FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 juni 2012

Kamer steunt uitbreiding missie tegen piraten

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de uitbreiding van de NAVO-operatie Ocean Shield die is gericht tegen piraterij in de wateren voor Somalië. De uitbreiding kost 13,1 miljoen euro.

De uitbreiding houdt in dat extra mariniers, twee Cougar-helikopters en een onbemand vliegtuigje worden ingezet. Op verzoek van de NAVO gaat ook een onderzeeboot voor twee maanden aan de operatie meedoen. De extra capaciteit wordt vooral gebruikt voor het vergaren van inlichtingen.

Eerder heeft de Tweede Kamer de uitbreiding van de antipiraterijmissie van de EU, operatie Atalanta, controversieel verklaard. Die zou mogelijk hebben gemaakt dat Nederland zou meewerken aan acties vanaf zee of uit de lucht tegen logistieke kampen van piraten op land. Ocean Shield heeft die bevoegdheid niet.

De Nederlandse commandeur Ben Bekkering voert het commando over Ocean Shield. Nederland doet sinds eind april 2010 mee aan deze operatie.

Kamer steunt uitbreiding missie tegen piraten
Kamer steunt uitbreiding missie tegen piraten (Foto: ANP)

Leers behoudt bedenktijd slachtoffers mensenhandel

Demissionair minister van Asiel Gerd Leers (CDA) is niet voornemens om de bedenktijd voor buitenlandse slachtoffers van mensenhandel om aangifte te doen te beperken. Dat zei hij dinsdag in een Kamerdebat over mensenhandel. "De bedenktijd staat als een huis", zei Leers.

Leers had bij de Kamer de suggestie gewekt dat hij de bedenktijd van drie maanden terug wilde dringen. Op die manier zou hij misbruik tegen willen gaan.

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corrinne Dettmeijer reageerde kritisch op dit plan. Ook de Kamer wilde opheldering. De bedenktijd voor slachtoffers van mensenhandel is er, omdat veel meisjes die gedwongen in de prostitutie werken getraumatiseerd zijn en geen aangifte durven te doen.

Leers zei afstand te nemen van de suggestie dat hij de bedenktijd wilde afschaffen. Wel wil hij het misbruik van de regeling tegengaan. Hij wees er op dat er vrouwen zijn die na vijf jaar illegaal in Nederland te zijn geweest, beroep doen op de regeling. Die tijd mogen ze vervolgens in Nederland blijven.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur en PVV-Kamerlid Andre Elissen wezen op de vele valse aangiftes van mensenhandel. Het onderzoek dat volgt op zo'n aangifte kan wel twee jaar duren, en al die tijd mogen de vrouwen die aangifte hebben gedaan in Nederland blijven.

De Kamer drukte de minister op het hart dat de bedenktijd voor aangifte cruciaal is in de bestrijding van mensenhandel. "We moeten pal staan voor de slachtoffers", zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. D66-Kamerlid Magda Berndsen vroeg het kabinet om meer capaciteit voor opvang voor slachtoffers.

Senna wint Trofeo Lorenzo Bandini

Bruno Senna heeft de Trofeo Lorenzo Bandini 2012 gewonnen. De Williams-coureur krijgt de trofee omdat hij een belangrijke bijdrage aan de autosport heeft geleverd. Hij krijgt de prijst op 15 juli in Brisighella uitgereikt.

De prijs is vernoemd naar Lorenzo Bandini die in 1967 tijdens de Grand Prix van Monaco bij een ongeval om het leven kwam. In 1992 is de naar hem vernoemde prijs voor het eerst uitgereikt.

Onder meer Michael Schumacher, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton hebben onder grote publieke belangstelling de twaalf kilometer lange tocht van Faenza naar Brisighella gemaakt.

Senna is trots dat deze prijs hem ten deel valt. "Het is een enorme eer om deze trofee te krijgen. Zeker als je kijkt naar welke coureurs me voor zijn gegaan. Ik wil iedereen graag bedanken voor hun steun. Ik kijk uit naar de ceremonie volgende maand. Het belooft een mooi evenement te worden."

Bruno Senna krijgt de Trofeo Lorenzo Bandini (Foto: Pro Shots)

Traangas en rubberkogels voor Poolse hooligans

De Poolse politie heeft dinsdag traangas en rubberkogels afgeschoten om zich een groep jonge Poolse hooligans van het lijf te houden die de agenten met flessen bekogelden tijdens de voetbalwedstrijd Polen-Rusland in Warschau.

De botsingen deden zich dinsdagavond voor in de buurt van een fanzone in het stadscentrum waar duizenden mensen de wedstrijd op grote beeldschermen volgden. Het geweld leek los te staan van de vechtpartijen tussen Poolse en Russische supporters voorafgaand aan de wedstrijd.

Een AP-verslaggever was getuige van de ongeregeldheden. Een van de relschoppers riep dat hij de politie aanviel omdat hij ze haatte.


Traangas en rubberkogels voor Poolse hooligans (Foto: Novum)

Bradley Manning bedankt voor steun

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning heeft dinsdag in een verklaring via zijn advocaat dank betuigd voor de blijken van steun die hij heeft mogen ontvangen. Manning staat voor een krijgsraad terecht voor het doorspelen van honderdduizenden vertrouwelijke overheidsdocumenten naar de klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

"Ik ben dankbaar voor jullie steun en onder de indruk van jullie voortdurende inspanningen", luidde de verklaring.

De Amerikaanse autoriteiten vervolgen Manning wegens hulp aan de vijand. Voor de mensen die hem steunen is de 24-jarige soldaat echter een dappere klokkenluider, die oorlogsmisdaden en Amerikaanse hypocrisie aan de kaak heeft gesteld.

Nieuwe screenshots Black Mesa: Source

Een paar dagen terug hebben we nog bericht dat de Half-Life 1 remake/modifcatie genaamd Black Mesa:Source nog lang niet dood is. Na een actie voor 20.000 likes op Facebook zien we wat de makers ons beloofd hebben.

Ze zijn gisteren namelijk begonnen met hun zogenaamde social media-campagne, en zullen steeds meer nieuwe dingen laten zien tot ze de mod gaan uitbrengen. De eerste serie behelst een aantal screenshots die er helemaal niet slecht uit zien.

Black Mesa source

black mesa source

black mesa source

black mesa source

black mesa source

black mesa source

black mesa source

black mesa source

FOK!tv: Elfjes en prinsessen op de EFF

Onlangs vond in Haarzuilens weer een Elf Fantasy Fair plaats. FOK!tv was er weer bij om de leukste elfjes en prinsessen vast te leggen.

Veel bezoekers waren weer bijzonder creatief. Verder kwamen we FOK!ster TheWitch nog tegen, dit keer zonder Remlof. Hoe zit dat. En als je echte vampiertanden in je mond laat implanteren. Is dat niet lastig. Tot slot kwamen we oudgediende Claudia Star tegen in een wel heel aparte outfit.

720P:

 

1080P

player:
http://www.videolan.org/

Magistraten: PVV of D66?

Op zijn 19de werd Momo tegen zijn zin in betrokken in een woordenwisseling. Een knaap die niet veel ouder was dan hij wist hem te raken op een manier die het meeste pijn deed: 'je moeder was een kankerwijf - ze had de kanker in zich, dat kankerwijf'. Even was er kortsluiting, gevolgd een welgerichte vuistslag. Het klootzakje viel achterover, knalde met zijn achterhoofd op de straat en werd blijvend invalide.

[Euro 2012] Uitslagen groep A

Vanavond werd in groep A de tweede speelronde afgewerkt. Griekenland begon om 18:00 uur aan de wedstrijd tegen Tsjechië, waarna om 20:45 uur de wedstrijd tussen Polen en Rusland van start ging. Hieronder vind je een overzicht van vandaag.

Bliksemstart Tsjechië levert drie punten op

Tsjechië heeft zijn tweede groepswedstrijd op het EK voetbal met 2-1 van Griekenland gewonnen. De twee Tsjechische goals stonden zes minuten na aanvang van de wedstrijd al op het scorebord.

In de derde minuut nam Petr Jirácek de bal goed aan, verraste verdediger Holebas en liet doelman Chalkias kansloos. Nog eens drie minuten later was het opnieuw raak. Gebre Selassie gaf de bal mooi voor en Pilar werkte de bal met zijn knie in het doel al had hij wel wat hulp van wederom een falende Griekse verdediging. Griekenland kwam er alleen via Salpingidis aan te pas. Hij trof zelfs doel, maar deze werd afgekeurd wegens buitenspel.

Griekenland begon een stuk sterker aan de tweede helft. In de 52e minuut kwamen de Grieken dan ook terug tot 1-2. Gekas kon de bal binnenschieten na een blunder van doelman Cech, die met een ploeggenoot in botsing kwam. Hier zou het uiteindelijk bij blijven. Al had dat meer te maken met het slordige spel van beide landen.

Lees hier het gehele verslag nog eens na.

Polen pakt opnieuw een punt

Polen heeft ook in zijn tweede groepswedstrijd de punten moeten delen. In de wedstrijd tegen Rusland, dat het eerste duel tegen Tsjechië met 4-1 won, werd het uiteindelijk 1-1.

Polen zorgde in het eerste half uur voor het meeste gevaar. Boenisch en Obraniak kregen de beste kansen, maar keeper Malafeev wist zijn land voor een achterstand te behoeden. In het vervolg leken de Polen op voorsprong te komen, maar de treffer van Polanski ewrd wegens buitenspel afgekeurd.

Vlak voor rust kwamen de Russen na kansen van Kerzhakov en Dzagoev op voorsprong. De laatstgenoemde speler liet namelijk zijn derde treffer van dit EK voetbal aantekenen. Na de thee kwam Polen sterk uit de kleedkamer en kreeg direct goede mogelijkheden. Malafeev hield zijn land echter weer op de been. Toch boog de sluitpost uiteindelijk voor Blaszczykowski, die verwoestend uithaalde.

In de slotfase was Rusland nog dichtbij de zege, maar Polanski zag zijn poging gekeerd worden. Polen probeerde in de slotfase nog wel op zoek te gaan naar doelpunten, maar ook zij wisten nauwelijks voor gevaar te zorgen.

Lees hier het gehele verslag nog eens na.



Uitslagen groep A:

Thuis Uit Uitslag
Griekenland Tsjechië 1-2
Polen Rusland 1-1


Stand:

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Rusland 2 1 1 0 4 5-2
2 Tsjechië 2 1 0 1 3 3-5
3 Polen 2 0 2 0 2 2-2
4 Griekenland 2 0 1 1 1 2-3


Laatste ronde groep A:

Datum Thuis Uit
16/06, 20:45 uur Griekenland Rusland
16/06, 20:45 uur Tsjechië Polen

'Rusland levert Syrië gevechtshelikopters'

De Verenigde Staten hebben dinsdag Rusland beschuldigd van de levering van gevechtshelikopters aan het bewind van de Syrische president Bashar Assad. Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton waarschuwde voor een dramatische escalatie van het vijftien maanden oude conflict in Syrië.

Clinton zei zich te baseren op 'jongste informatie'. Zij sprak bij het Brookings Institution, een denktank in Washington. Clinton deed daar een beroep op Moskou te helpen bij het doorzetten van een plan voor een politieke transitie in Syrië.

Rusland heeft steeds gezegd tegenstander te zijn van buitenlands ingrijpen in het conflict in Syrië. Het heeft ook verklaard geen wapens te zullen leveren waarmee de regering de opstand kan neerslaan.

[Groep A] Uitslag Polen - Rusland

Rusland en Polen hebben vandaag met 1-1 gelijkgespeeld. Voor rust wist Alan Dzagoev de Russen op voorsprong te zetten, maar Jakub Blaszczykowski scoorde na de pauze de gelijkmaker. Rusland gaat na twee duels nog steeds aan de leiding in Groep A, terwijl Polen met twee gelijke spelen de derde plek inneemt.

Rusland nam direct vanaf het beginsignaal het initiatief tegen het gastland, maar het was Polen dat de eerste grote mogelijkheden kreeg om de score te openen. Uit een vrije trap van Obraniak kreeg linksback Boenisch de kans om de bal binnen te koppen. Malafeev reageerde echter uitstekend en behoedde Rusland in de beginfase van een achterstand. Ook op een kopbal van Obraniak had Malafeev een passend antwoord. De Polen bleven gedurende de openingsfase de gevaarlijkste ploeg. Zo schoot Lewandowski na tien minuten spelen van grote afstand maar net over het Russische doel.

Via Polanski leken de Polen zelfs op voorsprong te komen, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. De Russen probeerden vooral via Kerzhakov en Dzagoev, uitblinker tegen de Tsjechen, de aanval te zoeken, maar stuitten steeds op de hechte Poolse verdediging. Tien minuten voor tijd werd de Poolse defensie echter geklopt door een doelpunt van opnieuw Dzagoev. De Russische middenvelder wist een vrije trap van Arshavin met zijn schouder achter PSV-goalie Tyton te werken. Polen kwam er in de slotfase van de eerste helft niet uit. Rusland kreeg daarentegen nog een aantal mogelijkheden om de score uit te breiden, maar het vizier van onder meer Kerzhakov stond niet op scherp. Daardoor ging de ploeg van bondscoach Dick Advocaat met een voorsprong van 0-1 de rust in.

Ludovic Obraniak (Polen) en Igor Denisov (Rusland) in duel om de bal (Foto: Pro Shots)

De onderbreking leek Polen goed te doen, want in de eerste minuut na rust kreeg Lewandowski meteen een grote mogelijkheid om de gelijkmaker te scoren. De spits had echter net iets teveel tijd nodig en daardoor had Malafeev opnieuw antwoord op de inzet van de Pool. Niet veel later kreeg Lewandowski opnieuw een grote kans. Malafeev was echter alert en stompte de bal net voor het hoofd van de Poolse spits weg. Toch bleven ook de Russen gevaarlijk. Zhirkov kreeg na tien minuten een kans om de score uit te breiden, maar de linksback van Anzhi Makhachkala maaide uit kansrijke positie volledig over de bal heen.

In de 56e minuut bracht spelmaker Blaszczykowski het Nationaal Stadion in Warschau in extase. De middenvelder sneed naar binnen en haalde verwoestend uit. De bal belandde uiteindelijk in de verre hoek achter Malafeev in het Russische doel en Blaszczykowski bracht daarmee Polen op 1-1. Rusland leek even van slag, maar ging snel weer op zoek naar de voorsprong. Tien minuten na de Poolse treffer leek deze er te komen. Dzagoev werd knap vrijgespeeld, maar Tyton redde sterk op de inzet van de Rus. Aan de andere kant moest Malafeev vol aan de bak op een schot van Polanski.

Twintig minuten voor tijd greep Advocaat in en wisselde de opnieuw tegenvallende Kerzhakov voor Pavlyuchenko, de maker van de 4-1 tegen Tsjechië. Toch kregen de Russen nauwelijks kansen meer. Polen probeerde in de slotfase nog wel op zoek te gaan naar doelpunten, maar ook zij wisten nauwelijks voor gevaar te zorgen. Daardoor deelden Rusland en Polen de punten, iets waar de Russen het meest tevreden mee zullen zijn.

Karakteristieken:

Polen

1 - 1

Rusland

  57' Blaszczykowski    37' Dzagoev
  Gele kaart: Lewandowski, Polanski (Polen), Denisov, Dzagoev (Rusland)
 
Stadion: Nationaal Stadion, Warschau
Toeschouwers: 58.000
Arbiter: Stark (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Piszcek
Wasilewski
Perquis
Boenisch
Dudka (Mierzejewski/73)
Polanski (Matuszczyk/85)
Blaszczykowski
Murawski
Obraniak (Brozek/90+2)
Lewandowski
  Malafeev
Anyukov
Berezutski
Ignashevich
Zhirkov
Shirokov
Denisov
Zyrianov
Dzagoev (Izmaylov/80)
Kerzhakov (Pavlyuchenko/70)
Arshavin

Filmfonds Hubert Bals steunt 19 projecten

Negentien buitenlandse filmprojecten krijgen financiële steun uit het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam. Het gaat om 260.000 euro voor films uit Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Oost-Europese landen. Dat heeft het IFFR dinsdag bekendgemaakt.

Beginnende filmmakers uit China, India, Oeganda, Servië, Mexico en Brazilië, krijgen bijdragen uit het fonds. Het is genoemd naar de oprichter van het IFFR Hubert Bals. Verder kunnen de ervaren regisseurs Pablo Stoll (Uruguay), Aditya Assarat (Thailand) en Tariq Teguia (Algerije) financiële steun tegemoet zien.

Als ze op tijd gereed zijn, zal een aantal van deze films op het festival in 2013 worden vertoond. De 42ste editie wordt van 23 januari tot 3 februari gehouden.

Filmfonds Hubert Bals steunt 19 projecten
Filmfonds Hubert Bals steunt 19 projecten (Foto: ANP)

Eerste vrouwelijke politiechef in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als nationale politiechef aangesteld. President Jacob Zuma maakte de aanstelling van Mangwashi Victoria Phiyega dinsdag bekend.

Zuma maakte tegelijkertijd het ontslag van de voorganger van Phiyega, Bheki Cele, bekend. Uit een rapport dat in februari uitkwam bleek dat Cele de lease van politiebureaus niet openbaar had aanbesteed, waardoor er meer voor de gebouwen werd betaald dan nodig was. Over het ontslag van Cele werd al dagen gespeculeerd.

De voorganger van Cele, Jackie Selebi, slaagde er ook niet in zijn functie naar behoren te vervullen. Hij zit momenteel een celstraf van vijftien jaar uit wegens corruptie. Selebi liet zich mee uit winkelen nemen door een drugssmokkelaar in ruil voor informatie over lopende onderzoeken van de politie.

Lichaam gevonden in jachthaven Workum

In de jachthaven van het Friese Workum is dinsdagavond een lijk gevonden. Het gaat waarschijnlijk om een sinds zondag vermiste 58-jarige Duitser, maar dat is nog niet zeker. De politie verwacht daar woensdag meer duidelijkheid over nadat de man is geïdentificeerd.

Watersporters die met hun boot naast de man in de haven lagen afgemeerd, zagen de Duitster zondag rond 11.00 uur voor het laatst. Toen ze vier uur later terugkeerden van een uitstapje troffen ze zijn boot leeg en niet-afgesloten aan. De Duitse politie meldde een dag later dat de man uit Witten, in de buurt van Dortmund, niet thuis of op zijn werk was verschenen.

Duikers zochten maandagavond ook al in het water rondom de boot. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) trof het lichaam dinsdag rond 20.00 uur aan.

Keith Bakker vindt zichzelf geen slecht mens

Keith Bakker vindt dat hij geen slecht mens is. De afkickgoeroe kreeg twee maanden geleden een celstraf van vijf jaar opgelegd wegens seksueel misbruik van ex-cliënten.

Bakker geeft aan dat hij 'meer dan spijt' heeft van zijn daden. "Als je geen spijt hebt, dan ben je een slecht mens", zei de 51-jarige dinsdag in het KRO-programma Profiel. "Ik maak fouten, dus ik ben geen slecht mens."

In drie gevallen werd verkrachting bewezen geacht, maar daar is Bakker het niet mee eens. De ex-verslaafde gaf eerder wel aan grenzen te hebben overschreden met zijn ex-cliënten. "Het is simpel. Ik ben geboren met de ziekte van verslavingen." Na zijn drugsverslaving raakte Bakker naar eigen zeggen verslaafd aan seks. "De verslaving is teruggekomen op een andere manier. Seks en lust die slachtoffers maken, dat is erger dan een drugsverslaving."

Bakker zegt dat hij momenteel in 'een hel' leeft. Hij werd vorig jaar aangevallen in de gevangenis en ook zaterdag had een medegevangene het op hem gemunt. Hij werd vervolgens overgeplaatst naar een gevangenis in Lelystad. "Ik ben heel zwaar aangevallen zaterdag, het is heel erg en heftig", vertelt Bakker. "Als er een hel bestaat, dan zit ik erin. Ik moet puur overleven hier binnen."

Toestand Mubarak stabiel

De toestand van de Egyptische ex-president Hosni Mubarak is dinsdag gestabiliseerd. Volgens bronnen in het ziekenhuis van de gevangenis waar Mubarak een levenslange straf uitzit moest hij dinsdag eenmaal vijf minuten aan de beademing worden gelegd. Maandag meldden de bronnen nog dat Mubarak in een coma lag.

Volgens anonieme bewakers in de Torah-gevangenis lijdt Mubarak aan hoge bloeddruk, heeft hij moeite met ademhalen en is hij weggezonken in een diepe depressie. Artsen in het ziekenhuis moesten maandag tot tweemaal toe een defibrillator gebruiken om het hartritme van Mubarak te stabiliseren.

Haase mag naar Olympische Spelen

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Londen. De Nederlander moest voor 11 juni bij de beste 59 spelers op de wereldranglijst staan en voldeed met een veertigste stek ruimschoots aan deze kwalificatie-eis.

Haase gaf vanavond een reactie. "Het was al officieus bekend. Door mijn kwartfinaleplaats eind april in Monaco wist ik al dat ik aan de eis zou voldoen. Maar nu is het dus helemaal zeker. Het wordt een geweldige ervaring, maar ik ben er nu nog niet mee bezig. Ik heb eerst nog vijf andere toernooien op mijn programma staan. Daar focus ik me volledig op."

Hij hoopt samen met Jean-Julien Rojer ook in het dubbelspel uit te mogen komen. "Dat zou ook heel speciaal zijn, zeker voor hem. Ik kan nog wel mee tot Rio de Janeiro en later, maar voor Jean is het waarschijnlijk zijn enige kans om aan de Olympische Spelen te kunnen deelnemen. Ik verwacht binnen een week ook daarover wel duidelijkheid."

Bij de vrouwen zit Michaëlla Krajicek voorlopig in de wachtkamer. De Nederlandse kwalificeerde zich niet rechtstreeks voor Londen en wil via een wildcard alsnog deel gaan nemen aan de Spelen.

Haase mag naar de Olympische Spelen (Foto: Pro Shots)

Nieuwe beelden uit "The Dark Knight Rises"

Hieronder staat een nieuwe korte trailer van de binnenkort te verschijnen film The Dark Knight Rises, het laatste deel van de Batman-trilogie van Christopher Nolan. Deze film, met onder andere Christian Bale, Joseph-Gordon Levitt en Michael Caine komt op 20 juli in de Nederlandse bioscopen.

Gotham City wordt in deze film geconfronteerd met een nieuw gevaar genaamd Bane (een rol van Tom Hardy). Bane is een wrede schurk die in het verleden ernstig gewond is geraakt en zich nu enkel in leven kan houden met een verdovend gas. Hij vormt de tot nu toe grootste uitdaging voor Batman.


De veelbelovende nieuwe trailer voor The Dark Knight Rises.

Avondklok in delen Tunesië

De Tunesische autoriteiten hebben in de regio rond de hoofdstad Tunis en in verschillende delen van het binnenland een avondklok ingesteld. De maatregel werd dinsdag genomen naar aanleiding van gewelddadige protesten van radicale islamisten.

De avondklok geldt van 21.00 uur tot 05.00 uur, meldt het staatspersbureau TAP. Het is onbekend hoe lang de maatregel geldt.

Tunesische politieagenten losten eerder dinsdag waarschuwingsschoten om radicale islamistische betogers uiteen te drijven die een politiepost in brand hadden gestoken en een tentoonstelling hadden vernield van kunst die zij verwerpelijk vonden. Het was niet de eerste keer dat radicale islamisten op gewelddadige wijze hun ongenoegen toonden over iets wat hun niet zinde.

F. de Boer rekent op komst Narsingh

Ajax-trainer Frank de Boer rekent er nog steeds op dat hij volgend seizoen Luciano Narsingh onder zijn hoede heeft. De transfer wil al maanden maar niet tot stand komen. De transfer van sc Heerenveen-aanvaller Narsingh, die momenteel met Oranje op het EK actief is, sleept zich al maanden voort.

Ajax lijkt de voornaamste kandidaat voor de overname, maar zo nu en dan wordt ook PSV genoemd. De Boer is niet bang dat de komst van de EK-ganger afketst. "Ik heb het gevoel dat Luciano hier volgend seizoen speelt", aldus De Boer tegen Voetbal International. De overgang van Narsingh naar Amsterdam is vertraagd door de EK-deelname van de buitenspeler.

