'Verbod Khamenei op kernwapens is absoluut'

De discussie of Iran atoomwapens probeert te ontwikkelen is zinloos, want Irans hoogste leider ayatollah Ali Khamenei heeft kernwapens verboden. Dat heeft een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd.

Volgens woordvoerder Ramin Mehmanparast moet het Westen de betekenis van het edict van Khamenei goed begrijpen: "Er is niets hoger dan de fatwa van de verheven opperste leider dat het kader van onze activiteiten op nucleair terrein definieert. Wanneer de hoogste jurisprudent en autoriteit in de leiding van het land een fatwa uitvaardigt, dat hebben wij die allemaal op te volgen."

Khamenei, die in alle staatszaken in Iran het laatste woord heeft, heeft vorig jaar gezegd dat Iran geen kernwapens ambieert. Hij noemde het bezit van zulke wapens een 'zonde', alsook 'nutteloos, schadelijk en gevaarlijk'.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten verdenken Iran ervan zijn civiele atoomprogramma te gebruiken als dekmantel voor het ontwikkelen van kernwapens. Iran ontkent de beschuldigingen en zegt dat het programma vreedzaam is en gericht op het opwekken van elektriciteit en produceren van radio-isotopen voor medische doeleinden.

Woensdag staan in Teheran nieuwe besprekingen gepland met het Internationaal Atoomenergie Agentschap, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties. Woordvoerder Mehmanparast zei dat Iran bereid is over alle kwesties opheldering te verschaffen door middel van een akkoord met het IAEA. "Als er onduidelijkheden of zorgen zijn, zijn wij bereid deze onduidelijkheden op te helderen", zei hij. Maar de woordvoerder leverde ook kritiek op het IAEA. Iran heeft in het verleden ook alle vragen van het IAEA beantwoord, maar in plaats van een verklaring van geen bezwaar te geven kwam het steeds met nieuwe beschuldigingen op basis van 'vermeende studies' door de vijanden van Iran, zei hij.

Met die term verwijst Iran naar een geschil over Parchin, een militair complex ten zuidoosten van Teheran waar Iran volgens het IAEA explosieven heeft getest die nodig zijn om een kernlading tot ontploffing te brengen. Volgens Iran zijn de verdenkingen van het IAEA gebaseerd op onjuiste informatie verschaft door de VS, Israël en anderen. Mehmanparast zei dat aan die beschuldigingen een eind moet komen als Iran tot overeenstemming komt met het IAEA. "De verplichtingen van de andere partij moeten duidelijk gespecificeerd worden. Als er iedere dag iets wordt beweerd over een plek in Iran en (het IAEA) onder een dergelijk voorwendsel onze militaire faciliteiten wil bezoeken, komt er nooit een einde aan deze kwestie."