FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 januari 2013

[Dakar] Van den Bosch knap tweede

Peter van den Bosch heeft in de tiende etappe van de Dakar Rally bij de vrachtwagens een knappe tweede plaats behaald. De Nederlander hoefde slechts 3.39 minuten toe te geven op dagwinnaar Andrey Karginov. Zijn Kamaz-teamgenoot Eduard Nikolaev blijft het klassement leiden.

Lang leken Peter Versluis en Ales Loprais te gaan strijden om de dagzege. Beiden kregen echter een lekke band, waardoor ze terugvielen naar de plaatsen vijf en zeven op ruim vijf minuten van Karginov. Er waren meer coureurs met problemen, want ook Marcel van Vliet, Gerard de Rooy en Jan Lammers verloren door problemen veel tijd. Grootste slachtoffer was Johan Elfrink die na een crash op moest geven. Zijn Mercedes hangt volgens het team in een boom. Zowel de coureur als zijn navigator zijn ongedeerd gebleven.

In het klassement heeft Nikolaev een voorsprong van ruim 32 minuten op de Tsjech Martin Kolomy die vandaag ook niet ongeschonden doorgekomen is. Ayrat Mardeev staat minder dan twee minuten hierachter op plaats drie. De Rooy is de beste Nederlander op plaats vijf, op ruim een uur van Nikolaev. Achter hem staan Versluis (7e), Van Vliet (8e), Rene Kuipers (9e) en Martin van den Brink (10e) ook nog bij de beste tien.

Stuurman Baltic Ace gevonden

Een stoffelijk overschot dat half december in de Noordzee werd gevonden, blijkt een van de 24 opvarenden van het gezonken vrachtschip Baltic Ace te zijn. Het gaat om de eerste stuurman, een 31-jarige man uit Polen. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De Baltic Ace zonk op sinterklaasavond op de Noordzee na een aanvaring met een containerschip. Dertien opvarenden konden worden gered. Vijf lichamen werden korte tijd later geborgen. Naar de overige opvarenden werd herhaaldelijk gezocht. Ze werden eerder al doodverklaard. In totaal zijn nu nog vijf opvarenden vermist.

Het lichaam van de Pool werd op 19 december voor de kust van IJmuiden aangetroffen door een Nederlandse kotter. De man werd vervolgens geborgen door een reddingsboot waarna het lichaam werd overgedragen aan de politie. Het lichaam kon worden geïdentificeerd op basis van vingerafdrukken.

2012 in top-10 heetste jaren

De gemiddelde temperatuur op aarde in 2012 is nipt in de top-10 geëindigd. Dat heeft de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) dinsdag gemeld. NOAA houdt sinds 1880 temperaturen bij.

De gemiddelde temperatuur lag in 2012 op 14,5 graden Celsius. Daarmee staat het jaar op plek tien van de lijst van warmste jaren. Het heetst was het in 2010. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die er andere meetmethoden op nahoudt dan NOAA, staat 2012 op de negende plaats.

Wachten is op iemand die anders meet en het jaar op de eerste plaats weet te zetten.

'Meer Nederlandse ontwikkelingshulp Mali'

Nederland wil Mali helpen met extra ontwikkelingssamenwerking. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) bekijkt momenteel hoe dat het beste kan gebeuren, bijvoorbeeld door de zorg in ziekenhuizen te verbeteren. Haar collega Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zei dat dinsdag in Nieuwsuur.

Timmermans zei dat Nederland nog geen verzoek heeft gehad van Frankrijk om de operatie in het Afrikaanse land militair te steunen. Nederland heeft al wel politieke steun uitgesproken aan het Franse ingrijpen in het land.

Een verzoek om militaire steun lijkt Timmermans "onwaarschijnlijk". Wel houdt hij het voor mogelijk dat de Fransen landen als Nederland vragen om logistieke steun om ervoor te zorgen dat Franse spullen naar Mali worden vervoerd.

'Meer Nederlandse ontwikkelingshulp Mali'
'Meer Nederlandse ontwikkelingshulp Mali' (Foto: ANP)

Onbeschrijflijke kindernamen

“En de Nobelprijs voor de Literatuur gaat naar Rolex Mulder! Voor zijn lyrische poëzie en zijn voortreffelijke werk als baanbreker in de hedendaagse supermarktroman.”, sprak het Mo Yan als voorzitter van het Nobelcomité. Rolex straalde van geluk. Wie had dat nu gedacht een simpele jongen uit een klein Brabants dorp met een Nobelprijs in zijn handen. Zijn ouders zeker niet, wat zullen zij trots op hem zijn!

Obama presenteert nieuwe wapenwet woensdag

De Amerikaanse president Barack Obama presenteert woensdag nieuwe wetgeving die wapenbezit aan banden legt. Dat heeft het Witte Huis dinsdag meegedeeld. Enkele van de maatregelen zijn een verbod op het bezit van zogenoemde aanvalswapens, een limiet op het aantal kogels dat in een magazijn kan en strengere controles bij de aanschaf van een vuurwapen.

De regering van Obama heeft bij de totstandkoming van de wet snel gehandeld, om te voorkomen dat de kwestie van het wapenbezit naar de achtergrond verdwijnt. Na het bloedbad op een basisschool in de staat Connecticut klonk de roep om strengere wapenwetgeving sterker dan ooit. Maar zoals dat vaak gaat met dit soort kwesties kalfde de verontwaardiging met het voortschrijden van de tijd weer af.

De staat New York ging ondertussen akkoord met de strengste wapenwetgeving in het land en drong er bij andere staten op aan dezelfde stap te zetten. Zowel de Democraten als de Republikeinen stemden voor de wet.

Onder de bevolking bestaat echter ook veel verzet tegen de strengere wetgeving, met name onder wapenbezitters die vrezen dat ze hun schiettuig moeten inleveren.

Witte Huis veroordeelt uitlatingen Morsi

De Amerikaanse regering heeft dinsdag haar veroordeling uitgesproken over uitlatingen van de Egyptische president Mohammed Morsi in 2010. Morsi, toen nog de leider van de Egyptische Moslimbroederschap, vroeg Egyptenaren hun kinderen en kleinkinderen haat voor joden en zionisten bij te brengen.

Witte Huis-woordvoerder Jay Carney noemde de opmerking van Morsi 'weerzinwekkend' en zei dat de Egyptische president duidelijk moet maken dat hij alle mensen respecteert, ongeacht hun geloof. De Amerikaanse regering heeft haar ongenoegen kenbaar gemaakt bij de Egyptische regering, aldus Carney.

Volgens Carney druisen de opmerkingen van Morsi lijnrecht in tegen idee van een vreedzaam en democratisch Egypte.

'Kreta oorsprong Westerse oorlogsvoering'

We weten al lang dat oorlogsvoering bijna net zo oud is als de mens. Al van in den beginne sloegen mannen van de ene groep de hoofden van mannen uit de andere groep het hoofd in, op zoek naar bezit, vrouwen en prestige. Maar hoe zijn we dan van de eerste mens tot de enorme veldslagen met allerhande wapentuig in de middeleeuwen gekomen?

Een onderzoeker zegt dat we daarvoor naar de Minoïsche beschaving moeten kijken, die zo'n 5500 jaar geleden in Kreta ontstond en tot aan de 13e eeuw v.C. floreerde. Het populaire idee dat het een vreedzame en pacifistische samenleving was, moet volgens archeoloog Barry Molloy van de University of Sheffield stevig bijgesteld worden.

"Sterker nog," zegt Molloy: "We moeten naar Kreta kijken voor de oorsprong van de wapens die Europa tot in de middeleeuwen hebben gedomineerd, namelijk zwaarden, ijzeren strijdbijlen, schilden, speren en waarschijnlijk ook het harnas."Hij stelt dat de Minoïsche beschaving allerminst vreedzaam was, maar juist was doordrenkt van oorlog en militairisme.

Naast directe bewijzen als gevonden wapens, concentreerde hij zijn onderzoek op indirecte bewijzen in de sociale omgangsnormen en de cultuur van de Minoërs: "Als we oorlog bekijken als een normatief proces dat kruisverwijzingen en verwante rituelen heeft in sociale gebruiken, kunnen we zien dat de Kretenzische samenlevingen doordrenkt waren van krijgers en krijgerschap."

Zo zag hij aanwijzingen in het beoefenen van vechtsporten als boksen en worstelen, die ook in de latere Griekse culturen nog als een vorm van training voor de oorlog golden. Ook het befaamde stierenspringen was volgens Molloy een manier om zich klaar te maken voor de oorlog.

Een fresco uit Knossos met een man die een stierensprong uitvoertEen fresco uit Knossos met een man die een stierensprong uitvoert

Eindhoven opgelicht bij woonwagenverhuizing

De gemeente Eindhoven is bij de verplaatsing van een woonwagenkamp opgelicht. Een ex-medewerker stelde valse taxaties op en paste bedragen in andere taxaties aan. De gemeente heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte en oplichting, zo is dinsdag bekendgemaakt.

In 2004 besloot het toenmalige college nieuwe standplaatsen in te richten voor woonwagenbewoners van de Joost de Momperstraat. Alleen al de vergoedingen voor transport, verhuiskosten en schade bedroegen bijna drie miljoen euro. Daarvan kan 2,2 miljoen euro niet worden onderbouwd.

In totaal kostte de verhuizing opgeteld bijna 8,3 miljoen euro. Veel kosten zijn hoger uitgevallen door tegenvallers zoals verzakkingen, zegt de gemeente. Bovendien bedroegen de onderzoekskosten naar het proces en de fouten ook al twee ton. Vijf families zijn nog altijd niet verhuisd.

Volgens de gemeente had een deel van de kosten kunnen worden voorkomen als medewerkers alerter waren geweest en de systemen beter hadden gewerkt. Ook had de oplichting eerder ontdekt kunnen worden. Eindhoven heeft daarom maatregelen getroffen om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen.

Bob de Vries wint marathon Noordlaren

Bob de Vries heeft in Noordlaren de eerste marathon op natuurijs van deze winter gewonnen. De schaatser van de BAM-ploeg reed solo naar de overwinning. Zijn ploeggenoten Christijn Groeneveld en Ingmar Berga maakten het BAM feestje compleet door tweede en derde te worden.

Op iets meer dan 40 ronden voor de finish ontstond een kopgroep van tien rijders, die even later een rondje voorsprong pakten. Op het moment dat het peloton ging sprinten om de elfde plaats sloop De Vries mee en pakte zo een voorsprong op de rest van de kopgroep. Die marge gaf hij vervolgens niet meer weg.

Nijland niet naar ADO Den Haag

De toekomst van Stef Nijland is nog altijd onduidelijk. De aanvaller mag transfervrij bij PSV vertrekken en leek naar ADO Den Haag te verkassen, maar dit is nu afgeketst.

Volgens het Eindhovens Dagblad blijft Nijland voorlopig nog bij Jong PSV spelen. Daarnaast hoopt hij komende maand wel een nieuwe club te vinden.

Eerder zag Nijland ook al een vertrek naar het Duitse Union Berlin niet doorgaan.

[Dakar] Terranova pakt dagzege bij auto's

Orlando Terranova heeft in de Dakar Rally bij de auto's de tiende etappe op zijn naam geschreven. De Argentijn had in de proef die tussen Cordoba en La Rioja liep een voorsprong van 2.07 minuten op Nani Roma en 2.19 minuten op klassementsleider Stephane Peterhansel.

Na het wegvallen van Nasser Al-Attiyah is alle spanning uit het autoklassement verdwenen. Peterhansel kan rustig op de overwinning afcruisen, maar de Fransman kiest er samen met zijn Mini-teamgenoten voor om voor de dagzeges te gaan. Beste Nederlander vandaag was Jurgen van den Goorbergh die zijn buggy naar een 27e plaats op 38 minuten stuurde.

In het klassement heeft Peterhansel nu ruim 52 minuten voorsprong op Giniel de Villiers, de enige coureur die nog binnen het uur van de Fransman staat. Leonid Novitskiy staat op 1.08 uur achterstand derde. Chris Leyds is de beste Nederlander met een 37e plaats op ruim dertien uur van de leider.

Huisman wint op natuurijs Noordlaren

Mariska Huisman heeft dinsdag in Noordlaren de eerste marathon van dit jaar op natuurijs gewonnen. De 29-jarige Noord-Hollandse was na zeventig rondjes in de sprint te snel voor Irene Schouten en Foske Tamar van der Wal. Dinsdagavond komen ook de mannen nog in actie.

Het is al de vierde keer op rij dat het Groningse Noordlaren de eerste marathon op natuurijs mag organiseren. Vorige winter ontbraken de toppers vanwege de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Dom blondje per abuis naakt op eBay

Op eBay heeft een mooie, jonge vrouw haar jurk te koop gezet. Nu gebeurt dit wel vaker, maar de dame in kwestie heeft een opmerkelijke foto geplaatst om het bedrag wat op te krikken. De Engelse staat namelijk geheel naakt op de foto.

De dame, gezegend met lang, blond haar, besloot onlangs dat ze van haar gele jurkje af wilde. Ze hing het kledingstuk aan een knaapje en maakte een foto met haar gsm. Nietsvermoedend plaatste ze de foto en de advertentie op de verkoopsite.

Wat het blondje niet wist, was dat ze zichzelf per abuis op de foto had gezet. En dat terwijl ze niets meer droeg dan een beha. Haar geschoren poesje is dan ook mooi te zien.

Niet verwonderlijk liep het dan ook storm met de biedingen. In nog geen twee dagen was er al meer dan 153.000 pond, zo'n 185.000 euro op het jurkje geboden. Desondanks heeft de jongedame de foto verwijderd en deze vervangen door een gekuiste variant.

Benieuwd naar de oorspronkelijke foto? Deze is hier te zien! NSFW, uiteraard

Ook morgen minder treinen

De NS laat ook woensdag minder treinen rijden. Dat maakte een woordvoerder dinsdag bekend. De NS en ProRail zeggen dit besluit te hebben genomen op basis van de weersverwachting voor de komende 24 uur. Er wordt strenge vorst verwacht. Strenge vorst na sneeuwval kan leiden tot problemen met de infrastructuur en treinen, zo stellen NS en ProRail.

Het is de tweede dag op rij dat een aangepaste dienstregeling wordt gehanteerd. Dinsdag reden vanwege sneeuwval ook minder treinen. Bij een aangepaste dienstregeling laat de NS op routes waar normaal gesproken ieder kwartier een trein rijdt, nu elk half uur een trein vertrekken. Twee in plaats van vier treinen per uur moet er voor zorgen dat er minder kans is op opstoppingen. Ook is er meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen door het winterweer op te lossen, zo stellen de NS en ProRail.

Kid Cudi in Need for Speed

Hiphopper Scott 'Kid Cudi' Mescudi voegt zich bij de cast van DreamWorks' verfilming van Need for Speed. Verder zijn ook Ramon RodriguezRami Malek en Harrison Gilbertson te zien in de racefilm. Imogen Poots, Aaron Paul en Dominic Cooper hadden al getekend.

Need for Speed staat gepland voor 7 februari 2014 en Scott Waugh bekend van Act of Valor zit in de regisseursstoel. DreamWorks wil graag de sfeer nabootsen van de race- en autofilms uit de jaren '70.

Het verhaal gaat over Aaron Paul, die een lokale straatracer speelt, onschuldig gepakt voor moord op een vriend. Om wraak te nemen doet hij mee aan een race van New York naar Los Angeles. Kid Cudi wordt een lid van zijn crew.

Kid Cudi werkte eerder samen met Kanye West en David Guetta. Tevens was hij te zien in HBO’s How to Make It in America.

Kid Cudi

Park Chan-Wooks Stoker slotfilm IFFR 2013

Op zaterdagavond 2 februari 2013 sluit het 42ste International Film Festival Rotterdam (23 januari – 3 februari 2013) af met de internationale première van Stoker, het langverwachte Engelstalige debuut van de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-Wook (Oldboy, Thirst, Sympathy for Mr. Vengeance).

Stoker is een pyschologisch drama/thriller met hoofdrollen voor Mia Wasikowska (Alice in Wonderland, Jane Eyre), Matthew Goode (A Single Man, Watchmen) en Nicole Kidman (The Hours, The Others). Acteur Wentworth Miller (Prison Break) maakt met Stoker zijn debuut als scriptschrijver.

Park Chan-Wook (1963, Zuid-Korea) is een filmregisseur, – producent en scriptschrijver. Hij won met zijn films al vele prijzen, waaronder de Alfred Bauer Award tijdens het Filmfestival van Berlijn (voor I’m a Cyborg) en de juryprijs tijdens het Filmfestival van Cannes (voor Oldboy en Thirst).

Als de vader van India (Mia Wasikowska) plotseling overlijdt door een auto-ongeluk verschijnt haar tot dusver onbekende oom Charlie (Matthew Goode) op het toneel. Hij trekt in bij India en haar onstabiele moeder Evelyn (Nicole Kidman). India komt er al snel achter dat deze mysterieuze en charmante man er een verborgen agenda op nahoudt. Maar in plaats van boos te worden, raakt buitenstaander Mia steeds meer in de ban van haar oom.

Voorafgaand aan de vertoning van Stoker worden de door het festivalpubliek aanwezen winnaars van de UPC Audience Award (beste festivalfilm) en van de Dioraphte Award (beste Hubert Bals Fonds-film in het festival) bekend gemaakt. Kaarten voor de slotfilm (indien gewenst in combinatie met het IFFR slotfeest) zijn verkrijgbaar via www.filmfestivalrotterdam.com.

Stoker is vanaf 11 april 2013 te zien in de Nederlandse bioscoop.

[Dakar] Despres grijpt de leiding

Cyril Despres heeft bij de motoren de leiding in het klassement gegrepen. De Fransman nam in de tiende etappe van Cordoba naar La Rioja het stokje over van Ruben Faria die maar één dag van de eerste positie heeft kunnen genieten. De etappe won hij niet, die eer moest hij laten aan Joan Barreda Bort. Frans Verhoeven werd met een keurige tiende plaats de beste Nederlander.

Na het wegvallen van David Casteu ligt de weg naar de eindzege open voor Despres. De Fransman ging net als gisteren in de aanval en zag dat vandaag beloond worden met de tweede plaats op 1.15 minuten van Barreda Bort. Klassemenstleider Faria kende een moeizame dag en moest ten opzichte van de dagwinnaar ruim acht minuten inleveren. Verhoeven had twee minuten meer nodig. Henk Knuiman deed het met een 24e plaats op ruim 25 minuten achterstand ook goed.

In het klassement heeft Despres nu 1.37 minuten voorsprong op Faria. Francisco Lopez bezet de derde plaats met een achterstand van ruim dertien minuten. Verhoeven klom naar een dertiende plaats op bijna een uur van de Franse leider. Knuiman staat 22e op 2.15 uur achterstand.

De dagzege bij de quads werd net als gisteren een prooi voor Lukasz Laskawiec, 1.35 minuten voor Ignacio Nicolas Casale. Kees Koolen deed het goed met een tiende plaats op zestien minuten achterstand. In het klassement behoudt Marcos Patronelli een voorsprong van anderhalf uur op Casale. Koolen staat negentiende op bijna tien uur achterstand.

Vrouw doodt man met haar tieten

Een 51-jarige man uit Everett, in de Amerikaanse staat Washington, is in het harnas gestorven. Zijn vriendin heeft hem verpletterd met haar imponerende voorgevel.

De politie van het Amerikaanse stadje rukte op zaterdagnacht uit naar een woonwagenkamp. Er zou namelijk bonje zijn in de stacaravan. Eenmaal binnen lag daar een man voor pampus. Ambulancepersoneel voerde nog hartmassage uit, maar het mocht niet meer baten. De arme man bleek al de pijp uit.

