[Groep A] Uitslag Polen - Rusland

Rusland en Polen hebben vandaag met 1-1 gelijkgespeeld. Voor rust wist Alan Dzagoev de Russen op voorsprong te zetten, maar Jakub Blaszczykowski scoorde na de pauze de gelijkmaker. Rusland gaat na twee duels nog steeds aan de leiding in Groep A, terwijl Polen met twee gelijke spelen de derde plek inneemt.

Rusland nam direct vanaf het beginsignaal het initiatief tegen het gastland, maar het was Polen dat de eerste grote mogelijkheden kreeg om de score te openen. Uit een vrije trap van Obraniak kreeg linksback Boenisch de kans om de bal binnen te koppen. Malafeev reageerde echter uitstekend en behoedde Rusland in de beginfase van een achterstand. Ook op een kopbal van Obraniak had Malafeev een passend antwoord. De Polen bleven gedurende de openingsfase de gevaarlijkste ploeg. Zo schoot Lewandowski na tien minuten spelen van grote afstand maar net over het Russische doel.

Via Polanski leken de Polen zelfs op voorsprong te komen, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. De Russen probeerden vooral via Kerzhakov en Dzagoev, uitblinker tegen de Tsjechen, de aanval te zoeken, maar stuitten steeds op de hechte Poolse verdediging. Tien minuten voor tijd werd de Poolse defensie echter geklopt door een doelpunt van opnieuw Dzagoev. De Russische middenvelder wist een vrije trap van Arshavin met zijn schouder achter PSV-goalie Tyton te werken. Polen kwam er in de slotfase van de eerste helft niet uit. Rusland kreeg daarentegen nog een aantal mogelijkheden om de score uit te breiden, maar het vizier van onder meer Kerzhakov stond niet op scherp. Daardoor ging de ploeg van bondscoach Dick Advocaat met een voorsprong van 0-1 de rust in.

Ludovic Obraniak (Polen) en Igor Denisov (Rusland) in duel om de bal (Foto: Pro Shots)

De onderbreking leek Polen goed te doen, want in de eerste minuut na rust kreeg Lewandowski meteen een grote mogelijkheid om de gelijkmaker te scoren. De spits had echter net iets teveel tijd nodig en daardoor had Malafeev opnieuw antwoord op de inzet van de Pool. Niet veel later kreeg Lewandowski opnieuw een grote kans. Malafeev was echter alert en stompte de bal net voor het hoofd van de Poolse spits weg. Toch bleven ook de Russen gevaarlijk. Zhirkov kreeg na tien minuten een kans om de score uit te breiden, maar de linksback van Anzhi Makhachkala maaide uit kansrijke positie volledig over de bal heen.

In de 56e minuut bracht spelmaker Blaszczykowski het Nationaal Stadion in Warschau in extase. De middenvelder sneed naar binnen en haalde verwoestend uit. De bal belandde uiteindelijk in de verre hoek achter Malafeev in het Russische doel en Blaszczykowski bracht daarmee Polen op 1-1. Rusland leek even van slag, maar ging snel weer op zoek naar de voorsprong. Tien minuten na de Poolse treffer leek deze er te komen. Dzagoev werd knap vrijgespeeld, maar Tyton redde sterk op de inzet van de Rus. Aan de andere kant moest Malafeev vol aan de bak op een schot van Polanski.

Twintig minuten voor tijd greep Advocaat in en wisselde de opnieuw tegenvallende Kerzhakov voor Pavlyuchenko, de maker van de 4-1 tegen Tsjechië. Toch kregen de Russen nauwelijks kansen meer. Polen probeerde in de slotfase nog wel op zoek te gaan naar doelpunten, maar ook zij wisten nauwelijks voor gevaar te zorgen. Daardoor deelden Rusland en Polen de punten, iets waar de Russen het meest tevreden mee zullen zijn.

Karakteristieken:

Polen

1 - 1

Rusland

57' Blaszczykowski    37' Dzagoev
  Gele kaart: Lewandowski, Polanski (Polen), Denisov, Dzagoev (Rusland)

Stadion: Nationaal Stadion, Warschau
Toeschouwers: 58.000
Arbiter: Stark (Dui)