[Dakar] Roma wint, Wevers valt uit

Laptop.

Nani Roma heeft de negende etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Spanjaard was tussen San Miguel de Tucuman en Cordoba ruim vier minuten sneller dan klassementsleider Stephane Peterhansel. Voor Nederland was er drama, want de goed geklasseerde Erik Wevers viel uit nadat zijn auto na een crash in brand was gevlogen.

De negende etappe bleek voor een aantal toppers het eindstation te zijn. Na Wevers moest ook Nasser Al-Attiyah opgeven. De Qatarees stond tweede in het algemeen klassement en leek de enige nog te kunnen zijn die Peterhansel kon bedreigen. Hij verloor tijdens de etappe al ruim tien minuten op de Fransman en strandde met zijn buggy uiteindelijk vier kilometer van de meet van de etappe met een motorisch probleem. Eerder overkwam zijn teamgenoot Carlos Sainz dit al.

Guerlain Chicherit stond ook nog redelijk hoog in het klassement, maar moest vandaag anderhalf uur prijsgeven. Onder meer Gert Huzink profiteerde van de ellende van anderen door een dertiende tijd te laten noteren op ruim een half uur van de winnaar. De buggies van Jurgen van den Goorbergh en Tim Coronel werden 31e en 32e op ruim een uur. Chris Leyds is nog onderweg.

In het klassement heeft Peterhansel nu een voorsprong van ruim 49 minuten op Giniel de Villiers. Leonid Novitskiy bezet de derde plaats op ruim 56 minuten achterstand. Door het wegvallen van Wevers is Huzink nu de beste Nederlander op een 27e plaats op bijna elf uur van Peterhansel.