Volgens getuigen heeft Donna Lange, 87 kilo schoon aan de haak, haar mannetje doodgedrukt met haar prammen. Zij is door de politie in de boeien geslagen. Haar wordt nu doodslag ten laste gelegd.

Dead Island Riptide collector's edition aangekondigd

Deep Silver onhult vandaag de gelimiteerde Dead Island Zombie Bait-editie van de game Dead Island Riptide, die 23 april 2013 wordt uitgebracht.

De collector’s edition is nu beschikbaar als pre-order voor Xbox 360. Pronkstuk van de collector’s edition is volgens de uitgever een harsen standbeeld, met Dead Island’s groteske kijk op een iconisch Romeins marmeren torso sculptuur. Het Zombie Bait beeld is 31 cm hoog en 18,5 cm breed, handgeschilderd en verbeeldt de gruwelijke overblijfselen van een van de Palanai eilanden die door zombies zijn overspoeld. 

Paul Nicholls, sales en marketing director bij Deep Silver, vertelt: “Dead Island Riptide is een van de meest langverwachte releases van het jaar, -die verder bouwt op de originele reputatie van over-de-top actie, donkere humor en keiharde zombie bashing. We wilde een werkelijk unieke collector’s editie bieden die op en top ‘Dead Island’ is en een in het oog springend verzamelstuk voor de veeleisende gamer vormt.

Er volgt een strikte gelimiteerde productierun voor de Zombie Bait editie, waarmee een echte collector’s edition voor hardcore horror gamers wordt gegarandeerd. Dit zeer zeldzame pakket bevat ook een speciale Steelbook-editie van Dead Island Riptide, verzamel artwork kaarten en een exclusief pakket aan wapen mods, waarmee je op nog meer manieren van de horde walgelijke zombies van het eiland Palanai verlost kunt worden.

Dead Island Riptide wordt 23 april 2013 uitgebracht in Amerika en Canada en op 26 april in de rest van de wereld voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Sven Kramer is een grote egoïst

Mijn vrouw zegt altijd tegen mij dat er elke dag voetbal op tv is. Meestal hoor ik dat als ik Voetbal International zit te kijken. Technisch gezien is dat geen voetbal, maar die discussie heb ik al vaak genoeg verloren. Voor vrouwen is ouwehoeren over voetbal ook voetbal. Toch heeft ze geen gelijk. Er is niet elke dag voetbal op tv. Er is namelijk elke dag schaatsen op tv. En ga nu niet zeggen dat dat niet zo is, want ik ben niet gek. Ik zie dat er iedere dag schaatsen op tv is. Altijd. Gadverdamme.

Málaga in beroep tegen Europese uitsluiting

Málaga gaat in beroep tegen de beslissing van de UEFA om de club voor een jaar uit te sluiten van Europees voetbal. De zaak wordt voorgelegd aan het internationaal sporttribunaal CAS, laat de nummer vijf uit de Primera División via de website weten. Malaga heeft volgens de UEFA de regels voor Financial Fair Play overtreden.

Málaga stelt dat het de financiële zaakjes inmiddels prima op orde heeft en wil dat graag bij het CAS aantonen. De regels voor Financial Fair Play zijn door de UEFA in het leven geroepen om financiële misstanden in het voetbal aan te pakken. Málaga maakte dankzij de miljoenen van de Qatarese eigenaar de sprong naar de Spaanse top.

Dit seizoen gooit Málaga voor het eerst in de clubhistorie hoge ogen in Europa. De club plaatste zich als groepswinnaar voor de achtste finales van de Champions League. FC Porto is daarin de tegenstander.

Málaga kwam dinsdag ook met nieuws van het transferfront. De Braziliaan Lucas Piazon wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Chelsea. De 18-jarige middenvelder maakte onlangs in de met 8-0 gewonnen wedstrijd tegen Aston Villa zijn debuut in de Premier League. Hij staat bij Chelsea nog onder contract tot medio 2017.

Opschudding door vroege carnavalsvierder in Alkmaar

Een vroege carnavalsvierder heeft dinsdagmiddag voor opschudding gezorgd op het station van Alkmaar. Hij joeg verschillende voorbijgangers de stuipen op het lijf toen hij met een mes stond te zwaaien, meldt de politie.

De 22-jarige man had vast zijn carnavalskledij aangetrokken en wilde zijn outfit showen op het station, zo verklaarde hij aan toegesnelde agenten. Hij kwam er met een waarschuwing van af.

Carnaval begint dit jaar op 10 februari.

Een derde studenten heeft spijt van studiekeuze

Ruim een derde van de studenten zou als ze hun studie opnieuw mochten doen, een andere opleiding kiezen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het tv-programma EénVandaag onder 2300 jongeren. Velen vinden dat de studiekeuzebegeleiding op de middelbare school beter moet.

Ruim de helft van de studenten zegt niet goed te zijn begeleid bij het kiezen van een studie. Acht op de tien vinden dat een gesprek met een studieadviseur verplicht moet worden voor ieder scholier. Van de huidige scholieren zegt 69 procent moeite te hebben met de keuze voor een opleiding. Een kwart geeft aan behoefte te hebben aan meer begeleiding.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zegt in een reactie tegen EénVandaag dat de verantwoordelijkheid bij de scholieren ligt. "Waar we echt van af moeten is dat ze denken: ik zet maar ergens een kruisje en dan ga ik kijken of de studie bij me past."

De meeste studenten, 69 procent, vinden dat ze zelf voldoende werk hebben gemaakt van hun studiekeuze.


Een derde studenten heeft spijt van studiekeuze (Foto: Novum)

Vliegverkeer Schiphol woensdag weer volgens schema

Schiphol verwacht dat het vliegverkeer woensdag weer volgens schema verloopt. Het weerbeeld ziet er vooralsnog gunstig uit, heeft een woordvoerder dinsdagavond gezegd. De luchthaven houdt nog wel een slag om de arm.

Sneeuwval zorgde vooral dinsdagochtend voor veel vertragingen en annuleringen. Reizigers moesten gemiddeld een halfuur tot drie kwartier extra wachten. In de loop van de middag nam de vertraging steeds verder af. De luchthaven telde in totaal enkele tientallen annuleringen.

De sneeuwploegen van Schiphol blijven voorlopig nog paraat staan. Een ploeg van ruim honderd man zorgt er dag en nacht voor dat starten, landen en taxiën mogelijk blijven.


Vliegverkeer Schiphol woensdag weer volgens schema (Foto: Novum)

Waarschijnlijk geen vervolg Jack Reacher

Jack Reacher krijgt hoogstwaarschijnlijk geen vervolg. Hoewel de film met in de hoofdrol Tom Cruise het niet onaardig doet, lijkt het er niet op dat Paramount het ziet zitten om nog een film te financieren. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Bronnen binnen Paramount melden dat het bedrijf afwacht hoe het Aziatische publiek de actiefilm Jack Reacher, die gebaseerd is op de boeken van schrijver Lee Child, gaat ontvangen. Op dit moment heeft de film wereldwijd 153 miljoen dollar binnen geharkt en is daarmee winstgevend. Paramount vindt het echter niet voldoende.

Naar verluidt wacht Paramount nu af hoe de film het gaat doen in Japan, China en Zuid-Korea en zullen er alleen plannen gesmeed worden voor een nieuwe film als de wereldwijde opbrengst nog stijgt naar een totaal van 250 miljoen dollar. Die kans lijkt echter zeer klein, zelfs met de grote Chinese markt.

Ook de film Mission: Impossible - Ghost Protocol met wederom Tom Cruise in de hoofdrol zou meespelen in het besluit van de filmstudio. Zowel deze film als Jack Reacher leverden vooralsnog minder geld op dan gehoopt.

Jack Reacher (Tom Cruise)
Kans op vervolg Jack Reacher zeer klein

Script Dumb & Dumber To is af

Het scenario voor de komedie Dumb and Dumber To is af. Dat zegt Peter Farrelly, die samen met zijn broer Bobby het script schrijft en de film regisseert, tegen de Amerikaanse filmsite ComingSoon.

De filmmaker wil niet veel prijsgeven over het verhaal. "Ik vind het een geweldig script en als je het zou lezen zou je dat ook vinden," zegt Farrelly. "Het probleem is echter dat je aan een synopsis zo weinig hebt, het gaat echt om de personages. Als ik je destijds had verteld waar de eerste film over gaat, twee mannen die een koffer vinden en op zoek gaan naar de eigenaar in Aspen, had je ook gevraagd waar de rest van het scenario was gebleven."

Wel wil Farrelly verklappen dat de film zich twintig jaar later afspeelt dan het origineel uit 1994. "We zien wat die twee gasten de afgelopen tijd hebben gedaan. Het wordt gewoon weer veel lachen. Op dit moment kijkt Warner Bros naar de financiën. Hopelijk gaan we 'm maken." 

De gebroeders Farrelly hebben jarenlang geleurd met het scenario van Dumb & Dumber, de eerste film in de reeks, maar geen acteur durfde het aan. Uiteindelijk tekenden Jim Carrey en Jeff Daniels voor de hoofdrollen. De komedie werd een internationaal succes.

Wie nog meer in Dumb and Dumber To te zien zullen zijn, is nog onbekend. De film moet ergens volgend jaar verschijnen.


Script van Dumb and Dumber To is af (Foto: Novum)

Metal Gear Rising: Revengeance krijgt speelbare demo

Konami kondigt een speelbare demo aan van Metal Gear Rising: Revengeance,  die 23 januari beschikbaar is via PlayStation Network en Xbox Live Marketplace in de meeste Europese landen. 

De demo van drie levels laat de gebruikers de mate van controle ervaren wat het Zan-Datsu-gevechtssysteem biedt in de komende release van PlayStation 3 en Xbox 360 op 22 februari. Metal Gear Rising: Revengeance is een coproductie tussen Kojima Productions en Platinum Games die actie en verhalen op een eigenwijze manier bij elkaar brengen. 

De nieuwe game stelt Raiden centraal en bevindt zich in de nabije toekomst waar cyborg technologie een alledaagse technologie is geworden in de samenleving. Na de gebeurtenissen in Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, over de val van de Patriotten hiërarchie, die in het geheim de mondiale machtsevenwicht regelden, zijn de grote ‘Private Military Companies’ (PMCs) ingestort die de Patrioten ondersteunden en controleerden. Een instorting die vele schurken met een link naar grote criminele organisaties met zich meebrengt.

In Metal Gear Rising: Revengeance werkt Raiden voor het beveiligingsteam van de Afrikaanse minister-president die een betere toekomst voor zijn land wil, maar wordt aangevallen door cyborg zwaardvechters, die zich vervolgens op Raiden richten. Wat volgt is een klassiek verhaal van wraak en hoop; Raiden gebruikt zijn High Frequency Blade om bloederig wraak te nemen op degenen die tussen hem en degenen instaan die hem onrecht hebben gedaan. De demo laat de spelers wennen aan het cyborg lichaam en het zwaard van Raiden waarmee zij de totale vrijheid ervaren en overal doorheen kunnen snijden.

Maaskant kiest voor doelman Bizot

FC Groningen-coach Robert Maaskant geeft bij de hervatting van de competitie de voorkeur aan doelman Marco Bizot boven Luciano da Silva. De trainer van de eredivisieclub heeft beide keepers dinsdag van dat besluit op de hoogte gebracht, zo meldt FC Groningen op de clubsite.

De technische staf heeft tijdens het trainingskamp in de Spaanse plaats Oliva uitgebreid gediscussieerd over het onderwerp en koos uiteindelijk voor ex-Ajacied Bizot. "We waren niet onverdeeld tevreden over de prestatie van Luciano", zei Maaskant. "Hoewel hij voor de winterstop zeker ook een aantal goede wedstrijden heeft gekeept, verwachten wij met Bizot in het doel nog meer progressie als team te kunnen boeken."

Maaskant kiest voor doelman Bizot
Maaskant kiest voor doelman Bizot (Foto: ANP)

'Nieuw uitshirt Nederlands elftal uitgelekt'

Het nieuwe uitshirt van Oranje lijkt te zijn uitgelekt. Het zwarte tricot van Nike zal naar verwachting worden vervangen door een wit shirt met blauwe en rode accenten. Dit werd via blogsite Todo Sobre Camisetas bekendgemaakt.

De blogsite publiceerde naast het uitshirt van Oranje ook de nieuwe uittenues van de Brazilianen en Portugezen. Het nieuwe uittenue van het Nederlands elftal is bedoeld voor het seizoen 2013/14, het seizoen waarin het WK plaatsvindt.

Klik hier voor een voorbeeld van het shirt van Oranje en hier om de overige shirts te bekijken.

Eerste in-game trailer van Reus

De Nederlandse, onafhankelijke studio Abbey Games heeft de eerste in-game trailer van Reus vrijgegeven. Reus is een project dat is ontstaan uit de behoefte voor meer godgames, aldus Manuel Kerssemakers, mede-oprichter van de studio.

"Molyneux heeft behoorlijk wat mensen enthousiast gemaakt met Godus en we zijn het ook zeker met hem eens dat er meer godgames zouden moeten bestaan", zegt Kerssemakers. "Dit is ook de reden dat we meer dan een jaar geleden begonnen zijn met Reus."

De verwachting is dat de game af is in het tweede kwartaal van 2013. "En mede door de hele hype rondom Godus hebben we hoge verwachtingen van de ontvangst van de gamers.

Reus gaat over het scheppen van natuur en over de hebberigheid van de mens. Je bestuurt mythische reuzen, die je helpen elk aspect van de natuur te besturen. Dit betekent dat je dingen kunt doen als terrascapen, leven creëren en genetische manipulatie. Op een gegeven moment komt echter de mens ten tonele.

En laat hun nou net het element van de natuur zijn dat je niet kunt besturen. Je kan wel hun omgeving veranderen of oceanen onder hun steden bouwen, maar je kunt hun wil niet veranderen. De uitdaging is de mensheid en de natuur in harmonie te laten leven, terwijl de mens je telkens confronteert met zijn hebberigheid. Dit betekent dat je als speler onder andere bezig bent met het bedwingen van oorlogen, ontbossing tegengaan en zelfs met het verdedigen van je reuzen tegen de grenzeloze hebberigheid van de mens.

Lees ook hier de eerste voorbeschouwing van het spel.

[Roddelcorner] Sharapova is eetbaar, Phelps aan de scharrel

FOK!sport zal in 2013 soms net even anders zijn als de afgelopen jaren. Naast sportnieuws zal je op gezette tijden ook randnieuws tegenkomen. (Roddel)nieuws wat geen eigen bericht op onze sportsite waard is maar die we toch het vermelden waard vinden. Op dinsdag en vrijdag laten we jullie voortaan kennismaken met het leven dat de (top)sporters buiten de velden leiden.

Zet nu je tanden in Sharapova!
Altijd al gedroomd om eens je tanden in tennisster Maria Sharapova te zetten? Het kan! Al zal je er wel even voor moeten reizen... Bij de start van de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar, wordt haar eigen snoepgoed Sugarpova gelanceerd in Australië. Het snoepgoed was eerder ook al in de Verenigde Staten op de markt gebracht. "Toen het mij voorgesteld werd, vond ik het een gek en creatief idee. Waarom niet, dacht ik, iets maken dat volledig van mij is. Iets zelf voor 100 procent bezeitten is een ervaring die ik altijd al wou", aldus de beeldschone Russische. Sharapova investeerde ongeveer 380.000 euro in de snoepjes en experts verwachten dat ze dit bedrag al meer dan terugverdiend zal hebben in het eerste jaar dat het snoepgoed op de markt is. Foto's van de presentatie vind je hier.

Zet nu je tanden in, weliswaar het snoepgoed, van Sharapova! (Foto: Pro Shots)

Arsenal kan geen afscheid nemen van Van Persie
Arsenal blijkt het maar moeilijk te kunnen verkroppen dat Robin van Persie dit seizoen zijn doelpunten maakt voor Manchester United. De Oranje-international staat namelijk op een foto in de officiële kalender van Arsenal voor 2013. Supporters van The Gunners vinden Van Persie terug in de derde week van juni. Op de foto viert hij een doelpunt met Theo Walcott en Alex Oxlade-Chamberlain. Arsenal beging al eens eerder een soortgelijke fout. In het welkomstpakket voor jonge fans van Arsenal was een afbeelding van Van Persie opgenomen.

Gilbert laat regenboogkleuren op been zetten
Philippe Gilbert heeft nogmaals kenbaar gemaakt enorm blij te zijn met zijn regenboogtrui. De Belg, die vorig jaar wereldkampioen op de weg werd en daardoor dit seizoen in de regenboogtrui mag koersen, heeft boven zijn enkel de regenboogkleuren laten zetten. "Ik ben zo gelukkig mijn tattoo te kunnen tonen", liet een trotse Gilbert weten. Het is echter niet bekend of het om een echte tattoo gaat.

Phelps laat er geen gras over groeien
Michael Phelps lijkt weer aan de scharrel te zijn. De zwemkoning maakte vorige maand een einde aan zijn relatie met het Amerikaanse model Megan Rossee, maar is inmiddels alweer gesignaleerd met een nieuwe vlam. De voorbije dagen feestte Phelps er met zijn vrienden op los op de Bahama's en behalve een hoop flessen champagne was er ook constant een Aziatische dame in de buurt. De vrouw in kwestie was wel erg vaak in de buurt van de Amerikaanse zwemmer, iets wat de fotografen als de partyleden ook opviel. Wordt vervolgd.

Van der Vaart geblesseerd door scheiding
Afgelopen woensdag is Rafael van der Vaart tijdens een oefenduel met Hamburger SV tegen Lokomotiv Moskou geblesseerd geraakt aan zijn bovenbeen. Frank Arnesen, de technische man van HSV, noemt de scheiding met Sylvie als mogelijke oorzaak: "Rafael is ook maar een mens. Dergelijke persoonlijke problemen blijven niet onopgemerkt. Als je niet vrij bent in je hoofd, dan reageert je lichaam." Zelf denkt Van der Vaart er een stuk anders over: "Op het veld denk ik niet aan mijn privéproblemen." Ook over zijn blessure maakt hij zich weinig zorgen: "Het voelt als een lichte verrekking. Ik ga er vanuit dat ik bij de hervatting van de competitie, op 20 januari tegen Neurenberg, weer helemaal fit ben."

Arnesen: "Blessure Rafael komt door scheiding met Sylvie" (Foto: Pro Shots)

Huwelijksaanzoek tijdens Belgisch kampioenschap veldrijden
Tijdens het Belgisch kampioenschap veldrijden in Mol waren het niet de coureurs die ditmaal de show stalen, maar een supporter langs de kant. Een man had een opmerkelijk spandoek langs het parcours vast. "Diane, wil je met mij trouwens", klonk de boodschap. Het is niet bekend welk antwoord Dian heeft gegeven. Hier is een foto te vinden van de man met spandoek.

Voetballer Defour is weer vrijgezel
Steven Defour, die in het verleden nog wel eens in de belangstelling stond van Ajax, is weer een vrije vogel. De Belgische voetballer van FC Porto trouwde in de zomer van 2011 met de Griekse Irene Mbisdikis, maar zijn nu niet langer een stel. "Irini en ik zijn enige tijd geleden uit elkaar gegaan.Verder willen we geen commentaar geven over ons privéleven", liet de 24-jarige Rode Duivel weten.

Honden doen mee tijdens oefenpot Galatasaray
Niet Wesley Sneijder, maar twee honden waren afgelopen week even het gesprek van de dag bij Galatsaray. Tijdens een oefenduel tegen het Duitse Ahlen kwamen de twee viervoeters het veld opgerend, liepen voorbij een paar spelers en verdwenen vervolgens weer van het speelveld nadat een paar veiligheidsmensen erachter aan waren gegaan. Invloed op het wedstrijdverloop hadden de beesten naar verluidt niet. Galatasaray verloor met 0-1 van Ahlen.


