FOK! wat een weer...Meeste sneeuw in het zuiden

Goedemorgen! Diverse sneeuwbuien zorgden er gisteren voor dat er om zes uur gisteravond al 5 cm sneeuw lag in Den Haag. De echte sneeuwzone zat daar al vlak achter en trok tergend langzaam naar het noorden toe. Rond acht uur vanochtend vinden de officiële metingen plaats en dan kunnen we een indruk krijgen van de hoeveelheden sneeuw die er zijn gevallen.

De afgelopen nacht bleef het in het noorden en oosten grotendeels droog en daar kwam het tot matige vorst. Elders in het land viel er geregeld sneeuw en bleef het iets minder koud. Vanmiddag blijft er vrij veel bewolking en de sneeuw trekt dan langzaam naar het zuiden toe weg. Opklaringen bereiken ons land pas in de avond en dan zal de temperatuur razendsnel gaan zakken. Boven een sneeuwdek is strenge vorst zeker niet uitgesloten en ook in de gebieden met weinig of geen sneeuw komt het zeker tot matige vorst. Perfect nieuws dus voor de ijsvorming in het noorden van het land.

De komende week blijft het echt winters weer. Het is vrijwel overal droog en op het warmste moment van de dag ligt de temperatuur rond de -2 graden. In de nacht kan het zeker boven de sneeuw streng gaan vriezen, maar ook elders is het met -8 graden fris te noemen. Alleen in het zuidwesten en vlak aan zee vriest het iets minder hard.

Update 13:00 uur:
De meeste sneeuw is zoals verwacht in het zuidwesten gevallen. Op het weerstation in Valkenburg in Zuid-Holland is er 14 centimeter gevallen en verder viel er in Zeeland en Brabant op veel plaatsen 10 tot 12 centimeter. Dan loopt er een strook dwars over het land vanaf IJmuiden tot aan Nijmegen waar 5 tot 7 centimeter is gevallen. Dit zijn de officiële cijfers van acht uur vanochtend. Op veel plaatsen is er de afgelopen uren nog wat sneeuw bijgevallen. Ik moet hier overigens wel bij zeggen dat er plaatselijk nog (veel) meer is gevallen, maar de ervaring leert dat met name enthousiaste weeramateurs niet altijd even nauwkeurig meten, dus ik ga dan ook even uit van de cijfers van het KNMI.

Op dit moment zien we dat het in een strook van Overijssel naar Flevoland toe weer wat harder is gaan sneeuwen en ook in Brabant valt nu nog sneeuw. In het noorden en in de kustprovincies is het nu overwegend droog en daar komen er enkele opklaringen voor. Vanmiddag kan er verspreid over het land nog wat lichte sneeuw vallen, maar in de loop van de dag moet het langzaamaan droog gaan worden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Koud aan het IJRebubbled maakte samen met haar buurmeisjes een wandeling aan het IJ in Amsterdam. Het was erg koud, maar dat mocht de pret niet drukken. Gezelligheid kent geen kou!

.Wandeling A'dam
En verscholen in het riet was de zonsondergang nog zichtbaar.