"Ajax moet vermoeidheid compenseren in Klassieker"

Als het aan Frank de Boer had geleden had Ajax de afgelopen week in Turkije haar kamp opgeslagen. Vanwege sponsorbelangen togen de Amsterdammers echter naar Brazilië.

Volgens sportfysioloog Jos Geijsel kan de formatie van De Boer aankomend weekend in de Klassieker tegen Feyenoord de gevolgen ondervinden van de verre tocht naar Zuid-Amerika. Met name de lange reisafstand en de temperatuurverschillen (het kwik in Rio de Janeiro raakte geregeld de dertig graden aan) spelen een belangrijke rol.

"Door alle aanpassingen moet bijvoorbeeld de hormoonspiegel van de spelers opnieuw worden gesynchroniseerd. Dat betekent dat je de eerste dagen niet optimaal kunt trainen. Pas donderdag of vrijdag kan Ajax weer echt voluit. Dat is betrekkelijk kort op de wedstrijd", analyseert Geijsel tegenover het Algemeen Dagblad.

Als een volleerd voetbaltrainer gaat de inspanningsfysioloog dieper op de kwestie in. "Ajax zal de fysieke achterstand op Feyenoord in technisch of tactisch opzicht moeten compenseren. Gezien de speelwijze van Frank de Boer, die graag veel druk zet op de tegenstander, wordt dat erg interessant. Die tactiek kost immers veel energie en kracht. Ze hebben het thuisvoordeel, dat kan schelen. Maar Feyenoord staat vooraf gezien op een kleine voorsprong."