Een ander transfergerucht - dat rondom Chelsea-middenvelder Yossi Benayoun - verwijst De Boer naar het rijk der fabelen. De afgelopen week verschenen berichten over belangstelling van Ajax voor Benayoun, die afgelopen seizoen op huurbasis voor Arsenal uitkwam. De Boer weet niet waar die verhalen vandaan komen: "Superonzin."

'West Ham United wil Elia'

Eljero Elia mag zich verheugen in de belangstelling van West Ham United. De Engelse promovendus wil naast de Nederlander ook Milos Krasic van Juventus overnemen. Volgens Sky Sports Italia sprak manager Allardyce dinsdag met Juventus-directeur Fabio Paratici. Elia en Krasic werden daarbij genoemd als waarschijnlijke onderwerpen van gesprek.

Beide spelers kwamen afgelopen seizoen sporadisch in actie voor de club uit Turijn. Elia (25), die in 2011 werd weggekocht bij Hamburger SV, heeft nog een contract voor drie jaar bij de Oude Dame. Al na één seizoen hebben beide partijen echter aangegeven dat er geen toekomstperspectief meer is. Een transferverzoek is dan ook ingewilligd.

Krasic speelt al langer voor Juventus. Aanvankelijk maakte de international van Servië een goede indruk in Italië, maar als gevolg van blessures en tactische omzettingen werd hij naar de bank vedreven.

Namen van 35 politieke partijen geregistreerd

Aan de verkiezingen op 12 september kunnen minstens 35 partijen onder hun eigen naam meedoen. Dinsdag registreerde de Kiesraad zeven nieuwe politieke partijen.

De Partij van de Toekomst (PvdT), Familia, Libertarische Partij, Anti Europa Partij, Platform Gelijk Staatsburgerschap V/M, IQ-Partij; met IQ voor Eerlijkheid, en de Partij Onze Nederlandse Samenleving mogen onder hun eigen naam meedoen aan de verkiezingen. Partijen waarvan voor 18 juni de naam niet is geregistreerd kunnen dit niet. Bij deze partijen kom er dan alleen een nummer op de kandidatenlijsten en het stembiljet te staan.

Hero Brinkman zijn Onafhankelijke Burger Partij werd op 15 mei al geregistreerd. Zaterdag maakte hij echter bekend dat hij samengaat met Trots op Nederland. Brinkman kondigde wel aan dat hij onder een nieuwe naam met de verkiezingen meedoet. Hij heeft nog een kleine week om hier een knoop over door te hakken.

Leraar ontslagen om verbeteren examens

Een leraar Frans van een vmbo-opleiding in Dordrecht is ontslagen omdat hij met de eindexamens van 37 leerlingen had geknoeid. Hij had antwoorden van meerkeuzevragen verbeterd en viel door de mand toen de tweede corrector zich over de examens boog.

De directeur van het Wellantcollege zei dinsdag tegen RTV Rijnmond dat de tweede corrector argwaan kreeg omdat er bij de meerkeuzevragen opvallend veel verbeteringen waren aangebracht. De leerlingen hoeven het examen niet opnieuw te maken, omdat op de antwoordformulieren nog duidelijk te zien is wat ze oorspronkelijk hadden ingevuld.

De leerlingen horen woensdag of ze geslaagd zijn. Wie de score niet vertrouwt, mag het examen opnieuw maken.


Leraar Frans ontslagen om verbeteren examens (Foto: Novum)

Verplichte homovoorlichting scholen jaar uitgesteld

De verplichte voorlichting over homoseksualiteit op scholen is met een jaar uitgesteld. Eerder dit jaar besloot de ministerraad dat scholen vanaf 1 augustus dit jaar verplicht aandacht moeten schenken aan homoseksualiteit, maar minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil nu toch eerst advies vragen aan de Onderwijsraad.

In antwoord op Kamervragen van Pia Dijkstra (D66) schrijft de minister dat de Raad van State haar heeft verzocht advies te vragen aan de Onderwijsraad. "Zoals gebruikelijk heeft de regering gehoor gegeven aan dit verzoek", aldus de bewindsvrouw. Dat heeft volgens haar tot gevolg dat scholen niet eerder dan vanaf augustus 2013 kunnen worden verplicht tot voorlichting over homoseksualiteit.

Dijkstra vindt het uitstel onacceptabel. Ze heeft het idee dat het om een vertragingstactiek gaat en vraagt een debat aan, laat het Kamerlid via Twitter weten.

Van Bijsterveldt was er aanvankelijk tegen de voorlichting verplicht te stellen, omdat ze het aan de scholen zelf wilde overlaten. Toen een Kamermeerderheid een motie aannam die haar hiertoe opdroeg ging ze echter overstag.

Dale Oen overleed aan hartfalen

De Noorse topzwemmer overleed op 30 april jongstleden aan hartfalen. Dat heeft een autopsie, waarvan vandaag het rapport openbaar werd gemaakt, uitgewezen.

Dale Oen overleed op zijn hotelkamer tijdens een trainingskamp in het Amerikaanse Flagstaff aan een hartinfarct. Deze werd veroorzaakt door een verstopte slagader. "Het is voor ons bijna onbegrijpelijk dat een wereldkampioen van 26 jaar zo'n probleem met zijn hart kan ondervinden", aldus de teamarts van de Noorse zwemmers.

VVD en PvdA wijzen verbod rituele slacht af

VVD en PvdA in de Eerste Kamer blijven bij hun bezwaren en zijn tegen een verbod op onverdoofd, ritueel slachten. Een meerderheid in de Senaat wijst een verbod af, want ook D66, CDA, ChristenUnie en SGP spraken zich er dinsdag tegen uit. GroenLinks gaf aan dat het huidige voorstel niet op de steun van de volledige fractie kan rekenen.

De Senaat besprak dinsdag het wetsvoorstel waarmee Marianne Thieme (PvdD) onverdoofd slachten wil verbieden en de afspraken waarmee staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) het dierenwelzijn bij deze slacht wil verbeteren. PVV, SP, 50Plus en PvdD steunen Thieme. De Onafhankelijke Senaatsfractie (bundeling van regionale partijen) sprak zich nog niet uit.

Voor PvdA en VVD, de twee grootste partijen in de Eerste Kamer, zijn de afspraken die Bleker maakte met religieuze organisaties een goed alternatief voor het door Thieme gewenste verbod. De PvdA beschouwt het convenant "een belangrijke vooruitgang waarvoor een breed draagvlak is". De VVD ziet het ook als een goede aanzet voor nog meer verbeteringen.

Kamer maakt 'collegegeldvrij besturen' mogelijk

Studenten die hun studie stilleggen om plaats te nemen in het bestuur van bijvoorbeeld een studentenvereniging hoeven tijdens hun bestuursjaar niet langer collegegeld te betalen. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met het 'collegegeldvrij besturen', een amendement van de VVD en D66.

Nu kunnen studenten alleen aanspraak maken op een bestuursbeurs als zij staan ingeschreven bij de universiteit en dus collegegeld betalen. Door hieraan een eind te maken hoeven studenten niet langer te betalen voor het onderwijs dat zij niet volgen. De regeling geldt ook voor studenten die bijvoorbeeld aan topsport doen.

Volgens de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) is bij de besturen van studentenverenigingen met 'grote vreugde' op het besluit gereageerd. "Met Collegegeldvrij Besturen blijft het voor de student mogelijk zich een jaar in dienst van de vereniging of universiteit te stellen. Nu hoeven de onderwijsinstellingen het alleen nog maar over te nemen."

Nadeel van het voorstel is dat studenten tijdens hun bestuursjaar niet langer aanspraak kunnen maken op gratis reizen, studiefinanciering of het bijlenen van geld bij DUO.

De Tweede Kamer heeft dinsdag verder ingestemd met het voorstel van demissionair staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) om de geldigheidsduur van de OV-kaart voor studenten in te perken. Nu mogen studenten nog reizen tijdens de nominale duur van hun studie, plus drie extra mogelijke jaren. Die termijn wordt nu teruggebracht naar één jaar.

THQ-baas is niet in voor een volgende Darksiders

De nieuw aangestelde THQ-baas Jason Rubin staat schijnbaar niet te springen om een derde Darksiders-spel. In een interview met The Verge zegt Rubin dat hij van mening is dat het team van Vigil Games meer te bieden heeft dan het vertellen van het verhaal van de overige twee ruiters van de apocalyps.

Darksiders II is very interesting but I think I can get that team to make other very interesting games,” zegt Rubin in het interview. Darksiders II komt 17 augustus uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

CD: The Cult - Choice of Weapon

Doe het ze maar eens na. Sinds het begin van de jaren 80, rond de hoogtijdagen van de post-punk, levert The Cult, gevormd rondom zanger Ian Astbury en gitarist Billy Duffy, die bijgestaan worden door drummer John Tempesta en bassist Chris Wyse, op regelmatige basis albums af. Een repertoire dat sinds het debuut Dreamtime en de daaropvolgende klassieker Love van consistente kwaliteit is geweest, maar de vroege hit 'She Sells Sanctuary' nooit echt heeft kunnen overtreffen. Met het uitbrengen van Choice of Weapon, vijf jaar na hun voorlaatste album Born Into This, laten ze zien nog altijd gedreven muzikanten te zijn die, kijkend naar hun titel, maar één wapen nodig hebben: rocken.

The Cult

Papieren treinkaartje pas in najaar 2013 weg

Treinreizigers kunnen nog tot het najaar van 2013 met een papieren treinkaartje reizen. De NS wilde het papieren treinkaartje eind dit jaar afschaffen, maar geeft de reiziger nu meer tijd om aan de OV-chipkaart te wennen. "De klant bepaalt het tempo", legt een woordvoerder van de NS het besluit uit.

Volgens de zegsman hebben veel klanten iets meer tijd nodig om over te schakelen op de OV-chipkaart. "We hebben elk jaar negen miljoen klanten, van wie een groot deel incidenteel met de trein reist. We gaan de komende tijd meer aandacht besteden aan wat er voor hen gaat veranderen."

Mensen die sporadisch met de trein reizen moeten vanaf het najaar van 2013 gebruikmaken van een wegwerpchipkaart. Meer frequente reizigers met een voordeelurenkaart gaan vanaf begin volgend jaar al volledig over op de chipkaart. Nu kopen ze vaak nog een los kaartje, terwijl ze ook saldo op hun voordeelurenkaart kunnen zetten.


Papieren treinkaartje pas in najaar 2013 weg (Foto: Novum)

Van Marwijk: "Sfeer bij Oranje is prima"

De sfeer in de selectie van het Nederlands elftal heeft niet te lijden gehad onder de slechte EK-start. "De sfeer is prima", benadrukte bondscoach Bert van Marwijk dinsdag op de persconferentie in Charkov, waar woensdag de cruciale interland tegen Duitsland wordt gespeeld. "Soms moet ik zelfs lachen om al die negatieve verhalen."

Van Marwijk geeft wel toe dat de spanning met de dag toeneemt. "Zeker na een nederlaag. Niet alleen bij ons, maar ook bij onze kritische volgers. Daarom ontstaat er wel eens wat irritatie, maar dat is niet erg. Dat kan zelfs motiverend werken."

Oranje kan zich na de 1-0 nederlaag tegen Denemarken geen nieuwe misstap veroorloven. "Dit is een van de belangrijkste duels in jaren", weet Van Marwijk. "Hoe we de Duitsers gaan verslaan? Dat vertel ik alleen aan mijn ploeg. Duitsland is heel sterk en een van de favorieten. Maar dat zijn wij ook."

Het Nederlands elftal werkte na de persconferentie een training af in het Metalist Stadion. Joris Mathijsen trainde gewoon mee en is tegen Duitsland weer inzetbaar.

Platformer Pid naar XBLA

Platformgame Pid wordt momenteel door enkele werknemers van de studio Grin ontwikkeld en verschijnt later dit jaar op XBLA, laat uitgever D3 weten. 

In mei liet ontwikkelaar Might and Delight al weten opzoek te zijn naar een uitgever die een plekje had voor een XBLA-release, in ruil voor een deel van de winst die de game moet opleveren. Nu is duidelijk dat D3, uitgever van ondermeer Earth Defence Force 2017 en Puzzle Quest, deze uitgever is. 

Baas van Might and Delight Wendy Young: "Dit is een fantastische mogelijkheid om Pid met een zo'n breed mogelijk publiek te delen. Het fijne aan dit project is dat wij totale controle hebben over het ontwikkelen van het spel, maar dat we wel de support hebben van een uitgever zonder dat dit het ontwikkelen beïnvloedt." 

Het spel zal later ook worden uitgegeven op PSN en Steam. Zie de trailer hieronder:

Poolse en Russische hooligans slaags in Warschau

Poolse en Russische hooligans zijn dinsdag in de Poolse hoofdstad Warschau slaags geraakt. Zo'n vijfduizend Russen liepen in een optocht richting het stadion waar Polen en Rusland dinsdagavond tegen elkaar spelen toen ze werden aangevallen door de Poolse hooligans.

Enkele tientallen Russen reageerden gewelddadig en de twee groepen sloegen en trapten elkaar in het gezicht. Diverse mensen lagen bloedend op de grond. Een van hen leek ernstig gewond te zijn. Het geweld leek voorbij te gaan aan de meeste Russen die in de optocht meeliepen.

Ook elders in de Poolse hoofdstad ging het mis. Bij het Nationaal Stadion in de stad raakten Russische en Poolse voetbalfans slaags en bekogelden ze elkaar met stenen. Op een brug nabij het stadion kwam het tot een treffen tussen Russische hooligans en Poolse agenten.

Dronken Poolse supporters gingen ook elkaar te lijf. Enkelen lagen al bloedend op de grond toen de politie ingreep en nog eens twee van hen tegen de grond werkte. Volgens een verslaggever van persbureau AP werden drie dronkelappen gearresteerd.


Poolse en Russische hooligans slaags in Warschau (Foto: Novum)

Pc-specificaties NFS: Most Wanted

Op de Origin-pagina van Need for Speed: Most Wanted zijn de pc-specificaties van het spel verschenen. De game komt 2 november uit voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3 en is afgelopen E3 aangekondigd.

Minimale specificaties
OS: Windows Vista (Service Pack 2) 32-Bit
Processor: 2 GHz Dual Core (Core 2 Duo 2.4 GHZ or Althon X2 2.7 GHz)
Memory: 2 GB
Hard Drive: 20 GB
Graphics Card (AMD): DirectX 10.1 compatible with 512 MB RAM (ATI RADEON 3000, 4000, 5000 OR 6000 series, with ATI RADEON 3870 or higher performance)
Graphics Card (NVIDIA): DirectX 10.0 compatible with 512 MB RAM (NVIDIA GEFORCE 8, 9, 200, 300, 400 OR 500 series with NVIDIA GEFORCE 8800 GT or higher performance)
Sound card: DirectX compatible
Keyboard and Mouse
DVD ROM Drive

Aanbevolen specificaties
OS: Windows 7 64-Bit
Processor: Quad-Core CPU
Memory: 4 GB
Hard Drive: 20 GB
Graphics Card: DirectX 11 compatible with 1024 MB RAM (NVIDIA GEFORCE GTX 560 or ATI RADEON 6950)
Sound Card: DirectX compatible
Keyboard and Mouse
DVD ROM Drive

Lijstverbinding PvdA, SP en GroenLinks

De PvdA, SP en GroenLinks gaan een lijstverbinding aan bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Dat laat PvdA-voorzitter Hans Spekman dinsdag weten. Volgens hem geeft de lijstverbinding de 'grootste kans op extra zetel voor links-progressieve idealen'.

Bij de verdeling van de restzetels worden de partijen die onderling hun lijsten verbonden hebben als één partij beschouwd. Zo kunnen zij meer zetels binnenhalen dan zonder lijstverbinding.

Vorige week liet het partijbestuur van de SP al weten graag een lijstverbinding aan te gaan met de PvdA.

Politie en marechaussee bewaren gegevens te lang

Twee politiekorpsen, de marechaussee en een bijzondere opsporingsdienst hebben onvoldoende gedaan om zich te houden aan de wettelijke bewaartermijn van politiegegevens. Dat meldt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dinsdag op basis van onderzoek.

De CBP ontdekte onder meer dat het misging bij de Criminele Inlichtingeneenheden (CIE's) van de korpsen Flevoland en Brabant Zuid-Oost. Voor de verwerking van politiegegevens door deze afdelingen gelden strenge wettelijke eisen, onder meer omdat de informatie niet altijd betrouwbaar is, maar wel grote gevolgen kan hebben voor de personen die het betreft.

Ook bij de marechaussee en de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie leefomgeving en transport ontdekte de CBP tekortkomingen. Daar zouden onvoldoende maatregelen getroffen zijn om de wettelijke bewaartermijnen na te leven.

De Wet politiegegevens bepaalt dat informatie verwijderd moeten worden wanneer deze niet langer noodzakelijk is voor onderzoek. Daarbij geldt dat uiterlijk vijf jaar nadat voor het laatst gegevens zijn toegevoegd, gegevens verwijderd moeten worden.

In de wet is verder een verplichte jaarlijkse toets opgenomen om vast te stellen in hoeverre gegevens nog noodzakelijk zijn om te bewaren. Geen van de vier onderzochte partijen bleek deze periodieke toets uit te voeren.

Geen torens beklimmen in Assassin's Creed III

Ubisofts Philippe Bergeron, mission director voor Assassin's Creed III, heeft in een videointerview met Joystiq aangegeven dat er geen tower-defensemissies meer zullen zitten in Assassin's Creed III. Volgens Bergeron hadden de makers het gevoel dat dit niet meer zou werken voor dit deel.

Volgens Bergeron zitten er twee soorten missies in het spel. Eén soort zijn hyperscripted missies, waarbij je geen keuze in je pad hebt, maar waar het voornamelijk gaat om veel explosies. De tweede soort zijn vrije missies waarin de speler zelf de keuze heeft om te kiezen welke weg je opgaat.

Het volledige interview is hieronder te bekijken. Assassin's Creed III komt 2 november uit op Xbox 360, PlayStation 3, pc en Wii U.

Meer standhouders voor gamescom bekend

Met de E3 achter de rug is het volgende gamesevenement om naar uit te kijken de gamescom. De organisatoren van het evenement hebben vandaag meer bedrijven bekendgemaakt die een stand zullen hebben op de gamebeurs in Keulen.

Op dit moment zijn de volgende standhouders bevestigd:

  • Bethesda Softworks
  • Bigben Interactive
  • Bigpoint
  • Capcom
  • Crytek
  • Deep Silver/ Koch Media
  • Electronic Arts
  • Gaya Entertainment
  • Gameforge
  • Konami
  • Namco Bandai
  • NCsoft
  • Nexon
  • Perfect World
  • Razer
  • Red5 Studios
  • Riot Games
  • Roccat
  • Rondomedia
  • Sony Computer Entertainment
  • Take-Two Interactive
  • Trion Worlds
  • Turtle Entertainment
  • Ubisoft
  • wargaming.net
  • World Cyber Games

Sega, THQ en Nintendo hebben al laten weten dit jaar niet aanwezig te zullen zijn.

Projectmanager van de gamescom Tim Endres heeft aangegeven dat ze nog bezig zijn de laatste standhouders te bevestigen. De definitieve lijst met standhouders zal op 28 juni bekendgemaakt worden.

Met 140.000 m2 - 15 procent meer dan vorig jaar - is de gamescom in Keulen het grootste gamesevenement dat voor publiek toegankelijk is.

[Groep A] Uitslag Griekenland - Tsjechië

Tsjechië heeft zijn tweede duel op het EK voetbal gewonnen. Griekenland werd in Wroclaw met 2-1 verslagen.

De Tsjechen begonnen sterk aan het duel en al na drie minuten kwamen ze op voorsprong. Petr Jirácek nam de bal goed aan, verdediger Holebas werd verrast en doelman Chalkias was kansloos. Drie minuten later werd het 0-2. Gebre Selassie gaf de bal mooi voor en Pilar werkte de bal met zijn knie in het doel al had hij wel wat hulp van wederom een falende Griekse verdediging.

Pilaf (links) viert de 2-0 (Foto: Pro Shots)

Tsjechië bleef de wedstrijd dicteren en de Grieken kwamen er weinig aan te pas. In de 21e minuut was er even een time-out omdat doelman Chalkias opeens geblesseerd uitviel. Hij werd vervangen door Michalis Sifakis. Rosický had in de 28e minuut een grote kans op de 0-3 maar zijn harde schot van ver werd net gered door doelman Sifakis. In de 40e minuut leek het 1-2 te gaan worden door een kopbal van Salpingidis maar de Franse scheidsrechter Lannoy keurde de treffer af vanwege buitenspel. De Grieken leken er langzaam uit te komen maar gescoord werd er niet meer in de eerste helft.

Griekenland begon een stuk sterker aan de tweede helft. In de 52e minuut kwamen de Grieken dan ook terug tot 1-2. Gekas kon de bal binnenschieten na een blunder van doelman Cech die botste met een Tsjechische verdediger en de bal in plaats van wegstompte voor de voeten van Gekas legde. In het vervolg waren het de Grieken die de beste kansen op de gelijkmaker hadden. Tsjechië kwam er af en toe wel uit, maar echt gevaarlijk konden ze niet worden.

Torosidis heft de handen ten hemel na zijn gele kaart (Foto: Pro Shots)

Naarmate de tweede helft vorderde werden beide partijen een stuk slordiger waardoor er veel balverlies was. Kansen kwamen er ook niet meer waardoor de eindstand 1-2 in het voordeel van de Tsjechen bleef.  


Griekenland

1 - 2

Tsjechië

 53' Gekas    3' Jirácek
 6' Pilar
 
 Gele kaart: Torosidis, K.Papadopoulos, Salpingidis, (Griekenland), Rosický, Jirácek, Kolar, (Tsjechië)
 
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Lannoy (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Chalkias (Sifakis/23)
Torosidis
K.Papadopoulos
Katsouranis
Holebas
Fotakis (Gekas/46)
Maniatis
Karagounis
Salpingidis
Samaras
Fortounis (Mitroglou/71)
  Cech
Gebre Selassie
Sivok
Kadlec
Limbersky
Jirácek
Hubschman
Rosicky (Kolar/46
Rajtoral/90))
Plazil
Pilar
Baros (Pekhart/64)

Charlize Theron scheert lange lokken af

Charlize Theron gaat momenteel met een korte coupe door het leven. Voor haar rol in de film Mad Max 4: Fury Road heeft de 36-jarige actrice haar blonde lokken afgeschoren.

Na een vertraging van ruim twee jaar beginnen komende zomer de opnames voor Mad Max 4: Fury Road. "Ik heb er heel veel zin", vertelt Theron, die de rol van Furiosa vertolkt, aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

De actrice en acteur Tom Hardy, die de rol van Mad Max Rockatansky speelt, zijn al sinds 2009 betrokken bij het project. "In de originele Mad Max-films werd zo'n levendige wereld geschapen, het lijkt me geweldig om daar naar terug te keren", laat Theron weten. "Het is een mooie uitdaging."

De actrice is momenteel in de bioscopen te zien in de films Snow White and the Huntsman en Prometheus. "Door het maken van de films voel ik me creatief voldaan. Zeker met Mad Max. Ik voel me erg gelukkig."

Vuurballen gooien in Babel Rising

Morgen, 13 juni, komt de iPhone-game Babel Rising naar PlayStation 3 en Xbox. De game wordt beschikbaar via PlayStation Network en Xbox Live Arcade en wordt gespeeld met PlayStation Move of Kinect.

In Babel Rising zijn de mensen begonnen de toren van Babel te bouwen, tegen Gods wil in. Aan jou de taak om ze tegen te houden. Als vertoornde godheid heb je natuurlijk een stevig arsenaal tot je beschikking: van bliksem en vuurballen tot heuse overstromingen.

Babel Rising is een strategische game die ook tegen elkaar of coöperatief gespeeld kan worden. Bekijk hieronder de trailer van het spel.

Jaarlijkse Assassin's Creed nodig voor derde deel

Assassin's Creed III was niet mogelijk geweest zonder de jaarlijkse releases in de Assassin's Creed-serie geeft Alex Hutchinson van Ubisoft aan. Het derde deel in de serie is al sinds 2010 in ontwikkeling, zelfs voordat de ontwikkelaar aan Revelations begonnen was.

