Regisseur Nagisa Oshima (80) overleden

De Japanse regisseur Nagisa Oshima is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Dat schrijft onder meer het British Film Institute. Oshima maakte 52 films en is in het Westen vooral bekend van Merry Chritsmas Mr. Lawrence uit 1983 met David Bowie, Tom Conti en Takeshi Kitano in de hoofdrollen.

Oshima kreeg in 1996 een hersenbloeding, maar begon drie jaar later weer met regisseren. Internationaal stond hij hoog aangeschreven. Zijn film Empire of Passion uit 1978 werd in Cannes genomineerd voor de Gouden Palm en won de prijs voor beste regie.

Met Empire of Passion, die scènes van harde porno bevat, wilde Oshima zich verzetten tegen de toen geldende Japanse censuur. Overigens is in Japan nog steeds geen ongecensureerde versie van de film beschikbaar.

Nog driemaal zouden Oshima's films voor de Gouden Palm worden genomineerd, waaronder Merry Chritsmas Mr. Lawrence, over Engelse gevangenen in een jappenkamp, en Taboo uit 1999, over broeiende privéproblemen van trainende samoerai in het Japan van de zeventiende eeuw.


Regisseur Merry Christmas Mr. Lawrence overleden (Foto: Novum)