gevolgen hebben voor de lopende onderhandelingen met de VS over een vrijhandelsverdrag. Sommigen willen de onderhandelingen zelfs voorlopig stopzetten. "Partners bespioneren elkaar niet", zei Eurocommissaris van justitie Viviane Reding. "We kunnen niet onderhandelen over een grote trans-Atlantische markt als er ook maar de geringste twijfel bestaat dat onze partners de kantoren van onze onderhandelaars afluisteren. De Amerikaanse autoriteiten moeten deze twijfel zo snel mogelijk wegnemen."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet bij monde van een woordvoerder weten dat wat Duitsland betreft 'het vertrouwen hersteld dient te worden'. Als de berichtgeving van Der Spiegel klopt is dat onacceptabel, aldus de woordvoerder.