Hutchinson geeft aan dat dit aankomende deel zo duur was om te ontwikkelen dat het nodig is dat andere projecten worden opgericht om te zorgen dat dit door kan gaan. De ontwikkelaar had zoveel mensen in dienst dat er een core-team aan Assassin's Creed III kon werken terwijl andere teams aan Brotherhood en Revelations konden werken.

Of Assassin's Creed III ook een trilogie zal zijn is nog niet bekend. Hutchinson gaf aan dat ze nu wel beter weten hoe ze bepaalde dingen kunnen aanpakken en gamers geven aan een nieuw personage of omgeving te waarderen. Daarnaast heeft de hele ontwikkeling van deel drie, de kostuums, de acteurs zoveel tijd en geld gekost. Het is dus ook heel goed mogelijk dat er toch gekozen wordt voor een 'vervolg'.

'Tekort hsl groter dan minister zegt'

De hogesnelheidslijn (hsl) kampt met een tekort van zo'n 1,7 miljard euro. Dat meldt de NOS op basis van een nog vertrouwelijk stuk van het onderzoeksbureau van de Tweede Kamer.

Demissionair minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft eerder aangegeven dat er een tekort van vierhonderd miljoen euro is. De Kamer eist opheldering over het verschil tussen het bedrag dat de minister gaf en het bedrag dat uit het onderzoek kwam.

Begin dit jaar stemde de Kamer in met het voorstel van Schultz om de NS de hsl te laten exploiteren. Die deal, die de staat ongeveer een miljard euro kostte, moest een einde maken aan de financiële tegenvallers waar het project onder lijdt.


'Tekort hsl groter dan minister zegt' (Foto: Novum)

Nintendo belooft gebruikersvriendelijker Friend Codes

Een veel voorkomende klacht bij het online spelen met de Wii of de (3)DS was dat er Friend Codes nodig waren om je vrienden uit te nodigen. In een interview zegt topman van Nintendo Amerika, Reggie Fils-Aime, dat de Friend Codes wel blijven bestaan.

De codes zullen wel aangepast worden zodat ze makkelijker zijn. Reggie legt het als volgt uit: "What do I mean by that? Here's what I mean: you will be able to identify people as friends and have a certain level of interaction vs. a different level of interaction for the more general population. The method by which you identify someone as a friend is a lot simpler than what's happening today with Friend Codes."

Helaas gaf hij geen verdere details vrij over dit nieuwe systeem, maar op de vraag of het op het systeem lijkt dat Sony en Microsoft op dit moment gebruiken reageerde hij bevestigend: "Yes, they will be."

Verder gaf Reggie aan dat er geen verplicht achievements- of trophy-systeem voor ontwikkelaars zal zijn: "That is not our philosophy."

'Dieseluitlaatgassen veroorzaken kanker'

Uitlaatgassen van dieselmotoren veroorzaken kanker. Dat heeft agentschap voor kanker (IARC) van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag bekendgemaakt. Volgens de WHO zijn uitlaatgassen daarmee een net zo'n grote bedreiging voor de volksgezondheid als meeroken.

Het risico op kanker als gevolg van dieseldampen is klein, maar omdat zoveel mensen de dampen binnenkrijgen is het verhogen van de status van dieseldampen van 'mogelijk kankerverwekkend' naar 'kankerverwekkend' een belangrijke stap. "Het is van dezelfde orde van grootte als passief roken", aldus Kurt Straif, hoofd van het IARC, dat zich bezighoudt met het beoordelen van de risico's op kanker. "Dit kan landen een grote zet in de goede richting geven om de uitlaatgassen van dieselmotoren schoner te maken."

Straif zei dat er mogelijk veel gevallen van longkanker verband houden met de uitlaatgassen van dieselmotoren. Onder andere voetgangers, passagiers op schepen, personeel van de spoorwegen, vrachtwagenchauffeurs, mijnwerkers en mensen die met zware machines werken zouden risico lopen.

De nieuwe kwalificatie van de dieseldampen volgt op een overleg dat afgelopen week werd gevoerd in het Franse Lyon door een commissie van deskundigen. De laatste keer dat werd gesproken over de status van dieseldampen was in 1989, toen de uitlaatgassen van dieselmotoren het label 'mogelijk kankerverwekkend' kregen. Nu dieseldampen als 'kankerverwekkend' is gekwalificeerd, valt het onder hetzelfde kopje als asbest, alcohol en ultraviolette straling.

Ken Donaldson, een hoogleraar aan de Universiteit van Edinburgh, zei niet verrast te zijn door de nieuwe kwalificatie. "Het is behoorlijk bekend dat als je lang genoeg wordt blootgesteld aan diesel, het kankerverwekkend is." De duizenden deeltjes die vrijkomen in de uitlaatgassen, waaronder enkele schadelijke chemicaliën, kunnen volgens Donaldson leiden tot ontstekingen van de longen, wat weer kan leiden tot kanker.

Donaldson voegde daar echter aan toe dat longkanker wordt veroorzaakt door meerdere factoren, bijvoorbeeld roken, dat volgens hem veel dodelijker is. Mensen die het meeste risico lopen zijn mensen die regelmatig worden blootgesteld aan hoge concentraties uitlaatgassen. "Voor de man in de straat is er niets veranderd. Het is een bekend risico, maar voor de gemiddelde persoon een laag risico. Mensen moeten gewoon doorgaan met hun leven zoals normaal. Je zou een masker kunnen dragen, maar wie wil er nou voortdurend met een masker rondlopen?"


'Dieseldamp veroorzaakt kanker' (Foto: Novum)

Derde ritzege Sagan in Zwitserland

Peter Sagan heeft zijn derde ritzege in de Ronde van Zwitserland geboekt. De 22-jarige Slowaak van Liquigas sprintte na 189 kilometer in de straten van Trimbach/Olten iedereen uit het wiel. De Spanjaard José Joaquin Rojas finishte als tweede, voor Michael Albasini en Heinrich Haussler.

In de top van het algemeen klassement verandert er na de vierde etappe niets. De voor Movistar rijdende Portugees Rui Costa behoudt een voorsprong van acht seconden op nummer twee Fränk Schleck. Roman Kreuziger volgt op vijftien tellen.

Het machtsvertoon van Sagan in Zwitserland doet denken aan zijn prestaties eerder dit jaar in de Ronde van Californië. Daar won hij vijf etappes en het puntenklassement.

Boullier roemt progressie Grosjean

Lotus-teambaas Eric Boullier roemt de progressie die zijn coureur Romain Grosjean dit Formule 1-seizoen heeft gemaakt. De Franse coureur reed in Canada van de zevende startplaats naar plek twee in de race. Ondanks dat zijn banden oud waren was hij op het rubber nog steeds erg snel.

Tegenover Autosport stak Boullier de loftrompet over Grosjean af. "We wisten al dat hij hard werkt, veel tijd met de engineers doorbrengt en goed luistert, maar hij leert ook gewoon heel snel. Het is namelijk niet alleen zijn werklust waardoor hij zich zo goed ontwikkelt, hij steekt ook heel veel op van de data die we verzamelen en van het advies dat hij van anderen krijgt en dat soort zaken."

"Het is erg veelbelovend dat Romain aan de ene kant een goede basissnelheid heeft en zich ook zo snel ontwikkelt. Daarnaast is het fijn dat hij in Canada heeft laten zien dat hij een race kan uitrijden en ondertussen ook de bandenslijtage goed kan managen en zo een race naar zich toe kan laten komen."

Grosjeans teamgenoot Kimi Räikkönen heeft in de kwalificatie iets meer moeite. "Op zondag heeft Kimi geen problemen, maar we moeten hem helpen op zaterdag beter voor de dag te komen." Wie met de E20 een race zal gaan winnen valt nog niet te zeggen. De warme periode in Europa ligt de E20 goed en ook de circuits in Groot-Brittannië, Duitsland en Hongarije die gaan volgen.

'Estelle Gullit ging vreemd met Badr Hari'

Badr Hari zou de oorzaak zijn van de scheiding van Estelle en Ruud Gullit. Volgens de Telegraaf wordt er gefluisterd dat de voetbalvrouw tijdens haar huwelijk vreemdging met de Marokkaans-Nederlandse kickbokser.

Het stel maakte dinsdag bekend dat ze er een punt achter hebben gezet. De oud-voetballer liet weten dat de relatie al langer niet goed zat, maar dat 'recente onthullingen' een definitief einde hebben gemaakt aan hun huwelijk.

De 49-jarige ex-voetballer en de 33-jarige nicht van Johan Cruijff waren twaalf jaar met elkaar getrouwd. Ze hebben samen twee kinderen, dochter Joelle en zoon Maxim. Ruud Gullit ziet voor de derde keer zijn huwelijk stranden.

Ridley Scott over Prometheus-vervolg

Regisseur Ridley Scott is nog niet klaar met Prometheus. Vandaag heeft hij in een interview met The Hollywood Reporter de toekomst van de science fiction-film toegelicht. Let op: Onderstaand bericht heeft spoilers, dus als je Prometheus nog niet hebt gezien: ga snel naar een ander nieuwtje kijken.

"Vanaf het prille begin was ik aan het spelen met het idee dat de film zich goed zou lenen voor een vervolg," zo legt Scott uit. "Ik wilde God nog niet ontmoeten in de eerste film. Ik wilde het open laten zodat Shaw kon zeggen 'Ik wil niet terug waar ik vandaan kom. Ik wil gaan naar waar zij vandaan komen.' "

Scott meldt dat de oorspronkelijke titel van Prometheus eerst Paradise was, een naam dat mogelijk de titel van de tweede film gaat worden. "Ik vind het geweldig om te ontdekken waar [Dr. Shaw] hierna naartoe gaat en wat ze doet als ze er komt," zegt Scott. "Want als het het paradijs is, dan kan het paradijs niet zijn wat je denkt dat het is. Het Paradijs is iets dat extreem sinister en bedreigend is. Omdat [de Engineers] van die agressieve klootzakken zijn. Ik heb het er altijd in gehad dat het Godachtige wezen helemaal niet zo aardig is en zeker geen God is."

Prometheus draait nog in de bioscoop.

Prometheus

Black Ops 2-gameplaybeelden van Jimmy Fallon

Eric Hirshberg, een van de bazen bij Activision, was op bezoek bij talkshowhost Jimmy Fallon en heeft daar een demo laten zien van Black Ops 2. In de gameplaybeelden zien we onder andere de Strikeforce-mode terugkomen van het spel.

In deze mode kan je jouw team aanwijzingen geven en zelf bepalen met welk teamlid je wil spelen. Hirshberg bevestigt in het filmpje ook dat de zombiemode terug is in het spel. Bekijk het filmpje hieronder.

Ellen ten Damme wil leven als Pippi Langkous

Ellen ten Damme wil graag een leven leiden als dat van Pippi Langkous. "Ik doe mijn best om van het leven te genieten, zoals Pippi Langkous. Veel avonturen en veel afwisseling", droomt de zangeres.

Een leven als 'doorsnee burger' ziet Ten Damme dan ook niet zitten. "Zo'n gezin in joggingpakken en zeurende kinderen", somt de zangeres op voor de camera van Novum Nieuws. "Dan denk ik: ik weet het niet hoor. Maar als zoveel mensen het doen, dan zal er wel iets leuk aan zijn."

Ten Damme, die borstkanker overwon, vertelt dat de ziekte haar leven niet heeft veranderd. "Gelukkig, eigenlijk", vindt Ten Damme, die zich voor kan stellen dat mensen door een heftige gebeurtenis hun leven drastisch veranderen. "Maar ik kwam tot de conclusie dat ik al doe wat ik leuk vind. Ik heb helemaal niet de neiging om iets heel anders te doen."

De 44-jarige zangeres en actrice vermoedt dat ze wel 'dankbaarder' is geworden. "Elk mens krijgt op een gegeven moment te maken met iemand die doodgaat of iemand die ziek wordt. Dan dringt het pas echt door, een werkelijk besef dat alles misschien ooit een keer ophoudt."

Snooki bang om borstvoeding te geven

Zwangere Snooki ziet als een berg op tegen het geven van borstvoeding. "Ik ben gewoon bang", vertelde de 24-jarige Jersey Shore-ster aan het Amerikaanse blad Us Weekly.

"Een vriendin van mij heeft het gegeven en zei dat het pijnlijk was, maar ik wil het wel gaan doen omdat dat de beste voeding voor je baby is." Het idee van kolven bevalt Snooki ook niet echt. "Het is net alsof je een koe bent."

De realityster heeft wel veel over voor haar kindje. "Al mijn vrienden zeggen: je kunt best een glas wijn nemen, maar ik weiger het. Ik ben dan degene die dronk tijdens haar zwangerschap en daarom een kind met drie benen heeft gekregen."

Ook liet Snooki, die in het echt Nicole Polizzi heet, op Twitter weten dat ze gestopt is met zonnen. "Ik omarm nu de bleekheid, het is een soort nieuwe look." Snooki kondigde begin maart aan in verwachting te zijn van haar eerste kind. Ze is verloofd met Jionni LaValle, de vader van het ongeboren zoontje.

Amsterdammers vast voor grootschalige pgb-fraude

Fiscale opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag twee vrouwen en een man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van fraude met persoonsgebonden budgetten. De twee vrouwen van 23 en 50 en de man van 50 zouden voor ongeveer anderhalf miljoen euro hebben gefraudeerd. Tegen de drie zijn meerdere aangiften gedaan door particulieren en zorgverzekeraars, meldt het ministerie van Financiën.

De drie hebben een bedrijf dat zich bezighoudt met thuiszorg die wordt betaald vanuit de pgb-regeling. Het thuiszorgbureau heeft vermoedelijk aangedikte aanvragen voor pgb-budgetten ingediend, waardoor er hogere bedragen werden toegekend dan nodig was.

Het trio heeft waarschijnlijk ook gesjoemeld met facturen en urenstaten die naar zorgkantoren moesten worden gestuurd. Zo wekten ze de indruk dat de budgetten volledig werden gebruikt voor zorg. In werkelijkheid werd de juiste zorg niet of onvoldoende verleend. In zeker twee gevallen werd de zorg verleend door vrouwen die illegaal in Nederland verbleven.

De Amsterdammers zetten hun vaak hoogbejaarde cliënten onder druk om het volledige pgb-budget over te maken. De zorg voor cliënten die kritische vragen stelden, werd direct stopgezet. Het resterende, ongebruikte zorgbudget werd vervolgens niet teruggestort. Ook ongebruikt zorgbudget voor cliënten die kwamen te overlijden, werd nooit teruggestort aan de zorgkantoren.

Gesluierde vrouwen toegang tot Frankrijk ontzegd

De Franse grenspolitie heeft drie vrouwen uit Saudi-Arabië de toegang tot het land ontzegd, omdat ze op de luchthaven Charles de Gaulle weigerden hun gezichtssluiers af te doen. Dat meldt de politiebond SGP-FO dinsdag. Het dragen van zulke sluiers in het openbaar is sinds 2011 in Frankrijk verboden.

De grenspolitie verzocht de vrouwen hun sluiers af te doen toen ze maandag op een vlucht uit Doha aankwamen. De vrouwen weigerden, waarna hun de toegang werd ontzegd en ze maandagavond naar Doha terugvlogen.

FOK!filmtip van de dag: Boys Don't Cry

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film. Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Vanavond zijn er meerdere films die de aandacht wel verdienen. Zo kan je als je lekker melig bent kijken naar de klassieker Flodder om 20.30 uur op RTL7 of voor iets serieuzer vermaak naar de leuke komediefilm 10 Things I Hate About You om 20.30 uur op Net5. Toch gaan wij vanavond op de seirueze tour, namelijk de film Boys Don't Cry om 20.30 op RTL8.

Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Brandon Teena is de populaire, nieuwe knul die woont in een klein dorpje in Nebraska. Hij hangt rond met de gasten, drink, doet wild en verleidt jonge vrouwen met zijn gevoelige charme. Het leven voor Brandon is goed, zo met een groep goede vrienden en een relatie met zijn vriendin Lana. Alles lijkt goed en aardig, maar Brandon is anders dan anderen. Brandon is namelijk geen man: hij is geboren als Teena Brandon. Als een van zijn/haar vrienden dit geheim ontdekt wordt het leven van Brandon een ware hel.

Boys Don't Cry

Veel plezier!

[Groep A] Vooruitblik: Polen - Rusland

Polen en Rusland staan vanavond om 20:45 uur voor de derde keer in de historie tegenover elkaar. Beide landen boekten daarin één zege, waar de laatste editie in augustus 2008 in een gelijkspel eindigde (2-2).

Polen was tijdens het openingsduel tegen Griekenland de betere ploeg en kwam verdiend op voorsprong. Vervolgens kreeg Papastathopoulos een rode kaart, waardoor een Poolse zege in de maak leek te zijn. De gastheer van het EK raakte het spoor echter kwijt, waardoor de Grieken op gelijke hoogte konden komen.

Rusland maakte tijdens de start van het EK voetbal een uitstekende indruk en won met 4-1 van Tsjechië. Dit deden de Russen, die bij een zege op Polen door zijn naar de volgende ronde, via een groot aantal hele fraaie aanvallen. De Poolse formatie is ook gebaat bij een zege, zodat men zicht blijft houden op de kwartfinales.

Tyton staat in elk geval in het Poolse doel. Zijn collega Szczesny kreeg in de openingswedstrijd rood en veroorzaakte bovendien een penalty. Deze werd op fraaie wijze door de sluitpost van PSV, die meteen een nationale held werd, gekeerd.



Vermoedelijke opstellingen:

Polen:
Tyton, Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch, Blaszczykowski, Polanski, Murawski, Obraniak, Rybus, Lewandowski

Rusland:
Malafeev, Anyukov, Berezutskiy, Zhirkov, Ignashevich, Zyryanov, Shirokov, Denisov, Dzagoev, Arshavin, Kerzhakov

Gone With the Wind-actrice Rutherford (94) overleden

Ann Rutherford is overleden. De actrice die in 1939 de zus van hoofdpersoon Scarlett O'Hara speelde in de klassieker Gone With the Wind, is 94 jaar oud geworden.

Haar goede vriendin Anne Jeffreys vertelde aan de Amerikaanse krant The Los Angeles Times dat Rutherford maandagavond in haar huis in Beverly Hills is overleden. De actrice had hartproblemen.

De Canadese Rutherford stopte in 1976 met acteren.

Löw: "Verdediging krijgt het zwaar"

De Duitse verdediging krijgt een moeilijke avond tegen Nederland. Dat verwacht de Duitse bondscoach Joachim Löw. "Beide teams hebben veel mogelijkheden voorin. Het is woensdag belangrijk dat onze spelers laten zien dat we als team goed zijn", liet hij dinsdag in Charkov weten.

"Er komen veel een-tegen-eenduels", verwacht Löw. "Nederland heeft snelle spitsen, dus we hebben geen tijd om bij te sluiten. We moeten die duels dus winnen." Dat Oranje verloor van Denemarken zegt Löw niet zo veel. "Dat verdienden ze eerlijk gezegd niet. Ze creëerden heel veel kansen."

Ook Bastian Schweinsteiger vindt dat Die Mannschaft zich op het eigen spel moet richten. "We willen natuurlijk de volgende stap zetten en weten dat Nederland onder druk staat. Wat er ook gebeurt, het wordt een lastige wedstrijd. Wij als spelers kijken uit naar een klassieker als deze wedstrijd."

'Schweini' benadert de wedstrijd met Oranje als een op zichzelf staand duel. "Ik voel geen rivaliteit. We spelen gewoon een wedstrijd tegen een heel goed team", kijkt de Bayern München-speler nuchter naar het duel. "Ik denk niet dat de situaties uit het verleden een rol spelen."

Batman en Robin redden LEGO-Gotham

Bekende DC-personages in LEGO-vorm komen tot leven in deze LEGO Batman 2: DC Super Heroes-trailer. In dit spel spreken de LEGO-minifiguurtjes voor het eerst in een LEGO-game.

Deze toevoeging aan de franchise laat fans de actie en humor van LEGO-gameplay op een geheel nieuwe manier ervaren. Deze keer sluit het dynamische duo Batman en Robin zich aan bij andere beroemde superhelden uit de DC Universe, waaronder Superman, Wonder Woman en Green Lantern, om Gotham City te redden van vernietiging door de beruchte schurken Lex Luthor en de Joker. 

LEGO® BatmanTM 2: DC Super Heroes verschijnt 20 juni voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii, pc, Nintendo DS, Nintendo 3DS en PlayStation Vita.

Tweede verdachte mishandeling inbreker gearresteerd

De politie heeft dinsdagochtend een 26-jarige man uit Den Bosch aangehouden voor het mishandelen van een 18-jarige inbreker. Hij meldde zich vrijwillig op het politiebureau en mocht na verhoor weer op huis aan, meldt de politie. Er is wel een proces-verbaal opgemaakt.

De Haagse inbreker brak afgelopen maandag in bij het pand aan de Busschietersstraat in Den Bosch. Toen de 27-jarige bewoner hem betrapte mishandelde en bedreigde hij de inbreker, en hield hem bovendien anderhalf uur vast voordat hij de politie waarschuwde. De politie verdenkt de 26-jarige Bosschenaar ervan daarbij een rol te hebben gespeeld.

De jonge inbreker was mogelijk op zoek naar drugs. Toen agenten de woning na de inbraak doorzochten troffen ze drugs aan. De bewoner, die werd opgepakt voor mishandeling en vrijheidsbeneming, wordt ook verdacht van betrokkenheid bij drugshandel.

Van Haersma Buma blij met gevarieerde CDA-lijst

Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma moet de kandidatenlijst van zijn partij niet worden gezien als een afrekening met het verleden. "We hebben juist naar de toekomst gekeken", zei hij dinsdag. Op de conceptkandidatenlijst keren 13 van de 21 huidige Kamerleden niet terug.

"We hebben gekozen voor een mix van vernieuwing en ervaring", zei Van Haersma Buma. Hij zei trots te zijn dat er kandidaten op de lijst staan 'die hun sporen in de samenleving hebben verdiend'. "Dit voelt als mijn team. Ik hoop Nederland hiermee te kunnen overtuigen."

Onder anderen de zittende Kamerleden Ad Koppejan, Henk Jan Ormel, Ger Koopmans en Pieter Omtzigt komen na 12 september niet meer terug in de Kamer. "Je bent altijd voor een bepaalde periode volksvertegenwoordiger", zei Van Haersma Buma dinsdag.

Het gaat nog om een advieslijst. De lokale afdelingen van het CDA hebben tot 25 juni de tijd om wijzigingsvoorstellen in te dienen. Een stemming binnen de afdelingen bepaalt hoe de definitieve lijst eruit ziet. De definitieve lijst wordt op 30 juni door het partijcongres bekrachtigd.


Van Haersma Buma blij met gevarieerde CDA-lijst (Foto: Novum)

Geen fraude bij GVB, wel twee directeuren ontslagen

De raad van commissarissen van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB ontslaat twee directeuren. De twee, Adrie Bolier en Pieter Schotte, hebben onder meer structureel interne regels van het bedrijf genegeerd. Van fraude is echter geen sprake geweest, concludeert de raad uit onafhankelijk onderzoek. Dat laat het GVB bedrijf dinsdag weten. Het GVB noemt de conclusies uit het onderzoek van accountantsbureau BDO hard en heel duidelijk. Volgens het bedrijf biedt het 'handvatten om snel en daadkrachtig een vervolg te geven aan de nieuwe weg die het bedrijf wil inslaan'.

Het onderzoek werd ingesteld na berichtgeving van De Telegraaf in maart. De krant schreef onder meer dat bij het GVB voor miljoenen euro's aan fraude is gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart. De top zou daarvan op de hoogte zijn geweest. De directie heeft alle aantijgingen altijd weersproken.

Algemeen directeur van het vervoerbedrijf Bart Schmeink laat weten blij te zijn dat het onderzoek heeft aangetoond dat van fraude geen sprake is. "Hiermee is de naam van mijn collega's en het GVB gezuiverd." Wel zegt hij het te betreuren dat de conclusies van de raad 'voor betrokkenen persoonlijke consequenties' hebben. "De heer Bolier en de heer Schotte hebben veel betekend voor GVB en ik wil dat niet uit het oog verliezen."

Lollipop Chainsaw lanceert zombies

Warner Bros. Interactive Entertainment en Kadokawa Games geven vandaag de launchtrailer vrij voor de release van Lollipop Chainsaw op 14 juni, de over-the-top actie game voor PlayStation 3 systeem en Xbox 360.