Honden bestormen het veld tijdens oefenpot Galatasaray (Bron: YouTube)

Tipsarevic zit onder de plak bij vrouwlief
De Servische tennisser Janko Tipsarevic mag van zijn vrouw geen tattoo's meer laten zetten. De huidige nummer acht van de wereld heeft inmiddels zes tekeningen op zijn arm staan en Biljana, de vrouw van Tipsarevic, vindt het nu genoeg. "Ik sta momenteel onder curatele bij mijn vrouw. Ik mag van haar niet meer naar de tattooshop", liet Tipsarevic weten. Hij gaf echter wel toe dat zijn vrouw de reden is dat hij de mondiale top-10 heeft bereikt. "Sinds ons huwelijk in juli 2010 ben ik alleen maar beter gaan spelen."

Tipsarevic zit onder de plak bij vrouwlief (Foto: Pro Shots)

Egyptische advocaat veroordeeld in Saudi-Arabië

De Egyptische mensenrechtenadvocaat Ahmed el-Gezawi is dinsdag in Saudi-Arabië wegens drugssmokkel veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en driehonderd zweepslagen. Hij werd in april 2012 opgepakt, volgens familieleden en mensenrechtengroepen omdat hij kritiek had geleverd op de Saudische koning.

De Saudische autoriteiten bestrijden die lezing en zeggen dat El-Gezawi bij aankomst op de luchthaven van Djedda is betrapt met meer dan twintigduizend kalmeringspillen verstopt in zijn bagage. Volgens zijn medestanders heeft El-Gezawi de drugssmokkel onder druk bekend.

Een andere Egyptenaar die samen met El-Gezawi reisde werd dinsdag eveneens veroordeeld. Hij kreeg zes jaar gevangenis en vierhonderd zweepslagen.

De aanhouding van El-Gezawi leidde tot diplomatieke spanningen tussen Egypte en Saudi-Arabië toen honderden betogers de Saudische ambassade in Caïro en consulaten in andere steden belaagden en het vertrek eisten van de Saudische ambassadeur.

Onder Egyptenaren sluimert veel boosheid over de slechte behandeling die Egyptische arbeiders in het olierijke koninkrijk ten deel valt. Als advocaat heeft El-Gezawi tientallen rechtszaken aangespannen voor Egyptenaren die in Saudi-Arabië zonder opgaaf van reden of zonder rechtsgang zijn vastgezet. Een partner van El-Gezawi, Mohammed Nabil, stelde dat de zaak tegen hem politiek gemotiveerd is. "In deze zaak is absoluut geen recht gedaan. Wij vragen niet om een uitzondering. Als hij schuldig is, moet hij gestraft worden, maar hij is niet schuldig."

Nabil haalde ook uit naar de Egyptische autoriteiten, die zich te weinig voor Egyptische staatsburgers in het buitenland zouden inspannen.

New York verscherpt wapenwet

De staat New York gaat de wapenwetten drastisch verscherpen. Gouverneur Andrew Cuomo heeft hierover met de wetgevers een akkoord bereikt. New York is daarmee de eerste Amerikaanse staat die wetgevende maatregelen neemt naar aanleiding van de recente schietpartij op een school in Connecticut, meldden Amerikaanse media dinsdag.

De maatregelen betreffen een uitbreiding van het al bestaande verbod op aanvalswapens, zwaardere straffen voor misdrijven met vuurwapens en levenslange gevangenisstraf voor moord op hulpverleners. Ook wordt het veel moeilijker voor geesteszieken een vuurwapen te bezitten.

New York verscherpt wapenwet
New York verscherpt wapenwet (Foto: ANP)

Keane traint mee met Tottenham

Keane staat sinds 2011 bij het Amerikaanse La Galaxy onder contract, maar de Noord-Amerikaanse competitie ligt momenteel stil. Keane volgt het voorbeeld van andere voetballers in de Major League Soccer door in Europa mee te trainen.

De 32-jarige Keane was in twee periodes actief bij Tottenham Hotspur, tussen 2002 en 2008 en tussen 2009 en 2011. In die twee periodes scoorde hij 122 goals voor de Spurs. Vorig jaar januari speelde hij in januari op huurbasis voor Aston Villa, en scoorde drie goals in zeven wedstrijden.

Eerder werd Keane nog in verband gebracht met een huurperiode bij Queens Park Rangers, de club van zijn voormalige trainer Harry Redknapp. Maar dat lijkt nu niet door te gaan voor de man van 122 interlands en 54 goals voor het Ierse nationale team.

Dik wijf maakt piemel slap

Lieve 'dames met een maatje meer': de beste reden om toch een paar pondjes af te vallen, is nu gevonden. Mannen krijgen hem namelijk niet omhoog bij de aanblik van je vetrollen.

Dit is gebleken uit een groot, Schots onderzoek. Zij hebben ontdekt dat hoe smaller de taille van het neukobject is, hoe tevredener de man in kwestie is. Ook bleek het aantal erectieproblemen evenredig aan het gewicht van de vrouw.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat mannen slankere vrouwen aantrekkelijker vinden. Dit kan te maken hebben met de evolutie. Men is namelijk geprogrammeerd om dikke mensen te associëren met gezondheidsproblemen.

Aan het onderzoek hebben 700 mannen tussen de 35 en 65 jaar meegedaan. Hun neukfrequentie werd hiervoor langs de meetlat gelegd. De mannen die vaker van bil gaan, blijken jonger te zijn. Hun sekspartner is ook jonger en heeft een smallere taille.

Hier krijgt niemand hem van omhoog

Sharon Osbourne wil Lady Gaga stoppen

Sharon Osbourne wil Lady Gaga een halt toeroepen. De talkshowhost vindt dat Gaga een slecht voorbeeld vormt voor haar fans, liet ze weten in haar CBS-show The Talk. 'Zorg ervoor dat je fans stoppen met die schadelijke, pijnlijke en gewelddadige teksten op je website.'

Volgens Osbourne voert geweld de boventoon op de website van Gaga. 'Waarom heb jij, als verantwoordelijke jonge vrouw, niet gezegd: geen geweld op mijn website. Geen bedreigingen.'

De vete tussen de 60-jarige Sharon en de 26-jarige Gaga vindt zijn oorsprong in een interview dat Sharons dochter Kelly vorig jaar gaf, waarin ze opmerkingen maakte over de gewichtstoename van Gaga. 'Ik denk dat ze zwanger is, want ze bedekt een gedeelte van haar lichaam.' Die uitspraak ontlokte woede bij fans van Lady Gaga, die bedreigingen uitten aan het adres van Kelly.

In een open brief op haar website schreef Gaga vorige week aan de 28-jarige Kelly dat die zich als een pestkop gedraagt in haar programma Fashion Police, waarin ze commentaar geeft op de kledingstijl van beroemdheden. Volgens de zangeres maakt Kelly daarin grappen over 'artiesten alsof het dierentuindieren zijn'.

Vervolgens ging Sharon zich ermee bemoeien. Ze zegt dat haar dochter met de dood is bedreigd door fans van Gaga en kwam met een open brief aan de zangeres. 'Door wat jij Kelly aandoet heb je voor mij bewezen dat je een hypocriete publiciteitszoeker bent?, schreef ze onder meer in de brief, die werd gepubliceerd door TMZ. ?Ik vind jou een pestkop omdat jij 32 miljoen volgers hebt die aan je lippen hangen. Was het echt nodig om Kelly publiekelijk aan te vallen?'


Sharon Osbourne wil Lady Gaga stoppen (Foto: Novum)

Zakelijk leider Scapino Ballet weg

Het Scapino Ballet Rotterdam neemt na achttien jaar afscheid van zakelijk directeur Harald Moes. Het dansgezelschap wil vernieuwen. De komende maanden wordt gezocht naar een vervanger voor Moes.

Het ballet liet dinsdag verder weten in 2012 een recordaantal van vijftigduizend bezoekers te hebben getrokken. Het bezoekersaantal van het Scapino Ballet steeg afgelopen jaar met tien procent vergeleken met 2011, zegt voorzitter van het bestuur Leendert Bikker. De stijging kwam ondanks een daling van het aantal voorstellingen.

Het ballet kan de extra inkomsten uit de kaartverkoop wel goed gebruiken. De organisatie krijgt zowel vanuit de gemeente als vanuit het rijk minder geld, en houdt de komende jaren bijna 2,5 miljoen van de 3,7 miljoen euro aan subsidie over.

Scapino Ballet kreeg van de subsidieverstrekkers het advies mee om vernieuwing 'een nieuwe impuls' te geven, zegt Bikker. Een nieuwe zakelijk leider moet daarbij helpen. Voorlopig neemt Marianne Berendse, die al in het bestuur van het ballet zat, de zaken van Moes waar.

Oldskool golfen met Tiger Woods PGA Tour 14

In 1934 vond in Augustua het Inaugural Augusta National Invitation Tournament plaats. Een golftoernooi die vele jaren later bekendheid zou genieten als de Masters. Nu krijgen wij ook de kans om een potje te golfen oldskool-style met Tiger Woods PGA Tour 14: The Masters Historic Edition.

Met deze editie kun je terug in de tijd naar het golfen van toen inclusief kleding, clubs, golfbanen en speelstijlen. In dit pakket zit naast het spel Tiger Woods PGA Tour 14 ook een walkthrough van de originele layout van de banen en een zogeheten Green Jacket ceremony. Het spel moet 28 maar uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

COC wil snel af van weigerambtenaar na arrest

De Nederlandse politiek moet snel een einde maken aan de weigerambtenaar. Dat stelt de homobelangenorganisatie COC Nederland naar aanleiding van een uitspraak die het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dinsdag heeft gedaan.

Het EHRM bepaalde dinsdag dat het ontslag van de Britse weigerambtenaar Lilian Ladele terecht was. Een werkgever mag het recht van de ambtenaar om zijn geloof uit te dragen, afwegen tegen het recht van de burger om zonder onderscheid te worden behandeld, zo oordeelde het hof.

Volgens het COC moet de uitspraak ook in Nederland gevolgen krijgen. In het regeerakkoord staat dat gemeenten geen nieuwe weigerambtenaren mogen benoemen, maar over het ontslaan van zittende weigerambtenaren staat niets.

"Met de uitspraak van het hof is er nu ook de juridische ruimte om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat er helemaal geen weigerambtenaren meer in functie zijn", aldus een woordvoerder. "Daarom roepen wij de Tweede Kamer nu op, regel het nu en doe het volledig."

Op 3 september tekenden negen politieke partijen, waaronder VVD en PvdA, het Roze Stembusakkoord. Ze beloofden daarmee dat er binnen een jaar een einde zou komen aan de weigerambtenaar, memoreert de woordvoerder.

Een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kon op korte termijn niet op de oproep van het COC reageren.

De Raad van State liet in november weten het niet nodig te vinden weigerambtenaren te kunnen ontslaan op basis van een wetsvoorstel. Volgens de raad kunnen gemeenten zelf met een oplossing komen als ze weigerambtenaren in dienst hebben.

Katusha verder als Procontinental-ploeg

Wielerploeg Katusha rijdt komend seizoen op een Procontinental-licentie. Dat heeft de internationale wielerunie UCI dinsdag bekendgemaakt. Dat deed de wielerunie nadat de ploeg van kopman Joaquin Rodriguez extra antidopingmaatregelen nam.

De UCI wees een Protour-licentie voor de Russische formatie begin december af. Naar verluidt had Katusha niet voldaan aan de ethische criteria voor een licentie. De Russen kondigden daarop al aan naar het sportarbitragehof CAS te stappen om alsnog tot het hoogste niveau van de wielersport te worden toegelaten.

Rodriguez, de afgelopen twee jaar de beste renner van de wereld, zou inmiddels aansturen op een vertrek. Meerdere ploegen toonden al interesse in de diensten van de Spanjaard.

Sparen voor Injustice: Gods Among Us

Warner Bros. heeft de releasedatum bekendgemaakt van Injustice: Gods Among Us. Het vechtspel van developer NetherRealm Studios zal op 19 april uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360. Warner heeft gelijk ook een Collectors Edition aangekondigd ter waarde van 75 euro.

De Collectors Edition komt in een steelcase aankomen samen met DLC voor verschillende skins, een 'collectible box', een comic van de game en een beeldje van Wonder Woman en Batman. Injustice: Gods Among Us is een vechtgame met DC Comics-iconen als Batman, Harley Quinn, Solomon Grundy, Superman, The Flash, Wonder Woman en vele anderen. Helden en schurken nemen deel aan epische gevechten op grote schaal in een wereld, waar de lijn tussen goed en kwaad vervaagd is.

Injustice

Tegenstrijdige berichten vanuit Turkije

Wesley Sneijder houdt de gemoederen deze transferperiode flink bezig. Gaat hij nou wel of niet naar Galatasaray? Het wordt een lastig verhaal.

De berichten vanuit Turkije zijn tegenstrijdig. Eerder vandaag liet Oguz Altay, de voorzitter van de supportersvereniging van Galatasaray, weten dat de deal met Sneijder bijna is gesloten. Dat had hij persoonlijk vernomen van Ünal Aysal, voorzitter van de Turkse topclub.

"Ik kom zojuist uit een meeting met Galatasaray-president Ünal Aysal. Hij zei me dat er zo goed als overeenstemming is met Sneijder zelf. Het gaat nog om een paar kleine dingen. Donderdag of vrijdag zal de deal worden afgerond", zo liet Altay weten via Twitter. Semith Haznedaroglu, bestuurslid van Galatasaray, was minder positief gestemd. Hij baalt ervan dat Sneijder nog altijd niet heeft laten weten wel of niet te gaan tekenen.

"We kunnen hem niet forceren hier te tekenen als hij dat niet wil", zegt Haznedaroglu dinsdag in de Turkse krant Bugun. "Misschien wil hij liever in de Premier League spelen. Hij moet ons zo snel mogelijk een antwoord geven want wij hebben alles gedaan wat we konden doen. Misschien krijgen we dinsdag respons, maar deze vertraging is niet ideaal. Al dit wachten is niet goed voor ons en we zullen kijken naar een alternatief."

"Het is een situatie vergelijkbaar met de situatie rond Kaká", vervolgt Haznedaroglu. "Daar hebben we ook alles aan gedaan, helaas zonder succes. We kunnen begrijpen dat Sneijder geen haast heeft, maar we hebben ons werk gedaan. We hebben een akkoord met Internazionale bereikt en de speler een aanbod gedaan. We hebben een beslissing nodig, ja of nee."

Systeemeisen voor Bioshock: Infinite bekend

2K Games heeft de systeemeisen bekendgemaakt voor de pc-versie van Bioshock: Infinite. De eisen komen redelijk overeen met de systeemeisen van andere games van de nu. De FPS van Irrational Games moet op 26 maart uitkomen voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3. 

Minimale systeemeisen:

  • OS: Windows Vista Service Pack 2 32-bit
  • Processor: Intel Core 2 DUO 2.4 GHz / AMD Athlon X2 2.7 GHz
  • Memory: 2 GB
  • Hard Drive: 20 GB free
  • Video Card: DirectX10 Compatible ATI Radeon HD 3870 / NVIDIA 8800 GT / Intel HD 3000 Integrated Graphics
  • Video Card Memory: 512 MB
  • Sound Card: DirectX Compatible

Aangeraden systeemeisen:

  • OS: Windows 7 Service Pack 1 64-bit
  • Processor: Quad Core Processor
  • Memory: 4 GB
  • Hard Drive: 30 GB free
  • Video Card: DirectX11 Compatible, AMD Radeon HD 6950 / NVIDIA GeForce GTX 560
  • Video Card Memory: 1024 MB

Bioshock_Header

FA seponeert rood Kompany

Vincent Kompany hoeft geen schorsing uit te zitten naar aanleiding van zijn rode kaart tegen Arsenal van afgelopen weekeinde. De Belgisch international werd een kwartier voor tijd naar de kleedkamer gestuurd na een harde tackle op Jack Wilshere. De aanvoerder van City speelde weliswaar de bal, maar scheidsrechter Mike Dean besloot toch om de verdediger rood te geven.

Manchester City liet via manager Roberto Mancini al weten dat de club een eventuele schorsing zou aanvechten. Maandag voegde City de daad bij het woord door de schorsing niet te accepteren. De Engelse voetbalbond (FA) is nu tot eenzelfde oordeel gekomen als Mancini en Kompany en besloot om de Belgische stopper niet te schorsen. Normaal gesproken had Kompany door de kaart drie duels moeten toekijken, maar dit weekeinde kan hij gewoon spelen in het thuisduel met Fulham.

"Ajax moet vermoeidheid compenseren in Klassieker"

Als het aan Frank de Boer had geleden had Ajax de afgelopen week in Turkije haar kamp opgeslagen. Vanwege sponsorbelangen togen de Amsterdammers echter naar Brazilië.

Volgens sportfysioloog Jos Geijsel kan de formatie van De Boer aankomend weekend in de Klassieker tegen Feyenoord de gevolgen ondervinden van de verre tocht naar Zuid-Amerika. Met name de lange reisafstand en de temperatuurverschillen (het kwik in Rio de Janeiro raakte geregeld de dertig graden aan) spelen een belangrijke rol.

"Door alle aanpassingen moet bijvoorbeeld de hormoonspiegel van de spelers opnieuw worden gesynchroniseerd. Dat betekent dat je de eerste dagen niet optimaal kunt trainen. Pas donderdag of vrijdag kan Ajax weer echt voluit. Dat is betrekkelijk kort op de wedstrijd", analyseert Geijsel tegenover het Algemeen Dagblad.

Als een volleerd voetbaltrainer gaat de inspanningsfysioloog dieper op de kwestie in. "Ajax zal de fysieke achterstand op Feyenoord in technisch of tactisch opzicht moeten compenseren. Gezien de speelwijze van Frank de Boer, die graag veel druk zet op de tegenstander, wordt dat erg interessant. Die tactiek kost immers veel energie en kracht. Ze hebben het thuisvoordeel, dat kan schelen. Maar Feyenoord staat vooraf gezien op een kleine voorsprong."

Woensdag beslist KNVB over afgelastingen

Recreatief voetballend Nederland moet vrezen voor een weekend zonder amateurvoetbal. De weersvooruitzichten zijn weinig hoopgevend.

Terwijl het Nederlandse landschap inmiddels voorzien is van een wit laken, vergadert de KNVB over het al dan niet afgelasten van het totale amateurprogramma voor aankomend weekend.

Woensdag verwacht de Nederlandse voetbalbond een besluit te kunnen nemen. Als gevolg van de hevige sneeuwval in combinatie met de aanhoudende vorst lijkt een algehele afgelasting aanstaande. Bovendien worden ook in het weekend nieuwe sneeuwbuien verwacht.

Omdat menig amateurclub tegenwoordig beschikt over een kunstgrasveld hoeft de KNVB minder vaak te opteren voor een totale afgelasting. Het sneeuw-vrij krijgen van de velden en de extreem lage temperaturen vormen momenteel het grootste probleem.

Ouders blij met hogere leeftijdgrens tabak

Ruim tachtig procent van de ouders met kinderen staat achter de verhoging van de minimumleeftijd voor het kopen van tabak en alcohol naar 18 jaar. Dat blijkt uit het Peilstationsonderzoek Ouders 2012, meldt het Trimbos-instituut dinsdag.

