Stockmann: Ik voel me soms schuldig"

Oranje-goalie Jaap Stockmann vertelt in de Volkskrant over zijn avonturen in India. De keeper van de Punjab Warriors is na de Australiër Jamie Dwyer de best betaalde speler bij zijn ploeg. "De Indiase junioren vinden het een eer om naast mij in de kleedkamer te mogen zitten. Het slaat nergens op, maar het past nu eenmaal in de cultuur."

De international bekent dat wanneer de hockeyers bij elkaar aan tafel zitten, de oudere spelers uit India de jongeren negeren. "Onze coach probeert ze te mixen en dat gaat al steeds beter. Maar in India leef je nu eenmaal in je eigen kaste. Je aanvaardt het lot, zoals het voor jou is bestemd." Hij vervolgt: "Ik voel me soms schuldig. Sta ik in mijn vijfsterrenhotel te douchen, terwijl buiten op straat mensen bedelen om een slokje water. Het is confronterend."

Over de HIL is de sluitpost meer dan positief. Stockmann gelooft dat de lucratieve competitie een hype wordt. "Er gaat zo veel geld om in dit circus, daar hebben wij in Nederland geen idee van. Je moet denken aan tientallen miljoenen dollars, maar in vergelijking met de cricketleague is het peanuts."