'Armstrong bekent dopinggebruik bij Oprah'

Lance Armstrong heeft zijn interview met Oprah Winfrey achter de rug. Het gesprek was 'af en toe emotioneel', laat een insider weten aan persbureau AP. Het interview, dat werd gehouden op de ranch van Armstrong in Austin, komt donderdagnacht rond 03.00 uur Nederlandse tijd op televisie.

De bron, die anoniem wilde blijven, vertelde niet of Armstrong dopinggebruik heeft bekend. Het is de eerste keer dat de Texaan uitgebreid zijn verhaal doet na de publicatie van het vernietigende Usada-rapport, wat resulteerde in het kwijtraken van zijn zeven Tourzeges.

Voordat Armstrong aan het interview met Oprah begon, bracht hij een bezoek aan het hoofdkantoor van zijn stichting Livestrong om zijn excuses aan te bieden. Over zijn vermeende dopingverleden liet hij daar niets los.

Update 06.49 uur
Lance Armstrong heeft maandag in een interview met Oprah Winfrey toegegeven dat hij doping heeft gebruikt gedurende zijn loopbaan als wielrenner. Dat heeft een anonieme bron tegen de Amerikaanse krant USA Today gezegd.

Het interview werd maandag (lokale tijd) opgenomen, maar wordt pas donderdag uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Na afloop van de opnames bij Armstrong thuis in de Texaanse stad Austin meldde de presentatrice via Twitter dat het interview 2,5 uur duurde. Tijdens het gesprek zou hij meerdere keren emotioneel hebben gereageerd.

Het Oprah Winfrey Network (OWN) waar het interview te zien zal zijn, noch het management van Armstrong willen de bekentenis bevestigen. Ook is het nog onduidelijk welke prestatiebevorderende middelen de oud-profrenner gebruikt heeft.

De geruchten dat Armstong zijn dopinggebruik zou opbiechten deden al langer de ronde. Voor het interview bezocht de zevenvoudig Tourwinnaar de Livestrong Foundation, de stichting die hij heeft opgezet voor de strijd tegen kanker. Daar bood hij de medewerkers zijn excuses aan. In november stapte hij uit het bestuur van de stichting.