Ouders met kinderen in de leeftijd 14-15 jaar zeggen dat het nu lastig is om de huidige regel 'geen alcohol onder de 16' te handhaven. Het percentage ouders dat strenge regels wil over sigaretten en drank onder de 16 jaar is de afgelopen twee jaar gestegen. Voor alcohol steeg het percentage van 66 naar 72 procent, voor roken van 67 naar 76 procent.

Het kabinet besloot vrijdag dat de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak van 16 naar 18 jaar gaat. Eerder werd al besloten dat ook de leeftijdsgrens voor het bezit van alcohol wordt verhoogd naar 18 jaar.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ouders het gebruik van zowel tabak, alcohol als cannabis door hun kinderen nog steeds chronisch onderschatten. Ze weten wel vaak dat hun kind drinkt, maar onderschatten de hoeveelheid. Voor roken geldt dat de helft van de ouders weet dat hun kind dit doet, van cannabisgebruik is een kwart van de ouders op de hoogte.

De ouders zijn ook voor het eerst bevraagd over het internetgebruik van hun kinderen. De helft van de scholieren wordt niet gecontroleerd op hun surfgedrag. Hoewel de helft van de ouders beweert strenge regels te stellen ten aanzien van het internetgebruik, herkent maar een op de vijf scholieren dit, aldus het Trimbos-instituut.

Duitsland wil goud terughalen uit buitenland

De Duitse centrale bank wil zijn in het buitenland gestalde goudvoorraden gedeeltelijk terughalen. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt dinsdag op basis van bronnen. Meer dan twee derde van het Duitse goud ligt in buitenlandse kluizen.

De Bundesbank heeft voor ongeveer 133 miljard euro aan goud in bezit. Slechts 31 procent daarvan bevindt zich in Frankfurt. De rest is verdeeld over opslagruimtes van de Amerikaanse Federal Reserve, de Bank of England en de Banque de France.

Deze verdeelstrategie is bedacht ten tijde van de Koude Oorlog, toen het verstandig werd geacht om niet al het goud op een plek te concentreren. Recentelijk is echter kritiek geuit op het gegeven dat de Duitse centrale bank niet direct de hoeveelheid en echtheid van de goudvoorraad kan controleren.

De discussie in Duitsland leidde ook in Nederland tot Kamervragen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte daarop bekend dat meer dan de helft van de 612 ton aan Nederlands goud ligt opgeslagen bij de Amerikaanse Federal Reserve in New York. Daarnaast ligt twintig procent bij de Canadese centrale bank en nog eens bijna twintig procent in Londen. Slechts elf procent van het goud ligt bij De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam. De totale Nederlandse goudvoorraad is ongeveer 24 miljard euro waard.

Dijsselbloem wil het goud niet terughalen naar Nederland omdat de buitenlandse centrale banken 'een uitstekende staat van dienst hebben'. DNB krijgt jaarlijks een accountantsverklaring dat het goud er nog ligt. Daarnaast is het volgens Dijsselbloem 'opportuun' om de goudvoorraad dicht bij grote financiële centra zoals New York en Londen te hebben.

Charlie Sheen ziet op tegen komst kleinkind

Charlie Sheen heeft er moeite mee dat hij binnenkort opa wordt. De dochter van de 47-jarige acteur is in verwachting, maar hij ziet zichzelf nog niet als grootvader.

"Het is geweldig, maar ik ben er nog niet klaar voor om die titel aan te nemen", gaf hij maandag toe in de Late Show van David Letterman. Hij denkt echter een goede opa te worden. "Ja, want je kunt het kind weer afgeven", grapt hij.

De dochter van Sheen heet Cassandra Estevez en is 28 jaar. Ze is de oudste van zijn vijf kinderen.

Avondspits relatief rustig, problemen in Brabant

De avondspits verloopt dinsdag relatief rustig. Hoewel het ruim twee keer zo druk is als op een normale dinsdag, is het goed te overzien vergeleken met dinsdagochtend, toen ruim duizend kilometer fileleed werd neergezet. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB.

Rond 17.00 uur stond er op de Nederlandse wegen ruim 170 kilometer file. De grootste problemen concentreren zich rond Den Bosch en Eindhoven door sneeuwval. De langste file staat op de A50 Eindhoven richting Oss met een lengte van 21 kilometer.

De spits gaat in de Randstad, zoals eerder al verwacht, geen grote problemen opleveren. De wegen zijn schoon en vermoedelijk zijn veel mensen eerder naar huis gegaan, aldus de woordvoerder. De sneeuw die in Brabant valt, trekt langzaam weg naar Limburg. Ook daar worden niet veel problemen verwacht.


Avondspits relatief rustig, problemen in Brabant (Foto: Novum)

Mansveld weerspreekt onveiligheid op spoor

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) ontkent dat de hogere snelheid waarmee treinen stations binnenrijden leidt tot onveiligheid op het spoor. Dat zei ze dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Machinisten uitten maandag in de Volkskrant hun zorgen over de snelheidsverhoging.

"De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op de veiligheid", zei Mansveld. "Ik denk niet dat er onveilige situaties zijn."

Vakbond FNV Spoor luidde maandag de noodklok over de snelheid van treinen bij stations. Die ligt bij de meeste stations nu op maximaal 40 kilometer per uur, maar is bij sommige stations verhoogd naar 60 of 80 kilometer. Een machinist vergeleek het Nederlandse spoor in de Volkskrant met 'een bananenrepubliek met een kerncentrale'.

VVD-Kamerlid Betty de Boer zei het 'hoogst curieus' te vinden dat de machinisten hun zorgen via de media naar buiten brengen. Volgens haar is dat niet goed voor het vertrouwen van reizigers, die zo 'de stuipen op het lijf wordt gejaagd'. Volgens haar handelt FNV Spoor niet in het belang van de reizigers.

Mansveld antwoordde dat het iedereen vrijstaat om te communiceren hoe hij wil. Wel zei ze dat het wellicht beter was als de machinisten eerst met de directie van de NS een gesprek hadden gevoerd.

'Frankrijk verdriedubbelt troepenmacht in Mali'

Frankrijk verdriedubbelt zijn troepenmacht in Mali. Dat heeft een medewerker van het Franse ministerie van defensie dinsdag gezegd. Parijs wil met gaandeweg ongeveer 2500 militairen de opmars van de radicaalislamitische rebellen stuiten en het noorden van Mali op hen veroveren, liet de ingewijde weten.

Nigeria stuurt binnen een etmaal de eerste tweehonderd van in totaal negenhonderd militairen naar Mali. Nigeria en andere West-Afrikaanse landen hebben Frankrijk, dat vrijdag de strijd met de oprukkende strijders in Mali heeft aangebonden, hun hulp aangeboden.

Op dit moment maken achthonderd Franse militairen, onder wie enkele elite-eenheden, in Mali kwartier. Ze maken zich op om de tegenaanval in te zetten tegen de rebellen, die vooralsnog geen krimp geven onder een barrage van Franse luchtaanvallen.

De Franse president François Hollande verzekerde dinsdag dat de Fransen pas de aftocht blazen als de orde is hersteld en Afrikaanse troepen de leiding kunnen overnemen.

Frankrijk besloot in Mali in te grijpen omdat een krachtig optreden van de Verenigde Naties op zich liet wachten en haast geboden leek. De rebellen maakten aanstalten de beslissende aanval op Zuid-Mali te openen en door te stoten naar de hoofdstad Bamako. Sinds vrijdag bestoken Franse gevechtsvliegtuigen de stellingen van de strijders.

Bruins naar Nice

Luigi Bruins zet zijn voetbalcarrière voort bij OGC Nice. De 25-jarige aanvallende middenvelder heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder een contract voor 1,5 jaar bij de Franse club, waar hij in augustus al op proef was. Dat leidde toen niet direct tot een verbintenis.

Bruins speelde als prof voor Excelsior, Feyenoord en Red Bull Salzburg. Na de degradatie van de Excelsior zat hij zonder club. Nice bezet in Ligue 1, de hoogste Franse afdeling, de vijfde plaats met 32 punten. Koploper Olympique Lyon heeft er 41.

Eerste boringen gasopslag Bergermeer

De eerste gasboringen in de Noord-Hollandse Bergermeerpolder bij Alkmaar beginnen woensdag. De stalen pijpen worden tot ruim twee kilometer in de aardbodem geslagen. In totaal boort Taqa Energy er de komende twee jaar veertien gasopslagputten, meldt het bedrijf dinsdag.

In de afgelopen maanden werden al enkele voorbereidingen getroffen om met de boringen te beginnen. Zo moest er een boortoren komen en werd een begin gemaakt met de boorschachten.

De komst van de ondergrondse gasopslag leidde van meet af aan tot veel weerstand onder omwonenden. Ze zijn bang voor aardbevingen en twijfelen aan de veiligheid van de aardgasputten. Ook zetten zij kanttekeningen bij het nut en de noodzaak van gasopslag.

In mei 2011 gaf het kabinet toestemming voor de gasopslag. Een jaar later verklaarde de Raad van State de laatste bezwaren tegen het plan ongegrond, waarmee groen licht werd gegeven voor de opslag. Tegen de uitspraak van de hoogste bestuursrechter was geen hoger beroep mogelijk.

Taqa heeft maatregelen genomen om te zorgen dat de overlast voor de omgeving binnen de perken blijft. Zo staat er een geluidsscherm en is de boortoren ingepakt met geluidsisolerend materiaal. Het boren van een put duurt zo'n veertig tot zestig dagen. De boringen gaan de komende twee jaar dag en nacht door.

Stockmann: Ik voel me soms schuldig"

Oranje-goalie Jaap Stockmann vertelt in de Volkskrant over zijn avonturen in India. De keeper van de Punjab Warriors is na de Australiër Jamie Dwyer de best betaalde speler bij zijn ploeg. "De Indiase junioren vinden het een eer om naast mij in de kleedkamer te mogen zitten. Het slaat nergens op, maar het past nu eenmaal in de cultuur."

De international bekent dat wanneer de hockeyers bij elkaar aan tafel zitten, de oudere spelers uit India de jongeren negeren. "Onze coach probeert ze te mixen en dat gaat al steeds beter. Maar in India leef je nu eenmaal in je eigen kaste. Je aanvaardt het lot, zoals het voor jou is bestemd." Hij vervolgt: "Ik voel me soms schuldig. Sta ik in mijn vijfsterrenhotel te douchen, terwijl buiten op straat mensen bedelen om een slokje water. Het is confronterend."

Over de HIL is de sluitpost meer dan positief. Stockmann gelooft dat de lucratieve competitie een hype wordt. "Er gaat zo veel geld om in dit circus, daar hebben wij in Nederland geen idee van. Je moet denken aan tientallen miljoenen dollars, maar in vergelijking met de cricketleague is het peanuts."

'Nederlandse economie op weg naar herstel'

Als de export voldoende aantrekt, kan de Nederlandse economie halverwege 2013 het eerste herstel tegemoet zien. Dat is de verwachting die kredietverzekeraar Euler Hermes dinsdag uitspreekt. De Nederlandse export is goed voor drie kwart van het BBP. De aantrekkende export zorgt er in 2014 voor dat ook de investeringen weer toenemen.

De Nederlandse bouwsector kent dit jaar al een voorzichtige opleving door een groei van 0,7 procent. Het herstel van die sector zet verder door in 2014, met een groei van twee procent. Oorzaak hiervan is onder meer de verlaging van de overdrachtsbelasting.

Het aantal faillissementen neemt dit jaar toe met twee procent, voorspelt Euler Hermes. Dat betekent dat dit jaar ruim negenduizend bedrijven over de kop gaan. De meeste faillissementen komen voor in de financiële dienstverlening, handel en bouwsector.

Euler Hermes baseert zijn voorspellingen op de eigen database, met daarin gegevens van meer dan veertig miljoen bedrijven wereldwijd. Euler Hermes heeft een marktaandeel van 36 procent in de wereldwijde kredietverzekeringsbranche. Euler Hermes verzekert op jaarbasis 633 miljard euro aan kredieten.

Jim Bakkum gaat columns schrijven

Jim Bakkum krijgt een vaste column in 100% NL Magazine. De zanger en presentator heeft 'erg veel zin in deze schrijfklus, vanwege zijn grote liefde voor schrijven', laat hij weten via zijn website.

De 25-jarige Bakkum, die in november vader werd van zoon Lux, gaat in het tijdschrift, dat tien keer per jaar verschijnt, zowel over zijn privéleven als over zijn carrière schrijven. In februari ligt het nummer met Jims eerste column in de winkels.


Jim Bakkum gaat columns schrijven (Foto: Novum)

'Eindstreep Amstel Gold Race niet meer op Cauberg'

De Amstel Gold Race finisht dit jaar niet meer bovenop de Cauberg. Dat meldt L1 dinsdag. Volgens de Limburgse omroep komt de nieuwe meet twee kilometer verder te liggen, tussen Vilt en Berg en Terblijt, waar vorig jaar ook al het WK finishte. In september liet koersdirecteur Leo van Vliet al weten ernstig te overwegen de eindstreep te verplaatsen.

Het aantal mensen dat op de Cauberg past, zit aan zijn limiet, vertelde Van Vliet toen. In Berg en Terblijt is meer ruimte is om mensen te ontvangen. Daarnaast maken in de nieuwe situatie meer renners kans op de eindoverwinning, omdat de finish niet meer boven op de steile berg ligt.

De Limburgse klassieker, die sinds 2003 op de Cauberg finishte, wordt zondag 14 april verreden. Enrico Gasparotto ging vorig jaar met de zege aan de haal. Bij het WK, dat grotendeels over het parcours van de Amstel Gold Race ging, zegevierde de Belg Philippe Gilbert.

Nederlander in Thailand verdronken

De Nederlander die zondagochtend dood werd gevonden voor de kust van Thailand, is verdronken. Hij had ook een wond op het achterhoofd, mogelijk veroorzaakt door de schroef van een boot. Dat heeft een arts van het Patong-ziekenhuis in Phuket vastgesteld, heeft de politie laten weten aan lokale media.

Op het lichaam van de 26-jarige Nederlander wordt sectie verricht in de hoofdstad Bangkok. Dat moet zekerheid geven over de doodsoorzaak.

Het lichaam van de Nederlander werd zondagochtend ongeveer vijfhonderd meter voor de kust van het district Kathu in de westelijke provincie Phuket gevonden. Hij zou op dat moment ongeveer vier uur dood zijn. De politie meldde eerder aan te nemen dat de man alleen aan het zwemmen was en is geraakt door een schroef van een boot. Er zou echter ook rekening worden gehouden met moord.

De man was een paar dagen voor zijn dood betrokken bij een vechtpartij met een Australiër, aldus de politie. De vechtpartij vond plaats bij een disco. De twee mannen moesten in een ziekenhuis worden behandeld voor hun verwondingen. De verwondingen op het achterhoofd van de Nederlander zijn niet ontstaan tijdens de vechtpartij.

De Nederlander zou na het incident wel bang zijn geworden. Hij verhuisde naar het hotel waar een vriend verbleef.

Verdachte groepsverkrachting lijkt minderjarig

Aan de rechtbank in New Delhi zijn documenten voorgelegd die de minderjarigheid van een van de zes verdachten van de dodelijke groepsverkrachting van een 23-jarige Indiase studente in december lijken te bevestigen. Dat heeft een medewerker van de rechtbank dinsdag meegedeeld.

Als de rechter oordeelt dat de verdachte ten tijde van het misdrijf minderjarig was, moet hij voor de jeugdrechter verschijnen en kan hij tot maximaal drie jaar in een heropvoedingsgesticht worden veroordeeld. Als volwassene zou hij de doodstraf kunnen krijgen. Een van de vijf andere verdachten beweert eveneens minderjarig te zijn.

Het aantonen van iemands leeftijd kan lastig zijn in India, waar veel mensen geen officiële geboorteakte hebben. Vaak wordt vertrouwd op schoolgegevens, ook in dit geval, waarin twee directeuren van de voormalige basisschool van de verdachte stukken hebben overlegd waaruit zou kunnen worden afgeleid dat hij minderjarig is.

De scholen gaan wat de leeftijd van leerlingen betreft meestal af op verklaringen van de ouders. "Als ze bij de aanmelding zeggen dat hij 6 is, schrijven wij 6 jaar op. Als hij er ouder uitziet, schrijven wij misschien 7 op", zei schooldirecteur Sishu Pal Singh.

Politie pakt notoire internetoplichter

Met de arrestatie van een 24-jarige man uit Stadskanaal denkt de politie zeker 89 gevallen van oplichting te hebben opgelost. Dat heeft de politie dinsdag gemeld. De man zat achter de site prolecto.nl, een nep-webwinkel.

De politie kreeg de afgelopen tijd vanuit het hele land aangiften binnen van oplichting via de site, waar vooral witgoed en andere elektrische apparatuur wordt aangeboden. Veel mensen bestelden goederen en maakten geld over naar de rekening van de oplichter. Toen de gedupeerden hun bestelling niet kregen, deden ze aangifte.

Uit het daaropvolgende politieonderzoek bleek dat prolecto.nl werd beheerd door de 24-jarige man. In de zomer had de politie hem aangehouden voor internetoplichting met toegangskaarten voor concerten. De man werd destijds na verhoor weer naar huis gestuurd. Kort daarop ontving de politie de aangiften over prolecto.nl.

Eind vorig jaar besteedde het televisieprogramma Tros Opgelicht aandacht aan de oplichter. De politie was een week geleden voldoende zeker van haar zaak om de man op te pakken in een woning van Wolvega. De man heeft zich tot nu toe steeds beroepen op zijn zwijgrecht. Vrijdag besloot de rechter-commissaris dat hij langer mag worden vastgehouden.

Een 25-jarige man uit Vledderveen die de man uit Stadskanaal vermoedelijk bij zijn praktijken heeft geholpen, is maandag opgepakt. Hij mocht na verhoor weer gaan.

'McGregor en Watts niet onaanraakbaar'

Ewan McGregor en Naomi Watts zijn geen onaanraakbare sterren. Dat vindt Juan Antonio Bayona, die het tweetal regisseerde in het drama The Impossible over de tsunami in de Indische Oceaan in 2004.

"Bij een zwaar emotioneel drama als dit is het van groot belang dat het publiek zich kan inleven in de personages", zegt Bayona tegen Novum Nieuws. "Dat lukt niet met de allergrootste wereldsterren, die hebben veel te veel bagage."

Volgens de Spaanse filmmaker zijn McGregor en Watts bekend genoeg om het internationale filmpubliek naar te bioscoop te krijgen, maar overschaduwen zij hun personages niet. "Ze spelen geen fantastische helden die alles kunnen, maar juist doodnormale mensen. Dat is precies de kracht van dit scenario."

McGregor en Watts spelen een vader en moeder van drie zoons. Tijdens hun kerstvakantie in Thailand wordt het gezin verrast door de tsunami, die het vakantiedorp aan de kust wegvaagt.

De 37-jarige Catalaan denkt dat de film herkenbaar is voor iedereen die in zijn leven ooit tegenslag heeft meegemaakt. "De tsunami op zich is niet eens zo belangrijk, het gaat om de effecten ervan op de alledaagse personages, die daarmee laten zien juist heel bijzonder te zijn."

Ook vindt Bayona het bij een film als deze nog belangrijker dan anders dat de acteurs elkaar goed kennen. "Gelukkig hadden Ewan en Naomi in de film Stay al een stel gespeeld. Dat hielp enorm."


Juan Antonio Bayona (Foto: Novum)

Bradley Cooper wil rol in Eerste Wereldoorlogfilm

Bradley Cooper heeft filmmaatschappij Warner Bros aangespoord de filmrechten te kopen op Dark Invasion, de nog te verschijnen spionagethriller van Howard Blum. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het verhaal speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog en draait om Duitsland, dat in 1915 doodsbang is dat de tot dan toe neutrale Verenigde Staten zich in de strijd zullen mengen.

