'Kreta oorsprong Westerse oorlogsvoering'

We weten al lang dat oorlogsvoering bijna net zo oud is als de mens. Al van in den beginne sloegen mannen van de ene groep de hoofden van mannen uit de andere groep het hoofd in, op zoek naar bezit, vrouwen en prestige. Maar hoe zijn we dan van de eerste mens tot de enorme veldslagen met allerhande wapentuig in de middeleeuwen gekomen?

Een onderzoeker zegt dat we daarvoor naar de Minoïsche beschaving moeten kijken, die zo'n 5500 jaar geleden in Kreta ontstond en tot aan de 13e eeuw v.C. floreerde. Het populaire idee dat het een vreedzame en pacifistische samenleving was, moet volgens archeoloog Barry Molloy van de University of Sheffield stevig bijgesteld worden.

"Sterker nog," zegt Molloy: "We moeten naar Kreta kijken voor de oorsprong van de wapens die Europa tot in de middeleeuwen hebben gedomineerd, namelijk zwaarden, ijzeren strijdbijlen, schilden, speren en waarschijnlijk ook het harnas."Hij stelt dat de Minoïsche beschaving allerminst vreedzaam was, maar juist was doordrenkt van oorlog en militairisme.

Naast directe bewijzen als gevonden wapens, concentreerde hij zijn onderzoek op indirecte bewijzen in de sociale omgangsnormen en de cultuur van de Minoërs: "Als we oorlog bekijken als een normatief proces dat kruisverwijzingen en verwante rituelen heeft in sociale gebruiken, kunnen we zien dat de Kretenzische samenlevingen doordrenkt waren van krijgers en krijgerschap."

Zo zag hij aanwijzingen in het beoefenen van vechtsporten als boksen en worstelen, die ook in de latere Griekse culturen nog als een vorm van training voor de oorlog golden. Ook het befaamde stierenspringen was volgens Molloy een manier om zich klaar te maken voor de oorlog.

Een fresco uit Knossos met een man die een stierensprong uitvoertEen fresco uit Knossos met een man die een stierensprong uitvoert