Lollipop Chainsaw, ontwikkeld door Grasshopper Manufacture, onder leiding van Goichi Suda (Suda51), is het ondode verhaal van een lieve, maar strijdlustige zombiejager Juliet Starling. Juliet moet op haar achttiende verjaardag ontdekken hoe de gigantische zombie-uitbraak is ontstaan. Ze snijdt, hakt en splijt zich een weg door hordes zombies, maar als snel realiseert zij zich dat deze horde alleen een openingsact is voor een festival van zombie-rockers, die vastbesloten zijn haar te doden.

Vanaf vandaag is ook de gelicenseerde en originele muziek beschikbaar, gecomponeerd door Akira Yamaoka van Grasshopper Manufacture, bekend van zijn eerdere werk aan Silent Hill en Shadows of the Damned. De volledige tracklist is als volgt:
1. “Lollipop” – The Chordettes
2. “Nemesis” - Arch Enemy
3. “Pac Man Fever” - Buckner & Garcia
4. “Stop Reading, Start Doing Pushups” – Destroy Rebuild Until God Shows
5. “The Way Of The Fist” - Five Finger Death Punch
6. “Empire State Human” - Human League
7. “Love For My Insane Lover” - Akira Yamaoka
8. “Zombie Tackle” - Akira Yamaoka
9. “Viking Zombies Sail on Lightning Seas” - Akira Yamaoka
10. “Zombie Guts” - Akira Yamaoka
11. “Zombeef Burger” - Akira Yamaoka
12. “Mirrorball Madhouse” - Akira Yamaoka
13. “Rainbow Zombie Fever!” - Akira Yamaoka
14. “Bowel Purge” - Akira Yamaoka
15. “Scattering Guts” - Akira Yamaoka

Dochters Adam Sandler schamen zich voor kleren vader

Adam Sandler laat met zijn kledingkeuze zijn dochters regelmatig blozen. "Ik zet ze voor gek", vertelt de 45-jarige acteur. Vooral korte broeken vallen niet in de smaak bij de 6-jarige Sadie Madison en de 3-jarige Sunny Madeline.

"Ik draag vaak een korte broek", vertelt de komiek aan het Amerikaanse blad People. "Mijn kinderen vragen me om een lange broek aan te trekken als ik ze naar school breng. Ze smeken dan: kun je niet voor een keer een lange broek aantrekken?"

De vader vindt het niet leuk dat zijn meisjes zich voor hem schamen. "Ik kijk er niet naar uit, zelfs als ik van tevoren weet dat ze het niet leuk vinden." Het lijkt erop dat Sandler in de voetsporen treedt van zijn eigen vader.

"Mijn vader droeg wekenlang dezelfde broek." De acteur weet nog goed hoe hij zich voelde. "Mijn vrienden kwamen meerdere keren per week langs en zagen hem dan steeds in dezelfde bruine broek. Ik dacht: kan ik die man niet alsjeblieft overhalen om een keer een blauwe broek aan te trekken?"

Ondanks zijn eigen herinnering, heeft Sandler er toch voor gekozen om de rol van een slonzige vader te spelen in de film That's My Boy. "Ik word ouder. Op een gegeven moment kan niets je meer schelen. Ik heb die leeftijd nu bereikt."

Easton Ellis tipt zichzelf voor Fifty Shades of Grey

Bret Easton Ellis wil heel graag het scenario schrijven van de boekverfilming van Fifty Shades of Grey. Hij hoopt van harte dat de Britse schrijfster E.L. James zich daarin kan vinden. "Ik schuif mezelf naar voren om het scenario van Fifty Shades of Grey te schrijven", laat hij op Twitter weten. Het boek over een sm-relatie is een groot financieel succes.

De schrijver van American Psycho heeft zijn agent aan het werk gezet om aan de slag te kunnen met de verfilming van het succesvolle, erotische boek. "Helemaal toegewijd aan Fifty Shades of Grey", laat Easton Ellis weten. "Geen grapje."

"Ik hoop niet dat E.L. James denkt dat ik een lolbroek ben", gaat hij verder over de Britse schrijfster. "Ik wil haar boeken echt vertalen naar het witte doek. Christian Grey is de droom van iedere schrijver." De verfilming van het boek dat in het Nederlands verscheen als Vijftig Tinten Grijs is al aangekondigd.

Het verhaal gaat over een jonge studente die verliefd wordt op de rijke playboy Christian Grey die haar meeneemt in zijn sm-wereld. De 48-jarige Easton Ellis wil dat de Canadees David Cronenberg de film gaat regisseren. Overigens wordt in de wandelgangen Angelina Jolie genoemd voor dat baantje.


Easton Ellis tipt zichzelf voor Fifty Shades of Grey (Foto: Novum)

Dochter Tom Cruise bang voor haar opgemaakte vader

Suri Cruise schrok zich rot toen zij haar vader met heftige make-up zag. De vader van de 6-jarige Suri moest voor de film Rock of Ages in de huid kruipen van rocker Stacee Jaxx en daar hoorden de nodigde zwarte make-up en wilde kapsels bij.

"Toen ik eyeliner en nagellak droeg, deinsde ze een stukje terug. Ze was een beetje overdonderd en dacht: wat gebeurt er met mijn vader?", lachte Tom Cruise maandag in de radio-uitzending van Ryan Seacrest.

De 49-jarige acteur grapte over het grote verschil tussen sets op films van zijn vrouw en hem. "Toen Suri op de set van een film waarin Kate speelt was, zagen de mensen er normaal uit. Toen Suri bij mij op de set kwam kijken moest ze een helm op, waren er explosies en was haar vader bebloed en blauw."

Naast Cruise spelen ook andere sterren in de musicalfilm Rock of Ages, waarin allerlei hits uit de jaren tachtig voorbij komen. Onder meer Russell Brand, Catherine Zeta-Jones en Mary J. Blige zijn te zien in de film, die volgende week donderdag in de Nederlandse bioscopen draait.


Dochter Tom Cruise bang voor haar opgemaakte vader (Foto: Novum)

Hogenkamp stunt bij WTA-debuut

Richel Hogenkamp heeft gestunt bij haar WTA-debuut. De Nederlandse tennisster won de eerste ronde van het toernooi in Bad Gastein van de Duitse Julia Görges. Het werd 3-6, 6-3 en 6-3. De Duitse was als eerste geplaatst in de Oostenrijkse plaats.

Görges staat 27ste op de wereldranglijst. Hogenkamp staat daar bijna twee honderd plaatsen onder. Twee weken geleden verloor Görges ook al van een Nederlandse. In de derde ronde van Roland Garros was Arantxa Rus in drie sets te sterk. In de tweede ronde treft Hogenkamp een Spaanse tennisster. De tegenstandster komt voort uit het duel tussen Estrella Cabeza-Candella en Laura Pous-Tio.

Buysse van Twente naar Club Brugge

FC Twente neemt afscheid van verdediger Bart Buysse. De 25-jarige Belg verhuist naar Club Brugge. Daar tekent hij een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar. Buysse kwam twee jaar geleden over van Zulte-Waregem en kwam tot achttien competitiewedstrijden voor de Enschedeërs.

PSV'er Stijn Wuytens keert ook terug naar België. Hij kiest voor Beerschot waar hij samen gaat spelen met zijn broer Dries. Wuytens tekent voor drie seizoenen. Bij PSV, waar de 22-jarige middenvelder al in de jeugd speelde, brak Wuytens nooit door. Hij werd ook enige tijd verhuurd aan De Graafschap.

Krajicek geblesseerd onderuit in Birmingham

Michaëlla Krajciek heeft geblesseerd opgegeven in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Birmingham. De geboren Delftse stond tegen Andrea Hlavackova met 2-6, 7-6 (6), 0-4 achter toen ze de handdoek in de ring gooide. De Tsjechische Hlavackova speelt in de tweede ronde tegen Mona Barthel (6) uit Duitsland.

Krajicek leverde aan het begin van de partij direct haar opslagbeurt in en deed dat later in de eerste set nogmaals: 6-2. In het tweede bedrijf bleef de Nederlandse beter overeind, maar de opslag van Hlavackova kon ze niet slechten. Via de tiebreak dwong ze alsnog een derde set af. Daarin liep haar Tsjechische opponente in een mum van tijd uit naar een voorsprong van twee breaks voordat Krajicek opgaf.

Richel Hogenkamps eerste wedstrijd op WTA-niveau is door regen onderbroken. In het Oostenrijkse Bad Gastein was de Doetinchemse in de eerste set niet opgewassen tegen Julia Görges (1) uit Duitsland: 6-3. In het tweede bedrijf nam Hogenkamp een break voorsprong. Ze leidde met 2-1 toen de regen doorspelen onmogelijk maakte.

FIFA wil vrijlating Palestijnse speler

Sepp Blatter heeft de Israëlische voetbalbond IFA opgeroepen om een Palestijnse speler te helpen die in Israël gevangen zit. Mahmoud Sarsak zit al sinds 2009, toen hij bij een grensovergang op de Gazastrook werd aangehouden, zonder proces vast. Hij zou op weg zijn geweest naar een interland.

Sarsak is al bijna drie maanden in hongerstaking. Palestijnse bondsbestuurders en spelersvakbond Fifpro hadden bij Blatter aan de bel getrokken.

Blatter heeft de IFA geschreven over de 'ernstige zorgen' die hij zich maakt over berichten dat 'diverse Palestijnse voetballers vastzitten in Israël'. Hij roept IFA-voorzitter Avi Luzon dan ook op zich bij de Israëlische regering hard te maken voor het oplossen van de zaak-Sarsak.

VVD: missie van Leers mislukt

De VVD heeft zich dinsdag een hard oordeel geveld over het functioneren van demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA). Zijn missie om in Europa de handen op elkaar te krijgen voor strengere regels voor gezinsmigratie is mislukt, concludeerde Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen.

Leers moest tijdens het vragenuurtje opheldering komen geven over het besluit van eurocommissaris Cecilia Malmström dat de Europese richtlijn voor gezinshereniging niet wordt aangepast. "Ik betreur het ontzettend dat de missie van Leers is mislukt", zei Van Nieuwenhuizen (VVD). "Wat is er precies misgegaan", wilde zij weten. "Welke lessen trekt de minister hier voor zichzelf uit?"

Leers ontkende dat hij heeft 'gefaald'. Hij wees erop dat in het regeerakkoord alleen een inspanningsverplichting is opgenomen om de richtlijn aan te scherpen. Daarnaast noemde hij het winst dat meer lidstaten het met Nederland eens zijn dat de regels strenger moeten. Ook stelt Malmström een 'expertteam' in dat nog eens goed naar de problematiek gaat kijken.

"De minster heeft het kennelijk erg met zichzelf getroffen", antwoordde Van Nieuwenhuizen. "Je kunt niet volhouden dat alles goed is gegaan", vervolgde zij. "Enige zelfreflectie is op zijn plaats." Een expertgroep mag niet het enige resultaat zijn, benadrukte zij, om vervolgens Leers aan te sporen tot een 'tandje erbij'.

De minister antwoordde dat hij zich altijd volop heeft ingespannen. "Ik heb wel gezegd dat je soms moet accepteren wat de situatie is", zei hij over het besluit van Malmström.

D66'er Gerard Schouw vroeg Leers vervolgens wat hij ervan vindt dat zijn regeringspartij hem met de verkiezingen in zicht 'als een baksteen laat vallen'. Schouw prees Leers voor diens 'realisme'. Frans Timmermans (PvdA) concludeerde dat de minister 'snoeihard' werd afgeserveerd door de VVD, de partij voor wie hij het allemaal heeft gedaan.

Leers blijft overtuigd van het beleid dat hij voert. "Het was geen onzinnige missie." Als hem het morgen wordt gevraagd, zou hij het op precies dezelfde manier doen. Het is de moeite waard om een eind te maken aan de 'kansloze keten' van migratie richting Nederland. Daarvoor zal hij blijven 'knokken', aldus de minister.

Blizzard verwijdert ondersteuning talen in Russische Diablo III

De ondersteuning voor andere talen in de Russische versie van Diablo III is verwijderd door middel van een patch op 8 juni. Kopers van de Russische versie van het spel kunnen alleen nog maar in het Russisch spelen, zo onthult de website Gamers.On.Net.

In een reactie hierop geeft Blizzard aan dat het hier slechts een 'goedkopere en gelimiteerde' Russische versie betreft, al geven verschillende spelers met de volledige versie aan ook dit probleem te hebben. Zij vragen om toelichting over de verschillen tussen deze versies. Ook wanneer zij inloggen op Battle.net kunnen ze niet zien welke versie ze hebben: de site laat namelijk alleen maar 'standard edition' zien.

In een post op de Diablo III-forums vroegen enkele spelers voor de release of ze de talen konden veranderen in de goedkopere versie. Een medewerker van Blizzard gaf hierop een positief antwoord, maar de post werd gewijzigd nadat de game uitkwam en de mogelijkheid voor andere talen werd verwijderd.

Niet alleen de gamers zijn getroffen. Russische distributeurs zouden 'honderden miljoenen dollars' zijn misgelopen. Blizzard vertelde deze distributeurs dat er geen restricties op accounts zouden komen en verzekerde ze ervan dat de keys voor de volledige versie van Diablo III waren.

Een groep van distributeurs heeft zich verenigd om de website Diabloclaim.com op te zetten en roept spelers op om de petitie te ondertekenen: "If enough petition signatures are signed, the distributors will go to court to Blizzard and sue them for damages."

Tbs voor dodelijke steekpartij opvanghuis

Een 24-jarige man die in 2009 een hulpverleenster doodstak in het opvanghuis voor dak- en thuislozen Spirit in Amsterdam, heeft in hoger beroep een lagere gevangenisstraf gekregen, maar wel tbs. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem tot twaalf jaar cel. Van de rechtbank kreeg hij eerder zestien jaar zonder tbs, waarna het Openbaar Ministerie in beroep ging.

De dader had op 15 juni 2009 in het opvanghuis aan de Weesperzijde een gesprek met zijn vaste begeleidster en twee pedagogische medewerksters over zijn agressieve gedrag. Tijdens het gesprek liepen de gemoederen hoog op en kwam het tot een confrontatie. De man greep een mes uit zijn zak en stak in op de drie vrouwen. De drie raakten ernstig gewond, een van hen overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Volgens het gerechtshof lijdt de man aan een geestelijke stoornis. Eerder was de rechtbank daarvan niet overtuigd. Het hof vond dat de man zonder behandeling een gevaar is voor de samenleving en legde hem daarom naast de gevangenisstraf ook tbs op.

Het hof heeft de man niet voor moord veroordeeld zoals het OM wilde, maar voor doodslag. De verdachte zou in een opwelling hebben gestoken.

[Upd] Bommelding op metrostation Rotterdam

Metrostation Delfshaven in Rotterdam is dinsdagmiddag ontruimd vanwege een bommelding. Er rijden geen metro's meer door het station, meldt een politiewoordvoerder. De politie doet onderzoek.

De melding kwam rond 14.30 uur binnen bij de politie. Waar de bom in zou zitten en wie erachter zou zitten is nog onduidelijk.

Update 16:05 uur
De bommelding is loos alarm schrijft de Telegraaf. Het betrof een onbeheerde tas die geen explosieven bevatte. De politie doet wel onderzoek naar de eigenaar van de tas.

[Groep A] Vooruitblik: Griekenland - Tsjechië

Tsjechië heeft in de wedstrijd tegen Griekenland flink wat goed te maken. Deze wedstrijd staat vanavond op het programma en gaat om 18:00 uur van start.

De Tsjechen liepen tegen Rusland namelijk tegen een pittige nederlaag aan (4-1) en moeten dus van de Griekse formatie winnen om nog uitzicht te houden op de volgende ronde. Het wordt in elk geval een zware kluif voor de Midden-Europeanen. De statistieken zijn namelijk ook niet in hun voordeel. de laatste drie onderlinge wedstrijden wisten de Tsjechen niet één keer te scoren.

Griekenland heeft op dit moment één punt, wat al meer is dan het hele vorige EK. Toen liepen zij namelijk tegen drie nederlagen aan. Bovendien heeft de ploeg in de defensie een probleem, aangezien Avraam Papadopoulos een blessure heeft en zijn collega Sokratis Papastathopoulos een rode kaart pakte.

Tsjechië heeft ook een defensief probleem, maar dat is lastiger op te lossen. Bij de vier treffers van Rusland zag de verdediging er namelijk niet goed uit. Toch blijven de Tsjechen hoopvol gestemd, omdat Milan Baros en Tomas Rosicky weer helemaal fit zijn. In het duel tegen Rusland was dat nog niet het geval.



Vermoedelijke opstellingen:

Griekenland:
Chalkias, Torosidis, K. Papadopoulos, Katsouranis, Holebas, Maniatis, Ninis, Karagounis, Salpingidis, Gekas, Samaras

Tsjechië:
Cech, Gebre Selassie, Hubnik, Sivok, Kadlec, Plasil, Jirasek, Pila, Rezek, Rosicky, Baros

Politie Tunesië botst met extremisten

De politie in de Tunesische hoofdstad Tunis heeft maandagavond waarschuwingsschoten gelost om radicaalislamitische betogers uiteen te drijven. De betogers hadden eerder politieposten in brand gestoken en zondag een kunsttentoonstelling overhoop gehaald die volgens hen een belediging voor de islam was. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken dinsdag.

Sinds zondag zijn zeven agenten gewond geraakt en meer dan negentig mensen gearresteerd in drie buitenwijken van Tunis. Maandagavond staken de radicale betogers politieposten in de wijken La Marsa en Kram in brand. Volgens ooggetuigen loste de politie waarschuwingsschoten om de extremisten te verjagen.

De tentoonstelling in La Marsa bevatte onder meer een geschilderde karikatuur van Mekka, een portret van een naakte vrouw en het woord Allah geschreven met mieren. Honderden extremisten richtten hier zondagavond vernielingen aan.

Het geweld van de afgelopen dagen geeft aan hoe groot de spanningen zijn tussen seculiere Tunesiërs en ultraconservatieve moslims, ook bekend als salafisten. Tijdens de Arabische Lente, die in Tunesië begon, werd de seculiere dictator Zine El Abidine Ben Ali afgezet. Het land heeft nu een gematigd islamitische regering en radicale islamisten maken gretig gebruik van de grotere godsdienstvrijheid sinds de val van Ben Ali.


Politie Tunesië botst met extremisten (Foto: Novum)

Vermist jongetje verstopte zich bij opa en oma

Een 8-jarig jongetje uit het Limburgse Maasbree is dinsdagochtend na melding van zijn vermissing teruggevonden. Het jochie had zich verstopt bij een loods van zijn opa en oma in zijn woonplaats. Dat meldt de politie dinsdag.

Het jongetje was dinsdagochtend op de fiets van huis vertrokken op weg naar school, maar kwam daar niet aan. De school sloeg vervolgens rond 09.30 uur alarm, waarop familie, schoolmedewerkers en zeven agenten een zoektocht naar het kind begonnen. Ook werd een helikopter aangevraagd en Burgernet ingeschakeld.

De jongen werd uiteindelijk ruim een uur later door zijn vader teruggevonden bij de loods van zijn opa en oma, waarop de politie de zoekactie staakte.

Mogelijk hivbesmetting in privékliniek Utrecht

Patiënten van het Medisch Centrum Biltstraat (MCB) in Utrecht zijn mogelijk besmet geraakt met hiv. Ook de virussen die hepatitis B en C veroorzaken kunnen zijn overgedragen. Het centrum waarschuwt daarvoor in een brief aan zo'n tweehonderd patiënten, zegt een woordvoerder dinsdag.

Operatie-instrumenten zijn mogelijk niet altijd volgens de voorschriften schoongemaakt, waardoor deze virussen kunnen zijn overgedragen aan patiënten. De zaak kwam aan het licht nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg eind maart twee operatiekamers had gesloten. Volgens de woordvoerder is na het inspectiebezoek uitgebreid onderzoek ingesteld.

In de kliniek kunnen mensen terecht voor onder meer plastische chirurgie, abortussen en kaakchirurgie. Het MCB heeft de patiënten opgeroepen om zich te laten testen met het oog op de 'zorgvuldigheid'. Dat kan in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

De IGZ had overigens enkele dagen na het sluiten van de operatiekamers alweer groen licht gegeven voor behandelingen. Na een tweede bezoek constateerde de inspectie dat de MCB de zaken weer op orde had.

Het behandelcentrum kwam eerder in 2007 in opspraak toen een 21-jarige vrouw overleed kort nadat zij er een liposuctiebehandeling had ondergaan. De precieze doodsoorzaak is nooit duidelijk geworden. De plastisch chirurg en anesthesioloog zijn destijds verhoord, maar niet vervolgd.

Kamer pakt weigeraar zelf aan

De Tweede Kamer laat het er niet bij zitten dat het kabinet een besluit over het verbieden van de weigerambtenaar uitstelt tot na de verkiezingen. VVD, D66 en PvdA kondigen aan zelf met wetgeving te komen.

Het kabinet vindt de zaak te principieel om er zelf in demissionaire staat een besluit over te nemen. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) wees er vrijdag daarnaast nog op dat homo's ook nu al overal moeten kunnen trouwen in Nederland.

De Kamer nam vorig jaar een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen om een eind te maken aan de uitzonderingspositie voor weigerambtenaren. Het kabinet voerde die motie niet uit, maar vroeg advies aan de Raad van State. Die oordeelde dat het niet nodig is om de wet aan te passen, juist omdat er in de praktijk geen belemmeringen zijn.

De VVD stemde destijds tegen de motie. Jeanine Hennis (VVD) liet echter weten dat de VVD nog steeds tegen gewetensbezwaarde ambtenaren is. Zij kondigde daarom dinsdag een amendement aan om 'voor eens en voor altijd' de politie van weigerambtenaren te regelen.

Het aangekondigde amendement kwam Hennis op een sneer van D66'er Gerard Schouw te staan. Volgens hem heeft dat de VVD de rug niet recht gehouden toen de partij er wat aan kon doen. Hij kondigde een eigen initiatiefwetsvoorstel aan. Ineke van Gent (GroenLinks) hamerde erop dat de motie gewoon moet worden uitgevoerd.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch en zijn partijgenoot Pierre Heijnen kondigden dinsdag ook aan een amendement in te dienen. Daarmee moeten ambtenaren die weigeren een huwelijk tussen paren van gelijk geslacht te sluiten ontslagen worden of ander werk binnen de gemeente krijgen.

Spies werd dinsdag vervangen door minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA). Hij herhaalde waarom het kabinet heeft besloten om het besluit uit te stellen. Inhoudelijk wilde hij niet reageren.

'Top JP Morgan wist van riskante praktijken'

Een aantal bestuurders van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase wisten ruim voor het miljardenverlies van begin dit jaar dat er in het Londense kantoor van de bank op een riskante manier gehandeld werd. Dat meldt The Wall Street Journal dinsdag.

De krant baseert dit op interviews met leden van de Chief Investment Office van JP Morgan. Dat is de afdeling die verantwoordelijk was voor het verlies van twee miljard dollar (1,59 miljard euro) op een derivatenportefeuille in de eerste drie maanden van dit jaar. Na de bekendmaking van het verlies een maand geleden werd de financieel verantwoordelijke, Ina Drew, ontslagen.

Vanaf 2010 probeerde de bank de handelaren op het kantoor in Londen al in het gareel te houden. Uiteindelijk heeft de bank ervoor gekozen de verliezen bekend te maken, in een uiterste poging de Londense handelaren te beteugelen.


'Top JP Morgan wist van riskante praktijken' (Foto: Novum)

Activision, IBM en Intel strijden tegen Xbox-verbod

Activision, IBM en Intel hebben de Amerikaanse International Trade Commission gevraagd om na te denken over de gevolgen van een Xbox-verbod voor de drie bedrijven. De ITC vindt dat de Xbox vier patenten van Motorola schendt en adviseert de Amerikaanse overheid de Xbox te verbieden.

De ESA, de organisatie achter de E3, heeft een statement verstuurd naar de ITC waarin zij duidelijk maken dat een verbod niet alleen Microsoft raakt, maar ook gamers en uitgevers. Activision is het hier mee eens: "Ons bedrijf blijft groeien en gebruikt steeds meer middelen om games en accessoires te maken, speciaal voor de Xbox 360."