Het Duitse bewind besluit enkele geheime agenten naar de VS te sturen om daar de Amerikaanse oorlogsmachine te saboteren. Ze vernielen fabrieken, brengen schepen tot zinken, bouwen een lab om antrax te ontwikkelen en vermoorden bankier J.P. Morgan, die de Amerikaanse overheid financieel steunt.

Cooper heeft de rol van Tom Tunney, een politieagent in New York die de spionnen een halt toe moet roepen, op het oog. Over de rest van de cast is nog niets bekend.

De 37-jarige Cooper is genomineerd voor een Bafta en een Oscar voor zijn rol in de romkom Silver Linings Playbook, met Robert de Niro en Jennifer Lawrence. Hij is momenteel bezig met de opnames van The Hangover Part III.


Bradley Cooper wil rol in Eerste Wereldoorlogfilm (Foto: Novum)

Enorme kettingbotsing in Zweden

Bij een massale kettingbotsing in Skåne in het zuiden van Zweden zijn 3 mensen overleden. Nog eens 20 mensen raakten licht tot zwaargewond. Dat meldt de Zweedse nieuwssite Aftonbladet.

Bij het ongeval waren ruim 100 voertuigen betrokken, waarvan 50 vrachtwagens. De totale ravage is 2 kilometer lang.

"Ik heb in mijn 30 jaar dienst nog nooit zoiets gezien", vertelde commandant Jonas Hellsten tegenover de media.

Foto's vind je op de bronsite.

Heerlense steekt vrouwen met mes en bedreigt baby's

Een 38-jarige vrouw uit Heerlen is vrijdag aangehouden, nadat ze in Maastricht een vrouw in haar buik had gestoken en een moeder had verwond die haar twee baby's probeerde te beschermen. De baby's bleven ongedeerd, meldt de politie dinsdag. De twee vrouwen raakten lichtgewond.

Het eerste slachtoffer, een vriendin van de verdachte, belde aan het begin van de middag de politie. Ze was in haar woning aan het Bellomontedomein bedreigd en in haar buik gestoken door de 38-jarige verwarde Limburgse, die er daarna vandoor ging.

Op de Langendaal sprak de verwarde vrouw een moeder aan die daar liep met haar tweeling van zes maanden oud. Ze wilde dat de moeder met haar mee zou lopen. Toen de vrouw dat niet wilde, werd wat heen en weer getrokken, aldus de politie. Uiteindelijk liet de verdachte de moeder los, pakte ze een mes en liep naar de baby's.

Bij een van de kinderen maakte ze een snijbeweging bij de hals. Bij het andere kind maakte ze een steekbeweging vlak bij het hoofdje. Beide kinderen werden niet geraakt.

De moeder begon te gillen en om hulp te roepen. Een vrouw die voorbijreed, stopte, zag wat er gebeurde en begon te toeteren. Vervolgens stapte ze uit en schoot de moeder te hulp. Die probeerde ondertussen de verwarde vrouw bij haar kinderen weg te houden, waarbij ze lichtgewond raakte.

De 38-jarige Heerlense liep uiteindelijk op de auto af, pakte daar een sleutel uit en liep weg. Agenten wisten de vrouw even later op de Molenweg aan te houden. De vrouw zit nog vast. Een psychiater gaat haar onderzoeken.

Kamerdebat over omstreden neuroloog

De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur. Een verzoek daartoe van CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot kon dinsdag rekenen op een ruime Kamermeerderheid.

Voorafgaand aan het debat moet de minister een brief sturen, waarbij zij onder meer ingaat op de deals die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gesloten. Het radioprogramma Argos meldde zaterdag dat de IGZ niet alleen met Jansen Steur afspraken heeft gemaakt over de uitschrijving als arts in ruil voor het afzien van een tuchtklacht, maar ook met tientallen andere zorgverleners.

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. De neuroloog werd in 2003 ontslagen bij het Medisch Spectrum Twente vanwege een medicijnverslaving.

Enkele weken geleden kwam Jansen Steur opnieuw in het nieuws, nadat was gebleken dat hij sinds 2011 in Duitsland werkte.

Regisseur Nagisa Oshima (80) overleden

De Japanse regisseur Nagisa Oshima is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Dat schrijft onder meer het British Film Institute. Oshima maakte 52 films en is in het Westen vooral bekend van Merry Chritsmas Mr. Lawrence uit 1983 met David Bowie, Tom Conti en Takeshi Kitano in de hoofdrollen.

Oshima kreeg in 1996 een hersenbloeding, maar begon drie jaar later weer met regisseren. Internationaal stond hij hoog aangeschreven. Zijn film Empire of Passion uit 1978 werd in Cannes genomineerd voor de Gouden Palm en won de prijs voor beste regie.

Met Empire of Passion, die scènes van harde porno bevat, wilde Oshima zich verzetten tegen de toen geldende Japanse censuur. Overigens is in Japan nog steeds geen ongecensureerde versie van de film beschikbaar.

Nog driemaal zouden Oshima's films voor de Gouden Palm worden genomineerd, waaronder Merry Chritsmas Mr. Lawrence, over Engelse gevangenen in een jappenkamp, en Taboo uit 1999, over broeiende privéproblemen van trainende samoerai in het Japan van de zeventiende eeuw.


Regisseur Merry Christmas Mr. Lawrence overleden (Foto: Novum)

Oprah bevestigt: Armstrong bekent

Oprah Winfrey heeft in de uitzending van CBS This Morning bevestigd dat Lance Armstrong zijn dopinggebruik heeft bekend. Het volledige interview, dat 2,5 uur duurde, zal donderdag uitgezonden worden.

"Hij gaf niet toe zoals ik verwachtte dat hij het zou doen", aldus Winfrey. De talkshow presentatrice verbaasde zich over het feit dat het nieuws over de bekentenis zo snel naar buiten kwam. "Ik, mijn team, iedereen in de kamer, we luisterden ademloos naar zijn antwoorden. Ik was heel goed voorbereid. Ik heb alle programma's over de zaak bekeken, ik heb de boeken gelezen, ik heb me voorbereid zoals je dat doet bij een tentamen. Ik kwam binnen met 112 vragen en de meeste ervan heb ik gesteld. En ik ben tevreden met de antwoorden."

Het interview is donderdag op vrijdagnacht in Nederland onder andere te zien via TLC. Op vrijdag zullen TLC en Discovery de uitzending ook nog herhalen. Voor het interview werd zelfs een heuse trailer gemaakt.


De teaser van het interview (Bron: YouTube)

Van Heeswijk: "Nog meer respect voor Armstrong"

Max van Heeswijk heeft nog meer respect gekregen voor Lance Amstrong. De Nederlandse sprinter reed in het verleden bij US Postal samen met de gevallen Amerikaanse tourheld.

"Eerst dacht ik altijd dat hij een soort wondermiddel had, maar nu blijkt dat hij precies hetzelfde heeft gedaan als alle klassementsrenners in die tijd. Daarom heb ik nu nog meer respect voor hem. Hij was altijd op en top met zijn sport bezig en had een echte winnaarsmentaliteit. Hij was misschien een valsspeler, maar dat waren ze allemaal."

Van Heeswijk heeft zelf nooit verboden middelen gebruikt en ook niet aangeboden gekregen. "Bij US Postal waren er twee ploegen, de tourploeg en de ploeg voor de klassiekers. Die waren heel verschillend. Aan mij werd nooit iets aangeboden."

Rusland gaat weer naar de maan

Na ruim veertig jaar wil Rusland opnieuw naar de maan. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos zet er in 2015 een onbemande maanverkenner aan het werk.

De maanverkenner gaat op zoek naar water en neemt bodemmonsters, maakte Roscosmos-chef Vladimir Popovkin dinsdag bekend. Het vijfhonderd kilogram zware vehikel heeft 25 kilogram aan onderzoeksapparatuur aan boord.

De raket die de verkenner naar de maan moet brengen vertrekt over twee jaar vanaf de nieuwe Vostochny-lanceerbasis. Die basis verrijst in de Amoerregio in het verre oosten van het land, niet ver van de grens met China. De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd omgerekend een kleine achthonderd miljoen euro voor het nieuwe lanceerstation vrij te maken.

Rusland ondernam in 1973 voor het eerst - en tot dusver voor het laatst - een missie naar de maan.


Rusland gaat weer naar de maan (Foto: Novum)

Agenten zagen vluchtauto met daders aanslag Waalre

Agenten hebben de auto waarmee de daders er na de aanslag op het gemeentehuis in Waalre afgelopen juli vandoor gingen kort daarna nog gezien. De vermoedelijke vluchtauto, een donkerkleurige Audi, werd gezien in de omgeving van het Floraplein in Eindhoven, bevestigt een woordvoerder van de politie dinsdag.

Of de agenten die de auto zagen op dat moment op de hoogte waren van de aanslag op het gemeentehuis of een signalement van het voertuig hadden doorgekregen, wil de woordvoerder niet zeggen. Of de auto nog gecontroleerd is door de politie, evenmin.

Maandagavond werd voor het eerst een deel van de bewakingsbeelden van de aanslag getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant. Te zien is hoe een man twee keer met zijn auto achteruit het gemeentehuis ramt. Vervolgens steekt hij de auto in brand waarna het vuur overslaat naar de rest van het pand. In het programma meldde de politie ook dat de donkere Audi, vermoedelijk een van de drie gebruikte auto's, voor het laatst was gezien op het Floraplein.

De politie hield aan het begin van deze maand een 32-jarige man aan in verband met de aanslag op 8 juli. Hij werd na verhoor vrijgelaten.

RTL ondertitelt meer programma's voor doven

Nederlandstalige programma's op RTL krijgen nog dit jaar veel vaker ondertiteling voor doven en slechthorenden. Dat zegt de zender toe na kritiek uit de Tweede Kamer en van veel doven, die klaagden dat ze de programma's op de RTL-zenders vrijwel niet kunnen volgen.

RTL maakte dinsdag in een bericht op de website bekend dat de zender ondertiteling mogelijk maakt bij RTL Nieuws en een selectie van Nederlandse comedy- en dramaseries. Uiteindelijk moet de helft van alle Nederlandse programma's in 2014 te volgen zijn voor doven en slechthorenden, zo luidt het streven.

RTL ondertitelt meer programma's voor doven
RTL ondertitelt meer programma's voor doven (Foto: ANP)

Veel hoogleraren UvA ziek na diner

Een groot aantal hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam is na een diner vorige week dinsdag ziek geworden. De GGD onderzoekt hun uitwerpselen en laat ze een vragenlijst invullen om de oorzaak te achterhalen, zegt een woordvoerder. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt het voedsel.

Bij een receptie in het Maagdenhuis en een diner in Grand Hotel Krasnapolsky ter gelegenheid van de dies van de universiteit zouden zo'n driehonderd mensen zijn geweest, van wie er tweehonderd ziek werden. Zij kampen vooral met maag-darmklachten. "Het gaat met name om diarree, maar sommigen moesten ook braken", zegt de woordvoerder De klachten houden over het algemeen enkele dagen aan.

Op z'n vroegst donderdag moet duidelijk worden wat de ziektegolf heeft veroorzaakt. "Dat hangt af van hoe snel de kweekjes van de feces zich ontwikkelen."

Universiteitsblad Folia schrijft dat in Krasnapolsky onder meer rauw gehakt rundvlees op het menu stond. Dat zou bekendstaan als riskant voedsel. De cateraar die de hapjes in het maagdenhuis verzorgde, benadrukt in Folia dat alleen mensen die bij de receptie en bij het diner aanwezig waren ziek zijn geworden.

De eredoctoren die bij de verjaardag van de universiteit werden benoemd, astronaut André Kuipers en de Indiase industrieel Ratan Tata, zijn voor zover bekend niet ziek geworden.

'Hoge verkeersboetes werken'

Hoge verkeersboetes zijn effectief. Het kabinet is daarom niet van plan om ze te verlagen, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman reageerde op het pleidooi van de nieuwe politiechef van West-Brabant en Zeeland Hans Vissers dat de verkeersboetes te hoog zijn. Nederland is 'doorgeschoten met de hoogte van de boetes', zei Vissers in een interview met Omroep Brabant.

"Ik merk dat onze collega's echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden, omdat ze vinden dat boetes van tweehonderd tot driehonderd euro voor een verkeersovertreding veel te veel vinden", zo zei de politiechef. SP'er Nine Kooiman is het met hem eens en vroeg Opstelten de boetes te verlagen.

De minister is dat niet van plan. Uit onderzoek is volgens hem gebleken dat hogere boetes wel degelijk een effect hebben. Het is de 'meest effectieve sanctie tegen te hard rijden', aldus Opstelten. Wel zei hij dat bij een volgende verhoging eerst wordt gekeken wat het effect is op de verkeersveiligheid en het effect op de handhaving door agenten.

Opstelten riep Vissers verder tot de orde. Die moet zich 'niet bemoeien' met de hoogte van de sancties, maar zich bezighouden met de uitvoering en naleving van die sancties. Het vaststellen van de boetes 'ligt in andere handen', aldus Opstelten.


Opstelten: hoge verkeersboetes werken (Foto: Novum)

KPN start met 4G in Amsterdam

KPN maakt het 4G-netwerk vanaf 4 februari beschikbaar in en om Amsterdam. Vanaf die dag kunnen klanten van KPN en dochter Hi een abonnement afsluiten voor het snellere mobiele internet. Dat heeft het telecombedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Speciaal voor 4G wordt het aantal abonnementen uitgebreid voor zowel consumenten als zakelijke klanten, zodat grotere databundels mogelijk zijn. Mobiel internetten wordt door 4G tot tien keer sneller, aldus KPN.

Naar eigen zeggen is KPN met de nieuwe abonnementen de eerste aanbieder van 4G in Nederland. KPN kocht de 4G-frequenties in een veiling dit najaar voor 1,3 miljard euro. Ook Vodafone, T-Mobile en Tele2 deden daaraan mee. Wanneer zij hun netwerk gaan uitrollen is nog niet bekend.

Witte Huis: Texas blijft onderdeel van VS

Het Witte Huis heeft slecht nieuws voor de tienduizenden Texanen die hun eigen land willen beginnen: Texas blijft onderdeel van de Verenigde Staten.

Het Witte Huis reageerde deze week op een petitie op de website van het Witte Huis waarin duizenden mensen zich sterk hadden gemaakt voor de secessie van Texas. De grondleggers van de VS, de Founding Fathers, 'hebben nooit het recht om de VS de rug toe te keren' genoemd, aldus het Witte Huis.

De petitie werd enkele dagen na de herverkiezing van president Barack Obama opgezet en werd door meer dan 125.000 Amerikanen ondertekend. Het Witte Huis reageert op elke petitie die binnen dertig dagen meer dan 25.000 keer wordt ondertekend.

Jon Carson van het Witte Huis citeerde in zijn reactie onder meer Abraham Lincoln en een uitspraak van het Hooggerechtshof na de Amerikaanse burgeroorlog. In die uitspraak stelde het hof dat de VS is gesticht als een 'eeuwigdurende unie', waar andersdenkenden met elkaar debatteren over zaken. "Democratie kan luidruchtig en controversieel zijn", aldus Carson. "Dit land werkt doordat vrij en open debat mogelijk is (...) en hoezeer we een gezond debat op prijs stellen, laten we ons door dat debat niet uiteenrukken."

Dieven slaan toe bij sterrenrestaurant Voorburg

Dieven hebben zeventien kunstwerken gestolen uit het sterrenrestaurant van chef-kok Henk Savelberg in Voorburg. Twaalf schilderijen kwamen uit een Haagse galerie. De andere vijf werken behoorden tot de kunstcollectie van Savelberg. De waarde van de buit wordt geschat op 150.000 euro, meldt Omroep West dinsdag.

De diefstal in restaurant-hotel Savelberg vond plaats op oudejaarsdag. Waarom tot nu is gewacht om het bekend te maken, is onduidelijk. De lege plekken op de muren zijn inmiddels opgevuld met andere schilderijen. Het politieonderzoek loopt nog.

Vermoedelijk zijn de daders bekend in het restaurant, dat een Michelinster heeft. Het lijkt erop dat ze de weg binnen goed kenden, en wisten welke schilderijen het duurst waren. Minder dure schilderijen zijn blijven hangen.

Insult Sword Fighting nu online speelbaar

Dankzij een modder, genaamd Karza, kunnen we nu weer een ouderwets potje Insult Sword Fighting herbleven. Het beledigen van de tegenstander tijdens een zwaardgevecht werd als eerste getoond in The Secret of Monkey Island.

Insult Sword Fighting uit Monkey Island is gratis online speelbaar via deze link. De minigame beschikt over alle beledigingen uit de klassiekers, The Secret of Monkey Island en The Curse of Monkey Island.

Ouderwets potje zwaardvechtenOuderwets potje zwaardvechten

Huurders snijden in dagelijkse uitgaven

Honderdduizenden mensen met een sociale huurwoning betalen zo veel huur, dat zij moeten beknibbelen op andere uitgaven zoals kleding, huishoudelijke artikelen en abonnementen. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau OTB, dat verbonden is aan de TU Delft.

De onderzoekers bekeken wat volgens kenniscentrum Nibud het minimum is dat mensen moeten uitgeven aan levensbehoeften, het zogenoemd 'maatschappelijk aanvaardbare consumptiepatroon’. Als dat van het inkomen is afgetrokken, blijft het resterend inkomen over. Voor 37 procent van de mensen met een sociale huurwoning in 2009 bleek dat er te weinig geld zou overblijven om de huur te betalen, oftewel 855.000 mensen. De verwachting is dat de situatie in de afgelopen jaren niet beter is geworden.

"Dat betekent dat ze gaan beknibbelen op andere uitgaven’’, concludeert onderzoekers Harry Boumeester. "Wellicht zou de huurtoeslag nog nadrukkelijker op deze groep moeten worden gericht . En ook is het een kwestie van inkomenspolitiek; bij een langdurige bijstand is een maatschappelijk aanvaardbaar consumptiepatroon niet houdbaar.’’

Veel huurders snijden in dagelijkse uitgaven
Veel huurders snijden in dagelijkse uitgaven (Foto: ANP)

Britse stewardess mag kruisje dragen

Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door een Britse grondstewardess te verbieden een kruisje te dragen. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag bepaald. Een Britse verpleegster, een weigerambtenaar en een weigertherapeut die ook over discriminatie hadden geklaagd kregen nul op het rekest.

Nadia Eweida werd het middelpunt van een nationale discussie over religieuze symbolen in de publieke ruimte, toen zij in november 2006 door BA naar huis werd gestuurd. Ze weigerde zich aan de regel te houden die het zichtbaar dragen van religieuze symbolen verbiedt.

De vrouw voelde zich gediscrimineerd om haar geloofsovertuiging, en eiste smartengeld en schadevergoeding voor de drie maanden dat ze gedwongen werkloos thuis zat. De Britse rechter wilde daar niet van horen, maar het hof in Straatsburg stelde Eweida dinsdag in het gelijk.

De uitspraak bevestigt volgens de 60-jarige Eweida dat christenen op het werk, net als hun collega's, hun geloof mogen belijden en zich daarvoor niet hoeven te schamen. "Ik sprong een gat in de lucht en zei 'dank u Jezus'." Ook premier David Cameron toonde zich op Twitter verguld met het vonnis.

De Britse verpleegster Shirley Chaplin had minder reden tot blijdschap. Het mensenrechtenhof oordeelde dat haar werkgever het recht had Chaplin te verbieden een kruisje te dragen, omdat de hygiëne en de veiligheid in het geding waren.

