[Dakar] Despres grijpt de leiding

Laptop.

Cyril Despres heeft bij de motoren de leiding in het klassement gegrepen. De Fransman nam in de tiende etappe van Cordoba naar La Rioja het stokje over van Ruben Faria die maar één dag van de eerste positie heeft kunnen genieten. De etappe won hij niet, die eer moest hij laten aan Joan Barreda Bort. Frans Verhoeven werd met een keurige tiende plaats de beste Nederlander.

Na het wegvallen van David Casteu ligt de weg naar de eindzege open voor Despres. De Fransman ging net als gisteren in de aanval en zag dat vandaag beloond worden met de tweede plaats op 1.15 minuten van Barreda Bort. Klassemenstleider Faria kende een moeizame dag en moest ten opzichte van de dagwinnaar ruim acht minuten inleveren. Verhoeven had twee minuten meer nodig. Henk Knuiman deed het met een 24e plaats op ruim 25 minuten achterstand ook goed.

In het klassement heeft Despres nu 1.37 minuten voorsprong op Faria. Francisco Lopez bezet de derde plaats met een achterstand van ruim dertien minuten. Verhoeven klom naar een dertiende plaats op bijna een uur van de Franse leider. Knuiman staat 22e op 2.15 uur achterstand.

De dagzege bij de quads werd net als gisteren een prooi voor Lukasz Laskawiec, 1.35 minuten voor Ignacio Nicolas Casale. Kees Koolen deed het goed met een tiende plaats op zestien minuten achterstand. In het klassement behoudt Marcos Patronelli een voorsprong van anderhalf uur op Casale. Koolen staat negentiende op bijna tien uur achterstand.