IBM is ook tegen het verbod: "Motorola's aandeel in de gamesindustrie bestaat vooral uit licenties. Motorola maakt geen producten die direct concurreren met de Xbox 360." Intel heeft bezwaar gemaakt en vindt het belangrijk dat er standaardisering komt voor patenten, vooral in een industrie die steeds meer draait om het houden en leasen van patenten.

Het is niet de eerste keer dat een product verboden dreigt te worden vanwege een schending van Motorola's patenten. Eerder moest Apple 2,25% van de opbrengsten aan Motorola betalen in ruil voor een licentie op een 3G-patent. Toen Apple dit weigerde werden de iPhone 3, 4 en 3G-modellen van de iPad tijdelijk verboden in Duitsland.

Anne Franks dagboek 70 jaar

Het dagboek van Anne Frank bestaat dinsdag 70 jaar. Precies 83 jaar geleden werd Anne Frank geboren.

Op haar 13e verjaardag, op 12 juni 1942, kreeg ze van haar ouders een roodgeruit dagboek cadeau. Met haar verhaal over het onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het een van de bekendste dagboeken ter wereld, dat in 70 talen is verschenen.

Anne begon het dagboek met haar levensgeschiedenis en met beschrijvingen van klasgenoten. Een paar weken na haar 13e verjaardag, op 6 juli 1942, dook Anne met haar zus en ouders onder in het achterhuis van haar vaders bedrijf aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Israël 'schrapte' 250.000 Palestijnen

Israël heeft tussen 1967 en 1994 het verblijfsrecht van bijna 250.000 Palestijnen in de door Israël bezette gebieden afgeschaft. Dit berichtte een mensenrechtengroepering in Israël dinsdag. Die baseert zich op militaire statistieken die uit die periode zijn opgedoken.

De Palestijnen werd het recht in hun eigen land te verblijven ontzegd om verschillende redenen. Zo kon een Palestijn het verblijfsrecht verliezen door niet tijdig te reageren op een Israëlische volkstelling, het niet tijdig verlengen van vergunningen of door naar het buitenland te reizen.

Hoe en wanneer verblijfsvergunningen moesten worden verlengd, was veel Palestijnen niet meegedeeld.

Israël'schrapte' 250.000 Palestijnen
Israël 'schrapte' 250.000 Palestijnen (Foto: ANP)

Rutte: VVD kwam niet met forenzentaks

De VVD is tijdens de onderhandelingen in het Catshuis niet met de forenzentaks op de proppen gekomen als bezuinigingspost. Dat verklaarde demissionair premier Mark Rutte (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De premier werd aan de tand gevoeld door PvdA'er Attje Kuiken naar aanleiding van zijn uitspraken in het tv-programma Eva Jinek op Zondag, waarin hij verklaarde dat hij het 'reëel' acht dat het belasten van de reiskostenvergoeding in het VVD-verkiezingsprogramma wordt teruggedraaid.

Kuiken wees erop dat de maatregel zowel in het Catshuis- als in het begrotingsakkoord staat, waarmee de VVD heeft ingestemd. Wat is het woord van Rutte nu nog waard, nu hij afstand neemt van de maatregel, wilde zij weten. Rutte antwoordde dat het iedere partij vrij staat om in aanloop naar de verkiezingen met alternatieven komen, mits net zo veel wordt bezuinigd.

Bijna alle 'Kunduz-partijen' hebben inmiddels afstand genomen van de forenzentaks. Onduidelijkheid bestaat ook over welke partij de maatregel heeft ingebracht tijdens de onderhandelingen in het Catshuis. Hero Brinkman zei zeker te weten dat noch de PVV noch het CDA de geestelijk vader van de taks is.

Maar het is ook de VVD niet, zei Rutte. "De VVD zou met zo'n voorstel niet komen", zei hij. "Er blijven twee partijen over."

Emiraten willen strengere kledingvoorschriften

Het belangrijkste adviesorgaan in de Verenigde Arabische Emiraten, de Federale Nationale Raad, gaat aandringen op stevige maatregelen om toeristen en inwoners van het land te ontmoedigen weinig verhullende kleding te dragen. Dat maakte de raad dinsdag bekend.

De Federale Nationale Raad heeft dinsdag zijn steun uitgesproken voor het voorstel, nadat de minister van cultuur van de VAE, Abdulrahman al-Owais, zich had geschaard achter pogingen meer nadruk te leggen op de conservatieve tradities van het land. Sommige delen van het land, zoals Dubai, zijn inmiddels een kosmopolitische plek geworden waar mensen uit de hele wereld wonen.

De raad wil dat reizigers worden aangemoedigd minder van hun lichaam te tonen. Hier moet ook in reclamecampagnes op worden aangedrongen. De raad, die deels wordt gekozen en deels wordt aangewezen, heeft geen wetgevende macht. Alle beslissingen liggen bij de regering.

De afgelopen weken hebben twee vrouwen uit de VAE via sociale media buitenlanders opgeroepen geen 'ongepaste' kleding, zoals korte broekjes en naveltruitjes, in het openbaar te dragen.

Buizerd valt hardloper aan

In het duingebied bij Castricum is een 55-jarige hardloper aangevallen door een buizerd. Hardloper Rien van Vugt raakte niet gewond door de aanval, meldt RTV N-H.

Duinbeheerder PWN is volgens boswachter Evert-Jan Woudsma bekend met de waakse roofvogel. Volgens de boswachter is vorig jaar zelfs een deel van het pad afgesloten vanwege de vogel die zijn jongen beschermt. "We overwegen om dat nu weer te doen", stelt Woudsma.

De hardloper voelde naar eigen zeggen plotseling een tik op zijn hoofd. "Ik had al een bordje gezien met daarop: pas op voor de buizerd. En ja hoor ik voelde een klap op mijn hoofd, alsof iemand je een ferme tik geeft. Daarna zag ik de roofvogel wegvliegen", aldus Van Vugt. De man loopt voortaan met een petje op. "Ik ben in ieder geval wel een bijzondere ervaring rijker."

Grote Limburgse makelaar over de kop

De Limburgse makelaar Bonnema uit Heerlen is dinsdag failliet verklaard door de rechter in Maastricht. Het faillissement van de naar eigen zeggen grootste makelaar van de provincie is door eigenaar Kor Bonnema zelf aangevraagd, meldt een woordvoerder van de rechtbank.

Behalve in Heerlen had Bonnema ook vestigingen in Maastricht, Roermond en Weert. Alle vestigingen zijn meegegaan in het faillissement. Bij Bonnema werkten 38 werknemers. Mede-eigenaar Rabobank trok zich in februari van dit jaar terug uit het bedrijf, meldt het Limburgs Dagblad.

De makelaardij was niet direct bereikbaar voor commentaar. Volgens diverse Limburgse media is de makelaar het slachtoffer geworden van teruglopende inkomsten vanwege de crisis op de huizenmarkt. Een aantal jaar geleden werkten er nog honderd mensen.

Assange vraagt Hooggerechtshof om heropening zaak

Wikileaks-voorman Julian Assange heeft dinsdag het Britse Hooggerechtshof gevraagd zijn uitlevering aan Zweden opnieuw te bekijken. Dat heeft het hof dinsdag bevestigd. Het is een ongebruikelijke juridische manoeuvre die moet voorkomen dat hij wordt uitgeleverd.

De zaak-Assange sleept al twee jaar. Vorige maand verwierp het hof het beroep dat Assange tegen zijn uitlevering had aangetekend. Zijn advocaten bestrijden echter de geldigheid van het oordeel van de rechters, omdat die hun besluit hebben gebaseerd op bewijzen die de verdediging niet voldoende heeft kunnen bestuderen. Ze hebben de rechtbank daarom gevraagd de zaak te heropenen.

Een dergelijke stap is nog niet eerder voorgekomen in de Britse rechtspraak en volgens juridische deskundigen zou het beschamend zijn voor de rechters als de zaak daadwerkelijk wordt heropend. "Het zou erg schadelijk zijn voor hun reputatie", aldus Julian Knowles, een advocaat van het Londense kantoor Matrix Chambers.

Een woordvoerder van het Hooggerechtshof zei dat de rechters kunnen besluiten het verzoek van de advocaten terzijde te schuiven. Ze kunnen de zaak ook heropenen en de beide partijen vragen om een schriftelijke uiteenzetting van hun standpunten. Ook kunnen ze besluiten tot een nieuwe zitting. Op welke termijn een beslissing wordt genomen over het verzoek is niet duidelijk.

De 40-jarige Assange wordt door Zweden gezocht om gehoord te worden inzake twee aanklachten van verkrachting en mishandeling. Hij is niet aangeklaagd en Assange ontkent schuldig te zijn.

Löw kiest wellicht toch voor Klose

Joachim Löw is er nog niet uit. Volgens Bild gaat de keuzeheer van Duitsland tegen Oranje waarschijnlijk kiezen voor Miroslav Klose in de spits.

"Ik wil een winnend team liever niet wijzigen", zegt Löw tegen Bild. "Maar het is goed mogelijk dat ik wat wijzigingen aanbreng aan het team, maar ik ben er nog niet uit. Ik ben meestal wel goed voor een verrassing", hulde de keuzeheer zich in nevelen.

Mario Gomez kreeg tegen Portugal verrassend de voorkeur boven Miroslav Klose, maar wellicht moet Gomez tegen Oranje weer op de bank plaatsnemen. "Ik ben blij dat Miro zich fitter voelt. Als hij zich goed voelt is hij van wereldklasse."

"Het is nog niet honderde procent, maar hij is voldoende hersteld om te kunnen starten tegen Nederland." Het Duitse medium meldt verder nog dat Klose veel indruk maakte op de training van Duitsland gisteren. Morgen zal blijken op welke spits de keuze gevallen is.

Nieuwe 'baan' voor Job Cohen

Job Cohen, de wegens gebrek aan succes vertrokken PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, gaat aan het toneel. Eventjes dan: hij doet op 30 juni in Amsterdam mee aan de voorstelling 'Hoe duur was de suiker?’, naar de historische roman tegen de achtergrond van de slavernij van de Surinaamse auteur Cynthia McLeod. De regie is van een ander vertrokken PvdA-Kamerlid, John Leerdam. En ook Kathleen Ferrier (CDA) doet mee.

Het is een voorstelling van Stichting Julius Leeft! (SJL). SJL maakt voorstellingen over onderwerpen uit de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en de vroegere koloniën. Het boek wordt overigens ook verfilmd en gaat vermoedelijk in oktober 2013 in première.

Nieuwe'baan' voor Job Cohen
Nieuwe'baan' voor Job Cohen (Foto: ANP)

Rus krijgt wildcard voor Rosmalen

Tennisster Arantxa Rus krijgt een wildcard voor het grastoernooi in Rosmalen. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Rus is de hoogstgeplaatste Nederlandse op de wereldranglijst na het bereiken van de vierde ronde op Roland Garros. Ook de Belg David Goffin, die in Parijs verassend de vierde ronde haalde, kreeg een wildcard.

Met Rus doet de volledige top van het Nederlandse vrouwentennis mee in Rosmalen. Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens waren al eerder zeker van deelname. Indy de Vroome en Richel Hogenkamp proberen zich via de kwalificaties te plaatsen. Bij de mannen doen Robin Haase en Igor Sijsling mee op het Brabantse gras.

Naast de Nederlanders heeft het toernooi in Kim Clijsters een grote publiekstrekker. Sara Errani, de verliezend finaliste van Roland Garros, is ook van de partij. Francesca Schiavone, die het Franse grandslam in 2010 won, is ook een aansprekende naam in het deelnemersveld.


Rus krijgt wildcard voor Rosmalen (Foto: Novum)

'Brand Amsterdam door reinigingsmiddel'

De fatale brand zondag in het centrum van Amsterdam is mogelijk ontstaan doordat chemisch reinigingsmiddel vlam vatte. Een van de bewoners probeerde daarmee 'boze' teksten in het trappenhuis te verwijderen, schrijft Het Parool dinsdag.

De leuzen waren op de muren gezet na een ruzie zondagochtend over een blaffende hond. Toen de man het 's middags probeerde te verwijderen moet het reinigingsmiddel vlam hebben gevat, laat de eigenaar aan de krant weten.

De politie in Amsterdam kon niet direct reageren. In de krant zegt een woordvoerder dat het te vroeg is om conclusies te trekken, maar dat het scenario wordt onderzocht.

Bij de brand kwamen twee mensen om het leven. Het eerste slachtoffer bezweek in een ambulance aan zijn verwondingen nadat hij uit een raam was gesprongen. Maandag werd een tweede dode gevonden tussen het puin. Een ander raakte lichtgewond.

Op het moment van de brand zouden elf personen in het pand aanwezig zijn geweest. De politie sluit meerdere slachtoffers uit.


'Brand Amsterdam door reinigingsmiddel' (Foto: Novum)

Oddworld: Abe's Oddysee-remake opgebouwd van de grond

In een bericht op de officiële Facebook van Oddworld laat ontwikkelaar Just Add Water weten dat Oddworld: Abe's Oddysee HD niet zomaar een HD-remake is. De hele game wordt opnieuw gemaakt, met de originele PlayStation-versie als blauwdruk.

Just Add Water noemde het eerst een reboot, maar het wordt vooral een remake van de game: "To extra clarify Oddworld: Abe's Oddysee HD, it is a remake of the original PS1 title, however we have started it from scratch using the original as a blueprint... Ok?"

Oddworld: Abe's Oddysee HD staat gepland voor de zomer van 2013. Later dit jaar kunnen we alvast van een voorproefje genieten van de game maar een exacte datum is nog niet bekend.

Griekenland haalt geld op ondanks onzekerheid

Griekenland heeft met een veiling van kortlopende staatsobligaties 1,63 miljard euro opgehaald. Dat heeft het Griekse ministerie van Financiën dinsdag bekendgemaakt.

De Grieken, die op de kapitaalmarkt alleen nog leningen met een korte looptijd kunnen afsluiten omdat ze aan het Europese hulpinfuus liggen, moesten een rente van liefst 4,73 procent betalen op de leningen met een looptijd van een halfjaar. Bij een vergelijkbare lening een maand geleden werd een rente van 4,69 procent gerekend.

De Grieken wisten het geld op te halen ondanks de onzekerheid over de kredietstatus van het land. Mochten de Grieken bij de parlementsverkiezingen van aanstaande zondag weer in meerderheid kiezen voor partijen die tegen het door Europa opgelegde hervormings- en bezuinigingsprogramma zijn, dan gaat het land waarschijnlijk failliet. Mogelijk betaalt Griekenland zijn leningen dan helemaal niet meer af.

Experts pleiten voor democratisch noodfonds

De democratische legitimiteit van het permanente noodfonds voor de euro ESM moet beter worden vastgelegd. Daarvoor pleitten enkele hoogleraren dinsdag tijdens een hoorzitting in de Eerste Kamer over het fonds.

Het is 'onvoorstelbaar belangrijk' dat de bevolking kan begrijpen dat het besluit om miljarden te verstrekken democratisch is gelegitimeerd. "Als dat niet gebeurt vervreemdt het ESM zich van de lidstaten", waarschuwde hij. Het bestuur van het noodfonds moet daarom ook verantwoording afleggen. Ook andere experts hielden een pleidooi voor meer transparantie.

De Utrechtse hoogleraar Hans Schenk benadrukte dat het fonds alleen niet genoeg is om de eurocrisis te beteugelen. "Of we hiermee de euro overeind houden is zeer onzeker", stelde hij. Zonder ook een krachtig beleid te voeren voor economische groei en innovatie haalt het ESM 'niets uit', aldus Schenk.

Na de Tweede Kamer moet ook de senaat het verdrag dat de oprichting van het fonds regelt nog ratificeren. Het debat daarover staat voor eind deze maand gepland. In aanloop daarna lieten de senatoren zich door deskundigen voorlichten over het fonds, waarin zevenhonderd miljard euro wordt gestort. Nederland draagt daarvan veertig miljard bij.

In de Tweede Kamer verzette PVV-leider Geert Wilders zich met hand en tand tegen ratificatie van het verdrag. Hij probeerde tevergeefs het debat uit te stellen tot na de verkiezingen.

Zwarte Cross organisatie introduceert 'Nozem Oil'

De Gelderlander bericht over  een nieuw drankje genaamd Nozem Oil dat ontwikkelt is door de organisators van de Zwarte Cross.

De organisatie omschrijft het als een "smerig lekker drankje". Het drankje dat bestaat uit een mix van een energiedrank, citrusvruchten, chili en tien procent alcohol, is verkrijgbaar in de vorm van een klein olieflesje, een presentatie die volgens de organisatie geheel aansluit bij de stijl van het festival. Het drankje is in eerste instantie bedoeld voor het smeren van de toeschouwers, of de crossmotoren er ook baat bij hebben is nog niet onderzocht.

Kudde neemt afscheid na olifantendrama Emmen

De olifantenkudde in Dierenpark Emmen heeft maandagnacht afscheid genomen van de twee olifanten die maandag overleden. Volgens een woordvoerder hebben de olifanten het verlies geaccepteerd.

"De kudde was dinsdagochtend rustig. Dat is een goed teken", zegt hij in een reactie. "Het moet ook voor hun vreemd zijn dat een van de belangrijkste olifanten in de kudde er niet meer is." De olifanten namen afscheid door om beurten te kijken en met hun slurf aan de lichamen te voelen.

De 31-jarige Htoo Khin Aye was een van de oudste olifanten in het park. Ze was al enige tijd ziek toen ze maandagochtend plots op haar pasgeboren jong viel. Ze was toen al apart van de kudde gezet vanwege de zwakke indruk die ze maakte. Toen ze later een tweede keer viel, kwam ze niet meer overeind.

De verzorgers besloten daarna het amper een maand oude jong, Thura, te laten inslapen. Het jong, die zo'n drie weken geleden ter wereld kwam, was door de zwakke gezondheid van zijn moeder zelf ook verzwakt.

De lichamen van de olifanten worden later dinsdag naar een veearts in Utrecht gebracht voor sectie. Dan moet meer duidelijk worden wat er precies met de dieren aan de hand was.

In oktober vorig jaar vond in het olifantenverblijf in het park ook al een klein drama plaats toen Radza, de vader van Thura, gewond raakte toen hij in de gracht viel. Hij brak daarbij zijn slagtand af. Een 18-jarige bezoekster raakte lichtgewond toen zij werd gevloerd door de tand.


Kudde neemt afscheid na olifantendrama Emmen (Foto: Novum)

Half procent aanvragers krijgt Skyrim: Dawnguard-bèta toegang

Maar liefst 0.5% van alle aanvragers krijgt een bèta-invite om Skyrim: Dawnguard uit te proberen. Deze bèta is alleen toeganklijk voor Xbox 360-eigenaren. 75% van alle invites zijn al verstuurd, vanavond en morgen volgt de rest.

Bethesda ontving een enorme hoeveelheid aanmeldingen en moet daarom veel mensen teleurstellen. Pete Hines, vice-president of Marketing, bedankt iedereen die wilde meehelpen met het testen van Dawnguard.

Sinds vandaag is het ook mogelijk om patch 1.6 voor Skyrim te downloaden op Steam. Over de PlayStation 3-patch is nog niets bekend.

KNVB verwacht 10.000 fans tegen Duitsland

Morgenavond zullen er zo'n 10.000 Nederlanders in het Metaliststadion van Charkov zitten voor de EK-wedstrijd tussen Oranje en Duitsland. Dit is de verwachting van de KNVB.

"Dit was met afstand de meest populaire wedstrijd uit de groepsfase”, aldus een woordvoerster van de Nederlandse voetbalbond vandaag. Vooralsnog ziet de KNVB geen reden om bij de UEFA om extra kaarten te vragen.

De Supportersclub Oranje verwacht morgen 15.000 Nederlanders op het Vrijheidsplein in Charkov.

Bijna helft alle EK-goals met het hoofd

Van alle twintig doelpunten die in de eerste wedstrijden van het EK gemaakt zijn, waren er maar liefst acht met het hoofd. Dat is nu al meer dan de helft van alle goals met het hoofd in 2008, toen er vijftien gemaakt werden, en bijna de helft van die in Portugal in 2004, toen het doel zeventien keer met het hoofd gevonden werd.

De eerste goal van het toernooi kwam door een kopbal van de Poolse Lewandowski, en ook gastheer Oekraïene scoorde hun beide doelpunten via het hoofd van Andrei Shevchenko. De wedstrijd tussen Ierland en Kroatië draagt ook bij aan het abnormale gemiddelde aan goals met het hoofd; in die wedstrijd werden drie van de vier keer met een kopbal gescoord. Alleen in de wedstrijden Rusland-Tsjechië, Nederland-Denemarken en Spanje-Italië werd er niet met het hoofd gescoord.

Volgens de Spaanse voetbalanalist Juanma Lillo is er niet veel bijzonders aan het hoge gemiddelde op dit EK. "Ik geloof niet dat er een reden voor is, of dat men slecht verdedigt. Ze maken het gewoon erg goed af. [...] Ik heb meer dan driehonderd wedstrijden gezien, van 1930 tot midden jaren '70, en ik denk dat men destijds beter kon koppen dan nu."


Gomez Ook Mario Gómez vond het doel met het hoofd (Foto: Pro Shots)

Sober wachtgeldregeling politici heroverwegen

De Raad van State vindt dat de voorgestelde versobering van de wachtgeldregeling voor politici moet worden heroverwogen. Dat maakte het belangrijkste adviesorgaan van de regering dinsdag bekend.

Volgens de nieuwe regeling zouden politieke ambtsdragers zoals Kamerleden, gedeputeerden en burgemeesters een kortere periode wachtgeld krijgen dan de huidige 4 jaar. De maximumduur van het wachtgeld wordt gelijkgesteld met de duur van de WW (3 jaar en 2 maanden).

De Raad van State is van mening dat gelijkschakeling van politieke ambtsdragers met 'gewone' werknemers "niet vanzelf spreekt". Ook de invoering van de nieuwe regeling met terugwerkende kracht tot 1 mei 2012 stuit op kritiek.

Schippers wil 'keukentafeldiscussie' zorgkosten

De Nederlandse bevolking moet zich bewuster worden van de almaar duurder wordende zorg. Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) start daarom een 'keukentafeldiscussie' over de betaalbaarheid van de zorg.

Aanleiding is een rapport dat zij dinsdag heeft gepubliceerd. Daarin staat dat bezuinigingen op de zorg onvermijdelijk zijn. Zo wijst de bewindsvrouw erop dat met de uitgaven aan het koningshuis vijf uur zorg kan worden betaald. En een JSF-toestel kost net zo veel als een ochtendje zorg. Zonder ingrijpen wordt de zorg op de lange termijn onbetaalbaar.

Schippers vindt het belangrijk dat mensen zelf gaan discussiëren over mogelijke oplossingen, zoals premies, een hoger eigen risico of een minder uitgebreide zorg. De bewindsvrouw neemt zelf geen voorschot op de uitkomst. Dat is gezien de demissionaire status van het kabinet niet gepast, vindt zij.

Schaatsster Hesse vrijgesproken van doping

De Duitse schaatsster Judith Hesse is door de Duitse antidopingautoriteit NADA vrijgesproken van dopinggebruik. Bij de 29-jarige Erfurtse was bloed afgenomen, met ultraviolet licht behandeld en vervolgens weer ingebracht. Hesse ontving de behandeling echter niet 'op eigen initiatief' en daardoor werd het vergrijp niet als haar fout gezien.

De dopingspeurders waren Hesse op het spoor gekomen tijdens een onderzoek naar sportarts Andreas Franke. De in het olympisch trainingscentrum in Erfurt werkzame dokter had ook andere atleten op dezelfde manier behandeld. Hesse wendde zich volgens de arbitragekamer van de NADA na een wedstrijd tot Franke met een 'acute en ernstige aandoening'. Die besloot daarop zelf tot de behandeling.

Het is volgens de internationale dopingcode verboden om bloed buiten het lichaam te verrijken of behandelen om het vervolgens weer in te brengen. Het ultraviolette licht was bedoeld om de zuurstofopname van het bloed te verbeteren.

Blizzard straft misbruikers van exploit

In een statement op Battle.net heeft Blizzard Entertainment aangegeven dat misbruikers van exploits en cheats binnenkort een ban tegemoet kunnen zien. Dit is waarschijnlijk een reactie op de pas ontdekte exploits waarmee items gedupliceerd konden worden.