Ook twee christenen die zich op gewetensbezwaren hadden beroepen om homoseksuelen hun diensten te onthouden vingen bot. De werkgever van zowel weigerambtenaar Lilian Ladele als van relatietherapeut Gary McFarlane stond in zijn recht door van hen te eisen hun werk te doen zonder te discrimineren. De werkgever mag het recht van de werknemer zijn geloof uit te dragen afwegen tegen het recht van de klant zonder onderscheid te worden bediend, bepaalde het hof.

De uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens hebben rechtskracht in alle 47 landen die deel uitmaken van de Raad van Europa.

Bram Moszkowicz heeft nieuw liefje

Bram Moszkowicz heeft een relatie met Gaby Hingst. Dat heeft Gaby, de weduwe van de in 2005 geliquideerde advocaat Evert Hingst, bevestigd aan Shownieuws. De twee zijn sinds december bij elkaar.

De 52-jarige Moszkowicz was tot vorig jaar samen met presentatrice Eva Jinek. Eind oktober maakten de twee bekend dat hun relatie op de klippen was gelopen, naar verluidt vanwege hun drukke carrières.

'Verbod Khamenei op kernwapens is absoluut'

De discussie of Iran atoomwapens probeert te ontwikkelen is zinloos, want Irans hoogste leider ayatollah Ali Khamenei heeft kernwapens verboden. Dat heeft een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd.

Volgens woordvoerder Ramin Mehmanparast moet het Westen de betekenis van het edict van Khamenei goed begrijpen: "Er is niets hoger dan de fatwa van de verheven opperste leider dat het kader van onze activiteiten op nucleair terrein definieert. Wanneer de hoogste jurisprudent en autoriteit in de leiding van het land een fatwa uitvaardigt, dat hebben wij die allemaal op te volgen."

Khamenei, die in alle staatszaken in Iran het laatste woord heeft, heeft vorig jaar gezegd dat Iran geen kernwapens ambieert. Hij noemde het bezit van zulke wapens een 'zonde', alsook 'nutteloos, schadelijk en gevaarlijk'.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten verdenken Iran ervan zijn civiele atoomprogramma te gebruiken als dekmantel voor het ontwikkelen van kernwapens. Iran ontkent de beschuldigingen en zegt dat het programma vreedzaam is en gericht op het opwekken van elektriciteit en produceren van radio-isotopen voor medische doeleinden.

Woensdag staan in Teheran nieuwe besprekingen gepland met het Internationaal Atoomenergie Agentschap, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties. Woordvoerder Mehmanparast zei dat Iran bereid is over alle kwesties opheldering te verschaffen door middel van een akkoord met het IAEA. "Als er onduidelijkheden of zorgen zijn, zijn wij bereid deze onduidelijkheden op te helderen", zei hij. Maar de woordvoerder leverde ook kritiek op het IAEA. Iran heeft in het verleden ook alle vragen van het IAEA beantwoord, maar in plaats van een verklaring van geen bezwaar te geven kwam het steeds met nieuwe beschuldigingen op basis van 'vermeende studies' door de vijanden van Iran, zei hij.

Met die term verwijst Iran naar een geschil over Parchin, een militair complex ten zuidoosten van Teheran waar Iran volgens het IAEA explosieven heeft getest die nodig zijn om een kernlading tot ontploffing te brengen. Volgens Iran zijn de verdenkingen van het IAEA gebaseerd op onjuiste informatie verschaft door de VS, Israël en anderen. Mehmanparast zei dat aan die beschuldigingen een eind moet komen als Iran tot overeenstemming komt met het IAEA. "De verplichtingen van de andere partij moeten duidelijk gespecificeerd worden. Als er iedere dag iets wordt beweerd over een plek in Iran en (het IAEA) onder een dergelijk voorwendsel onze militaire faciliteiten wil bezoeken, komt er nooit een einde aan deze kwestie."

Verdachte moord prostituee langer vast

De 44-jarige man uit Groningen die vrijdagavond werd opgepakt voor de moord op een prostituee in de stad blijft in ieder geval nog veertien dagen vastzitten. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De man zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben. Het OM wil daarom verder niets zeggen.

De arrestatie van de man werd zaterdag bekendgemaakt. De politie kwam de verdachte op het spoor dankzij enkele tips. Een compositietekening speelde daarbij een belangrijke rol. De politie publiceerde de tekening donderdagavond. In korte tijd kwamen ruim vijftig tips binnen. Er werden onder meer namen genoemd van personen die op de gemaakte tekening leken.

Het 43-jarige slachtoffer werd dinsdagavond gevonden in de rosse buurt van Groningen in een pand op de Vishoek. Kort voor de vondst hoorden collega's lawaai en zagen ze een man weglopen.

Zweedse ramt gebouw met gestolen trein

Een schoonmaakster heeft dinsdagochtend op een emplacement even buiten Stockholm een trein gestolen en is daarmee een eind gaan rijden.

Ze reed de hele route tot het eindstation, waar de trein uit de rails liep en een appartementengebouw ramde. De vrouw is zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis. Er vielen geen andere slachtoffers, zei de politie van de Zweedse hoofdstad.

Over het motief van de vrouw is niets bekend. Ze is formeel onder arrest geplaatst, omdat zij met haar actie het publiek in gevaar heeft gebracht, zei de politie.

'Strachan nieuwe bondscoach Schotland'

Gordon Strachan wordt de nieuwe bondscoach van Schotland. Dat melden Britse media dinsdag. Strachan is de opvolger van Craig Levein, die begin november werd ontslagen vanwege teleurstellende resultaten. In de tussentijd nam Billy Stark, coach van Jong Schotland, de honneurs waar. Strachan was clubloos sinds oktober 2010, toen hij opstapte bij Middlesbrough.

De 55-jarige oud-international staat voor de loodzware opdracht om Schotland naar het WK 2014 in Brazilië te loodsen. De Schotten staan na vier wedstrijden onderaan in een sterk bezette poule, met daarbij concurrentie van onder meer België, Servië en Kroatië. Strachans eerste klus wordt 22 maart de thuiswedstrijd tegen Wales. Schotland was in 1998 voor het laatst van de partij op een groot toernooi.

Strachan speelde zelf met Schotland op de WK's van 1982 en 1986. Hij diende als speler bij Dundee, Aberdeen, Manchester United, Leeds United en Coventry City. Bij laatstgenoemde club was hij ook trainer, evenals bij Southampton en Celtic.

KNVB stelt Van Boekel aan voor Klassieker

Arbiter Pol van Boekel leidt zondag in de Amsterdam Arena de clash tussen Ajax en Feyenoord. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt.

Voor de 37-jarige leidsman wordt het zijn eerste Klassieker. "Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord zijn natuurlijk altijd speciaal", zegt hij. "Ik kijk er zeer naar uit om deze topwedstrijd te fluiten in een volle Arena." Van Boekel floot vorige maand ook al de topper PSV - FC Twente.

Eind oktober werd de heenwedstrijd in Rotterdam geleid door Bas Nijhuis. De arbiter uit Enschede kreeg na afloop vooral uit de Amsterdamse hoek kritiek, voor zijn omstreden beslissing om Ajacied Niklas Moisander met tweemaal geel van het veld te sturen. De Italiaanse spits Graziano Pellè maakte vervolgens vlak voor tijd de gelijkmaker voor Feyenoord: 2-2. Ajax en Feyenoord staan met 37 punten uit achttien duels gebroederlijk derde in de Eredivisie.

Berlinale vertoont film met Jeroen Willems

De film Boven is het stil van regisseur Nanouk Leopold is geselecteerd voor het internationaal filmfestival van Berlijn.

De Nederlands-Duitse coproductie, waarin de in december overleden acteur Jeroen Willems de hoofdrol speelt, opent de reeks Panorama Special op vrijdag 8 februari. Dit meldde filmdistributeur Cinéart dinsdag.

In het Panorama-programma vertoont de Berlinale arthousefilms die voor een breder publiek interessant zijn. In de film speelt Willems de rol van boerenzoon Helmer die zijn bejaarde vader verzorgt maar een nieuw leven wil beginnen.

Berlinale vertoont film met Jeroen Willems
Berlinale vertoont film met Jeroen Willems (Foto: ANP)

180 getuigen schietpartij Staatsliedenbuurt gehoord

Het zestigkoppige rechercheteam dat onderzoek doet naar de fatale schietpartij eind december in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West heeft inmiddels al zo'n 180 getuigen gehoord. De rechercheurs zijn echter nog altijd op zoek naar een aantal specifieke getuigen, meldt de politie dinsdag.

De politie is bijvoorbeeld nog op zoek naar automobilisten die getuige zijn geweest van het moment dat motoragenten werden beschoten op de kruising van de Australiëhavenweg en de Haarlemmerweg. De zaak komt dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Bij de schietpartij op 29 december kwamen twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar om het leven. De twee waren bekenden van de politie. Twee motoragenten die de daders probeerden te pakken werden ook onder vuur genomen. Zij gingen snel liggen en bleven ongedeerd.

[Dakar] Huzink moet opgeven

Na Erik Wevers is na de Dakar-etappe van gisteren ook Gert Huzink uitgevallen. De Nederlandse coureur behaalde in de negende etappe naar Cordoba een fraaie dertiende plaats, maar een aandrijflijn die uit het lood staat noopt hem nu tot opgeven.

Huzink maakte met zijn HRX Ford in de 593 kilometer lange proef een koprol, maar kon verder rijden. Aan de finish bleek echter de schade groter dan gedacht, waardoor er wederom een Nederlander de finish van de Dakar Rally niet zal gaan halen.

[Upd]FOK! wat een weer...Meeste sneeuw in het zuiden

Goedemorgen! Diverse sneeuwbuien zorgden er gisteren voor dat er om zes uur gisteravond al 5 cm sneeuw lag in Den Haag. De echte sneeuwzone zat daar al vlak achter en trok tergend langzaam naar het noorden toe. Rond acht uur vanochtend vinden de officiële metingen plaats en dan kunnen we een indruk krijgen van de hoeveelheden sneeuw die er zijn gevallen.

De afgelopen nacht bleef het in het noorden en oosten grotendeels droog en daar kwam het tot matige vorst. Elders in het land viel er geregeld sneeuw en bleef het iets minder koud. Vanmiddag blijft er vrij veel bewolking en de sneeuw trekt dan langzaam naar het zuiden toe weg. Opklaringen bereiken ons land pas in de avond en dan zal de temperatuur razendsnel gaan zakken. Boven een sneeuwdek is strenge vorst zeker niet uitgesloten en ook in de gebieden met weinig of geen sneeuw komt het zeker tot matige vorst. Perfect nieuws dus voor de ijsvorming in het noorden van het land.

De komende week blijft het echt winters weer. Het is vrijwel overal droog en op het warmste moment van de dag ligt de temperatuur rond de -2 graden. In de nacht kan het zeker boven de sneeuw streng gaan vriezen, maar ook elders is het met -8 graden fris te noemen. Alleen in het zuidwesten en vlak aan zee vriest het iets minder hard.

Update 13:00 uur:
De meeste sneeuw is zoals verwacht in het zuidwesten gevallen. Op het weerstation in Valkenburg in Zuid-Holland is er 14 centimeter gevallen en verder viel er in Zeeland en Brabant op veel plaatsen 10 tot 12 centimeter. Dan loopt er een strook dwars over het land vanaf IJmuiden tot aan Nijmegen waar 5 tot 7 centimeter is gevallen. Dit zijn de officiële cijfers van acht uur vanochtend. Op veel plaatsen is er de afgelopen uren nog wat sneeuw bijgevallen. Ik moet hier overigens wel bij zeggen dat er plaatselijk nog (veel) meer is gevallen, maar de ervaring leert dat met name enthousiaste weeramateurs niet altijd even nauwkeurig meten, dus ik ga dan ook even uit van de cijfers van het KNMI.

Op dit moment zien we dat het in een strook van Overijssel naar Flevoland toe weer wat harder is gaan sneeuwen en ook in Brabant valt nu nog sneeuw. In het noorden en in de kustprovincies is het nu overwegend droog en daar komen er enkele opklaringen voor. Vanmiddag kan er verspreid over het land nog wat lichte sneeuw vallen, maar in de loop van de dag moet het langzaamaan droog gaan worden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Koud aan het IJRebubbled maakte samen met haar buurmeisjes een wandeling aan het IJ in Amsterdam. Het was erg koud, maar dat mocht de pret niet drukken. Gezelligheid kent geen kou!

.Wandeling A'dam
En verscholen in het riet was de zonsondergang nog zichtbaar.



Het ellendige leven van Ricardo Pol

Jouw leven was niet leuk. Van al mijn vrienden waarmee ik kon praten, lachen en huilen, kon ik met jou alleen maar praten en huilen. Het troosten gaf ik al snel op. Iedereen probeerde je, goedbedoeld, zo veel valse hoop te geven, dat je dat al lang niet meer geloofde. Dus liet ik het zitten en probeerde ik je zo nu en dan aan het lachen te maken. Maar zelfs mijn zelfspot kreeg slechts een wrange glimlach.

Nieuwe Ben-Hur met Jezus in hoofdrol

Ben-Hur krijgt een remake en ditmaal speelt ook Jezus een rol in het epische actiedrama. Filmmaatschappij MGM laat weten al met de remake bezig te zijn, die van nog bijbelser proporties moet zijn dan de versie uit 1959 met Charlton Heston in de hoofdrol van Judah Ben-Hur. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Keith Clarke is bezig met het scenario. Hij schreef eerder enkele tv-documentaires, waaronder The Art of Action: Martial Arts in Motion Picture, en de speelfilm The Way Back.

Voor de versie uit 1959 maakte MGM ook al de stomme film Ben Hur: A Tale of the Christ uit 1925. Beide films zijn gebaseerd op het boek van Lew Wallace uit 1880.

Hoewel MGM de rechten op de film uit 1959 al lang geleden verkocht aan mediamagnaat Ted Turner, is het boek publiek domein. Die film legde vooral de nadruk op de bloederige vete tussen de joodse Ben-Hur en zijn aartsvijand Messala, zoon van een Romeinse tollenaar. Het boek gaat juist veel meer over hun jonge jaren tijdens de opkomst van het Romeinse Rijk, wanneer ze nog vrienden zijn.

Hoewel ook het boek eindigt met de zinderende strijdwagenrace in de Romeinse hippodroom, vormt het leven van Jezus een parallelle verhaallijn. De Messias zal dan ook regelmatig zijn opwachting maken in de nieuwe film.

Bijbelverfilmingen lijken helemaal terug van weggeweest. Darren Aronofsky en Steven Spielberg werken elk aan hun eigen film over de Ark van Noach. Ook is Brad Pitt al verbonden aan Pontius Pilate, een film over het leven van de Romeinse prefect van Judea. Het is uitgerekend Pilatus die uiteindelijk Christus ter dood veroordeelt. MGM is ondertussen ook bezig met een film over Hercules, met Dwayne Johnson in de hoofdrol.


MGM maakt nieuwe Ben-Hur met Jezus (Foto: Novum)

Vorm van kinderleukemie beter te behandelen

Kinderen met een bepaald type leukemie, terugkerende acute myeloide leukemie (AML) genaamd, hebben een veel grotere kans op genezing dan twintig jaar geleden.

Door een nieuw soort medicijn geneest momenteel 36 procent van de kinderen, tegenover 16 procent twee decennia geleden. Dat blijkt uit een studie onder 500 kinderen uit 20 landen, waaronder Nederland, die behandeld zijn voor AML.

In Nederland krijgen ongeveer 30 kinderen per jaar deze vorm van bloedkanker.

Britse muziekwinkelketen HMV op omvallen

De laatste grote winkelketen in Groot-Brittannië die muziek verkoopt, HMV, gaat bescherming aanvragen tegen schuldeisers door een bewindspersoon aan te stellen. De handel in het aandeel HMV is in afwachting van de aanvraag stilgelegd.

Het management bevestigde dinsdag dat het geen overeenkomst heeft weten te sluiten met schuldeisers en leveranciers. Het kan daardoor de deuren niet geopend houden zonder een bescherming tegen schuldeisers. Drie partners van Deloitte zijn gevraagd de bewindvoering over het bedrijf over te nemen.

Bij de keten werken vierduizend mensen in meer dan tweehonderd winkels. Naast Groot-Brittannië zijn die gevestigd in Ierland, Singapore en Hong Kong.

De keten was tot voor kort de toonaangevendste Britse muziekwinkel, maar de keten heeft die status verloren aan online winkels. De laatste jaren is het bedrijf vooral bezig geweest winkels af te stoten en dochters te verkopen. In 2011 verkocht het bedrijf boekwinkelketen Waterstones. Uitstapjes naar de verkoop van tickets waren tot nu toe niet succesvol.

Het aandeel HMV sloot maandag op een koers van 1,1 pence (1,3 cent). Een maand geleden was dat nog vier pence.

His Master's Voice
Oorspronkelijk logo HMV (His Master's Voice)

Hathaway krijgt hoofdrol in The Taming of the Shrew

Anne Hathaway heeft de hoofdrol gescoord in een verfilming van The Taming of the Shrew. De bekende komedie van William Shakespeare wordt in een modern jasje gestoken en speelt zich ditmaal af in de jaren vijftig in Italië. De regie is in handen van Abi Lerner, die eerder The Iron Lady en Shame maakte. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

De 30-jarige Hathaway won zondag een Golden Globe voor de rol van Fantine in de musicalverfilming Les Misérables. Ze was vorig jaar te zien als Catwoman in The Dark Knight Rises.

The Taming of the Shrew, in het Nederlands bekend als Het Temmen van de Feeks, is een klassiek voorbeeld van een toneelstuk binnen een toneelstuk. Een rijke heer voert een simpele zwerver zo dronken dat hij hem kan doen geloven dat hij zelf een heer is. Daarna voert hij ter vermaak van de zwerver een toneelstuk op.

Dat stuk gaat over twee zusters, de mooie en lieve Bianca en de oudere, meer wereldwijze Katherina, die door haar omgeving als een feeks wordt beschouwd. Deze laatste rol is ongetwijfeld toebedeeld aan Hathaway. Bianca mag van haar vader niet trouwen voordat Katherina een man gevonden heeft, dus besluiten twee aanbidders van Bianca haar oudere zus aan de man te helpen. Ze vinden de rijke Petrucchio bereid om Katherina, die niet op haar mondje is gevallen, voor eens en altijd te temmen.

Het is niet voor het eerst dat The Taming of the Shrew wordt verfilmd. Zo verscheen onder meer de bewerking Kiss Me, Kate in 1953 van Cole Porter en waren Elizabeth Taylor en Richard Burton in een versie uit 1967 te zien.


Hathaway krijgt hoofdrol in The Taming of the Shrew (Foto: Novum)

[AO] Fransman Paire brengt Federer niet in verlegenheid

Roger Federer heeft zonder problemen de tweede ronde van de Australian Open bereikt. De 31-jarige Zwitser versloeg dinsdag in straight sets de Fransman Benoît Paire met 6-2, 6-4 en 6-1. De nummer twee van de plaatsingslijst treft in de volgende ronde de Rus Nikolay Davydenko of Dudi Sela uit Israël. Federer jaagt in Melbourne op zijn achttiende grandslamtitel. Zijn laatste van in totaal vier Australian Opentitels veroverde hij in 2010.

Juan Martin del Potro rekende ook af met een Fransman. De als zesde gerangschikte Argentijn gunde Adrian Mannarino slechts vijf games: 6-1, 6-2 en 6-2. De ruime zege was verrassend, omdat de balans na twee onderlinge duels nog in evenwicht was. Eenmalig grandslamwinnaar Del Potro stuit nu op de Duitser Benjamin Becker, die Aljaz Bedene uit Slovenië versloeg.

