Joelia Timosjenko moet onder het mes

Joelia Timosjenko moet dringend geopereerd worden. Dat hebben Duitse artsen van de Berlijnse universiteitskliniek Charité na onderzoek vastgesteld, zegt haar dochter Jevgenia maandag. De gezondheidstoestand van de Oekraïense ex-premier, die sinds oktober 2011 gevangen zit, zou recent zijn verslechterd. Timosjenko kampt al geruime tijd met een chronische rughernia.

"De artsen bevelen een operatie aan om herhaling van de klachten in de toekomst te voorkomen", zo verklaarde Jevgenia Timosjenko maandagochtend bij het ziekenhuis in Charkov waar haar moeder sinds mei vorig jaar onder toezicht van Oekraïense gevangenisautoriteiten verblijft. Daarbij is volgens haar haast geboden. "Mijn moeder kan zich op dit moment zelfs niet met wandelstokken voortbewegen. De Duitse artsen sluiten invaliditeit niet uit indien deze operatie niet plaatsvindt."

Volgens de geneesheer-directeur van de kliniek in Charkov waar Timosjenko wordt behandeld, Mikhail Afanasjev, is de gezondheidstoestand van Timosjenko 'stabiel'. Ze wordt volgens hem behandeld conform richtlijnen die de Duitse artsen hebben gegeven. Zo krijgt Timosjenko massage en speciale oefeningen voor haar rug.

Namens de familieleden eist Jevgenia Timosjenko van de Oekraïense autoriteiten toestemming om de operatie door medici van dezelfde Berlijnse kliniek te laten uitvoeren. "Oekraïense specialisten doen hun best maar ze staan onder loodzware druk van de machthebbers." Op de vraag waar de operatie dan zal moeten plaatsvinden, antwoordde ze diplomatiek: "Daar waar de noodzakelijke voorwaarden kunnen worden gecreëerd."

Timosjenko's partijgenoot en advocaat Sergej Vlasenko deelde later op de dag mee dat de Oekraïense wet gedetineerden niet verbiedt om voor medische behandeling naar het buitenland te worden overgebracht.

Tijdens een bezoek aan Kiev op 21 juni beloofde de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle dat Duitsland bereid is Timosjenko een medische behandeling te laten ondergaan. Na een gesprek met zijn ambtgenoot meldde hij dat de kwestie rond de veroordeelde Oekraïense oppositieleidster een bijzondere symbolische waarde heeft. Hij sprak daarbij over de noodzaak om in een gemeenschap van democratische waarden iedere schijn van selectieve rechtsvervolging te vermijden. Oekraïne hoopt nog dit jaar een lucratief associatieverdrag met de Europese Unie te ondertekenen.

De voormalige leidster van de Oranjerevolutie van 2004 zit nu bijna twee jaar vast wegens machtsmisbruik als premier tijdens de gascrisis in 2009. Ze zou haar boekje te buiten zijn gegaan bij het afsluiten van gascontracten met Rusland die voor de Oekraïense staat onbetaalbaar bleken. Na haar gevangenname onder president Janoekovitsj, haar gezworen rivaal, zijn inmiddels twee nieuwe rechtszaken tegen haar geopend, onder meer wegens medeplichtigheid aan moord in de jaren negentig.