"If a Diablo III player is found to be cheating or using hacks, bots, or modifications in any form, then as outlined in the Diablo III end user license agreement, that player can be permanently banned from the game. This means that the player will be permanently unable to log in to Battle.net® to play Diablo III with his or her account," luidt de statement van Blizzard. Een datum of tijd met betrekking tot de bans is niet bekend gemaakt. Wel is aangegeven dat dit binnen afzienbare tijd zal gebeuren.

Blizzard waarschuwt iedereen die eraan denkt om exploits en hacks te gebruiken: "We strongly recommend that you avoid using any hacks, cheats, bots, or exploits. Suspensions and bans of players that have used or start using cheats and hacks will begin in the near future."

Actiegroep wil vertrek voorzitter Comité 4 en 5 mei

De Joodse actiegroep Tradition is Our Future (TOF) wil dat voorzitter Joan Leemhuis-Stout van het Nationaal Comité 4 en 5 mei opstapt. Het comité zou voor onnodige commotie hebben gezorgd door bij de herdenking op de Dam vorige maand een gedicht over een SS'er te willen laten voordragen. Het gedicht werd uiteindelijk geschrapt.

Ook ontstond dit jaar commotie over de herdenking van gesneuvelde Duitse soldaten in Vorden. Daarbij liet TOF zijn ongenoegen blijken door een vliegtuigje met de tekst 'Vorden is fout' te laten vliegen. Volgens de actiegroep is het Nationaal Comité 4 en 5 mei de aanstichter van de commotie rondom de herdenkingen en heeft het bestuur verzuimd die in goede banen te leiden.

De voorzitter moet nu haar conclusies trekken door op te stappen, meldt de actiegroep dinsdag. Daarnaast neemt de organisatie het voorzitter Leemhuis-Stout kwalijk dat ze dinsdag ontbreekt op een debat over de toekomst van de dodenherdenkingen.

Ook uit de actiegroep kritiek op de partij van Leemhuis-Stout, de VVD. De partij zou te weinig historisch besef tonen. Nog voor de verkiezingen wil de groep weten hoe de VVD voortaan wil omgaan met Tweede Wereldoorlogherdenkingen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei kon niet direct reageren op de kritiek van TOF.

Vrouw die klaagt over hardrijders zelf gepakt

Een inwoonster van Ens in Flevoland die zich stoorde aan hardrijders voor haar deur en de politie inschakelde, zal zich voortaan wel twee keer bedenken.

Mede op haar verzoek verrichtten agenten maandag een lasercontrole op de Vliegtuigweg tussen Ens en Nagele. Ze schreven twee bekeuringen uit. Een daarvan was voor de klagende buurtbewoonster.

Volgens politiechef Charles Lamens van de gemeente Noordoostpolder controleerden agenten maandagochtend de snelheid van 40 automobilisten. Het gros hield zich keurig aan de maximum snelheid van 80 kilometer per uur, maar de vrouw kwam met minstens 110 kilometer per uur voorbij zetten.

Die snelheidsovertreding was dermate fors dat de officier van justitie er aan te pas moet komen om het boetebedrag te bepalen. De vrouw nam het volgens Lamens sportief op.

Vrouw die klaagt over hardrijders zelf gepakt
Vrouw die klaagt over hardrijders zelf gepakt (Foto: ANP)

WSG legt intern onderzoek naar mishandeling stil

De William Schrikker Groep heeft een intern onderzoek naar kindermishandeling in opvanghuis De Loot in Nieuwleusen stilgelegd. Dat is maandag gedaan op verzoek van het Openbaar Ministerie in Zwolle, meldt een woordvoerder van de gespecialiseerde instelling voor jeugdzorg.

Het OM onderzoekt de zaak ook en vreest dat verklaringen van de betrokken ex-bewoners, familieleden en hulpverleners worden beïnvloed als ze eerst met de onderzoekers van de WSG spreken. De woordvoerder benadrukt dat het besluit in goed overleg is genomen en dat het interne onderzoek wordt hervat zodra het onderzoek van het OM is afgerond.

De instelling had in het onderzoek nog geen betrokkenen gesproken. "De afspraken die al stonden zijn deze ochtend afgezegd." Een voor woensdag geplande bijeenkomst voor betrokkenen gaat ook niet door. "De bedoeling was om iedereen daar te laten praten over wat ze hebben ervaren, wat ze wel en wat ze niet hebben gehoord en hoe ze dat kenbaar hebben gemaakt."

De WSG heeft in het verleden kinderen in de particuliere zorginstelling De Loot geplaatst. Vorige maand werden meldingen gedaan van geestelijke en lichamelijke mishandeling van kinderen die er tussen 1980 en 2010 verbleven.

De WSG kondigde toen een onderzoek aan om na te gaan of kinderen die de groep in de instelling had geplaatst ook zijn mishandeld. De bedoeling was de geplaatste kinderen over hun verblijf te horen.

Het onderzoek van het OM richt zich op de vraag of strafbaar is gehandeld en of iemand daarvoor moet worden vervolgd. Het interne onderzoek van de WSG moet duidelijk maken of er fouten zijn gemaakt om soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen.

UEFA onderzoekt racistische incidenten EK

Twee incidenten van racisme op het EK worden door de UEFA onderzocht. De Tsjech Theodor Gebre Selassie en Mario Balotelli van Italië zouden door supporters van de tegenpartij op oerwoudgeluiden zijn getrakteerd. Een officiële tuchtzaak is nog niet geopend. Vorige week maakten Poolse fans al oerwoudgeluiden tijdens de open training van Oranje.

Een Spaanse supportersgroep bevestigde gisteren dat ongeveer tweehonderd fans oerwoudgeluiden maakten in de richting van Balotelli. De UEFA wil ook meer informatie van Tsjechische functionarissen hebben over het duel tegen Rusland op vrijdag. Gebre Selassie liet weten racistisch bejegend te zijn, maar weigerde een officiële klacht in te dienen.

De UEFA heeft verder Kroatië aangeklaagd voor misdragingen van fans. Na afloop van de met 3-1 gewonnen ontmoeting met Ierland zondag rende een Kroatische fan het veld op. Hij probeerde de Kroatische bondscoach Slaven Bilic te bereiken. Ook staken Kroatische fans vuurwerk af in het stadion. De zaak wordt vrijdag behandeld.

Eerder opende de Europese voetbalbond al tuchtzaken tegen Rusland, Duitsland en Portugal. Die worden morgen behandeld.

Boris van der Ham stopt als Kamerlid

Boris van der Ham keert naar de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer voor zijn partij D66. Hij stelt na tien jaar Kamerlidmaatschap zich niet verkiesbaar, laat hij dinsdag weten. "Ik heb honger naar iets nieuws."

"Na de val van het kabinet heb ik mezelf de vraag gesteld of ik nu opnieuw de afspraak kan maken met kiezers om nog vijf jaar op dezelfde wijze, op deze plek door te gaan met die missie", motiveert hij zijn besluit. "Hoewel ik nog barst van de energie en ideeën overstemde de honger naar iets nieuws de afgelopen weken steeds meer."

Van der Ham zat sinds 2002 in de Kamer. De afgelopen tien jaar voerde hij het woord over onderwijs, economie, cultuur, media, milieu en 'vrijzinnige en liberale onderwerpen' als de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van het individu.

Het besluit heeft fractieleider en lijsttrekker Alexander Pechtold verrast, laat hij weten. "Ik vind het jammer dat hij de Kamer verlaat, maar na tien jaar Kamerlidmaatschap kan ik alleen maar respect opbrengen voor zijn besluit." Pechtold heeft 'grote waardering' voor de rol die Van der Ham speelde in de wederopbouw van de partij na 2006. "Juist in die moeilijke periode kon ik - en met mij de hele partij - op hem rekenen."

Penélope Cruz weer in Almodóvar-film

Penélope Cruz gaat weer in een film spelen van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar. De Spaanse actrice gaat deze zomer de komedie Los Amantes Pasajeros in Madrid opnemen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het wordt de vijfde samenwerking van Cruz en de Spaanse regisseur. Hun eerste gezamenlijk film is Carne Trémula uit 1997 en hun laatste was Los Abrazos Rotos uit 2009. Los Amantes Pasajeros gaat over een romance die zich afspeelt in een vliegtuig. Welke rol Cruz in de film heeft, is nog onbekend.

De 38-jarige actrice heeft ook getekend voor een rol in The Counselor van Ridley Scott. In het drugsdrama gaat ook haar man Javier Bardem spelen. Cruz is deze zomer eerst nog te zien in de komedie To Rome with Love van Woody Allen.


Penélope Cruz weer in Almodóvar-film (Foto: Novum)

Philip Seymour Hoffman gevraagd voor Catching Fire

Philip Seymour Hoffman is gevraagd om de rol van Plutarch Heavensbee te spelen in Catching Fire. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het personage is de spelleider van de strijd om leven en dood in het vervolg op de sciencefictionfilm The Hunger Games.

Het is nog niet bekend of de Oscarwinnaar oren heeft naar de rol. Hij heeft zijn agentschap verlaten en handelt momenteel zelf alles af. De 44-jarige Hoffman speelde dit jaar op Broadway in Death of a Salesman, geregisseerd door Mike Nichols. Hij heeft ook pas de opnamen afgerond van The Master van Paul Thomas Anderson die dit jaar in de bioscopen verschijnt.

In The Hunger Games worden de tieners nog geleid door de gladde Seneca Crane, een rol van Wes Bentley. In het vervolg is die taak voor Heavensbee. De films zijn gebaseerd op de boekenreeks van Suzanne Collins en gaan over tieners die verschillende continenten representeren en in een bos worden gezet waar ze elkaar moeten ombrengen tot er een winnaar overblijft.

Voor het vervolg op de succesvolle film wordt druk gezocht naar een geschikte cast. Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth nemen de rollen uit The Hunger Games weer aan. Het vervolg moet in november volgend jaar uitkomen.


Philip Seymour Hoffman gevraagd voor Catching Fire (Foto: Novum)

Marieke van der Pol schrijft Bankier van het Verzet

Marieke van der Pol gaat het scenario schrijven van de film over het leven van de Zaanse bankier Walraven (Wally) van Hall. Dat heeft producent NL Film dinsdag bekendgemaakt. De film Bankier van het Verzet gaat over de ondergrondse bank die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog oprichtte.

Van der Pol schreef eerder scenario's van films als De Tweeling, Bride Flight en Alles Stroomt. Ze heeft zin om het scenario te schrijven. "Een man die door middel van de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis zijn geluk en zelfs zijn leven op het spel zet, binnen de arena van de Tweede Wereldoorlog. Daar zit een ijzersterke film in."

"Marieke heeft een groot talent om historische thema's emotioneel en actueel te vertellen", schrijven de producenten Sytze van der Laan en Alain de Levita in een verklaring. Bankier van het Verzet moet in de winter van 2013 worden opgenomen.

J.J. Abrams werkt aan thriller over nazi-jagers

Producent J.J. Abrams werkt aan de thriller Wunderkind. De film gaat over twee nazi-jagers, een Amerikaanse en een Israëlische, wier paden kruisen in hun zoektocht. Abrams' productiemaatschappij Bad Robot gaat voor de film samenwerken met Paramount. Dat meldt het Amerikaanse filmblad Variety.

Het scenario van Patrick Aison was zeer gewild in Hollywood. Aison, die er nu zijn hand op zou hebben gelegd, heeft onlangs meegeschreven aan het scenario van de sciencefictionthriller Echo Station, die nog in productie is.

Abrams leverde dit jaar de financieel geslaagde actiefilm Mission: Impossible - Ghost Protocol af en werkt momenteel als regisseur aan Star Trek 2. Het is nog onbekend wie Wunderkind gaat regisseren.


J.J. Abrams werkt aan thriller over nazi-jagers (Foto: Novum)

Geen Pikmin gooien via het internet

Pikmin 3 op de Wii U ondersteunt geen online multiplayer, maar je kunt wel lokaal tegen elkaar spelen, heeft bedenker Shigeru Miyamoto bevestigd.

"Je moet heel voorzichtig zijn dat je frames niet verliest als je probeert te synchroniseren met andere spelers over mogelijk een zeer grote fysieke afstand over het internet", vertelt Miyamoto. "Maar in de situatie van de Pikmin, bijvoorbeeld, omdat je veel individuele, kleine schepsels, de pikmin hebt, waarvan elke beweging en locatie erg belangrijk gaat zijn in het spel, zou het erg moeilijk zijn om te synchroniseren via een internetverbinding.

Hij gaat verder: "Dus we hebben besloten om te focussen op de singleplayer- en lokale multiplayer-aspecten, die zijn echt leuk. Maar helaas, geen online multiplayer voor Pikmin 3. Maar de co-op lokale multiplayer is heel leuk."

Pikmin 3 komt rond de release van de Wii U uit. De preview is hier te lezen.

Pikmin 3

Belastingdienst weigert plan Rangers

Een plan van Glasgow Rangers om met de crediteuren een vrijwillige afbetalingsregeling te treffen lijkt gedoemd te mislukken. De Britse belastingdienst, één van de grootste crediteuren van de Schotse voetbalclub, stemt niet in met het plan van de beoogde eigenaar Charles Green. Dat meldt de BBC vandaag. Een claim van de belastingdienst leidde in februari tot de financiële problemen voor de club.

In het plan zouden de crediteuren voor iedere euro die de Rangers schuld hebben nog maar negen cent terugkrijgen. Green hoopt dat de crediteuren donderdag tijdens een vergadering op Ibrox Park akkoord gaan. Zodra dat gebeurt kan de surseance waarin de club zich al maanden bevind worden opgeheven.

Green moet volgens de overnameovereenkomst nu het bedrijf Rangers overnemen en ook de activa opkopen voor 5,5 miljoen pond. Daarmee kan hij een nieuwe club starten die van de elf andere ploegen in de Schotse Premier League toestemming nodig heeft om het oude Rangers te vervangen. Als nieuwe club mag Rangers vermoedelijk ook drie jaar geen Europees voetbal spelen

FNV wil 'ziekmakende' bussen van de weg

Vakbond FNV spant een kort geding aan tegen Connexxion om te zorgen dat de vervoerder geen bussen meer inzet die voor gezondheidsklachten zorgen bij de chauffeurs. Volgens de bond is een bepaald model Mercedesbusje de boosdoener.

De bussen zijn onderzocht door het Bureau Beroepsziekten van de FNV. Daaruit blijkt dat de stoel niet voldoende instelbaar is en de vering van de stoel niet in orde. Hierdoor zouden de chauffeurs hoofdpijn krijgen. Ook zou de cabine te krap zijn waardoor de chauffeurs hun benen niet kwijt kunnen.

De chauffeurs geven volgens FNV aan dat ze door elkaar geschud worden in de bus. "In hun rit zitten 188 verkeersdrempels. Om de klap in hun rug op te vangen, houden de chauffeurs zich vast aan het stuur. Daardoor krijgen ze ook last van hun schouders. Door de trillingen krijgen ze ook hoofdpijn."

Connexxion beloofde volgens de FNV eerder dat andere bussen ingezet zouden worden en dat roosters zouden worden aangepast. Dat is nog niet gebeurd. Volgens de FNV hebben vrijwel alle chauffeurs die met deze busjes rijden te maken met problemen. Inmiddels is een aantal chauffeurs langdurig uitgevallen door het rijden in deze busjes.

Connexxion wil niet reageren voordat het kort geding heeft gediend. Mercedes laat in een reactie weten niet bekend te zijn met het probleem dat met de busjes speelt.

Diablo III voor Retina-display

Blizzard Entertainment gaat Diablo III geschikt maken voor de hoge resolutie van de nieuwe Macbook Pro. Op het WWDC gisteravond is er een nieuwe MacBook Pro met Retina-display aangekondigd. Voor 2279 euro heb je een Macbook Pro met een resolutie van 2880x1800.

"Je gaat een game-ervaring zien die nog niet eerder vertoond is", belooft Phil Schiller van Apple het publiek. Er is geen releasedatum gegeven voor de Retina-display-verbeterde versie van Diablo 3.

Diablo III

De theepotzeiker

In Den Haag is een theepotzeiker actief. Een nog onbekende man plast zo nu en dan in een theepot of thermoskan. Het is een tikje eigenaardig, maar zeg nou zelf: zo moeilijk kan dit toch niet zijn? Er zijn veel moeilijkere manieren om te plassen. Neem nou een willekeurige vrouw: zij is niet gebouwd om vlug een plasje te doen, terwijl ze continu naar de wc moet: voor vertrek, onderweg in de auto, samen met vriendinnen, voor de thee, na de thee, voor de seks, na de seks, sommigen zelfs tijdens de seks.

Oranje terug in Charkov

De selectie van het Nederlands elftal is vanmiddag omstreeks kwart over twaalf geland in Charkov. Oranje speelt daar morgen onder vermoedelijk tropische weersomstandigheden de tweede groepswedstrijd op het EK tegen Duitsland.

Vanaf half zeven vanavond trainen de spelers in het Metaliststadion. Kort voordat de training begint, geeft bondscoach Bert van Marwijk een persconferentie. Oranje verloor afgelopen zaterdag de eerste wedstrijd van het EK met 1-0 van Denemarken.

Duizenden bijeen in Moskou voor anti-Poetinprotest

Tienduizenden Russen zijn dinsdag in het centrum van Moskou bijeengekomen om te protesteren tegen de Russische president Vladimir Poetin. De autoriteiten hebben ondertussen een aantal belangrijke oppositiefiguren opgeroepen voor verhoor, vermoedelijk in een poging de demonstranten de voet dwars te zetten.

De betogers trotseerden slecht weer en tienduizenden verzamelden zich op het iconische Poesjkin-plein. Vandaar vertrokken ze voor een protestmars naar de locatie waar wordt betoogd. De schattingen over het aantal deelnemers lopen uiteen. Volgens de politie zijn er ongeveer tienduizend mensen op de been, oppositieleider Sergej Oedaltsov rept van vijftigduizend. "Diegenen die aan de macht zijn moeten de druk voelen. Wij gaan hier voor zorgen, wat de methode ook zal zijn, vreedzaam of niet", aldus een 25-jarige betoger. "Als ze ons negeren dan betekent dat dat bloedvergieten onvermijdelijk is."

Blogger Aleksej Navalni, de linkse politicus Oedaltsov, de liberale activist Ilja Jasjin en tv-presentator Ksenia Sobtsjak werden dinsdag door de Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan van Rusland, ontboden. De verhoren zorgen ervoor dat ze waarschijnlijk niet aan de demonstraties kunnen meedoen. Maandag werden de huizen van de oppositieleiders al doorzocht.

Oedaltsov leverde op Twitter felle kritiek op de verhoren. Hij schreef dat het als organisator zijn taak is om de protesten te leiden. Mogelijk wordt de oppositiepoliticus nu gearresteerd. Jasjin zei, voordat hij zich meldde op het hoofdkantoor van de Onderzoekscommissie, niet te weten of hij in vrijheid of geboeid het gebouw weer zou verlaten. "De regering doet er alles aan om te voorkomen dat ik daar uiteindelijk beland (bij de betoging, red.)", aldus Jasjin.

Maandag stond 'Welkom in het jaar '37' in de top van meestgebruikte zinnen op Twitter. Dit is een verwijzing naar de etnische zuiveringen die in 1937 onder leiding van de Russische dictator Josef Stalin plaatshadden.

De acties van de Onderzoekscommissie volgen op de goedkeuring van een nieuwe wet die de boete voor deelname aan een demonstratie waarvoor geen toestemming is verleend enorm verhoogt. De boete is zo'n honderdvijftig keer hoger dan voorheen en ongeveer gelijk aan een gemiddeld jaarsalaris in Rusland. Volgens Poetin is de wet erop gericht de Russen te beschermen tegen 'radicalisme'. "Om het recht van burgers op vrijheid van meningsuiting te bewaken, ook tijdens betogingen, moet de samenleving andere burgers, het algemene publiek, beschermen tegen radicalisme", zei Poetin eerder.

Voor de betoging van dinsdag is weliswaar toestemming verleend, maar als de betogers zich niet houden aan de tijd en locatie die ze hebben opgegeven, kan de politie ingrijpen.

De vorige grote demonstratie, een dag voor Poetins beëdiging als president in mei, liep uit op stevige rellen tussen de politie en de tienduizenden betogers. De demonstranten gooiden met stenen, stukken asfalt en flessen naar de politie, die hard terugsloeg en meer dan vierhonderd betogers oppakte. Sommigen werden aan hun haren meegesleept. In de dagen daarop maakte de politie jacht op activisten en pakte nog eens honderden mensen op.

Handel in gamevoorwerpen beter beveiligd

Blizzard Entertainment heeft het virtuele veilinghuis voor het actierollenspel Diablo 3 dinsdag extra beveiligd. Gamers moeten bij het inloggen via een speciale app een code opvragen en invoeren. Het bedrijf wil met deze extra beveiliging het hacken van spelergegevens tegengaan.

Bij spellen als Diablo 3 en World of Warcraft worden accounts van gamers geregeld gehackt. De daders maken hierbij virtuele goederen en goudstukken buit. Omdat het in Diablo 3 mogelijk is met echt geld te handelen, ziet Blizzard Entertainment zich genoodzaakt de beveiliging aan te scherpen.

Om kledingstukken en wapens in het actierollenspel Diablo 3 te kunnen verkopen of kopen moeten gamers een app installeren op hun smartphone of de Battle.net Authenticator kopen via de online winkel van het gamebedrijf. Via de dienst krijgen gamers een unieke code waarmee ze toegang krijgen tot bijvoorbeeld een game of een dienst.

Friese politie op zoek naar Duitse watersporter

De politie is op zoek naar een 58-jarige Duitser die zondagochtend verdween in het Friese Workum. De man werd voor het laatst gezien bij zijn boot in een plaatselijke jachthaven, laat de politie weten.

Watersporters die met hun boot naast de man lagen afgemeerd, zagen hem zondag rond 11.00 uur voor het laatst. Toen ze vier uur later terugkeerden van een uitstapje troffen ze zijn boot leeg en niet-afgesloten aan. De Duitse politie meldde een dag later dat de man uit Witten, in de buurt van Dortmund, niet thuis of op zijn werk was verschenen.

Duikers hebben maandagavond zonder succes in het water rondom de boot gezocht. De politie zet de zoektocht dinsdag voort.

Lorenzo blijft bij Yamaha

Jorge Lorenzo rijdt ook in 2013 en 2014 voor Yamaha. Het motormerk maakte vandaag het nieuws van de contractverlenging van de Spaanse MotoGP-coureur bekend.

De 25-jarge Lorenzo rijdt sinds 2008 voor Yamaha. In 2010 veroverde de Spanjaard de wereldtitel. "Yamaha voelt aan als familie, ik ben blij dat ik met dit team blijf samenwerken”, aldus Lorenzo.

De Nederlandse oud-wegracer Wilco Zeelenberg is bij Yamaha werkzaam als manager.

Dierenorganisaties laken convenant rituele slacht

Het convenant voor de rituele slacht is onacceptabel. Dat stelt de Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland, die uit 23 organisaties zoals Milieudefensie en Wakker Dier bestaat. De Eerste Kamer debatteert dinsdag over de rituele slacht.

Het convenant werd vorige week ondertekend door staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, het Contactorgaan Moslims en Overheid en de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven.

Het convenant strookt volgens de organisaties niet met de Nederlandse wet, die stelt dat dieren bij de slacht elk vermijdbaar lijden moet worden bespaard. In het convenant staat dat een dier veertig seconden mag lijden voordat wordt ingegrepen. "Die veertig seconden zijn niet gebaseerd op enig aanvullend wetenschappelijk onderzoek."

Ook de beoordeling of sprake is van ernstig of onnodig lijden is volgens de organisaties nattevingerwerk. Degene die dat moet doen heeft namelijk geen apparatuur om na te gaan of er sprake is van bewustzijn of hersenactiviteit.

Vorige week liet fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme zich al kritisch uit over het convenant. Volgens haar levert het geen wezenlijke bijdrage aan het dierenwelzijn.

Zij zag een gelijkenis met een door de Tweede Kamer afgeschoten amendement van Henk Jan Ormel (CDA). Hij wilde met beperkingen een verbod voorkomen. Een van die beperkingen was dat een dier uiterlijk 45 seconden na de rituele halssnede buiten bewustzijn moet zijn. Vanwege de gelijkenis concludeert Thieme dat het convenant 'geen draagvlak' heeft.