Toch was er nog voldoende Frans succes. Jo-Wilfried Tsonga (7), Richard Gasquet (9) en Gilles Simon bereikten allen de tweede ronde. Tsonga deed dat ten koste van landgenoot Michaël Llodra (6-4, 7-5 en 6-2), terwijl Gasquet en Simon afrekenden met respectievelijk de Spanjaard Albert Montañés en Filippo Volandri uit Italië. Ook de geplaatsten Marin Cilic (12) en Milos Raonic (13) overleefden de eerste ronde.

Australische staat wil geld terug van Armstrong

De regering van de Australische deelstaat South Australia wil geld zien van Lance Armstrong na zijn dopingbekentenis. Premier Jay Weatherill zei dinsdag enkele miljoenen te willen terugvorderen voor Armstrongs deelnames aan de Tour Down Under tussen 2009 en 2011. "We zouden meer dan gelukkig zijn als Armstrong geld terugbetaalt", zei Weatherill.

Armstrong zou maandag in gesprek met Oprah Winfrey zijn stelselmatige dopinggebruik hebben toegegeven. Hoewel het interview pas donderdag wordt uitgezonden, hebben diverse anonieme bronnen al uit de school geklapt over zijn bekentenis. Volgens Weatherill heeft de Amerikaan ?de wielergemeenschap over de gehele wereld misleid' door het jarenlange gebruik van verboden middelen te ontkennen.

Hoewel Weatherill weigerde bedragen te noemen, streek de 41-jarige Armstrong naar verluidt in totaal rond de zeven miljoen euro op voor zijn deelnames aan de Tour Down Under. De organisatie van de Pro Tourwedstrijd hoopte met de komst van de Texaan de Australische wielersport een impuls geven.

Voor Armstrong hadden de deelnames aan de Tour Down Under een speciale betekenis. Hij maakte er in 2009 na twee jaar afwezigheid zijn rentree in het wielerpeloton en reed twee jaar later op Australische bodem zijn laatste professionele race.

De kans is groot dat binnenkort meerdere instanties stappen ondernemen tegen Armstrong. Dat gebeurde ook na het verschijnen van het vernietigende Usada-raport in oktober, waarin gesproken werd over het 'meest geavanceerde, geprofessionaliseerde en succesvolste dopingprogramma dat sport ooit gezien heeft'.

Onder meer sponsoren Nike, Anheuser-Busch en Trek trokken hun handen af van Armstrong. Daarnaast trad hij af als bestuurslid van zijn stichting Livestrong.

Blatter: puntenaftrek bij racisme door fans

Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA wil dat clubs met puntenaftrek worden bestraft bij racistisch wangedrag door de fans. "We doen er alles aan om al het racisme uit te bannen", aldus de preses in een interview met de Britse zender Sky Sports.

"In Groot-Brittannië is het al grotendeels gelukt om het wangedrag met de juiste aanpak onder controle te krijgen. Dat is een goed voorbeeld. Maar een meer radicale oplossing is puntenaftrek. Dat zal een grotere impact hebben dan elke andere straf."

Blatter toonde onlangs nog weinig begrip voor de actie van Kevin-Prince Boateng van AC Milan, die met zijn ploeg van het veld afging nadat hij racistisch werd bejegend in een oefenduel. Hij noemde die actie niet verstandig.

Blatter: puntenaftrek bij racisme door fans
Blatter: puntenaftrek bij racisme door fans (Foto: ANP)

Jonge schrijver gestrikt voor Assassin's Creed-film

De 29-jarige Britse scriptschrijver Michael Lesslie gaat het verhaal schrijven voor de film rond de actiegame Assassin's Creed. Dat schrijft filmwebsite The Hollywood Reporter. Lesslie is een onbekende schrijver. Vorig jaar werkte hij aan het theaterstuk Prince of Denmark, dat in het National Theatre in Londen werd opgevoerd.

Lesslie moet bij het schrijven van het verhaal samenwerken met Ubisoft Motion Pictures en filmbedrijf New Regency. De twee bedrijven kwamen eind vorig jaar een samenwerking overeen om de Assassin's Creed-reeks van Ubisoft naar het witte doek te brengen.

Het gamebedrijf behoudt creatieve inbreng in de productie van de film. Ubisoft wil niet dat de film de naam van de gamereeks bezoedelt. De 35-jarige acteur Michael Fassbender is al gestrikt voor de hoofdrol in Assassin's Creed.


Jonge schrijver gestrikt voor Assassin's Creed

Zwaar jaar verwacht voor gamebedrijf Majesco

Game-uitgever Majesco verwacht dit kalenderjaar financieel zwaar weer. Topman Jesse Sutton denkt dat de omzet met vijftig procent daalt. Dit heeft volgens hem te maken met 'het steeds veranderende landschap van de gamesindustrie'. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in een financiële rapportage.

Majesco heeft zijn omzet vorig jaar met zes procent zien groeien naar 132,3 miljoen dollar. Desondanks is de winst van het Amerikaanse gamebedrijf met grofweg zestig procent gezakt naar 3,7 miljoen dollar. Vooral de Zumba Fitness-reeks had met acht miljoen verkochte spellen een grote bijdrage in de winstcijfers van het bedrijf.

Voor dit kalenderjaar verwacht het bedrijf minder spellen uit te geven en te verkopen voor spelcomputers. Ook van oudere titels, waaronder spellen in de Zumba Fitness-serie, worden er waarschijnlijk minder verkocht.


Zwaar jaar verwacht voor gamebedrijf Majesco 

ANWB verwacht geen problemen in avondspits Randstad

De avondspits in de Randstad gaat geen grote problemen opleveren. "Zoals het er nu naar uitziet wordt het niet spectaculair. We verwachten daar geen echte problemen meer nu de sneeuw naar het oosten wegtrekt", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Rond Den Haag en Amsterdam staan rond 11.00 uur nog files, maar die worden steeds kleiner. Het is nog wel de vraag hoe de spits in het oosten en zuidoosten van het land gaat verlopen. "Dat hangt onder meer van het weer af, daar is nu nog niets over te zeggen."

In de ochtend werd de Randstad zwaar getroffen door fileleed. In het hele land stond op het hoogtepunt duizend kilometer file, goed voor een record. Wel moet daarbij worden aangetekend dat ten tijde van het vorige record van 985 kilometer nog een andere meetmethode werd aangehouden. Anders had dat record op zo'n vijftienhonderd kilometer gestaan.

Duizenden botbreuken verwacht door natuurijs

De aanhoudende vorst leidt de komende dagen tot duizenden botbreuken bij schaatsers. Dat verwacht VeiligheidNL, dat ter onderbouwing schattingen van vorig jaar aanvoert.

In februari vorig jaar vroor het slechts elf dagen, maar in die korte tijd werden zo'n dertienduizend schaatsers behandeld op de eerste hulp van een ziekenhuis. Van hen hadden er 8400 een botbreuk.

Als er geen natuurijs ligt en er dus alleen wordt geschaatst op kunstijs worden in twee weken tijd gemiddeld slechts tweehonderd schaatsers behandeld. Natuurijs zorgt er volgens VeiligheidNL, voorheen Consument en Veiligheid, voor dat onervaren schaatsers het ijs opzoeken zonder zich goed voor te bereiden. Bijna zestig procent van de schaatsers die tijdens de vorstperiode in een ziekenhuis werden behandeld was ouder dan 40 jaar.

Bij de botbreuken gaat het in zestig procent van de gevallen om een polsfractuur. Daarom zouden schaatsers polsbeschermers moeten dragen. Ook zouden elleboogbeschermers veel ellende voorkomen. Een woordvoerder erkent dat schaatsers zich zelden of nooit op een dergelijke manier beschermen. "Er is een flinke ommezwaai nodig. Bij skaten is het heel gewoon om bescherming te dragen en ijs komt net zo hard aan als asfalt."


Duizenden botbreuken verwacht door natuurijs (Foto: Novum)

"Stadion heeft maar één naam: De Goffert"

De gemeente Nijmegen heeft grote moeite met de mogelijke naamsverandering van het stadion van NEC. Uitzendorganisatie Olympia krijgt mogelijk de naam toegewezen.

"Wij zijn als gemeente nog altijd de baas over het stadion", zegt wethouder Hannie Kunst in gesprek met De Gelderlander. "NEC kan niet zomaar een andere naam aan dit stadion geven." Dat Olympia grote reclameborden krijgt in het stadion wordt niet als een probleem gezien. "Dat is prima. Maar het stadion blijft wat ons betreft De Goffert heten."

De Goffert heette tussen 2005 en 2011 het MCDos-stadion. "Dit laat vooral zien dat een sponsornaam geen goede zet is. Over drie jaar prijkt er weer een andere naam op de gevel. Het stadion heeft maar één naam: De Goffert." Stasiu Teunissen, woordvoerder van NEC, zegt in een reactie dat de contractonderhandelingen met Olympia nog bezig zijn. "We zullen in ieder geval nooit zomaar letters op het stadion plakken."

Sneeuwspoor verraadt inbreker

Een 19-jarige inbreker uit Maassluis kon dinsdagochtend vroeg in zijn woonplaats worden aangehouden dankzij een sneeuwspoor. Agenten troffen verse sporen aan in de sneeuw op plekken waar ze 's nachts niet zouden worden verwacht, meldt de politie.

De sporen leidden naar een tennisvereniging aan de dr. Albert Schweitzerdreef. Het hek van de vereniging was opengebroken en toen de agenten dichterbij kwamen, hoorden ze inbrekersgeluiden. Bij de kantine bleken twee mannen bezig te zijn met het openbreken van een rolluik. Ook gooiden ze een ruit in.

Toen de inbrekers de agenten zagen, renden ze weg. Tijdens de daaropvolgende achtervolging nam de 19-jarige man een verkeerde beslissing en liep hij een doodlopend pad in. Hij gaf zich direct over en werd aangehouden. De tweede verdachte kon door voetsporen in de sneeuw worden gevolgd tot aan het Westeinde, maar vanaf dat punt werden zijn voetsporen gewist door de vallende sneeuw. Hij is niet meer aangetroffen.

[Dakar] De Rooy baalt van pechdag

Gisteren was het in de Dakar Rally voor trucker Gerard de Rooy een echte rampdag. De Nederlander kreeg het ene na het andere probleem te verwerken, waardoor hij bijna anderhalf uur verloor op dagwinnaar Ales Loprais. In het klassement staat hij nu een uur achter op de nieuwe leider Eduard Nikolaev.

Al na een paar kilometer knapte een afdichtring van de turbo van de Iveco. "En niemand die zo’n ding bij zich had natuurlijk. Miki Biasion niet, René Kuipers niet, andere Nederlanders niet. We hebben drie kwartier staan wachten op onze service die er wel eentje bij zich had." De Rooy verloor hierdoor uiteindelijk een uur.

Daarna ging het niet veel beter, want door verschillende pechgevalletjes verloor hij nog eens 25 minuten. "We gingen rijden: stuurstang krom. En daarna een band kapot. Daarna de ruit kapot door een tak en vervolgens reden we ook nog een ravijn in, waar we door Jan Lammers uit zijn getrokken. Zo’n dag wil ik echt nooit meer meemaken."

De Rooy is aangeslagen door alle pech, maar niet verslagen. Hij heeft aangekondigd de komende dagen vol in de aanval te gaan om zo te proberen zijn achterstand op Nikolaev flink te verkleinen.

Scholen geven sneeuwvrij

De leerlingen van verschillende scholen in Den Haag hebben dinsdag sneeuwvrij gekregen. Het gaat om het Segbroek College, het Hofstad Lyceum en de Daltonschool.

Door de hevige sneeuwval strandden veel leraren en leerlingen in het verkeer, zegt rector Martin Korsten van het Segbroek College. Op de twee locaties van de school zitten 2300 leerlingen.

In de ochtend kwam de ene afmelding na de andere binnen, legt Korsten uit. "Personeel zat vast in het verkeer, of in de trein, of in de tram die niet reed." Ook kwamen er meldingen van ouders die hun kinderen niet naar school konden brengen. Anderen vonden het onverantwoord hun kinderen met deze gladheid op de fiets de weg op te sturen.

Veel leerlingen van de school komen van buiten Den Haag. "Sommige klassen gingen met twee leerlingen van start. Zo kun je geen rooster maken."

Het besluit de school te sluiten viel volgens de rector goed bij de leerlingen die al op school waren. "Het kwam buiten tot een flink sneeuwballengevecht, maar inmiddels zijn de leerlingen al naar huis gefietst of opgehaald door hun ouders."

Ook andere scholen in Den Haag blijven volgens de rector dicht vanwege de sneeuwval. "Sommige scholen hadden uit voorzorg de eerste uren vrij gegeven, maar hebben nu besloten de hele dag dicht te blijven."

Woensdag wordt volgens Korsten gewoon les gegeven. "We houden wel het weerbericht in de gaten, maar nu weet ook iedereen wat hij kan verwachten dus gaan de lessen morgen gewoon door."

Mortal Kombat maakt winkeldebuut in Australië

Binnenkort kunnen Australiërs voor het eerst legaal een game in de Mortal Kombat-reeks kopen. Warner Bros heeft een verzoek ingediend om Mortal Kombat: Komplete Edition uit te mogen geven. Het bloederige vechtspel moet de leeftijdsaanduiding R18+ krijgen. Dat zei de Australische tak van de uitgever tegen de website Gamespot.

Dankzij de introductie van de leeftijdsclassificatie R18+ begin deze maand kunnen gewelddadige spellen sinds dit jaar ook in Australië uitgegeven worden. Het actiespel Ninja Gaiden: Razor's Edge voor de Wii U is het eerste spel dat deze keuring draagt.

De nieuwste versie in de Mortal Kombat-reeks werd in 2011 uitgegeven. Mortal Kombat mocht, vanwege het geweld in het spel, niet verkocht worden in Australië. Een bezwaarschrift van uitgever Warner Bros haalde toen niets uit.


Mortal Kombat maakt winkeldebuut in Australië

Mourinho: "Ooit keer ik terug naar Engeland"

José Mourinho is vastberaden ooit terug te keren als manager in de Premier League. De 49-jarige trainer van Real Madrid was van 2004 tot 2007 coach van Chelsea, waarna hij naar Internazionale vertrok. De Portugees hoopt na zijn tijd in Spanje terug te keren in Engeland.

"Mijn herinneringen aan het Engelse voetbal zijn geweldig", zegt Mourinho in de Engelse media. "In Engeland voel je de echte passie voor het spelletje. Het gaat niet alleen om de passie voor de club, het is vooral een passie voor het voetbal en dat voel je. Ik heb er vanaf de eerste tot de laatste dag van genoten."

Mourinho heeft een doorlopend contract, maar volgens de Spaanse media is hij bezig aan zijn laatste seizoen in Estadio Bernabeu. Een terugkeer naar de Premier League lonkt. "Ooit keer ik terug. Het Engelse voetbal betekent veel voor me."

[AO] Azarenka simpel door in Melbourne

Victoria Azarenka is de route naar titelprolongatie op de Australian Open goed begonnen. De wereldlijstaanvoerder uit Wit-Rusland zegevierde met 6-1 en 6-4 over de Roemeense Monica Niculescu. Azarenka veroverde vorig jaar in Melbourne haar tot dusver enige grandslamtitel door de Russin Maria Sharapova in de finale te verslaan.

Serena Williams kruiste in de eerste ronde eveneens de degens met een Roemeense. De Amerikaanse nummer drie van de plaatsingslijst had geen enkele moeite met Edina Gallovits-Hall en gunde haar geen enkele game: 6-0 en 6-0. In de tweede set maakte Gallovits-Hall slechts zes punten.

In het eerste bedrijf was er nog wel een schrikmomentje voor Williams, die bij een 4-0 voorsprong hard onderuit ging. Ze blesseerde daarbij haar rechterenkel. Williams kon na een korte behandeling de strijd hervatten. De nummer drie van de wereld jaagt in Melbourne na winst op Wimbledon en de US Open op haar derde opeenvolgende grandslamtitel.

Sara Errani overleefde de eerste ronde niet. De Italiaanse (7) moest met tweemaal 6-4 haar meerdere erkennen in Carla Suarez Navarro uit Spanje. Errani bereikte vorig jaar nog de finale van Roland Garros. Voormalig nummer een van de wereld Caroline Wozniacki maakte geen fout. De Deense (10) rekenende in drie sets af met Sabine Lisicki uit Duitsland: 2-6, 6-3 en 6-3.

Het vrouwentoernooi is overigens al zonder Nederlandse inbreng. Arantxa Rus en Kiki Bertens werden maandag op de openingsdag meteen uitgeschakeld.

Age of Conan-uitbreiding nu verkrijgbaar

De MMO Age of Conan heeft vanaf vandaag een nieuwe uitbreiding erbij, namelijk Secrets of Dragon's Spine. De uitbreiding is alleen toegankelijk voor gamers met een premium lidmaatschap. 

De content in het gebied Dragon's Spine bevat onder andere nieuwe quests, items en dungeons. In de toekomst breidt de content zich nog verder uit, met onder andere een nieuwe raid en een arena voor PVP. De trailer van de uitbreiding is hieronder te bekijken. 

Releasedata voor Pirates 5 en andere Disney-producties

Walt Disney Pictures heeft zojuist een persbericht uitgebracht waarop hun plannen voor voornamelijk 2014 worden toegelicht. Tevens wordt er, na het aankondigen van een schrijver eerder deze week, een releasedatum voor een 5e Pirates of the Caribbean-film bekend gemaakt.

Let op: de hieronder genoemde release-data zijn alleen voor de VS. Gezien de aard van deze films, kan je wel uitgaan van een Nederlandse releasedatum in de buurt van de Amerikaanse.

The Muppets 2, 21 maart 2014

Het vervolg op de succesvolle Muppets-film van Jason Segel, dit keer met Ricky Gervais en Ty Burrell in de hoofdrollen.

Captain America: The Winter Soldier, 4 april 2014

Wederom een film in het 'Avengers Cinematic Universe', en dit keer gaan we dieper in op het leven van Steve Rogers met de 2e film over Captain America. 

Maleficent, 2 juli 2014

Een live-action film over de boze tovenares uit de Disney-film 'Sleeping Beauty' (Doornroosje). Angelina Jolie kruipt in de huid van de boze tovenares. Dit keer zien we het bekende sprookje vanuit haar standpunt.

Maleficent

Guardians of the Galaxy, 1 augustus 2014

Deze film zal een heel stel nieuwe superhelden aan het 'Avengers-universum' toevoegen. Deze helden zijn hier nog vrij onbekend, maar de verwachting is dat de nieuwe films van Thor en Captain America ons al langzaam kennis laten maken met deze groep bijzondere helden. Ik bedoel, een wasbeer met een lasergun...?

Guardians of the Galaxy concept

1952, 19 december 2014

Met regie van Brad Bird (Mission: Impossible: Ghost Protocol), een script van Damon Lindelof (Lost) en een hoofdrol voor George Clooney zullen de verwachtingen voor deze film hooggespannen zijn. Maar eigenlijk is er op dit moment nog weinig tot niks over bekend.

Pirates of the Caribbean 5, 10 juli 2015

Het is dus nog even wachten, maar over 2,5 jaar zal Johnny Depp wederom als Jack Sparrow de bioscopen wereldwijd veroveren. Het script wordt ditmaal geschreven Jeff Nathanson (Catch Me If You Can). Of Rob Marshall weer gaat regisseren is nog onbekend. Ook is er nog niks bekend over de cast buiten, uiteraard, Johnny Depp.

