Bijna helft alle EK-goals met het hoofd

Van alle twintig doelpunten die in de eerste wedstrijden van het EK gemaakt zijn, waren er maar liefst acht met het hoofd. Dat is nu al meer dan de helft van alle goals met het hoofd in 2008, toen er vijftien gemaakt werden, en bijna de helft van die in Portugal in 2004, toen het doel zeventien keer met het hoofd gevonden werd.

De eerste goal van het toernooi kwam door een kopbal van de Poolse Lewandowski, en ook gastheer Oekraïene scoorde hun beide doelpunten via het hoofd van Andrei Shevchenko. De wedstrijd tussen Ierland en Kroatië draagt ook bij aan het abnormale gemiddelde aan goals met het hoofd; in die wedstrijd werden drie van de vier keer met een kopbal gescoord. Alleen in de wedstrijden Rusland-Tsjechië, Nederland-Denemarken en Spanje-Italië werd er niet met het hoofd gescoord.

Volgens de Spaanse voetbalanalist Juanma Lillo is er niet veel bijzonders aan het hoge gemiddelde op dit EK. "Ik geloof niet dat er een reden voor is, of dat men slecht verdedigt. Ze maken het gewoon erg goed af. [...] Ik heb meer dan driehonderd wedstrijden gezien, van 1930 tot midden jaren '70, en ik denk dat men destijds beter kon koppen dan nu."


Gomez Ook Mario Gómez vond het doel met het hoofd (Foto: Pro Shots)