Onbeschrijflijke kindernamen

Het was een vreugdevolle vrijdag deze 10 december 2032. “En de Nobelprijs voor de Literatuur gaat naar Rolex Mulder! Voor zijn lyrische poëzie en zijn voortreffelijke werk als baanbreker in de hedendaagse supermarktroman.”, sprak Mo Yan als voorzitter van het Nobelcomité. Rolex straalde van geluk. Wie had dat nu gedacht, een simpele jongen uit een klein Brabants dorp met een Nobelprijs in zijn handen. Zijn ouders zeker niet, wat zullen zij trots op hem zijn!

“Wè schuft dà, zo’n Nobeldingens?” vroeg zijn vader. Vertwijfeld antwoordde Rolex: “Daar gaat het niet om, het gaat om de eeuwige roem die mij ten deel valt. Ik zal voor altijd in de geschiedenisboeken vermeld staan als eerste Nederlander die een Nobelprijs voor de Literatuur wint!” “Hebbe wai, da heul takke end vôr zúíver niks in d'n auto naor Stockholm gezète?”, sprak zijn vader, Sjonnie Mulder, boos terwijl hij een sjekkie draaide. “Nee, nee er is ook nog een substantieel geldbedrag aan de prijs verbonden.” “Kiek, das wa 'k bedoel!”, zei pa Mulder tevreden terwijl hij zijn sigaret vol zware Van Nelle shaq aanstak.

Tien jaar eerder op 9 september 2011:  “Wedde da gai nie sneller bent als menne? Witte wè gai kan? Gai moogt verrekkuh!” door de halve frikandel in Sjonnie’s mond was zijn met Brabants dialect doorspekte vocabulaire nog moeilijker te verstaan dan normaal. Sjonnie wist nagenoeg zeker dat hij sneller zijn bier op kon drinken dan zijn uitdager, Luciano. “Da kunde wel op oewen buik schrijven, als ik win dan noemde gai jouwe zeun nar minne horloge. Omda ‘t kèn, witte wel?,” zei Luciano speelend met neppe gouden polsklok. Heel Café-Zaal de Koster was inmiddels vol aandacht. Men wist dat Sjonnie in 2012 vader van een zoon zou worden en een uitdaging niet snel uit de weg ging. Sjonnie zou zijn zoon noemen naar het horloge van Luciano, mocht Sjonnie de uitdaging verliezen.

Overmoedig accepteerde Sjonnie de uitdaging van Luciano. Er gebeurde altijd wat op Reusel kermis maar dit was een eerste. De wedstrijd begon, heel de feesttent hield zijn adem in. Twee pullen bier stonden klaar op de toog. “3, 2, 1, START!” De wedstrijd begon….

“En zo ben ik aan mijn naam gekomen.”, vertelde Rolex, 52 jaar na dato tegen de Nobelprijswinnaar voor de Vrede. Zijn vader verloor immers de befaamde bier-drink-wedstrijd van 2011 op de Reuselse kermis. Triest, zijn naam gekregen als gevolg van een verloren weddenschap. Vernoemd naar het horloge van de winnaar van de zuipwedstrijd.

Het bovenstaande lijkt me het meest waarschijnlijke wat er zich afspeelde gedurende de keuze voor de kindernaam van Rolex. De Nobelprijs zal Rolex nooit winnen. Rolex heeft al bij voorbaat verloren. Hij staat voor een enorme achterstand die hij nooit meer in zal kunnen halen. Zijn naam spreekt figuurlijk boekdelen, in letterlijk zin totaal niet. Toen ik de naam Rolex in de lijst van 175 vreemdste kindernamen zag staan, vroeg ik me één ding af. “Hoe kunnen de ouders in hemelsnaam  in staat zijn om op zo’n stompzinnige naam te komen.”

In het verleden zijn namen door ambtenaren geweigerd omdat deze echt niet door de beugel konden. Tegenwoordig schijnt er geen grens te zijn aan fantasie van de ouders en aan de toelaatbaarheid van kindernamen. Als men de lijst verder doorneemt komt men nog meer parels van kindernamen tegen: Jah-Luciëncio,  Rowen-Layngeleyon en Queen-ensiellyque. Het zou voor velen (vooral voor de kinderen zelf) beter zijn als deze namen niet werden geaccepteerd. Iedereen heeft in beginsel recht om zijn of haar kind te noemen hoe zij/hij wil, maar er zijn grenzen. Als Qivánno-Lorenxio op een sollicitatie komt zal hij de eerste 15 minuten bezig zijn om uit te leggen hoe zijn voornaam uitgesproken dient te worden. Jammer, maar helaas. Een trieste werkelijkheid.

Ik hoop voor Cedrixianthley en vele anderen met een vergelijkbare naam, dat zij in een beter milieu terecht komen dan dat ik verwacht waar zij vandaan komen. Maar met een dusdanige naam heb je een achterstand voor het leven. Een achterstand die je moeilijk kan overbruggen zonder je naam te veranderen.

Zuchtend sla ik mijn laptop dicht. Tijd om mijn neefje Prince-Thunderwolf-Maximiliano van de kindercrèche op te halen.

De lijst met de 175 meest vreemde kindernamen is hier te vinden: http://www.vernoeming.nl/vreemdste-kindernamen-2012.