Bleker kondigde het convenant in december tot ieders verrassing aan. Hij deed dat tijdens een debat in de Eerste Kamer over het verbieden van de rituele slacht. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde het voorstel van de Partij voor de Dieren, maar de Eerste Kamer vond dat de vrijheid van godsdienst zwaarder weegt. Door het plan van Bleker werd de verdere behandeling uitgesteld.

Gevonden bejaarde met mes omgebracht

De 80-jarige man die zaterdag dood werd gevonden in zijn woning in Den Haag is door messteken om het leven gebracht. Dat heeft sectie dinsdag uitgewezen, meldt de politie.

Het slachtoffer werd rond 13.30 uur gevonden in zijn huis aan de Falckstraat. Hij zou zaterdag met vakantie gaan. Het lichaam van de man was gezien door iemand die langs het huis liep. De recherche onderzoekt de zaak. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Groentebedrijf Barendrecht ontruimd om ammoniaklek

Een handelsbedrijf in groente en fruit in Barendrecht is dinsdagochtend ontruimd vanwege een ammoniaklek. Bij onderhoudswerkzaamheden in het pand van Hillfresh International schoot een slang los, meldt de brandweer.

Ammoniak is volgens haar een 'spannend stofje', maar er dreigt geen gevaar voor de omgeving. "Het lek is binnen het pand, we zijn nu bezig het af te sluiten." Er zijn geen gewonden gevallen.

Probleem met teflonlaag Marsrover

Twee maanden voor de landing van de Marsrover Curiosity werken deskundigen van ruimtevaartorganisatie NASA aan een oplossing voor de mogelijke verontreiniging van monsters door de boor van het mobiele ruimtelab. De teflonlaag op de boor kan afbladderen en zich vermengen met verzamelde rotsmonsters, zei NASA maandag.

De Curiosity onderzoekt de komende twee jaar of het milieu op Mars microbieel leven mogelijk maakt of heeft gemaakt. De rover gaat op zoek naar organisch bouwmateriaal. Met zijn boor kan de Curiosity op het Marsoppervlak materiaal verzamelen dat in het lab van de rover kan worden geanalyseerd.

Afbladderend teflon kan deze analyse bemoeilijken, maar een al te groot probleem is het niet, zeggen NASA-wetenschappers. Er zijn voldoende mogelijkheden om het probleem op te lossen. De boor kan langzamer draaien om afbladderen te voorkomen, maar verzameld materiaal kan ook worden verhit om de verontreiniging op die manier af te scheiden.

Vrouw met rollator doodgereden door vrachtwagen

Een oudere vrouw is dinsdagochtend omgekomen toen ze in het Groningse Leek met haar rollator onder een vrachtwagen belandde. Dat gebeurde rond 09.30 uur op parkeerterrein Samuel Leviestraat bij het winkelcentrum, meldt de politie. De vrachtwagen had net geladen en gelost.

Toegesnelde omstanders hebben geprobeerd de vrouw te reanimeren, maar dat lukte niet meer. De omstanders krijgen slachtofferhulp aangeboden. "Het was geen prettig gezicht", legt de woordvoerder uit.

Weinig mensen hebben het ongeluk zien gebeuren. De chauffeur wordt nog verhoord. De politie is op zoek naar meer getuigen.

Emanuelson: "Van Marwijk is niet meer geloofwaardig"

Urby Emanuelson heeft zich voor het eerst uitgesproken over de beslissing van Bert van Marwijk om de speler van AC Milan niet mee te nemen naar het EK.

Emanuelson was kanshebber om als linksback mee te gaan, maar uit de eerste voorselectie viel hij meteen af. "Van Marwijk zei dat ik te weinig linksback had gespeeld en dat er op het middenveld te veel concurrentie was voor mij. Tja, wat had ik dan moeten zeggen? Ik had het maar te accepteren. Maar het zijn niet de feiten", reageert hij in Voetbal International.

"Ik zou volgens de bondscoach al tweeënhalf jaar niet meer als linksback hebben gespeeld. In werkelijkheid stond ik in mijn anderhalf jaar bij AC Milan regelmatig op die plek", gaat Emanuelson verder. "De laatste twee wedstrijden van dit seizoen nog, tegen Bologna en Genoa. Het ging goed en ik gaf twee assists. Dus ja, wat had ik nou moeten zeggen op de uitleg? Ik kán er zo weinig mee."

Emanuelson vindt het raar dat Jetro Willems en Stijn Schaars er wel bij zijn. "Dan kom je op mij niet meer geloofwaardig over. Kijk, voor mij is het nu gewoon duidelijk. De bondscoach is niet van mij gecharmeerd. Van de voetballer Emanuelson, neem ik aan. Want ik zou niet weten wat ik als persoon verkeerd heb gedaan."

De 25-jarige oud-Ajacied kreeg het nieuws pas te horen toen het al twee dagen op internet stond. "Het was een kort gesprek. Ik liet het maar over me heen komen. Wist even niet wat ik moest zeggen. Het maakte toch niet meer uit, want het besluit was al genomen. Ik was er echt door van slag. Het is niet dat ik mezelf al rijk rekende en zeker dacht dat ik naar het EK zou gaan. Maar dat ik op zo'n manier zou afvallen had ik echt niet verwacht."

De boothbabes van de E3

De E3 zit er weer op en we kunnen terugkijken op een prima beurs. Niet alleen voor wat betreft de spellen en de nieuwe console van Nintendo, want bij een E3 horen natuurlijk ook de welbekende boothbabes. Mooie dames die al hun charmes in de strijd gooien om de games aan te prijzen. Omdat wij van FOK!games jullie al dit moois niet willen onthouden hebben wij een groot scala aan boothbabes voor jullie op een rij gezet. Wie is jouw favoriet?

Black Ops 2 gaat voor schokeffect

Met Call of Duty: Black Ops 2 wil gamestudio Treyarch zijn fans verrassen. Zo krijgt de vijand in het spel menselijke trekjes. Volgens ontwikkelaar David Anthony van de gamestudio wordt Black Ops 2 provocerend en boeiend tegelijk. Dat zei hij in een interview met het tijdschrift Computer and Videogames.

In Black Ops 2 nemen spelers het op tegen een terrorist met de naam Raul Menendez. "Spelers gaan begrijpen waarom hij de dingen doet die hij doet", zei Anthony tegen het tijdschrift. "Maar je hoeft het natuurlijk niet met hem eens te zijn".

Het zou niet de eerste keer zijn dat het verhaal van een Call of Duty-game voor een schokeffect zorgt. In Call of Duty: Modern Warfare 2 werden onschuldige burgers op een vliegveld neergeschoten en in de eerste Black Ops was Fidel Castro een van de doelwitten.

Call of Duty: Black Ops 2 speelt zich af in de nabije toekomst. Niet alleen vechten spelers tegen terroristen, maar ook tegen op afstand bestuurbare vliegtuigen en robots. Menendez heeft de hand weten te leggen op Amerikaans wapentuig en gebruikt dat nu tegen het land zelf.

De nieuwe Call of Duty ligt dit najaar in de winkel. Het spel verschijnt onder meer voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.


Kuipers fluit Oekraïne - Frankrijk

Scheidsrechter Björn Kuipers leidt komende vrijdag de wedstrijd tussen Oekraïne en Frankrijk. Voor de Nederlander wordt het zijn tweede duel dit EK. Zondag floot hij Kroatië-Ierland.

De andere wedstrijd in Groep F, Zweden - Engeland, staat onder leiding van de Sloveen Damir Skomina. Howard Webb fluit een dag eerder Italië-Kroatië, Spanje-Ierland zal onder leiding van de Portugees Pedro Proenca staan.

Schaatscoach Mueller naar Zuid-Korea

Peter Mueller wordt schaatstrainer in Zuid-Korea. De 57-jarige Amerikaan moet de schaatsers van het Aziatische land op de Olympische Spelen van 2014 en 2018 voorbereiden.

Als trainer heeft Mueller, zelf oud-schaatser, een lange staat van dienst. Mueller had onder anderen succes met Bonnie Blair (tweemaal olympisch goud), Marianne Timmer en Jan Bos. Daarnaast leidde hij in ons land commerciële schaatsploegen.

De afgelopen jaren was hij vooral coach van Noorse schaatsers. 

EK Vandaag

Vandaag staan er twee wedstrijden uit groep A op het programma. Om 18.00 zal Griekenland het opnemen tegen Tsjechië en om 20.45 zal Polen de strijd aangaan met Rusland.

Trainingen:

Het Nederlands elftal traint vanavond om 18:30 in het Metalist Stadion in Charkov. Daar zal Oranje morgen Duitsland treffen.

TV:

Tijdstip Programma Zender
15.45 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1
16.40 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 1&3
17.00 NOS EK Journaal Nederland 1
17.30 Griekenland - Tsjechië Nederland 1
19.55 NOS EK Journaal Nederland 1
20:20 Polen - Rusland Nederland 1
22:30 VI Oranje RTL 4
22:45 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
00:10 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1

Raiola haalt uit naar Platini

Mino Raiola is niet te spreken over de reactie van Michel Platini op het voorstel van Mario Balotelli om bij racisme van het veld te stappen.

Balotelli zei onlangs dat hij de oerwoudgeluiden niet langer accepteert en meteen van het veld stapt. Platini reageerde vervolgens door te zeggen dat de Italiaan dan een gele kaart zou krijgen. "Ik vond het een wat vreemde reactie van Platini. Ik had een andere reactie verwacht", sprak Raiola.

De zaakwaarnemer van Balotelli is echter niet helemaal verrast door de uitspraak van de UEFA-baas. "Ik geloof niet dat Platini veel heeft gedaan om het voetbal en de positie van spelers te verbeteren. Zijn reactie op Mario laat dat wel zien. Ik heb meetings gehad met de Engelse bond en zij zijn wél heel actief."

In Italië kreeg Balotelli vaak apengeluiden te horen en zondag was het tegen Spanje ook weer raak. Een groep van 200 Spaanse fans joelde de Italiaan uit, maar Balotelli hoorde het niet. Naar verluidt konden fotografen die langs het veld zaten de geluiden wel horen.

Amerikaan doodt verkrachter van dochter (4)

Een Amerikaan heeft de aanrander van zijn 4-jarige dochter doodgeslagen. De man betrapte een ingehuurde paardenverzorger, toen die zaterdag probeerde het meisje te misbruiken.

Justitie onderzoekt de zaak, maar de politie gelooft de verklaring van de vader en ziet geen reden om hem te arresteren. Dat heeft de plaatselijke sheriff gezegd tegen media uit Texas. Een 'grand jury' zal beslissen of de vader iets ten laste zal worden gelegd.

De aanranding gebeurde in Shiner, een plaatsje ten westen van Houston. Volgens de sheriff hoorde de vader zijn dochtertje schreeuwen bij een paardenstal. Hij rende naar haar toe en zag de aanranding. Om zijn dochtertje te beschermen, sloeg hij de belager zo hard op zijn hoofd dat hij overleed.

De inwoners van Shiner hebben laten weten dat ze achter de vader staan en hopen dat de man niet vervolgd zal worden.

Douwe Egberts krijgt notering aan Damrak

Dinsdagochtend is er opnieuw een Nederlands bedrijf naar de beurs gegaan. Na de entree van kabelaar Ziggo in maart was dat ditmaal koffie- en theebedrijf D.E. Master Blenders 1753, beter bekend als Douwe Egberts. De nieuwe topman Michiel Herkemij luidde onder toeziend oog van premier Mark Rutte de gong.

Hoeveel een aandeel DE moet gaan kosten, is nog niet duidelijk. Analisten schatten de totale waarde van het bedrijf op ongeveer vier miljard euro, maar dat is met veel onzekerheid omgeven omdat het een opsplitsing van een bedrijf betreft. De vleestak van het voormalige moederbedrijf van Douwe Egberts Sara Lee blijft onder de naam Hillshire Brands achter in de Verenigde Staten. Koffie- en theeproducent DE krijgt een notering in Amsterdam.

Pas op vrijdag 6 juli na het sluiten van de beurs maakt DE een openingsprijs bekend.Tot die tijd wordt de prijs bepaald door het gemiddelde van analisten en wordt er alleen officieus gehandeld. De officieuze openingskoers van het aandeel DE bedroeg acht euro. De officiële handel start op 9 juli. Vanaf die dag is DE officieel afgesplitst van het Amerikaanse moederbedrijf Sara Lee.


Douwe Egberts krijgt notering aan Damrak (Foto: Novum)

Gouden Windei weer naar Unilever

Unilever heeft voor het tweede jaar op rij het Gouden Windei gewonnen. De levensmiddelenfabrikant kreeg de prijs voor het meest misleidende eetbare product voor Becel Pro-activ. De margarine die volgens Unilever hart- en vaatziekten helpt voorkomen kreeg een derde van de negentienduizend stemmen. Het is de derde keer dat organisatie Foodwatch het Gouden Windei uitreikt aan voedingsproducten die niet zo gezond zijn als de fabrikant beweert.

De organisatie erkent dat zogenoemde plantensterolen in de relatief dure margarine het cholesterol verlagen, maar stelt dat nooit is aangetoond dat daarmee het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Foodwatch is al langer kritisch op de margarine. De Duitse tak van de organisatie daagde Unilever voor de rechter omdat de plantensterolen zelfs schadelijk zouden zijn.

Vorig jaar gingen de meeste stemmen voor de Gouden Windei naar het Goede Start witbrood van Blue Band vanwege de bewering 'witbrood waar volkoren in zit'. Na een tik op de vingers van de Reclame Code Commissie wordt het nu 'vezelrijk wit' genoemd.

De tweede plaats ging dit jaar naar Zonnatura Oplosthee Avondmelange. De producent noemt de thee honderd procent natuurlijk en biologisch, maar dat is volgens Foodwatch niet het geval. De thee, die bijna een kwart van de stemmen haalde, zou voor meer dan negentig procent uit suikers bestaan. Derde werd Peijnenburg met de Complete Start Vezel, die kunstmatige vezels zou bevatten.

'Negen van tien bedrijven nemen niemand aan'

Negen van de tien bedrijven in Nederland zijn niet van plan om de komende drie maanden nieuw personeel aan te nemen. Dat blijkt uit de arbeidsmarktbarometer van uitzendgroep Manpower, die dinsdag wordt gepubliceerd, meldt de Telegraaf.

Slechts een klein aantal bedrijven verwacht een toename van het aantal werknemers in de eigen onderneming. "Na twee jaar van een licht positieve tot neutrale werkgelegenheidsverwachting wordt duidelijk dat de Nederlandse arbeidsmarkt onzekere zomermaanden tegemoet gaat", zegt directeur marketing van het uitzendconcern Haiko van der Pool tegen de krant.

Deelnemers Kunduz-missie krijgen eigen stembus

Nederlandse militairen en politiemensen die tijdens de verkiezingen in september in Afghanistan zitten, kunnen hun stem uitbrengen op het kamp. Het ministerie van Defensie zorgt dat er in Kunduz stembussen staan, zegt een woordvoerder dinsdag.

Defensie komt daarmee tegemoet aan een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer uit 2009. Een meerderheid ging toen akkoord met een motie van D66 over stembussen op militaire bases. Tot nu toe konden militairen op missie alleen stemmen per brief of door iemand in Nederland te machtigen.

De stembussen worden al iets voor 12 september, de datum van de verkiezingen, neergezet. Ook wie op dat moment de poort uit is, kan daardoor toch stemmen. Een gemachtigde telt aan het eind van de dag alle stemmen en stuurt de uitslag naar Nederland.

Militairen en politiemensen die op het kamp in Kunduz willen stemmen, moeten wel eerst een stemformulier bij hun thuisgemeente hebben aangevraagd voordat ze kunnen stemmen. Volgens de woordvoerder zijn er in september ongeveer 540 kiesgerechtigden in Afghanistan gelegerd.

TomTom gaat in zee met Apple

Navigatiedienstverlener TomTom gaat kaarten en daaraan gerelateerde informatie leveren aan Apple. Dat liet TomTom woensdag weten in een persbericht. Daarin maakte het echter niet duidelijk waar de samenwerking precies uit zal bestaan.

Apple liet maandagavond weten te stoppen met Google Maps en een eigen navigatieproduct te lanceren. Hiertoe kocht Apple recent al drie bedrijven.

TomTom was lange tijd erg succesvol met haar navigatiepakketten. Vanwege de opmars van gratis navigatiediensten op smartphones liep het bedrijf de afgelopen jaren enkele forse klappen op.

VN: kinderen als menselijk schild gebruikt in Syrië

De Syrische regeringstroepen en -milities hebben kinderen gedood, verminkt, gemarteld, vastgezet, seksueel misbruikt en gebruikt als menselijk schild. Dat concluderen onderzoekers van de Verenigde Naties in een nieuw rapport.

Sinds maart 2011, het begin van de opstand tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad, zijn diverse malen meldingen binnengekomen bij de VN over ernstige wreedheden tegen kinderen.

Regeringsmilitairen kregen geregeld het bevel het vuur te openen op kinderen. Op 9 maart van dit jaar zag een getuige hoe tientallen kinderen tussen 8 en 13 jaar oud uit huizen werden geplukt en als menselijk schild werden gebruikt in bussen waarmee militairen werden vervoerd.

Voorts zijn er tientallen getuigenmeldingen over het martelen van kinderen. Kinderen werden geslagen, geblinddoekt, afgeranseld met elektriciteitskabels, kregen brandwonden toegediend met sigaretten en in een enkel geval werden zelfs schokken toegediend aan genitaliën.

De gruweldaden tegen kinderen in Syrië zijn door de VN opgenomen in een lijst met 52 namen van organisaties, legers of groeperingen die in gewapende conflicten kinderen tot slachtoffer maken.

Roemer en Morales spraken vooral over Bolivia

De Boliviaanse president Evo Morales en SP-leider Emile Roemer hebben dinsdagochtend vooral gesproken over de situatie in Bolivia. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel, die ook bij het 'buitengewoon openhartige' gesprek aanwezig was, is er een aantal interessante ontwikkelingen gaande in het Zuid-Amerikaanse land.

"Het ging onder meer over de armoedebestrijding, de schooluitval en het stopzetten van Nederlandse hulp aan Bolivia. Vooral dat laatste wordt als problematisch gezien", zegt Van Bommel na afloop van gesprek. Ook het economisch beleid in Bolivia kwam ter sprake. Van Bommel noemt Bolivia een 'interessant land' met 'interessante ontwikkelingen.

Morales nam zelf het initiatief voor een gesprek met Roemer. Precieze redenen kan Van Bommel niet noemen, maar volgens hem vindt Morales de SP een interessante partij met het oog op de huidige positie in de peilingen. Over een mogelijke samenwerking in de toekomst is niet gesproken.

Behalve Roemer en Van Bommel was ook SP-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Tiny Kox bij het gesprek aanwezig. Later dinsdag spreekt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (CDA) met Morales.

Thomas Berge trots op 'Cubaanse' single

Thomas Berge is trots op zijn nieuwe single Jij en Ik en de bijhorende video. "Het is net of we de clip in Cuba hebben opgenomen. Het lijkt wel een buitenlandse film", zegt de zanger tegen Novum Nieuws. "Het is zo cool om te zien dat de clip gezelligheid en sfeer uitstraalt."

Voor de video, die in Zandvoort is opgenomen, besloot Berge samen met de regisseur om veel meiden uit te nodigen. "Het moest echt een zomerse clip worden", aldus de 22-jarige zanger. "Toen heb ik contact opgenomen met Kim Kötter, die direct enthousiast was en veertig 'missen' voor de clip heeft geregeld."

Berge, die sinds kort een relatie heeft met Hollywoodvrouw Myrthe Mylius, vroeg voor zijn nieuwe liedje zijn fans om raad. Hij kreeg van velen het advies om een vrolijk en positief liedje te maken. "Het is een nummer dat gaat over samenzijn, een beetje dance en modern, dus dat was wel lachen om te maken."

De zanger doet zijn best om steeds beter te worden. "Ik ben mezelf dagelijks aan het ontwikkelen, zowel privé als in de muziek. Het zijn telkens kleine stapjes die ik maak maar die stapjes gaan wel ergens naartoe", vertelt Berge. "Het is een natuurlijk proces maar het voelt wel heel goed!"

Gerard Ekdom krijgt popmuziekprogramma op tv

Gerard Ekdom gaat dit najaar een nieuw popmuziekprogramma presenteren bij de AVRO op Nederland 3. "Vroeger keek ik altijd naar Toppop en Countdown. Dat ik nu zelf een popprogramma mag presenteren, daar was ik wel even stil van. Het is een droom die uitkomt", laat Ekdom weten.

De 34-jarige radio-dj, treedt met de show in de voetsporen van Ad Visser en Bas Westerweel, die in de jaren zeventig en tachtig AVRO's Toppop presenteerden. Ekdom is vanaf 22 september iedere zaterdagavond om 20.00 uur te zien met het muziekprogramma.

In hoog tempo neemt hij de kijker mee langs optredens van internationale en nationale artiesten. Ook worden het laatste popnieuws, de Mega Top 50 en verschillende reportages behandeld. Wat vooral centraal staat is 'Ekdoms liefde voor popmuziek'.

Mediadirecteur Peter Lubbers van de AVRO is blij dat hij het programma met Ekdom kan maken. "Hij heeft een enorme kennis van popmuziek en weet als geen ander zijn liefde hiervoor over te brengen." Binnenkort maakt de AVRO de titel van het nieuwe tv-programma bekend.

Beelen vindt programma meer dan 'zangwedstrijdje'

Giel Beelen is ervan overtuigd dat de winnaar van zijn De Beste Singer-songwriter van Nederland niet in de vergetelheid zal raken, in tegenstelling tot winnaars van andere talentenjachten. "Die programma's gaan niet over muziek", vindt de dj.

"Het is leuk entertainment, maar er wordt geen ster of artiest gemaakt. Het zijn echt zangwedstrijdjes. Wie zingt het mooist en wie ziet er het leukst uit?", vervolgt Beelen in dagblad Spits. "Als het klaar is kan zo'n artiest de tering krijgen."

In De Beste Singer-songwriter van Nederland beslist de dj wie de winnaar wordt. "Want als je het publiek laat stemmen, dan gaat het er toch om wie het meeste geld heeft, of wie er het meest in de smaak valt bij jonge meisjes. Dit gaat om de muziek", zegt hij.

De eerste aflevering van het programma wordt later deze maand uitgezonden. De winnaar krijgt 'de zekerheid dat je wordt gedraaid op de radio en een mooie spot krijgt op een festival.'

Veertienjarige golfer op US Open

De 14-jarige Chinese golfer Andy Zhang neemt komend weekeinde deel aan de US Open. Zhang heeft zijn plekje bij het tweede major van het jaar te danken aan een blessure van de Engelsman Paul Casey. De Chinees, die in Florida traint, wordt de jongste golfer sinds de Tweede Wereldoorlog op de US Open. Dat record was in handen van Tadd Fujikawa die in 2006 15 was.

Zhang verloor tijdens een kwalificatietoernooi in Florida de play-off om de zege. Hij was daardoor tweede reserve voor de US Open, die dit jaar in San Francisco wordt gespeeld. Omdat eerder de Amerikaan Brandt Snedeker zich al afmeldde, was de schouderblessure van Casey alles wat Zhang van een plekje in het startveld scheidde.

FOK!sport EK-weetje van de dag

Lilian Thuram en Edwin van der Sar zijn de spelers met de meeste EK-wedstrijden op hun naam. Beide spelers hebben zestien EK-wedstrijden gespeeld. Van der Sar kwam in actie tijdens de EK-toernooien van 1996, 2000, 2004 en 2008. Zijn beste prestaties boekte Van der Sar in de edities van 2000 en 2004. Met Nederland reikte hij in deze toernooien tot de halve finales.

Thuram kwam evenals Van der Sar in de edities van 1996, 2000, 2004 en 2008 in actie. Grootste verschil met Van der Sar is dat Thuram in 2000 met Frankrijk het EK wist te winnen. Frankrijk won de finale in de Rotterdamse Kuip met 2-1 van Italië. Luís Figo (Portugal), Karel Poborský (Tsjechië) en Zinédine Zidane (Frankrijk) nemen gezamenlijk de tweede plek in. Dit trio speelde veertien EK-wedstrijden voor hun land.

