Obama presenteert nieuwe wapenwet woensdag

De Amerikaanse president Barack Obama presenteert woensdag nieuwe wetgeving die wapenbezit aan banden legt. Dat heeft het Witte Huis dinsdag meegedeeld. Enkele van de maatregelen zijn een verbod op het bezit van zogenoemde aanvalswapens, een limiet op het aantal kogels dat in een magazijn kan en strengere controles bij de aanschaf van een vuurwapen.

De regering van Obama heeft bij de totstandkoming van de wet snel gehandeld, om te voorkomen dat de kwestie van het wapenbezit naar de achtergrond verdwijnt. Na het bloedbad op een basisschool in de staat Connecticut klonk de roep om strengere wapenwetgeving sterker dan ooit. Maar zoals dat vaak gaat met dit soort kwesties kalfde de verontwaardiging met het voortschrijden van de tijd weer af.

De staat New York ging ondertussen akkoord met de strengste wapenwetgeving in het land en drong er bij andere staten op aan dezelfde stap te zetten. Zowel de Democraten als de Republikeinen stemden voor de wet.

Onder de bevolking bestaat echter ook veel verzet tegen de strengere wetgeving, met name onder wapenbezitters die vrezen dat ze hun schiettuig moeten inleveren.