'AFM wil meer pensioenrechten voor jongeren'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat jongeren voor hun pensioenpremie hogere pensioenrechten krijgen. De premie die jongeren betalen, staat lang vast in de pensioenkas en levert daardoor relatief veel rendement op. Dat meldt Het Financieele Dagblad dinsdag.

Volgens de krant stelt AFM-bestuurder Harman Korte dat het probleem is ontstaan doordat jongeren vaker van baan wisselen en daarmee vaak ook van pensioenfonds. Bij het pensioenfonds waar zij op jongere leeftijd zaten, maakt de ingelegde premie veel rendement, maar daar ziet de werknemer zelf weinig van terug. Als een jongere op latere leeftijd bijvoorbeeld zzp'er wordt, of de arbeidsmarkt verlaat, dan profiteert hij niet van het voordeel dat ouderen hebben om een tijd lang relatief weinig premie te betalen.

Volgens Korte 'kan de huidige subsidie van jong naar oud niet langer op begrip rekenen'. Hij stelt voor dat jongeren ofwel dezelfde pensioenrechten houden en daarvoor minder premie hoeven te betalen, ofwel meer rechten krijgen voor hun huidige premie. Dat laatste heeft de voorkeur van Korte.

Harman Korte deed zijn uitspraken maandag op een pensioencongres van Ernst & Young.


'AFM wil meer pensioenrechten voor jongeren' (Foto: Novum)