Kleindochter koningin Elizabeth naar Spelen

Eventingamazone Zara Phillips vertegenwoordigt Groot-Brittannië op de Olympische Spelen. De 31-jarige kleindochter van de Britse koningin Elizabeth werd gisteravond aangewezen. Vier jaar geleden had Phillips zich ook al geplaatst voor de Spelen in Beijing, maar een blessure van haar paard Toytown gooide toen roet in het eten.

Met haar olympische deelname volgt Phillips in de voetsporen van haar beide ouders. Prinses Anne deed in 1976 in Montreal mee. Haar vader Captain Mark Phillips had vier jaar eerder in München goud gewonnen met het Britse team. In 1988 keerde hij in Seoul terug op het podium. Toen won hij een zilveren plak met de Britse ploeg.

Ad Koppejan niet op CDA-lijst

Ad Koppejan komt niet terug als CDA-Kamerlid. Hij staat niet op de lijst die het partijbestuur heeft samengesteld.

Koppejan stond enige tijd bekend als CDA-dissident. Hij verzette zich tegen de samenwerking met de PVV en de ontpoldering van de Hedwigepolder. Hij heeft eerder aangegeven verder te willen als Kamerlid.

Dat hij niet op de lijst staat, heeft volgens partijvoorzitter Ruth Peetoom niets met zijn verzet te maken. "Kom nou, zo werkt het niet", zei ze op Radio 1. Ze stelde dat Koppejan goed heeft gefunctioneerd, maar dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. "We moeten er een paar laten gaan."

Koppejan zelf meldt op Twitter dat er voor hem geen goede plek op de lijst in zat. Daarom heeft hij zich teruggetrokken. "Jammer, ik blijf strijdbaar!"

Henk Jan Ormel en Ger Koopmans staan ook niet op de lijst. Maandag werd al bekend dat Mona Keijzer op de tweede plaats staat. De 44-jarige Purmerendse wethouder viel positief op tijdens de lijsttrekkersverkiezing. Sybrand van Haersma Buma voert de lijst aan. Sander de Rouwe volgt op de derde plaats.

De andere CDA-dissident, Kathleen Ferrier, heeft eerder aangegeven niet terug te willen keren als Kamerlid. Wel vond ze dat Koppejan ergens in de top tien van de lijst moest komen te staan.

Bij de eerste vijftien kandidaten staan acht nieuwkomers. Van de huidige Kamerfractie keren negen kandidaten terug op de lijst. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond haalt het CDA dertien zetels, wat zou beteken dat zes Kamerleden terugkeren.

Op de zesde plaats staat Michel Rog, de huidige voorzitter van CNV Onderwijs. De vice-president van de rechtbank van Amstedam Peter Oskam staat op de elfde plaats. Een opvallende naam op de 23e plek is Arjan Erkel, die in 2002 in Dagestan werkte voor de opvang van vluchtelingen uit Tsjetsjenië en werd gegijzeld. Hij werd in 2004 vrijgelaten.

De lijst met 56 namen heeft vier lijstduwers. Het gaat om jonge wethouders uit Leiden, Amersfoort, Tilburg en Rotterdam.

Het gaat nog om een advieslijst. De lokale afdelingen van het CDA hebben tot 25 juni de tijd om wijzigingsvoorstellen in te dienen. Een stemming binnen de afdelingen bepaalt hoe de definitieve lijst eruit ziet. De definitieve lijst wordt op 30 juni door het partijcongres bekrachtigd.


Ad Koppejan niet op CDA-lijst (Foto: Novum)

[NHL] Kings grijpen Stanley Cup dan toch

Los Angeles Kings heeft gisteren de Stanley Cup veroverd. De ijshockeyers uit Californië wonnen thuis met 6-1 van New Jersey Devils. Daarmee haalden ze het beslissende vierde punt in de best-of-sevenserie binnen. De Kings wonnen de eerste drie duels al, maar lieten toen de Devils terugkomen tot 3-2 voor ze toesloegen.

De Kings grepen hun eerste Stanley Cup in de geschiedenis van de club. Met ijshockeylegende Wayne Gretzky in de gelederen verloor de ploeg in 1993 al eens de finale.

Het duel kantelde al vlot in het voordeel van de thuisploeg. Dustin Brown en Jeff Carter scoorden in de eerste periode met een tip-in, Trevor Lewis deed dat met een backhandschot. In de tweede periode scoorde Carter nogmaals, maar deed Adam Henrique wat terug voor de Devils. Lewis en Matt Greene maakte het feestje in de derde periode compleet.

Ruud en Estelle Gullit gaan scheiden

Ruud en Estelle Gullit zetten een punt achter hun huwelijk. De 49-jarige ex-voetballer en de 33-jarige nicht van Johan Cruijf zijn twaalf jaar met elkaar getrouwd geweest.

"Er waren al enige tijd moeilijkheden, maar in het licht van recente ontwikkelingen, is er geen andere manier voor meneer Gullit dan om een scheiding aan te vragen", laat het management van de oud-voetballer weten aan Shownieuws. Hij maakt het nieuws 'met veel spijt' en 'droefheid' bekend.

Ruud en Estelle Gullit hebben samen twee kinderen. Het is voor de oud-voetballer het derde huwelijk dat strandt.

Japanners ontdekken oeroud sterrenstelsel

Japanse astronomen zeggen het oudste bekende sterrenstelsel te hebben waargenomen. Het sterrenstelsel zou 12,91 miljard jaar oud zijn en zijn ontstaan in de beginperiode van het heelal. De bevindingen van de Japanners worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Astrophysical Journal.

De ontdekking van de Japanners is door vakbroeders met enige scepsis ontvangen. Diverse andere teams van wetenschappers gaan er ook prat op oeroude sterrenstelsels te hebben ontdekt. Desalniettemin is de methode die de Japanners hebben gehanteerd deugdelijk, wat de conclusie van het Japanse team 'waterdicht' maakt, zei Richard Ellis van het California Institute of Technology.

In 2010 stelde een Frans team met de Hubble-ruimtetelescoop een sterrenstelsel van 13,1 miljard jaar oud te hebben waargenomen. Een Amerikaans team uit Californië zei met dezelfde telescoop een sterrenstelsel van 13,2 miljard jaar oud te hebben ontdekt. Beide ontdekkingen werden beschreven in Nature, maar moeten nog getoetst worden met andere methodes.

De oerknal vond zo'n 13,7 miljard jaar geleden plaats. Licht dat de aarde vanuit de uithoeken van het heelal bereikt stamt uit de vroegste periodes van het universum en heeft er miljarden jaren over gedaan om ons te bereiken. Door dit licht waar te nemen kunnen oeroude sterrenstelsel worden opgespoord.

Cubaanse bokslegende Stevenson overleden

De staatsmedia in Cuba meldt dat bokslegende Teofila Stevenson overleden is. Stevenson, die 60 jaar is geworden, overleed aan een hartaanval.

De Cubaan won drie olympische titels in het zwaargewicht in 1972, 1976 en in 1980. Daarnaast pakte hij drie gouden plakken bij het WK voor amateurs.

Stevenson kreeg na de Olympische Spelen van 1976 een aanbod van Amerikaanse bokspromotors om voor een bedrag van vijf miljoen dollar te gaan boksen tegen de toenmalige wereldkampioen in het zwaargewicht Muhammad Ali. Stevenson bleef echter de Cubaanse revolutie trouw en sloeg het aanbod af.

Stevenson werd na zijn loopbaan coach van de Cubaanse boksers en daarnaast was hij vice-voorzitter van de boksbond van het land.

Triatlete Snowsill mag olympische titel niet verdedigen

Emma Snowsill kan deze zomer haar olympische titel op de triathlon niet verdedigen. De Australische bond liet Snowsill uit de selectie voor de Spelen, en zij vocht die beslissing aan. Een driekopiig olympisch tribunaal heeft echter gezegd dat de Australische federatie heeft gehandeld volgens de regels.

Tijdens de kwalificatieperiode was Snowsill ziek en daarnaast kampte ze met blessures. Hierdoor kon ze de afgelopen twee jaar niet aan veel wedstrijden deelnemen. "Deze beslissing is teleurstellend, maar ik moet me er nu bij neerleggen", reageerde ze na de uitspraak.

Nobelstichting verlaagt prijzengeld

De Nobelstichting verlaagt het prijzengeld dat winnaars van de Nobelprijs ontvangen met twintig procent tot omgerekend negenhonderdduizend euro. De beslissing is genomen om ook op de lange termijn over voldoende kapitaal te beschikken. Dat maakte de stichting maandag bekend.

De kosten werden afgelopen tijd niet gedekt door de opbrengsten die het Nobelkapitaal genereerde, liet het bestuur van de stichting weten.

'Aantal verkeersgewonden niet lager, maar hoger'

Het aantal verkeersgewonden lijkt vorig jaar gedaald, maar dat komt alleen door een gebrekkige registratie door de politie. In werkelijkheid is het aantal verkeersgewonden juist gestegen, meldt verkeersadviesbureau Via.nl. Het bureau vreest dat gemeenten een te rooskleurig beeld van de situatie krijgen.

Over vorig jaar heeft de politie volgens het bureau maar 51 procent van de ernstig gewonden gemeld. Daardoor lijkt er sprake te zijn van een daling, maar uit ziekenhuiscijfers blijkt dat het aantal gewonden juist stijgt.

Bij het bepalen of extra verkeersveiligheidsmaatregelen nodig zijn kijken gemeenten naar het aantal gewonden dat is gevallen. Naar het aantal doden wordt niet gekeken omdat het om kleine aantallen gaat. Dat geeft grote schommelingen en daar kan geen beleid op worden gebaseerd.

Gemeenten moeten zich volgens het bureau niet blindstaren op de politiecijfers. "Om de succesvolle Nederlandse verkeersveiligheidstrein weer op gang te krijgen is een cultuurverandering nodig, waarbij nieuwe informatiebronnen over verkeersonveiligheid een plek krijgen bij gemeenten."

Daarbij denkt het bureau niet alleen aan ziekenhuiscijfers. Via navigatieapparatuur weet het bureau bijvoorbeeld hoe snel gemiddeld op een weg wordt gereden.

Lahm : "Robben hoort bij de beste voetballers"

Morgenavond speelt Nederland tegen Duitsland. Philipp Lahm, de Duitse aanvoerder, heeft zin in het duel waarin hij ploeggenoot Arjen Robben treft.

"Iedere voetballer wil zich met de besten meten. Ik verheug me dus op dit duel, want Arjen Robben hóórt bij de besten," zo zegt de back van Bayern München. "Robben heeft de kwaliteit om een tegenstander op snelheid te passeren, zowel binnendoor als buitenom. Al heeft Arjen een voorkeur om binnendoor te gaan. Hij zal deze wedstrijd tegen Duitsland zéér gemotiveerd zijn. Daar ben ik me van bewust."

CD: The Tallest Man On Earth - There's No Leaving Now

De Amerikaan Robert Wadlow is officieel de langste man die op deze aardbol heeft rondgelopen. Hij werd slechts 22 jaar en had een lengte van 2,72 meter. De Zweed Kristian Matsson is precies een meter korter en is inmiddels een stuk bekender onder zijn artiestennaam The Tallest Man On Earth dan Wadlow. In 2008 bracht Mattson zijn debuutplaat Shallow Grave uit, twee jaar later volgde het erg goed ontvangen The Wild Hunt en nu is de talentvolle Zweed terug met zijn derde plaat: There's No Leaving You

Verzekeraars willen schepen bewapenen tegen piraten

De overheid moet reders toestaan gewapende beveiligers in te huren om hun schepen tegen piraterij te beschermen. De inzet van bewapende militairen is niet voldoende, stelt het Verbond van Verzekeraars.

Als de overheid niet kan instaan voor de veiligheid van de zeevaarders, is het enige alternatief volgens het verbond het inzetten van bewapende beveiligers. Er zijn namelijk lang niet genoeg militairen beschikbaar om alle schepen die om bescherming vragen te helpen. Daarbij is het inhuren van militairen een stuk duurder dan het inhuren van particuliere beveiligers.

Het probleem bij de wortel aanpakken door de situatie in de thuislanden van de piraten te verbeteren leidt volgens de verzekeraars niet op korte termijn tot resultaat. Zo ontbreekt in Somalië een centrale regering en is de armoede er groot. Daarom zou naar andere oplossingen moeten worden gezocht.

Andere landen staan het inzetten van bewapende beveiligers wel toe. Als Nederland niet volgt, gaan veel reders volgens het verbond uiteindelijk onder een andere vlag varen. Dat is ook nadelig voor de staat, benadrukken de verzekeraars, omdat dan veel belastinginkomsten worden misgelopen. Eerder stelden reders al dat piraten weten dat een schip met een Nederlandse vlag vaak geen bewakers aan boord heeft.

Het komt volgens de verzekeraars al voor dat beveiligers voor het binnengaan van de haven hun wapens in zee gooien om controles te omzeilen. De verzekeraars wijzen erop dat er nog geen schepen met beveiligers aan boord zijn gekaapt. De verzekeraars kunnen niet van reders eisen bewapende beveiligers in te huren omdat dit niet mag, maar buitenlandse herverzekeraars eisen dit wel van de verzekeraars.

Het inzetten van gewapende bewakers heeft volgens de verzekeraars ook nadelen. Zo kan het tot een wapenwedloop leiden omdat de piraten al veel geld hebben. "De vraag is dus in hoeverre bewapening een permanente oplossing voor het probleem is."

Piraterij kost de verzekeraars en reders veel geld door losgeld dat moet worden betaald en schade aan schepen en goederen. De kosten van piraterij voor de wereldwijde verzekeringsindustrie zouden de afgelopen twee jaar zijn gestegen naar ongeveer driehonderd miljoen euro.

In april kondigde minister van Defensie Hans Hillen (CDA) aan dat het voor reders goedkoper wordt om hun schepen door mariniers te laten beveiligen. Ook de termijn voor het aanvragen van de militaire bescherming gaat omlaag.

Dingo nam toch baby mee in 1980

In een van de meest geruchtmakende en meest controversiële zaken in de geschiedenis van Australië is dinsdag een oordeel geveld. Een negen weken oude baby is in 1980 niet door de hand van haar moeder om het leven gekomen, maar in de Australische Outback door een dingo meegenomen, zei onderzoeksrechter Elizabeth Morris.

De moeder van Azaria Chamberlain, Lindy, werd in 1982 schuldig bevonden aan moord en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Vier jaar later werd ze op vrije voeten gesteld, omdat toen een deel van de kleding van Azaria was gevonden, wat Lindy's lezing, dat haar dochtertje door een dingo was meegenomen, onderbouwde. De familie werd in 1987 van alle blaam gezuiverd, maar nieuw gerechtelijk onderzoek in 1995 leverde geen definitieve conclusie op over wat er nu precies met het meisje is gebeurd.

Nieuw onderzoek moest uitsluitsel geven. Onderzoeksrechter Morris zei dinsdag tot de conclusie te zijn gekomen dat er 'voldoende, duidelijk, samenhangend en precies' bewijsmateriaal is om 'alle andere mogelijkheden' uit te sluiten dan dat de baby door een dingo, een wilde hond, is meegenomen.

Tymoshchuk: "Finale? Waarom niet?"

Voor Anatoliy Tymoshchuk is niets meer te gek na de sensationele 2-1 overwinning op Zweden. De verdedigende middenvelder grapt zelfs over het bereiken van de finale.

"Ik wil onze fans bedanken", begint de middenvelder van Bayern München. "Er hing een verrassende sfeer. We stonden met 0-1 achter en zetten toen de wedstrijd naar onze hand. Je kon zien dat we nerveus waren. Nu moeten we weer met beide benen op de grond komen en kijken wat er kan gebeuren in de volgende wedstrijd."

Die volgende wedstrijd spelen de Oekraïners thuis tegen Frankrijk, dat eerder gisteravond met 1-1 gelijkspeelde tegen Engeland. "Frankrijk?" gaat Tymoshchuk verder. "Net als Engeland een sterk elftal. Maar we moeten die wedstrijd met precies dezelfde agressie en organisatie gaan spelen. Op 1 juli opnieuw spelen in Kiev? Waarom niet?" besluit hij met een knipoog.

Cavendish gaat lijnen

Mark Cavendish doet er alles aan om fit aan de start te verschijnen van de Olympische Spelen in Londen later deze zomer. Dit meldt De Telegraaf.

"Het parcours is niet slecht, maar zeker ook niet op mijn lijf geschreven. Daarom dieet ik nu", zo zegt de Brit. "Ik pas mijn lijf aan om de grootst mogelijke kans te hebben om te kunnen winnen. Ik ben al vier kilo lichter dan mijn normale gewicht in de koers."

"Ik pas voor snoep, frisdrank en kant-en-klare gerechten. Dat is niet eenvoudig, in het begin werd ik snel moe en was ik vaak lastig. Het was moeilijk om me aan te passen", aldus Cavendish tegenover The Sun.

VN eisen toegang tot Syrische stad

VN-leider Ban Ki-moon eist onmiddellijk toegang tot de Syrische stad al-Heffa. Dat zei hij maandag (lokale tijd) in een verklaring. Ban wil dat waarnemers van de Verenigde Naties de stad in kunnen.

De afgelopen dagen is het geweld in Syrië opnieuw toegenomen, met name rond al-Heffa. De VN liet eerder al weten te vrezen voor een herhaling van het geweld van vorige week in al-Qubeir. Tanks zijn tot vlakbij al-Heffa gereden en vanuit helikopters werd geschoten op rebellen in de stad.

Sinds de opstand vorig jaar begon, zijn al meer dan 14.100 mensen omgekomen.

Amsterdam daalt weer op lijst duurste steden

Amsterdam is weer verder gedaald op de lijst van duurste steden om in te wonen voor expats. De hoofdstad staat nu op plaats 57, 7 plaatsen lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer.

Expats betalen het meest voor levensonderhoud en verblijf in Tokio. De stad staat weer op 1 en duwt Luanda in Angola een plaatsje naar beneden.

Vrijwel alle Europese steden dalen op de lijst. Moskou is de duurste Europese stad, op plaats 4. Daarna volgen Genève en Zurich (5 en 6).

In Karachi is het levensonderhoud het goedkoopst van alle 214 onderzochte steden. De kosten zijn daar ongeveer een derde van wat ze in Tokio zijn.

Zlatan: "Dit is moeilijk te slikken"

Zlatan Ibrahimovic en zijn bondscoach Erik Hamrén spreken van een moeilijk te verwerken verlies. Zweden kreeg met 2-1 klop van Oekraïne.

"Dit is moeilijk te slikken", aldus Zlatan, die de hoopgevende 0-1 binnenschoot voor de Zweden. "We hadden deze wedstrijd nooit mogen verliezen. We gingen met 0-1 aan de leiding en hadden alles onder controle. Dit zou niet mogen gebeuren. Nu is dit de situatie. We hebben twee wedstrijden om een betere indruk te maken."

Bondscoach Erik Hamrén kan eveneens moeilijk geloven dat zijn team de overwinning uit handen heeft gegeven. "Het voelt raar, het leek alsof sommige spelers teveel beïnvloed werden door de belangen van de wedstrijd. We speelden niet op het niveau dat we kunnen halen, we speelden niet als een team. Vijf à zes van onze spelers zaten vrij ver onder hun beste niveau."

"We begonnen de tweede helft met meer positieve energie en kregen het doelpunt dat we toen verdienden", vervolgt Hamrén. "De doelpunten die we incasseerden waren te simpel. We kunnen niet alle voorzetten tegenhouden, maar er was maar één speler die we in het oog hoefden te houden. Het voelt onnodig hoe we deze doelpunten tegen krijgen."

THQ was bezig met volgende UFC-game

Gamestudio THQ heeft bevestigd dat zij bezig waren met de ontwikkeling van UFC Undisputed 4 voordat de licentie redelijk plotseling werd verkocht. Een van de gevolgen van de verkoop van de UFC-licentie aan Electronic Arts is dat de THQ-studio in San Diego is gesloten.

In een financieel verslag geeft THQ aan dat zij verwachten 1,1 miljoen dollar aan ontslagvergoedingen en 1,8 miljoen dollar aan overige kosten te moeten betalen als gevolg van het sluiten van THQ San Diego.

Vorige week werd op de E3-persconferentie van Electronic Arts bekendgemaakt dat zij de UFC-licentie hebben overgenomen van THQ. het is niet bekend welk bedrag hiervoor is betaald.

FOK!, ik heb uw hulp nodig

Ik zal niet vragen om uw zuur verdiende euro’s om mijn financiële gaten op te vullen – al heb ik voldoende van die gaten, gelooft u mij. Ik zal u niet vragen om uw lippen om mijn kont te kussen of uw vingers om mijn tere zieltje te masseren. Ik vraag niet om uw hoenderhok om mijn knuppel in te smijten. Nee, ik vraag u om uw ideeën. Ik heb uw gedachten nodig, uw fantasie, uw positivisme.

Lek stikstofoxide op industrieterrein Geleen

Bij het opstarten van een salpeterzuurfabriek op industrieterrein Chemelot in Geleen is maandagavond een gaswolk met stikstofoxide (NOx) op het terrein neergeslagen. De bedrijfsbrandweer greep in en vernevelde de wolk. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Dat maakten de hulpdiensten bekend. Hoeveel gas is vrijgekomen is niet bekend. Metingen wezen uit dat de wolk niet buiten het terrein is verspreid. Ook zijn op het terrein geen gevaarlijke concentraties gemeten.

Bij het opstarten van de salpeterzuurfabriek komt volgens de brandweer altijd NOx vrij. Maar door regen en wind kwam een deel van de gaswolk op de grond terecht. Stikstofoxide kan prikkende ogen veroorzaken en geïrriteerde luchtwegen.

Gewonde bij brand in Russische munitieopslag

Een militaire munitiebunker in Rusland, waar oude munitie opgeslagen lag, is maandag in brand gevlogen. Dat hebben Russische media gemeld. De brand leidde tot explosies waarbij een militair gewond raakte. Scherven van de munitie werden tot op vier kilometer van het depot gevonden.

Vlakbij het munitiedepot, dat ligt bij het dorp Koltoenbanovski in de regio Orenboerg, ligt een vakantieoord voor kinderen en een afkickcentrum. Deze moesten worden ontruimd.

'Britney Spears is zeer streng jurylid'

Kandidaten van de Amerikaanse X Factor worden door jurylid Britney Spears niet met zijden handschoenen aangepakt. "Als ze iemand niet goed vindt, is ze heel erg streng", zegt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

Volgens de bron heeft Spears een 'heel erg goed instinct'. Toch laat de zangeres het ook duidelijk merken als ze een kandidaat wel ziet zitten. "Als ze iets geweldig vindt, lijkt het alsof ze op de jurydesk wil springen en dansen."

Ook zou de zangeres erop gebrand zijn om potentiële zangers en zangeressen ook na de show te steunen. "Ze houdt van interessante en leuke audities, en is bereid haar best te doen om een kandidaat met volle overgave te steunen. Ook als de andere juryleden het niet met haar eens zijn."

Naast de popprinses neemt ook Demi Lovato plaats achter de jurydesk. Spears en Lovato vervangen Paula Abdul en Nicole Scherzinger, die na het tegenvallende eerste seizoen aan de kant werden gezet. Ook Simon Cowell en L.A. Reid beoordelen, net als in het eerste seizoen, de kandidaten van de Amerikaanse talentenjacht.

RadioShack selecteert Posthuma niet voor Tour

Joost Posthuma ontbreekt dit jaar in de Tour de France. De 31-jarige tijdritspecialist is door zijn werkgever RadioShack-Nissan-Trek niet opgenomen in de de veertienkoppige voorselectie, die maandag bekend werd. Posthuma was de laatste zeven edities vijfmaal van de partij in de Tour.

De gebroeders Andy en Fränk Schleck zitten wel in de voorselectie, die volgende week wordt teruggebracht tot negen man. De Luxemburgse kopmannen kregen onlangs nog flinke kritiek te verwerken van ploegleider Johan Bruyneel, die stelde dat alleen Fabian Cancellara zeker was van een startbewijs voor de Tour.

De Tour de France gaat dit jaar op 30 juni van start met een proloog in Luik. La Grande Boucle finisht 22 dagen later met de traditionele etappe naar de Champs Élysées in Parijs.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.