Mogelijk hivbesmetting in privékliniek Utrecht

Patiënten van het Medisch Centrum Biltstraat (MCB) in Utrecht zijn mogelijk besmet geraakt met hiv. Ook de virussen die hepatitis B en C veroorzaken kunnen zijn overgedragen. Het centrum waarschuwt daarvoor in een brief aan zo'n tweehonderd patiënten, zegt een woordvoerder dinsdag.

Operatie-instrumenten zijn mogelijk niet altijd volgens de voorschriften schoongemaakt, waardoor deze virussen kunnen zijn overgedragen aan patiënten. De zaak kwam aan het licht nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg eind maart twee operatiekamers had gesloten. Volgens de woordvoerder is na het inspectiebezoek uitgebreid onderzoek ingesteld.

In de kliniek kunnen mensen terecht voor onder meer plastische chirurgie, abortussen en kaakchirurgie. Het MCB heeft de patiënten opgeroepen om zich te laten testen met het oog op de 'zorgvuldigheid'. Dat kan in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

De IGZ had overigens enkele dagen na het sluiten van de operatiekamers alweer groen licht gegeven voor behandelingen. Na een tweede bezoek constateerde de inspectie dat de MCB de zaken weer op orde had.

Het behandelcentrum kwam eerder in 2007 in opspraak toen een 21-jarige vrouw overleed kort nadat zij er een liposuctiebehandeling had ondergaan. De precieze doodsoorzaak is nooit duidelijk geworden. De plastisch chirurg en anesthesioloog zijn destijds verhoord, maar niet vervolgd.