In het persbericht wordt er nog niet gerept over Star Wars: Episode VII, hoewel we mogen verwachten dat Disney over niet al te lange tijd met meer informatie hierover komt. Er staat dus heel wat leuks op de planken voor de komende jaren. Disney timmert goed aan de weg, en ongetwijfeld zal elke bovenstaande film een kassucces worden!

Joss Whedon over Avengers 2

Joss Whedon, regisseur van The Avengers heeft in een interview met MTV een tipje van de sluier opgelicht over zijn plannen voor de opvolger van het grootste kassucces van 2012. Daarnaast heeft hij gepraat over zijn rol van opzichter in het hele Marvel Phase 2-project.

"Je moet dieper gaan, niet groter," is Whedons plan voor The Avengers 2. "Deze mensen hebben elkaar nu ontmoet, dus daar hoef je niet zoveel meer mee. En met dieper bedoel ik: met een scalpel. het moet pijn doen," aldus de regisseur die bekend staat om zijn bereidwilligheid ook centrale karakters te laten sterven als dat voor het verhaal zo uitkomt. Dus wie het loodje gaat leggen?

Whedon overziet heel het Phase 2-project van Marvel, wat inhoudt dat hij zich bemoeit met alle films van de individuele Avengers, om de continuïteit te bewaken. "Ik lees de scripts en voorzie ze van opmerkingen, en krijg ook scenes te zien. Ik probeer nuttig maar niet overheersend te zijn. Maar ik maak van alle films deel uit. Het is echt een droombaan."

En dan is daar nog de tv-serie S.H.I.E.L.D., over de mysterieuze organisatie geleid door Nick Fury, waarvan Whedon bezig is met een pilot. "Het gaat over de omringende mensen, niet de superhelden. Het hele punt van de serie wordt dat de perifere mensen er toe doen. Er zullen wel personages met krachten zijn en er is genoeg sciencefictionactie en special effects, maar het zal veel meer op de gewone mensen focussen. Dat is wat me in de serie aantrekt." 

Op The Avengers 2 zullen we nog een paar moeten wachten. Die komt in 2015. Dit jaar worden wel een nieuwe Iron man en Thor verwacht. Captain America zal in 2014 nog een nieuwe eigen film krijgen.

'Smell the fart-acting' op zijn best
'Smell the fart-acting' op zijn best

Ouders dronken, kinderen verbranden

Vier kinderen zijn door een brand in Siberië om het leven gekomen, terwijl de ouders te dronken waren om hen te redden. Dat meldt het persbureau Interfax.

De brand was door nog onbekende oorzaak ontstaan in een gebouw in de regio Krasnojarsk, ongeveer 4000 kilometer ten oosten van Moskou. Volgens de politie wisten de benevelde man en vrouw zelf wel uit het brandende huis te komen. Hun drie kinderen tussen 2 en 12 jaar en een neefje van 15 jaar lukte dat niet. Zij kwamen om.

Omerta: City of Gangsters gaat goud

Ontwikkelaar Haemimont Games maakt vandaag bekend dat Omerta: City of Gangsters eindelijk af is. De game werd eigenlijk vorig jaar november in de winkels verwacht. Haemimont Games is onder andere bekend van de Tropico-franchise.

De game speelt zich af in Atlantic City en maakt gebruik van een turn-based gevechtssysteem. Omerta: City of Gangsters wordt 1 februari verwacht voor pc en Xbox 360.


[AO] Date-Krumm oudste winnares in Melbourne

De Japanse tennisster Kimiko Date-Krumm heeft als oudste speelster ooit een overwinning bij de Australian Open in Melbourne geboekt. De 42-jarige Aziatische schakelde in de eerste ronde in Melbourne de als 12e geplaatste Russische Nadia Petrova met 6-2 6-0 uit.

Date-Krumm maakte in 1990 haar debuut bij het grandslamtoernooi in Australië. Ze geniet nog steeds van haar leven als tennisprof. "Ik hou van tennis, ik vind het leuk om te trainen, wedstrijden te spelen en deel uit de maken van de tour. Je weet nooit wat er gebeurt, maar ik probeer in ieder geval nog het hele jaar op hoogste niveau uit komen."

'AFM wil meer pensioenrechten voor jongeren'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat jongeren voor hun pensioenpremie hogere pensioenrechten krijgen. De premie die jongeren betalen, staat lang vast in de pensioenkas en levert daardoor relatief veel rendement op. Dat meldt Het Financieele Dagblad dinsdag.

Volgens de krant stelt AFM-bestuurder Harman Korte dat het probleem is ontstaan doordat jongeren vaker van baan wisselen en daarmee vaak ook van pensioenfonds. Bij het pensioenfonds waar zij op jongere leeftijd zaten, maakt de ingelegde premie veel rendement, maar daar ziet de werknemer zelf weinig van terug. Als een jongere op latere leeftijd bijvoorbeeld zzp'er wordt, of de arbeidsmarkt verlaat, dan profiteert hij niet van het voordeel dat ouderen hebben om een tijd lang relatief weinig premie te betalen.

Volgens Korte 'kan de huidige subsidie van jong naar oud niet langer op begrip rekenen'. Hij stelt voor dat jongeren ofwel dezelfde pensioenrechten houden en daarvoor minder premie hoeven te betalen, ofwel meer rechten krijgen voor hun huidige premie. Dat laatste heeft de voorkeur van Korte.

Harman Korte deed zijn uitspraken maandag op een pensioencongres van Ernst & Young.


'AFM wil meer pensioenrechten voor jongeren' (Foto: Novum)

Spits drukste ooit

De spits van dinsdagochtend is met 986 kilometer de drukste ooit. De ANWB spreekt van een chaos. Aanvankelijk was er vooral in de Randstad geen doorkomen aan, maar inmiddels staan in Noord-Brabant monsterfiles tot vijftig kilometer en wachttijden tot twee uur.

Er moet volgens een woordvoerder wel bij worden gezegd dat het oude record, 985 kilometer op 8 februari 1999, nog op een oude manier werd geteld. "Als dat op de huidige manier zou worden geteld was het vijftienhonderd kilometer geweest."

De A59 bij onder meer Den Bosch is volledig dichtgeslibt. Rijkswaterstaat kan het volgens de ANWB voorlopig niet schoon krijgen. "Vegen gaat niet als er files staan."

In het gebied ten noorden van de lijn Zwolle-Hoorn zijn geen problemen.

Wisselstoringen bij NS

De NS kampt dinsdagochtend met meerdere wisselstoringen. Toch verloopt de aangepaste dienstregeling volgens een woordvoerder nog 'alleszins redelijk'.

Aanvankelijk veroorzaakten wisselstoringen en uitgelopen werkzaamheden vooral problemen rond Den Haag, maar de meeste problemen zijn volgens de woordvoerder snel opgelost. Tussen Den Haag en Gouda lopen reizigers nog wel vertraging op door een wisselstoring.

Dat geldt ook voor reizigers tussen Nijmegen en Den Bosch en tussen Breda en Dordrecht. "Het spoor is erg kwetsbaar voor dit weer", zegt de woordvoerder.

De aangepaste dienstregeling houdt in dat door het hele land minder intercity's en sprinters rijden. In totaal zou het om achttien procent minder treinen gaan.

Doden bij treinongeluk in Egypte

Een treinongeluk in Egypte heeft aan zeker negentien mensen het leven gekost. Voorts vielen er 107 gewonden. In de trein zaten ruim dertienhonderd dienstplichtige militairen. Zij waren op weg van Assiut naar Caïro. Het ongeluk voltrok zich kort na middernacht, even ten zuiden van de Egyptische hoofdstad. Dat hebben de Egyptische media dinsdag gemeld.

Een aantal gewonden is er zeer slecht aan toe. Gevreesd wordt dat het dodental nog zal stijgen, zeiden woordvoerders van het ministerie van volksgezondheid.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. Een getuige zei dat plotseling de achterste twee van de in totaal twaalf rijtuigen van de trein uit de rails liepen.

In november deed zich ook al een dodelijk treinongeluk voor. Toen kwamen 49 kinderen om het leven toen hun schoolbus werd geramd door een aanstormende trein. De minister van vervoer moest daarop het veld ruimen. Zijn opvolger, een lid van de Moslim Broederschap van president Mohammed Morsi, werd op 6 januari benoemd. De nieuwe minister kreeg tot taak de veiligheid op het spoor te verbeteren.

Tweede dag van massaal protest in Islamabad

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn dinsdag opnieuw vele duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering.

Het protest wordt geleid door een onlangs uit Canada naar zijn geboorteland teruggekeerde geestelijke. De oproerpolitie zette traangas in en schoot in de lucht om betogers uiteen te drijven die met stenen gooiden.

De drijvende kracht achter het protest is Tahir-ul-Qadri, die de Pakistanen voorhoudt dat de huidige regering hun alleen maar ellende heeft gebracht. Er zijn sterke aanwijzingen dat Qadri de steun heeft van het Pakistaanse leger.

Qadri sprak zijn aanhangers dinsdag toe. Hij zei dat de regering moet opstappen en riep zijn aanhangers op te blijven betogen totdat aan die eis gehoor is gegeven.

Honderden strooiwagens ingezet

Rijkswaterstaat zet sinds maandagavond honderden strooiwagens in om de sneeuw van de wegen te houden. "Bij elkaar zijn vierhonderd tot vijfhonderd strooiwagens op de weg", zei een woordvoerder van de dienst op Radio 1.

Het strooien gebeurt preventief, maar ook na het sneeuwen wordt gestrooid. Verder zijn sneeuwschuivers ingezet die in formatie de sneeuw van de snelwegen vergen.

Op sommige snelwegen lijkt de linkerrijstrook in de ochtend nog een blanke deken, maar ook daar is gestrooid, verzekert de woordvoerder. "Er kan dus worden gereden, dat is zelfs goed omdat het zout moet worden ingereden zodat het zich met de sneeuw kan vermengen."

Het tempo moet dan volgens de woordvoerder wel worden aangepast. "Ook moet niet onnodig van rijstrook worden gewisseld."

The Hobbit houdt Les Mis achter zich

The Hobbit: An Unexpected Journey was dit weekeinde wederom de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen. Nieuwkomer Les Misérables kon de fantasyfilm niet van de troon stoten en moet genoegen nemen met de tweede plaats.

Les Misérables is een musicalfilm met onder anderen Hugh Jackman, Russell Crowe en Anne Hathaway. The Hobbit: An Unexpected Journey is de voorganger van de The Lord of the Rings-trilogie. Laatstgenoemde film, die nu vijf weken te zien is in de bioscopen, ging zaterdag over de grens van een miljoen Nederlandse bezoekers heen.

Ook de derde plaats in de bioscooplijst van afgelopen weekend is voor een nieuwkomer. In de misdaadfilm Gangster Squad zijn onder anderen Sean Penn en Ryan Gosling te zien. De top vijf wordt gecompleteerd door Life of Pi en Skyfall.

 Wereldpremière The Hobbit 1

[Upd] 'Armstrong bekent dopinggebruik bij Oprah'

Lance Armstrong heeft zijn interview met Oprah Winfrey achter de rug. Het gesprek was 'af en toe emotioneel', laat een insider weten aan persbureau AP. Het interview, dat werd gehouden op de ranch van Armstrong in Austin, komt donderdagnacht rond 03.00 uur Nederlandse tijd op televisie.

De bron, die anoniem wilde blijven, vertelde niet of Armstrong dopinggebruik heeft bekend. Het is de eerste keer dat de Texaan uitgebreid zijn verhaal doet na de publicatie van het vernietigende Usada-rapport, wat resulteerde in het kwijtraken van zijn zeven Tourzeges.

Voordat Armstrong aan het interview met Oprah begon, bracht hij een bezoek aan het hoofdkantoor van zijn stichting Livestrong om zijn excuses aan te bieden. Over zijn vermeende dopingverleden liet hij daar niets los.

Update 06.49 uur
Lance Armstrong heeft maandag in een interview met Oprah Winfrey toegegeven dat hij doping heeft gebruikt gedurende zijn loopbaan als wielrenner. Dat heeft een anonieme bron tegen de Amerikaanse krant USA Today gezegd.

Het interview werd maandag (lokale tijd) opgenomen, maar wordt pas donderdag uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Na afloop van de opnames bij Armstrong thuis in de Texaanse stad Austin meldde de presentatrice via Twitter dat het interview 2,5 uur duurde. Tijdens het gesprek zou hij meerdere keren emotioneel hebben gereageerd.

Het Oprah Winfrey Network (OWN) waar het interview te zien zal zijn, noch het management van Armstrong willen de bekentenis bevestigen. Ook is het nog onduidelijk welke prestatiebevorderende middelen de oud-profrenner gebruikt heeft.

De geruchten dat Armstong zijn dopinggebruik zou opbiechten deden al langer de ronde. Voor het interview bezocht de zevenvoudig Tourwinnaar de Livestrong Foundation, de stichting die hij heeft opgezet voor de strijd tegen kanker. Daar bood hij de medewerkers zijn excuses aan. In november stapte hij uit het bestuur van de stichting.

[AO] Ook Sijsling verliest in eerste ronde

De Australian Open gaat na de eerste ronde van het enkelspel verder zonder Nederlanders. Na Arantxa Rus, Kiki Bertens en Robin Haase ging dinsdag ook Igor Sijsling direct onderuit. De 25-jarige Amsterdammer won tegen de Oezbeek Denis Istomin nog wel de eerste set, maar kwam er daarna niet meer aan te pas: 6-4, 3-6, 4-6, 2-6.

Sijsling ging tijdens zijn debuut op Melbourne Park nog wel voortvarend van start. Een vroege break leverde hem de winst op in de eerste set, waarin hij zelfs geen enkel breakpoint hoefde toe te staan. De tweede set zag Sijsling echter in minder dan een halfuur naar zijn tegenstander gaan, die vijftien plaatsen hoger staat op de wereldranglijst (50-65).

Ook in de derde set liep Sijsling constant achter de feiten aan, waarna de wedstrijd als een nachtkaars uitging. Istomin, die bij zijn zes eerdere deelnames nooit verder kwam dan de derde ronde, serveerde de wedstrijd bij 5-2 in de vierde set op love uit.

[AO] Haase kansloos onderuit tegen Murray

Robin Haase heeft in de eerste ronde van de Australian Open niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Nederlander werd in straight sets geklopt door de als derde geplaatste Brit Andy Murray: 3-6, 1-6, 3-6. De wedstrijd nam iets meer dan anderhalf uur in beslag.

Haase dwong Murray op de US Open van 2011 nog tot een vijfsetter, maar het verschil was deze keer veel groter. Met een lovegame kende de nummer 53 van de wereld nog wel een veelbelovende start. De volgende vijf games werden echter gewonnen door zijn vijftig plaatsen hoger genoteerde tegenstander, die iets later ook de set pakte.

Ook in de tweede en derde set kon Haase de olympisch kampioen niet lang bijbenen. Pas toen de uitschakeling nabij was, knokte hij zich met enkele fraaie punten terug van 1-4 naar 3-4. Twee games later viel na een break op love echter alsnog het doek.

Vorig jaar bleef Haase op de Australian Open eveneens steken in de eerste ronde. Zijn beste prestatie in Melbourne leverde hij in 2011 met een plaats in de derde ronde.

Op ouderen bezuinig je niet.

Je zal tegenwoordig maar bejaarde zijn. Gelukkig ben ik daar nog wat te jong voor, maar mijn moeders ouders niet. Ik noem ze ook wel pake en beppe. Dat is Fries voor opa en oma. Ze zitten in een verzorgingstehuis, want dat kan. Creëert werkgelegenheid en zorgt ervoor dat de zonen en dochters kunnen werken aan het eigen gezin. In een familie is een zekere mate van autonomie namelijk heel belangrijk. Mijn opa ligt in de middag een uur te lang op bed. Hij is dan wel wakker, maar er is niemand om hem uit bed te tillen. Heeft nog in het verzet gezeten, mijn opa. Dat lijkt tegenwoordig niet meer zo veel uit te maken. In plaats van het standbeeld dat onze ouderen verdienen, wordt hun luier niet verschoond.

ANWB verwacht lange ochtendspits

De ANWB verwacht dinsdagochtend als gevolg van sneeuwval "een enorm drukke ochtendspits", met lange files in de Randstad en het zuiden van het land. In de regio Zeeland, West-Brabant en in delen van de Randstad waaronder Rotterdam en Den Haag verwacht de ANWB zo'n 10 centimeter sneeuw. In de regio Amsterdam en Utrecht zal de sneeuwval beperkt blijven tot zo'n 3 centimeter.

Dinsdagochtend is normaal gesproken al de drukste spits van de week met gemiddeld 200 kilometer file, aldus de ANWB. De organisatie denkt dat als de weersverwachtingen uitkomen, dat dat makkelijk kan verdubbelen.

In de loop van de dag blijft het in de zuidwestelijke helft van het land licht sneeuwen. Hier worden dan ook de meeste problemen in het verkeer verwacht. In het noorden van het land blijft het waarschijnlijk droog.

ANWB verwacht dinsdag lange ochtendspits
ANWB verwacht dinsdag lange ochtendspits (Foto: ANP)

'Schuldenplafond VS half februari bereikt'

Het Amerikaanse ministerie van Financiën vreest dat het land tussen half februari en eind maart de maximaal toegestane staatsschuld zal bereiken. Als dit gebeurt zullen de Amerikaanse economie en kredietwaardigheid blijvende schade oplopen.

Dat heeft minister Timothy Geithner maandag (lokale tijd) in een brief aan het Congres laten weten. Hij dringt er daarom op aan om het schuldenplafond van 16,4 biljoen dollar te verhogen. Eerder liet president Barack Obama in een toespraak weten dat hij het ,,onverantwoordelijk" en ,,absurd" vindt als de Republikeinen in het Congres niet akkoord gaan met een verhoging van de maximaal toegestane staatsschuld.

Het land loopt volgens Obama het risico om in economische crisis te raken. Over de aanpassing van de regels over de staatsschuld wordt druk onderhandeld tussen de regerende Democraten en de Republikeinse oppositie.

'Schuldenplafond VS half februari bereikt'
'Schuldenplafond VS half februari bereikt' (Foto: ANP)

[Dakar] Roma wint, Wevers valt uit

Nani Roma heeft de negende etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Spanjaard was tussen San Miguel de Tucuman en Cordoba ruim vier minuten sneller dan klassementsleider Stephane Peterhansel. Voor Nederland was er drama, want de goed geklasseerde Erik Wevers viel uit nadat zijn auto na een crash in brand was gevlogen.

De negende etappe bleek voor een aantal toppers het eindstation te zijn. Na Wevers moest ook Nasser Al-Attiyah opgeven. De Qatarees stond tweede in het algemeen klassement en leek de enige nog te kunnen zijn die Peterhansel kon bedreigen. Hij verloor tijdens de etappe al ruim tien minuten op de Fransman en strandde met zijn buggy uiteindelijk vier kilometer van de meet van de etappe met een motorisch probleem. Eerder overkwam zijn teamgenoot Carlos Sainz dit al.

Guerlain Chicherit stond ook nog redelijk hoog in het klassement, maar moest vandaag anderhalf uur prijsgeven. Onder meer Gert Huzink profiteerde van de ellende van anderen door een dertiende tijd te laten noteren op ruim een half uur van de winnaar. De buggies van Jurgen van den Goorbergh en Tim Coronel werden 31e en 32e op ruim een uur. Chris Leyds is nog onderweg.

In het klassement heeft Peterhansel nu een voorsprong van ruim 49 minuten op Giniel de Villiers. Leonid Novitskiy bezet de derde plaats op ruim 56 minuten achterstand. Door het wegvallen van Wevers is Huzink nu de beste Nederlander op een 27e plaats op bijna elf uur van Peterhansel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.