Eerste boringen gasopslag Bergermeer

De eerste gasboringen in de Noord-Hollandse Bergermeerpolder bij Alkmaar beginnen woensdag. De stalen pijpen worden tot ruim twee kilometer in de aardbodem geslagen. In totaal boort Taqa Energy er de komende twee jaar veertien gasopslagputten, meldt het bedrijf dinsdag.

In de afgelopen maanden werden al enkele voorbereidingen getroffen om met de boringen te beginnen. Zo moest er een boortoren komen en werd een begin gemaakt met de boorschachten.

De komst van de ondergrondse gasopslag leidde van meet af aan tot veel weerstand onder omwonenden. Ze zijn bang voor aardbevingen en twijfelen aan de veiligheid van de aardgasputten. Ook zetten zij kanttekeningen bij het nut en de noodzaak van gasopslag.

In mei 2011 gaf het kabinet toestemming voor de gasopslag. Een jaar later verklaarde de Raad van State de laatste bezwaren tegen het plan ongegrond, waarmee groen licht werd gegeven voor de opslag. Tegen de uitspraak van de hoogste bestuursrechter was geen hoger beroep mogelijk.

Taqa heeft maatregelen genomen om te zorgen dat de overlast voor de omgeving binnen de perken blijft. Zo staat er een geluidsscherm en is de boortoren ingepakt met geluidsisolerend materiaal. Het boren van een put duurt zo'n veertig tot zestig dagen. De boringen gaan de komende twee jaar dag en nacht door.