Wanbetalers zorg gaan aangepakt worden

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) neemt maatregelen om het aantal wanbetalers bij zorgverzekeringen terug te dringen. Dat staat in een wetsvoorstel dat de minister maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Schippers wil dat wanbetalers zo snel mogelijk terugkeren naar een zorgverzekeraar en weer de normale premie betalen. Nu kan dat alleen onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld als alle schulden zijn afgelost of als een erkende instantie bij de zaak betrokken is.

Er zijn op dit moment zo'n 315 duizend wanbetalers. Zij moeten een premie van 160 euro per maand betalen aan het College van Zorgverzekeringen als ze na een halfjaar premieachterstand worden aangemerkt als wanbetaler. De lagere premie komt in de plaats van het bedrag dat ze aan de verzekeraar zijn verschuldigd.

In het voorstel van Schippers kan een wanbetaler ook terugkeren als hij of zij zelf een regeling met de zorgverzekeraar treft. De minister krijgt verder de bevoegdheid de hoogte van de premie zelf vast te stellen. Nu is dat nog wettelijk bepaald. Door een hogere premie vast te stellen, wil Schippers wanbetalers prikkelen om hun achterstand in te lopen.